НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Митрополит Антоний: Негово Светейшество Патриарх Неофит е жив и здрав и на поста си

Митрополит Антоний: Негово Светейшество Патриарх Неофит е жив и здрав и на поста си

18 Юни 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Негово Светейшество Патриарх Неофит е жив и здрав и на поста си. Това каза Негово Високопреосвещенство Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
„Ваше Високопреосвещенство, заповядайте!”, обърна се водещата Илиана Беновска към високопоставения духовник, като в знак на уважение целуна ръката му и склони глава. „Добра благословена вечер, много се радвам!”, поздрави радушно митрополит Антоний.
„Благословена да бъде! Чест е за нас да бъдете в ефира на „Канал 3” и „Радио К2”, заповядайте!”, продължи Илиана Беновска. „И аз благодаря за любезната покана, и да спазим традицията, една книга „Дипломацията” – мисля, че е много полезна, в контекста на всичко, което се случва в световен мащаб, с едно благопожелание: „Да бъдете вестители на правдата, любовта и мира!”, благослови изтъкнатият клирик, подарявайки на Илиана Беновска книгата на Хенри Кисинджър – „Дипломацията”.
„Много благодаря! Аз от своя страна – една книга, която подарявам на всички гости, това е „Ахмед Доган”, 1992 година, едно голямо интервю сме правили, което ми е много любопитно – Вие, ако го прочетете, да видите колко е актуално днес, но да го прочетете и от духовна гледна точка. И ако позволите, без да звучи неприлично, спортувате ли?”, отвърна на подаръка с подарък Илиана Беновска. „Разбира се!”, сподели родения през 1978 г. в семейството на изселници от тракийския град Гюмюрджина, Гърция (съвременното му име е Комотини – бел. авт.) свещенослужител, чийто светско име е Живко Михалев.
„Хайде да видим можете ли да хванете една здрава българска ябълка, с пожеланието – да бъдете здрава българска ябълка в българската религия !?”, провокира Илиана Беновска, подхвърляйки на събеседника си традиционната червена ябълка, превърнала се в запазена марка, задача, с който той се справи с лекота. „Благодаря!”, каза гостът, чието детство е преминало в гр. Стара Загора.
За договора между Гърция и Македония и тържествата по повод 1000 годишнината на Охридската архиепископия
„Лошите новини винаги взимат връх! Днешната новина е много интересна – Македония и Гърция подписаха договор за името на Македония. Сега очакваме всякакви реакции от страна на опозицията, президента и така нататъка. Каква е реакцията на църквата и защо църквата не отиде на тази церемония, Българската православна църква?”, попита Илиана Беновска. „Първо – този договор е един политически акт, по който Българската православна църква не може да вземе отношение! Това – защо Българската православна църква не отиде на тържествата в Охрид по повод 1000 годишнината на Охридската архиепископия – Светият Синод излезе със своето аргументирано становище! Фактът беше, че както се твърдеше в самото начало, че ще има представители на всички поместни църкви – едва ли виж, че няма да бъде само Българската православна църква, беше една спекулация! Нека не забравяме, че Охридската архиепископия е част от историята не само на Българската православна църква, но и Уставът на Българската православна църква посочва, че именно Българската патриаршия е правоприемник на тази Охридска архиепископия! Ние бяхме поканени на тържества, които изконно касаят историята и приемствеността на Българската православна църква и затова Българската православна църква не отиде на тези свои тържества, макар че имаше и доста голям външен натиск!”, разкри възпитаникът на Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий”.
„От кого?”, заинтригува се Илиана Беновска. „От различни „линии”, но безпрецедентно!”, заяви без конкретика отличникът на Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
„На дипломацията в църквата ли?”, задълба в проблематиката Илиана Беновска. „Това беше най-недипломатичният подход! Бяхме наречени „отстъпници”, „предатели”, че незабавно трябва да си отидем от Светия Синод, защото сме били предатели затова, че не отиваме там! Това бяха хора, като г-н Врабевски и сие (Милен Врабевски, български бизнесмен и филантроп – бел. авт.), които са водени от своите лични, материални, бизнес интереси!”, довери бившият клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично”.
„Врабевски е председател на „Българска памет” – македонско сдружение”, уточни Илиана Беновска. „Точно така. Техните интереси нямат нищо общо с вечните интереси на Църквата, те са преходни! Ако бяхме се поддали на този натиск, наистина щяхме да направим една голяма грешка!”, категоричен беше бившият послушник в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий”, Видинска епархия.
