НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

A1 On (Македония): Според Александър Вучич албанците имат силно влияние в Македония и Черна гора

A1 On (Македония): Според Александър Вучич албанците имат силно влияние в Македония и Черна гора

6 Декември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Албанците имат силно влияние във властта в Македония, ситуацията е идентична и в Черна гора. Това заяви държавният глава на Сърбия Александър Вучич в сутрешния блок на белградската „ТВ Пинк“ във връзка с изявлението на косовския вицепремиер Енвер Ходжай за създаването антисръбски пакт в региона, предава македонската електронна медия A1 On.
„Дали работят? Вижте, в Македония 25% от населението са албанци, които са във властта. Без тях няма власт в Македония, те имат значително влияние. В Черна гора положението е повече или по-малко сходно“, коментира сръбският президент.
Според Вучич в Черна гора се води изразена антисръбска кампания, която е много тежка за Белград. Управляващите в западната ни съседка обаче се опитват да избегнат конфликта с черногорската държава, увери президентът й.
Говорейки за ареста на Небойша Медоевич и за случая с Никола Груевски, той каза, че няма право да се намесва във вътрешните работи на други страни, но също така отбеляза, че ако се разгледат причините за тяхното преследване, Сърбия би била осъдена от цял свят, ако беше направила същото.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руският посланик в Сърбия за диалога между Белград-Прищина: Всичко, което ЕС е направил, се срина

Руският посланик в Сърбия за диалога между Белград-Прищина: Всичко, което ЕС е направил, се срина

6 Декември 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Според посланика на Руската федерация в Сърбия Александър Чепурин всичко, което Европейският съюз е постигнал за нормализацията на отношенията между Белград и Прищина, се е сринало, при това по вина на Прищина, отбелязва водещото белградско издание „Вечернье новости“, като се позовава на интервю на дипломата пред Kord Magazine.
Русия ще подкрепи решение за Косово, което Сърбия смята за допустимо за себе си, каза руският посланик в Сърбия Александър Чепурин
Русия ще подкрепи решение за Косово, което Сърбия смята за приемливо за страната, увери за пореден път Чепурин. „Ако Белград е доволен от разграничаването от косовските албанци, не виждам причина за възражения от страна на Москва", подчерта дипломатът.
Косовският въпрос трябва да бъде решен без Белград да бъде изнудван, „въз основа и чрез зачитане на Резолюция 1244" на Съвета за сигурност на ООН. „Позицията на Русия за Косово и Метохия остава непроменена, ние настояваме, че всяко споразумение относно бъдещите отношения трябва да се основават на Резолюция 1244 на ООН на Съвета за сигурност", увери Чепурин.
Коментирайки състоянието на диалога между Сърбия и Косово, руският посланик заяви: „Можем да видим, че усилията на Европейския съюз не успяха, защото Прищина напълно пренебрегва временните споразумения, постигнати в рамките на Брюкселския процес, включително създаването на Общността на сръбските общини", изрази мнението си Чепурин, като допълни, че няма видим напредък в завръщането на сръбските бежанци, а Сръбската православна църква е изложена на нови атаки.
„Специализираният съд така и не започна работа в Косово. А какво да кажем разследването на убийството Оливер Иванович? Всичко това не благоприятства за оптимизма", заключи Чепурин.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Сръбският президент поиска помощ от Китай

B92: Сръбският президент поиска помощ от Китай

5 Декември 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич помоли посланикът на Китай, Ли Манчанг, „редовно да докладва на китайските власти за развитието на ситуацията в Косово“, съобщава сръбското радио b92, позовавайки се на изявление от президентството.
„Съвсем ясно е, че обявеното формиране на армия и изискването за 100% данък върху стоки от централна Сърбия цели изгонването на сърбите от Косово“, заяви Вучич.
Той предупреди, че „подобно безотговорно поведение от страна на Прищина може да доведе до бедствие, защото Сърбия не може и няма да гледа безучастно унищожаването на сръбските граждани“, и помоли „братски Китай да използва световното си влияние и да помогне за поддържането на мира и стабилността“.
Китайският посланик заяви, че Китай „напълно разбира какво се случва“ и, че „независимата и мирна политика на Сърбия и президентът Вучич притеснява някои фактори в международната политика“, се казва в изявлението.
„За Китай, Косово е неделима част от Сърбия и уважаваме сръбската териториална цялост и суверенитет“, потвърди Ли Манчанг.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazetaexpress: Прищина: Сръбските медии създават паника

Gazetaexpress: Прищина: Сръбските медии създават паника

5 Декември 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово, Енвер Ходжай, заяви в социалните мрежи, че Сърбия отново продължава с агресивната пропаганда срещу страната му, използвайки контролираните от нея медии да всява паника, съобщава Gazeta Express.
Ходжай се позовава на изявлението на сърбският министър-председател Ана Бърнабич, която предупреди, че формирането на косовска армия може да предизвика сръбска военна интервенция в Косово. „Тези заплахи са отчаяни действия, целящи дестабилизирането на Западните Балкани. Като бъдещ член на НАТО, трансформирането на Силите за сигурност на Косово във Въоръжени сили само ще гарантира мирът и стабилността“, написа Енвер Ходжай. Парламентът на Косово ще гласува трансформацията на 14 декември.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ана Бърнабич в коментар за създаването на косовската армия: Надявам се Сърбия да не използва войските си, но това е една от опциите на масата

Ана Бърнабич в коментар за създаването на косовската армия: Надявам се Сърбия да не използва войските си, но това е една от опциите на масата

5 Декември 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Коментирайки решението за обявяване на създаването на косовска армия, лидерът на кабинета в Белград Ана Бърнабич изрази надежди, че Сърбия няма да използва войските си, предава електронната медия B92.
Обръщайки се пред журналисти в рамките на пресконференция след заседанието на правителството в Белград, Бърнабич призна, че „това е една от опциите“.
„Надявам се никога да не използваме нашата армия, но към настоящия момент това е една от опциите на масата, защото не можем да гледаме нова етническа чистка (на сърби) и нова буря (очевидно визира хърватската операция „Буря“), докато (албанският премиер) Еди Рама призовава за такива“, увери министър-председателят на западната ни съседка.
Бърнабич подчерта, че ще „попита всички европейски лидери как биха постъпили, ако бяха на нейно място“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Създаването на собствена армия на Косово противоречи на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

МВнР на Русия: Създаването на собствена армия на Косово противоречи на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

5 Декември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Реализирането на плановете на Прищина за създаване на Въоръжени сили нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за разрешаването на косовкия въпрос. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.
„Прищина анонсира планове на 14 декември да приеме решение за създаване на косовски „въоръжени сили“. Подобна стъпка ще стане директно и грубо нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН – единственият международен акт за разрешаването на косовския въпрос. Резолюцията предвижда пребиваване на територията на региона на многонационални контингенти под международен контрол“.
По този начин, обръщат внимание в МВнР на Русия, Прищина се подготвя да направи „още една дестабилизираща и провокационна стъпка след въвеждането на 100-процентни мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.
„Създаването от косовските власти (между другото, в разрез с разпоредбите на собствената им "Конституция") на „армия" може да доведе до най-сериозни последици не само за сръбското население в региона, но и за сигурността на балканския регион като цяло", се посочва още в коментара.
„Разчитаме, че международните сили за Косово ще изпълнят мандата си и ако се появи такава структура, те незабавно ще предприемат всеобхватни мерки за неутрализирането и обезоръжаването й", подчертава руското външнополитическо ведомство. „Покровителите на Прищина в лицето на Европейския съюз и САЩ трябва да окажат влияние на своите подопечни, за да гарантират, че косовските албанци ще оттеглят провокативните решения и ще предотвратят ескалацията на напрежението“, отбелязват от МВнР на Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“: В Загреб Рама потвърди стратегическото партньорство между Албания и Хърватия, подкрепи митата срещу Сърбия

„Вечерне новости“: В Загреб Рама потвърди стратегическото партньорство между Албания и Хърватия, подкрепи митата срещу Сърбия

