НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„А1 Он“ (Македония): Бивш албански президент критикува правителството на Рама, че мълчи за размяна на територии между Косово и Сърбия

„А1 Он“ (Македония): Бивш албански президент критикува правителството на Рама, че мълчи за размяна на територии между Косово и Сърбия

12 Август 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бившият албански президент Буяр Нишани отправи критики по адрес на правителството на страната и премиера Еди Рама заради „мълчанието за идеята на косовския президент Хашим Тачи за корекция на границите и искането на Белград за присъединяване на северната част от Косово към Сърбия“, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
„Може ли някой да каже, защо албанското правителство мълчи около искането на Белград да се дадат на Сърбия албанските територии в Митровица“, попита Нишани.
След това той цитира член 8 от Конституцията на Република Албания, в който се казва, че Албания защитава националните права на албанския народ, който живее извън нейните граници.
И освен това, добави още бившият албански президент, интересен е фактът, че Еди Рама прави изявления за Косово винаги след обвиненията на Демократическата партия на Албания, че няма право да се бърка във вътрешните работи на друга страна.
Досега нито правителството в Тирана, нито премиера Еди Рама не са излезли с позиция по идеята за корекция на границата и размяна на територии, отбелязва македонската медия. По този въпрос се произнесе албанската опозиционна Демократическа партия, която е против подобни инициативи.
Единствено бившият премиер на Швеция Карл Билд, който е добре запознат с балканските работи, в статия за The Washington Post съобщи, че съгласие за идеята е дал не само сръбският президент Александър Вучич, но това е било мнението и на албанския премиер Рама, изразено по време на лична среща с него.

Агенция "Фокус" припомня:

Преди една седмица, на 6 авугст, Нишани се включи към хора на десните албански, сред които и медии и анализатори, близки до националистите, които са крайно негативно настроени на към идеята на косовския президент Тачи за корекция на границата между Косово и Сърбия. Бившият държавен глава обяви, че "Косово е албанският Еруаслим" и всеки албанец е заинтересован от косовския въпрос.
„Когато казвам, че Косово е албанският Ерусалим, имам предвид, че всяка ситуация в Косово е не само важен въпрос за Прищина, но и за всички албанци, където и да живеят“, подчерта той.
В последствие Хашим Тачи конретизира, че под "корекция на границата" има предвид "присъединяване на Прешевската долина" (в Сърбия) към Косово, а не разделяне на най-младата балканска държава, размяна на територии и дори предоставяне на автономия на сърбите в района на север от река Ибър. Той ще постави въпроса в рамките на диалога Белград - Прищина, който се провежда при посредничеството на Европейския съюз в Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сали Бериша: Еди Рама се е договорил с Александър Вучич за подялба на Косово

Сали Бериша: Еди Рама се е договорил с Александър Вучич за подялба на Косово

12 Август 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бившият президент и премиер на Албания Сали Бериша заяви, че министър-председателят на страната Еди Рама е постигнал съгласие със сръбския президент Александър Вучич за идеята за корекция на границите на Косово, предава електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Според Бериша Рама е обсъдил това с бившия премиер на Швеция Карл Билд, пред който е изразил мнението си, че е отворен за подобна идея.
„Рама се е договорил с Вучич за подялба на Косово. Бившият шведски премиер Карл Билд потвърди, че Едвин Кристач Рама се е договорил с Александър Вучич и неговите албанофобски аргументи в Прищина за подялба на Косово. На срещата си с Еди Рама той е заявил, че Рама е отворен за тази идея на Вучич. Албанската държава, заради капитулацията на Еди Рама, е изправена пред втора подялба, но този път не от големите сили, а от албанския албанофоб, който в момента най-голямата опасност за албанската нация“, заяви Бериша.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Нито една от опозиционните партии в Косово не се появи в парламента за обсъждане на диалога със Сърбия

A1 On (Македония): Нито една от опозиционните партии в Косово не се появи в парламента за обсъждане на диалога със Сърбия

23 Юли 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Прищина. Нито една от опозиционните партии в Косово не се отзова на призива на председателя на парламента Кадри Весели за провеждане на специално заседание с цел постигане на вътрешен консенсус за диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, съобщава скопската електронна медия A1 On.
Заседанието се проведе само с участието на партиите от управляващата коалиция. След приключването й Весели, който е и председател на Демократическата партия, заяви, че е необходим вътрешния консенсус за финализиране на преговорите със Сърбия, като подчерта, че сядането на една маса за преговори с представителите на Белград не е привилегия, а жертва.
„Необходимостта от мислене, необходимостта от създаването на политическа позиция, макар и с популистки цели, е легитимна за опозицията. Сядането на масата за преговори със Сърбия не е привилегия, тя е жертва и в същото време отговорност. Постигането на мир за нашите деца е отговорност на всички ни. Посланието, което трябваше да изпратим, бе, че имаме консенсус“, коментира Весели.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Диалогът Белград-Прищина продължава през септември

„Телма“ (Македония): Диалогът Белград-Прищина продължава през септември

21 Юли 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово ще бъде възобновен в началото на септември със среща между държавните глави на двете страни – Александър Вучич и Хашим Тачи. Това обяви говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„На последното заседание на диалога на високо равнище, проведено на 18 юли, двамата президенти разгледаха постигнатия напредък и се споразумяха да се срещнат в началото на септември", поясни Кочиянчич. Тя добави, че на по-ранна среща, проведена на 24 юни, Вучич и Тачи се се съгласили да засилят работата си за постигане на споразумение за цялостно нормализиране на отношенията.
„Воденият под егидата на ЕС диалог има за цел да насърчи дългосрочното сътрудничество между двете страни, да спомогне за развитието на пътя им към ЕС и да подобри живота на хората. Дългосрочното решение предполага устойчиво и реалистично договор, базиран на международното право", припомни говорителят на ЕК, като същевременно допълни, че Белград и Прищина работят за определяне на общите позиции за постигане на споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Председателят на косовския парламент представи платформа за диалога Белград-Прищина

Gazeta Express: Председателят на косовския парламент представи платформа за диалога Белград-Прищина

14 Юли 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент и лидер на управляващата Демократична партия Кадри Весели представи в петък проект на документ, насочен към постигането на консенсус в диалога със Сърбия, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Той представи новия план по време на среща на лидерите на управляващите партии с президента Хашим Тачи.
Весели вярва, че представеният от него договор е добро начало към изграждането на консенсус във финалната фаза на диалога със Сърбия. „Ние изграждаме консенсус. Това, което обединява управляващите и опозицията са членството в ООН, европейската интеграция, членството в НАТО, както и реформите в нашата законодателна и икономическа система“, заяви Весели.
„Вярвам, че този документ е само добро начало, което ще помогне за създаването на общ консенсус, който аз предложих, за да може Косово да бъде обединено, когато общува със Сърбия и в същото време да завърши процеса за членство в ООН за нашата суверенна и независима държава. В крайна сметка това е основната причина, заради която продължаваме с диалога“, допълни още председателят на парламента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Косовската опозиция поиска извънредно заседание на парламента преди подновяване на преговорите със Сърбия

A1 On (Македония): Косовската опозиция поиска извънредно заседание на парламента преди подновяване на преговорите със Сърбия

13 Юли 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. Депутати от косовската опозиция поискаха провеждането на извънредно заседание на парламента, след като по-рано държавният глава Хашим Тачи обяви, че съставен екип за преговорите със Сърбия, в които са включени само представители на управляващите партии, съобщава скопското електронно издание A1 On.
Фракцията на Социалдемократическата партия, която започна събирането на подписи от народните представители, настоя извънредното заседание да се проведе в понеделник, 16 юли, два дни преди новия кръг от преговори на високо равнище между Белград и Прищина.
„Като се има предвид политическото влияние, което този диалог и възможното споразумение, което ще произтече него, ще има за Република Косово, чрез тази извънредна сесия, изискваме дебатът и решението да бъде върнато в парламента като най-висш законодателен орган“, поясни депутатът от Социалдемократическата партия Висар Имери.
По-рано бе обявено, че държавният глава на Косово Хашим Тачи формира екип за преговори със Сърбия, в който няма да бъдат включени представители на опозицията. Съгласно разпространената информация, членовете на преговарящия екип вече са избрани, тъй като следващата среща на високо равнище в диалога Белград-Прищина трябва да се състои преди лятната ваканция на институциите на Европейския съюз, под чиято егида се водят преговорите за нормализиране на двустранните отношения.
„Република Косово има свой преговарящ екип, който е съвсем функционален и е воден от президента“, разкри главният съветник на Тачи - Беким Чолаку.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Косово губи решаващия момент за постигане на споразумение със Сърбия