За автокефалния статут на Охридската архиепископия и Украинската православна църква
„Но как ще продължат отношенията между двете църкви – Българската православна църква и Македонската? И един въпрос – Българската православна църква поиска автокефалия за Македонската църква. Четох, че се поставя въпроса – готови ли сме да поискаме същото за Украинската църква?”, смени ракурса на разговора Илиана Беновска. „Тук въпросът не е поставен правилно, защото Българската православна църква пое единствено функциите да бъде посредник и медиатор! Тя не е поемала ангажимента да дава автокефалия!”, отсече бившият ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий”.
„Да обясним какво е автокефалия?”, продължи Илиана Беновска. „Това е даване на самостоятелност и признаване като част от общото семейство на православните църкви. Това не може да бъде едностранен акт, който една църква може да го направи без да го съгласува с общото семейство на другите православни църкви. Една църква, която влиза в общото семейство на православните църкви, трябва да има и общение с всички поместни православни църкви, а това общение е въз основа на Светата Евхаристия (Светата Евхаристия се нарича „тайнство на тайнствата” или „тайнство на Църквата”. Думата евхаристия означава благодарение. Така се нарича не само свещената трапеза, но и всяко действие на църковното събрание: молитвите, четенето на псалми, четенето на Писанието и провъзгласяването на Божието слово, възпоменанието на Христа и приобщаването към неговото тяло и кръв, тъй като цялостното значение на Господния пир е благодарение на Бога в Христа и Светия Дух за всичко, което Той е извършил в творение, спасение и прославяне на света – www.pravoslavie.bg). Има едно съгласуване на отделните поместни православни църкви и едва тогава може да се пристъпи към формализирането на този акт за приемането на една църква в общото семейство на православните църкви!”, прецизира бившият протосингел на Пловдивската митрополия.
„Но каква е процедурата всъщност? Как да Ви кажа, бяхме заедно с Вас в Израел, при посещението на министър-председателя – освен политическо, и на Божи гроб, и при патриарха – като че ли винаги Църквата е забулена в тайна! Може и трябва да е така, за да има повече респект!”, констатира Илиана Беновска. „Може би Църквата пребъдва в тайната на общението с Бога, което е нещо много съкровено – това е молитвата! Незапознатите хора може би виждат отстрани тази ритуалност, която не разбират и за тях е мистика”, анализира бившият константийски епископ на Смолянския регион.
„Ами запознайте ги! Ето сега, например, въпросът е – ходатайства ли Българската църква за Скопие, и ще ходатайства ли за Киев? Това е житейският въпрос, който се задава, не го забулвайте!”, безотказна беше Илиана Беновска. „Това правим, не го забулваме, но въпросът с Украинската православна църква е въпрос, който естествено ще бъде обсъден от Светия Синод на Българската православна църква. Винаги Българската православна църква и Светият Синод са се произнасяли със свое становище. За Македонската църква беше ясно и категорично становището – имаме медиаторски, посреднически функции, решението ще бъде общо, от всички поместни православни църкви!”, потвърди актуалният Западно- и Средноевропейски митрополит.
За връзката между Българската православна църква и миряните
„Да, но върнете се към достъпността на религията. Не всички хора са прекалено интелигентни или прекалено просветени в религиозния ритуал, за да могат да се доближат със сърцата си, не само външно, до църквата, ако ме разбирате какво Ви казвам!”, изрази мнението си Илиана Беновска. „Аз Ви разбирам. Не се изисква да си толкова интелигентен, стига да имаш желанието в себе си да научиш за вярата, да разбереш вярата. Това става с разтварянето на нашите сърца към Бога! Отивайки в храма, ние трябва да не се притесняваме да питаме свещенослужителите за смисъла и значението на ритуалността в храма. Светият Синод настоява за въвеждане на предмета Вероучение в българското училище, за да може подрастващите младежи да израстват с правилното понятие за Бога и за вярата. Когато те узреят и създадат своето семейство, те от своя страна да приучат своите деца и така от поколение на поколение да разбираме вярата, защото има една голяма пропаст между църквата и народа поради обективни причини – толкова години атеизъм, комунизъм, след това една демокрация, в която разколът нанесе пагубни последици на Българската православна църква!”, отчете полиглотът, владеещ английски и руски език и ползващ гръцки и немски език.
„Не само, изведнъж всички, които, надали можеш да ги подозираш, че са много духовни и църковни, изведнъж всичките тръгнаха в църквите и почнаха да се кръстят! Това създаде едно раздвоение у хората, че лицемерието от властта се пренася и в Църквата!”, допълни Илиана Беновска. „Бог знае най-добре какво е в сърцата на всеки един от нас! Ние трябва да пазим народа от съблазни, защото чрез нея влиза и греха! Аз не искам да съдя никой, защото съдът е в Божиите ръце!”, отговори митрополит Антоний.