5 Декември 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Загреб. Албанският премиер Еди Рама, по повод митата, които Косово въведе върху сръбските стоки, посочи, че вината за това е на Белград, който, по неговите думи, е нарушил договора ЦЕФТА (Централноевропейско споразумение за свободна търговия), пише онлайн изданието на белградския ежедневник „Вечерне Новости“.
Министър-председателят на Албания заяви на пресконференция в Загреб след срещата с хърватския си колега Андрей Пленкович, че Сърбия е нарушила ЦЕФТА и Косово се е оплакало от това, но не е имало реакция от другата страна, предава агенция ХИНА.
Рама призна, че ставките от 100% върху сръбските стоки са „ненормални“, но добави, че и „ситуацията е ненормална“. Според него в нормални условия това би представлявало проблем, цитира думите му сръбското издание.
По повод обвиненията за създаване на Велика Албания, албанският премиер каза, че те винаги се появяват, когато албанската страна в Косово, както посочи той, „иска нещо законни и когато Албания и Косово разговарят по въпроси от взаимен интерес“. Рама напомни, че Тирана и Загреб имат „традиционно добри отношения“ и похвали Хърватия з безрезервната й подкрепа на албанците, „както и за признаването на Косово“.
Той подчерта, че „от раждането на Хърватия, Албания винаги е била със своя приятел и Хърватия винаги е била с Албания“. Албанският премиер, също така, припомни, че същият ден е подписана Декларацията за стратегическо партньорство между двете страни. Пленкович, от своя страна, е казал, че Загреб иска добри отношения с всички, „и Албания, и Косово, и Сърбия“. „Искаме отношенията да се нормализират и стабилизират“, подчерта хърватският министър-председател.
Рама, който беше в Загреб, за да участва на срещата на върха на Средноевропейската инициатива (ЦЕИ), бе приет и от държавния глава на страната домакин – Колинда Грабар-Китарович, която по този повод, както се предава, изрази „задоволството си да продължи хърватско-албанското сътрудничество на най-високо ниво“.
По време на срещата, освен другото, е изтъкнато и, както се съобщава, значението на стратегическото партньорство между Хърватия и Албания, а освен това е разговаряно и за значението на текущото тристранно сътрудничество между Хърватия, Черна гора и Албания в рамките на от Адриатическата тройка.
Рама се срещна с председателя на хърватския парламент, Гордан Яндрокович, който, по този повод благодари за „приноса на албанската общност по време на войната“.
По време на разговора те размениха мнения за положението в Югоизточна Европа, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич иска САЩ да предупредят Прищина

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич иска САЩ да предупредят Прищина

4 Декември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич във вторник прие посланика на САЩ в Белград Кайл Скот, съобщиха от канцеларията на държавния глава, предава белградското радио „Б92“.
Вучич е говорил със Скот за ситуацията в Косово и е поискал от Вашингтон да използва политическото си влияние и да предупреди Прищина, че действията й застрашават мира в региона.
„Настойчивостта на Прищина за митата върху стоките от Централна Сърбия, а още повече, формирането на армия на т.нар. Косово предизвиква сериозни опасения в Сърбия за бъдещето на сръбския народ в Косово и Метохия“, е казал Вучич.
Посланик Скот, от своя страна, е посочил, че въпросните мита представляват нарушение на ЦЕФТА (Централноевропейското споразумение за свободна търговия) и са заплаха за бъдещето на региона, съобщават от сръбското президентство. Освен това той е припомнил, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео е призовал властите в Прищина да отменят мерките.
Дипломатическият представител е потвърдил подкрепата на Вашингтон за усилията на Сърбия да нормализира отношенията си с Косово и готовността му да подкрепи приложимо решение, което ще способства стабилността. Скот е благодарил на Сърбия за сдържаната реакция на последните събития.
В съобщението от сръбското президентство се посочва, че Вучич е припомнил какво пише в Брюкселското споразумение и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и в споразумението ЦЕФТА, като е подчертал, че Сърбия не е нарушила нито едно от тях.
„Сърбия прогресира икономически и ускори темпото си и затова е искрено в полза на мира и стабилността“, е посочил сръбският президент, като е добавил, че Прищина трябва да премахне митата, за да продължи диалогът в Брюксел и да се намери компромисно решение по косовския въприс с посредничеството на Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Вучич и Тачи се срещнаха в Рим и се разбраха за митата

Вук Йеремич: Вучич и Тачи се срещнаха в Рим и се разбраха за митата

4 Декември 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Белград. Бившият външен министър на Сърбия и председател на опозиционната „Сръбската народна партия“ (СНП) Вук Йеремич заяви, че е научил от „високопоставени дипломатически източници от страна-членка на Европейския съюз“, че президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи „са се срещнали в Рим на 4 ноември“, предава белградското радио „Б92“.
Тогава, по неговите думи, те са се „съгласили (Прищина) да увеличи митата върху сръбските стоки“.
Йеремич е казал на репортерите в град Крагуйевац, че „всичко, което се е случило заради увеличаването на митата върху сръбските стоки, цялото напрежение, което за момента е под контрол, се планира да остане под контрол“.
Той е предупредил, че „подобни неща от време на време излизат извън контрол и тогава се случват непредвидени последствия, каквито видяхме през 90-те“.
„Всичко това се прави, за да се създаде атмосфера на колективна параноя и в Косово, и в останалата част от Сърбия, че споразумението за демаркация между сърбите и албанците е необходимо, за да се избегне война. Няма мнозинство в полза на т.нар. демаркация нито в Косово, нито в Сърбия, а това мнозинство трябва да бъде създадено“, заяви Йеремич.
Бившият външен министър добави, че „тези, които си играят с огъня и се срещат тайно в Рим и на други места“ искат да създадат мнозинство като изплашат хората и ги накарат да си мислят, че предстои война.
„Няма да има война, но ако безотговорните политици на власт в Белград и Прищина продължат да си играят с огъня, тогава може да се случи всичко“, предупреди председателят на СНП.
Попитан какъв според него може да е изходът на косовската криза, той посочи, че това зависи основно от хората.
„Александър Вучич няма да посмее да постави подписа си под демаркацията с албанците, което на практика означава признаването на Република Косово за независима държава, която ще стане член на ООН с този подпис. Той няма да посмее да направи тази стъпка без да я прикрие зад изборната воля на гражданите, които ще се опита да манипулира по време на изборна кампания, в която те да му дадат подкрепата си за исторически мир, без да се дефинира какво точно означава той“, заключи Йеремич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият посланик на САЩ в Прищина: Вашингтон ще продължи да подкрепя Косово

Новият посланик на САЩ в Прищина: Вашингтон ще продължи да подкрепя Косово

4 Декември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет представи акредитивните си писма на президента на страната Хашим Тачи преди да поеме официално поста си и подчерта, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Косово, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)“.
„Нашето сътрудничество е несравнимо и съм щастлив да съм тук и да видя постигнатия прогрес. Ще продължим отличното си и тясно сътрудничество“, цитира думите на Коснет медията.
Новият американски дипломатически представител се е срещнал също с премиера на Косово Рамуш Харадинай в понеделник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Йоханес Хан - Съюзът е изненадан и разочарован от косовските мита върху сръбските стоки, Харадинай - ще ги отменим, когато Сърбия признае Косово

Gazeta Express (Косово): Йоханес Хан - Съюзът е изненадан и разочарован от косовските мита върху сръбските стоки, Харадинай - ще ги отменим, когато Сърбия признае Косово

4 Декември 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейският съюз е изненадан и учуден от решението на косовското правителство да наложи 100-процентови мита върху вносните стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, заяви в Прищина европейският комисар по разширяването Йоханес Хан, цитиран от прищинския ежедневник Gazeta Express.
Хан е на посещение в столицата на Косово, където се срещна с политическите лидери на страната. В изказване пред медиите в офиса на Европейския съюз в Прищина, той заяви, че премахването на търговските бариери е една от целите на Брюксел. Хан похвали усилията на косоварите в тази посока през годините, но не и налагането на митата преди двве седмици. „Ние всички сме изненадани и разочаровани от налагането на 100-процентовите мита. Наясно съм, и всички в Съюза са наясно, със сегашните трудности на Косово. Трябва и двете страни да се справят с въпроса“, каза Хан.
Изданието отбелязва, че след срещата с комисаря, пресконференция е провел и премиерът на страната Рамуш Харадинай в сградата на правителството на Косово. Той е бил категоричен, че митата няма да бъдат отменени и е добавил, че Косово е било принудено да ги наложи заради агресивната политика на Сърбия спрямо Прищина. Премиерът е отбелязал още, че Косово ще отмени митата само, след като Белград признае независимостта на Косово.
Освен с Харадинай, Хан се е срещнал с председателя на местния парламент Кадри Весели и президента Хашим Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

b92: Шведски съдия твърди, че в Косово няма справедливост за сърбите

b92: Шведски съдия твърди, че в Косово няма справедливост за сърбите

3 Декември 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Първият международен съдия в Косово разказва, че скоро след като пристигнал разбрал, че за сърбите няма да има справедливост в косовския съд, съобщава сръбската медия b92, като се позовава на информация от ТАНЮГ.
В 2000 година Кристар Карпхамар бе назначен за първи съдия в Косово при Временното управление на мисията на ООН, под ръководството на Бернар Кушнер, първият специален представител на Световната организация в Косово.
"Занимавах се със сериозни криминални случаи. Бързо разбрах, че сърбите нямат никакъв шанс за справедливо съдопроизводство тук. Албанците, които бяха извършвали сериозни престъпления срещу сърбите, бяха освобождавани, докато в същото време много сърби бяха пращани в затвора без честно дело срещу тях. " Това е заявил шведският съдия пред изданието от понеделник на белградския всекидневник „Вечерни новости“.

