НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Димитър Апасиев, „Левица“: КС на Македония ще анулира договора за името

Проф. Димитър Апасиев, „Левица“: КС на Македония ще анулира договора за името

22 Юни 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският професор по право Димитър Апасиев, който е член на ръководството на партията „Левица“, твърди, че Конституционният съд на Македония ще се окаже една от пречките пред договора за името. Съгласно думите му, КС най-вероятно ще анулира споразумението, обявявайки го за противоконституционно, отбелязва електронното издание на водещия сръбски вестник „Вечерне Новости“.
Апасиев заяви, че нито едно междуправителствено споразумение, дори това за ново име на Македония, не е по-силно от Основния закон на страната. Професорът по право припомни, че ако КС вземе решение да отмени споразумението, то ситуацията няма да бъде безпрецедентна – през 2002 г. той анулира договора с Гърция за изграждането на газопровода ОКТА.
Тогава КС постанови, че споразумението за ОКТА, подписано през 1999 г. от двете правителства, е противоконституционно.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Либертас“ (Македония): Никола Груевски преди 7 месеца твърдеше, че е невъзможно да има „Македонски/Macedonian“ в договора с Гърция – сега е реалност

„Либертас“ (Македония): Никола Груевски преди 7 месеца твърдеше, че е невъзможно да има „Македонски/Macedonian“ в договора с Гърция – сега е реалност

22 Юни 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. В интервю за скопското електронно издание „Република“ публикувано на 16 ноември 2017 година бившият премиер на Македония Никола Груевски, докато все още беше председател на ВМРО-ДПМНЕ, говореше и за преговорите за името с Гърция, заявявайки че членството в НАТО е бил приоритет и на неговото правителство, но че пречка за реализацията на този стремеж е било името и идентичността, предава македонската медия „Либертас“.
Ето и част от интервюто:

Вие казвате идентичност?
Груевски: Да, името е част от идентичността и намерението е идентичността да следва съдбата на името, по един или друг начин.

Какво ще рече „по един или друг начин“?
Груевски: Гърция не приема да имаме договор, който би минал в техния парламент, в който нашият език и националност биха се написали на английски като „македонски“, т.е. „macedonian“. Това значи, че не е готова да приеме нашата идентичност и изисква, и ще изисква, различни форми, за да не се случи това. Една от тези форми е и в договора въобще да не се третира идентичност чрез формата на името, на езика и на нацията. Това би ни накарало да се радваме, по-точно да се продадем, че не сме сменили идентичността си, но истината няма да е такава, защото Гърция няма да позволи никъде в международните политически институции да пише „macedonian“ за нашия език или нация. Сега вече, с тази нова власт, и това би минало.

***
Сега в договора, който беше подписан между Зоран Заев и Алексис Ципрас, този въпрос е решен в полза на Македония и тя получава правото да използва прилагателното „македонски“ и за езика и за всичко, което произтича от идентичността и езика. Езикът ще бъде македонски/macedonian без бележки под линия, националността е македонска/гражданин на Република Северна Македония.
Въпреки това Груевски, в реакциите обявени на своята „Фейсбук“ страница, след обявяването на договора не даде подкрепата си нито за цялостния договор, нито за тази част от него, за която в интервюто преди седем месеца твърдеше, че няма как да бъде в полза на македонската страна. Напротив, той написа, че „съдържанието на този договор е национална катастрофа“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Президентът на Македония отговори на заканите на Зоран Заев, призова премиера незабавно да инциира процедура за отстраняването му от власт

„Плюс Инфо“ (Македония): Президентът на Македония отговори на заканите на Зоран Заев, призова премиера незабавно да инциира процедура за отстраняването му от власт

20 Юни 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георги Иванов призова министър-председателя Зоран Заев незабавно да задейства процедура за отстраняването му от висшия държавен пост, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Съотвеното изявление Георги Иванов направи в отговор на – съгласно думите му - всички лъжи и заплахи на министър-председателя в интервю в предаването „Само истината" на телевизия „Канал 5“.
„Призовавам Заев със същото мнозинство от две трети, което е необходимо за промяна на Конституцията на Република Македония, веднага да започне процедура за определяне на отговорността на президента на Републиката, т.е. импийчмънт. Моята позиция по отношение на споразумението за името е окончателна и остава непроменена, въпреки всички заплахи и натиск“, бе отговорът на Иванов.
В даденото интервю, обяснявайки усилията за прилагане на договора с Гърция, Заев заяви, че при необходост може да се стигне до процедура за отстраняването на Георги Иванов от власт. Македонският президент отказа да подпише споразумението, постигнато между Атина и Скопие след месеци на интензивни преговори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Никола Груевски отговори на Зоран Заев за това, че е приел „ерга омнес“ през 2012 година

„Фокус“ (Македония): Никола Груевски отговори на Зоран Заев за това, че е приел „ерга омнес“ през 2012 година

19 Юни 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като скопското електронно издание „Фокус“ е потърсило реакция от бившия македонски премиер Никола Груевски за коментарите на настоящия Зоран Заев, че още през 2012 година правителството на ВМРО-ДПМНЕ е приело името „Горна Македония“ за всички употреби („ерга омнес“), бившият председател на основната опозиционна партия излезе с реакция на своята „Фейсбук“ страница.
„Най-доброто опровержение за това, което говори Заев е факторът време. Този фактор показва, че аз и ВМРО-ДПМНЕ разговаряхме за преодоляване на различията около името, както ни задължава резолюцията на ООН, но не променихме името и идентичността цели 11 години. А той прие и изпълнява промяна на името „ерга омнес“ с промяна на Конституцията, което недвусмислено влияе и за промяна на идентичността. И с много отстъпки в договора, които никога не са били предмет разговор, да не говорим за отстъпки. Извън коментар е било да се приеме „ерга омнес“, което значи и промяна на конституционното име на Северна или Горна или каквато и да е Македония. А съм се бил отказал и от идентичността. Само името на магистралата е нервирало гърците и затова те са пропуснали тази възможност. Такъв договор, с такива елементи в него, с такива отстъпки в членовете на договора, не съм могъл да приема, тъй като част от приетите неща не са ни ги искали от другата страна“, написа Груевски.
Той добави също, че правителството иска да отклони вниманието и да се говори за всичко друго, но не и за този договор, който, както заяви бившият премиер, наистина е национална катастрофа.
„Това е само един пример. Според договора на Заев, баща ми, който е роден в Леринско, на 15-ина километра от днешната граница, е част от историята, за която Гърция получи ексклузивно право с договора и има правото, между другото, да прокара своята идентичност и в тази част на историята, а аз, неговият син, който съм роден от другата страна на границата, нямам такова право. И така е с хиляди други македонци, не само тези, които са с потекло от тази част на Македония. Но и за тези, които са с корени в нашата част на Македония. Кой е този умник, който превърна административната граница, която съществува днес, в историческа граница и такава между идентичностите. И има цял куп такива нелогичности в този договор“, заключи Груевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Зоран Заев заговори за импийчмънт на македонския президент Георги Иванов

„МКД“ (Македония): Зоран Заев заговори за импийчмънт на македонския президент Георги Иванов

19 Юни 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви по време на телевизионно интервю, че парламентарното мнозинство ще бъде увеличено до две трети, ако това е необходимо за началото на процедура по импийчмънт на президента на страната Георги Иванов, предава македонската електронна медия „МКД“.
Министър-председателят допусна тази възможност, докато обясняваше усилията за прилагането на споразумението с Гърция за името.
По-рано президентът обяви, че ще се противопостави на ратификацията на споразумението. Това е първият път, в който Заев дава сигнал, че може да бъде стартирана процедура за импийчмънт на държавния глава.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Макфакс"(Македония): Девет души са ранени при сблъсъците пред парламента в Скопие

"Макфакс"(Македония): Девет души са ранени при сблъсъците пред парламента в Скопие

18 Юни 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Девет души, от които седем полицаи и две жени, са били леко ранени по време на снощните протести пред парламента срещу промяната на конституционното име на страната, предава агенция "Макфакс", като се позовава на информация на спешния медицински център в македонската столица.
По мнението на дежурните лекари двете жени са пострадали от експлозия на бомбички, докато полицаите са с прорезни рани и травми по гръдния кош.
Агенцията цитира официално съобщение на МВР, според което по време на сблъсъците са били задържани 25 протестиращи.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Антонио Гутериш призова Атина и Скопие да ратифицират договора за промяна на името на Македония

ТАСС: Антонио Гутериш призова Атина и Скопие да ратифицират договора за промяна на името на Македония

18 Юни 2018 | 07:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш благодари на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за подписването на договора за промяна на името на Македония и призова парламентите на двете страни да го ратифицират, предава ТАСС.
„Благодаря на премиерите Ципрас и Заев за ролята им в сключването на историческото споразумение, подписано в Преспа в неделя. Призовавам техните правителства да поддържат твърдото настояване за ратификация и прилагането на договора на практика. ООН се стреми да подкрепи техните усилия“, написа Гутериш в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония) Хронология на събитията до подписването на договора между Гърция и Македония

„МКД“ (Македония) Хронология на събитията до подписването на договора между Гърция и Македония

18 Юни 2018 | 06:41 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Скопското електронно издание „МКД“ представя в хронологичен ред събитията и изявленията до подписването на договора между Македония и Гърция за окончателно разрешаване на спора за името.


12 юни


- „Република Северна Македония за цялостна употреба, която ще бъде определена с промяна на конституцията, е договорът който постигнаха Македония и Гърция в процеса на преговорите за решаване на спора за името“, заяви на пресконференция премиерът на Македония Зоран Заев. Договорът предвижда потвърждаването на македонския език в ООН – македонски, macedonian. Националността е македонска/граждани на Република Северна Македония.
- „С договора веднъж завинаги се потвърждава и укрепва македонската етническа и културна идентичност, македонският език, македонската националност. С него се гарантира и сигурността на страната и се осигурява сигурно бъдеще на гражданите на Македония“, изтъкна Зоран Заев.
- Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че Атина и Скопие са постигнали исторически договор за решаване на десетилетния спор около името.
- „Стигнахме до договор с премиера на Бившата Югославска Република Македония“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на президента Прокопис Павлопулос в началото на срещата им в президентския дворец, за да го извести за постигнатия договор.
- „Договорът е за съставно име с географско определение за цялостна употреба, което предвижда конституционна промяна“, заяви Ципрас.
- Договорът между Атина и Скопие е основна новина в световните медии.
- Доналд Туск, председател на Европейския съвет в социалната мрежа „Туитър“: „Благодаря ви, че направихте невъзможното възможно.“
- Федерика Могерини, върховният представител за външна политика на ЕС: „Успехът принадлежи на лидерите на двете държави и техните екипи, но преди всичко са гражданите на Македония и Гърция. Не само, че е заслужено признание за значимите резултати от реформи на страната, но това ще допринесе за цялостното прилагане на договора в интерес на двете страни, на региона и на ЕС като цяло. Сега ще ги придружим в следващите стъпки с всички средства и в истинския дух на диалога за нашето общо европейско бъдеще.
- Матю Нимиц, посредник на ООН в разговорите за името между Македония и Гърция: „Окуражен съм от решителността на двете правителства да допринесат за доброто на техните граждани чрез създаване на стратегическо партньорство като база за интензивно сътрудничество във всички области.“
- Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: „Скопие и Атина днес написаха история. Това показва какво може да се постигне, ако международно се отнасяме с търпение, разум и почит едни към други.“
- Шефът на Социалдемократическата група в Европарламента Удо Болман заяви, че лидерите на Европейския съюз на срещата на върха насрочена за 28 и 29 юни трябва да дадат зелена светлина за започването на преговори с Македония.
- МВнР на България: „Това проправя пътя към европейската и евроатлантическата интеграция на нашия съсед. Това е реален шанс в края на българското председателство на Съвета на ЕС да има напредък и възможност за започване на присъединителните преговори“.
- Еди Рама, албански премиер, в социалната мрежа „Туитър“: „Днес двама прогресивни лидери на съседните ни държави влязоха в историята и заявиха на ЕС и на целия свят, че имат визия и воля да преодолеят миналите препятствия и да намерят място за поглед към бъдещето. Изразявам почит към Зоран Заев и Алексис Ципрас. Балканите днес са по-сигурно място“.
- Никос Коцияс, министър на външните работи на Гърция: „Договорът е добър. Лоша е опозицията.“
- Хедър Науърт, говорител на държавния департамент на САЩ: „САЩ поздравяват премиерите на Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, за историческия договор за решаване на спора за името. Решението ще бъде от полза и за двете страни и ще заздрави регионалната сигурност и напредъка. Премиерите Заев и Ципрас показаха визия, смелост и упоритост в намирането на взаимно приемливо решение.“
- Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН, приветства договора между Скопие и Атина за името на Македония квалифицирайки го като „проява на лидерство в региона и извън него“. Говорителят на Гутериш Стефан Ярик заяви, че генералният секретар на ООН „призовава гражданите на двете държави да се обединят, за да се придвижи процесът.“
- Илир Мета, президент на Албания: „Много съм щастлив за историческия договор за името на Македония. Той идва в дългоочакван момент като ясна евроатлантическа перспектива за нашия регион. Поздравления за храбростта и отговорността на политическото ръководство на Гърция и Македония, които допринесоха за това важно постижение“.


