НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Софийска вода“: Най-старите канали в София са от края на 19 век

„Софийска вода“: Най-старите канали в София са от края на 19 век

20 Юни 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
София. Най-старите канали в София са от края на 19 век. Това коментираха за Агенция „Фокус“ от „Софийска вода“ АД по повод силните валежи на територията на столицата на 18 юни (понеделник). „По бул. „Мария Луиза“, например, два от каналите са строени през 1898 г. и все още работят. Проблем обаче е, че на някои места диаметрите на канализационната мрежа вече са недостатъчни да поемат количествата отпадъчни води поради сериозното презастрояване и преасфалтиране“, коментират още те. „Проблемни са зоните, в които липсва канализация или инфраструктурата е недоизградена, например в крайните квартали или вилните зони“, допълват от дружеството.
Цветелин ДИМИТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Софийска вода“: Годишно се отделят над 100 хил. лева за ремонт на връзките между дъждоприемните шахти и каналите

„Софийска вода“: Годишно се отделят над 100 хил. лева за ремонт на връзките между дъждоприемните шахти и каналите

20 Юни 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
София. Годишно се отделят над 100 хил. лева за ремонт на връзките между дъждоприемните шахти и каналите. Това коментираха за Агенция „Фокус“ от „Софийска вода“ АД по повод силните валежи на територията на столицата на 18 юни (понеделник). „Канализационната мрежа в София е над 1 600 км. Само за изминалата 2017 г. „Софийска вода“ е инвестирала около 12 000 000 лв. в поддръжка на съществуващата и изграждане на нова канализационна мрежа. За една година се прави профилактика на 10-15% от мрежата“, допълват още от дружеството. „Извършваме профилактика на канали с лоши хидравлични характеристики, както и редовно почистваме хоризонталните връзки на дъждоприемните шахти. Работим в тясна координация със Столичен инспекторат, тъй като за вертикалната част на дъждоприемните шахти отговарят районните общини. Все пак, при голямото количество дъжд, каквото падна в града на 18 юни за кратко време, няма как да не се забави поемането на водата“, казаха още от „Софийска вода“.
Цветелин ДИМИТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София се възстановява след пороя (ОБЗОР)

София се възстановява след пороя (ОБЗОР)