Карпхамар не вярва, че Специалният съд за престъпленията на Армията за освобождение на Косово (АОК) в Хага ще разследва стотиците виновни за страданията на сърбите в Косово след пристигането на международната мисия в района, т.е. след края на войната. Лично той не е бил изненадан, когато в 2010 година швейцарският юрист Дик Марти посочи в своя доклад албанските водачи Хашим Тачи и Рамуш Харадинай за лидери на престъпни кланове, отговорни за страданията на сърбите.
Съдията разказва, че е напуснал района „след преживян шок“, докато разследвал случая с бомбеното нападение срещу автобус по линията „Ниш Експрес“ от февруари 2001 година. Тогава 12 сърби са били убити, а други 40 ранени.

"Въз основа на ДНК материал, взет от място на събитието, беше доказано, че един от потенциалните виновници е Флорим Еджупи. Поисках той и още трима бивши членове на АОК да бъдат отведени в ареста на мисията на ООН, където ще продължи разследването. Те обаче бяха препратени в американския лагер „Бондстийл“, който се смяташе за най-обезопасеното място в Косово, от където Еджупи избяга," казва пред белградския вестник Карпхамар.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белград: Ако Прищина продължава така, ще може да се присъедини само към бандата на Багдади

Белград: Ако Прищина продължава така, ще може да се присъедини само към бандата на Багдади

3 Декември 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Директорът на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич заяви в светлината на посещението на европейския комисар по разширяването в Косово, че Прищина е все по-изолирана след въвеждането на митата от 100% върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Ако продължават така, ще могат да имат политически отношения само с Абу Бакър ал Багдади (лидерът на „Ислямска Държава“), така че трябва да сме търпеливи и издържливи“, заяви Джурич и добави, че истинското лице на албанските власти на Косово се вижда от изявлението на вицепремиера Енвер Ходжай, който иска да „направи даже коалиция против мира“.
„Сърбите в Косово се обявиха по достоен и мирен начин срещу решението на Прищина. Аз лично съм горд от храбростта и решителността, които те показаха през изминалите няколко дни и мирните протести ще продължат“, заяви Джурич.
Той подчерта, че за вторник е предвидена голяма демонстрация на всички косовски сърби, които ще се съберат в Косовоска Митровица, Грачаница, Щърбац и други места и по „мирен, граждански и християнски“ начин ще покажат несъгласието си с мерките.
Джурич заключи, че Сърбия днес има достатъчно сила да защити своите граждани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Преди визитата на Хан в Прищина: Правителството обяви, че няма да отменя 100-процентовите мита върху сръбските стоки

Gazeta Express (Косово): Преди визитата на Хан в Прищина: Правителството обяви, че няма да отменя 100-процентовите мита върху сръбските стоки

3 Декември 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Йоханес Хан, европейският комисар по разширяването, ще бъде в Косово на 3 декември, където ще се срещне с политическото ръководство на страната. Визитата идва, след като правителството в Прищина реши да наложи вносни мита от 100% върху всички стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Ръководството на държавата обаче заявиха пред прищинския ежедневник Gazeta Express, че не мислят, че посещението на комисаря е опит да бъде убедено да свали търговската блокада. От Прищина казват, че ще информират Хан за причините, довели до решението.
Както отбелязва изданието, правителството на Косово наложи 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и БиХ преди две седмици заради агресивния подход на Белград и политиката му спрямо Косово. Решението на правителството на премиера Рамуш Харадинай предизвика острареакция от Сърбия, косовските сърби и международни представители. За обсъждане на въпроса в понеделник в Косово ще пристигне Хан, който ще говори с лидерите на страната. Очаква се той да се срещне с Харадинай, президента Хашим Тачи и председателят на парламента Кадри Весели. Но независимо от визитата, посочва Gazeta Express, местното правителство е категорично, че търговската блокада срещу Сърбия няма да бъде вдигната.
В интервю пред вестника, началника на канцеларията на косовския премиер и лидер на екипа на Косово за техническия диалог с Белград в Брюксел Авни Арифи отбеляза, че не вижда в посещението тенденция Прищина да бъде убедена да отмени решението си. Според Арифи, те ще информират комисаря за обстоятелствата, довели до налагането на митата. „Не виждам такава тенденция. Виждам във визитата възможност за дискусия, в рамките на която открито ще изложим обстоятелствата, които ни доведоха до тази ситуация“, е заявил Арифи пред Gazeta Express.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Енвер Ходжай отрече да е споменавал за регионален пакт срещу Сърбия

Gazeta Express (Косово): Енвер Ходжай отрече да е споменавал за регионален пакт срещу Сърбия

3 Декември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай заяви, че никога не е работил за създаването на пакт срещу Сърбия и добави, че заглавието на материала, публикуван от загребския ежедневник „Вечерни лист“, който предизвика остри реакции из целия регион и това, което е казал, са две различни неща, пише онлайн изданието на косовския вестник Gazeta Express.
Изданието припомня, че хърватската медия публикува интервю с Ходжай, в което той уж е отбелязал, че е обсъждал с лидерите на Хърватия, Македония и Черна гора по време на визитите си в тези страни, идеята за формиране на пакт, който да се противопостави на Сърбия и „нейната агресивна политика“ спрямо Косово, като освен това по този начин тя дестабилизира региона.
В изказване пред черногореския телевизионен канал Antena M, вицепремиерът отрече да е казвал подобно нещо, но всичко друго, което е посочил в интервюто за намесата на Сърбия във вътрешните работи на Косово, целяща да подкопае независимостта на Прищина и заиграването на Белград с вътрешните работи на Черна гора и Македония е вярно. „Никога не съм говорил за създаване на регионален пакт срещу Сърбия“, цитира Gazeta Express думите на Ходжай, който е добавил, че регионалното сътрудничество трябва да стабилизира и Балканите, и Сърбия. „Но, моите коментари за агресивната политика на Сърбия срещу нейните съседи и предложението западните партньори да упражнят влиянието си върху Белград, който е проводник на руската политика, са мои добре известни позиции, които повтарям през последното десетилетие“, обясни Ходжай.
Министерството на външните работи на Черна гора отрече такива разговори, а премиерът на Македония Зоран Заев заяви също, че никога не е разговарял с никого за някакъв договор срещу Сърбия. Изявленията на Ходжай предизвикаха и реакции както в Босна, така и в Сърбия. "Вицепремиерът на Косово не трябва да се безпокои за Босна и нейния ентитет Република Сръбска (РС), а трябва да се ангажира с диалога с Белград“, каза босненският външен министър Игор Църнадак пред сръбски медии, според цитата на прищинския вестник. Марко Джурич, директор на сръбската правителствена канцелария за Косово, каза, че думите на Ходжай трябва да бъдат взети сериозно, защото пактът, за който говори, означава "пакт срещу мира" и регионалната стабилност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Скопие и Подгорица отричат да са влизали в антисръбски пакт