13 юни


- Горан Свиланович, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество: „Този исторически договор дава нов полъх не само във взаимното сътрудничество, а и в по-нататъшното икономическо развитие и процеса на европейска интеграция на региона. Искрено се надявам, че този храбър акт на лидерство ще бъде посрещнат със същата доза решителност от страна на партньорите им в ЕС и НАТО“.
- Борис Джонсън, министър на външните работи на Великобритания: „Фантастична новина е, че премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас са постигнали договор за въпроса за името. За това се изисква лидерство и политическа смелост. Насърчавам всички политически лидери в двете страни да разпознаят ползите, които ще донесе решаването на този дългогодишен въпрос.“
- Турбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа: „Този договор показва, че говоренето, слушането и разбирането на взаимните опасения ни позволява да намерим решения дори за най-тежките проблеми. Лидерите на двете държави-членки дадоха пример за сътрудничество и добра воля за своите страни и за цяла Европа.“
- Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: „Винаги сме подчертавали, че залагаме на сключване на договор за този проблем, без намеса отвън, без поставяне на определени изкуствени условия. Казахме, че ще подкрепим решението, което ще бъде в интерес на Гърция и Македония и което ще има широка обществена подкрепа.“
- Себастиан Курц, канцлер на Австрия: „Македония има шанс да се присъедини към ЕС, откакто вчера Скопие и Атина постигнаха договор за решаване на спора за името. Виждам ясна перспектива за Западните Балкани и за Македония като членка на ЕС.“
- „НАТО вече има взето решение, че Македония ще получи покана за членство, веднага щом реши спора за името с Гърция и това решение беше взето на срещата на върха в Букурещ през 2008 година, а сега щом договорът е постигнат, поканата ще бъде изпратена, след като той бъде финализиран и в двете страни“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за МИА.
- Еврокомисарят за разширяване и политика на добросъседство Йоханес Хан в интервю за МИА призова президента на Македония Георге Иванов да поеме отговорност за процеса на сключване на договора с Гърция. „Не е уместно за държавния глава да откаже да разговаря с премиер, с министър на външните работи, за да получи информация от първа ръка. Мисля, че премиерът и външният министър напълно спазват конституционните правила и мога само да призова президента да поеме отговорност. Президентът, избиран пряко, има специална позиция и отговорност и трябва да бъде наясно с това, в противен случай вреди на функцията си“, заяви Хан.
- В съвместно изявление ръководителите на ЕС и НАТО поздравиха усилията на премиерите на Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, за постигането на договора за спора за името. „Надяваме се, че тази уникална възможност да се поднови европейската и евроатлантическата перспектива в по-широкия регион на Западните Балкани, няма да бъде пропусната. Този договор представлява пример за другите как се укрепва мирът и стабилността в региона“, се казва в съобщението на Доналд Туск и Йенс Столтенберг.
- Денко Малески, първият министър на външните работи на Македония: „Това, което постигнахме надминава дори и моите очаквания. Очаквах, че гърците ще бъдат много по-твърди по въпросите свързани с идентичността, името на езика и нацията. В международните отношения е много важно разумът да надделее. Да разберем собствената си ситуация, да разберем кои са отношенията между държавите, за да разберем ролята на силата и ролята на държавите, които вече са членки в съюзи, в които ние искаме да се присъединим и да заобиколим тези пречки, правейки компромиси и да стигнем до нашата цел – евроатлантическа интеграция.“
- Алексис Ципрас: „Не можем да забраним правото на съседите ни да се самоопределят като македонци. Този договор, това което прави е да не подценява правото на самоопределение.“


14 юни


- Договорът за решаване на дългогодишния спор за името, постигнат от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, е публикуван пред обществеността. Той е представен на уеб страницата на правителството.
- Българският премиер Бойко Борисов и българският външен министър Екатерина Захариева отказаха среща с македонския президент Георге Иванов, който е на официално посещение в София. „Нашата позиция е принципна и ясна, както и на цялата международна общност. Ключово за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и това не бива да се поставя под въпрос“, се казва в съобщението на българското правителство.
- Никола Димитров, министър на външните работи на Македония: „Много е важно Македония да получи политическо решение от Европейския съвет към края на юни за започване на преговори и за членство в НАТО, защото само така компромисът, който постигнахме, ще бъде печеливш и за двете страни.“
- Румен Радев, президент на България: „България приветства договора между Македония и Гърция за името, особено защото ще отстрани пречките за пътя на Македония към ЕС и НАТО.“


15 юни


- Зоран Заев: „Силно вярвам в договора, бидейки с ясна и призната идентичност за особеностите на македонската нация, той най-накрая приключва спора за името и отваря бъдещето на страната. С това решение пишем нова страница в историята на нашата страна.“
- Министрите на външните работи на Република Македония и Република Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс с неделя в региона на Преспа ще подпишат окончателно договора за решаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство между двете страни. На подписването на договора ще присъстват и премиерите на двете страни, Зоран Заев и Алексис Ципрас.
- Международната агенция за оценка на кредитния рейтинг „Стандард енд пурс“ съобщи, че договорът за решаване на спора за името няма да предизвика негативни ефекти върху македонската икономика. Агенцията оценява, че напредъкът на страната ще бъде постепенен, а придобивките дългосрочни.
- Зоран Заев, заяви че договорът с Гърция ще бъде подписан в неделя, с което ще се изпрати сигнал за европейско поведение и маниери в период, в който „Балканите ръководят ЕС“. „Важно е, че това се случва в период, в който Балканите ръководят Европейския съюз, в лицето на България и председателството и на ЕС. Особено щастлив съм, че изпращаме сигнали за европейско поведение и европейски маниери към Западна Европа и че като Балкани имаме цялостно право да бъдем част от Европа“, заяви Заев.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорът за името между Гърция и Македония е разрешен... или не съвсем? (ОБЗОР)

Спорът за името между Гърция и Македония е разрешен... или не съвсем? (ОБЗОР)

18 Юни 2018 | 06:02 | Агенция "Фокус"
Външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс, заедно с посредника на ООН Матю Нимиц в неделя сутринта, край брега на Преспанското езеро и в присъствието на висши представители на международната общност, поставиха своите подписи под договора между двете страни за решаване на спора за името, който предвижда преименуване на Република Македония като Република Северна Македония, като това име ще се използва и за вътрешните и за международните отношения на страната. Министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас присъстваха на подписването в гръцкото село Нивици. След това делегациите на двете страни преминаха македонската страна на границата в Отешево, където се състоя празничен обяд. На церемонията присъстваха също така и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини и европейският комисар по политиката на добросъседство и разширение Йоханес Хан.
„Дошло е време отново да пеем щастливи песни на Балканите, а днес се прави първата и смела стъпка в тази посока. Започваме да пишем такава нова песен тук, в Преспа. Нашата цел е тази песен на радостта да се пее в продължение на много векове и от много бъдещи поколения, на нашия език и на език, в нашата страна и във вашата страна, от нашия народ и от вашия народ. Песен, която ще отпразнува мира“, заяви гръцкият министър-председател.
"Това споразумение ще даде стимули и вдъхновение за по-голямо доверие между двете страни. За инициативи, които със сигурност ще донесат по-добър живот на гражданите на двете страни. Решението и процесът, през който преминахме, ни доведоха до приятел, за който до вчера някои твърдяха, че е непримирим враг", заяви Заев.


Подкрепата си за договора изразиха множество международни фактори и съпротивата срещу него е концентрирана изключително вътре в двете страни.


Предистория на спора


Спорът за името възниква още през 1991 година – с появата на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) на картата на света, след разпадането на Югославия. Според гръцката страна, името и конституцията на новата балканска страна представлява териториална претенция към елинската провинция със същото име, както и претенция за връзки с античната държава Македония и античната гръцка култура. Тогава Македония не e приета в състава на ООН и други международни организации, докато през 1993 година не се съгласява да влезе там под името БЮРМ, което се явява временен компромис, докато не бъде разрешен спорът за името между двете страни.
През 2008-та година Гърция става причина НАТО да не започне преговори за присъединяване с БЮРМ, като от Алианса посочват като причина неразрешения спор.
През 2006-та година на власт в Македония идва ВМРО-ДПМНЕ начело с премиера Никола Груевски, която провежда политика на „Антиквизация“ на бившата югорепублика, в резултат от което в центъра на Скопие са издигнати редица паметници, свидетелстващи за античния произход на съвременната македонска държава, сред които огромната статуя на Александър Македонски, а освен това редица географски имена и имена на улици, площади, магистрали и летището са променени съобразно новата идеология на Скопие. В периода на управление на Никола Груевски преговорите за името не отбелязват прогрес.
Разговорите започват да се придвижват с голяма скорост напред след последователните загуби на ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните и местните избори в Македония през 2017 година и идването на власт на коалицията СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония) – ДСИ (етническия албански Демократически съюз за интеграция) с премиер Зоран Заев.


Преговорите за името


От близо една година премиерите Заев и Ципрас и външните министри Никола Димитров и Никос Коцияс проведоха десетки срещи помежду си с и без посредничеството на ООН в лицето на медиатора Матю Нимиц. Разговаряха стотици пъти и се виждаха лице в лице в Ню Йорк, Виена, София, Охрид, Сунио (до Атина), Давос и други. Основните различия бяха за самото име (дали да е комбинирано и да съдържа термина „Македония“, дали то да е за цялостна употреба (вътрешна и външна) и дали Македония трябва да направи промени в своята конституция, за да отстрани текстовете, в които Атина вижда иредентизъм.
В последния месец разговорите бяха ускорени покрай категоричните искания на САЩ и ЕС да се постигне решение преди форума на върха на ЕС в края на юни и срещата на високо равнище на НАТО на 11 юли. През последната седмица медиите в двете страни всеки ден чакаха да се проведе ключовият телефонен разговор между Заев и Ципрас, на който да бъде постигната окончателна договорка за разрешаване на 27-годишния спор за името на Македония. В крайна сметка в понеделник и вторник (11 и 12 юни) въпросните разговори се осъществиха и действително двамата премиери стигнаха до договор, който бе окончателно потвърден с подписването му на 17 юни, неделя.


Какво предстои от тук нататък


В началото на следващата седмица, както информират от македонското правителство, на заседание на Министерски съвет трябва да бъде одобрено споразумението за името между Македония и Гърция и изпратено за разглеждане в парламента на страната, където то трябва да бъде ратифицирано.
След ратификацията, договорът трябва да бъде подписан от президента на Македония Георги Иванов, който вече обяви, че няма намерение да го подкрепи.
След като бъде разгледан в парламента, Законът за ратификация трябва да бъде приет с обикновено мнозинство – болшинството от присъстващите депутати, което означава, че той може да бъде приет с гласовете на 31 народни представители при минимален кворум от 61 души.
След това договорът ще бъде изпратен до президента Иванов, който има срок от седем дни да го подпише или да наложи вето, което най-вероятно ще се случи. След връщането на споразумението обратно в парламента, то трябва да бъде гласувано повторно, но този път с абсолютно мнозинство – 61 депутати от 120-местния парламент. В този случай договорът ще бъде изпратен отново до държавния глава, който според Конституцията е длъжен да го подпише, но, както бе демонстрирано при приемането на Закона за употреба на езиците, Иванов може да наложи „джобно вето“, с други думи, просто да не го подписва и така той не може да бъде публикуван в Държавен вестник.
Прилагането на договора ще се случва поетапно и той ще влезе в сила едва, след като двете страни го приложат съгласно вътрешните процедури. Ако някоя от двете страни не приложи договора, това означава, че той няма да важи.
Последната дума за договореното ще имат македонските граждани на референдума, който трябва да се състои през септември или октомври.
Последният етап от целия процес е ратифицирането на споразумението от гръцкия парламент, след като Македония вече е изпълнила всички поети ангажименти.