19 Юни 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. Столицата се възстановява след поройния дъжд от понеделник следобед. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в София са паднали около 50 л/кв.м. Подадените сигнали вследствие на бурята са повече от 1500. Дъждът наводни улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други. Сред засегнатите обекти са: хотел "Шипка", метростанция "Витоша", "Сердика", Мол Парадайс, църквата в подлеза на хотел "Балкан", подлезите до Централна гара и Министерство на младежта и спорта, 184 ЦДГ в кв. "Лозенец", района на "Лъвов мост", банка "ДСК" на ул. "Княз Александър І", Театър "199", болница "София мед", онкологична болница в кв. "Дървеница", болница "Свети Наум" до 4-ти километър, ЦСМП - София (Сточна гара), Министерство на туризма, подлеза пред Министерство на външните работи, Информационен център на МО, гаража на СДВР, фонотеката на БНР на бул. "Драган Цанков", театър "Българска армия", заведение в подлеза на булевардите „България“ и „Гоце Делчев“, мазетата на ИА по лекарствата, заведения и ресторанти на приземните етажи. Няма информация за пострадали и бедстващи граждани. Няма поражение и по транспортната инфраструктура. Дежурни служители от дирекция „Околна среда“ и от районните администрации следят денонощно нивата на язовирите и критичните места на реките. Към момента реките, през територията на София понижават нивата си. Язовирите "Мрамор", "Мърчаево" и "Суходол" се изпускат контролирано. Градският транспорт се движи нормално, но поради профилактика на помпената станция бе затворено пътното платно в тунела при „Лъвов мост“ в посока „Люлин“.
Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви тази сутрин, че обстановката се е нормализирала. По думите ѝ падналото за кратко време голямо количество дъжд е създало сериозни проблеми със завирявания, както на подлези, така и на улици и булеварди. Тя отбеляза, че метрото в столицата се е движело през цялото време по график. „В няколко метростанции имаше наводняване на отделни участъци, но към момента всичко е почистено, няма установени щети. Като цяло няма сериозни щети по транспортната инфраструктура в целия град, с изключение на пътища и улици в планинските участъци, където се работи по отстраняване на наноси“, каза още Фандъкова. Тя отбеляза, че в София има хиляди шахти и никой не може да каже, че всички са почистени. „Екипът и щабът в Столична община работят непрекъснато. Много показателен е фактът, когато спре обилният валеж колко бързо се оттича водата. По отношение на огромните количества вода, съвсем естествено, че не може да се поеме в първия момент и в момента, в който вали. Оценките ще ги даваме по-късно за това кой си е свършил работата и кой не. Реагираше се приоритетно и мисля, че щетите са минимални“, допълни тя. По-късно през деня Фандъкова направи проверка на почистването на участък от Владайска река. Тя обяви, че всяка година Столична община почиства между 50 и 100 км речни корита. „За тази година сме заложили почистването на 85 км като Столична община финансира почистването на 45 км. От тях вече 19 км са почистени“, уточни Фандъкова. Тя отбеляза, че при по-зачестилите поройни дъждове най-важна е превенцията и призова гражданите да се включат в нея като най-вече не изхвърлят отпадъци в дерета и речни корита.
След обяд от Столична община съобщиха, че кметът Фандъкова е свикала щаба за реакция при кризи във връзка с бурята. През днешния ден фирмите, ангажирани с почистването на града са прегледали 111 оттока по Южната дъга. От всички 35 000 шахти в София на 300 са констатирани запушвания след вчерашната буря и до края на деня ще бъдат почистени. Екипите са почиствали и уличните платна от наноси. Измити са подлезът на Орлов мост, подлезът на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Гоце Делчев“, тунелът на Лъвов мост. По късно тази вечер предстои да бъдат измити подлезите на бул. „Ботевградско шосе“ и на Орлов мост.
През днешния ден са почистени и водостоците на Околовръстен път от наноси и паднали клони, дерета в район "Витоша", както и наноси и растителност на река Дървенишка. 27 светофарни уредби са били засегнати от бурята, като 22 от тях са ударени от мълнии. Своевременно са били ремонтирани и е възстановена работата им. Повредени са и 48 камери от системата за видеонаблюдение и фирмите, които ги подържат са започнали ремонта им.
Падналият в столицата порой и причинените от дъжда наводнения стана повод и за политически коментари. Лидерът на ПП АБВ Румен Петков обяви, че апокалипсисът в София е природно бедствие. Според него трябва да се направи преглед на качеството на изграждането на метростанциите и да се види къде има пробив, да се оценят съответните обекти. Той поясни, че от АБВ няма да спекулират с този драматичен момент, тъй като навсякъде се случват такива неща.
Председателят на Градския съвет на БСП – София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов разкритикува ръководството на Столична община. Той отбеляза, че от 10 години най-големият проблем на столицата е почистването на шахтите и канализацията и ако кметът не докаже, че може да управлява града с друго освен с пиар, да се оттегли и да освободи всички от собствената си буря. Паргов настоя да се проведе извънредна сесия на Столичния общински съвет, на която Йорданка Фандъкова до обясни какви мерки предприема и как се готви за превенцията на природни явления. „София вчера за пореден път се превърна във Венеция. От една година има изявления на Столична община, че климатът е виновен за всичко“, коментира Паргов и отбеляза, че град от мащаба на София, с претенции на европейска столица, която в момента е столица на страна, председателстваща ЕС, похарчила милиони евра, няма как да продължава да бъде управлявана с пиар и с формални планове.
Лидерът на столичните социалисти заяви, че БСП – София иска увеличаване на екипите, на свързаността, ангажиране на доброволци и чистене и, че освен това настоява за ревизия на ремонта на „Лъвов мост“, който струва 22 млн. лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Вчерашната буря "Фандъкова" отнесе видимите резултати на управляващите в София (ОБЗОР)

Калоян Паргов, БСП-София: Вчерашната буря "Фандъкова" отнесе видимите резултати на управляващите в София (ОБЗОР)