„Говорейки за ритуалността, аз се готвих за разговора с Вас, защото не съм много църковен човек, да Ви призная, не в душата си, а в знанията си по-скоро – например натъкнах се, че някои от свещениците са задължавани да представят статистика за броя на постещите и причестяващите се. Прави ли се такава статистика, и ако видим колко са постещите причестяващите се, в съответните периоди от време, дали тези цифри ще имат стойността на статистика на доверието към Българската православна църква и вярата в нея, като социологическо изследване един вид?”, попита Илиана Беновска. „Външният израз на нашата вяра се изразява в много богата палитра, това не е само постът. Причастието е центърът на духовния живот на всеки един православен християнин, но такава статистика няма. Виждаме в неделния ден, на големи християнски празници, храмовете се изпълват с народ. Народът има нужда от тази духовна подкрепа, тази духовна храна, която се дава в храма чрез молитвеното общение с Бога, чрез приемането на Христос, чрез Светото причастие. Много хора не само формално се кръщават или венчават пред Бога. Много хора идват и остават в храма и живеят с живота на Църквата. Има много млади хора, особено и в Западна Европа, които намират пътя към храма и участват активно в църковния живот!”, обясни клирикът.
Компроматите срещу православния и католическия клир
„Така е, но има още един деликатен въпрос, който, с цялата неловкост, ще го задам – не само в Българската църква, за съжаление и в Католическите църкви се наблюдава наличието на гейовете! Това е факт, който съществува и в светския живот, но някак си в Църквата не се очаква!”, с тревожност отбеляза Илиана Беновска. „Съвремието, в което живеем предлага много изпитания на нашето общество! Проблемите в обществото няма как да не засегнат всички части на това общество. Българската православна църква, особено сега имаше гей парад, излезе със своето възвание против натрапването, популяризирането и налагането на противоестествени модели на нашето общество. Всеки един ще отговаря пред Бога за своите грехове. Ние не осъждаме човека, ние се молим тези хора да се избавят тази болест, от този грях!”, заяви духовникът.
„Хубаво се молим, но те покваряват малки момченца! Това е и светски въпрос!”, възмути се Илиана Беновска. „Българската православна църква казва, издига своя глас, но механизмите за спирането на такива прояви ще са в обществен интерес. Провеждането на тези паради може да бъде санкционирано! Много е трудно на нашите държавници да взета отношение, защото в момента живеем в една доста либерална европейска среда, като че ли всичко е позволено. Трябва да запазим нашите изконни традиции, да предпазим подрастващата младеж от тези неестествени, непознати модели на поведение в българското общество!”, апелира митрополит Антоний.
„Непознати модели!? Както и да е, хомосексуализмът и хомосексуалността е заложена в...”, опонира Илиана Беновска. „Говорим за парадирането на тези двойки, които са еднополови и насаждат този модел, че това е нормално!”, конкретизира се гостът.
Ще се оттегли ли патриарх Неофит от поста си
„Упорито се говори, че патриарх Неофит ще бъде, хайде да не употребявам глагола „принуден“, но ще трябва да се оттегли от поста си до края на годината или в началото на следващата, за да се даде път на така наречените „по-млади”!”, вметна Илиана Беновска. „Това го чувам за пръв път от Вас! Негово Светейшество е жив и здрав. Вчерашният ден бяхме в Света Неделя, той взе участие в панихидата по повод възпоменанието на екзарх Йосиф”, отрече митрополитът.
„Аз не съм казала, че е болен, говори се, че ще бъде накаран да се...”, поясни Илиана Беновска. „Много неща се говорят в обществото, така че ние не трябва да подаваме ухо и слух, защото за вярващия човек – ние живеем с вярата и надеждата в Бога!”, обяви се събеседникът.
Има ли външно вмешателство в църковната йерархия
„Добре де, да ви задам по обратен ред въпроса тогава – какви са критериите, по които Светият Синод издига духовниците и им поверява постове и отговорности? Има ли външна намеса, има ли съображения? Знаете, че дълги години Държавна сигурност играеше роля в тогавашната Църква и сега все още продължава! Вие сте млад човек, не ги знаете тия...”, попита Илиана Беновска. „Твърде съм млад, за да мога да коментирам такива процеси, защото няма да бъде коректно! Онова време е било доста трудно!”, дипломатично отговори митрополит Антоний.
„Без да знам детайли трябва да Ви кажа, че Държавна сигурност беше навсякъде и все още продължава да е!”, категорична беше Илиана Беновска. „Сега вече в Светия Синод се радваме на едно добро разбирателство и добър контакт между митрополитите и архиереите, неформален, което много хубаво!”, разясни духовникът.