Подписването на договора поляризира обществото в Македония


Подписването на договора беше възприето по крайно противоположен начин от политическите сили и обществото в Македония.

Подкрепа за договора и правителството

Твърдо „за“ споразумението се обявиха етническите албански партии, независимо от това, дали са в правителството или в опозиция, които са твърди привърженици на евроатлантическата ориентация на страната и виждат в „дългоочаквания договор... сбъдване на нашия сън за цялостна интеграция на Македония в ЕС и НАТО“, както заяви председателят на ДСИ (Демократическия съюз за интеграция), част от коалиционното правителство на страната, Али Ахмети.
Опозиционната „Алиансът за албанците“ също подкрепи договора за името. Флакрон Беджети заяви, че ръководството ще анализира детайлите и ще възприеме позиция за евентуални забележки.
Подкрепа за договора даде и Движението Беса на Африм Гаши, което е част от изпълнителната власт. В съобщението на партията се казва, че „дори, като албанци, да можехме да направиме прецизирания на определени места от договора, отнасящи се до етническата и езиковата идентичност на страната, когато се има предвид, че този договор е стъпка към членство в НАТО и започване на преговори с ЕС, може би, това трябва да бъде нашият компромис“.
Донякъде изненадващо, подкрепата си за сделката даде и Таки Фити, председателят на Македонската академия на науките и изкуствата, който по-рано, в хода на преговорите, на няколко пъти се изказа против нея. Той обоснова позицията си с това, че „всички ние трябва да изпием горчивото хапче, защото не е лесно да се промени името, но, в края на краищата, ние знаем какво искаме и знаем по кой път трябва да вървим. Не можем да останем в тази ситуация – след 27 години в борба за евроатлантическа интеграция, не може и няма алтернативна перспектива, извън ЕС“.

Съпротива срещу договора в Македония

Основната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш срещу договора в град Битоля, на който се събраха около 20 хиляди привърженици на фракцията, която в същия ден отбеляза 28-ата годишнина от основаването си.
Председателят на партията Християн Мицковски изнесе пространна реч пред демонстрантите, в която отново потвърди, че ВМРО-ДПМНЕ ще се бори с всички демократични средства срещу споразумението и обяви, че целта пред фракцията е „Заев да падне, за да се издигне Македония“. Според неговите думи, това, което се случи в неделя е срамна капитулация на Македония. Той бе категоричен, че е готов да даде живота си, но няма да признае договора за името с Гърция. Мицковски обяви, че предстои „Лято за Македония“, през което той и представителите на партията ще обикалят страната и ще разговарят с гражданите й за споразумението.
„Имаме работа с правителство и човек, които подписаха договор за капитулация. Запомнете – КАПИТУЛАЦИЯ. Имаме толкова некадърно проведени преговори, че сега на власт имаме правителство, което е с прякор „капитулантско“. Не само, че няма победа. Виждате ли някой в Македония да се радва днес? Напротив, хората тъгуват и плачат. За каква победа ни говорят? От такива лъжи, дори и на Барон Мюнхаузен би му паднала шапката. Нещо повече, видяхме как той (Заев) се кълне в предците, в дедовината, в татковината, закле се, че докато диша, няма да позволи промяна на Конституцията. Голата истина е, че с договора, Заев е променил идентичността и че според договора, македонско и македонци е нещо съвсем ново и различно от онова, което бяхме досега. Има една категория, която е непозната за тази партия и този човек. Тази категория се казва срам. В този мрак за македонската държава, в този мрачен тунел за нашето общо бъдеще... е ясно едно. Заев трябва да падне, за да може Македония да се издигне“, заключи председателят на ВМРО-ДПМНЕ.
Към демонстрацията се присъедини и партия ГРОМ (Гражданска опция за Македония), чийто председател Стефчо Якимовски заяви:
„Въпросът на референдума не заслужава отговор и народа трябва да си гледа работата. Зоран Заев и Никола Димитров нямат мандат да преговарят за име – ерга омнес (за цялостна употреба), те могат да преговарят само за двойна формула. Това, което е направено, излиза извън рамките на държавния консенсус, което значи, че те трябва да отговарят пред институциите“

СИРИЗА в изолация за договора, насилие над протестиращите срещу споразумението

Според последното проучване на общественото мнение на агенция Marc, 68,3% от гърците не одобряват споразумението между Атина и Скопие за разрешаване на спора за името.
Съгласно данните от анкетата, подкрепата за управляващата партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) в Северна Гърция се е сринала до под 10%.
Изследването е показало още, че половината запитани искат предсрочни избори и че преднината на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ пред СИРИЗА е нараснала до 14,3%, от 10,3% през март, а коалиционният партньор на лявата партия АНЕЛ едва ли ще премине бариерата от 3% на следващия вот.

Докато македонската и гръцката делегация подписваха споразумението за името между двете страни, около пет хиляди души в село Писодерис, намиращо се на около 40 километра от Псарадес (Нивици), където се проведе церемонията по подписването, взеха участие в протеста за „защита на гръцкия характер на Македония“. Тълпата издигна огромен плакат „Македония е гръцка“ и се опита да пробие полицейския кордон.
Съгласно информацията, демонстрантите са нападнали полицията с дървета и камъни, а органите на реда са отговорили със сълзотворен газ и са разпръснали митинга.

Това беше предшествано от сблъсъци пред гръцкия парламент в Атина, където в събота вечерта се гласува вот на недоверие срещу правителството на СИРИЗА и „Независимите гърци“ (АНЕЛ), което обаче оцеля, след като председателят на младшия коалиционен партньор Панос Каменос, който е и министър на отбраната, реши да не се оттегля от изпълнителната власт, въпреки че не подкрепя присъствието на термина „Македония“ в новото име на БЮРМ.
Това предизвика влиятелният отговорник за външната политика на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Йоргос Кумуцакос да обяви: „На Преспа се подписа политическият край на политика, който даде всичко, наистина абсолютно всичко, за министерското кресло. От днес, Панос Каменос и „Независимите гърци“ имат само минало, малко настояще и никакво бъдеще“, както написа той в „Туитър“.
„Това е тъжен ден за Гърция, но също е и Ден на срама““ за премиера Алексис Ципрас и неговия коалиционен партньор Панос Каменос, заявиха от партията, като обвиниха правителството, че „обвързват Гърция със сделка, която създава свършени факти, които ще бъдат изключително трудни за отмяна в бъдеще“.

„Докато Ципрас и (външния министър Никос) Коцияс празнуваха край Преспа сделката, която вреди на гръцките национални интереси, на полицията бе дадена заповед да покаже безпрецедентна бруталност и дори да изпрати в болница граждани, демонстриращи своята патриотична чувствителност“, написаха по случая от „Нова Демокрация“.
„Правителството... изглежда не може да схване, че се противопоставя на огромното мнозинство от гърците“, продължава изявлението.

Още в петък от лявоцентристкото „Движение за промяна“ обявиха, че също няма да гласуват за договора и по този начин отнеха и последната надежда на Ципрас и СИРИЗА за парламентарна подкрепа за споразумението.

Срещу договора се обяви и ККЕ (Комунистическата партия на Гърция), чийто генерален секретар Димитрис Куцумбас обясни, че „целият процес е фокусиран върху името на съседната държава, докато множество ключови въпроси не само не са разрешени, но и са усложнени с приемането, от страна на гръцкото правителство, на исторически невежата позиция за съществуването на „македонска нация“ и „македонски език“, които са основите на иредентизма. Следователно, това е споразумение, което не може да даде разрешение нито в интерес на гръцкия народ, нито в интерес на народа на съседната страна и народите от региона, като цяло“.

От екстремно-дясната „Златна зора“ не само, че не подкрепиха Ципрас, но дори един от техните депутати предложи армията да вземе властта в Гърция и да отстрани правителството на „Коалицията на радикалната левица“, което предизвика изключването му от фракцията.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Сблъсъци между протестиращи и полиция в Скопие

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Сблъсъци между протестиращи и полиция в Скопие

18 Юни 2018 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Скопие в неделя вечерта се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите, след като последните са нападнали полицейския кордон пред сградата на парламента на Македония, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Голяма група от граждани пред парламента се е сблъскала с полицията, която е използвала сълзотворен газ и шокови бомби, за да разпръсне групата, която е направила опит да премахне защитната ограда и е нападнала полицаите.
Групата е била разпръсната, но след това по-малки групи от демонстранти са се сблъскали с полицаите в улиците около македонския парламент. Те са хвърляли пиротехнически материали, факли, пиратки, камъни и бутилки.
Протестиращите са били организирани през социалните мрежи, а както и в предишните вечери, между тях е имало и членове на групи на спортни привърженици.
Те протестираха против договора с Гърция, който беше подписан в неделя от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс в присъствието на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Демонстрантите изразиха подкрепата си към президента на Македония Георге Иванов.
На протеста са присъствали Янко Бачев от партията „Единствена Македония“, както и бившите депутати Солза Гърчева, Филип Петровски и Александър Пандов.
Седем полицейски служители са били ранени и трима цивилни граждани са задържани в протестите, съобщи Македонската информационна агенция (МИА), позовавайки се на полицейски и медицински източници. Засега няма информация за броя на ранените граждани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): МВР: Демонстрантите са използвали експлозивни средства

„Фактор“ (Македония): МВР: Демонстрантите са използвали експлозивни средства

18 Юни 2018 | 00:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министерството на вътрешните работи на Македония информира обществеността, че по време на протеста в неделя пред сградата на парламента в Скопие, част от протестиращите са употребили експлозивни устройва и насилствено са избутали защитната ограда, докато са се опитали да влязат в парламента, предава македонската медия „Фактор“.
С цел да се прекрати ескалацията на ситуацията и опита за насилствено влизане в парламента, действайки съгласно процедурите, полицията е употребила сълзотворен газ.
Седем полицейски служители са били ранени, а към момента са задържани 25 лица. МВР подчертава, че уважава правото на мирен протест, но няма да позволи употребата на сила и насилие, както и нарушаването на обществения ред и мир. От министерството апелират за демократичен начин на изразяване на общественото мнение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първият председател на парламента на Македония, Стоян Андов: Договорът между Гърция и Македония отваря вратите на доверието

Първият председател на парламента на Македония, Стоян Андов: Договорът между Гърция и Македония отваря вратите на доверието

18 Юни 2018 | 00:25 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Договорът подписан между Гърция и Македония „отваря вратите на доверието между двата народа“, заяви Стоян Андов, една от най-значимите исторически фигури на Македония и нейният първи председател на парламента през 1991 година, предава гръцката информационна агенция АНА-МПА.
В интервю за агенцията, Андов приветства договора като „балансиран“ и имащ цялостна позитивна посока, в същото време поздравявайки премиерите и външните министри замесени в постижението.
„Определен процент хора го виждат от гледната точка на това, което е изгубено. Те не виждат другата страна, това което е спечелено. Със сигурност, всяка страна спечели повече, отколкото загуби. Няма компромис, ако не изгубиш нещо“, заяви Андов.
Той отбелязва, че това е било споразумение, което е изисквало „кураж“ и „мъдрост“, в което всяка от страните е спечелила повече, отколкото е изгубила. Той похвали гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев, както и двамата външни министри Никос Коцияс и Никола Димитров, определяйки ги като „герои“ заради осъществяването на договора.
„Мислят, че договорът може да играе главна роля в предстоящия период за целия балкански регион“, допълни той.
Стоян Андов беше силно критичен към полиците в двете страни, които допринесоха със своите позиции за провала да се разреши спорът в продължение на 27 години. Той описа проблема като постепенно растящ, докато се е превърнал в проблем от първостепенно значение за политическите спорове, които възпрепятстват всички усилия за намиране на решение и отбеляза, че въпросът е трябвало да „узрее“, за да може настоящето споразумение да бъде достигнато.
Той критикува политиката, подета от бившия премиер на Македония Никола Груевски, както и на настоящия президент на страната Георге Иванов.
Андов прогнозира, че референдумът, който ще се проведе през есента, също ще доведе до положителен резултат за договора, стига да има активна подкрепа от правителството и перспективите на страната за присъединяване към НАТО и Европейския съюз. Позицията на парламента към промяна на конституцията, може да бъде направена по-позитивна, стига да се представят „конкретни доказателства“, за да се изясни че споразумението е ползотворно за страната.
Той посочи, че това няма да е първият път, в който страната променя конституцията си, след като два члена са били променени през 1992 година, само 50 дена след като конституцията е била написана, и още членове през 2001 година, след охридското споразумение.
В съобщение насочено към Гърция, Стоян Андов отбеляза че гърците са представили страхотно споразумение към глобална цивилизация и че то е създало добри перспективи за сътрудничество между двата народа и ще допринесе за стабилността и сигурността в широкия регион.
В интервю проведено в Скопие, Андов обърна внимание на голям брой въпроси, в допълнение към историческото споразумение подписано в неделя, включително минали срещи и изявления от политици.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Седем полицейски служители са ранени при протестите пред парламента в Скопие

