НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България окончателно върна на Гърция 190 570 противопехотни мини от завода край село Горни Лом

България окончателно върна на Гърция 190 570 противопехотни мини от завода край село Горни Лом

21 Ноември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. България окончателно върна на Гърция 190 570 противопехотни мини от завода край село Горни Лом, където на 1 октомври 2014 г. при инцидент загинаха 15 души. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Боеприпасите трябваше да бъда унищожени в завод „Миджур“, но след трагичния инцидент заводът беше затворен, а лицензът за утилизация – отнет. Това наложи противопехотните мини да бъдат върнати обратно на собственика им – Въоръжените сили на Република Гърция.
След продължили четири години последователни координирани усилия на редица институции от изпълнителната власт и в сътрудничество с Република Гърция, българското правителство изпълни ангажиментите на страната по Конвенцията за забрана на противопехотните мини, като отговори и на високите обществени очаквания за разрешаване на този наболял за населението в региона въпрос.
Противопехотните мини бяха транспортирани със специализирана техника и охрана в продължение на 8 седмици. ГД "Национална полиция" осигури трасета и съпровод, като часовете бяха съобразени така, че да се минимизират допълнителни затруднения на трафика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиян Михайлов, кмет на Горни Лом: Започнало е изнасяне на боеприпасите от завод "Миджур", където през 2014 година експлозия отне живота на 15 души

Илиян Михайлов, кмет на Горни Лом: Започнало е изнасяне на боеприпасите от завод "Миджур", където през 2014 година експлозия отне живота на 15 души

1 Октомври 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Видин. Започнало е изнасяне на боеприпасите от завода във видинското село Горни Лом, където през 2014 година експлозия отне живота на 15 души. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на село Горни Лом Илиян Михайлов. Той обясни, че изнасянето е започнало тази сутрин. „Не сме получавали официална информация в кметството за това, че днес ще има действия по изтегляне на боеприпасите от мините“, каза той. По думите му органите на реда не позволяват доближаване до обекта и затова информацията, с която разполагат, е съвсем оскъдна. На въпрос дали смята за безопасно изнасянето, товаренето и транспортирането на боеприпасите през територията на страната, той отговори: „Не съм експерт в областта, но смятам, че ако евентуално не възникнат неочаквани ситуации, не би трябвало да има притеснения относно безопасността“, коментира той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видинският окръжен съд оправда и четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души (ОБЗОР)

Видинският окръжен съд оправда и четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души (ОБЗОР)

19 Юни 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Видин. Видинският окръжен съд оправда и четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души. Днес бе прочетена от съдията по делото Владимир Стоянов присъдата на обвиняемите Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия към Министерство на икономиката, Божидар Василев, бивш началник на отдел в Главна дирекция „Охранителна полиция“ към МВР, Палма Иванова, отговаряща за безопасността на труда в завод „Миждур“ и собственикът Валери Митков. Те бяха оправдани по всички повдигнати обвинения. Съдията по делото Владимир Стоянов в продължение на 2 часа чете присъдата. След това при затворени врати бе постановена мярка „подписка“ и за четиримата обвиняеми. Те не могат да напускат страната до окончателното приключване на делото. Мирослав Костов, прокурор по делото заяви, че в 15-дневен срок ще обжалват присъдата пред Софийския апелативен съд. "По някои от повдигнатите обвинения на 4-мата обвинения се надявах да има осъдителни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид“, заяви Мирослав Костов. "Част от подсъдимите нямат връзка с взрива и със загиналите хора, а по делото още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива", каза адвокат Стефанова, защитник на обвиняемия Валери Митков, който е собственик на АД „Видекс“, стопанисвало завода в Горни Лом. Самият собственик, чийто син също загива при този взрив, заяви след прочитане на присъдата, че има външна намеса за този взрив. Той посочи, че няма други доказателства, че взривът е станал по друг начин и това се е доказало в процеса на съдебното дирене. „Грешката е в това, че прокуратурата насочи усилията си да обвини хора, които нямат нищо общо със случилия се трагичен инцидент. Причината за аварията трябва да се търси другаде – това е външна намеса“, заяви Валери Митков. Той допълни, че технологичният процес не позволява при грешка на един или няколко служители при една или няколко противопехотни мини да доведе до трагичния инцидент, който е станал в завод „Миджур“. „Това се доказва както с теоретични изчисления, така и от проведените полигонни експерименти, които доказаха, че една или няколко мини не могат да бъдат причина за този трагичен инцидент", посочи Митков. Според него това се установява и от експертизата по делото. Адвокатът на Валери Митков Златка Стефанова заяви, че по делото, още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива и присъдата съответства на това, което бе установено по делото.
По делото за взрива в завод „Миджур“ са разпитани близо 200 свидетели, 50 са вещите лица, по делото са конституирани близо 50 роднини на загиналите, а самото дело е 180 тома. Две години след взрива в Горни Лом делото влезе във Видинския окръжен съд в началото на 2017 г. Делото се гледа по общия ред при закрити врата заради държавна тайна в материалите по него. Адвокати, представляващи семействата на загиналите при взрива, заявиха, че ще обжалват присъдата.
Радио „Фокус“ припомня: На 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини и последвал взрив в завод „Миджур“ в с.Горни Лом загинаха 15 души – 13 мъже и две жени, сред които и сина на собственика на завода. 11 от загиналите са работници, които са били на смена, 3-ма – от ръководството на акционерното дружество. При взрива пострадаха и 2 жени, които бяха настанени в болница без опасност за живота. Завод „Миджур“ през 2014 г. е собственост на фирма „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Митков, собственик на „Видекс“ АД:  Делото  по взрива в завод „Миджур“ тръгна в погрешна посока, твърдя, че има външна намеса за този взрив