„Политика“ (Сърбия): Скопие и Подгорица отричат да са влизали в антисръбски пакт

3 Декември 2018 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Нито Черна гора, нито Македония никога не са преговаряли с никого под никаква форма за създаване на пакт срещу Сърбия, Това е основното послание на официалните лица от Скопие и Подгорица на скорошното изявление на косовския вицепремиер Енвер Ходжай, което предизвика бурни реакции в Белград и региона, пише белградския ежедневник „Политика“.
Изданието припомня, че Ходжай заяви пред хърватска медия: „На няколко пъти, по време на престоя си в Хърватия, Македония и Черна гора, аз говорих с лидерите на тези страни да се създаде пакт, който да се противопостави на Сърбия и нейната агресивна политика“.
Сръбските власти оцениха думите му като опасни и неприятелски и отново настояха, че Белград продължава да се стреми към мир и стабилност в региона, както и че той може да защитава своите интереси, отбелязва вестникът. Също така те призоваха страните, които спомена косовския вицепремиер, да коментират твърдението, което те направиха, с изключение на Хърватия.
Осъждане на думите на Ходжай е дошло и от Босна и Херцеговина, от сръбския член на президентството на страната Милорад Додик и от външния министър Игор Църнадак, както и от страна на обществеността в Хърватия и Черна гора, посочва „Политика“.
Що се отнася до реакциите от Белград, между тези, които призоваха за реакция от Македония, Черна гора и Хърватия на думите на Ходжай, е бил и министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович, който подчерта, че изявлението на косовския вицепремиер е враждебен акт против Сърбия и сръбския народ и посочи, че тези думи идват в момент, когато страната е по-силна и има по-голяма роля по света, а освен това полицията и военните й могат да защитят територията и народа на Сърбия.
Че изявлението на Ходжай означава пакт срещу мира и регионалната стабилност изрази позиция и директора на сръбската правителствена канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич. „Очевидно Ходжай живее през 1941 година и иска да върне целия регион във време, когато под силите на оста цялата територия е била обединена под управлението на албанците и т.нар. Независима хърватска държава“, заяви той, като добави, че при нормални обстоятелства изявлението на Ходжай е трябвало да бъде коментирано от министъра на здравеопазването на Сърбия Златибор Лончар.
За министъра на отбраната на западната ни съседка Александър Вулин пък тези думи са „продължение на изявлението на президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, че хърватите и албанците са братя по оръжие, северномакедонците изпълняват всеки ултиматум на албанците, а политиката на Черна гора е, че сърбите са окупатори, а Косово е държава“. Вулин подчерта, че заплашва и не прави съюз против нито една нация, но може и умее да се отбранява.
Миролюбивата и отговорна политика на Сърбия бе посочена и от министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович, която определи изказването на Ходжай като срамно, докато министърът за европейска интеграция Ядранка Йоксимович оцени, че те „очевидно произлизат“ от неотдавнашните подписани активности и общи изявления на представителите на Прищина и Албания, „които започват програма за обединение на албанците“.
„Очаквам ЕС да реагира на тази неприятелска инициатива, която атакува и заплашва европейският ред и стабилност“, подчерта Йоксимович.
Сръбският член на представителството на БиХ Милорад Додик оцени, че изявлението на Енвер Ходжай само потвърждава дългогодишните антисръбски политики на правителствата в региона.
„Ние непрекъснато сме под натиск. Те само като видят, че не могат да направят нищо, казват, че ‚никой и не иска да прави нищо‘, но когато им се отвори и най-малката възможност, веднага биха унищожили Република Сръбска и биха направили унитарна БиХ“,каза Додик.
Изтъквайки, че Прищина трябва да е по-съсредоточена върху това да изпълни своите задължения според Брюкселското споразумение и в намирането на общи решения с Белград, външният министър на БиХ Игор Църнадак посочи, че Ходжай не трябва да се занимава с РС (Република Сръбска) и БиХ, визирайки думите на косовския вицепремиер, че „Сърбия никога не се е отказвала от намерението си да се обедини с РС“.
„Докато всички в региона се занимават със сътрудничество и изграждане на взаимно доверие, Прищина въвежда безумни мита от 100 процента, прави враждебни пактове и произвежда напрежение в региона“, подчерта Църнадак.
Що се отнася до официалния отговор от Македония, премиерът Зоран Заев заяви, че страната нито на едно ниво, никога не е водила такива разговори, за каквито споменава Ходжай. „Няма такива разговори. Те никога не са се водили, нито някой е споменавал за такова нещо. Това са прекалено сериозни разговори, с които премиерът на Македония не може да не е запознат“, посочи Заев.
В същия дух реагира и Министерството на външните работи на Черна гора, което посочва в своето съобщение, че длъжностните лица от тази страна също никога не са разговаряли за основаване на „пактове“ срещу която и да е държава в региона.
"Укрепването на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения е един от приоритетите на външната политика на Черна гора", се казва в изявлението. След реакцията на Скопие и Подгорица, се изказа и Енвер Ходжай, който твърди, че в интервю за загребския ежедневник "Вечерни лист" не е споменавал създаването на какъвто и да е пакт срещу Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан ще посети Сърбия и Косово и ще се срещне с президентите на двете страни

Йоханес Хан ще посети Сърбия и Косово и ще се срещне с президентите на двете страни

2 Декември 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Целта на посещението на Хан в Сърбия и Косово са усложнените отношения между двете страни, след като Прищина наложи стопроцентови мита върху сръбските продукти. Това ще бъде основният фокус на посещението на Хан, според неговия кабинет, съобщава македонският телевизионен "Канал 5".
Той ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич и косовския - Хашим Тачи.
Вчера Тачи каза, че няма начин да се намалят митата върху продуктите от Сърбия и Босна и Херцеговина, които бяха повишени до 100%, след като Косово не стана член на Интерпол след дипломатическа намеса на Белград.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич:  Размяната на територии между Сърбия и Косово не е изоставена

Ивица Дачич: Размяната на територии между Сърбия и Косово не е изоставена

2 Декември 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич каза, че идеята за разграничаване между сърби и албанци, която може да включва промяна на границите, "не е изоставена", а представлява "единствената конкретна инициатива в обращение" в интервю пред сръбския вестник „Блиц“, цитиран от македонския портал A1 On
Той заяви, че "статуквото е невъзможно състояние", което би довело до изчезването на сърбите от Косово и изземването на сръбското религиозно и културно наследство.
„Идеята за разграничаване не е отменена, напротив. Един от последните, който потвърди за това е командващия силите на КФОР-Салваторе Куочи, който каза, че границата между Сърбия и Косово не съществува и че това, което се предполага, че е граница, ще се определи само чрез договор и диалог между Белград и Прищина“, каза Дачич .
По повод съобщения за нова конференция, на която може да се търси решение за отношенията между Белград и Прищина, Дачич в интервю за сръбския вестник "Курир" посочи, че е не е толкова важно дали споразумението между Белград и Прищина ще бъде потвърдено на международна конференция или в някой друг формат.
„Надявам се и целта е да отидем на международна конференция, но по-важното за компромиса за Косово е да получим потвърждение и гаранции от най-влиятелните световни фактори. Това е необходимо, за да се приложи и уважи договора, не заради нас, а заради Прищина, която безброй пъти нарушава договореностите“, каза ръководителят на сръбската дипломация.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Очакваме Западът да окаже натиск върху Прищина

Ивица Дачич: Очакваме Западът да окаже натиск върху Прищина

2 Декември 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Очакваме международен натиск, преди всичко от Запада, да принуди Прищина да оттегли неочаквано решение за увеличаване на митата за стоки от Сърбия, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от македонския електронен портал A1 On
„Когато преди три години успяха само за няколко дни, да накарат Хърватия да прекрати абсурдната блокада на границите със Сърбия, тогава още по-лесно могат да накарат Прищина да направи същото, посочи Дачич в интервю за сръбски "Курир".
Той добави, че няма правителство в света, което да не е поискало отмяна на митата, включително и Европейския съюз и САЩ, и че "може би само правителството на Албания мисли различно и част от хърватските депутати".
Запитан дали слабата реакция на Запада означава, че Прищина реално има тяхната подкрепа Дачич отговори, че ако Прищина имала тази подкрепа в началото "и вероятно е имала", сега вече я няма.
„Единственото нещо, което трябва да се случи, е безусловното премахване на търговската блокада и няма да има никакви преговори за това, каза сръбският външен министър.
По повод изявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че въвеждането на митата ще остане в сила, докато Белград признае независимостта на Косово, Дачич заяви, че Харадинай е казвал много неща, които не са осъществени, така това не е много притеснително.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Сърбия реагира остро срещу изявленията на косовски вицепремиер

А1 On (Македония): Сърбия реагира остро срещу изявленията на косовски вицепремиер

2 Декември 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович реагира снощи на изявление на вицепремиера на Косово Енвер Ходжай, в което той заяви, че е уговарял Хърватия, Македония и Черна гора за създаването на регионален пакт срещу Сърбия, пише македонският информационен портал A1 On
Стефанович каза пред телевизионния канал „Пинк“, че това изявление на Ходжай представлява враждебен акт срещу Сърбия и нейните граждани и призив за по-нататъшна дестабилизация в региона. Той каза, че не разбира защо срещу Сърбия ще бъде насочен някакъв регионален съюз, като се има предвид, че се е опитала да развие добри съседски отношения с всички, но ще бъде интересна реакцията на споменатите страни.
„Да чуем какво мислят за това предложение, което е открита агресия срещу Сърбия и което ще предизвика допълнителната нестабилност в региона, защото в думите на Ходжай виждаме само омраза към Сърбия и към сръбския народ“, каза Стефанович.
Той посочи, че Сърбия не е направила нищо лошо за Черна гора, Македония или Босна и Херцеговина, а само им е помагала
- Ние инвестирахме парите си и изградихме училища в Босна и Херцеговина. Само ние наричахме Македония според името, което сама е избрала (България също е признала Македония с конституционното й име – бел. ред) , въпреки че нашите гръцки приятели винаги са се ядосвали за това“, каза Стефанович.
Той добави, че Сърбия винаги се е опитвала да изгради добри дипломатически отношения с тези страни, но смята, че проблемът е, че Сърбия е станала по-силна от всички страни в икономическо и политическо отношение.
Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай пред загребския вестник „Вечерни лист“ е заявил, че по време на престоя му в Хърватска, Македония и Черна гора е разговарял с лидерите на тези страни за основаване на пакт, който би се противопоставил на Сърбия и „нейната агресивна политика“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Харадинай: В Косово не е добре дошъл никой, който говори добре за Милошевич

МКД (Македония): Харадинай: В Косово не е добре дошъл никой, който говори добре за Милошевич