„Стандард“ (Македония): Седем полицейски служители са ранени при протестите пред парламента в Скопие

17 Юни 2018 | 23:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Седем полицейски служители са ранени и трима цивилни граждани са задържани в протестите пред сградата на парламента в Скопие, съобщи Македонската информационна агенция (МИА), позовавайки се на полицейски и медицински източници, цитирана от македонската медия „Стандард“.
Екип на Спешна медицинска помощ се е намесил в неделя вечерта, заради ранени лица в насилствените протести, които са се провели пред сградата на парламента. Екипът все още е на мястото на протестите, но засега няма информации за броя на ранените граждани.
Медицинският екип се е намесил по искане на полицията.
Македонската полиция е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите пред парламента, протестиращи против договора за решаване на спора за името между Македония и Гърция, подписан в неделя сутринта.
Протестиращите са хвърлили към полицията шокови бомби, пиротехнически средства и камъни. Полицията е отговорила, след като демонстрантите са се опитали да преминат охранителната ограда и да вляза в парламента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Радмила Шекеринска осъди насилието пред парламента в Скопие

„Фокус“ (Македония): Радмила Шекеринска осъди насилието пред парламента в Скопие

17 Юни 2018 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, в ефира на македонската телевизия „1ТВ“, „жестоко“ осъди насилието, което се случи пред сградата на парламента в Скопие, предава македонският „Фокус“.
„Жестоко осъждам насилието, особено над журналисти. Не можеш да обичаш Македония и да я защитаваш, като биеш гражданите на държавата. Не можеш да обичаш Македония и да заплашваш македонците“, заяви Шекеринска.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Гърция и Македония подписаха договор, за да променят името на бившата югославска република

Hurriyet: Гърция и Македония подписаха договор, за да променят името на бившата югославска република

17 Юни 2018 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Нивици. Гърция и Македония не се подадоха на протестите и на 17 юни оставиха настрани десетилетия на спорове, след като се споразумяха за ново име за балканската държава, по този начин откривайки потенциален път към приемането на Македония в Европейския съюз и НАТО, пише турският вестник Hurriyet.
Министрите на външните работи на Гърция и Македония подписаха споразумение за преименуване на бившата югославска република на „Република Северна Македония“, въпреки бурята от протести против договора, виждан като национално предателство от някои в двете страни.
В идиличната обстановка на Преспа, езеро което е и граница между Гърция, Македония и Албания, представители от двете страни се прегърнаха, стиснаха ръце и подписаха договора в присъствието на представители на Европейския съюз и ООН.
Договорът все още изисква ратификацията на двата парламента, както и референдум в Македония. Одобрението е далеч от осигурено, след като е изправено пред силна опозиция от гръцката публика, а македонският президент Георге Иванов се закани да блокира договора.
„Имаме историческа отговорност да не държим в изчакване този договор и съм уверен, че ще успеем“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, докато той и македонският му колега Зоран Заев получаваха овации от гостите на церемонията.
Ципрас оцеля след вот на недоверие, поискан от гръцката опозиция в парламента в събота, но дълбочината на публичната емоция против договора е силна.
Близо 70 процента от гърците са против компромиса, разкрива анкета на вестник „Proto Thema“ от 16 юни.
В Псаредес (гръцкото име на Нивици), селската църковна камбана изкънтя сутринта, обрисувана в гръцкия флаг.
Според договора, Гърция ще оттегли възраженията си за присъединяването на преименуваната държава към ЕС и НАТО.
„Нашите две страни трябва да се отдръпнат от миналото и да погледнат в бъдещето“, заяви Заев. „Ние бяхме достатъчно смели да направим стъпка напред.“
Гърция е в спор за името на Македония от 1991 година насам, твърдейки че то може да предполага териториални претенции над гръцката провинция Македония, както и че името присвоява древногръцката култура и цивилизация.
Темата е емоционална за много гърци. В събота хиляди протестиращи пред сградата на гръцкия парламент скандираха „Предател, предател“, докато депутатите дебатираха вътре.
Ветеранът на ООН Матю Нимиц, който играеше ролята на посредник и който се занимава с темата от близо четвърт век, описа споразумението като почтено. То е, по думите му, пример за това „как съседите могат да разрешат проблем, ако наистина работят върху него“.
„Днес е рожденият ми ден“, заяви Нимиц, който навърши 79 години на 17 юни. „Казах на семейството си, че тази година не се нуждая от подаръци, защото двамата премиери ще ми дадат голям такъв“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да кажам“ (Македония): Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови бомби, за да разпръсне протестиращите пред парламента в Скопие, има ранени

„Сакам да кажам“ (Македония): Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови бомби, за да разпръсне протестиращите пред парламента в Скопие, има ранени

17 Юни 2018 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови бомби, за да разпръсне протестиращите пред сградата на парламента в Скопие, предава македонската платформа „Сакам да кажам“, като не се позовава на официални източници.
Пред парламента е имало около 2 000 протестиращи. Около 21:00 часа те са станали агресивни, като са се опитали да прескочат оградата и да влязат в парламента.
Полицията е употребила десетина шокови бомби и сълзотворен газ, за да ги разпръсне.
Съобщава се за няколко ранени. Намесила се е и Бърза помощ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският професор по право Димитър Апасиев: Пред промяната на името има пет пречки – Георги Иванов, Конституционния съд, Конституцията, референдума и гръцкия парламент

Македонският професор по право Димитър Апасиев: Пред промяната на името има пет пречки – Георги Иванов, Конституционния съд, Конституцията, референдума и гръцкия парламент

17 Юни 2018 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският професор по право Димитър Апасиев заяви, че „дори да премине ратификацията на договора в македонския парламент, следва суспензивно действие, а при повторното гласуване за договора в парламента и така нареченото джобно вето от президента Георги Иванов“, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Втората правна пречка е Конституционният съд, който ще анулира договора, защото противоречи на конституцията, а никой международен договор не е по-силен от нея. Да си припомним, че вече съществува правен прецедент от 2002 година, когато Конституционният съд анулира точно международния договор с Гърция за рафинерията „Окта““, заяви Апасиев.
„Трета пречка ще бъде референдумът. Той не може да бъде консултативен, а трябва да е задължителен. Ако гражданите на референдума за независимост от 1991 година „отсъдиха“, че искат държавата им да се казва Република Македония, сега трябва по същия начин на референдум „да отсъдят“ за смяна на името. А за това е нужна висока избирателна активност – около 900 хиляди граждани“, обясни той.
Четвъртата пречка, според Апасиев, е промяната на конституцията в народното събрание, където е необходимо да се осигури мнозинство от две трети, а той не вярва че опозицията би се осмелила да гласува за договора.
И последната пречка за Апасиев, е гръцкият парламент, заради задължението за ратификация на договора за който, според гръцките закони, трябва да гласуват три пети от депутатите, т.е. 180 от общо 300-те членове на парламента в Атина. „Това може да бъде неосъществимо имайки предвид изявлението на Панос Каменос от партията „Независимите гърци“, които са против употребата на термина Македония в името и който заяви, че няма да гласува за ратификацията“, добави още професорът.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Камъни и факли към полицейския кордон на протестите пред парламента в Скопие

„Макфакс“ (Македония): Камъни и факли към полицейския кордон на протестите пред парламента в Скопие

17 Юни 2018 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Пред сградата на македонския парламент в Скопие се провежда протест срещу договора за името, който беше подписан с Гърция в неделя, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Събралите се пред парламента граждани скандират „Не си даваме името“ и пеят патриотични песни, а част от тях са замерили полицейския кордон с камъни и факли.
Протестът е бил организиран чрез социалните мрежи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Хърватия приветства договора между Македония и Гърция

A1 On (Македония): Хърватия приветства договора между Македония и Гърция

17 Юни 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватия приветства договора за името между Македония и Гърция и очаква започването на преговори за членство на Македония в Европейския съюз, предава македонското електронно издание A1 On.
„Министерството на външните работи приветства договора за името между Република Македония и Гърция. Хърватия очаква Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане членка на НАТО“, се казва в съобщение на министерството на външните работи на Хърватия.
В него се допълва, че „по този път, както и досега, Македония ще има цялостната подкрепа на Хърватия“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорът за името между Гърция и Македония е разрешен... или не съвсем? (ОБЗОР)

Спорът за името между Гърция и Македония е разрешен... или не съвсем? (ОБЗОР)

17 Юни 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс, заедно с посредника на ООН Матю Нимиц в неделя сутринта, край брега на Преспанското езеро и в присъствието на висши представители на международната общност, поставиха своите подписи под договора между двете страни за решаване на спора за името, който предвижда преименуване на Република Македония като Република Северна Македония, като това име ще се използва и за вътрешните, и за международните отношения на страната. Министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас присъстваха на подписването в гръцкото село Нивици. След това делегациите на двете страни преминаха македонската страна на границата в Отешево, където се състоя празничен обяд. На церемонията присъстваха също така и Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини и европейският комисар по политиката на добросъседство и разширение Йоханес Хан.
„Дошло е време отново да пеем щастливи песни на Балканите, а днес се прави първата и смела стъпка в тази посока. Започваме да пишем такава нова песен тук, в Преспа. Нашата цел е тази песен на радостта да се пее в продължение на много векове и от много бъдещи поколения, на нашия език и на език, в нашата страна и във вашата страна, от нашия народ и от вашия народ. Песен, която ще отпразнува мира“, заяви гръцкият министър-председател.
"Това споразумение ще даде стимули и вдъхновение за по-голямо доверие между двете страни. За инициативи, които със сигурност ще донесат по-добър живот на гражданите на двете страни. Решението и процесът, през който преминахме, ни доведоха до приятел, за който до вчера някои твърдяха, че е непримирим враг", заяви Заев.


Подкрепата си за договора изразиха множество международни фактори и съпротивата срещу него е концентрирана изключително вътре в двете страни.


Предистория на спора


Спорът за името възниква още през 1991 година – с появата на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) на картата на света, след разпадането на Югославия. Според гръцката страна, името и конституцията на новата балканска страна представлява териториална претенция към елинската провинция със същото име, както и претенция за връзки с античната държава Македония и античната гръцка култура. Тогава Македония не e приета в състава на ООН и други международни организации, докато през 1993 година не се съгласява да влезе там под името БЮРМ, което се явява временен компромис, докато не бъде разрешен спорът за името между двете страни.
През 2008-та година Гърция става причина НАТО да не започне преговори за присъединяване с БЮРМ, като от Алианса посочват като причина неразрешения спор.
През 2006-та година на власт в Македония идва ВМРО-ДПМНЕ начело с премиера Никола Груевски, която провежда политика на „Антиквизация“ на бившата югорепублика, в резултат от което в центъра на Скопие са издигнати редица паметници, свидетелстващи за античния произход на съвременната македонска държава, сред които огромната статуя на Александър Македонски, а освен това редица географски имена и имена на улици, площади, магистрали и летището са променени съобразно новата идеология на Скопие. В периода на управление на Никола Груевски преговорите за името не отбелязват прогрес.
Разговорите започват да се придвижват с голяма скорост напред след последователните загуби на ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните и местните избори в Македония през 2017 година и идването на власт на коалицията СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония) – ДСИ (етническия албански Демократически съюз за интеграция) с премиер Зоран Заев.