Валери Митков, собственик на „Видекс“ АД: Делото по взрива в завод „Миджур“ тръгна в погрешна посока, твърдя, че има външна намеса за този взрив

19 Юни 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Видин. Делото по взрива в завод „Миджур“ тръгна в погрешна посока, твърдя, че има външна намеса за този взрив, каза пред журналисти след прочитане на присъдата по делото за взрива в Горни Лом Валери Митков, собственик на „Видекс“ АД, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Той заяви, че няма доказателства, че взривът е станал по друг начин и това се е доказало в процеса на съдебното дирене. „Грешката е в това, че прокуратурата насочи усилията си да обвини хора, които нямат нищо общо със случилия се трагичен инцидент. Причината за аварията трябва да се търси другаде – това е външна намеса“, каза Валери Митков.
Той допълни, че технологичният процес не позволява грешка на един или няколко служители при една или няколко противопехотни мини да доведе до трагичния инцидент, който е станал в завод „Миджур“. „Това се доказва, както с теоретични изчисления, така и от проведените полигонни експерименти, които доказаха, че една или няколко мини не могат да бъдат причина за този трагичен инцидент“, коментира Валери Митков. Според него това се установява и от експертизата по делото. Адвокатът на Валери Митков Златка Стефанова заяви, че част от подсъдимите не са имали връзка с взрива, причинил смъртта на 15 души. „По делото, още в досъдебното производство, не е изяснена причината за взрива“, каза адвокат Стефанова. Според нея присъдата съответства на това, което е установено по делото.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Костов, окръжен прокурор: Ще обжалваме присъдата по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души

Мирослав Костов, окръжен прокурор: Ще обжалваме присъдата по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души

19 Юни 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Видин. Ще обжалваме присъдата по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души. Това каза след приключването на четенето на присъдата Мирослав Костов, който е прокурор по делото, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Костов заяви, че в 15-дневен срок присъдата ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд. „По някои от повдигнатите обвинения на четиримата обвиняеми се надявах да има осъдителни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид“, заяви Мирослав Костов.
Видинският окръжен съд остави мярката „подписка“ и към четиримата обвиняеми, те нямат право да напускат страната до окончателното произнасяне за делото за взрива в завод „Миджур“.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: И четиримата обвиняеми за взрива в завода в с. Горни Лом бяха оправдани

