НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Малина Крумова: С подкрепата на JASPERS постигнахме високи резултати и научихме много

Зам.-министър Малина Крумова: С подкрепата на JASPERS постигнахме високи резултати и научихме много

15 Юни 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
София. С подкрепата на JASPERS страната ни постигна високи резултати и получи ценен опит и умения, благодарение на които имаме подобрение при изготвянето и реализирането на проектите в енергийния, транспортен и воден отрасъл. С възможностите, които ни предоставят европейските фондове след 2020 г. трябва да достигнем максимално близо до гражданите, а инвестициите и политиките, които правим, да водят до конкретни резултати. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова на годишната среща на заинтересованите страни на програма JASPERS – „ JASPERS STAKEHOLDERS 2018“, на която страната ни е домакин за втори път. Тя се провежда в град София с участието на Нормундс Попенс – заместник-генерален директор на Европейска комисия, Антонио Алмагро – директор на JASPERS и др. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Крумова отбеляза, че новите предизвикателства, пред които са изправени страните от ЕС, изискват гъвкава политика. „Всички региони са различни, затова трябва да разпознаем техните нужди и да насочим проектите така, че да отговарят на новите предизвикателства, включително и на климатичните промени“, каза регионалният заместник-министър.
Тя коментира, че за постигане на по-големи резултати с по-малко средства фокусът трябва да бъде поставен върху обвързването на политиката с инвестициите и поставянето на правилната институционална рамка. „Инициативата JASPERS трябва да продължи не само да помага на страните, но и да работи с тях за постигането на синергия в инвестициите“, отбеляза още Крумова и допълни, че е необходимо да се фокусираме върху локалните нужди и какво е необходимо на местно ниво.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Николова: Изпълняваме проекти за над 288 млн.лв. в настоящия програмен период  с подкрепата на JASPERS

Зам.-министър Деница Николова: Изпълняваме проекти за над 288 млн.лв. в настоящия програмен период с подкрепата на JASPERS

14 Юни 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. Проекти за над 288 млн.лв., финансирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020 г., изпълнява страната ни в настоящия програмен период с подкрепата на JASPERS. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, която откри редовното заседание на годишната среща на JASPERS – „JASPERS STAKEHOLDERS 2018“, на което страната ни е домакин за втори път, съобщиха от пресцентъра на министерството. С подкрепа на JASPERS, като структура на Европейската инвестиционна банка, се работи по подготовката и одобрението на двата големи проекта - "Подобряване на системата за спешна медицинска помощ" на стойност над 163 млн.лв., и "Интегриран градски обществен транспорт - Фаза II" на Столична община, който се финансира със 125 млн.лв.
Зам.-министър Николова напомни, че и в предишния програмен период страната ни е реализирала няколко успешни проекта в сферата на транспорта, околната среда и регионалното развитие с активната подкрепа и участие на JASPERS. „През последните 12 години JASPERS е стратегически и традиционен партньор в усилията ни да усвояваме ефективно средствата на ЕС в съответствие с провежданата политика на сближаване в рамките на ЕС“, подчерта тя.
Заместник-регионалният министър наблегна и на подкрепата, предоставена от JASPERS за изграждане на капацитет и институционално развитие на администрациите чрез ноу-хау, изследвания, обучение и разпространение на насоки, което е помогнало на българските местни и централни власти да изградят и укрепят институционалния и административния си капацитет, както и да реформират секторните политики. „Ние ще продължим да разчитаме на подкрепата на JASPERS за програмния период 2021 - 2027 г., поради положителното влияние в областта на подготовката на проектите и тяхното изпълнение“, каза Николова. Според нея новото законодателно предложение на Европейската комисия за политиката на сближаване след 2020 г. отваря перспективи за адаптиране на инвестиционните подходи и политики, за да има по-ефективни инвестиции в градовете и регионите. „Трябва да използваме предимствата на пакета регламенти и да приложим по-видими проекти с добавена стойност за гражданите на ЕС“, отбеляза тя. Според нея една от възможностите е въвеждането на нов регионален подход към инвестициите и интегрираните териториални мерки, съобразени със спецификата на регионите, като се насърчават партньорствата между общините, градовете и регионите и по този начин се постигат повече резултати с по-малко ресурси.
Зам.-министър Деница Николова обърна внимание, че съгласно предложението на ЕК, в бъдещия програмен период няма да има т.нар. "големи" проекти в политиката на сближаване, заради което са необходими нови форми на сътрудничество. Тя предложи за разглеждане възможностите за подкрепа и финансиране на "Интегрирани териториални инвестиции". „Този тип инвестиции все още не се прилагат в България и в тази област има ограничен административен капацитет на национално, регионално и местно ниво. В тази връзка ролята на JASPERS може да се разглежда като ключов партньор на управляващите органи и най-вече на регионално равнище, както и на бенефициентите по отношение на консултациите относно условията за финансиране, както и на традиционната функция на JASPERS за извършване на преглед на качеството от реализираните проекти в съответствие с новия териториален и регионален подход“, коментира тя. Друга възможна област, в която JASPERS би могло да окаже влияние за периода след 2020 г., по думите й, е предвиденото много по-голямо използване на финансови инструменти или комбинацията им с безвъзмездни средства.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.