19 Юни 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
София. "Вчерашната буря "Фандъкова" отнесе видимите резултати на управляващите в София". Това каза лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов на пресконференция по повод проливния дъжд в понеделник привечер. Едночасовият обилен валеж наводни обектите, които са гордост за управлението на ГЕРБ в столицата - метростанциите, ремонтираните подлези, НДК и улиците и булевардите в централната част на София. Председателят на групата на социалистите в СОС показа пред журналистите снимки на наводнените обекти, правени от граждани и споделени в социалните мрежи.
"След като ни осигуриха възможност да плуваме с гумени лодки по "Цариградско шосе", а после дъждовни капки като куршуми пробиха настилката на ремонтирания булевард "Черни връх", сега бурята "Фандъкова" превърна София във Венеция, припомни Калоян Паргов. - За поредна година ставаме свидетели на управленската немощ на ГЕРБ в града ни. Слава Богу, че няма жертви! След всичко това, кметът днес говори какво предстои да бъде направено. Добре познатият кризисен пиар, който омаловажава случилото се, замита го под килима и обещава светло бъдеще. Категорично заявявам, че градът ни няма как да бъде управляван с пиар и с формални планове за реакция при бедствия и аварии. Затова настояваме за извънредна сесия на СОС. На нея кметът да обясни как Столична община осигурява превенция на гражданите срещу подобни явления. Защото по официални данни на метеоролозите, бурята в понеделник вечерта не е била нещо необичайно. Ако не докаже, че наистина може да управлява града, да се оттегли и да ни освободи от собствената си буря! Да остави софиянци да си намерят истински кмет, който да се грижи за тях и проблемите им".
Калоян Паргов добави, че на извънредната сесия ще настоява кметът да назове ясно и конкретно кой каква отговорност носи за наводненията в понеделник. "Искаме да знаем колко са екипите за действие в кризисни ситуации, какви средства са заделени, как уведомяват населението за бедствие. Настояваме да извадят всички планове за действие при бедствия и аварии, заяви той. - Искаме ревизия на ремонтите. Защото не може милиони да бъдат инвестирани в ремонти и ремонти на ремонтите, а при първия по-силен дъжд обектът да протече, както се случи с НДК, с метростанцията на НДК, на Сердика и на останалите места".
Друг голям проблем, който посочи Калоян Паргов, са шахтите и канализацията на София, които не са чистени редовно и водят до гейзери, като бликналите на централните булеварди в понеделник при проливния дъжд. "В София има 35 000 дъждовни шахти. От тях 854 са проверени, а 229 от тях са с предписания и актове за поправяне, каза той. - Отговорността за почистването им е поделена между концесионерите. Затова настоявам фирма "Титан" това лято да си свърши работата, за която получава предостатъчно средства, и да ги почисти от кал и боклуци. А "Софийска вода" да се погрижи за каналите, вместо всяка година да настоява за увеличение на цената на водата на гражданите”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Най-големият проблем на столицата от 10 години е почистването на шахти и канализации

Калоян Паргов, БСП-София: Най-големият проблем на столицата от 10 години е почистването на шахти и канализации

19 Юни 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Най-големият проблем на София от 10 години е почистването на шахти и канализации. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Паргов заяви, че БСП – София иска увеличаване на екипите, на свързаността, ангажиране на доброволци и чистене на шахти. По думите му чистенето на шахти и канализации е проблем от 10 години и обърна внимание, че в столицата има 35 хил. шахти.
Паргов заяви, че БСП – София иска ревизия на ремонта на „Лъвов мост“, който струва 22 млн. лв. Председателят на БСП – София попита къде е хидроизолацията на „Лъвов мост“. „Кой е виновен за това? Като управлява БСП – София няма да прави ремонт на ремонта“, подчерта Паргов. Той обърна внимание на ремонта на НДК през 2015 г. и на наводнението там, което стана вчера. Калоян Паргов разкритикува и действията на „Метрополитен“ в такива ситуации. „Да приемем, че е нормално да влиза вода през стълбите, но не е нормално. Значи някъде нещо сме сбъркали – ревизия и връщане на пари. Ресто на европейските данъкоплатци“, призова Паргов. Той заяви, че БСП – София държи на извънредната сесия на Столичния общински съвет, за да стане ясно кой за какво отговаря. По думите му, ако продължаваме по този начин, когато вали, хората не трябва да чакат влак, а ферибот, за да могат да се придвижат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова свика щаба за реакция при кризи на Столичната община във връзка с вчерашната буря

Кметът на София Йорданка Фандъкова свика щаба за реакция при кризи на Столичната община във връзка с вчерашната буря

19 Юни 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова свика щаба за реакция при кризи на Столичната община във връзка с вчерашната буря. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. По време на заседанието бе изнесена информация за дейностите по преодоляване на последиците от вчерашната буря. През днешния ден фирмите, ангажирани с почистването на града са прегледали 111 оттока по Южната дъга. От всички 35 000 шахти в София на 300 са констатирани запушвания след вчерашната буря и до края на деня ще бъдат почистени. Екипите са почиствали и уличните платна от наноси. Измити са подлезът на Орлов мост, подлезът на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Гоце Делчев“, тунелът на Лъвов мост. По късно тази вечер предстои да бъдат измити подлезите на бул. „Ботевградско шосе“ и на Орлов мост.
През днешния ден са почистени и водостоците на Околовръстен път от наноси и паднали клони, дерета в район "Витоша", както и наноси и растителност на река Дървенишка.
27 светофарни уредби са били засегнати от бурята, като 22 от тях са ударени от мълнии. Своевременно са били ремонтирани и е възстановена работата им. Повредени са и 48 камери от системата за видеонаблюдение и фирмите, които ги подържат са започнали ремонта им.
Сериозни щети върху инфраструктурата няма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Ако Йорданка Фандъкова не докаже, че може да управлява града с друго освен с пиар, да се оттегли и да ни освободи от собствената си буря