Хашим Тачи: Косово губи решаващия момент за постигане на споразумение със Сърбия

12 Юли 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Урошевац. Държавният глава на Косово Хашим Тачи сподели притесненията си, че Прищина губи „решаващия момент за постигане на договор със Сърбия“, предава „Македонската информационна агенция“ (МИА).
„Опасността произтича от популистки политики, които имат единствено предизборни цели“, коментира Тачи пред репортери в Урошевац.
По повод противопоставянето на опозицията на водещата роля на Тачи в диалога с Белград, косовският президент подчерта, че никой не може да води сам преговорите, да налага вето или да блокира процеса.
„Всички политици трябва да поемат отговорност в този ключов процес и същевременно да споделят заслугите“, коментира Тачи, призовавайки за политическо единство в заключителната фаза на преговорите за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Хашим Тачи формира екип за преговори с Белград без участието на опозицията

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Хашим Тачи формира екип за преговори с Белград без участието на опозицията

12 Юли 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи формира екип за преговори със Сърбия, в който няма да бъдат включени представители на опозицията, предава Радио „Свободна Европа“, като се позовава на статия във вестник „Коха Диторе“.
Съгласно разпространената информация, членовете на преговарящия екип вече са избрани, тъй като следващата среща на високо равнище в диалога Белград-Прищина трябва да се състои преди лятната ваканция на институциите на Европейския съюз, под чиято егида се водят преговорите за нормализиране на двустранните отношения.
„Република Косово има свой преговарящ екип, който е съвсем функционален и е воден от президента“, разкрива за вестника главния съветник на Тачи - Беким Чолаку.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Новият рунд от преговори между Александър Вучич и Хашим Тачи ще се проведе на 18 юли

Blic (Сърбия): Новият рунд от преговори между Александър Вучич и Хашим Тачи ще се проведе на 18 юли

12 Юли 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи ще се срещнат на 18 юли в Брюксел, за да продължат преговорите на високо равнище за нормализирането на двустранните отношения, съобщава електронното издание на белградския Blic, като допълва, че в разговорите ще участва и Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност.
Последната официална среща на двамата лидери се състоя в Брюксел на 15 юни, така че продължаването на диалога между Белград и Прищина след подобна кратка пауза би могло да означава и интензифициране на процеса, коментират от редакцията.
Могерини ще обсъди с Вучич и Тачи напредъка в разговорите за сключване на споразумение за нормализиране на отношенията, както и плановете за следващите стъпки и срещи, „за да се гарантира продължаването на преговорите“, поясни говорителят на Брюксел Мая Кочиянчич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама, премиер на Албания: Единственото реално решение между Белград и Прищина е признаването на независимостта на Косово

Еди Рама, премиер на Албания: Единственото реално решение между Белград и Прищина е признаването на независимостта на Косово

12 Юли 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Тирана. Единственото реално решение на проблемите между Белград и Прищина е признаване на независимостта на Косово. Това е гледната точка на Тирана, изразена от министър-председателя на Албания Еди Рама, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„Надявам се скоро да приключат преговорите, проявявам съчувствие и разбиране към усилията на президента (на Сърбия Александър) Вучич. Това са болезнени усилия за влизане в процеса и за намирането на решение. Моето мнение е, че единственото реално решение е пълното признаване, това е единственият начин да се разрешат кървавите конфликти и тежкото минало", коментира Рама.
Албанският премиер допълни, че решението е в ръцете на двете страни. „Албания се интересува от решение, но никога не говорим от името на Косово, а в полза на Косово. Знам, че нашите възгледи не са приятни за слушане в Белград, но те са такива", отбеляза Рама.
Що се отнася до арестите на сърбите на Косово и дали те са „крачка напред, две назад" в преговорите за нормализиране на двустранните отношения, Рама заяви, че всичко зависи от това „как гледате на нещата“.
„От сръбска гледна точка това е така, от тази на Прищина е обратното. Такова е отношението на Белград. Това просто означава, че диалогът не е лесен, всички тези събития са част от естествения път, който трябва да бъде изминат за помирение. Знам, че на приятеля ми, президента на Сърбия, не е лесно, но за него и мен е ясно, че не можем да останем в тази неуредена ситуация, в която и двете страни оставят проблема на нашите деца. След споразумението ще имаме различно бъдеще", изрази увереност Рама.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон ще се срещне с Владимир Путин по време на визита си в Москва за финала на Световното първенство по футбол

AFP: Еманюел Макрон ще се срещне с Владимир Путин по време на визита си в Москва за финала на Световното първенство по футбол

11 Юли 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Франция Еманюел Макрон ще се срещне с руския си колега Владимир Путин и ще проведе разговори с него в неделя, по време на визитата си в Москва, за да гледа на живо финала на Световното първенство по футбол, заяви негов съветник пред AFP.
Срещата ще бъде ден преди тази на Владимир Путин с президента на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки, която ще бъде тяхната първа двустранна среща на върха.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Косово няма да бъде тема на разговорите между Путин и Тръмп

Ивица Дачич: Косово няма да бъде тема на разговорите между Путин и Тръмп

11 Юли 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че темата Косово няма да бъде засегната на срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп на 16 юли в Хелзинки, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Мисля, че няма да се стигне до там, има много други теми, за които те първо ще разговарят, но е ясно, че отношенията между САЩ и Русия ще вървят по посока към разведряване, а не към понататъшно изостряне“, заяви Дачич пред РТС.
Според неговото мнение, от първата среща между двамата лидери не бива да се очакват грандиозни резултати.
Дачич определи като „празни приказки“ твърденията на медиите, че един от епилозите на тази среща ще бъде договор, според който Путин ще признае Косово, а Тръмп ще признае Крим за руска територия.
В коментар за изпратената покана до Тръмп да посети Сърбия, външният министър заяви, че това зависи от много международни фактори, но е „сигурен, че той ще посети Сърбия по време на своя мандат“.
Що се отнася до косовския въпрос, според Дачич не бива да се очаква трайно решение без в диалога за разрешаване на спра да се включат САЩ и Русия. Той вярва, че албанците вече не са „галеници“ на международните кръгове и вече не са в позиция да се заканват.
„Качили са се на главите на всички“, заяви сръбският вицепремиер и обясни, че намира аргументи за тази позиция в официалните срещи в международната общност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б-92“ (Сърбия): КФОР няма да се изтегля от Косово

„Б-92“ (Сърбия): КФОР няма да се изтегля от Косово

11 Юли 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолер заяви в Брюксел, че КФОР няма да се изтегля от Косово, предава белградското радио „Б-92“.
Готемолер подчерта също, че на срещата на високо ниво на НАТО ще бъде потвърден ангажиментът на организацията за продължаването на мисията на КФОР.
В отговор на въпрос на сръбски журналист, дали НАТО е употребявал обеднен Уран по време на бомбардировките в Сърбия през 1999 година, заместник-генералният секретар отбеляза, че „и НАТО, и ООН през 2001 проведоха научни изследвания, които доказаха, че обедненият уран не влияе на здравето“, пише белграрската медия.
„Знам, че в Сърбия има постоянни опасения по този въпрос и вярвам, че трябва да продължим диалога и да продължим да разбираме тази тревога, но от наша гледна точка, доказателствата не показват, че в действителност има такива проблеми“, е заявила Готемолер, според цитата на „Б92“.
Попитана дали НАТО има намерение да се извини на Сърбия за агресията срещу страната през 1999 година, Готемолер припомни, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и самата тя са „изразили съжалението си за станалото“ по време на посещенията им в Белград.
„Но ние също искаме да подчертаем до каква степен връзките в сферата на сигурността и партньорството с НАТО допринасят за сигурността и стабилността в региона и помагат за увеличаването на ползите за гръцкото общество“, заяви заместник-генералният секретар, като добави, че „те виждат много ползи от сътрудничеството между НАТО и Сърбия и искат то да продължи“.
Но, според нейните думи, „Сърбия няма да бъде поставяна под натиск да се присъединява към Алианса“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Германия е заложник на руския газ