Преговорите за името


От близо една година премиерите Заев и Ципрас и външните министри Никола Димитров и Никос Коцияс проведоха десетки срещи помежду си с и без посредничеството на ООН в лицето на медиатора Матю Нимиц. Разговаряха стотици пъти и се виждаха лице в лице в Ню Йорк, Виена, София, Охрид, Сунио (до Атина), Давос и други. Основните различия бяха за самото име (дали да е комбинирано и да съдържа термина „Македония“, дали то да е за цялостна употреба (вътрешна и външна) и дали Македония трябва да направи промени в своята конституция, за да отстрани текстовете, в които Атина вижда иредентизъм.
В последния месец разговорите бяха ускорени покрай категоричните искания на САЩ и ЕС да се постигне решение преди форума на върха на ЕС в края на юни и срещата на високо равнище на НАТО на 11 юли. През последната седмица медиите в двете страни всеки ден чакаха да се проведе ключовият телефонен разговор между Заев и Ципрас, на който да бъде постигната окончателна договорка за разрешаване на 27-годишния спор за името на Македония. В крайна сметка в понеделник и вторник (11 и 12 юни) въпросните разговори се осъществиха и действително двамата премиери стигнаха до договор, който бе окончателно потвърден с подписването му на 17 юни, неделя.


Какво предстои оттук нататък


В началото на следващата седмица, както информират от македонското правителство, на заседание на Министерски съвет трябва да бъде одобрено споразумението за името между Македония и Гърция и изпратено за разглеждане в парламента на страната, където то трябва да бъде ратифицирано.
След ратификацията, договорът трябва да бъде подписан от президента на Македония Георги Иванов, който вече обяви, че няма намерение да го подкрепи.
След като бъде разгледан в парламента, Законът за ратификация трябва да бъде приет с обикновено мнозинство – болшинството от присъстващите депутати, което означава, че той може да бъде приет с гласовете на 31 народни представители при минимален кворум от 61 души.
След това договорът ще бъде изпратен до президента Иванов, който има срок от седем дни да го подпише или да наложи вето, което най-вероятно ще се случи. След връщането на споразумението обратно в парламента, то трябва да бъде гласувано повторно, но този път с абсолютно мнозинство – 61 депутати от 120-местния парламент. В този случай договорът ще бъде изпратен отново до държавния глава, който според Конституцията е длъжен да го подпише, но, както бе демонстрирано при приемането на Закона за употреба на езиците, Иванов може да наложи „джобно вето“, с други думи, просто да не го подписва и така той не може да бъде публикуван в Държавен вестник.
Прилагането на договора ще се случва поетапно и той ще влезе в сила едва, след като двете страни го приложат съгласно вътрешните процедури. Ако някоя от двете страни не приложи договора, това означава, че той няма да важи.
Последната дума за договореното ще имат македонските граждани на референдума, който трябва да се състои през септември или октомври.
Последният етап от целия процес е ратифицирането на споразумението от гръцкия парламент, след като Македония вече е изпълнила всички поети ангажименти.


Подписването на договора поляризира обществото в Македония


Подписването на договора беше възприето по крайно противоположен начин от политическите сили и обществото в Македония.

Подкрепа за договора и правителството

Твърдо „за“ споразумението се обявиха етническите албански партии, независимо от това, дали са в правителството или в опозиция, които са твърди привърженици на евроатлантическата ориентация на страната и виждат в „дългоочаквания договор... сбъдване на нашия сън за цялостна интеграция на Македония в ЕС и НАТО“, както заяви председателят на ДСИ (Демократическия съюз за интеграция), част от коалиционното правителство на страната, Али Ахмети.
Опозиционната „Алиансът за албанците“ също подкрепи договора за името. Флакрон Беджети заяви, че ръководството ще анализира детайлите и ще възприеме позиция за евентуални забележки.
Подкрепа за договора даде и Движението Беса на Африм Гаши, което е част от изпълнителната власт. В съобщението на партията се казва, че „дори, като албанци, да можехме да направим прецизирания на определени места от договора, отнасящи се до етническата и езиковата идентичност на страната, когато се има предвид, че този договор е стъпка към членство в НАТО и започване на преговори с ЕС, може би, това трябва да бъде нашият компромис“.
Донякъде изненадващо, подкрепата си за сделката даде и Таки Фити, председателят на Македонската академия на науките и изкуствата, който по-рано, в хода на преговорите, на няколко пъти се изказа против нея. Той обоснова позицията си с това, че „всички ние трябва да изпием горчивото хапче, защото не е лесно да се промени името, но, в края на краищата, ние знаем какво искаме и знаем по кой път трябва да вървим. Не можем да останем в тази ситуация – след 27 години в борба за евроатлантическа интеграция, не може и няма алтернативна перспектива, извън ЕС“.

Съпротива срещу договора в Македония

Основната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш срещу договора в град Битоля, на който се събраха около 20 хиляди привърженици на фракцията, която в същия ден отбеляза 28-ата годишнина от основаването си.
Председателят на партията Християн Мицковски изнесе пространна реч пред демонстрантите, в която отново потвърди, че ВМРО-ДПМНЕ ще се бори с всички демократични средства срещу споразумението и обяви, че целта пред фракцията е „Заев да падне, за да се издигне Македония“. Според неговите думи, това, което се случи в неделя е срамна капитулация на Македония. Той бе категоричен, че е готов да даде живота си, но няма да признае договора за името с Гърция. Мицковски обяви, че предстои „Лято за Македония“, през което той и представителите на партията ще обикалят страната и ще разговарят с гражданите й за споразумението.
„Имаме работа с правителство и човек, които подписаха договор за капитулация. Запомнете – КАПИТУЛАЦИЯ. Имаме толкова некадърно проведени преговори, че сега на власт имаме правителство, което е с прякор „капитулантско“. Не само, че няма победа. Виждате ли някой в Македония да се радва днес? Напротив, хората тъгуват и плачат. За каква победа ни говорят? От такива лъжи, дори и на Барон Мюнхаузен би му паднала шапката. Нещо повече, видяхме как той (Заев) се кълне в предците, в дедовината, в татковината, закле се, че докато диша, няма да позволи промяна на Конституцията. Голата истина е, че с договора, Заев е променил идентичността и че според договора, македонско и македонци е нещо съвсем ново и различно от онова, което бяхме досега. Има една категория, която е непозната за тази партия и този човек. Тази категория се казва срам. В този мрак за македонската държава, в този мрачен тунел за нашето общо бъдеще... е ясно едно. Заев трябва да падне, за да може Македония да се издигне“, заключи председателят на ВМРО-ДПМНЕ.
Към демонстрацията се присъедини и партия ГРОМ (Гражданска опция за Македония), чийто председател Стефчо Якимовски заяви:
„Въпросът на референдума не заслужава отговор и народа трябва да си гледа работата. Зоран Заев и Никола Димитров нямат мандат да преговарят за име – ерга омнес (за цялостна употреба), те могат да преговарят само за двойна формула. Това, което е направено, излиза извън рамките на държавния консенсус, което значи, че те трябва да отговарят пред институциите“

СИРИЗА в изолация за договора, насилие над протестиращите срещу споразумението

Според последното проучване на общественото мнение на агенция Marc, 68,3% от гърците не одобряват споразумението между Атина и Скопие за разрешаване на спора за името.
Съгласно данните от анкетата, подкрепата за управляващата партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) в Северна Гърция се е сринала до под 10%.
Изследването е показало още, че половината запитани искат предсрочни избори и че преднината на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ пред СИРИЗА е нараснала до 14,3%, от 10,3% през март, а коалиционният партньор на лявата партия АНЕЛ едва ли ще премине бариерата от 3% на следващия вот.

Докато македонската и гръцката делегация подписваха споразумението за името между двете страни, около пет хиляди души в село Писодерис, намиращо се на около 40 километра от Псарадес (Нивици), където се проведе церемонията по подписването, взеха участие в протеста за „защита на гръцкия характер на Македония“. Тълпата издигна огромен плакат „Македония е гръцка“ и се опита да пробие полицейския кордон.
Съгласно информацията, демонстрантите са нападнали полицията с дървета и камъни, а органите на реда са отговорили със сълзотворен газ и са разпръснали митинга.

Това беше предшествано от сблъсъци пред гръцкия парламент в Атина, където в събота вечерта се гласува вот на недоверие срещу правителството на СИРИЗА и „Независимите гърци“ (АНЕЛ), което обаче оцеля, след като председателят на младшия коалиционен партньор Панос Каменос, който е и министър на отбраната, реши да не се оттегля от изпълнителната власт, въпреки че не подкрепя присъствието на термина „Македония“ в новото име на БЮРМ.
Това предизвика влиятелният отговорник за външната политика на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Йоргос Кумуцакос да обяви: „На Преспа се подписа политическият край на политика, който даде всичко, наистина абсолютно всичко, за министерското кресло. От днес, Панос Каменос и „Независимите гърци“ имат само минало, малко настояще и никакво бъдеще“, както написа той в „Туитър“.
„Това е тъжен ден за Гърция, но също е и Ден на срама““ за премиера Алексис Ципрас и неговия коалиционен партньор Панос Каменос, заявиха от партията, като обвиниха правителството, че „обвързват Гърция със сделка, която създава свършени факти, които ще бъдат изключително трудни за отмяна в бъдеще“.

„Докато Ципрас и (външния министър Никос) Коцияс празнуваха край Преспа сделката, която вреди на гръцките национални интереси, на полицията бе дадена заповед да покаже безпрецедентна бруталност и дори да изпрати в болница граждани, демонстриращи своята патриотична чувствителност“, написаха по случая от „Нова Демокрация“.
„Правителството... изглежда не може да схване, че се противопоставя на огромното мнозинство от гърците“, продължава изявлението.

Още в петък от лявоцентристкото „Движение за промяна“ обявиха, че също няма да гласуват за договора и по този начин отнеха и последната надежда на Ципрас и СИРИЗА за парламентарна подкрепа за споразумението.

Срещу договора се обяви и ККЕ (Комунистическата партия на Гърция), чийто генерален секретар Димитрис Куцумбас обясни, че „целият процес е фокусиран върху името на съседната държава, докато множество ключови въпроси не само не са разрешени, но и са усложнени с приемането, от страна на гръцкото правителство, на исторически невежата позиция за съществуването на „македонска нация“ и „македонски език“, които са основите на иредентизма. Следователно, това е споразумение, което не може да даде разрешение нито в интерес на гръцкия народ, нито в интерес на народа на съседната страна и народите от региона, като цяло“.

От екстремно-дясната „Златна зора“ не само, че не подкрепиха Ципрас, но дори един от техните депутати предложи армията да вземе властта в Гърция и да отстрани правителството на „Коалицията на радикалната левица“, което предизвика изключването му от фракцията.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Албанските партии в Македония приветстваха подписването на договора за името

„Алсат – М“ (Македония): Албанските партии в Македония приветстваха подписването на договора за името

17 Юни 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Албанските партии в Македония приветстваха подписването на договора за разрешаване на спра за името между Атина и Скопие в неделя край Преспанското езеро. От ДСИ (Демократически съюз за интеграция) заявиха, че споразумението сбъдва съня на Македония за интеграция в НАТО и ЕС, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Напълно заслужаваме дата за започване на преговори на срещата на върха на Европейския съюз в края на този месец, както и покана за членство в НАТО на срещата на върха през юли, която ще се състои в Брюксел. Най-тежката част от целия този процес ще бъде приемането на договора в парламента, както и провеждането на успешен референдум. Всеки опит за осуетяване на този процес ще се сблъска със силна реакция от коалиционните партньори, които са обвързани и от нас – ДСИ и СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония), за да имаме успех с този договор. Опозицията трябва да бъде присъединена към евроатлантическия път на Македония и да не се опитва да попречи на осъществяването на аспирациите на гражданите“, заяви Артан Груби от ДСИ.
Опозиционната „Алиансът за албанците“ също подкрепи договора за името. Флакрон Беджети заяви, че ръководството ще анализира детайлите и ще възприеме позиция за евентуални забележки.
„Когато анализираме детайлите на договора, органите на партията, включително ръководството и политическата академия на фракцията ще дадат по-детайлно обяснение за евентуалните забележки, но ние оценяваме подписването на този договор като позитивна стъпка и насърчаваме страните да продължат с прилагането“, заяви Беджети.