Калоян Паргов, БСП-София: Ако Йорданка Фандъкова не докаже, че може да управлява града с друго освен с пиар, да се оттегли и да ни освободи от собствената си буря

19 Юни 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Ако Йорданка Фандъкова не докаже, че може да управлява града с друго освен с пиар, нека да се оттегли и да ни освободи от собствената си буря. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Настояваме извънредна сесия на Столичния общински съвет и Йорданка Фандъкова до обясни какви мерки предприема и как се готви за превенцията на природни явления“, каза Паргов.
Според него управляващите правят кризисен пиар. „София вчера за пореден път се превърна във Венеция. От една година има изявления на Столична община, че климатът е виновен за всичко. Ако нещо като бедствие и явление системно се повтаря в света, то обикновено си получава име и обикновено е женско. Така се кръщават ураганите. Вчерашното да кажем, че е буря. Така че това е бурята „Фандъкова“, която ни връхлита за пореден път“, каза Паргов и добави, че за преминаването на столичен булевард или пътуване в метрото са необходими шнорхели, гумени лодки и други пособия.
„Снощи имах разговори на Столичен „Метрополитен“ и призовах да бъдат спрени метровлакове, защото все пак там тече ток и може да стане опасно. Такова нещо не се случи“, коментира Паргов. По думите му в София е имало ново явление – гейзер от шахта. „Град от мащаба на София, с претенции на европейска столица, която в момента е столица на страна, председателстваща ЕС, похарчила милиони евра, няма как да продължава да бъде управлявана с пиар и с формални планове“, заяви Паргов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Снощният апокалипсис в София беше природно бедствие -  трябва да се направи преглед на качеството на метростанциите

Румен Петков, АБВ: Снощният апокалипсис в София беше природно бедствие - трябва да се направи преглед на качеството на метростанциите

19 Юни 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. Снощният апокалипсис в София беше природно бедствие. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция във връзка с поройния дъжд в столицата снощи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Снощи бях на концерт в зала „България“ на Плевенската филхармония. Фантастичен концерт на Плевенската филхармония. Зала „България“ само прокапа и ние от балкона бяхме дислоцирани долу. Обаче в съседните два театъра две пожарни помпаха вода до 00.00 ч. Това значи ли че трябва да искаме оставката на директора на театъра?“, попита Петков. Според него трябва да се направи преглед на качеството на изграждането на метростанциите и да се види къде има пробив, да се оценят съответните обекти. „Няколко от министерствата днес практически са в бедствена ситуация“, заяви Петков и отчете, че министрите управляват от година и половина. „В това число, ако е паднал покривът на главата на вътрешния министър, в този случай, той ще е невинен“, допълни председателят на АБВ. Той поясни, че от АБВ не са спекуланти. .„Да се спекулира с такъв драматичен момент, навсякъде се случват такива неща“, коментира още Румен Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Продължава работата в транспортния тунел на Лъвов мост

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Продължава работата в транспортния тунел на Лъвов мост

19 Юни 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Продължава работата в транспортния тунел на Лъвов мост. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка на почистването на участък от Владайска река, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Това е в следствие не само на дъжда от вчера, а от два дни там се прави профилактика на помпите и за това и в момента движението е ограничено. Очакваме в рамките на днешния ден да бъде пуснато", допълни тя. "Сериозен беше проблемът в подлеза на бул. "България" и бул. Акад. "Иван Гешов" и в този на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев", каза още Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Нямаме данни за сериозни щети по инфраструктурата

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Нямаме данни за сериозни щети по инфраструктурата

19 Юни 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме данни за сериозни щети по инфраструктурата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка на почистването на участък от Владайска река, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Това се дължи и на дейностите по превенция - почистването на шахти, почистването на речни корита", допълни тя. "Такъв обем от дъжд като вчера, разбира се, не може да бъде поет от каквато и да е било канализация. Като цяло, мисля че за всички е ясно, че особено в града проблеми с оттичането почти нямаше. Там, където имаше те бяха свързани или с подземни нива, каквито са подлезите и транспортните тунели, или са свързани с проблеми със самата инфраструктура. Преди няколко години тези участъци бяха над 100. Сега сме ги свели под 20. Разбира се не мога да кажа, че всички шахти са били на 100% изчистени и никой не би могъл да каже това", каза още тя. "По отношение на метрото искам да повторя, че метрото не е спирали да се движи. Имаше наводнени метростанции и входове към тях. Ясно е, че при тежки наводнения винаги може да се стече вода по стълбите, тъй като са под земята", каза още кметът на София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Получихме над 1500 сигнала заради бурята вчера