Доналд Тръмп: Германия е заложник на руския газ

11 Юли 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп нападна Германия в началото на срещата на високо ниво на НАТО в Брюксел в сряда, като заяви, че „неподходящата“ газова сделка с Москва я е направила „заложник“ на Русия, предава AFP.
„Германия е заложник на Русия, защото получава толкова много енергия от нея“, заяви Тръмп на закуската с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбер. „Те плащат милиарди долари на Русия, а ние трябва да ги защитаваме от Русия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Шойгу: САЩ реализират стратегия за неоколониализъм вече пробвана в Ирак и Либия

Сергей Шойгу: САЩ реализират стратегия за неоколониализъм вече пробвана в Ирак и Либия

11 Юли 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ реализират стратегия на неоколониализъм, която вече е изпробвана в Ирак и Либия, заяви в интервю пред италианското издание Il Giornale министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.
„Става въпрос за стратегия на неоколониализъм, която САЩ вече пробваха в Ирак и Либия и която се заключва в поддръжката на всякакви, дори най-варварски идеологии за отслабване на законните правителства“, заяви военният министър.
Според неговите думи, „после се използва инсценировка с използване на оръжие за масово унищожение или хуманитарна катастрофа, а в последния етап се използва военна сила за създаване на „управляем хаос“ с изгодни условия за изпомпване в американската икономика на съществуващите активи от транснационални корпорации".
„Русия се стреми към равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество с всички страни в рамките на концепцията за многополярен свят и винаги ще е препятствие по пътя на реализацията на подобни „стратегии““, подчерта Шойгу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Премиерът на Косово поиска „политическо примирие“ със Сърбия

Gazeta Express: Премиерът на Косово поиска „политическо примирие“ със Сърбия

11 Юли 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изрази загрижеността си относно продължаващия натиск на Сърбия над косовските сърби да се демобилизират от Косовските сили за сигурност (КСС). Премиерът заяви това след края на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Лондон, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
„Разбирам чувствителността на косовско-сръбските отношения и диалога и ние сме готови да поддържаме тези отношения. Но това, от което имаме нужда е политическо примирие. Именно това отбелязах по време на моето изказване“, заяви Харадинай. Коментирайки арестуването и освобождаването на четирима косовски сърби във вторник, заподозрени, че осъществяват натиск над местното сръбско население да се демобилизира от КСС, министър-председателят посочи, че това е било рутинно действие на правозащитните органи, след като те са получили информация, че сръбските граждани са обект на притеснения. „Не може Косово винаги да е виновно за всичко. За всяко действие трябват две страни“, отбеляза той пред прищинския телевизионен канал KTV.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: За мир с Русия, САЩ трябва да сложат край на участието си в безсмислени войни

The American Conservative: За мир с Русия, САЩ трябва да сложат край на участието си в безсмислени войни

10 Юли 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Предстоящата среща между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп с руския президент Владимир Путин е възможност за следващата смела инициатива на американския президент. Време е САЩ да спрат разточителните си войни, а Русия може да бъде конструктивен партньор за тази цел, пише Джордж О'Нийл-младши, основател на Комисията за отговорна външна политика и член на ръководството на Института за американски идеи, в авторска статия за списание The American Conservative.
Основната част от медиите от двете страни на Атлантика ще вилнее срещу всяко споразумение между Тръмп и Путин – без значение какво ще предвижда то. Защо да не бъдат предприети стъпки, които американската общественост инстинктивно ще разбере, и това ще осигури подкрепата за президенти да сложи край веднъж завинаги на интервенциите на Америка в други страни? Освен това какво ще направя противниците му? Защо да не опита да постигне мир и да започне процес на изцеление от множеството рани, които американците имат от войните? Американската нация не се заблуждава от фалшивите твърдения, че Тръмп е мек към тероризма, тя е наясно, че военните намеси на САЩ често може всъщност да захранят тероризма.
Президентът Тръмп може да предложи изтегляне на американските войски от Афганистан в замяна на изтегляне на руските части от Сирия (заедно с обещанието, че САЩ нямат интерес от повторно ангажиране в гражданската война в Сирия). Това би било съвместимо с твърденията на Тръмп, че войните на Америка (обявени или не) в Близкия изток са били губещи.
Не е необходимо Тръмп да „признава“ руската анексия на Крим, но трябва да отстоява позицията, че ситуацията в Украйна е въпрос на европейците – и той трябва да бъде решен чрез двустранни преговори между Русия и Европа.
Разбирането на този мащаб би отстранило основния претекст за безсмисленото натягане на ситуацията чрез дипломатическите санкции – като „разгонването“ на посолството и консулския персонал – в Русия и САЩ. Връщането на възможността за свободни пътувания на граждани между двете страни би направило чудеса за намаляване на напрежението. (Не забравяйте, че дори в разгара на Студената война, президентът Дуайт Айзенхауер твърди, че нациите, отказващи контакт една с друга, биха имали склонност да бъдат подозрителни една към друга – и склонни към незначителни конфликти, които биха могли да се превърнат в по-големи войни.)
Американската общественост не се интересува от дипломатическия и медиен театър. То знае, че две неща са верни: истерията „Тръмп-Русия" се оказа безполезна (и разсейва от притесненията за икономическия растеж и заетостта); и каквито и да са интересите на САЩ за сигурността в Близкия изток, ние всички сме по-добре защитени със съюзници, които са изправени пред същите заплахи като нас.
Русия има повече причини да се тревожи за ислямистския тероризъм, отколкото САЩ. Южната им граница опита в няколко ислямски държави: Турция, Иран, Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Афганистан. Нестабилността, създадена от заблудените военни авантюри на Америка, от години се оказа неудобна за Русия. Според приятел, който отдавна изучава спецификите на Русия, американската военна агресия след Студената война, започнала Балканите, довежда до издигането на власт на руски военни хардлайнери, които са скептични относно искреността на американските стремежи за мир.
Русия има значително по-добро разбиране и влияние върху повечето от тези страни, включително върху Иран. Двустранните отношения между САЩ и Иран отдавна са враждебни поради години на намеса на Вашингтон в Техеран. Отношенията бяха сериозно усложнени през 1953 г., когато ЦРУ и британското разузнаване свалиха демократично избрания премиер Мохамед Мосадед и издигнаха бруталния Реза Шах Пахлави на власт. Клавишните воини на Вашингтон никога не споменават тази тъжна глава в нашата история. Представете си как бихме се отнасяли към страна, която се е намесила по такъв начин в политиката ни.
Колко по-умно би било Русия да работи със своя съсед Иран, за да ограничи гражданската война в Йемен, отколкото зСАЩ да продължава да оказва военна подкрепа на Саудитска Арабия, за да задълбочава трагедията там?
Мрънкачите се подиграваха на мирната инициатива на Тръмп за Северна Корея, но въпреки това той допринесе за налагането на денуклеаризация и за успокояване на ситуацията на Корейския полуостров (за разлика от усилията на четири предишни администрации на американски президенти). Като се има предвид, че Тръмп и Ким Чен-ун все пак могат да седнат на една маса заседно, какво пречи да бъде постигнат напредък и с Путин?
Година и половина русофобията беше подклаждана от „горчивите бъртвежи", произтичащи от провалените политически амбиции на Хилари Клинтън, от представители на военно-индустриалния комплекс, заради корпоративните интереси, от корпоративните медии, от коментатори от Вашингтон/Ню Йорк/Холивуд и чуждестранни лобисти. Голяма част от тях печелят от безкрайното състояние на „война“ по целия свят, и по-специално с Русия.
Вашингтон и неговите клиенти са ужасени, че „влакът на войната“ ще бъде забавен или дори спрян. Нашите клиенти от НАТО се страхуват да носят на гърба си собствените си национални отбранителни тежести. Неоконсерваторите от Вашингтон са напълно готови да продължат да губят живота на войниците в преданата ни армия, за да защитят както финансирането си, така и световния ред, наложен от победата на Запада в Студената война.
Американската нация не се поддава на такива заблуди и е изключително уморена от войните, много от които се водят на места, които гражданите на САЩ трудно биха могли да намерят на глобуса. Тези войни разрушават американски семейства. Вместо „подкрепа за войските“, говорете за връщането им у дома, за да защитят семействата си и нашата страна.
Чуваме истории за отделянето на родителите от децата ни по нашите граници, но не и за това, че американските деца са отделени от родителите им и родителите са отделени от своите синове и дъщери, които изпълняват войнския си дълг в чужбина.
Срещата на върха Тръмп-Путин на 16 юли е възможност за президента на САЩ да действа смело в лицето на дишащата му във врата опозиция, за да бъде постигнат мир в един свят, уморен от войната. Ако лидерът на Белия дом ограничи участието на САЩ във войни, руско-американските разногласия ще изчезнат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Александър Вучич увери: „Американската администрация иска да чуе и нашата позиция за Косово“

