НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: Ангела Меркел получава допълнително време, за да постигне споразумение с ЕС за бежанците

The Guardian: Ангела Меркел получава допълнително време, за да постигне споразумение с ЕС за бежанците

18 Юни 2018 | 03:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер даде сигнали, че е готов да даде на канцлера на Германия Ангела Меркел повече време за постигането на споразумение с германските партньори в Европейския съюз върху въпроса с бежанците, заради които нейното правителство е заплашено от падане, пише британският вестник The Guardian.
Докато германският канцлер се срещна с лидерите на собствения си Християндемократически съюз (ХДС) в неделя в опит да се отклони разпадът на нейната администрация, Зеехофер излезе от извънредните разговори на своя Християнсоциален съюз (ХСС) заявявайки, че няма намерение да сваля Меркел от власт.
Той иска граничните полицаи да връщат бежанците и мигрантите, пристигащи от европейските страни, но даде сигнали че ще даде на Меркел две седмици, за да постигне мигрантско споразумение със своите партньори от ЕС.
„Никой в ХСС няма желание да свали канцлера от власт, нито пък да разруши парламентарното партньорство или коалицията на ХДС/ХСС“, заяви Зеехофер, допълвайки че той не желае скандалът с бежанците да застраши коалиционното правителство.
Вътрешният министър заяви, че търси начин да намали броя на бежанци, търсещи убежище, които пристигат в Германия. „Искаме най-накрая да имаме решение за връщащите се на нашите граници бежанци, което да е подходящо за бъдещето“, допълни той.
Предполага се, че Ангела Меркел е планирала през следващите няколко дни да се свърже с всичките си колеги лидери на държавите от ЕС с надеждата да сключи серия от двустранни споразумения, преди ключовата среща на върха на ЕС в края на юни, на която тя се надява да се сключи споразумение за приключване на безизходното положение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер за Ангела Меркел: Не мога да работя повече с тази жена

Хорст Зеехофер за Ангела Меркел: Не мога да работя повече с тази жена

17 Юни 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ключовите думи са изречени, още преди конфликтът да ескалира в публичното пространство. По данни на националния ежедневник Die Welt am Sonntag, федералният вътрешен министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер (ХСС) се е изказал скептично по отношение на бъдещата му работа с канцлера Ангела Меркел, председател на сестринската партия на ХСС - Християндемократическия съюз (ХДС), отбелязва водещото издание Der Spiegel.
"Не мога да работя повече с тази жена", са думите, които Зеехофер е изрекъл по отношение на Меркел преди началото на срещата му с председателя на парламентарната фракция на ХСС Александер Добринд, проведена в сутрешните часове на четвъртък. Съгласно разпространената информация, Зеехофер е повторил изречението два пъти.
Причина за рязкото изказване на лидера на баварския ХСС е спорът с Меркел за политиката в областта на предоставяне на убежище. Вътрешните спорове в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) съпътстват блока от самото му създаване, но този път конфликтът между сестринските партии по отношение на политиката в областта на убежището може да се окаже най-лошият в историята. Кулминацията на кризата настъпи по-рано тази седмица, когато за първи път от съществуването на Съюза (ХДС/ХСС) фракциите на двете партии в Бундестага проведоха отделни заседания.
И докато фракционният лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Александер Добринт говори за „исторически ден", мнозина допуснаха разпадане на политическия блок, воден от канцлера.
Меркел отхвърля компромисните предложения за бежанската политика, предложени от лидера на ХСС Хорст Зеехофер. Но дори тя изключва разпадането както на политическия блок, така и на коалицията.
Първоначално ХСС предложи мигрантите, чиито молби за убежище не са удовлетворени, да бъдат връщани обратно директно на границата. Меркел отхвърли категорично плана. Последва второ предложение от страна на ХСС – сключването на двустранни споразумения с държавите от Общността, което да позволи ограничаването на броя на мигрантите, влизащи в Германия. Източници разкриха, че канцлерът е отхвърлила и тази инициатива. Все пак ХСС се съгласи да даде срок до следващия понеделник за постигането на компомис с ХДС. В противен случай ще пристъпи към самостоятелни действия

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ангела Меркел призовава за „европейско решение“ на миграционния въпрос