Инициативите на Българската православна църква
„Кажете нещо хубаво, което Вие особено цените, нещо, което се е случило в Българската православна църква през последните години”, опита се да вкара позитивна нотка в разговора Илиана Беновска. „Много неща хубави, много кампании, примерно конкурсът „Бог и любов”, който се прави с децата, „Деца рисуват за деца”, много благотворителни кампании, които са насочени за болните и страдащите. Българската православна църква протяга своята ръка!”, информира клирикът.
„Има ли кой да я хване?”, попита Илиана Беновска. „Има кой да я хване!”, отговори митрополитът.
„Защо в Румъния са пълни манастирите и църквите, а тука не?”, продължи Илиана Беновска. „В Румъния има доста голям положителен прираст в обществото и всяко второ дете отива, то се харизва на Църквата. При нас има голяма демографска криза и трябва да почнем да се борим с нея, да задържаме младите хора в България, да караме тези, които са навън, да се върнат в България!.”, анализира митрополит Антоний.
Конфликтът между ЧЕЗ и Софийската митрополия
„Какво става с Гинка Върбакова, ЧЕЗ и наема на сградите на Българската православна църква?”, попита Илиана Беновска. „Нямам никаква представа, това е от компетенцията на Софийската митрополия, но към момента няма такъв договор!”, заяви духовникът.
„Сигурен сте, че няма такъв договор?”, в заключение попита Илиана Беновска. „Няма сключен договор, да, постоянен!”, завърши Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 17 юни 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Адемов, ДПС: Вотът на недоверие, който ще поискат от БСП, не съм убеден, че ще мине

Хасан Адемов, ДПС: Вотът на недоверие, който ще поискат от БСП, не съм убеден, че ще мине

18 Юни 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие, който ще поискат от БСП, не съм убеден, че ще мине. Това каза Хасан Адемов от ДПС в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Новото име на Република Македония
„Искам да си позволя да попитам, договорът подписан между Македония и Гърция не е пряко във Вашата сфера, но всъщност той ще се отрази на цялата ни вътрешна и външна политика. Каква оценка давате?“, попита водещата Илиана Беновска.
Хасан Адемов коментира, че на този етап има подписан договор и се очаква той да бъде ратифициран в парламента на Македония и на Гърция. „Дано това да се случи. Защо казвам това, защото знаем настроенията в двете страни, протестират в двете страни и дано се стигне до ратификации и в двата парламента. Самият факт, че договорът е сключен дава надежди още следващата седмица да започнат преговори за членство в НАТО, а следващия месец преговори за членство в ЕС. Разбира се, че всички имат и интерес на Балканите да има мир и разбирателство за добри политики“, добави той.
„Ще се върна след малко върху този въпрос да Ви „закача“ по тази тема от гледна точка на БСП и вашият времеви, по някои въпроси, съюз с БСП“, коментира водещата.
Г-н Адемов отвърна, че водещата Илиана Беновска е поредният журналист, който се опитва да прикачва ДПС с БСП. Той заяви, че ДПС е самостоятелна партия.
„Аз казах, че ще Ви „закача“ в смисъл, че ще Ви попитам, а не да ви прикача“, отвърна водещата.„И да задам въпроса, как ще реагирате ДПС ако се материализира в по-голяма степен недоволството на президента Радев, че Борисов не прие македонския президент Георге Иванов и сдържаността на БСП, за сега, по подписването на този договор? Вие смятате ли, че това е успешна външнополитическа акция, в която е участвал и премиерът Борисов?“, попита Беновска.
„Всеки един успех във външната политика е успех и за България и от тази гледна точка ние сме заявили още от началото на председателството, че ние подкрепяме приоритетите и инициативите свързани с нашето европредседателство. Що се отнася до нашата външна политика, която се твърди, че е част от приоритетите на председателството, очевидно е, че всеки един успех е успех и за България, така че не бива да делим успехите, ако те се оценяват от обществото като такива. Най-важното нещо е интересът на българските граждани“, отговори Хасан Адемов.
Вотът на недоверие на БСП към правителството и мнението на ДПС
„Казахте, че съм поредния журналист, който ви прикача към БСП, но вие ако не бяхте дали гласовете си за Радев, не беше много сигурно дали той щеше да стане президент, а знаете, че той беше предложение на БСП. И второ, ДПС дадохте заявка, че ще участвате във втори вот на недоверие на БСП при това по странен начин, понеже темата, която вие искахте да бъде на първия вот, сега те я изваждат на дневен ред“, попита Беновска.