Tanjug: Александър Вучич увери: „Американската администрация иска да чуе и нашата позиция за Косово“

10 Юли 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Белград. САЩ искат да чуят и позицията на Белград за косовския въпрос. Това увери държавният глава на Сърбия Александър Вучич, предава Tanjug, държавната информационна агенция на западната ни съседка.
„Благодарен съм на американците за този факт. Мисля, че за първи от встъпването в длъжност на администрацията на (президента на САЩ Доналд) Тръмп те искат да ни чуят. Не казвам, че те са наши съюзници по косовския въпрос, не казвам, че е лесно, те имат различна гледна точка за Косово, но сега те искат да ни чуят, а това не е малко“, коментира сръбският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B-92 (Сърбия): Ново изостряне на отношенията между Белград и Прищина заради ареста на петима граждани на Сърбия

B-92 (Сърбия): Ново изостряне на отношенията между Белград и Прищина заради ареста на петима граждани на Сърбия

10 Юли 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Белград. Отношенията между Белград и Прищина се изостриха заради ареста на петима граждани на Сърбия в град Гниляне, разположен в източната част на Косово. Малко след новината за инцидента базираният в Прищина вестник „Коха Диторе" обаче съобщи, че петимата мъже са били освободени „веднага, след като са били разпитани", предава белградското радио B-92.
Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич проведе непланирана пресконференция, в рамките на която предупреди Прищина, че Белград ще замрази диалога, ако сърбите не бъдат освободени до настъпването на вечерта.
Според изявление от косовската полиция от по-рано през деня, задържаните са участвали в „действия срещу конституционния ред и сигурността на Косово".
Косовската полиция също „отхвърля твърденията на някои сръбски медии/портали", които съобщиха, че операцията е била насочена срещу бившите членове на Силите за сигурност на Косово (КСС), напуснали служба, и описа тези доклади като „спекулации“.
Операцията е била проведена рано тази сутрин. Освен домовете на заподозрените, са претърсени и работните и места.
B-92 припомня, че миналата седмица около 30 членове на КСС, предимно от района на Гниляне, поискаха да бъдат освободени от служба. Това, което ще се случи с тях, остава под въпрос - исканията им ще бъдат разгледани през следващите шест месеца.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според Доналд Тръмп, срещата му с Владимир Путин ще е най-лесната от европейската му обиколка

AFP: Според Доналд Тръмп, срещата му с Владимир Путин ще е най-лесната от европейската му обиколка

10 Юли 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник преди да замине за срещата на върха на НАТО в Брюксел, че срещата му с Владимир Путин вероятно ще е много по-лесна от тази с европейските съюзници, предава AFP.
„Честно казано, с Путин ще е най-лесната от всички. Кой можеше да си го помисли?“ – заяви Тръмп пред репортерите преди да се качи на „Еър Форс 1“, визирайки предстоящата среща с руския лидер в Хелзинки на 16 юли.
Държавният глава на САЩ обеща да не позволява на европейците „да се възползват“ от него и констатира, че те не правят достатъчно в полза на трансатлантическия съюз, а отгоре на всичко се ползват от нечестни предимства в търговията със САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп не може да каже дали Владимир Путин е приятел или враг

Reuters: Доналд Тръмп не може да каже дали Владимир Путин е приятел или враг

10 Юли 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че не може да определи дали руския му колега Владимир Путин е приятел или враг, а само може да каже, че е конкурент, предава Reuters.
Американският държавен глава направи този коментар пред Белия Дом преди заминаването си за Европа, където ще се срещне с Путин в Хелзинки на 16 юли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Белград изнудва косовските сръбски членове на Косовските сили за сигурност да напускат службата

Gazeta Express: Белград изнудва косовските сръбски членове на Косовските сили за сигурност да напускат службата

10 Юли 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Прищина. Около 40 служители на Косовските сили за сигурност (КСС) от сръбската общност за напуснали службата. Това се е случило вследствие от натиск върху тях от Белград, заяви Аджим Чеки, заместник-министър на КСС, цитиран от базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
В интервю пред местния телевизионен канал T7, Чеку заяви, че представители на Белград са изнудвали служителите от сръбската общност и отбеляза, че сръбските власти ще претърпят провал. „Армията демонстрира идентичността на една страна. Белград прави безсмислени усилия да предотврати това. Тяхната мишена не е КСС, а само някои от служителите на службата“, подчерта Чеку.
Косовският политик обясни решението на косовските сърби да се демобилизират от КСС. „Първоначално, осем служители поискаха да прекратим техните договори. Повечето посочиха като причина това, че натискът е станал непоносим, тяхната свобода на движение е била ограничена и че са били изнудвани от сръбски официални лица и свързаните с тях хора в Косово“, заяви заместник-министърът. Според неговите думи, в КСС има 137 косовски сърби.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели посъветва сръбския президент: Не трябва да чете по 500 страници тайни документи, а Конституцията на Косово

Кадри Весели посъветва сръбския президент: Не трябва да чете по 500 страници тайни документи, а Конституцията на Косово

9 Юли 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели и лидер на управляващата в Прищина Демократическа партия посъветва президента на Сърбия Александър Вучич да прочете Конституцията на най-младата държава на Балканите, вместо да губи времето си със запознаване с тайни документи за Косово, за да добие представа за реалността, отбелязва скопското електронно издание „Вечер“.
„Там става дума за конкретна реалност, за независима и суверенна държава, която изцяло зачита чoвековите права и правата на общностите, и която има за цел европейската интеграция, която подкрепя демократичните цивилизации и правилния ход на развитието на историята“, коментира Весели пред местна медия.
Весели смята, че ако Вучич прочете косовската конституция, и ще може да се справи с проблемите на гражданите на Сърбия.
„Не е нужно да четете дневно доклади за Косово от 500 страници, достатъчно е да прочетете веднъж Конституцията на Косово", подчерта Весели.
Вучич заяви по-рано, че се занимава ежедневно с Косово, четейки по 500-600 страници документи – някои от които тайни, а други публични. Това той върши с цел да представи предложение пред гражданите за максимума от преговорите с Прищина, който Белград може да получи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Следващата среща Вучич-Тачи вероятно ще се състои около 25 юли

„Политика“ (Сърбия): Следващата среща Вучич-Тачи вероятно ще се състои около 25 юли

