НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха две престъпни групи, 7 души са задържани (ОБЗОР)

Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха две престъпни групи, 7 души са задържани (ОБЗОР)

18 Юни 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха две престъпни групи, 7 души са задържани. Това стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата, на който присъства ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Открити са производителите и производственият цех на 34 000 фалшиви монети с номинална стойност от 2 паунда и група за производство и разпространение на наркотици при съвместна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. По думите на Гешев единият случай касае производство, разпространение на неистински парични знаци на територията на гр. Пловдив. При акцията са задържани над 34 000 монети с номинална стойност от 2 паунда, включително и цеха, в който се произвеждат. Установено е, че тези парични знаци са с изключително високо качество и са направили силно впечатление на изследвалите ги лица в монетния двор на Великобритания. Едно от лицата, което е известно с трайната си престъпна деятелност и е осъждано за палежи на коли на митничари, е задържано под стража. Той подчерта, че приоритет на Специализираната прокуратура тази година ще са досъдебните производства и съвместните дела с ГДБОП в посока борба с корупционните и данъчните престъпления.
Наблюдаващият прокурор по делото Николай Димитров заяви, че на мястото на производствения цех се е установило, че в машините са заредени и щампи за изсичане на монети с номинал 2 евро, но до производството им не се е стигнало. Той допълни, че в домът на основния участник в групата са намерени над 5000 монети, а в кола паркирана в двора му още 29 000 броя монети. До момента трима са привлечени към наказателна отговорност – на двама е наложена мярка парична гаранция, а за един е поискано задържане под стража. Четвъртият човек е турски гражданин, който не е установен още. Заместник директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев допълни, че задържаната престъпна група е могла да произвежда до 1500 фалшиви монети на стойност 2 паунда в рамките на 1 ден. Цената, на която са продавани монетите е 40% от номинала им. Цялостната работа по случая е била осъществена от сектор „Фалшификации“ към ГДБОП.
Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че другата група е задържана за разпространение на наркотични вещества. Тя е действала в района на град Сливница и София. По думите му са претърсени обекти в Сливница и село Гълъбовци като са намерени над 30 кг. амфетамини, автомат с хиляди патрони за него, пушка, пистолет и лаборатория за марихуана. По случая са задържани 3 лица, като за 2 от тях са взети мерки за задържане под стража, а на едно е определена мярка парична гаранция.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Николай Димитров: 34 000 фалшиви монети са намерени в дома на основния участник в престъпната група за производство на фалшиви пари

Прокурор Николай Димитров: 34 000 фалшиви монети са намерени в дома на основния участник в престъпната група за производство на фалшиви пари

18 Юни 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. 34 000 фалшиви монети са намерени в дома на основния участник в престъпната група, задържана за производство и разпространение на неистински парични знаци. Това каза наблюдаващият прокурор Николай Димитров по време на брифинг във връзка с неутрализирани две престъпни групи, занимаващи се с фалшиви монети, наркотици и оръжия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Акцията за неистинските знаци се проведе на 13 юни. Организацията беше много добра. Акцията се извърши в рамките на 1 ден. Престъпната група се състои от 4-ма души. Те са се занимавали с изработването и прокарването на неистински парични знаци. Досъдебното производство е образувано април месец по информация, че групата действа от есента на 2017 г. Претърсени са 4 адреса и 3 моторни превозни средства също така. Иззети са множество мобилни телефони, ползвани за връзка между членовете на престъпното сдружение“, допълни той. „По-особеното е, че в единия адрес е намерен цех, който е използван за изготвянето на тези монети. На мястото, освен това се е установило, че в машините са заредени щампи за изсичане на монети с номинал 2 евро, но до там не се е стигнало. Установено е, че в дома на основния участник в групата са намерени над 5000 монети. По-голямото количество монети са намерени в паркиран автомобил на двора на същата къща – над 29 000 бройки. Машините за производство на монетите са иззети“, каза още Димитров. „До момента трима са привлечени към наказателна отговорност – на двама е наложена мярка парична гаранция, а за един е поискано задържане под стража. Четвъртият човек е турски гражданин, който не е установен още. Не можем да кажем дали към този момент вече има други реализирани партиди фалшиви монети към Великобритания“, допълни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев, Специализирана прокуратура: Заловена е група за производство и разпространение на фалшиви парични знаци и друга - за производство и разпространение на наркотици

Прокурор Иван Гешев, Специализирана прокуратура: Заловена е група за производство и разпространение на фалшиви парични знаци и друга - за производство и разпространение на наркотици

18 Юни 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
София. Заловена е група за производство и разпространение на фалшиви парични знаци и друга - за производство и разпространение на наркотици. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по време на брифинг във връзка с неутрализирани две престъпни групи, занимаващи се с фалшиви монети, наркотици и оръжия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са поредните добри операции във взаимодействие с ГДБОП по линия на противодействие на престъпленията свързани с разпространение на наркотични вещества и фалшификация на парични знаци. Това е вече рутинна дейност за спецпрокуратурата, защото в тези две направления нямаме съществени проблеми. Постоянно задържаме лица, извършващи икономически престъпления. Приоритет на Специализираната прокуратура тази година ще са досъдебните производства и съвместните дела с ГДБОП в посока борба с корупционните и данъчните престъпления“, каза още той.
„Единият случай касае производство, разпространение на неистински парични знаци на територията на гр. Пловдив. Характерното за този случай е, че в него са задържани лицата със всичко необходимо за производство на монетите. Задържани са над 34 000 с номинална стойност от 2 паунда, включително и цеха, в който се произвеждат. Установено е, че тези парични знаци са с изключително високо качество и са направили силно впечатление на изследвалите ги лица в монетния двор на Великобритания. Две от лицата са освободени с мярка за неотклонение парична гаранция. Едно от лицата, което е известно с трайната си престъпна деятелност и е осъждано за палежи на коли на митничари, е задържано под стража. Купувачът също е задържан“, допълни той.
„Другата група е задържана за разпространение на наркотични вещества. Тя е действала в района на град Сливница и София. Претърсени са обекти в Сливница и село Гълъбовци като са намерени над 30 кг амфетамини, автомат и хиляди патрони за него, пушка, пистолет, лаборатория за марихуана. Задържани са 3 лица като за 2 от тях е са взети мерки за задържане под стража. По отношение на едно от лицата е определена мярка парична гаранция“, допълни още Гешев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се състои брифинг във връзка с неутрализирани две престъпни групи, занимаващи се с фалшиви монети, наркотици и оръжия

В Съдебната палата ще се състои брифинг във връзка с неутрализирани две престъпни групи, занимаващи се с фалшиви монети, наркотици и оръжия

18 Юни 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. В Съдебната палата ще се състои брифинг във връзка с неутрализирани две престъпни групи, занимаващи се с фалшиви монети, наркотици и оръжия. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Брифингът ще се проведе от 14.00 часа днес в залата за пресконференции на етаж 4 в столичната Съдебна палата. Специализираната прокуратура и ГДБОП ще дадат информация във връзка с неутрализирането на две престъпни групи. Разкрита е нелегална фабрика за сечене на неистински монети, предимно британски лири, иззети са големи количества наркотици и оръжия. В брифинга ще участват ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и ръководител в ГДБОП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.