Хасан Адемв отговори, че ДПС все пак са удовлетворени от факта, че БСП след 6 месеца стигнаха до извода, до който ние стигнахме преди Нова Година. „Вие си спомняте, че имаше месец и половина преговори между контактните групи на двете парламентарни групи и в рамките на тези преговори ние тогава настоявахме вота да бъде насочен към сектор сигурност. Сега колегите от БСП решиха да внесат самостоятелно вот на същата тема. Така или иначе ние не можем да бъдем недоволни, че те потвърждават това, което ние преди 6 месеца искахме. Ако трябва да отворим темата има ли основание за този вот за сектор сигурност, то е ясно, че има много неща, които се случиха през последните месеци, които дават основание за такъв вот. Няма смисъл да изброяваме събитията, които се случиха. Аз искам да отбележа нещо, което според мен е много важно. Вие знаете, че в началото на годината след протестите на полицаите, бяха дадени допълнителни 100 милиона лева за този сектор, а в бюджета за 2018 г. бяха дадени за този сектор над 100 и няколко милиона за Министерството на отбраната и въпреки това проблемите продължават. Очевидно е, че в този сектор наливането на пари в този сектор не води до повече сигурност, което означава, че реформирането на този сектор трябва да продължи. Връзката на пари и резултат на този етап не се виждат, а това е допълнително основание да се поиска вот на недоверие. Аз не съм убеден, че този вот ще мине, но има нещо друго, важно е да се постави на дискусия пред обществото, за да може да станат значими и да има натиск върху правителството, за да може то да коригира своите действия, доколкото това е възможно“, коментира Адемов.
„Аз като избирател ще кажа само едно, този вот няма да мине и Вие много добре го знаете“, коментира Беновска.
Хасан Адемов отвърна, че има проблеми в коалиционния партньор на правителството „Обединени патриоти“. „Има конфликт в отношенията в „Обединени патриоти“ и по-голямата партия ГЕРБ“, каза той.
„Те леко към игнор го удрят“ към Валери Симеонов другите двама - Красимир Каракачанов и Волен Сидеров“, каза водещата.
„Нали знаете, че Симеонов беше бламиран в НС. Една част от Обединените патриоти не гласуваха доклада за ромското включване през миналата година. Така че да се търсят такъв тип пробиви в управляващата коалиция не ги дава опозицията, а ги дават самите управляващи със своите действия“, отговори Хасан Адемов.
„Вие много се захванахте с това, което казахте. Вотът няма да мине за това може да се хванем на бас. По-важното е обществото, че очаква да чуе конструктивни предложения от страна на опозицията.“, коментира Беновска,
„Защо само от опозицията и от управляващите трябва да има конструктивни предложения“, заяви Адемов.
„Управляващите са се сетили, за каквото са се сетили и са го написали в програмата. Нали вие сте коректив. Да чуем конструктивни предложения. Не като при миналия вот, аз там не си спомням да имаше нещо, което да излезе като предложение да коригира някаква политика“, попита Беновска.
Хасан Адемов отговори, че този вот на недоверие е поредна възможност управляващите, които и да са те да се коригират.
Проблемите в социалната политика
„Г-н Адемов, Вие бяхте и министър и без да Ви правя комплимент, но сте с най-дълъг стаж и с най-голямото уважение сред народните представители в социалната сфера. Като председател на комисията по труда, социалната и демографската политика, ако бяхте на мястото на Бисер Петков как щяхте да постъпите със създалата се ситуация относно протестите на родители на деца с увреждания? Вярно ли е това, което казва Бойко Борисов, че има много фалшиви решения за освидетелстване? Има като епидемии – едно село болно от това, един квартал болен от онова, а това буди подозрения? Вярно ли е, че парите са достатъчно?“, попита Беновска.
Хасан Адемов отговори, че това е тезата на коалиционния партньор на ГЕРБ, която е от предизборната им кампания. „Да се говори, че има фалшиви експертни решения на ТЕЛК е най-лесното нещо. След като си в изпълнителната власт трябва да имаш инструменти, с които да докажеш, че това е така и да докажеш, че виновните са виновни“, коментира Адемов.
„В Гърция как се доказа този проблем, а знаете тя какъв крах претърпя и в европейски мащаб, а се наложи да връща и пари. Там беше епидемично това решение с тези фалшиви ТЕЛК-ови решения?“, попита Беновска.
Г-н Адемов отговори, че в момента ТЕЛК и НЕЛК за тези, които издават експертните решения, което експертно решение в нашата система е ключ към отделните политики. “Веднага, след като излезе експертното решение на ТЕЛК или НЕЛК то отива в агенцията за хората с увреждания, в НОЙ, в АСП и в общините, но за съжаление, когато излязат експертните решения на ТЕЛК колегите, които работят там нямат възможност за онлайн връзка със здравната каса. На пример, конкретно лице е лежало в болница, то в ТЕЛК не могат да проверят, че то е лежало там или не е“, заяви още Адемов.
„Тоест това може да не е вярно?“, попита Илиана Беновска.