Подкрепа за договора даде и Движението Беса на Африм Гаши, което е част от изпълнителната власт. В съобщението на партията се казва, че „дори, като албанци, да можехме да направиме прецизирания на определени места от договора, отнасящи се до етническата и езиковата идентичност на страната, когато се има предвид, че този договор е стъпка към членство в НАТО и започване на преговори с ЕС, може би, това трябва да бъде нашият компромис“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генералният секретар на Комунистическата партия на Гърция: Споразумението между Гърция и Македония е продукт на интервенцията на НАТО и ЕС

Генералният секретар на Комунистическата партия на Гърция: Споразумението между Гърция и Македония е продукт на интервенцията на НАТО и ЕС

17 Юни 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Генералният секретар на Комунистическата партия на Гърция (ККЕ) Димитрис Куцумбас заяви в интервю пред гръцкия вестник Ethnos, че споразумението между Гърция и БЮРМ (Бивша югославска република Македония) е резултат от явната интервенция на НАТО и ЕС, предава гръцката информационна агенция АНА-МПА.
„Единственото, което успяха да направят Алексис Ципрас и неговото правителство е дадат референция за присъединяване към ЕС и НАТО на БЮРМ. Споразумението е продукт на явната интервенция на тези две сили, която цели да завърши евроатлантическата интеграция на Западните Балкани“, заяви Куцумбас.
Генералният секретар на ККЕ обясни, че „целият процес е фокусиран върху името на съседната държава, докато множество ключови въпроси не само не са разрешени, но и са усложнени с приемането, от страна на гръцкото правителство, на исторически невежата позиция за съществуването на „македонска нация“ и „македонски език“, които са основите на иредентизма. Следователно, това е споразумение, което не може да даде разрешение нито в интерес на гръцкия народ, нито в интерес на народа на съседната страна и народите от региона, като цяло“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Македонската партия ГРОМ ще бойкотира референдума за името, защото Заев излязъл извън рамките на държавния консенсус

„Фокус“ (Македония): Македонската партия ГРОМ ще бойкотира референдума за името, защото Заев излязъл извън рамките на държавния консенсус

17 Юни 2018 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Всеки патриот, всеки честен граждани и всеки, който държи на достойнството си трябва да им покаже, че някои въпроси не заслужават отговор“, подчерта Стефчо Якимовски, председател на ГРОМ, на неделния протест против промяната на името на Македония в Битоля, предава скопското електронно издание „Фокус“.
Якимовски бе категоричен, че неговата партия ще бойкотира обявения референдум.
„Въпросът на референдума не заслужава отговор и народа трябва да си гледа работата. Зоран Заев и Никола Димитров нямат мандат да преговарят за име – ерга омнес (за цялостна употреба), те могат да преговарят само за двойна формула. Това, което е направено, излиза извън рамките на държавния консенсус, което значи, че те трябва да отговарят пред институциите“, добави лидерът на ГРОМ.

Агенция „Фокус“ припомня:

Партия ГРОМ (Гражданска опция на Македония) е основана на 28 септември 2013 година в Скопие. На парламентарните избори през 2014 година тя печели 2,82% от гласовете на избирателите и съответно изпраща един депутат в парламента. През 2015-16 г. фракцията се сближава с ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и влиза в управляващата коалиция. На изборите през декември 2016 година ГРОМ вкарва двама депутати в народното събрание, но през юни 2017 г. един от тях, Чедомир Саздовски, преминава към управляващата партия СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония).


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таки Фити, председател на МАНУ: Не е лесно да се промени името, но вървим по европейския път

Таки Фити, председател на МАНУ: Не е лесно да се промени името, но вървим по европейския път

17 Юни 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Скопие.Постигнатият договор между Македония и Гърция за разрешаване на спора за името е компромисно решение, с отстъпки и от двете страни, но Македония няма алтернативна перспектива извън Европейския съюз и членството в НАТО, заяви в неделя в Охрид председателят на Македонската академия на науките и изкуствата Таки Фити, цитиран от МИА, предава скопското електронно издание „Нова ТВ“.
„Това е компромисно решение, което предвижда отстъпки и като такова предизвиква недоволство и в двете страни. За МАНУ и за всички граждани на Македония беше много важно да се зачете идентичността ни. Македонският език, националността, нашата култура и традиции и фактът, че Гърците признават нашето съществуване и съществуването на македонския език като част от групата на южнославянските езици са добри неща“, заяви Фити.
Коментирайки договора за името, подписан днес в Псаредес, той припомни, че МАНУ е имала ясни позиции по отношение на въпроса за името и Академията е участвала в подготвянето на аргументацията около преговорите между двете страни и особено за въпросите, третирани като червени линии от страна на Гърция.
Фити подчерта дебело важността от това, Македония да остане вярна на избора да бъде част от евроатлантическите интеграционни процеси.
„Всички ние трябва да изпием горчивото хапче, защото не е лесно да се промени името, но, в края на краищата, ние знаем какво искаме и знаем по кой път трябва да вървим. Не можем да останем в тази ситуация – след 27 години в борба за евроатлантическа интеграция, не може и няма алтернативна перспектива, извън ЕС. Погледнато икономически, Съюзът е най-голямата икономическа общност на света с над 500 милиона население, висок доход и пазар с голяма абсорбационна мощ. ЕС създава 25% от световния брутен продукт, участва в 33% от световната търговия и 30% от всички световни научни институции са концентрирани в Съюза. Къде ще продава своите стоки Македония, с нейните два милиона жители, ако нашият път не е към евроатлантическите интеграции и въобще, към големия пазар“, обясни председателят на Македонската академия на науките и изкуствата Таки Фити.
Той добави, че в крайна сметка решението по въпроса за договора ще бъде взето от гражданите на предстоящия през есента референдум.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Али Ахмети, председател на етническата албанска партия ДСИ: Договорът с Гърция е истинско решение за общо бъдеще и най-доброто за всички македонски граждани

Али Ахмети, председател на етническата албанска партия ДСИ: Договорът с Гърция е истинско решение за общо бъдеще и най-доброто за всички македонски граждани

17 Юни 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на етническата албанска македонска партия ДСИ (Демократическият съюз за интеграция), която е коалиционен партньор в правителството на страната, Али Ахмети приветства подписването на договора за разрешаване на спора за името между Атина и Скопие, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Приветствам днешното подписване на дългоочаквания договор, който представлява сбъдване на нашия сън за цялостна интеграция на Македония в Европейския съюз и НАТО. Работихме усилено и с голяма отдаденост, за да стигнем до деня, в който ще се наредим от правилната страна на историята. Честитя на всички и ви уверявам, че това е истинско решение за общо бъдеще и най-доброто за всички наши граждани“, изтъкна лидерът на ДСИ Ахмети.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Участниците на протеста в Битоля са около 20 хиляди

„Курир“ (Македония): Участниците на протеста в Битоля са около 20 хиляди

17 Юни 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Битоля. Около 20 хиляди граждани се събраха в неделя следобед в Битоля на протестния марш, организиран от основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ срещу промяната на конституционното име на страната, пише приближеното към бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“.
Голям брой поддръжници и членове на ВМРО-ДПМНЕ, както и граждани, които силно се противопоставят на политиката на управляващото правителство, се присъединиха към ръководството на ВМРО-ДПМНЕ на протестния марш в Битоля след подписването на споразумението с Гърция преди няколко часа.
Маршът се води от председателя на партията Християн Микоски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Заев и Ципрас отпразнуваха подписването на договора с бифтек, баклава и ракия

„Независен“ (Македония): Заев и Ципрас отпразнуваха подписването на договора с бифтек, баклава и ракия

17 Юни 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Отешево. Обядът в Отешево, на македонския бряг на Преспанското езеро, завърши, а в менюто за празненството присъстваха традиционни ястия като бифтек, баклава, палачинки, а също и ракия и шампанско, предава скопското електронно издание „Независен“.
На съвместният обяд в Отешево присъстваха премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и министрите на външните работи на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс. Те бяха придружени от дългогодишния посредник по спора за името Матю Нимиц.
Освен тях, на събитието бяха заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари ди Карло, върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, както и комисарят на ЕС по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ от Битоля: Целта е Заев да падне, за да се издигне Македония

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ от Битоля: Целта е Заев да падне, за да се издигне Македония

17 Юни 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Битоля. Лидерът на основната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски изнесе реч пред гражданите, присъединили се към протеста срещу договора за името между Скопие и Атина, който съвпада и с 28-ата годишнина на фракцията, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„На този ден всички бяхте на историческата среща, когато бе формирана партията. Част от целокупната македонска беше с отворени очи и уши, на които се основава нашата партия. На този ден бяха създадени местните комитети на ВМРО-ДПМНЕ, независимата държава и собствена армия, валута и всичко, което значи суверенната държава. Уважение за гражданите, които тогава помогнаха за изграждането на самостоятелността на държавата. Също и за македонците, дали животите си за идеята за свободна Македония.
Можем да изберем как да живеем, наясно съм, че очите на обществеността са насочени към нас заради всички злини, които замисля тази ненародна власт. ВМРО-ДПМНЕ вееше знамето и се сблъскваше с проблемите през това време. Ние вярваме в независима и свободна Република Македония“, заяви Мицковски.
Според неговите думи, това, което се случи в неделя (подписването на договора за името –бел. ред.) е срамна капитулация на Македония.
„Това прелива чашата, не може повече така. Това са сериозни исторически времена. Покрай безпаричието, безработицата и лошите условия в здравеопазването и образованието, се сблъскваме с най-голямото предателство, което може да ни се случи. Подписаха договора за промяна на нашето конституционно име.Докато Заев се снима, на юг празнуват. Не спирайте да употребявате името Македония.
Македония е основната причина за всеки наш ход и активност. Нашите предци са дали животите си за независима Македония.
Ето това е било борба за човешките права. Без разлика от етническата принадлежност, Македония създава мъченици и герои. ВМРО-ДПМНЕ е общ покрив, под който живеем всички“.
Мицковски бе категоричен, че няма да подкрепи това срамно дело (договорът) и няма подкрепи промяна на Конституцията, а също така смята, че ще дойде време, когато Заев и компания ще отговарят за капитулацията, която налагат на Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Поздравявам премиерите Ципрас и Заев за важния и смел ход, който направиха заедно

„Фокус“ (Македония): Поздравявам премиерите Ципрас и Заев за важния и смел ход, който направиха заедно

17 Юни 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Българският премиер Бойко Борисов поздрави колегите си Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и министрите на външните работи на Гърция и Македония Никос Коцияс и Никола Димитров, за договора между двете държави, подписан в неделя край Преспанското езеро, предава скопското електронно издание „Фокус“.
„Поздравявам премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и техните министри на външните работи, за важния и храбър ход, който направиха заедно днес“, написа Бойко Борисов във „Фейсбук“.
„Договорът по спора за името отваря пътя на Македония към ЕС и НАТО. България винаги е поддържала нашия съсед по този път. Най-важното сега е гражданите на всички балкански страни да схванат, че този договор не води към териториални претенции и бъдещи проблеми, а напротив – той ще ни помогне да живеем заедно по-добре“, допълни българският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 On” (Македония): Хиляди в Битоля се стекоха на протестния марш на ВМРО-ДПМНЕ срещу договора за името с Гърция

„А1 On” (Македония): Хиляди в Битоля се стекоха на протестния марш на ВМРО-ДПМНЕ срещу договора за името с Гърция

17 Юни 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Битоля. Хиляди стекоха на протестния марш на ВМРО ДПМНЕ в македонския град Битоля, където повечето от гражданите са избиратели и членове на тази фракция, за да изразят своето неодобрение за, както те го определиха, лошите вътрешни и външни политики на настоящото правителство на Македония, начело с премиера Зоран Заев, предава македонската електронна медия „A1 On”.
Протестният марш започна от спортната зала в Битоля, ще премине през Широк Сокак и ще стигне до Дома на културата, където председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски ще произнесе реч пред гражданите.
Главните причини за демонстрацията са 28-ият рожден ден на партията и договора за името между Гърция и Македония, който по-рано в неделя бе подписано от външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Още един член напусна „Независимите гърци“ заради договора за името между Атина и Скопие

„Стандард“ (Македония): Още един член напусна „Независимите гърци“ заради договора за името между Атина и Скопие