Видин: И четиримата обвиняеми за взрива в завода в с. Горни Лом бяха оправдани

19 Юни 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Видин. И четиримата обвиняеми за взрива в „Миджур” бяха оправдани, предаде репортер на Радио "Фокус". оправдателните присъди бяха прочетени от председателя на Окръжния съд Владимир Стоянов. Собственикът на АД "Видекс" Валери Митков, бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев, инспекторът по безопасност на труда в завод "Миджур" Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство бяха обвиняеми по делото за взрива в завода през 2014 г.
На 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом живота си губят 15 души – 13 мъже и две жени, от тях 11 са работници, които са били на смяна и 3-ма са от ръководството на дружеството. При взрива са пострадали и 2 жени, които са били настанени в болница без опасност за живота. Завод „Миджур“ през 2014 г. е собственост на фирма „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Собственикът на АД "Видекс" бе оправдан по делото за взрива в Горни Лом

Видин: Собственикът на АД "Видекс" бе оправдан по делото за взрива в Горни Лом

19 Юни 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Видин. Собственикът на АД "Видекс" Валери Митков бе оправдан по делото за взрива в Горни Лом, предаде репортер на Радио "Фокус". Четирима са обвиняемите по делото. Бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство също са оправдани по повдигнатите обвинения.
В момента председателят на Окръжния съд Владимир Стояновсъдия чете присъдата на Палма Иванова, която е инспектор по безопасност на труда в завод "Миджур".
„Фокус“ припомня: На 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом живота си губят 15 души – 13 мъже и две жени, от тях 11 са работници, които са били на смяна и 3-ма са от ръководството на дружеството. При взрива са пострадали и 2 жени, които са били настанени в болница без опасност за живота. Завод „Миджур“ през 2014 г. е собственост на фирма „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Валери Митков, собственик на завода, чийто син също загива в взрива, е обвиняем по делото за взрива в с. Горни Лом.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Председателят на Окръжния съд Владимир Стоянов чете присъдата по случая за взрива в Горни Лом

Видин: Председателят на Окръжния съд Владимир Стоянов чете присъдата по случая за взрива в Горни Лом

19 Юни 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Видин. Председателят на Видинския окръжен съд Владимир Стоянов чете присъдата по случая за взрива в Горни Лом, предаде репортер на Радио "Фокус". Бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство са оправдани по повдигнатите обвинения.
В момента съдията чете се присъдата на собственика на завода Валери Митков.
„Фокус“ припомня: На 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом живота си губят 15 души – 13 мъже и две жени, от тях 11 са работници, които са били на смяна и 3-ма са от ръководството на дружеството. При взрива са пострадали и 2 жени, които са били настанени в болница без опасност за живота. Завод „Миджур“ през 2014 г. е собственост на фирма „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Валери Митков, собственик на завода, чийто син също загива в взрива, е обвиняем по делото за взрива в с. Горни Лом.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: В окръжния съд ще бъде прочетена присъда по случая с взрива в  с. Горни Лом, при който загинаха 15 души

Видин: В окръжния съд ще бъде прочетена присъда по случая с взрива в с. Горни Лом, при който загинаха 15 души

19 Юни 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Видин. Във Видинския окръжен съд ще бъде прочетена присъда по случая с взрива в с. Горни Лом, при който загинаха 15 души, съобщиха от съда. Присъдата ще се бъде прочетена публично от 10.30 ч. на 19 юни. Обвиняемите по делото са четирима, разпитани са близо 200 свидетели, 50 са вещите лица, а самото дело е 180 тома. Като граждански ищци по делото са признати около 50 близки роднини. Съдия по делото е Владимир Стоянов, прокурор е Мирослав Костов.
„Фокус“ припомня:
На 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом живота си губят 15 души – 13 мъже и две жени, от тях 11 са работници, които са били на смяна и 3-ма са от ръководството на дружеството. При взрива са пострадали и 2 жени, които са били настанени в болница без опасност за живота. Завод „Миджур“ през 2014 г. е собственост на фирма „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Валери Митков, собственик на завода, чийто син също загива в взрива. е обвиняем по делото за взрива в с. Горни Лом.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: В окръжния съд ще бъде прочетена присъда по случая с взрива в  с. Горни Лом, при който загинаха 15 души

Видин: В окръжния съд ще бъде прочетена присъда по случая с взрива в с. Горни Лом, при който загинаха 15 души