9 Юли 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи най-вероятно това лято ще проведат още една среща в рамките на диалога за нормализиране на двустранните отношения, преди Брюксел да излезе в лятна отпуска, разкриват източници на електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
Въпреки че Мая Кочиянчич, говорител на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, поясни по-рано, че няма насрочена дата за нови преговори между двамата лидери, по данни на редакцията следващата тристранна среща с Федерика Могерини може да бъде проведена около 25 юли.
Диалогът Белград-Прищина навлиза в заключителна фаза, макар последният кръг от преговори между Вучич и Тачи на 24 юни да не завърши с пробив. Сключването на всеобхватно споразумение за нормализиране на двустранните отношения се очаква през първата половина на следващата година, припомнят от редакцията.
Душан Янич, председател на Съвета на директорите на Форума за етнически отношения, изрази увереност, че рундът на преговори през юли ще завърши с правно обвързващ договор между двете съседни държави.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Косовското правителство прие доклад за диалога със Сърбия

„Макфакс“ (Македония): Косовското правителство прие доклад за диалога със Сърбия

6 Юли 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово прие доклад за постиженията и предизвикателствата в диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Представяйки доклада, косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че подобен документ се подготвя за първи път. „Това е нова практика. Докладът ще бъде представен на парламента на Косово, където депутатите ще имат възможност да се запознаят с подробностите, хода на диалога и предизвикателствата в него. Това е значително постижение, след като досега президентът Хашим Тачи информира обществеността за политическия диалог", поясни Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Косово начерта червените линии в преговорите със Сърбия

„Алсат-М“ (Македония): Косово начерта червените линии в преговорите със Сърбия

6 Юли 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай бе категоричен, че Конституцията на страната е червена линия в преговорите за нормализиране на отношенията със Сърбия, като добави, че тя не може да бъде нарушавана от никого в тези преговори. Съответното изявление на Харадинай е на фона на коментарите на президента Хашим Тачи, който заяви, че в разговорите със Сърбия няма да има червени линии и че според него ще се говори само за теми, за които са съгласни и двете страни, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
„Изходът от тази ситуация е хармонизиране на някои от принципите в диалога. Ние, като косовари, сме твърдо решени, че няма подялба, нито обмен на територии и промяна на граници със Сърбия. Няма да има дефункционализация от типа на Република Сръбска, няма дестабилизация. Има диалог и нормализация, които подразбират признаване. Диалогът няма алтернатива, но също така той не може да излиза от инстутиционалната рамка. Невъзможно е да се игнорират институциите в страната“, предупреди косовският премиер.
Опозиционните партии критикуват позицията на Тачи за преговорите. На свой ред Харадинай призова всички партии, включително опозицията, да участват в преговорите с официален Белград.
Косово и Сърбия започнаха първата фаза от заключителния етап на преговорите за всеобхватно и обвързващо споразумение, въпреки че все още не е ясно каква може да бъде сделката. Консенсусът изглежда трудно постижим поради големите различия в позициите на Белград и Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Дипломати в шок – част от споразумението между Белград и Прищина включва амнистия на военните престъпления?

B92 (Сърбия): Дипломати в шок – част от споразумението между Белград и Прищина включва амнистия на военните престъпления?

6 Юли 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Белград. Част от окончателното споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина може да включва амнистия за военни престъпления, предава сръбското радио B92, като се позовава на статия във вестник „Коха Диторе“.
Източници на изданието твърдят, предложението идва от страна на Прищина и преговарящите страни са изразили готовност да го приемат.
Според дипломатически източници амнистията за престъпления, извършени по време на войната в Косово през 1998-1999 г. ще се прилага и за двете страни, участвали в конфликта. Ако бъде заложена в договора, амнистията ще означава разпускане на Специализирания съд за военни престъпления на бившите офицери от Армията за освобождение на Косово (АОК).
Кабинетът на президента на Косово Хашим Тачи вече потвърди индиректно, че може да има амнистия, но правителството не коментира такава възможност, а опозицията се противопоставя категорично на предложението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Сърбите масово напускат Косовските сили за сигурност

Gazeta Express (Косово): Сърбите масово напускат Косовските сили за сигурност

6 Юли 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Двадесет сърби са напуснали Косовските сили за сигурност (КСС) само в четвъртък, няколко дни, след като други осем косовски сърби поискаха прекратяване на договорите им с косовските сили з сигурност след продължителен натиск от Белград над тях да не сътрудничат с институция, на която Сърбия гледа като на бъдеща Армия на Косово, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Според твърденията на телевизионния канал на косовските сърби TV Most, 20 служители на КСС са поискали прекратяване на договорите им и са прекратили да изпълняват задълженията си моментално. Министерството на КСС и правителството в Прищина не са пожелали да коментират въпроса пред медията.
Демобилизацията на сърбите идва само дни, след като осем други служители на КСС бяха демобилизирани след продължителен натиск от Белград, коментира прищинската медия.
Министър-председателят на страната Рамуш Харадинай свика извънредна среща на Съвета за сигурност на Косово за обсъждане на въпроса. Той обвини властите в Белград, че упражняват натиск над косовските сърби.
Gazeta Express припомня, че властите в Прищина подготвят трансформацията на КСС в Армия на Косово, което среща съпротива от Белград и политическите представители на косовските сърби. За преобразуването са нужни поправки в Конституцията, които пък не могат да бъдат приети без гласовете на „Сръбска листа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Силите за сигурност на Косово ще станат армия през есента

„Алсат – М“ (Македония): Силите за сигурност на Косово ще станат армия през есента

5 Юли 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Заместник-министърът на Силите за сигурност на Косово (ССК) Бурим Рамадани заяви в интервю пред телевизионния канал „Клан Косова“, че правителството вече завършва подготовката за трансформация на ССК в Армия на Косово. Както посочи политикът, в процесът, който трябва да завърши през есента, няма да се сменя името на въоръжената формация и ще се направи опит за промяна на Конституцията, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
Съгласно думите на Рамадани, процесът не е свързан с преговорите между Косово и Сърбия при посредничеството на Брюксел, тъй като никой никога не е искал такова нещо от Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Политическите лидери в Косово имат различия за това кой трябва да води диалога със Сърбия

Gazeta Express: Политическите лидери в Косово имат различия за това кой трябва да води диалога със Сърбия

4 Юли 2018 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Политическите партии в Косово не успяха да постигнат споразумение за това кой трябва да води диалога със Сърбия, след среща проведена в столицата Прищина в сряда, пише електронното издание Gazeta Express.
Косовските политически представители се събраха във вторник, за да обсъдят форма́та и представителството на Косово в диалога със Сърбия. По време на кръгла маса, организирана от Балканската политическа изследователска група, лидерите на управляващите и опозиционни партии продължиха противоречията си за това кой трябва да води диалога. Опозиционните партии са против предоставянето на водеща роля на косовския президент Хашим Тачи във финалната фаза на диалога Белград-Прищина. Шпенд Ахмери от Социалдемократическата партия на Косово заяви, че парламентът трябва да поеме водещата роля и да надзирава политическия диалог между Косово и Сърбия.
Енвер Ходжай от управляващата Демократическа партия на Косово е оптимист, че управляващата коалиция и опозиционните партии ще постигнат консенсус за диалога. Той заяви, че отвъд „структурните различия“ свързани с диалога, лидерите трябва да се фокусират върху неговия изход. „Епилогът ще бъде законово обвързващо споразумение, което ще потвърждава взаимното признаване“, заяви Ходжай. Кръглата маса не включваше лидерите на основните институции в страната и беше бойкотирана от опозиционните партии Демократическа лига на Косово и „Ветевендосйе“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Мнозинството граждани на Косово очакват Сърбия да признае независимостта на страната, показва проучване

A1 On (Македония): Мнозинството граждани на Косово очакват Сърбия да признае независимостта на страната, показва проучване

4 Юли 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Мнозинството граждани на Косово очакват преговорите между Прищина и Белград да завършат с признаване на независимостта на страната им от страна на официален Белград. Това показва проучване на Демократичния институт на Косово, отбелязва скопското електронно издание A1 On.
Резултатите показват, че 61 на сто от анкетираните са уверени, че в крайна сметка Сърбия ще признае независимостта на Косово, докато 39 на сто са на противоположно мнение. Допитването показва още, че 55 от респондентите смятат, че окончателният договор за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина ще завърши с приемането на Косово в ООН.
Интересно е да се отбележи, че 78% от анкетираните са уверени, че в крайна сметка двете съседни страни ще се споразумеят за размяна на територии. За 21% от косоварите този сценарий не изглежда реалистичен.
Създаването на Асоциацията на сръбските общини подкрепят 31 на сто от участвалите в анкетата, против са 68%.
Общо 43% от косоварите одобряват водещата роля на президента Хашим Тачи в диалога с Белград, 25 на сто от анкетираните са на мнение, че премиерът Рамуш Харадинай е по-подходящ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Представители на сръбската общност напускат КСС под натиска на Белград