30 Ноември 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Прищина/Загреб/Скопие. Косовският премиер Рамуш Харадинай реагира на речта на сръбския президент Александър Вучич, в която той говори положително за Слободан Милошевич. „Така не се допринася за помирение и установяване на добри отношения между Белград и Прищина“, е заявил косовският премиер пред хърватската телевизия RTL, информира македонската МКД.
„Това не е редно. Такава реч не допринася за помирение и установяване добри отношения между Косово и Сърбия. ", е казал Харадинай за думите, с които Вучич описва Милошевич като" велик лидер на Сърбия ".
Той призна, че отношенията между Белград и Прищина "все още не са приятелски".
На журналистически въпрос защо на Вучич е било разрешено влизането в Косово Харадинай отговорил, че иска страната му да бъде отворена и тя ще бъде такава, защото "целта е да сме член на Европейския съюз и НАТО". Но отново е подчертал, че макар и „всички да са добре дошли, посланията са важни. А да се говори за Милошевич в Косово не е добър знак ". Харадинай е отрекъл пред хърватската телевизия RTL да е оказван натиск от международната общност за разрешение на Вучич да влиза в Косово.
На въпроса за т. нар. „размяна на територии“, той е отрекъл възможността това да е едно от решенията: „Тези граници не са коректно направени, но с тях завършиха войните. Да се отворят границите сега би означавало нова война. Аз като представител на Косово и албанците не съм готов за нова война за територия ", са думите на Харадинай.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД(Македония): Харадинай:Когато Сърбия признае Косово, тогава ще отменим митата

МКД(Македония): Харадинай:Когато Сърбия признае Косово, тогава ще отменим митата

30 Ноември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че високите мита за сръбските стоки ще са валидни до тогава, до когато Белград не признае независимостта на Косово, информира македонската онлайн медия МКД.
"Пригответе се, мярката може и да е за дълго. Докато нямаме всеобхватен договор, с който и ще ни признават, и място в ООН ще имаме, и ще сме уредили дългове, пенсии", е заявил Харадинай за телевизионния канал „Клан“ в Прищина, както пише МКД.
"Ние сами постигнахме това, а не съюзниците, това е наше суверенно решение, просто нямаше накъде повече ". Косовският премиер обвини Белград за проявеното насилие в миналото, като обяви, че жертви на режима са били не само албанците, но и сърбите от Косово. Той изтъкна, че "ще се погрижи за сърбите в Косово" и правителството в Прищина ще доставя нужните стоки и на юг, и на север от река Ибър.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан ще посети Косово за обсъждане на митата за сръбски стоки

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан ще посети Косово за обсъждане на митата за сръбски стоки

30 Ноември 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Комисарят за европейска политика на добросъседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан ще посети Косово в първия ден от следващата седмица, за да обсъди с властите в Прищина въведените 100-процентни мита за вноса на сръбски стоки, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на информация от Европейската комисия.
Австрийският политик ще изиска от Прищина отмяна на решението за увеличаване на вносните мита за стоки, произведени в Сърбия и Босна и Херцеговина.
„Той ще повтори позицията на ЕС за отмяна на решението и ще подчертае необходимостта от фокусиране върху подобряване на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество, с което са се ангажирали партньорите от Западните Балкани", се казва в отговора от изпълнителния орган на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Ситуацията в Северно Косово става все по-тежка, лидерът на „Сръбска листа“ предупреди за опасността от „хуманитарна криза“

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Ситуацията в Северно Косово става все по-тежка, лидерът на „Сръбска листа“ предупреди за опасността от „хуманитарна криза“

30 Ноември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на среща с държавния глава на Сърбия Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич председателят на партията „Сръбска листа“ Горан Ракич предупреди, че ситуацията в северната част на Косово става все по-тежка – намаляват не само хранителните запаси, но и енергийните, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник „Вечернье Новости“.
„Ситуацията в Северно Косово е тревожна, особено в южната част. Като се има предвид, че през следващите дни ще застудява, големият въпрос е дали ще има достатъчно енергия за отопление на училища, детски градини, болници ... На прага на хуманитарна катастрофа сме", предупреди Ракич.
Лидерът на „Сърбска листа“ увери, че сръбската общност в Косово ще продължи по мирен начинборбата си за отмяна на 100-процентните мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.
От редакцията припомнят, че в четвъртък сръбските студенти в Косовска Митровица организираха протестна акция, с която призоваха ЕС да окаже натиск на Прищина за отмяната на 100-процентовите мита за внос в страната на сръбска продукция. Протестът започна с петминутно мълчание. Като символ на „фактическото мълчание“ на Брюксел във връзка с мерките на косовските власти, студентите поставиха лепенки на устните си, след което „прочетоха“ на езика на жестовете обръщение към ЕС. В него бе „казано“, че „пред очите на европейския елит се създава гето за сръбското малциство в Косово по рецепта, известна от времето на Втората световна война“. Студентите обвиниха Брюксел в допускането на „хуманитарна катастрофа на своя праг“.
Министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Расим Ляич заяви, че само силен политически натиск от страна на международната общност може да застави Прищина да отмени решението си за митата върху вноса на сръбски стоки.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Насрочването на избори в Северно Косово е задължение, произтичащо от Конституцията

Koha Ditore: Насрочването на избори в Северно Косово е задължение, произтичащо от Конституцията

30 Ноември 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува статия на първа страница, в която се подчертава, че оставката на кметовете на четири сръбски общини в северната част на Косово трябва да се счита за необратима и президентът Хашим Тачи трябва да обяви предсрочни избори в общините.
В материала се напомня за случая от 2010 г., когато тогавашният кмет на Раховец /Ораховач обяви оставката си, само за да се опита да я оттегли няколко дни по-късно. Тогава Конституционният съд реши, че оставката на всеки кмет е окончателна и неотменима. Длъжностни лица от Министерството на администрацията на местно самоуправление потвърдиха, че са получили оставките на кметовете на сръбските общини, но не поясниха дали са ги предали на президента на Косово. Бившият председател на Конституционния съд Енвер Хасани заяви, че Тачи трябва незабавно да обяви нови избори, веднага след като съответното министерство потвърди оставките. Неизпълнението на това задължение, според Хасани, ще представлява нарушение на Конституцията на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): След оставките на сръбските кметове – свикано е извънредно заседание на общинското събрание

RTK Live (Косово): След оставките на сръбските кметове – свикано е извънредно заседание на общинското събрание

30 Ноември 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кметът на Южна Митровица Агим Бахтири насрочи извънредно заседание на общинското събрание за 11 часа местно време (12 часа българско време), за да инициира промяната на закона за административните граници в усилията му да обедини двете общини в Митровица, предава телевизионният канал RTK Live.
В писмо до общинските съветници Бaхтири обясни, че събранието се свиква след оставката на кмет на северната част Митровица Горан Ракич и „факта, че местната държавна администрация съгласно Закона за местното самоуправление на Република Косово, вече не е в сила".
Бахтири подчерта, че в новата ситуация гражданите в северната част на града са оставени на „милостта на съдбата“, без да им бъдат предоставени основни услуги.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Вучич: Статията на Харадинай е сигнал, че разговорите се отлагат

ТАНЮГ: Вучич: Статията на Харадинай е сигнал, че разговорите се отлагат

29 Ноември 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Фактът, че Прищина не е готова да отмени митата, които наложи на сръбските стоки или да се откаже от твърдени за „държавност и суверенитет“, означава, че разговорите временно са спрени. Това е заявил сръбският президент Александър Вучич в четвъртък, коментирайки статията на Рамуш Харадинай във вестник „Уошингтън Поуст“, съобщава агенция ТАНЮГ от Белград.

Попитан от репортерите как би коментирал твърдението на Харадинай, че той (Вучич – бел. ТАНЮГ) е готов да признае независимостта на Косово в замяна на част от неговата територия, президентът е отговорил с въпрос – какво изобщо се очаква от него да каже.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): След оставките на сръбските кметове – свикано е извънредно заседание на общинското събрание

RTK Live (Косово): След оставките на сръбските кметове – свикано е извънредно заседание на общинското събрание

29 Ноември 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кметът на Южна Митровица Агим Бахтири призова за провеждането на извънредно заседание на общинското събрание, за да инициира промяната на закона за административните граници в усилията му да обедини двете общини в Митровица, предава телевизионният канал RTK Live.
В писмо до общинските съветници Бaхтири обясни, че събранието се свиква след оставката на кмет на северната част Митровица Горан Ракич и „факта, че местната държавна администрация съгласно Закона за местното самоуправление на Република Косово, вече не е в сила".
Бахтири подчерта, че в новата ситуация гражданите в северната част на града са оставени на „милостта на съдбата“, без да им бъдат предоставени основни услуги.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Новият рунд от преговори между Александър Вучич и Хашим Тачи ще се проведе на 18 юли

Blic (Сърбия): Новият рунд от преговори между Александър Вучич и Хашим Тачи ще се проведе на 18 юли

12 Юли 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи ще се срещнат на 18 юли в Брюксел, за да продължат преговорите на високо равнище за нормализирането на двустранните отношения, съобщава електронното издание на белградския Blic, като допълва, че в разговорите ще участва и Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност.
Последната официална среща на двамата лидери се състоя в Брюксел на 15 юни, така че продължаването на диалога между Белград и Прищина след подобна кратка пауза би могло да означава и интензифициране на процеса, коментират от редакцията.
Могерини ще обсъди с Вучич и Тачи напредъка в разговорите за сключване на споразумение за нормализиране на отношенията, както и плановете за следващите стъпки и срещи, „за да се гарантира продължаването на преговорите“, поясни говорителят на Брюксел Мая Кочиянчич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Дипломати в шок – част от споразумението между Белград и Прищина включва амнистия на военните престъпления?