Politico: Ангела Меркел призовава за „европейско решение“ на миграционния въпрос

17 Юни 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа се нуждае от общо решение за миграционната криза, предава Politico.
„Това е европейско предизвикателство, което се нуждае от европейско решение“, заяви канцлерът. „Смятам, че това е въпрос, който е важен за запазването на Европа обединена“.
Меркел в момента е в спор с баварските си коалиционни съюзници от Християнсоциалния съюз, водени от вътрешния министър на правителството на Германия Хорст Зеехофер. По-рано тази седмица Меркел отказа да подкрепи плана му да отпраща мигрантите на германската граница.
Канцлерът допълни, че следващата седмица ще проведе среща с френския президент Еманюел Макрон, за да обсъдят въпросите около общата европейска политика на отбрана, сигурност и външна политика.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тео Франкен, министър на миграцията на Белгия: Европа трябва да приеме австрийския начин за справяне с миграцията

Тео Франкен, министър на миграцията на Белгия: Европа трябва да приеме австрийския начин за справяне с миграцията

17 Юни 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен заяви, че Европа трябва да последва австрийския пример и единствено да приема молби за убежище от ООН, предава Politico.
„Няма ли безопасни места в Северна Африка? Тези, които идват в Европа трябва да загубят правото си на убежище“, заяви Франкен. „Европа трябва да приема бежанци, които искат убежище през лагерите на ООН в зоните на конфликт и да отпраща тези, които акостират на бреговете им с кораб“, убеден е той.
„Нелегалната миграция трябва да спре. Като оставим на страна 15-те процента, които искат открити граници, подкрепата на мнозинството от населението към това се топи като сняг под слънцето. Тези хора не са расисти,а мислят рационално“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Ангела Меркел е изправена пред тежък вътрешно-коалиционен спор за миграционната политика

The Telegraph: Ангела Меркел е изправена пред тежък вътрешно-коалиционен спор за миграционната политика

16 Юни 2018 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред тежък вътрешно-коалиционен спор за миграционната политика, пише британският вестник The Telegraph.
Ангела Меркел ще проведе последни разговори, за да спаси коалиционното си правителство този уикенд на фона на големия европейски разрив заради политиката по миграцията.
Германският канцлер е изправен пред открит бунт от вътрешния си министър Хорст Зеехофер заради плановете му да отблъсне мигрантите от германската граница. Меркел блокира мярката, но Зеехофер заплашва да я наложи едностранно, ако не постигне споразумение до понеделник – което би означавало, че трябва да го уволни.
Като лидер на баварската партия – Християн-социалния съюз (CSU), Зеехофер може да я оттегли от коалицията, ако бъде уволнен, и да лиши Ангела Меркел от мнозинство в парламента.
И двете страни отказват да отстъпят, а немските политически коментатори в петък предупредиха, че това положение може да доведе до свалянето на правителството и дори да означава края на мандата на Меркел като канцлер.
"Краят на канцлерската кариера на Меркел никога не е бил толкова близо", се казва в материал на вестник Süddeutsche Zeitung. Решението й от 2015 година да отвори границите на Германия за мигрантите внезапно и драматично се върна да я преследва.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: За първи път в историята: Партиите от Съюза (ХДС/ХСС) свикаха отделни заседания на фракциите

Der Spiegel: За първи път в историята: Партиите от Съюза (ХДС/ХСС) свикаха отделни заседания на фракциите