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Получихме над 1500 сигнала заради бурята вчера

19 Юни 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Получихме над 1500 сигнала заради бурята вчера. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка на почистването на участък от Владайска река, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От тях над 900 са за наводнени обществени и частни сгради. Имаме само 3 сигнала за паднали дървета в реки“, обясни Фандъкова.
„Искам да призова гражданите и да ги помоля всички да се включим в работата по превенцията. Най-вече да не изхвърлят сериозни отпадъци в дерета и речни корита. Едрогабаритни отпадъци могат да блокират дерето и да станат наистина сериозни проблеми“, каза още столичният кмет.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Всяка година почистваме между 50 и 100 км речни корита

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Всяка година почистваме между 50 и 100 км речни корита

19 Юни 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Всяка година почистваме между 50 и 100 км речни корита на територията на Столична община. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка на почистването на участък от Владайска река, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За тази година сме заложили почистването на 85 км като Столична община финансира почистването на 45 км. От тях вече 19 км са почистени“, уточни Фандъкова.
„Истината е, че при по-зачестилите поройни дъждове най-важна е превенцията. От години сме въвели много сериозен контрол върху речните корита“, допълни тя. „Имаме и изграждане на диги като тази на река Лесновска в район „Кремиковци“. Финансираме ежегодно почистването на 500-метровите участъци на язовирните стени“, каза още столичният кмет.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Затваря се пътното платно в тунела при „Лъвов мост“ в посока „Люлин“ поради профилактика на помпената станция

София: Затваря се пътното платно в тунела при „Лъвов мост“ в посока „Люлин“ поради профилактика на помпената станция

19 Юни 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Поради профилактика на помпената станция от 10.00 часа се затваря пътното платно в тунела при „Лъвов мост“ в посока „Люлин“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Превозните средства ще преминават през кръговото кръстовище. Дирекция „Управление на трафика“ ще регулира движението в зоната с цел избягване на задръствания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Продължава работата по отводняване на обществени сгради

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Продължава работата по отводняване на обществени сгради

19 Юни 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. Нормална е обстановката в София, градският транспорт се движи навсякъде. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР във връзка с проливните дъждове в столицата от снощи. „През цялата нощ екипите на аварийно-спасителното звено, както и пожарната продължиха да работят по отстраняване на последствията от силния порой. За много кратко време паднаха 50 л. кв./м. Това създаде сериозни проблеми по отношение на завирявания, както на подлези, така и на улици и булеварди. За радост не създаде проблеми с общинските язовири и реките. Следят се нивата на всички язовири и реки на територията на София денонощно. Много са сигналите за наводнени сгради. Екипи на пожарната предимно реагират по отношение на сигналите за наводнени обществени сгради и продължават работа и към момента“, допълни тя. „Метрото се движеше през цялото време по график. Не е спирало движение. В няколко метростанции имаше наводняване на отделни участъци, но към момента всичко е почистено, няма установени щети. Като цяло няма сериозни щети по транспортната инфраструктура в целия град, с изключение на пътища и улици в планинските участъци, където се работи по отстраняване на наноси“, каза още Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Нормализира се обстановката в столицата след падналите обилни валежи

МВР: Нормализира се обстановката в столицата след падналите обилни валежи

19 Юни 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. Вследствие на падналия обилен дъжд снощи в столицата служителите на пожарната служба са реагирали на над 250 сигнала за наводнение улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сред засегнатите обекти са: хотел "Шипка", метростанция "Витоша", "Сердика", Мол Парадайс, църквата в подлеза на хотел "Балкан", подлезите до Централна гара и Министерство на младежта и спорта, 184 ЦДГ в кв. "Лозенец", района на "Лъвов мост", банка "ДСК" на ул. "Княз Александър І", Театър "199", болница "София мед", онкологична болница в кв. "Дървеница", болница "Свети Наум" до 4-ти километър, ЦСМП - София (Сточна гара), Министерство на туризма, подлеза пред Министерство на външните работи, Информационен център на МО, гаража на СДВР, фонотеката на БНР на бул. "Драган Цанков", театър "Българска армия", заведение в подлеза на булевардите „България“ и “Гоце Делчев“, мазетата на ИА по лекарствата, заведения и ресторанти на приземните етажи.
От 18.30 часа на 18 юни до 6 часа тази сутрин пожарникарите са отработили около 57 сигнала. Няма информация за пострадали и бедстващи граждани.
По информация на НИМХ-БАН, количеството на падналите валежи в района на центъра на град София е около 50 л/кв.м.