Събеседникът ѝ отговори, че е така и че премиера и Патриотите, които говорят на тази тема се основават точно на това. „ Ако си в изпълнителната власт и си обещал на избирателите, че ще реализираш всички експертни решения, то какъв е проблемът да го направиш? Проблемът е, че не е възможно да се направи това?“, коментира Адемов.
„Защо“, попита Беновска.
Адемов отвърна, че има много експертни решения и около 900 хиляди души с инвалидни пенсии. „Няма как след ревизията на тези инвалидни пенсии, не може да се икономисва финансов ресурс, който да следи за други политики, Това предизвиква противоречие и създава конфликт между отделните групи, а това в социалната политика е недопустимо“, коментира още Адемов.
„Но Вие преди малко „жегнахте“ много жестоко вицепремиера по демографската политика Валери Симеонов, който повече се занимава с туризъм, от колкото с демография.“, попита водещата Илиана Беновска.
„Не него, а доклада, който той внесе в Народното събрание и че част от неговата парламентарна група не го подкрепи“, заяви Хасан Адемов.
„Има ли политически надъхване по темата?“, попита Беновска
Хасан Адемов отвърна, че такова нещо няма. „ Самите протестиращи казват, че не ги интересува кой управлява и как управлява. Интересува ги хората с увреждания да получат това, което им трябва. А и такива протести е имали не само към правителството на ГЕРБ, така че няма политическа мотивировка, а по скоро има проблеми, които трябва да бъдат решени. Трябва да се търси надпартиен консенсус, когато става въпрос за хора с увреждания. Но има един проблем, който минира вземането на устойчиви решения. Има голямо разминаване между това, което предлагат и искат Националният съвет за интеграция за хората с увреждания и тези, които са извън него. Аз смятам, че извън факта, че Бисер Петков е добронамерен, ако този диалог не доведе до взаимни отстъпки във вземането на устойчиви решения, то няма как да бъдат решени проблемите“, така завърши предаването „Беновска пита“ в ефира на Радио К2 и Канал 3 на 17 юни 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Николов: Безработицата в Бургас е 1%, раждат се деца и непрекъснато строим градини, но не сме привилегировани от Борисов

Димитър Николов: Безработицата в Бургас е 1%, раждат се деца и непрекъснато строим градини, но не сме привилегировани от Борисов

17 Юни 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
София. Безработицата в Бургас е 1%, раждат се деца и непрекъснато строим градини, но не сме привилегировани от Борисов. Това каза Димитър Николов, кмет на Бургас, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“. Николов заяви позиции по следните теми:
Лошите метеорологични условия и градските условия; Оценка на кабинет Борисов – 3, възможен вот на недоверие и отношенията в коалицията
Разговорът с кмета на Бургас Димитър Николов се проведе по скайп, а първата тема, която засегнаха бе за метеорологичните условия в последните дни и многото проливни дъждове в страната. Беновска попита как седи въпросът с канализацията в морския град. Кметът отговори, че инцидентите и щетите са малко, няма много наводнени мазета и приземни етажи. Беновска помоли събеседника си за оценка на управлението на кабинет Борисов – 3, защото от БСП правят планове отново да внесат вот на недоверие. Николов определи управлението като изключително успешно, включително заради работата по Европредседателството и подписването на договора между Гърция и Македония, защото по думи на Зоран Заев договорът с България е бил голяма мотивация за провеждане на реформи в Македония. Кметът на Бургас каза, че Европредседателството е надхвърлило скромните очаквания на обществото. Водещата обясни, че опозицията БСП, заедно с президента Радев критикуват политиката на премиера във външно и вътрешнополитически план, а и напоследък се чува и възможността за предсрочни парламентарни избори. Николов смята, че всички тези усилия от опозицията са израз на желание за влизане в управлението, защото отдавна се търси тема, която да даде повод за вот на недоверие. Кметът на Бургас определи отношенията в управляващата коалиция като изключително стабилни, работата по реформите тече, а комуникацията е сериозна и в голяма степен открита пред обществото.