Gazeta Express: Представители на сръбската общност напускат КСС под натиска на Белград

3 Юли 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Осем членове на силите за сигурност на Косово (КСС) от сръбската общност са поискали демобилизиране или прекратяване на договора им с аргумента, че те са притиснати от Белград да не бъдат включвани в състава на бъдещата армия, съобщава електронното издание Gazeta Express.
Властите в най-младата държава на Балканите поясниха, че искането на сърбите за освобождаването им от служба е бъде разгледано в рамките на шест месеца, за да бъде взето окончателно решение.
От редакцията подчертават, че в последно време сръбските членове на КСС са подложени на натиск от страна на официален Белград да напуснат редиците им. Неотдавна бе съобщено и за нападения срещу сърби от КСС.
Властите в Прищина работят върху трансформирането на КСС в армията – стъпка, на която сръбските власти се противопоставят остро. За завършването на процеса обаче управляващите се нуждаят от подкрепата на депутатите, защитаващи интересите на сръбската общност в страната. Към настоящия момент обаче те блокират процеса.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово има по-добри отношения с Китай, отколкото с Босна и Херцеговина, смята премиерът на страната

Gazeta Express: Косово има по-добри отношения с Китай, отколкото с Босна и Херцеговина, смята премиерът на страната

3 Юли 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. „Да си мислим, че без признаването на независимостта на Косово само ние губим, е голяма грешка“, заяви министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай в интервю за базирания в Сараево ежедневник „Avaz“, цитиран от Gazeta Express.
Харадинай отбеляза, че Косово има по-добри отношения с Китай, отколкото със съседна Босна.
„Нашите граждани пътуват до Китай и китайските власти признават нашите паспорти. Те дори си имат свое бюро за връзка в Прищина. И ако останем с този подход, Косово има по-добри отношенията с Китай, който е значително по-далеч от съседна Босна и Херцеговина“, заяви премиерът. Според него не остава много време за Сърбия да признае реалността, че Косово е независима и европейска държава, ориентирана към Европейския съюз и НАТО. Харадинай изрази готовността си да посети Сараево.
Босна и Херцеговина не е признала независимостта на Косово.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прищина: Няма да се откажем дори от един метър от територията си, по-скоро ще се съгласим на замразен конфликт

Прищина: Няма да се откажем дори от един метър от територията си, по-скоро ще се съгласим на замразен конфликт

2 Юли 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ръководителят на косовския екип за диалога Белград – Прищина Авни Арифи отговори на изявлението на сръбския президент Александър Вучич. Според неговите думи, Прищина няма да се откаже нито от метър от своята територия и по-скоро би предпочела замразяване на конфликта, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Няма да могат да вземат нито един метър от територията на Косово на никаква цена. По-добро решение би било замразяване на конфликта, колкото и да е ужасна неизвестността и моментното състояние на нещата. Никой не заслужава да получи и един метър от Косово. Суверенитетът и териториалният интегритет на Косово няма да бъдат заплашени от нито една страна. Нито сега, нито никога“, заяви Арифи чрез „Фейсбук“, цитиран от сръбските медии.
„МКД“ припомня, че в събота сръбският президент Александър Вучич заяви, че би било по-добре за Белград да получи „един метър“ в Косово, където, както отбеляза той, „днес няма нищо“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич отговори на предложението на косовския премиер: САЩ и сега са прилично включени в диалога Белград-Прищина

Ивица Дачич отговори на предложението на косовския премиер: САЩ и сега са прилично включени в диалога Белград-Прищина

2 Юли 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия определи като неразумно искането на косовския министър-председател Рамуш Харадинай в диалога между Белград и Прищина да бъдат включени „нови играчи“, с цел – съгласно думите му, да бъдат засилени позициите на най-младата държава на Балканите в преговорите, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„САЩ и сега са прилично информирани и индиректно включени в целия процес“, подчерта Дачич за местни медии, коментирайки предложението на косовския премиер САЩ да бъдат включени в диалога, а в случай на отказ от страна на Вашингтон – да бъдат допуснати германците на масата за преговори.
Първият дипломат на Белград бе категоричен – нито сроковете, нито натискът ще ускорят или ще доведат до постигането на необходимия компромис, освен ако Прищина не бъде заставена да изпълни поетите до този момент ангажименти. Дачич отбеляза, че по време на неотдавнашното си посещение в Москва и срещата с руския си колега Сергей Лавров е получил уверения, че Русия остава твърдо зад сръбските позиции за запазване на териториалната цялост и суверенитет. „Това означава също готовност за диалог, ако е необходимо", заключи министърът на външните работи на Сърбия.
Лидерът на косовското правителство Рамуш Харадинай заяви по-рано, че само участието на американците може да доведе до резултат в диалога Белград-Прищина. „Скептичен съм, че би могло да се стигне до резултат в този диалог, защото това са същите хора, това са Могерини и Айнхорст, президентите Тачи и Вучич, същите актьори за период от пет години. Не разбирам как изведнъж нещо може да се промени, така че нещата да се движат", коментира Харадинай по време на консултативна среща на партията му - „Алианс за бъдещето на Косово“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призова за включването на САЩ или Германия в диалога между Белград и Прищина

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призова за включването на САЩ или Германия в диалога между Белград и Прищина

2 Юли 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш ХарадинаЙ призова за включването на САЩ или Германия в диалога за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина, подчертавайки, че този ход може да доведе до резултат в преговорите, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Скептичен съм, че би могло да се стигне до резултат в този диалог, защото това са същите хора, това са Могерини и Айнхорст, президентите Тачи и Вучич, същите актьори за период от пет години. Не разбирам как изведнъж нещо може да се промени, така че нещата да се движат", коментира Харадинай по време на консултативна среща на партията му - „Алианс за бъдещето на Косово“.
В тази връзка според Харадинай включването на нови страни в диалога е единственият начин за промяна на хода му.
„Представете си да отидем в Брюксел и да се върнем без споразумение за енергетиката, това е дори нещо малко. Търсим нови сили в диалога, да дойдат американци. Ако те кажат, че това е въпрос на Европа, ние ще продължим да седим на масата за преговори и да позволяваме на Европа да поеме въпроса в свои ръце, но нека да помогне й Германия", бе предложението на Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Йоханес Хан на 2 юли е на посещение в Белград

„Сител“ (Македония): Йоханес Хан на 2 юли е на посещение в Белград

1 Юли 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Европейският комисар по преговорите за разширяване и политиката на добросъседство е на посещение в Белград в понеделник, 2 юли. Той ще проведе срещи със сръбския президент Александър Вучич, с министър-председателя Анна Бърнабич и с министъра на европейските въпроси Ядранка Йоксимович, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Медиите съобщават, че в Белград Хан ще подпише споразумение за финансова помощ в рамките на предприсъединителните фондове за 2017 г. в размер на 42 милиона евро.
Според медиите, се очаква еврокомисарят да повтори на сръбските власти препоръките на ЕС, че „Сърбия има силна и реална европейска перспектива“, но и че „скоростта на напредъка на Сърбия в преговори зависи от напредъка в областта на върховенството на закона и нормализирането на отношенията с Прищина“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Косово няма да отстъпи и метър от територията си на Сърбия

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Косово няма да отстъпи и метър от територията си на Сърбия