Област Кюстендил
Снощи в РД ПБЗН – Кюстендил са получени сигнали за разрушени, откъснати и трудно проходими пътища и улици в няколко населени места на община Кюстендил:
с. Николичевци – разрушен пътя към траурен парк, непроходим за МПС;
с. Вратца – разрушени няколко улици, не може да се преминава;
с. Преколница и с.Церовица – между двете села пътят е откъснат, не може да се преминава;
с. Бобешино и с. Црешново – откъснат пътя между двете села – трудно проходим и за високо проходима техника.
Към момента сигналите са отработени и всички пътища са проходими.

Област Благоевград
Получени са общо 6 сигнала за наводнени приземни етажи и мазета. В гр. Благоевград са отработени 5 сигнала, а в гр. Симитли 1 сигнал.
Към 6 часа звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 16 произшествия.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Реките на територията на столицата понижават нивата си, 8 екипа са реагирали на сигнали през нощта

София: Реките на територията на столицата понижават нивата си, 8 екипа са реагирали на сигнали през нощта

19 Юни 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. 8 екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, заедно с екипите на столичната пожарна, са работили през изминалата нощ. Реагирали са на сигнали за завирени пътни участъци и подлези, както и на сигнали за съборени от бурята дървета в районите "Витоша" и "Лозенец". Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Проверено е състоянието на всички по-критични места в града. Няма поражение по транспортната инфраструктура. Дежурни служители от дирекция „Околна среда“ и от районните администрации следят денонощно нивата на язовирите и критичните места на реките. Към момента реките, през територията на София понижават нивата си. Язовирите "Мрамор", "Мърчаево" и "Суходол" се изпускат контролирано. Градският транспорт се движи нормално.
Днес през деня ще продължи работата по отстраняване на паднали дървета и счупени клони от бурята, както и почистването на улиците главно в планинските райони от наноси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Най-много дъжд в столицата е измерен в Борисовата градина – 47 л/кв. м

НИМХ: Най-много дъжд в столицата е измерен в Борисовата градина – 47 л/кв. м

18 Юни 2018 | 21:50 | Агенция "Фокус"
София. Най-много дъжд в столицата е измерен в Борисовата градина – 47 л/кв. м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В синоптичната станция в „Младост“ 1 са отчетени 23 л/кв. м, а в „Княжево“ – 29-30 л/кв. м. На връх Мургаш са измерени – 51 л/кв. м., в Ловеч – 46 л/кв. м, в Благоевград – 24 л/кв. м.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Няма установени щети по общинската и транспортната инфраструктура

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Няма установени щети по общинската и транспортната инфраструктура

18 Юни 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
София. Няма установени щети по общинската и транспортната инфраструктура. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „50 л/кв. м дъжд за час. Метрото не е спирано. Бяха затворени входовете в тези метростанции, подлезът през които беше наводнен, така че да се предпазят слизащите и качващите се. За съжаление, при този дъжд няма как да се избегнат подобни случаи. Абсолютно всички екипи са мобилизирани. Щети по общинската и транспортна инфраструктура няма установени. Остава да се оттече водата и да се отводнят. Ще можем да реагираме на сигналите. Имаше силно повишение на реката в район „Сердика“, коментира Фандъкова. По думите ѝ там са поставени и чували, така че да не излязат реките. „На територията на цялата Столична община обстановката беше изключително сложна. Нещата се нормализират. Ще продължим да следим язовирите и реките, за да реагираме своевременно. Става дума за няколко станции. Такъв дъжд за толкова кратко време аз лично имам спомен за 1-2 случая за толкова много години. Не можем да избегнем подобни ситуации. Метрото се движеше. Не е спирало да се движи за нито един момент“, подчерта кметът на София.
От „Пожарна безопасност и защита на населението“ уточниха, че сигналите постъпват от системата 112 и в рамките на 20 минути са били получени над 250 сигнала. Около 45 екипа на ПБЗН работят на терен, но обстановката в столицата се нормализира и екипите вече се завръщат в районните служби. Приоритетно се отработват метростанции, болници и учебни заведения.
Красимир Димитров от аварийно-спасителното звено към Столична община уточни, че е имало сигнал завиряване на изхода на линейките на Спешна помощ. „Нашият екип отводни. Всички шахти са отпушени. Насочваме се към надлез „Надежда“. Оставяме екипите на бул. „България“, имаме и два екипа в район „Витоша“, които наблюдават решите и Южната дъга. Цяла нощ ще отводняваме“, обясни още Димитров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Около 2000 абоната на ЧЕЗ са без  електрозахранване в „Красно село“ и „Младост“ заради бурята

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Около 2000 абоната на ЧЕЗ са без електрозахранване в „Красно село“ и „Младост“ заради бурята