15 Юни 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Вътрешните спорове в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) съпътстват блока от самото му създаване, но този път конфликтът между сестринските партии по отношение на политиката в областта на убежището може да се окаже най-лошият в историята. Кулминацията на кризата настъпи: за първи път от съществуването на Съюза (ХДС/ХСС) фракциите на двете партии в Бундестага проведоха отделни заседания, отбелязва водещото германско издание Der Spiegel.
И докато фракционният лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Александер Добринт говори за „исторически ден", мнозина вече допускат разпадане на политическия блок, воден от канцлера Ангела Меркел. Вътрешнополитическият експерт на ХСС Матиас Миделберг допусна отделяне на двете партии. „В крайна сметка не можем да го изключим напълно“, подчерта Миделберг, като същевременно допълни, че все пак е малко вероятно това да се случи. Политикът от ХСС сподели, че не вярва също Ангела Меркел да си подаде оставката заради назрелия конфликт в редиците на блока.
Това, което стана ясно в последните дни, е, че председателят на Бундестага Волфганг Шойбле (ХДС) ще посредничи за изглаждане на противоречията между двете сестрински партии. Предстои той да говори с ръководството на ХСС в опит да ги убеди в необходимостта да направят компромис. Доайенът в Бундестага многократно е заемал критични позиции за политиката към бежанците, като същевременно е оставал лоялен към лидера на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел. Затова може да се заключи, че той се ползва с доверието и на двете партии от блока.
Меркел отхвърля компромисните предложения за бежанската политика, предложени от лидера на ХСС Хорст Зеехофер. Но дори тя изключва разпадането както на политическия блок, така и на коалицията.
Първоначално ХСС предложи мигрантите, чиито молби за убежище не са удовлетворени, да бъдат връщани обратно директно на границата. Меркел отхвърли категорично плана. Последва второ предложение от страна на ХСС – сключването на двустранни споразумения с държавите от Общността, което да позволи ограничаването на броя на мигрантите, влизащи в Германия. Източници разкриха, че канцлерът е отхвърлила и тази инициатива. Все пак ХСС се съгласи да даде срок до следващия понеделник за постигането на компомис с ХДС. В противен случай ще пристъпи към самостоятелни действия
Същевременно коалиционният партньор ГСДП наблюдава със загриженост развитието на спора в редиците на Съюза (ХДС/ХСС). „Ситуацията е очевидно сериозна", заяви федералният министър на правосъдието Катарина Барли (ГСДП). Тя предупреди за опасността от сериозна коалиционна криза и подчерта, че нейната партия няма да отстъпи от положенията, договорени със Съюза (ХДС/ХСС) при съставянето на правителството. „Коалиционното споразумение трябва да бъде спазено", категорична бе Барли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Коалицията на Ангела Меркел е в риск, след като разговорите върху бежанската политика се препънаха

The Guardian: Коалицията на Ангела Меркел е в риск, след като разговорите върху бежанската политика се препънаха

15 Юни 2018 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел попадна под силен натиск да затегне бежанската си политика или рискува рухването на своето коалиционно правителство, пише британският вестник The Guardian.
Докато сблъсъкът между канцлера Меркел и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер продължи в четвъртък, президентът на Франция Еманюел Макрон и новият министър-председател на Италия Джузепе Конте заявиха, че ще обсъдят „нови инициативи“ върху имиграцията през тази седмица в Париж.
Ден, след като австрийския канцлер Себастиан Курц призова за „ос на желаещите“, която да се изправят пред имигрантската безизходица на Европейския съюз, Папа Францсик също се включи в дебата, изисквайки повече международно сътрудничество по отношение на бежанците и „промяна на начина на мислене“ от политиците навсякъде.
Меркел и Зеехофер говореха около два часа и половина в сряда без да достигнат до решение върху твърдото желание на вътрешния министър за връщане на бежанците, които пристигат на германската граница.
Предполага се, че Меркел е призовала Зеехофер да изчака до срещата на върха на ЕС на 28 юни, на която тя ще търси широко европейско споразумение. Но Зеехофер ѝ е казал, че ЕС се е провалил в изграждането на обща политика от избухването на бежанската криза през 2015 година и е трудно да се помисли, че ще успее да го направи до края на месеца.
Сесия на Бундестага е била прекъсната за два часа в четвъртък сутринта, за да може Християндемократите (ХДС) на Ангела Меркел и тяхната сестринска баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС), от която е и самият Хорст Зеехофер, да могат да проведат отделни спешни срещи.
В сряда Меркел нарече имиграцията „лакмус тест за Европа“ изискващ „наистина обединен подход“, но между белезите за намаляващата подкрепа в ХДС върху въпроса, това се превърна и в точка на запалване за нарастващото напрежение в собствения ѝ консервативен блок.
Срещата на върха през юни в Брюксел ще обсъди предложенията за промяна на законите за убежище на ЕС, които към момента изискват от бежанците да се кандидатират за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат, най-често Италия или Гърция.
Но блокът е горчиво разделен върху това как да сподели тежестта между южните държави „на предна линия“, северните държави „дестинации“ и твърдите централни и източноевропейски правителства, като Унгария или Полша, които не желаят нищо общо със задължителната квотна система.
Отпадане от аргумента за имиграцията може да се окаже най-драматично в Германия, където Християнсоциалният съюз на Хорст Зеехофер е изправен пред местни избори през октомври, в които предстои сериозна битка с антиимигрантската Алтернатива за Германия.
Партийните лидери вярват, че ХСС трябва да бъде твърд по отношение на емоционалния въпрос с имиграцията, отваряйки потенциален разрушителен разрив с ХДС на Меркел и предизвиквайки най-тежката криза на коалиционното правителство на настоящия канцлер.
Основното искане на Хорст Зеехофер е търсещите убежище да бъдат връщани от германската граница, ако са влезли в ЕС през друга страна или вече са се кандидатирали за убежище в Германия и кандидатурата им е била отхвърлена.
Според Ангела Меркел, би било незаконно за Германия да предприеме подобна едностранна стъпка, което би наранило опитите за оформяне на обширна европейска политика, но се предполага че е предложила компромис, предлагайки сключването на двустранни споразумение с Италия и Гърция.
Меркел и Зеехофер имат сериозен конфликт относно бежанския въпрос. Политически анализатори твърдят, че Меркел може и да проклина деня, в който се е съгласила да назначи Зеехофер като вътрешен министър.
Решението на Хорст Зеехофер да не присъства на среща за интеграцията в Берлин в сряда, само повиши напрежението. Вместо това той замина за среща със Себастиан Курц, след която двамата обявиха тристранна „ос на желаещите“ между Австрия, Германия и Италия за борба с нелегалната имиграция.
Ходът е виждан като съзнателно отбягване на Меркел и категорично отхвърляне на идеите ѝ върху миграционната политика. Според социологическите проучвания, 65 процента от германците отхвърлят позицията на Меркел относно миграцията и биха искали да видят по-затегнат контрол на германските граници.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германският канцлер свиква среща на върха за интеграцията на чужденците – но без участието на Хорст Зеехофер