1 Юли 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Прищина. Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина, заяви че суверенитета и териториалната цялост на Косово не могат да бъдат нарушени от никого, предава Македонската информационна агенция (МИА).
„Няма да дадем нито метър от косовска територия на никаква цена. Замразяването на конфликта и настоящата ситуация не са приятни. Суверенитета на Косово и територията му са неприкосновени и никой няма право върху тях, за никаква цена. Нито сега, нито никога“, написа Арифи в социалната мрежа „Фейсбук“.
Реакцията идва срещу коментара на сръбския президент Александър Вучич, който заяви че ще приеме за успех, ако Сърбия си върне дори един метър от Косово.
„Ще бъде успех, ако успеем да си върнем дори един метър, от това което беше изгубено, защото днес нямаме никакви причина да благодарим на тези, които сложиха подписа си върху независимостта на Косово през 2012 година“, бяха думите на Вучич пред журналисти в Белград.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: САЩ или Германия да се включат като посредник в преговорите със Сърбия

Рамуш Харадинай: САЩ или Германия да се включат като посредник в преговорите със Сърбия

1 Юли 2018 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. САЩ или Германия да се включат като посредник в преговорите със Сърбия, иска косовският премиер Рамуш Харадинай, предава македонският телевизионен канал A1.on.
В интервю за телевизия РТК, цитирана от македонската медия, Харадинай е изразил мнение, че досегашните посредници, които участват в преговорния процес от десет години насам, е малко вероятно да постигнат напредък в бъдеще. Досега в преговорния процес посредничи Европейския съюз.
„Единствената възможност да насочим диалога в друга посока е вливането на нови сили“, заяви Харадинай по РТК. Ако не САЩ, а страна от ЕС, нека да е Германия, е казал Харадинай в интервюто.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Хашим Тачи призова всички партии в Косово да се присъединят към диалога Белград-Прищина като станат част от преговорния му екип

Gazeta Express: Хашим Тачи призова всички партии в Косово да се присъединят към диалога Белград-Прищина като станат част от преговорния му екип

30 Юни 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи в петък осведоми правителството за диалога Белград-Прищина, след срещата му през изминалата седмица с президента на Сърбия Александър Вучич в Брюксел, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Тачи призова политическите лидери, включително тези на опозицията, да се присъединят към преговорния му екип. Той обяви, че следващата среща от диалога ще бъде проведена много скоро. „Очаквам от всички политически лидери от управляващите и опозиционни партии през следващата седмица да седнат и да обсъдят създаването на преговорния екип на Косово“, заяви президентът.
„Елате и се присъединете към делегацията на Косово и дайте своя принос на масата за преговори. Това ще бъде правилното и смело решение. Всичко друго би показало безотговорност и липса на смелост“, заяви Тачи пред кабинета на премиера Рамуш Харадинай.
Косовският президент изрази убеждението си, че краят на диалога ще донесе взаимно признаване между Косово и Сърбия. „Миналата неделя в срещата си с Вучич, ясно заявих че Косово е решено да постигне крайно и законово обвързващо споразумение със Сърбия. Ако откажем диалога, Европейският съюз ще обвини Косово са провала“, заяви Тачи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Александър Вучич увери Държавния департамент на САЩ, че ще се постарае да постигне компромис с Косово

РИА Новости: Александър Вучич увери Държавния департамент на САЩ, че ще се постарае да постигне компромис с Косово

27 Юни 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич по време на телефонен разговор с помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл е обещал, че ще положи всички усили за постигането на компромисно решение по Косово, предава РИА Новости.
Вучич и Мичъл са провели телефонен разговор за ситуацията в региона и за хода на диалога с властите на Косово. Последната среща между Вучич и президента на Косово Хашим Тачи премина на 24 юни без конкретни резултати.
„Представителят на американското ръководство приветстваха продължаването на диалога между Вучич и Тачи и отбеляза, че САЩ се надяват, че процесът ще достигне до компромис“, пише в официално заявление на сръбското президентство.
„Известен съм като човек, който не е голям оптимист, но ще приложим много енергия, усилия и труд, за да постигнем компромис“, пресслужбата цитира отговорът на президента. Той също така е благодарил на Мичъл за интереса към преговорите и се е съгласил, че Белград и Вашингтон трябва по-често да обменят информация за хода на диалога с Прищина.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Решението за Косово не може да бъде признаване на независимостта

Ивица Дачич: Решението за Косово не може да бъде признаване на независимостта

27 Юни 2018 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Ако искаме трайно решение за Косово и Метохия, то не може да се основава на признаването на независимост от страна на Сърбия и може да се отбележи, че Прищина няма воля да постигне компромис, заяви днес сръбският външен министър Ивица Дачич, съобщава МКД
Дачич смята, че окончателното решение все още е далеч, както и свикването на референдум в Сърбия и трябва да се търсят решения.
След срещата в Брюксел на сръбската и косовската делегации с Федерика Могерини, всички са съгласни, че по въпроса за Косово съществуват възможности за окончателно решение, каза Дачич и добави, че е установено, че и едната, и другата страна би трябвало да положат допълнителни усилия, за да стигнем към решението.
Дачич отбеляза също така, че на срещата е постигнато съгласие, че преговорите трябва да бъдат засилени и че проблемите трябва да бъдат разрешени в мир.
"Имаше напрежение, най-голямата опасност беше по време на инцидента с Марко Джурич. Сега той е с нас на срещи и помните как се отнасяха към него. Те искаха да покажат, че те са главните, "каза ръководителят на сръбската дипломация.
Той оцени, че опасните моменти и заплахите за мира са предизвикани от косовското настояване Белград да признае независимостта на Косово.
"Тази заплаха говори за това, че те не искат компромис, но че искат Белград да признае независимостта на Косово, или те с военни действия ще заемат северната част на Косово", подчерта Дачич.
Той заяви, че албанските политици в Прищина трябва да разберат, че е променена действителността и че новата реалност означава променена международна позиция, както и тенденция, защото сега има много повече оттегляне на признаването на независимостта, отколкото нови признавания.
"Администрацията на САЩ вече не желае да подкрепя на всяка цена това, което искат в Косово, ЕС също се променя. Ситуацията за тях ще бъде много по-трудна ", каза сръбският министър.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фактор (Македония): Хашим Тачи иска формиране на косовска армия, но сръбските депутати се противопоставят

Фактор (Македония): Хашим Тачи иска формиране на косовска армия, но сръбските депутати се противопоставят

27 Юни 2018 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Хашим Тачи иска формиране на косовска армия, но сръбските депутати се противопоставят, пише Фактор (Македония).
Косовският президент Хашим Тачи днес осъществи телефонен разговор с Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО и го е информирал за процеса на трансформация на Защитните сили (ФСК) в Косовска армия.
Според публикацията на Тачи в социалната мрежа "Фейсбук", той и Столтенберг са обсъдили необходимите стъпки в посока на създаването на косовска, многоетническа и професионална армия.
"Днес имах телефонен разговор с генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг. Разговаряхме за необходимостта от финализирането на процеса на трансформация на защитните сили на Косово, във въоръжена мултиетническа и професионална сила. Косовска армия ще създадем с постоянна координация с нашите съюзници ", пише Тачи.
Съюзниците на Косово, сред които и НАТО, САЩ и повечето членки на Европейския съюз изискват възможната трансформация на ФСК в армията да се направи чрез конституционни промени. Но за промяна на конституцията са необходими гласовете на депутатите сърби, а те са категорично против създаването на армия, така че албанските ръководители в Косово заявяват, че ще намерят начин трансформацията да се извърши поетапно с промяната на законите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Срещата с Александър Вучич беше много трудна

Хашим Тачи: Срещата с Александър Вучич беше много трудна

25 Юни 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Косово Хашим Тачи и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха в неделя в Брюксел в рамките на диалога за нормализация на отношенията между двете страни, който се провежда под шапката на Европейския съюз, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
След срещата, Тачи заяви, че срещата е била трудна, имайки предвид, че на нея са обсъждани проблеми, трупани в течение на 100 години. „Знам, че и двете страни ще спечелят от потенциално споразумение и се страхувам, че ако не постигнем договорка, защото ще навредим на европейското бъдеще, ще отложим европейското бъдеще и ще останем изолирани“, обясни той.
„Не можем да останем жертви на горчивото минало и трябва да погледнем напред – към бъдещето на нашата страна и нашия народ“, продължи косовският държавен глава. „Това е подходящ момент и ако изпуснем тази възможност, това ще струва скъпо и на двете страни. Днес ние обсъдихме конкретни въпроси, обсъдихме варианти за това, как да продължим към финалната фаза на диалога и как да намерим решение на проблемите между двата народа. Живеем близко едни до други, познаваме се и искаме да изградим нормални взаимоотношения“, заключи Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Проведе се срещата между Александър Вучич и Хашим Тачи в Брюксел, двамата лидери изразиха песимизъм след нея

