НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: В града се проведе обществен дебат по общата рамка на ЕС за новия програмен период

Шумен: В града се проведе обществен дебат по общата рамка на ЕС за новия програмен период

17 Октомври 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Шумен. В Шумен се проведе обществен дебат по многогодишната финансова рамка (МФР) на Европейския съюз (ЕС) и регламентите на Европейската комисия (ЕК) към нея за новия програмен период (2021-2027 г.), предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Събитието събра в конферентната зала на „Арена“-Шумен експерти по европейски проекти, представители на местната власт, на бизнеса, на неправителствени организации, на Шуменския университет, еколози и др. Форумът бе насочен към представяне на фондовете през новия програмен период. Водещи на срещата бяха Иван Капралов, омбудсман на Община Шумен, и Галина Минчева, управител на Областния информационен център. Фьодор Салмов от Дирекция „Централно Координационно звено“ Администрация на Министерски съвет презентира многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС) за периода (2021-2027 г.) и предложението на ЕК за Регламент за ЕСФ+.
„В момента сме на етап на предложение на Европейската комисия за размер на МФР. Предстои Съветът да постигне съгласие но него, парламентът също и ако Съветът и парламентът нямат различия в своите позиции, МФР ще бъде факт. Преговорният процес е дълъг и сложен, тъй като 28 държави, отскоро ще бъдат 27, защитават своите интереси и компромисът е изключително труден. Всички държави трябва да са съгласни с предложението на Комисията, т.е. всяка една държава може да блокира преговорния процес. Размерът на МФР за следващия период 1 279 милиарда евро, всички имахме очаквания да бъде по-голям, но ЕК предложи това на масата за преговорите“, заяви Салмов. Той говори за основните предпоставки за това - излизането на Великобритания от ЕС, кризата с мигрантите, и сигурността, очерта и ключовите елементи, залегнали в предложението на ЕК. В началото на събитието бе отправено видеообръщение от еврокомисаря Мария Габриел. Участниците във форума бяха поздравени и от областния управител на Шумен проф. Стефан Желев. „Времето показа, че една голяма част от общините използват европейското финансиране, възползват се от него и поправят своята инфраструктура, влагат средства по отношение на образованието и т. н.“, заяви проф. Желев.
Той даде пример с малка община от област Шумен, с около 500 000 лв. годишен бюджет, която за 10 години е привлякла около 20 000 лв. външно финансиране. „Друг пример - в област Шумен предстои големият проект във водния сектор на стойност около 105 млн. лв. с подмяна на довеждащия водопровод, построяване на пречиствателна станция за питейни води, подновяване на ВиК инфраструктура в две общини- Шумен и Нови пазар. Финансовата рамка ще бъде по-тясна, поради Брекзит, но това, което засега е потвърдено че финансирането за България ще бъде увеличено с 8% в сравнение с договореното за 2014-2020 г. Това са добри новини, и общините, и централната власт, и бизнесът имат опит и ще се възползват от тези възможности“, заяви проф. Желев.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис: В новата многогодишна финансова рамка на ЕС ще бъдат включени много здравни проблеми

Еврокомисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис: В новата многогодишна финансова рамка на ЕС ще бъдат включени много здравни проблеми

14 Юни 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В новата финансова рамка на ЕС ще бъдат включени много здравни проблеми. Това каза еврокомисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис по време на публичния дебат на тема „Здравеопазването в ЕС“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Ние предлагаме социални стълбове, които включват професионалното здраве, безопасността на работното място, детското здраве, достъпът до качествено здравеопазване и здравето на хората в неравностойно положение. За постигането на тези цели, се осигуряват различни финансови инструменти“, посочи Витянис Андрюкайтис.
По време на дискусията участниците в нея зададоха свободно своите въпроси към участващия представител на Европейската комисия. Единият от въпросите беше свързан с нарастващото недоверие във ваксините. „Трябва да помислим какво можем всички ние да направим за увеличаване в доверието във ваксините. Не само ЕС, защото той не може да съществува без всички нас. Какво можем да направим всички ние, за да се справим с този въпрос. Знам, че навсякъде, дори и в Пловдив има много образовани хора, които са против ваксините. Как може да се промени тяхното отношение. Редно е да следваме науката, а не да следваме фалшивите новини и дезинформацията по тази тема. Вече има доклади, изявления, заключения за ваксинациите“, каза Витянис Андрюкайтис. По думите му решението е хората е да имат достъп до повече информация и да потърсят отговорите на въпросите си.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В града ще се проведе публичен дебат с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис

Пловдив: В града ще се проведе публичен дебат с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис

14 Юни 2018 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От 11.00 часа днес в Аудитория 3 на Медицинския университет в Пловдив ще се проведе публичен дебат с Витянис Андрюкайтис, комисар по здравеопазване и безопасност на храните. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. В дискусията ще участва и председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова. Темата на гражданския диалог е "Здравеопазването в Европейския съюз".
По-рано същия ден комисар Андрюкайтис ще открие конференция на тема „Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“ в Аграрния университет в Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.