Акциите против шум в курортите; Предложенията на Ангелкова и Симеонов; Моралът срещу икономиката в туризма
Беновска припомни, че министърът на туризма Ангелкова е упреквана от вицепремиера Симеонов, който се занимава с шума по черноморските курорти около Бургас, и попита кмета на морския град какво се случва по този въпрос. Николов отговори, че миналогодишният летен сезон не е бил достатъчен, за да се реши проблемът с прекомерния шум и подадените жалби и именно заради това Симеонов и Обединените патриоти са внесли поправките в закона, които са на етап обществено обсъждане. Кметът на Бургас уточни, че искането на министър Ангелкова е водещите черноморски курорти да бъдат в отделна група и да има „по-преференциални отношения към нивата на шум и късните часове на нощта“, а в останалите курорти и градове, в които туризмът не е главният поминък на жителите, да се спазват нормите за шум, но не е ясно дали това предложение ще бъде допуснато. Николов обясни, че исканията на Симеонов са за контрол, когато действително има оплаквания и нарушения, което според него облекчава местната власт, защото след получаване на сигнал полицията ще е реагиращият орган с пълни правомощия. Беновска попита кмета дали според него трябва шумът, алкохолният и секс туризмът да бъдат ограничени в курортите и по-конкретно Слънчев бряг. Николов отговори, че е необходим регламент, защото когато има правила може да се прилага контрол, а нарушителите ще бъдат санкционирани. Водещата поясни, че става въпрос и за морал. Тя допълни въпроса си и от гледна точка на икономиката – ще се намали ли притокът на туристи, ако се въведат правилата на Симеонов. Николов каза, че няма отговор на въпроса, защото не касае до такава степен Бургас и територията на града, а по-скоро се отнася за курортите и местата, на които увеселителните заведения са в близост до жилищни сгради и не е обезшумено, а това води до конфликт между живеещи там и празнуващи за кратко там.
Призове и успехи на град Бургас; Новите пътни отсечки към курортите
Водещата попита колко са престижните призове на Бургас, откакто събеседникът ѝ е кмет на града. Николов сподели, че призовете за „най-добър град за живеене“ са 4 на брой, а наградите за други инициативи и добри практики са много, но са скромни и най-вече гледат да си изпълняват ангажиментите така, че гражданите да бъдат доволни от резултата. „До колко критериалната система, която Вие изпълнявате, е плод не само на Вашите усилия, а и на съвместното партньорство с всички останали служби и институции в града, и с избирателите?“ попита Беновска. Кметът на Бургас отговори, че успехите са видими и категорични за хората, когато са постигнати в екип, защото той не се смята за самостоятелен бегач на дълги разстояния и не взима решения без да се консултира. Кметът сподели, че разчита на подкрепата на всички служби и личности, които имат ангажименти по управлението на града. Беновска припомни, че в петък Борисов е откривал нови пътни отсечки и обекти и попита събеседника си дали кметовете на ГЕРБ, включително и той, са облагодетелствани и са любимци на премиера. Николов обясни, че проектите, които се изпълняват, са валидни за кандидатстване на всички кметове за областните градове, средствата на Бургас не са повече от тези на останалите градове и всеки има възможност по коя оперативна програма ще концентрира усилия за решаване на проблеми, а последното идване на премиера е било по повод пускането на четирилентовата отсечка между Поморие и Ахелой. Кметът подчерта, че участъкът е изключително натоварен и е известен с голям брой тежки катастрофи със смъртни случаи. Той поясни, че липсата на четирилентова връзка е изнервяла туристите, както и работещите в комплексите между Бургас и Слънчев бряг, а това е проблем от 10 години, който е бил поеман от различни правителства, народни представители, но именно Борисов е удържал на думата си. Отсечката работи вече втори ден и се очаква изграждането на последната дъга между Бургас и Поморие. Николов сподели, че министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“, местната власт в Бургас, Поморие и Несебър са работили в екип, а усмивките и доволните коментарите на минаващите по пътя са доказателство за одобрението им.
Предстоящи местни избори; Индустриалната зона на Бургас; Дуалното и професионалното образование в града
Беновска припомни, че догодина предстоят местни избори. Водещата попита какви са шансовете на кмета Николов да бъде преизбран и какви са задачите, които са планирани за този мандат и предстоят да бъдат свършени. Кметът на Бургас отговори, че няма яснота дали ще се кандидатира и каква ще е оценката на гражданите за сегашния мандат. Предстоящите задачи са свързани с региона и трябва да бъдат решени – например изграждането на новия здравен факултет към държавния университет в Бургас. Николов обясни, че основният инвеститор е Община Бургас, който е вложил до момента 5 милиона лева в изграждането на факултета. Водещата попита за развитието на бургаската индустриална зона и дуалното и професионалното образование, които са взаимосвързани процеси. Кметът на морския град обясни, че индустриалната зона е почти на финала на първия етап и това дава самочувствието да се започне изграждането на втората фаза в южната част на града. Той обясни, че сега стартира и изграждането на довеждаща инфраструктура, както и на новата индустриална зона, която ще изгради на базата на старото военно летище в Равнец. По повод дуалното и професионалното образованието Николов каза, че за 7 поредна година Община Бургас си партнира с университета в Дегендорф, Германия и деца от Бургас се записват за 1-годишно обучение и работа, трупайки езиков и практически опит в машино и автомобилостроителни предприятия, болници, хотели и други индустриални фирми. Беновска попита дали няма да избягат от България. Кметът на Бургас отговори, че всеки е свободен жител на ЕС, една част се връщат в страната, други остават там и се задомяват, но свободата им е дадена, за да се образоват и прилагат своите знания.