B92 (Сърбия): Дипломати в шок – част от споразумението между Белград и Прищина включва амнистия на военните престъпления?

6 Юли 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Белград. Част от окончателното споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина може да включва амнистия за военни престъпления, предава сръбското радио B92, като се позовава на статия във вестник „Коха Диторе“.
Източници на изданието твърдят, предложението идва от страна на Прищина и преговарящите страни са изразили готовност да го приемат.
Според дипломатически източници амнистията за престъпления, извършени по време на войната в Косово през 1998-1999 г. ще се прилага и за двете страни, участвали в конфликта. Ако бъде заложена в договора, амнистията ще означава разпускане на Специализирания съд за военни престъпления на бившите офицери от Армията за освобождение на Косово (АОК).
Кабинетът на президента на Косово Хашим Тачи вече потвърди индиректно, че може да има амнистия, но правителството не коментира такава възможност, а опозицията се противопоставя категорично на предложението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Политическите лидери в Косово имат различия за това кой трябва да води диалога със Сърбия

Gazeta Express: Политическите лидери в Косово имат различия за това кой трябва да води диалога със Сърбия

4 Юли 2018 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Политическите партии в Косово не успяха да постигнат споразумение за това кой трябва да води диалога със Сърбия, след среща проведена в столицата Прищина в сряда, пише електронното издание Gazeta Express.
Косовските политически представители се събраха във вторник, за да обсъдят форма́та и представителството на Косово в диалога със Сърбия. По време на кръгла маса, организирана от Балканската политическа изследователска група, лидерите на управляващите и опозиционни партии продължиха противоречията си за това кой трябва да води диалога. Опозиционните партии са против предоставянето на водеща роля на косовския президент Хашим Тачи във финалната фаза на диалога Белград-Прищина. Шпенд Ахмери от Социалдемократическата партия на Косово заяви, че парламентът трябва да поеме водещата роля и да надзирава политическия диалог между Косово и Сърбия.
Енвер Ходжай от управляващата Демократическа партия на Косово е оптимист, че управляващата коалиция и опозиционните партии ще постигнат консенсус за диалога. Той заяви, че отвъд „структурните различия“ свързани с диалога, лидерите трябва да се фокусират върху неговия изход. „Епилогът ще бъде законово обвързващо споразумение, което ще потвърждава взаимното признаване“, заяви Ходжай. Кръглата маса не включваше лидерите на основните институции в страната и беше бойкотирана от опозиционните партии Демократическа лига на Косово и „Ветевендосйе“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Мнозинството граждани на Косово очакват Сърбия да признае независимостта на страната, показва проучване

A1 On (Македония): Мнозинството граждани на Косово очакват Сърбия да признае независимостта на страната, показва проучване

4 Юли 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Мнозинството граждани на Косово очакват преговорите между Прищина и Белград да завършат с признаване на независимостта на страната им от страна на официален Белград. Това показва проучване на Демократичния институт на Косово, отбелязва скопското електронно издание A1 On.
Резултатите показват, че 61 на сто от анкетираните са уверени, че в крайна сметка Сърбия ще признае независимостта на Косово, докато 39 на сто са на противоположно мнение. Допитването показва още, че 55 от респондентите смятат, че окончателният договор за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина ще завърши с приемането на Косово в ООН.
Интересно е да се отбележи, че 78% от анкетираните са уверени, че в крайна сметка двете съседни страни ще се споразумеят за размяна на територии. За 21% от косоварите този сценарий не изглежда реалистичен.
Създаването на Асоциацията на сръбските общини подкрепят 31 на сто от участвалите в анкетата, против са 68%.
Общо 43% от косоварите одобряват водещата роля на президента Хашим Тачи в диалога с Белград, 25 на сто от анкетираните са на мнение, че премиерът Рамуш Харадинай е по-подходящ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово има по-добри отношения с Китай, отколкото с Босна и Херцеговина, смята премиерът на страната

Gazeta Express: Косово има по-добри отношения с Китай, отколкото с Босна и Херцеговина, смята премиерът на страната

3 Юли 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. „Да си мислим, че без признаването на независимостта на Косово само ние губим, е голяма грешка“, заяви министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай в интервю за базирания в Сараево ежедневник „Avaz“, цитиран от Gazeta Express.
Харадинай отбеляза, че Косово има по-добри отношения с Китай, отколкото със съседна Босна.
„Нашите граждани пътуват до Китай и китайските власти признават нашите паспорти. Те дори си имат свое бюро за връзка в Прищина. И ако останем с този подход, Косово има по-добри отношенията с Китай, който е значително по-далеч от съседна Босна и Херцеговина“, заяви премиерът. Според него не остава много време за Сърбия да признае реалността, че Косово е независима и европейска държава, ориентирана към Европейския съюз и НАТО. Харадинай изрази готовността си да посети Сараево.
Босна и Херцеговина не е признала независимостта на Косово.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прищина: Няма да се откажем дори от един метър от територията си, по-скоро ще се съгласим на замразен конфликт

Прищина: Няма да се откажем дори от един метър от територията си, по-скоро ще се съгласим на замразен конфликт

2 Юли 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ръководителят на косовския екип за диалога Белград – Прищина Авни Арифи отговори на изявлението на сръбския президент Александър Вучич. Според неговите думи, Прищина няма да се откаже нито от метър от своята територия и по-скоро би предпочела замразяване на конфликта, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Няма да могат да вземат нито един метър от територията на Косово на никаква цена. По-добро решение би било замразяване на конфликта, колкото и да е ужасна неизвестността и моментното състояние на нещата. Никой не заслужава да получи и един метър от Косово. Суверенитетът и териториалният интегритет на Косово няма да бъдат заплашени от нито една страна. Нито сега, нито никога“, заяви Арифи чрез „Фейсбук“, цитиран от сръбските медии.
„МКД“ припомня, че в събота сръбският президент Александър Вучич заяви, че би било по-добре за Белград да получи „един метър“ в Косово, където, както отбеляза той, „днес няма нищо“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич отговори на предложението на косовския премиер: САЩ и сега са прилично включени в диалога Белград-Прищина

Ивица Дачич отговори на предложението на косовския премиер: САЩ и сега са прилично включени в диалога Белград-Прищина

2 Юли 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия определи като неразумно искането на косовския министър-председател Рамуш Харадинай в диалога между Белград и Прищина да бъдат включени „нови играчи“, с цел – съгласно думите му, да бъдат засилени позициите на най-младата държава на Балканите в преговорите, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„САЩ и сега са прилично информирани и индиректно включени в целия процес“, подчерта Дачич за местни медии, коментирайки предложението на косовския премиер САЩ да бъдат включени в диалога, а в случай на отказ от страна на Вашингтон – да бъдат допуснати германците на масата за преговори.
Първият дипломат на Белград бе категоричен – нито сроковете, нито натискът ще ускорят или ще доведат до постигането на необходимия компромис, освен ако Прищина не бъде заставена да изпълни поетите до този момент ангажименти. Дачич отбеляза, че по време на неотдавнашното си посещение в Москва и срещата с руския си колега Сергей Лавров е получил уверения, че Русия остава твърдо зад сръбските позиции за запазване на териториалната цялост и суверенитет. „Това означава също готовност за диалог, ако е необходимо", заключи министърът на външните работи на Сърбия.
Лидерът на косовското правителство Рамуш Харадинай заяви по-рано, че само участието на американците може да доведе до резултат в диалога Белград-Прищина. „Скептичен съм, че би могло да се стигне до резултат в този диалог, защото това са същите хора, това са Могерини и Айнхорст, президентите Тачи и Вучич, същите актьори за период от пет години. Не разбирам как изведнъж нещо може да се промени, така че нещата да се движат", коментира Харадинай по време на консултативна среща на партията му - „Алианс за бъдещето на Косово“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призова за включването на САЩ или Германия в диалога между Белград и Прищина

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призова за включването на САЩ или Германия в диалога между Белград и Прищина

2 Юли 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш ХарадинаЙ призова за включването на САЩ или Германия в диалога за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина, подчертавайки, че този ход може да доведе до резултат в преговорите, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Скептичен съм, че би могло да се стигне до резултат в този диалог, защото това са същите хора, това са Могерини и Айнхорст, президентите Тачи и Вучич, същите актьори за период от пет години. Не разбирам как изведнъж нещо може да се промени, така че нещата да се движат", коментира Харадинай по време на консултативна среща на партията му - „Алианс за бъдещето на Косово“.
В тази връзка според Харадинай включването на нови страни в диалога е единственият начин за промяна на хода му.
„Представете си да отидем в Брюксел и да се върнем без споразумение за енергетиката, това е дори нещо малко. Търсим нови сили в диалога, да дойдат американци. Ако те кажат, че това е въпрос на Европа, ние ще продължим да седим на масата за преговори и да позволяваме на Европа да поеме въпроса в свои ръце, но нека да помогне й Германия", бе предложението на Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Йоханес Хан на 2 юли е на посещение в Белград