18 Юни 2018 | 21:11 | Агенция "Фокус"
София. Около 2000 абоната на ЧЕЗ са без електрозахранване в „Красно село“ и „Младост“ заради бурята. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Над 900 от сигналите са за наводнени сгради. Към момента движението на градския транспорт е възстановено навсякъде. Работят екипите на столичната пожарна, 7 екипа от аварийно-спасителното звено, както и всички екипи на Столична община и на Инспектората, на „Софийска вода“. В два района има спряно електричество поради аварии – в „Красно село“ и „Младост“. От ЧЕЗ ме увериха, че до един час ще бъде възстановено електричеството на около 2000 абоната. Имаше едно паднало дърво в детска градина, което блокира излизането на децата. Вече това също е възстановено. Нивата на общинските язовири се следят непрекъснато. Изпускат се контролирано. Нивата на всички реки бяха силно повишени. Към момента вече спадат навсякъде“, коментира тя. По думите ѝ продължават работа и ще продължим и през нощта. „Няма данни за пострадали или ранени хора. Колеги помагаха на пешеходци в подлезите или пък. Има много наводнени сгради, които тепърва ще се отводняват“, каза още Йорданка Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено e движението на автобусите по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по бул. „П. Славейков“, до момента са получени над 300 сигнала за аварии и завирявания

София: Възстановено e движението на автобусите по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по бул. „П. Славейков“, до момента са получени над 300 сигнала за аварии и завирявания

18 Юни 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено e движението на автобусите по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по бул. „П. Славейков“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Възстановено е движението на трамваите по бул. „К. Величков“, надлез "Надежда", "К. Стоилов" и ул. "Козлодуй", както и движението на тролей №9 по обичайния му маршрут. До момента са получени над 300 сигнала за аварии и завирявания, по тях работят всички екипи на аварийното звено на Общината, Столичната пожарна, КАТ, техниците от „Управление на трафика“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“ и „Софийска вода“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е трамвайното движение на надлез "Надежда"

София: Възстановено е трамвайното движение на надлез "Надежда"

18 Юни 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е трамвайното движение на надлез "Надежда" в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Всички екипи на аварийното звено, пожарната, КАТ, „Управление на трафика“, „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“ отстраняват възникнали проблеми вследствие на дъжда

София: Всички екипи на аварийното звено, пожарната, КАТ, „Управление на трафика“, „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“ отстраняват възникнали проблеми вследствие на дъжда

18 Юни 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
София. Всички екипи на аварийното звено, пожарната, КАТ, техниците от „Управление на трафика“, „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“ са на терен и отстраняват възникнали проблеми вследствие на силния дъжд в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Към момента от КАТ отклоняват движението на автобусите по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по бул. „П. Славейков“ в посока бул. „Ив. Гешов“. Спряно е движението на трамваите по бул. „К. Величков“ в посока бул. „Ал. Стамболийски“, по ул. "Каменоделска", по бул. "Дондуков" и пл. "Възраждане", по ул. "Козлодуй" и "К. Стоилов". Тролей №9 от ул. „Г. С. Раковски“ продължава по бул. „Сливница“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: В Националния оперативен щаб са постъпили над 172 сигнала за наводнени улици, мазета и приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други сгради в София

МВР: В Националния оперативен щаб са постъпили над 172 сигнала за наводнени улици, мазета и приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други сгради в София

18 Юни 2018 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София. За периода от 18.30 до 19.45 часа тази вечер в Националния оперативен щаб са постъпили над 172 сигнала в София за наводнени улици, мазета и приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други сгради. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Най-силно засегнати са х-л Шипка, метростанция "Витоша", църквата в подлеза на хотел "Балкан", подлези - Централна гара, Спортното министерство, гаража на СДВР, 184 ЦДГ в Лозенец, Лъвов мост, Банка ДСК на Княз Александър І, Театър 199, заведения и ресторанти на приземните етажи, над 10 подлеза, болница "София мед", ЦСМП - София (Сточна гара), Министерство на туризма, Информационен център на Министерството на отбраната. По сигналите работят всички екипи на Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Екипи работят по сигнали за завиряване в част от бул. ”Вардар”, поради дъжда е затруднено движението на трамваите по ул. ”Козлодуй” и на автобусите по ул .”Константин Стоилов”

София: Екипи работят по сигнали за завиряване в част от бул. ”Вардар”, поради дъжда е затруднено движението на трамваите по ул. ”Козлодуй” и на автобусите по ул .”Константин Стоилов”