Безработицата и раждаемостта в града
Беновска попита каква е безработицата в града и каква е раждаемостта. Кметът на Бургас отговори, че безработните са 1% от жителите, а градът се нуждае от много хора в туризма и в индустрията и се опитва да привлича работници от близките държави. Около 5-6 хиляди са работниците от Украйна, Беларус и Молдова, но това не е достатъчно за търсенето. Относно раждаемостта Николов каза, че се смъртността и раждаемостта са балансирани в града, но работят по привличането на млади семейства от съседните региони и области и това дава възможност за растеж. Кметът подчерта, че всяка година се строят детски градини, но те никога не са достатъчни и остават неприети деца, заради които ще се увеличи бройката за прием в групите. Николов отбеляза, че недостатъчното места в детските градини и яслите е тест за перспективността на града. Построено е едно ново училище и още две се изграждат в момента, които трябва да отворят тази или следващата година.
Финални мисли за Световното по футбол и пожелание за българите
Беновска попита дали с премиера са гледали петъчния мач от Световното. Николов отговори, че Борисов обича футбола, но не са го гледали заедно. За финал водещата попита какво трябва да е веруюто на българина, за да вървят нещата по-добре. Кметът на Бургас каза, че хората трябва да са по-оптимистични, да се радват на чуждите успехи, да уважават, да се учат от грешките, да прощават и да вярват в собствените си качества и способности. Беновска пожела същото на събеседника си и каза, че го очаква в студиото следващия път

Така приключи разговорът между Димитър Николов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17-ти юни 2018-та година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, искате, но можете ли да управлявате България?

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, искате, но можете ли да управлявате България?

17 Юни 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Г-жо Нинова, искате, но можете ли да управлявате България? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и Радио К2, съобщиха от екипа на предаването.
БСП обяви, че ще внесе втори вот на недоверие срещу 3-тото правителство на ГЕРБ. И понеже Нинова, председателката на опозиционната БСП, създава впечатление, че иска да управлява България, възниква въпросът, а може ли? Защото фактите са следните – БСП не е печелила парламентарни избори от 2009 година - 9 години, а в София не е имала кмет от 1990 г. – 28 години.
Горещата тема днес е подписването на договора между Скопие и Атина за името на Македония. Българският външен министър Екатерина Захариева, заяви, че водеща цел за България е Македония да получи покана за преговори за присъединяване към ЕС на 26 юни и покана за НАТО на 11 юли тази година.
Третият мандат на Борисов е белязан с активна външна политика и мисии на Борисов да обедини Балканите, да бъде връзката между Европа и Турция, да издигне ролята на България в ЕС. Президентът Радев ежедневно, пък, се сърди, че Борисов нито се консултира с него, нито го кани да участва. Избирателите не се радваме на това противопоставяне, защото е житейски ясно, че ако „главите на семейството“ са в раздор, къщата няма да върви на добре. И, понеже, фактите са следните – ГЕРБ моделира политиката на България от 2009 г., а Радев е от една година президент с гласовете на БСП и ДПС - естествено е очакването за последователност в провежданите от Борисов реформи, а Радев, ако има идеи за България да ги изложи и осъществи конструктивно и съдържателно. За сега, обаче, Радев само се конфронтира, с което създава подозрение, че не работи за обединението на нацията – каквато е конституционната му задача. Борисов, дори, заяви: „Радев беше надпартиен президент, вече не е със своя шеф Корнелия Нинова.“
И, в стремежа си към властта, сe очаква тандемът Радев - Нинова да атакуват Борисов по линията как ще се отрази на вътрешната и външната политика на България договора между Скопие и Атина за името на Македония.
И битката за властта да продължи. До следващи парламентарни избори. Където, чрез изборния резултат, ще получим отговор на въпроса: Г-жо Нинова, искате, но можете ли да управлявате България?
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

17 Юни 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и Радио К2. Темата на предаването е „Политиката, глупако!“. То ще започне с коментар на водещата. Нейни събеседници в днешното издание ще бъдат:
- За ГЕРБ и регионалната политика – Димитър Николов, ИК на ГЕРБ, кмет на Бургас;
- За Балканската политика на България – Екатерина Захариева, вицепремиер по външната политика;
- За политиката и социалната справедливост – Пламен Димитров - КНСБ, Зорница Русинова - МТСП, Хасан Адемов – ДПС;
- За религията, вярата и политиката – митрополит Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит.
Повторението гледайте по Канал 3 и слушайте по Радио К2 в неделя вечер от 22.30 часа. Пишете на benovskapita@gmail.com.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.