18 Юни 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Видин. Във Видинския окръжен съд ще бъде прочетена присъда по случая с взрива в с. Горни Лом, при който загинаха 15 души, съобщиха от съда. Присъдата ще се бъде прочетена публично от 10,30 ч. на 19 юни. Обвиняемите по делото са четирима, разпитани са близо 200 свидетели, 50 са вещите лица, а самото дело е 180 тома. Като граждански ищци по делото са признати около 50 близки роднини. Съдия по делото е Владимир Стоянов, прокурор е Мирослав Костов.
„Фокус“ припомня:
На 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом живота си губят 15 души – 13 мъже и две жени, от тях 11 са работници, които са били на смяна и 3-ма са от ръководството на дружеството. При взрива са пострадали и 2 жени, които са били настанени в болница без опасност за живота. Завод „Миджур“ през 2014 г. е собственост на фирма „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Валери Митков, собственик на завода, чийто син също загива в взрива. е обвиняем по делото за взрива в с. Горни Лом.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваньо Костин, кмет на Община Чупрене: Има индикации складираните противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом да бъдат върнати на Гърция

Ваньо Костин, кмет на Община Чупрене: Има индикации складираните противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом да бъдат върнати на Гърция

12 Юни 2018 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Видин. Има индикации складираните противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом да бъдат върнати на Гърция. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин Ваньо Костин, кмет на Община Чупрене. Той посочи, че на днешната среща при областния управител по повод писмото от Върховна административна прокуратура за недопускане на инциденти на територията на завод „Миджур“, е заявил, че хората от село Горни Лом настояват там да няма на склад притовопехотни мини. „Пет склада са на територията на завода пълни с противопехотни мини, хората с право се страхуват след взрива на 1 октомври 2014 г., когато загинаха 15 души. За това съм подал сигнал до Главна прокуратура – да проверят какво става там. И да кажа, че не искаме мините“, заяви кметът на Чупрене.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Действията на институциите по отношение на завод „Миджур“ в Горни Лом не са еднократни и проверките не са спирали

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Действията на институциите по отношение на завод „Миджур“ в Горни Лом не са еднократни и проверките не са спирали

12 Юни 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Видин. Действията на институциите по отношение на завод „Миджур“ в Горни Лом не са еднократни и проверките не са спирали. Това каза на пресконференция Албена Георгиева, областен управител на Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. „Днес не е извънредна среща, а това е част от работата ни по тази тема, през миналата година също имахме такава среща и съответните проверки. Направихме среща с отговорните институции по повод полученото в Областна администрация писмо от Върховна административна прокуратура. Писмото се отнася до предприемане на необходимите административни мерки в област Видин за недопускане на инциденти на територията на завод „Миджур“ в село Горни лом, община Чупрене“, каза Албена Георгиева. Тя посочи, че в най-кратък срок ще бъде сформирана комисия, която ще извърши проверка по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. „От началото на годината в завод „Миджур“, който не функционира и към момента и в него не се извършва никаква производствена дейност, са направени шест проверки, две от които съвместни. Заводът се охранява с жива сила, на територията му има изградена система за видеонаблюдение, обхващаща складовете. ОДМВР е запознала с писмо Окръжна прокуратура – Видин с всички резултати от извършените проверки. Последната проверка е извършена на 22 май“, каза областният управител на Видин. Албена Георгиева посочи, че няма опасност за населението и процентът да възникне инцидент на територията на завода е нисък, рискът е минимален. Контролът по изпълнението на изискванията в завод „Миджур“ е засилен.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнадуова: На територията на завод "Миджур" в Горни Лом се съхраняват повече от 190 хиляди мини и над 90 тона барут

Прокурор Румяна Арнадуова: На територията на завод "Миджур" в Горни Лом се съхраняват повече от 190 хиляди мини и над 90 тона барут

