НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Иванов, НИМХ - Варна: Над 280 000 лева са необходими, за да не спре работата на филиала в града

Иван Иванов, НИМХ - Варна: Над 280 000 лева са необходими, за да не спре работата на филиала в града

19 Юни 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Варна. Около 1,190 млн. лева са необходими за петте звена на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в цялата страна. Една пета от парите или около 280 000 лева трябват на филиала във Варна и цяла Източна България, за да продължи да съществува, обясни за Радио „Фокус“ – Варна директорът на регионалното звено Иван Иванов. По думите му парите са необходими за заплащане на хората, работещи в системите за ранно предупреждение, както и за нощен, празничен и извънреден труд, за охрана и поддръжка на сградите, за застраховки на персонала и за станциите.
На територията на Източна България работят 110 служители на НИМХ на основен трудов договор и още толкова - по втори трудов договор. Само във Варна служителите са 35. „Това са хора, които работят в цялата мониторингова система, изготвят прогнозата за времето, прогнозата за нивата на реките и така нататък“, обясни Иванов. Той добави, че областният управител на Варна е изразил подкрепа към исканията на метеоролозите, които ще протестират на 21 юни в София. Служителите в системата на НИМХ в Източна България са подкрепени и от областните управители и кметовете на Шумен и Русе.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Синоптици от града пътуват за протеста в София на собствени разноски

Варна: Синоптици от града пътуват за протеста в София на собствени разноски

19 Юни 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Синоптици от Варна ще присъстват на националния протест пред сградата на Българската академия на науките (БАН) в София на 21 юни срещу несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН за 2018 година. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на филиала на НИМХ в града Иван Иванов. По думите му, за да изразят недоволството си, служителите от филиала заминават за столицата на собствени разноски. Сред тях ще има и представители от областите Добрич, Бургас, Шумен, Търговище и Русе, които се числят към варненския филиал. Повечето от тях ще ползват отпуски за деня на протеста, за да могат да присъстват.
Иван Иванов обясни, че основните искания на метеоролозите са за повече средства за поддръжка на сградите и допълнително заплащане за труд в празнични дни и дежурства, както и да се заделя отделен бюджет, който да се разпределя по нов начин през 2019 година. По думите му на територията на Източна България работят над 200 служители на НИМХ.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на НИМХ ще протестират пред централната сграда на БАН на 21 юни

Служителите на НИМХ ще протестират пред централната сграда на БАН на 21 юни

18 Юни 2018 | 17:54 | Агенция "Фокус"
София. На 21 юни от 9.00 до 10.30 часа пред централната сграда на БАН, ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) провеждаме предупредителен протест – митинг срещу целенасочения опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на Р. България, като ни оставят без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията ни. Това се посочва в позиция, публикувана на сайта на НИМХ. Служителите настояват зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН. От НИМХ призовават ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от Държавата средства за 2018 г. В срок до 2 юли да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на Р. България през 2018 г. от наличните средства в партида „Развитие“ на БАН. Служителите на НИМХ се обръщат към Народното събрание с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. „Не желаем повече да бъдем използвани като „рекетьор“ срещу българското правителство. Ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията ни, НИМХ ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба на Р. България поради изчерпване на предоставените средства за тях. Ще изпълняваме само дейността си свързана с научни изследвания. Време е всеки да понесе отговорност за решенията си!“, се посочва в позицията на НИМХ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.