„Сител“ (Македония): Йоханес Хан на 2 юли е на посещение в Белград

1 Юли 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Европейският комисар по преговорите за разширяване и политиката на добросъседство е на посещение в Белград в понеделник, 2 юли. Той ще проведе срещи със сръбския президент Александър Вучич, с министър-председателя Анна Бърнабич и с министъра на европейските въпроси Ядранка Йоксимович, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Медиите съобщават, че в Белград Хан ще подпише споразумение за финансова помощ в рамките на предприсъединителните фондове за 2017 г. в размер на 42 милиона евро.
Според медиите, се очаква еврокомисарят да повтори на сръбските власти препоръките на ЕС, че „Сърбия има силна и реална европейска перспектива“, но и че „скоростта на напредъка на Сърбия в преговори зависи от напредъка в областта на върховенството на закона и нормализирането на отношенията с Прищина“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Косово няма да отстъпи и метър от територията си на Сърбия

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Косово няма да отстъпи и метър от територията си на Сърбия

1 Юли 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Прищина. Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина, заяви че суверенитета и териториалната цялост на Косово не могат да бъдат нарушени от никого, предава Македонската информационна агенция (МИА).
„Няма да дадем нито метър от косовска територия на никаква цена. Замразяването на конфликта и настоящата ситуация не са приятни. Суверенитета на Косово и територията му са неприкосновени и никой няма право върху тях, за никаква цена. Нито сега, нито никога“, написа Арифи в социалната мрежа „Фейсбук“.
Реакцията идва срещу коментара на сръбския президент Александър Вучич, който заяви че ще приеме за успех, ако Сърбия си върне дори един метър от Косово.
„Ще бъде успех, ако успеем да си върнем дори един метър, от това което беше изгубено, защото днес нямаме никакви причина да благодарим на тези, които сложиха подписа си върху независимостта на Косово през 2012 година“, бяха думите на Вучич пред журналисти в Белград.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Александър Вучич увери Държавния департамент на САЩ, че ще се постарае да постигне компромис с Косово

РИА Новости: Александър Вучич увери Държавния департамент на САЩ, че ще се постарае да постигне компромис с Косово

27 Юни 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич по време на телефонен разговор с помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл е обещал, че ще положи всички усили за постигането на компромисно решение по Косово, предава РИА Новости.
Вучич и Мичъл са провели телефонен разговор за ситуацията в региона и за хода на диалога с властите на Косово. Последната среща между Вучич и президента на Косово Хашим Тачи премина на 24 юни без конкретни резултати.
„Представителят на американското ръководство приветстваха продължаването на диалога между Вучич и Тачи и отбеляза, че САЩ се надяват, че процесът ще достигне до компромис“, пише в официално заявление на сръбското президентство.
„Известен съм като човек, който не е голям оптимист, но ще приложим много енергия, усилия и труд, за да постигнем компромис“, пресслужбата цитира отговорът на президента. Той също така е благодарил на Мичъл за интереса към преговорите и се е съгласил, че Белград и Вашингтон трябва по-често да обменят информация за хода на диалога с Прищина.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Решението за Косово не може да бъде признаване на независимостта

Ивица Дачич: Решението за Косово не може да бъде признаване на независимостта

27 Юни 2018 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Ако искаме трайно решение за Косово и Метохия, то не може да се основава на признаването на независимост от страна на Сърбия и може да се отбележи, че Прищина няма воля да постигне компромис, заяви днес сръбският външен министър Ивица Дачич, съобщава МКД
Дачич смята, че окончателното решение все още е далеч, както и свикването на референдум в Сърбия и трябва да се търсят решения.
След срещата в Брюксел на сръбската и косовската делегации с Федерика Могерини, всички са съгласни, че по въпроса за Косово съществуват възможности за окончателно решение, каза Дачич и добави, че е установено, че и едната, и другата страна би трябвало да положат допълнителни усилия, за да стигнем към решението.
Дачич отбеляза също така, че на срещата е постигнато съгласие, че преговорите трябва да бъдат засилени и че проблемите трябва да бъдат разрешени в мир.
"Имаше напрежение, най-голямата опасност беше по време на инцидента с Марко Джурич. Сега той е с нас на срещи и помните как се отнасяха към него. Те искаха да покажат, че те са главните, "каза ръководителят на сръбската дипломация.
Той оцени, че опасните моменти и заплахите за мира са предизвикани от косовското настояване Белград да признае независимостта на Косово.
"Тази заплаха говори за това, че те не искат компромис, но че искат Белград да признае независимостта на Косово, или те с военни действия ще заемат северната част на Косово", подчерта Дачич.
Той заяви, че албанските политици в Прищина трябва да разберат, че е променена действителността и че новата реалност означава променена международна позиция, както и тенденция, защото сега има много повече оттегляне на признаването на независимостта, отколкото нови признавания.
"Администрацията на САЩ вече не желае да подкрепя на всяка цена това, което искат в Косово, ЕС също се променя. Ситуацията за тях ще бъде много по-трудна ", каза сръбският министър.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Срещата с Александър Вучич беше много трудна

Хашим Тачи: Срещата с Александър Вучич беше много трудна

25 Юни 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Косово Хашим Тачи и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха в неделя в Брюксел в рамките на диалога за нормализация на отношенията между двете страни, който се провежда под шапката на Европейския съюз, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
След срещата, Тачи заяви, че срещата е била трудна, имайки предвид, че на нея са обсъждани проблеми, трупани в течение на 100 години. „Знам, че и двете страни ще спечелят от потенциално споразумение и се страхувам, че ако не постигнем договорка, защото ще навредим на европейското бъдеще, ще отложим европейското бъдеще и ще останем изолирани“, обясни той.
„Не можем да останем жертви на горчивото минало и трябва да погледнем напред – към бъдещето на нашата страна и нашия народ“, продължи косовският държавен глава. „Това е подходящ момент и ако изпуснем тази възможност, това ще струва скъпо и на двете страни. Днес ние обсъдихме конкретни въпроси, обсъдихме варианти за това, как да продължим към финалната фаза на диалога и как да намерим решение на проблемите между двата народа. Живеем близко едни до други, познаваме се и искаме да изградим нормални взаимоотношения“, заключи Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Проведе се срещата между Александър Вучич и Хашим Тачи в Брюксел, двамата лидери изразиха песимизъм след нея

Gazeta Express: Проведе се срещата между Александър Вучич и Хашим Тачи в Брюксел, двамата лидери изразиха песимизъм след нея

24 Юни 2018 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини беше домакин в Брюксел на срещата на върха между президента на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи, пише Gazeta Express.
Могерини, Вучич и Тачи са провели интензивна дискусия върху рамката за споразумение за нормализация на отношенията между двете страни. Те са се съгласили да засилят работния процес в предстоящите седмици, се казва в прессъобщението публикувано от офиса на Федерика Могерини след срещата.
След срещата двамата президенти направиха коментари. Хашим Тачи заяви, че срещата му с Александър Вучич е била сложна, имайки предвид че са били обсъждани столетни проблеми между сърби и албанци. „Знам, че с едно потенциално споразумение двете страни могат да спечелят много, но се опасявам че ако никакво споразумение не бъде постигнато ще загубим, защото ще навредим на европейското си бъдеще, ще го отложим и ще останем изолирани“, заяви той.
„Не можем да останем жертви на горчивото минало, а трябва да гледаме напред към бъдещето за нашата страна и нашите граждани. Сега е правилният момент и ако изпуснем този шанс, ще струва скъпо и на двете страни. Днес дискутирахме конкретни въпроси, обсъдихме и варианти за това как да продължим към финалната фаза на диалога, за да намерим решение между двата ни народа. Живеем близо един до друг и се познаваме. Искаме да изградим нормални отношения“, допълни косовският президент.
Сръбският президент Вучич, от своя страна, заяви че решението между Косово и Сърбия трябва да бъде рационално и всички проблеми трябва да се решат мирно.
„Постигнахме съгласие, че всички проблеми трябва да се решат мирно и с взаимно уважение. Това е много важно за косовските сърби и за всички граждани на Сърбия. Обсъдихме фокуса на диалога, за да докажем че можем да дискутираме и да работим върху решението на отворените въпроси. Не съм оптимист, но засегнахме много проблеми“, заяви Вучич.
Той потвърди, че диалогът с Косово и ЕС ще бъде засилен.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ : Диалогът Белград-Прищина: преговорите са трудни, а позициите далечни