18 Юни 2018 | 19:59 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с проливния дъжд в София всички екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция” на Столична община са на терен и реагират на сигнали. Получени са над 100 сигнала, които се насочват към различни екипи. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Работят екипи на Столичен инспекторат, кметовете на райони също имат задача да следят на обстановката в съответните райони. Екипите работят по сигнали за завиряване в участък на бул. ”Вардар”. Поради дъжда временно е затруднено движението на трамваите по ул. ”Козлодуй” и на автобусите по ул. ”Константин Стоилов”.
С цел спиране на притока на дъждовна вода временно са затворени два вестибюла към входовете на подлеза на НДК към метрото и на станция „Витоша”.
Извършва се наблюдение на речните корита, към момента нивата са повишени, но е осигурена проводимост на реките. В града няма преливане на нивото на реки извън коритата. Язовирите, общинска собственост, се изпускат контролирано. И трите язовира - Суходол, Мърчаево и Мрамор ,се наблюдават и са под ниво преливен ръб. Водостоците на Околовръстен път провеждат водите от Витоша.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Поройният дъжд предизвика наводнявания в метрото, не се е налагало спиране на движението на влаковете

София: Поройният дъжд предизвика наводнявания в метрото, не се е налагало спиране на движението на влаковете

18 Юни 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
София. Поройният дъжд предизвика наводнявания в метрото. За това сигнализираха читатели на Агенция „Фокус“. Според сигналите са наводнени метростанциите „Сердика“, „Г. М. Димитров“ и „Бизнеспарк“.
Директорът на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев обясни пред медията, че водата е преляла през стълбите. „В момента нещата са по-стабилни. Няма спиране на движението на влаковете. Преляло е отвън от улиците през стълбите на метрото. Имало е около 30-40 см вода по улицата. На 2-3 места общо е влязла вода в метростанциите. Дано всичко се стабилизира, защото тази вода някъде трябва да отиде“, коментира още Стоян Братоев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Владайска река е повишила многократно нивото си в района на Лъвов мост и пл. "Сточна гара" в столицата

София: Владайска река е повишила многократно нивото си в района на Лъвов мост и пл. "Сточна гара" в столицата

18 Юни 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
София. Владайска река е повишила многократно нивото си в района на Лъвов мост и пл. "Сточна гара" в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Покаченото речно ниво е вследствие да голямото количество паднал дъжд през последния час в София, който продължава и в този момент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Поради обилния дъжд временно е спряно движението на трамваите по ул. "Каменоделска", по бул. " Александър Дондуков" и пл. "Възраждане".

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Поради обилния дъжд временно е спряно движението на трамваите по ул. "Каменоделска", по бул. " Александър Дондуков" и пл. "Възраждане".

18 Юни 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
София. Поради обилния дъжд във всички райони на София временно е спряно движението на трамваите по ул. "Каменоделска", по бул. "Дондуков" и пл. "Възраждане". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа "Фейсбук". На някои места в града не работят светофарните уредби и движението е силно затруднено. Всички технически и аварийни екипи са на терен и ще работят до отстраняване на повредите и отводняване на завиряванията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Димитров, Столична община: Над 100 сигнала са подадени заради бурята в София, всички аварийни екипи са на терен

Красимир Димитров, Столична община: Над 100 сигнала са подадени заради бурята в София, всички аварийни екипи са на терен

18 Юни 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
София. Над 100 сигнала са подадени заради бурята в София, всички аварийни екипи са на терен. Това каза за Агенция „Фокус“ директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров във връзка със ситуацията в столицата след разразилата се гръмотевична буря. „Цялата дирекция е на крак. Имаме доста сигнали в районите на „Надежда“, бул. „Ломско шосе“, Околовръстния път на София. Работим по всички. Мобилизирани сме изцяло. Сигналите са над 100. Правим анализ на информацията“, коментира Димитров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Гръмотевична буря се разрази над столицата

София: Гръмотевична буря се разрази над столицата

18 Юни 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. Гръмотевична буря се разрази над столицата, предаде репортер на Агенция "Фокус". В центъра на града вали пороен дъжд и духа силен вятър. Пътните настилки са мокри и хлъзгави. На места по улиците се образуват завирявания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Най-много валежи днес са отчетени в Карлово, Чирпан и Видин

НИМХ: Най-много валежи днес са отчетени в Карлово, Чирпан и Видин

18 Юни 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. Най-много валежи днес са отчетени в Карлово, Чирпан и Видин. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. До 15.00 часа най-интензивни са били валежите в района на Карлово – 15 л/кв. м., в Чирпан - 14 л/кв. м. и във Видин - 10 л/кв. м.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е в сила за цялата страна

НИМХ: Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е в сила за цялата страна

18 Юни 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е в сила за цялата страна. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). В цялата страна се очакват краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки. Количествата на валежите ще достигат до 25-30 л/кв.м.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.