НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Сава Табаков: Загубите на череши в Кюстендил и Казанлък ще са много заради обилните валежи покрай брането

Доц. д-р Сава Табаков: Загубите на череши в Кюстендил и Казанлък ще са много заради обилните валежи покрай брането

18 Юни 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. Загубите на череши в Кюстендил и Казанлък ще са много заради обилните валежи покрай брането. Това каза доц. д-р Сава Табаков, преподавател в Катедрата по овощарство в Аграрния университет в Пловдив, в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със състоянието на овощните култури след обилните валежи и градушки през последната седмица.
„В района на Кюстендил в момента валежите са често явление и там загубите ще са големи от напукани и изгнили череши. По високите места в казанлъшкия регион също мисля, че черешоберът е спрял заради много интензивните дъждове. Така че ще има загуби от неприбрана продукция“, коментира д-р Табаков. Той обясни, че на местата, където е имало градушки, нещата не седят добре. „Неприятно е за производителите, но тази продукция ще става само за преработка, ако има загнивания и други нарушавания на целостта на плодовете. Поройните валежи също не са благоприятни и без градушка, тъй като тези интензивни превалявания причиняват рязко преовлажняване на почвата, временно кореновата система остава без кислород и при по-чувствителните видове като праскова, череша, бадеми може да се стигне до загиване на дърветата. Където се случи да се задържи повече вода, там може да има проблеми с живота на растенията. Късните череши също страдат от по-големите количества дъжд, тъй като намокрянето на зрелите плодове води до напукване и загниване. Подобно е положението и при ягодовите плодове, при вишната. Така че има проблеми. Но понеже дъждовете сега са много локални обща картина не може да се направи. Който бъде поразен от градушка и интензивни дъждове, има проблеми, а тези, които не са поразени – продължават напред. Общо взето, тази година плодовете са малко – вследствие на пролетта няма праскова, нектарина, кайсия“, каза още д-р Табаков. Той уточни, че за тази година засега се очакват най-големите реколти от ябълки.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марияна Станоева, черешопроизводител: 40 стотинки за килограм се плаща на берачите на череши в Кюстендил

Марияна Станоева, черешопроизводител: 40 стотинки за килограм се плаща на берачите на череши в Кюстендил

11 Юни 2018 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 40 стотинки за килограм се плаща на берачите на череши в Кюстендил. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Марияна Станоева, черешопроизводител. По думите й това е средната цена, при която се наемат работници за прибиране на реколтата от плодове. Към тях се поставя изискването черешите да се берат с дръжки, а в същото време и да се извършва предварително сортиране на черешите. Марияна Станоева каза, че за работниците се осигурява транспорт, повече от земеделските стопани подсигуряват вода и закуска. Следи се и за безопасните условия на труд и изпълняване на ангажиментите по отношение на недопускането на кражби. В същото време цената за изкупуване на череши в Кюстендил е 70 стотинки за килограм.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.