12 Юни 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
София. На територията на завод "Миджур" в Горни Лом се съхраняват повече от 190 хиляди мини и над 90 тона барут. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор в предаването "Денят започва" по БНТ във връзка с разпоредената от прокуратурата спешна проверка на територията на завод "Миджур" в Горни Лом. Проверката е относно необходимостта от спешно обезопасяване на голямо количество взривни вещества и изделия. Информирани за нея вътрешният министър Валентин Радев, областният управител на Видин и кмета на община Чупрене от Върховна административна прокуратура(ВАП).
"Според данните, с които разполага Върховната административна прокуратура, на територията на завод "Миджур" в общо 5 взривни склада се съхраняват огромно количество взривни вещества и прибори за взривяване - говорим за повече от 190 хиляди мини и за повече от 90 тона барут", обясни Арнаудова. "Фактите, които накараха и прокуратурата да реагира, са липса на минимални изисквания по въоръжена охрана на тези взривни вещества, което се дължи от оператора и това е фирмата "Видекс", както и липса на договор за наем, например", добави тя.
По думите й, липсва и специална сигнализация за ранно оповестяване в случай на злополука на населението, на компетентните органи и на самите работещи в завода.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваньо Костин, кмет на Община Чупрене: Четири години нищо не се прави с противопехотните мини, които останаха в Горни Лом след взрива, убил 15 души

Ваньо Костин, кмет на Община Чупрене: Четири години нищо не се прави с противопехотните мини, които останаха в Горни Лом след взрива, убил 15 души

11 Юни 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Чупрене. Четири години нищо не се прави с противопехотните мини, които останаха в Горни Лом след взрива, убил 15 души, каза за Радио „Фокус“ – Видин Ваньо Костин, кмет на Община Чупрене. Той посочи, че затова, по решение на Общинския съвет, е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. „Хората се безпокоят, питат постоянно какво ще се случи с тези мини. Това са 5 склада, пълни с мини. Там собственикът се смени“, обясни Ваньо Костин. Той допълни, че има охрана на мястото, където е завод „Миджур“, идват и комисии за проверка. „В Горни Лом винаги задават въпроси относно сигурността, свързана със съхранението на тези мини. Искат да знаят има ли опасност за тях, за имуществото им. Затова и подадох сигнал до главния прокурор - за да се направи обстойна проверка“, заяви Ваньо Костин.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВАП отправи предложения до министъра на вътрешните работи, областния управител на Видин и кмета на Община Чупрене за спешни мерки за недопускане на инциденти в завод „Миджур“

ВАП отправи предложения до министъра на вътрешните работи, областния управител на Видин и кмета на Община Чупрене за спешни мерки за недопускане на инциденти в завод „Миджур“

11 Юни 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Върховната административна прокуратура (ВАП) отправи предложения до министъра на вътрешните работи, областния управител на Видин и кмета на Община Чупрене за предприемане на спешни мерки за недопускане на инциденти на територията на завод „Миджур“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.
До главния прокурор на Р България постъпи сигнал от кмета и председателя на Общински съвет - Чупрене за невземане на мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод „Миджур“, в землището на с. Горни Лом, където при настъпване на производствената авария на 01.10.2014г. загинаха 15 души. Взривните вещества се намират в складове на завода „Миджур“. В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.
Припомняме, че за инцидента на 01.10.2014г. на територията на завод „Миджур“, Окръжна прокуратура – Видин внесе обвинителен акт срещу четири лица и към момента делото се разглежда от Окръжен съд – Видин.
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на Върховна административна прокуратура (ВАП).
Във ВАП са получени данни, че собствеността на терена и сградите на завода принадлежи на „Миджур манеджмънт кънстракшън“ ЕООД, от което е въведен пропускателен режим, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е „Видекс“ АД - отговорен за съхранението и безопасността им.
От представените материали е видно, че след надлежна проверка, са установени случаи на неспазване на специални закони:
- в нарушение на чл.32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ от „Видекс“ АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана за обектите - 5 бр. взривни складове, в които се намират изброените вещества;
- не са представени документи за изпълнение чл.14 от ЗОБВВПИ, според който „Видекс“ АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения;
- в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението съгласно чл.35, ал.3,т.5 от Закона за защита при бедствия /ЗЗБ/.
На тази основа от ВАП е съобразено, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от органите, снабдени с компетентност по поставените въпроси.
Ето защо, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 ЗСВ са ангажирани министърът на вътрешните работи с оглед правомощията за контрол, даване на задължителни предписания, налагане на принудителни административни мерки и на санкции по ЗОБВВПИ и по ЗЗБ, вкл. и в качеството му на председателстващ Съвета за намаляване на риска от бедствия, както и областният управител на област Видин и кметът на Община Чупрене във връзка с организационните и ръководни правомощия по ЗЗБ, в т. ч. и по отношение на превантивни мерки за недопускане на бедствия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.