„Макфакс“ : Диалогът Белград-Прищина: преговорите са трудни, а позициите далечни

24 Юни 2018 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел се провежда нов кръг от преговори между Белград и Прищина под егидата на Европейския съюз. По-късно е възможно да се проведе среща на президентите на Сърбия и на Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че преговорите са трудни, а позициите на двете страни са далеч една от друга.
По-рано Тачи заяви, че споразумението между Прищина и Белград трябва да се постигне до края на март 2019 г. Той допълни, че платформата на Прищина в новата фаза на преговорите не се основава нито на разделение, нито на обмен на територии.С
Според него нормализирането на отношенията е единственият сигурен начин за действие и то трябва да се основава на признаването на независимостта на Косово и пълно зачитане на правата на сърбите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Хашим Тачи очаква споразумение между Косово и Сърбия до март 2019 година

„Курир“ (Македония): Хашим Тачи очаква споразумение между Косово и Сърбия до март 2019 година

24 Юни 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи обяви, че очаква споразумението между Сърбия и Косово да бъде постигнато не по-късно от март 2019 г., предава македонската електронна медия „Курир“.
Тачи и сръбският президент Александър Вучич проведоха отделни срещи с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, преди съвместната им лична среща, насрочена за по-късно днес. Тачи изрази своята надежда, че след по-малко от година ще има споразумение за статута на Косово и за другите открити въпроси.
„Нормализирането на отношенията е единственият сигурен път и трябва да се основава на признаването на независимостта на Косово, както и на пълното зачитане на правата на сърбите“, заяви Тачи.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“A1 On” (Македония):  Техническите преговори между Белград и Прищина продължават със среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

“A1 On” (Македония): Техническите преговори между Белград и Прищина продължават със среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

24 Юни 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След тримесечна пауза, в неделя, в Брюксел, ще се срещнат президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи, за да продължат техническия диалог Белград – Прищина, но имайки предвид изявленията от двете страни преди преговорите, няма поводи за оптимизъм за постигане на напредък в разговорите, провеждани при посредничеството на Европейския съюз, предава македонската електронна медия “A1 On”.
На срещата, посветена на „отворените въпроси като формирането на Общност на сръбските общини, енергетиката и отварянето на моста в Косовска Митровица“ ще присъства Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
От последните технически преговори в средата на март не е постигнат никакъв напредък, отбелязва медията, а в същото време търканията между двете страни и взаимните обвинения за липса на желание за компромис се увеличават.
В навечерието на срещата Вучич заяви, че Прищина, под влияние на западните си ментори, не иска компромисно решение, докато Косово иска преговорите да завършат с правно обвързващо споразумение, което би означавало Белград да признае независимостта на Прищина в сегашните й граници без никакви отстъпки за сръбската страна.
Косовските представители настояват първо да се преговаря за енергетиката, а чак след това за формиране на Общност на сръбските общини, което бе договорено през април 2013 година.
Федерика Могерини ще има отделни срещи с двамата президенти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Очаквам най-малко десетина държави да преразгледат позицията си за признаване на Косово

Ивица Дачич: Очаквам най-малко десетина държави да преразгледат позицията си за признаване на Косово

22 Юни 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Белград. „Най-малко десетина държави понастоящем мащабират позицията за Ким (Косово и Метохия). Много страни признаха Косово, когато не разполагаха с точната информация, и сега, когато видят как наистина са нещата, те ще преразгледат решенията“, заяви Дачич, цитиран от МКД (Македония).
„Ето защо имаме основания да вярваме, че този брой ще падне под 100, а след това така нареченото Косово може само да мечтае да стане част от международни организации ", каза Дачич пред белградския вестник Вечерне новости.
Досегашните дипломатически действия на Белград на международната сцена дадоха резултат, а неотдавнашното решение на Либерия за оттегляне на признаването на независимостта на Косово е второ за период от четири месеца, и с предишните две от миналата година в Белград се надяват, че е реално по-нататъшно намаляване броят на страните, които спряха в Прищина през предходните години, съобщава вестникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Не очаквам резултати от срещата Тачи – Вучич

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Не очаквам резултати от срещата Тачи – Вучич

22 Юни 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Марко Джурич и Авни Арифи, които са главни преговарящи съответно за Белгрд и Прищина в диалога между двете страни, проведоха в петък в Бюксел поредния кръг от техническите преговори между Сърбия и Косово след тримесечно прекъсване, предава македонската електронна медия Радио „Свободна Европа“.
Срещата между преговарящите се проведе при посредничеството на директорката на отдела за Западните Балкани към Европейската служба по външните работи Ангелине Айнхорст.
Според Арифи, диалогът е в критична фаза и затова „не очаква резултати от предстоящата среща на президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич в неделя в Брюксел“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Диалогът Белград-Прищина в неделя ще е труден

Александър Вучич: Диалогът Белград-Прищина в неделя ще е труден

22 Юни 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че диалогът Белград-Прищина в неделя ще е „труден“, но страната му „ще защитава позициите си“, предава белградското радио „Б92“.
Сръбският държавен глава, добави още, че Белград ще се бори за компромисно решение.
Ще бъде, подчерта той, „поредна възможност нашата позиция да бъде чута, поредна възможност да се борим за нашата страна и нашия народ, като същевременно ще покажем уважение към другата страна и желание да стигнем решение“.
Вучич, който направи това изказване в Димитровград в петък, където беше на посещение заедно с българския си колега Румен Радев, бе запитан от много репортери, дали Сърбия ще разреши въпроса с паспортите, който препятства сърбите в Косово и Метохия да пътуват без визи в Шенгенската зона.
Той отговори, че проблемът „съществува“, но Брюксел „е възпрепятствал разрешаването му на няколко пъти“.
В отговор на забележка, че множество млади сърби напускат Косово и Метохия, защото нямат работа, сръбският държавен глава отбеляза, че Белград „отделя по 500 милиона евро на година“ за областта.
„Но младите хора не напускат само Косово, но също и Белград и други части от Сърбия. Важно е да се знае, че трябва да настигнем другите, колкото е възможно по-скоро, по отношение на качеството на живот“, подчерта Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Al Jazeera (Balkans): Главният преговарящ на Косово в диалога със Сърбия не очаква нищо добро от срещата между Александър Вучич и Хашим Тачи

Al Jazeera (Balkans): Главният преговарящ на Косово в диалога със Сърбия не очаква нищо добро от срещата между Александър Вучич и Хашим Тачи

22 Юни 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Главният преговарящ на Косово в диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия Авни Арифи не очаква нищо добро от неделната среща на високо равнище в Брюксел между президентите на двете страни – Хашим Тачи и Александър Вучич, предава Al Jazeera в балканската си редакция.
Съгласно думите му, диалогът ще бъде възобновен в критичен момент за бъдещето на Косово. „Не вярвам, че ще се случи нещо добро в Брюксел“, призна Арифи, като допълни, че сянката върху предстоящите преговори е хвърлена от изявленията на някои от сръбските политици.
„Нямам никакви очаквания, не вярвам, че ще се случи нещо добро, но е добре, че [Тачи и Вучич] ще се срещнат", заяви Арифи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Опозицията в Косово отхвърли поканата за участие в диалога с Белград

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Опозицията в Косово отхвърли поканата за участие в диалога с Белград

21 Юни 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Опозицията в Косово отхвърли категорично поканата на президента Хашим Тачи да се включи във финалната фаза от диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, която започва в неделя, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Опозиционните партии се противопоставят на водещата роля на Тачи в диалога с Белград. Според тях президентът не може да се счита за обединяващ фактор в страната.
След месеци на спекулации в началото нас седмицата бе потвърдено официално, че диалогът Белград-Прищина ще бъде възобновен на високо ранище със среща в неделя в Брюксел между президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Прищина обвърза създаването на Асоциацията на сръбските общини с членството на Косово в ООН

Gazeta Express: Прищина обвърза създаването на Асоциацията на сръбските общини с членството на Косово в ООН

21 Юни 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай предложи Прищина да обвърже създаването на Асоциацията на сръбските общини с въпроса за членството на най-младата държава на Балканите в ООН, съобщава електронното издание Gazeta Express.
Ходжай бе категоричен, че двата въпроса следва да се разглеждат успоредно. „Що се отнася до създаването на Асоциацията на сръбските общини и членството в ООН, позицията ми е, че трябва да интегрираме въпросът за създаването й в по-голямото споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Учредяването на Асоциацията трябва да върви успоредно с мястото за Косово в ООН“, обясни косовският политик.
Правителството на Косово обяви, че проектът за статута на Асоциацията ще бъде представен на Конституционния съд на Косово, който трябва да прецени съответствието му с Основния закон на страната. Белград настоява Асоциацията да има изпълнителни правомощия, но властите в Прищина се противопоставят на идеята.
Принципите, на основа на които ще бъде създадена Асоциацията, бяха договорени през август 2015 г. в рамките на диалога за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина, воден под егидата на Брюксел. Те предвиждат косовските сърби да имат пълен „надзор" върху икономическото развитие, образованието, здравеопазването, градското и селското планиране с бюджет, отпускан от Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.