Gazeta Express: Проведе се срещата между Александър Вучич и Хашим Тачи в Брюксел, двамата лидери изразиха песимизъм след нея

24 Юни 2018 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини беше домакин в Брюксел на срещата на върха между президента на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи, пише Gazeta Express.
Могерини, Вучич и Тачи са провели интензивна дискусия върху рамката за споразумение за нормализация на отношенията между двете страни. Те са се съгласили да засилят работния процес в предстоящите седмици, се казва в прессъобщението публикувано от офиса на Федерика Могерини след срещата.
След срещата двамата президенти направиха коментари. Хашим Тачи заяви, че срещата му с Александър Вучич е била сложна, имайки предвид че са били обсъждани столетни проблеми между сърби и албанци. „Знам, че с едно потенциално споразумение двете страни могат да спечелят много, но се опасявам че ако никакво споразумение не бъде постигнато ще загубим, защото ще навредим на европейското си бъдеще, ще го отложим и ще останем изолирани“, заяви той.
„Не можем да останем жертви на горчивото минало, а трябва да гледаме напред към бъдещето за нашата страна и нашите граждани. Сега е правилният момент и ако изпуснем този шанс, ще струва скъпо и на двете страни. Днес дискутирахме конкретни въпроси, обсъдихме и варианти за това как да продължим към финалната фаза на диалога, за да намерим решение между двата ни народа. Живеем близо един до друг и се познаваме. Искаме да изградим нормални отношения“, допълни косовският президент.
Сръбският президент Вучич, от своя страна, заяви че решението между Косово и Сърбия трябва да бъде рационално и всички проблеми трябва да се решат мирно.
„Постигнахме съгласие, че всички проблеми трябва да се решат мирно и с взаимно уважение. Това е много важно за косовските сърби и за всички граждани на Сърбия. Обсъдихме фокуса на диалога, за да докажем че можем да дискутираме и да работим върху решението на отворените въпроси. Не съм оптимист, но засегнахме много проблеми“, заяви Вучич.
Той потвърди, че диалогът с Косово и ЕС ще бъде засилен.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ : Диалогът Белград-Прищина: преговорите са трудни, а позициите далечни

„Макфакс“ : Диалогът Белград-Прищина: преговорите са трудни, а позициите далечни

24 Юни 2018 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел се провежда нов кръг от преговори между Белград и Прищина под егидата на Европейския съюз. По-късно е възможно да се проведе среща на президентите на Сърбия и на Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че преговорите са трудни, а позициите на двете страни са далеч една от друга.
По-рано Тачи заяви, че споразумението между Прищина и Белград трябва да се постигне до края на март 2019 г. Той допълни, че платформата на Прищина в новата фаза на преговорите не се основава нито на разделение, нито на обмен на територии.С
Според него нормализирането на отношенията е единственият сигурен начин за действие и то трябва да се основава на признаването на независимостта на Косово и пълно зачитане на правата на сърбите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Хашим Тачи очаква споразумение между Косово и Сърбия до март 2019 година

„Курир“ (Македония): Хашим Тачи очаква споразумение между Косово и Сърбия до март 2019 година

24 Юни 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи обяви, че очаква споразумението между Сърбия и Косово да бъде постигнато не по-късно от март 2019 г., предава македонската електронна медия „Курир“.
Тачи и сръбският президент Александър Вучич проведоха отделни срещи с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, преди съвместната им лична среща, насрочена за по-късно днес. Тачи изрази своята надежда, че след по-малко от година ще има споразумение за статута на Косово и за другите открити въпроси.
„Нормализирането на отношенията е единственият сигурен път и трябва да се основава на признаването на независимостта на Косово, както и на пълното зачитане на правата на сърбите“, заяви Тачи.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“A1 On” (Македония):  Техническите преговори между Белград и Прищина продължават със среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

“A1 On” (Македония): Техническите преговори между Белград и Прищина продължават със среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

24 Юни 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След тримесечна пауза, в неделя, в Брюксел, ще се срещнат президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи, за да продължат техническия диалог Белград – Прищина, но имайки предвид изявленията от двете страни преди преговорите, няма поводи за оптимизъм за постигане на напредък в разговорите, провеждани при посредничеството на Европейския съюз, предава македонската електронна медия “A1 On”.
На срещата, посветена на „отворените въпроси като формирането на Общност на сръбските общини, енергетиката и отварянето на моста в Косовска Митровица“ ще присъства Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
От последните технически преговори в средата на март не е постигнат никакъв напредък, отбелязва медията, а в същото време търканията между двете страни и взаимните обвинения за липса на желание за компромис се увеличават.
В навечерието на срещата Вучич заяви, че Прищина, под влияние на западните си ментори, не иска компромисно решение, докато Косово иска преговорите да завършат с правно обвързващо споразумение, което би означавало Белград да признае независимостта на Прищина в сегашните й граници без никакви отстъпки за сръбската страна.
Косовските представители настояват първо да се преговаря за енергетиката, а чак след това за формиране на Общност на сръбските общини, което бе договорено през април 2013 година.
Федерика Могерини ще има отделни срещи с двамата президенти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Рамуш Харадинай е избран повторно за лидер на Алианса за бъдеще на Косово

Макфакс: Рамуш Харадинай е избран повторно за лидер на Алианса за бъдеще на Косово

23 Юни 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай е избран повторно за лидер на Алианса за бъдеще на Косово (ААК), съобщава Макфакс.
След избора Харадинай, който е основател на тази партия, отбеляза, че през следващите четири години на новия мандат той ще се ангажира с по-нататъшно увеличаване на броя на членовете на партията. "Ние сме в труден период, но вярвам, че като партия ще дадем голям принос за повишаване на стандарта на гражданите в Косово, особено чрез увеличаване на заплатите. Очакваме също либерализиране на визовия режим ", каза основателят на ААК.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Очаквам най-малко десетина държави да преразгледат позицията си за признаване на Косово

Ивица Дачич: Очаквам най-малко десетина държави да преразгледат позицията си за признаване на Косово

22 Юни 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Белград. „Най-малко десетина държави понастоящем мащабират позицията за Ким (Косово и Метохия). Много страни признаха Косово, когато не разполагаха с точната информация, и сега, когато видят как наистина са нещата, те ще преразгледат решенията“, заяви Дачич, цитиран от МКД (Македония).
„Ето защо имаме основания да вярваме, че този брой ще падне под 100, а след това така нареченото Косово може само да мечтае да стане част от международни организации ", каза Дачич пред белградския вестник Вечерне новости.
Досегашните дипломатически действия на Белград на международната сцена дадоха резултат, а неотдавнашното решение на Либерия за оттегляне на признаването на независимостта на Косово е второ за период от четири месеца, и с предишните две от миналата година в Белград се надяват, че е реално по-нататъшно намаляване броят на страните, които спряха в Прищина през предходните години, съобщава вестникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Не очаквам резултати от срещата Тачи – Вучич

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Не очаквам резултати от срещата Тачи – Вучич

22 Юни 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Марко Джурич и Авни Арифи, които са главни преговарящи съответно за Белгрд и Прищина в диалога между двете страни, проведоха в петък в Бюксел поредния кръг от техническите преговори между Сърбия и Косово след тримесечно прекъсване, предава македонската електронна медия Радио „Свободна Европа“.
Срещата между преговарящите се проведе при посредничеството на директорката на отдела за Западните Балкани към Европейската служба по външните работи Ангелине Айнхорст.
Според Арифи, диалогът е в критична фаза и затова „не очаква резултати от предстоящата среща на президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич в неделя в Брюксел“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.