17 Юни 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Атина. За по-малко от 12 часа коалиционният партньор в гръцкото правителство „Независимите гърци“ (АНЕЛ) остана без двама депутати. След като вчера (16 юни) Димитрис Каменос подкрепи инициативата на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ за вот на недоверие на правителството и беше изключен от фракцията, днес и доскорошната говорителка Мадалена Пападопулу съобщи, че се оттегля, пише скопското електронно издание „Стандард“.
Както предаде кореспондентът на МИА от Атина, Пападопулу, която преди пет дни бе преместена от позицията говорител на „Независимите гърци“ и беше поставена като отговорник за координацията в партията за предстоящите парламентарни избори, след подписването на договора на брега на Преспанското езеро обяви, че се оттегля от партията.
„Моята съвест ми диктува да се оттегля от активната политика и да се върна у дома. Лошото споразумение, произтичащо от престъпната политика в миналото, не трябва да бъде подписано от външния министър и от никой друг“, написа политикът във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Близо 70% от гърците не подкрепят договора за името на Македония, сочат данните от последната анкета

Protothema (Гърция): Близо 70% от гърците не подкрепят договора за името на Македония, сочат данните от последната анкета

17 Юни 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Според последното проучване на общественото мнение на агенция Marc, 68,3% от гърците не одобряват споразумението между Атина и Скопие за разрешаване на спора за името, което бе подписано в неделя край Преспанското езеро и не желаят думата „Македония“ да присъства под каквато и да е форма в името на северната им съседка, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Съгласно данните от анкетата, подкрепата за управляващата партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) в Северна Гърция се е сринала до под 10%.
Изследването е показало още, че половината запитани искат предсрочни избори и че преднината на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ пред СИРИЗА е нараснала до 14,3%, от 10,3% през март.
Protothema подчертава, че според проучването, проведено в дните преди миналия вторник, хората, гласували за СИРИЗА на миналите парламентарни избори, сега оттеглят подкрепата си за управляващата партия, а младшият коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) на Панос Каменос изглежда няма да може да мине бариерата от 3% и да влезе в следващия състав на народното събрание.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гърция и Македония подписаха споразумението за името (ОБЗОР)

Гърция и Македония подписаха споразумението за името (ОБЗОР)

17 Юни 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Преспа. Външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс, заедно с посредника на ООН Матю Нимиц тази сутрин в Преспа при засилени мерки за сигурността и в присъствието на висши представители на международната общност поставиха своите подписи на договора между двете страни за решаване на спора за името, който предвижда „erga omnes“ име за страната Република Северна Македония. Министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас присъстваха на подписването в село Нивици от гръцката страна на Преспанското езеро. След това делегациите на двете страни преминаха македонската страна на границата в Отешево, където приведоха обяд. На церемонията присъстваха също така и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини и европейският комисар по политиката на добросъседство и разширение Йоханес Хан.
„Дошло е време отново да пеем щастливи песни на Балканите, а днес се прави първата и смела стъпка в тази посока. Започваме да пишем такава нова песен тук в Преспа. Нашата цел е тази песен на радостта да пее на много векове и много бъдещи поколения, на нашия език и на език, в нашата страна и във вашата страна, от нашия народ и от вашия народ. Песен, която ще отпразнува мира“, заяви гръцкият министър-председател.
"Това споразумение ще даде стимули и вдъхновение за по-голямо доверие между двете страни. За инициативи, които със сигурност ще донесат по-добър живот на гражданите на двете страни. Решението и процесът, през който преминахме, ни доведоха до приятел, който до вчера някой от нашите общности твърди, че е непримирим враг", заяви Заев.
По случайност, а може би не, подписването на договора съвпадна и с рождения ден на посредника на ООН Матю Нимиц, който днес става на 79 години. Дипломатът, отдал голяма част от кариерата си за решаването на спора трогнат заяви, че договорът е най-добрият възможен подарък ва повода.
Около 80 автобуса с протестиращи от Северна Гърция пристигнаха при село Нивици за да протестират срещу подписването на споразумението .Те носеха импровизирана бесилка, плакати срещу правителството, гръцки и черни знамена и скандираха „Спрете договора, предатели“. Протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон около населеното място, но бяха отблъснати със сълзотворен газ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Македония и Гърция изпяха песента на мира

Deutsche Welle: Македония и Гърция изпяха песента на мира

17 Юни 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония и Гърция подписаха днес споразумението от Преспа, което трябва да сложи край на десетилетия дългия спор за името. Премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас обявиха откриването на нова страница в историята на двете страни, коментира в своята македонска редакция Deutsche Welle.
След Охридския, Македония получи още един договор, Преспански, който вече носи прозвището "исторически", въпреки че до неговата пълна реализация ще мине още доста време и ще бъде похарчен голям политически капитал.
В село Псарадес/Нивици, от гръцката страна на Преспанското езеро, премиерите на Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас и министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Коцияс с подписи, но и с прегръдки завериха договора, който предвижда промяна на конституционното име на Република Македония в Република Северна Македония и редица други мерки, които трябва да оставят десетилетия недоразумения между двете страни в миналото.
Фактът, че Псарадес е само на пет километра от македонското село Долно Дупени, но до него се пътува повече от два часа през Флорина, вероятно е най-доброто доказателство за това колко дълго отношенията между двете съседки са отивали в погрешна посока. Трафикът бе почти напълно блокиран от многобройни полицейски сили днес, а само превозни средства и лица, акредитирани за събитието, бяха допускани. В същото време в околностите на Флорина се проведоха протести на противниците на споразумението гръцката страна.
Македонската делегация, водена от премиера Заев затова вероятно избра краткия маршрут, така пристигна с малка лодка директно на импровизираното пристанище. Символиката беше ясна. Те бяха посрещнати от гръцки домакини - премиерът Ципрас и външният министър Коцияс. При входа на големия палатка присъстващите бяха приветствани с големи аплодисменти, сред тях бе и и върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан и заместник-генералния секретар на ООН Розмари Ди Карло.
Случайно или не, точно в деня на подписване на договора рожден ден празнуваше посредникът на ООН Матю Нимиц, така че церемонията започна с песен за него.
Гръцкият премиер Ципрас първи се обърна към публиката. Той заяви, че подписването на споразумението е "смела, историческа и незаменима стъпка за нашите два народа". Споразумението отваря "пътя за мира, братството и сътрудничество за нашите страни, за Балканите и за Европа". "Тук сме да заличим раните от миналото, да отворим път за мир, братство и развитие на нашите две страни", допълни той. Според него е дошло времето "отново да се пеят щастливи песни на Балканите".
"Това споразумение ще даде стимули и вдъхновение за по-голямо доверие между двете страни. За инициативи, които със сигурност ще донесат по-добър живот на гражданите на двете страни. Решението и процесът, през който преминахме, ни доведоха до приятел, който до вчера някой от нашите общности твърди, че е непримирим враг", заяви Заев.
След това делегациите отново се отправиха към македонската страна в Остеево отново с лодка.
Регионът на Преска , който отдавна е символ на разделението между двете нации и държави, сега ще символизира важното споразумение, постигнато от двете правителства. Една голяма и трудна задача се изпълнява. Но докато последната му реализация и обосновка на епитета "исторически" остава много работа. От двете страни на езерото Преспа.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Срещу протестиращите гръцки националисти в Преспа е използван сълзотворен газ

„Сител“ (Македония): Срещу протестиращите гръцки националисти в Преспа е използван сълзотворен газ

17 Юни 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Преспа. Докато македонската и гръцката делегация подписаха споразумението за името между двете страни, група събрали се протестиращи в рамките на обявения протест за „защита на гръцкия характер на Македония“, се опитаха да преминат полицейския кордон и да стигнат до село Псарадес (Нивици) където се проведе церемонията по подписването, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Събралите се граждани са нападнали полицията с дървета и предмети, а полицията отговори с помощта на сълзотворен газ.
„Македония е гръцка“, „Тук свършва Северна Македония“, пише на плакатите на протестиращите, които с гръцки и черни знамена в ръцете протестираха срещу подписаното споразумение.
Според гръцките медии общо 80 автобуса с граждани от Солун и градове в Северна Гърция са пристигнали тази сутрин на протест пред Преспа.
Околността на село Псарадес е под силна полицейска охрана и пътищата, които водят към Преспа на гръцка територия, са напълно блокирани.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федерика Могерни: Надявам се, че споразумението ще бъде вдъхновение за много лидери в региона

Федерика Могерни: Надявам се, че споразумението ще бъде вдъхновение за много лидери в региона

17 Юни 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Преспа. Това е исторически ден за двете страни, но и за Европейския съюз и за Балканите, заяви върховният представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини при пристигането си в Отешево, след подписването на договора за името, предава македонският „Фокус“.
„Много бяха скептични относно споразумение и дали двамата министър-председатели и външните министри им ще го постигнат. Двете страни накараха Европа да се гордее с постигнатото споразумение, при което печелят всички. Надявам се, че това ще бъде вдъхновение за мнозина в региона да предприемат смели стъпки, както и за цяла Европа. Това споразумение показа на Европа и на света, че всеки проблем може да бъде решен чрез диалог и лидерство“, заяви Могерини.
Тя обяви, че ЕС ще следи изпълнението на споразумението, защото „ това е важно не само за двете страни, но и за Европа и света“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Договорът за името с Гърция е мъдро и справедливо решение

Зоран Заев: Договорът за името с Гърция е мъдро и справедливо решение

17 Юни 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев съобщи, че днешният договор с Гърция за разрешаване на спора за името е мъдро и справедливо решение, предава македонският телевизионен канал A1ON.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
„Имаме справедливо и умно решение. С това споразумение постигаме дългогодишния стремеж на македонския народ. Да има своя собствена македонска държава, признавана от всички, от цял свят. В която е признат македонски народ, който ще живее и говори на своя признат македонски език. Нека бъдем щастливи, моите хора“, заяви Заев на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федерика Могерни: Това споразумение прави Европа по-мирна и по-спокойна

Федерика Могерни: Това споразумение прави Европа по-мирна и по-спокойна

17 Юни 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Преспа. Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини изрази оптимизъм след подписването на договора за името между Македония и Гърция, предава македонската електронна медия „МКД“.
„Това е добър ден за двете страни и това е страхотен ден за Европа, Балканите и ЕС. Това е исторически ден, спомням си първата стъпка и искам да благодаря на всички. Приветствам смелостта и искам да благодаря на двете страни, тъй като ни направиха горди с решаването на този спор, за които двете страни заемат смели стъпки“, заяви Могерини.
„Това споразумение прави Европа по-мирна и по-спокойна. Това е много добър ден за нас. Сега започваме нови стъпки и ще бъдем тук. Това е важно не само за двете страни, но и за цяла Европа. Очаквам това да изпрати положителни вибрации“, допълни тя.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Заев и Ципрас пристигнаха с делегациите си в Отешево

„Телма“ (Македония): Заев и Ципрас пристигнаха с делегациите си в Отешево

17 Юни 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Преспа. Гръцката и македонската делегации, които днес присъстваха на подписването на договора за името в Псарадес (Нивици) от гръцката страна на Преспанското езеро, сега са пристигнали в Отешево, където се планира общ обяд, предава македонската медия „Телма“ .
След съвместния обяд се очаква двустранна среща да бъде проведена от министър-председателя Заев и Ципрас.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Споразумението за името ще допринесе за мира, стабилността и за европейското бъдеще на Македония

Йоханес Хан: Споразумението за името ще допринесе за мира, стабилността и за европейското бъдеще на Македония

17 Юни 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Европейският комисар по политиката за разширяване Йоханес Хан приветства подписването на споразумението за името и допълни, че се надява то да донесе мир и стабилност, както и европейско бъдеще за Македония, предава скопският телевизионен канал A1ON.
„В една лодка в посока Европа в този исторически ден заедно със Зоран Заев, Алексис Ципрас и Федерика Могерини“, заяви Хан от профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Хан е приложил към коментара снимка на кораба, пътуващ до Отешево, където премиерът Заев и гръцкият му колега Ципрас седят заедно с Могерини.
„Споразумението ще допринесе за мира и стабилността, както и за последното изменение на европейското бъдеще на Македония“, допълни европейският комисар
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Възпрепятстван е инцидент при подписването на споразумението за името

„Нова ТВ“ (Македония): Възпрепятстван е инцидент при подписването на споразумението за името