FAZ: Германският канцлер свиква среща на върха за интеграцията на чужденците – но без участието на Хорст Зеехофер

13 Юни 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел (ХДС) организира специална среща, на която членове на кабинета в Берлин и представители на организации ще обсъдят проблемите, които възпрепятстват интеграцията на чужденците в страната. На нея обаче няма да присъства Хорст Зеехофер, федералният министър на вътрешните работи и председател на сестринския Християнсоциален съюз (ХСС), отбелязват в редакцията на националния ежедневник Die Frakfurter Allgemeine Zeitung.
Съобщено бе, че Зеехофер няма да присъства на срещата, тъй като в обедните часове на деня ще приеме австрийския канцлер Себастиан Курц. Но едва ли е тайна за някого, че политиката в областта на убежището отново се превърна в ябълка на раздора във водения от Меркел Съюз (ХДС/ХСС).
Във вторник федералният министър на вътрешните работи на ФРГ отложи официалното представяне на своя „генерален план за миграцията“.
В спора за политиката в областта на убежището, която ХСС има със сестринския Християндемократически съюз (ХДС), Зеехофер бе категоричен, че не е готов за „лош компромис“. Неговият генерален план обхваща всички мерки, „които според мен са необходими за възстановяване на закона и реда в Германия".
Към настоящия момент ситуацията с бежанците в страната е под контрол, увери германският вътрешен министър. Но същевременно той подчерта, че със съществуващата система за предоставяне на убежище проблемите не могат да бъдат решени и доверието не може да бъде възстановено. Канцлерът Ангела Меркел (ХДС) е дала одобрението си за генералния план, с изключение на плановете за отхвърляне на бежанците на границата, поясни баварският политик. Все пак, планът „трябва да остане такъв", съгласно думите му.
Зеехофер се радва на широка подкрепа от депутатите на ХСС. „Борим се с този проблем", категоричен бе Александер Добринд (ХСС).
Първоначално Зеехофер трябваше да изложи своя план във вторник, 12 юни, но презентацията бе отменена. Причините очевидно са разногласия с Меркел. Министерството на вътрешните работи оправдава отказа само с факта, че „някои точки все още ще трябва да бъдат гласувани".
По-рано стана ясно, че Зеехофер подготвя широкообхватна реформа на политиката в областта на предоставяне на убежище. „Все още нямаме правилен набор от правила за бъдещето. Затова в моя генерален план предлагам 63 мерки“ за реформа в политиката, обяви Зеехофер пред местните медии, като поясни.
Същевременно последните социологически проучвания показаха, че мнозинството германци подкрепят предложението на Александер Добринд (ХСС) за отказ за предоставяне на убежище на границата, ако кандидатите за закрила идват от сигурни трети страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.