НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С награди и автентични песни беше отбелязана 10-годишнината на „Живи човешки съкровища – България“

С награди и автентични песни беше отбелязана 10-годишнината на „Живи човешки съкровища – България“

14 Юни 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. "Десет години не е много голям период от време, но е достатъчен за равносметка от положеното начало. Бих казал, че това беше един наситен със събития период, в който всички се учехме как да подкрепяме общностите за опазване на значимите за тях нематериални културни ценности и как да използваме този дял от културното наследство за социален и икономически растеж". Това каза зам.-министърът на културата Румен Димитров в началото на официална церемония, с която в галерия „Средец” на Министерството на културата бе отбелязана десетата годишнина от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. В резултат на активността на самите общности, музеите и читалищата, беше изградена Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. До момента в нея са вписани тридесет елемента, а четири от тях са вече приети и в Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Зам.-министър Димитров припомни и първото участие на страната ни в подготовката на мултинационална кандидатура за мартеницата, заедно с Румъния, Молдова и Р. Македония. През 2017 елементът „мартеница” бе вписан в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.
След благодарностите към всички експерти, допринесли за съхраняването и предаването на ценни традиционни знания и умения, започна и церемонията по награждаването на музеите и читалищата с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Те получиха грамота на Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство.
Участниците в събитието бяха поздравени със специални изпълнения от „Бистришките баби” - шедьовър на устното и нематериалното културно наследство и от Група за автентично пеене, представяща двугласно пеене от гр. Неделино, вписано в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство през 2008 г. Двугласното пеене от Неделино е и следващата кандидатура на страната ни за Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.
На церемонията присъстваха представители на институциите с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, областни управители, членове на Националния съвет по нематериално културно наследство, представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, Съюза на народните читалища, представители на Националната комисия за ЮНЕСКО, на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и др. Поздравителни адреси бяха изпратили областните управители на Русе и София.
Националната система „Живи човешки съкровища – България” беше въведена през 2008 г. и нейното попълване през изминалите пет издания беше осъществено с активното участие на местните общности, подкрепени от музеите и читалищата в страната. В резултат на попълването на системата беше изградена и Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.
Събитието е част от Европейската година на културното наследство и от Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Отличени културни институти с Грамота за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство – 2018:
- НЧ „Св. Цар Борис I” в с. Бистрица;
- Регионален исторически музей – Бургас;
- НЧ „Никола Й. Вапцаров”, с. Хърлец, община Козлодуй, област Враца;
- НЧ „Гео Милев”, гр. Момин проход, община Костенец, област София;
- НЧ „Светлина”, гр. Неделино, област Смолян;
- НЧ „Напредък – Юпер 1915”, с. Юпер, община Кубрат, област Разград;
- Регионален исторически музей – Русе;
- НЧ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Баня, община Карлово, област Пловдив;
- НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1926”, с. Сатовча, община Сатовча, област Благоевград;
- НЧ „Просвета – 1927”, с. Добърско, община Разлог, област Благоевград;
- НЧ „Развитие – 1926”, с. Антимово, община Видин, област Видин;
- НЧ „Братство – 1869”, гр. Кюстендил, област Кюстендил;
- НЧ ”Петър Богдан – 1909”, гр. Чипровци, област Монтана;
- Регионален исторически музей –Перник;
- НЧ „Възраждане-1940”, с. Старо село, общ. Тутракан, област Силистра;
- НЧ „Стефан Караджа 1928”, с. Бисерци, общ Кубрат, област Разград;
- НЧ „Отец Паисий 1890” – с. Лесичово, общ. Лесичово, област Пазарджик;
- НЧ „Пробуда-1958” – гр. Шумен, област Шумен;
- НЧ „Йордан Йовков 1870”, гр. Добрич, област Добрич;
- НЧ „Просвета – 1906”, с. Козичино, общ. Поморие, област Бургас;
- НЧ „Христо Ботев - 1927” – с. Кипра, общ. Девня, област Варна;
- НЧ „Пробуда-1927” – с. Бозвелийско, общ. Провадия, област Варна;
- НЧ „Просвета – 1928”, с. Гъмзово, общ. Брегово, област Видин;
- НЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1919”- с. Дорково, общ. Ракитово, област Пазарджик;
- РИМ „Стою Шишков” – Смолян;
- НЧ „Родопска просвета -1923”, гр. Девин, общ. Девин, област Смолян;
- НЧ „Просвета – 1881”, с. Костенец, общ. Костенец, Софийска област;
- НЧ „Отец Паисий – 1956”, с. Пет могили, общ. Никола Козлево, област Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.