17 Юни 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Преспа. Полицаите пуснаха сълзотворен газ, за да предотвратят част от протестиращите да не преминат през т.нар „предпазен пръстен“ и да стигнат до село Нивици, където е в ход церемонията по подписването на споразумението между Гърция и Македония, предава македонската електронна медия „Нова ТВ“.
Протестите се засилиха, когато протестиращите се опитаха да пробият кордона на полицаите, които предпазват събитието. Протестиращите започнаха да хвърлят различни предмети по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ.
Около 80 автобуса с протестиращи от Северна Гърция пристигнаха при село Нивици за да протестират срещу подписването на споразумението .Те носеха импровизирана бесилка, плакати срещу правителството, гръцки и черни знамена и скандираха „Спрете договора, предатели“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас от брега на Преспанското езеро: Двамата със Зоран Заев сме тук, за да изпълним патриотичния си дълг

Алексис Ципрас от брега на Преспанското езеро: Двамата със Зоран Заев сме тук, за да изпълним патриотичния си дълг

17 Юни 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Преспа. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че в Преспа, където се подписа договора за името между страната му и Македония започва „да се пише нова щастлива песен“, предава македонската електронна медия „Стандард“.
„Дошло е време отново да пеем щастливи песни на Балканите, а днес се прави първата и смела стъпка в тази посока. Започваме да пишем такава нова песен тук в Преспа. Нашата цел е тази песен на радостта да пее на много векове и много бъдещи поколения, на нашия език и на език, в нашата страна и във вашата страна, от нашия народ и от вашия народ. Песен, която ще отпразнува мира“, заяви гръцкият министър-председател.
Срещата в Преспа бе характеризирана като среща с историята поради историческото значение на района.
„Днес ние сме тук, гледайки историята на нашите народи, ние сме тук и за двамата, за да изпълним патриотичния си дълг“, допълни гръцкият министър-председател.
Говорейки за споразумението, Алексис Ципрас заяви, че е патриотично и призова гражданите на двете страни да го приемат без предразсъдъци.
„Усилено и неуморно стигнахме до взаимно приемливо споразумение, който напълно зачита основните принципи и ценности на двете страни, сделка, която днес ни позволява да се обърнем към гражданите на двете страни, да погледнем в очите и да ги призовем да прочетат и да го подкрепят без предразсъдъци. Ако душата на всяка нация е нейната история, тогава душите на двете нации са изобразени в нашето споразумение“, отбеляза гръцкият министър-председател.
Ципрас спомена и първата среща с Заев преди шест месеца в снежен Давос, където било много студено както и студа в отношенията между двете страни през последните 25 години.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“: В Нивици от гръцката страна на Преспанското езеро ще бъде подписан договорът за името на Македония

„Плюс Инфо“: В Нивици от гръцката страна на Преспанското езеро ще бъде подписан договорът за името на Македония

17 Юни 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Преспа. В Нивици от гръцката страна на Преспанското езеро ще бъде подписан договорът за името. Той ще се подпише от външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс, заедно с посредника от ООН в преговорите Матю Нимиц, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
В Нивици (Псаридис) днес в 10.30 часа българско време, правителствата на Република Македония и Република Гърция с тържествена церемония ще подпишат споразумение за решаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство.
На тържествена церемония се очаква министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас да изнесат реч. .
На церемонията, ще присъства подсекретарят за политическите въпроси на ООН Розмари Ди Карло, върховния представител за външните работи и политиката на сигурност на Европейския съюз и заместник-председател на Европейската комисия Федерика Могерини и еврокомисарят по европейска политика на съседство и преговорите за разширяване на ЕС, Йоханес Хан.
В състава на македонската делегация ще присъстват и вицепремиерите Радмила Шекеринска, Буяр Османи и Оливер Спасовски.
Гръцката делегация ще се ръководи от гръцкия премиер Алексис Ципрас.
Според дневния ред на събитието, официалната среща на двете делегации след това ще продължи на македонската страна на Преспа, в Отешево, където двете делегации ще имат двустранни разговори и празничен обяд.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Паралелно с подписването на споразумението в Македония и Гърция са обявени протести

„Фокус“ (Македония): Паралелно с подписването на споразумението в Македония и Гърция са обявени протести

17 Юни 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Паралелно с подписването на договора за името между Македония и Гърция са обявени протести и в двете страни, съобщава македонският „Фокус“.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ днес провежда протестно шествие в Битоля срещу промяна на конституционното име. Протестиращи ще има от гръцката страна на Преспа, където ще се подпише договора. Демонстрации ще има и в Атина, където се протестира още от четвъртък, когато започна обсъждането в гръцкия парламент на вота недоверие на правителството на Ципрас
„Комитетът за борба за гръцкия характер на Македония“ под лозунга „Македония означава Гърция" обявиха за днес протест в Преспа по време на подписването на договора. Чрез туристическите агенции се организира автобусен транспорт от много градове в Северна Гърция, а цените варират от пет до 15 евро в зависимост от местоположението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Представител на македонската общност в Канада изпрати писмо до Йоханес Хан: „Стойте настрана от македонския политически въпрос“

„МКД“ (Македония): Представител на македонската общност в Канада изпрати писмо до Йоханес Хан: „Стойте настрана от македонския политически въпрос“

17 Юни 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Европейският комисар по политиката на добросъседство и политика на разширяване Йоханес Хан е получил отворено писмо от Сашо Маневски, който се представя като „виден активист в македонските организации в Канада“. Писмото е представено от македонското електронно издание „МКД“.
„Много съм изненадан от вас, като административен представител в Брюксел, от изявленията ви, с които се опитвате да напътствия избран служител, в случая президента на Македония, като трябва да се държи. Вашето изявление, което дадохте в началото на седмицата за президента на Македония е арогантно и необмислено и ви поставят в погрешната историческа страна по отношение на македонската нация, която ще отхвърли гръцко-македонското споразумение“, гласи писмото на Маневски.
„Позволете ми да ви напомня, че Гърция е страна, която не признава малцинствата на етнически колоритния Балкански полуостров и последователно прилага политиката на нарушаване на човешките права към нейните малцинствени групи. Въпреки това ЕС е безнадеждно безсилен да направи нещо по този въпрос, нито пък ще го направи“, допълва той.
„Вашата декларация не поддържа сегашната политическа ситуация и ви поставя в грешен исторически контекст, македонската нация ще отхвърли договора, оставяйки ви с болезнен македонски опит“, допълва активистът.
„ Моля, стойте далеч от този политически проблем!“, обобщава исканията си той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Гръцки националисти пристигат в село Нивици край Преспанското езеро

„Фактор“ (Македония): Гръцки националисти пристигат в село Нивици край Преспанското езеро

17 Юни 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Преспа. Брегът на Преспанското езеро от сутринта кипи от полицейски и специални части. Те се намират от гръцката му страна по пътя към село Нивици, където ще бъде подписано споразумението за името между Гърция и Македония, предава македонската електронна медия „Фактор“.
На македонската страна има и въоръжени сили, но гръцката полиция се очаква да има по-големи проблеми след пристигането на данни, че гръцките неонацисти и националисти ще се опитат да пристигнат в селото, за да протестират срещу споразумението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Македония и Гърция поемат пътя заедно

„Локално“ (Македония): Македония и Гърция поемат пътя заедно

17 Юни 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Преспа. Днес трябва да бъде подписано споразумението за прекратяване на 27-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония, съобщава македонското електронно издание „Локално“.
На церемонията на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка територия, трябва да се подпише договор, който сложи край на 27-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония. Съгласно споразумението новото име на страната ще бъде Република Северна Македония. То ще позволи на Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО. Споразумението ще бъде подписано от външните министри от двете страни – Никос Коцияс и Никола Димитров.
Гостите на церемонията ще бъдат министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. На церемонията се очаква и присъствието на висши представители на международната общност - Върховният представител за общата външна политика и политиката на сигурност на ЕС Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, обявен е и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
След подписването двете делегации ще се преместят на македонска територия, където ще се проведе официална среща на премиера Заев и Ципрас и двете делегации, заедно с европейските гости ще имат общ обяд.
С договора, който вече е изтекла, се осигурява езика - македонски език, както е записано в ООН и националността македонци / граждани на Република Северна Македония, ще се прилага ерга омнес, а ще има и конституционни промени и граници.
Документът е озаглавен "Заключителен споразумение за решаване на различията, описани в резолюциите 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН и прекратяване на временното споразумение от 1995 г. и установяването на стратегическо партньорство между страните".
Химнът, гербът и знамето не се променят, както и маркировките МК, докато регистрационните табели и документите за самоличност не са част от международна кодификация и за изготвянето им ще се следи написаното в договора, пише в документа.
След като споразумението бъде подписано, то трябва да бъде ратифицирано от парламентите на Гърция и Македония и след това в периода от юли до октомври македонското правителство трябва да организира референдум и ако резултатът е положителен, ще се продължи с конституционна ревизия. Гръцката страна ще трябва да информира НАТО и ЕС и да отмени ветото, което блокира евроатлантическата интеграция на Македония

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Договорът е патриотичен и в миналото Северна Македония е била приемлива

Никос Коцияс: Договорът е патриотичен и в миналото Северна Македония е била приемлива

17 Юни 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият външен министър Никос Коцияс заяви, че споразумението за името е патриотично и помага силите да се концентрират на местата, където има проблем. Той обясни, че с решението е постигнат компромис, защото „само ако се спечели война, има договор без компромис“, предава радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Той също така допълни, че му е било дадено разрешение да използва документите от преговорите по текущото име, водени при последните гръцки правителства. Според него всички имена, освен Северна Македония, са били отхвърлени от гръцките правителства в миналото.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Гръцките крайнодесни са имали планове на нападнат парламента

РИА Новости: Гръцките крайнодесни са имали планове на нападнат парламента

17 Юни 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис заяви, че щурмовите отряди на крайнодясната партия „Златна зора“ са готвили нападение срещу парламента и с това са свързани опитите за нахлуване на демонстрантите по време на обсъжданията на вота на недоверие към правителството, предава РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Вуцис заяви това късно вечерта в събота след края на гласуването.
Партия „Златна зора“ се определя като неонацистка в Гърция. В петък депутатът Константинос Барбарусис по време на обсъждане на въпроса за недоверието към правителството от парламентарната трибуна призова гръцката армия да извърши военен преврат и да арестува ръководството на страната – президента, премиера и министъра на отбраната, за да не подпишат споразумението за името на Македония. Ръководството на партията незабавно го изключи от редиците си. Прокуратурата е повдигнала наказателно дело срещу него, но той все още не е открит. В събота край парламента се проведе митинг и няколко десетки души се опитаха да достигнат до парламента, но бяха отблъснати от полицията със сълзотворен газ.
„Според източници в парламента, за плана за нападението атака на партията става ясно миналия четвъртък, и поради това ръководство не се опита да отложи дебата по вота на недоверие към полунощ. Според източниците са планирани инциденти с участие на щурмовите отряди и през трите дни на дебати в парламента“, съобщава гръцката медия АМНА.
Според събеседващите му, ако парламентът не реагира бързо на безпрецедентната реч на заместник, тогава може би ще има повече инциденти.
Същите източници съобщават, че планът на крайнодесните е включвал и публикуването на мобилни телефони на депутати, които са получили много анонимни обаждания в последния ден. Телефони са били публикувани, по-специално, във вестник „Макела“, чийто журналист беше арестуван за призив да стреля на президента, министър-председателя и министъра на външните работи заради споразумението за името.
„Парламентарните източници не изключват възможността за влошаване на напрежението в нашата страна, както и в БЮРМ в близко бъдеще“, пише атинската информационна агенция АМНА.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НоваТВ“ (Македония): Гръцката полиция е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите

„НоваТВ“ (Македония): Гръцката полиция е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите

17 Юни 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, които протестираха в парламента по време на гласуването на вот на недоверие срещу правителството на министър-председателя Алексис Ципрас, предава македонската електронна медия „Нова ТВ“.
Според очевидци полицията е пуснала сълзотворен газ към демонстрантите, които са се опитали да се приближат до парламента, но и че част от протестиращите са хвърляли димки към сградата на парламента.
„Предатели, предатели“, са скандирали протестиращите, събрани на централния площад Синтагма.На протеста е имало около 5000 от тях.
„Аз съм ядосан. Ципрас не работи за националните интереси и националното чувство на гърците“, заяви София Константиниду един от участниците в операцията.
Протестите бяха организирани от „Комитета за борба с гръцкия характер на Македония“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.