НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова в Женева: Шест години след ратификацията на Конвенцията за правата на хората с увреждания, тя не се прилага напълно у нас

Омбудсманът Мая Манолова в Женева: Шест години след ратификацията на Конвенцията за правата на хората с увреждания, тя не се прилага напълно у нас

3 Септември 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Женева. България ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания през януари 2012 г., но за съжаление, до момента, въпреки усилията на няколко правителства, националното законодателство не е приведено в пълно съответствие с изискванията по нея. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на заседание на ХХ сесия на Комитета на ООН за правата на хората с увреждания в Женева, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Манолова, зам.-омбудсманът Диана Ковачева и експерти от институцията са част от българската делегация, която представя страната ни пред Комитета.
„Осъзнавам, че възможността да участвам в настоящата сесия е голяма отговорност. Както знаете, България все още няма независим механизъм за мониторинг по чл. 33, ал. 2 от Конвенцията и към момента омбудсманът по силата на закона е този, който наблюдава и насърчава ефективното й изпълнение“, посочи още Манолова. (Чл. 33, ал. 2 от Конвенцията за правата на хората с увреждания гласи: Държавите - страни по настоящата конвенция, всяка в съответствие със своята правна и административна система, поддържат, укрепват, определят или създават в рамките на съответната държава - страна по конвенцията, мрежа, включваща според нуждите един или повече независими механизми, които да насърчават, защитават и наблюдават прилагането на настоящата конвенция. При определяне или създаване на такива механизми държавите - страни по конвенцията, се съобразяват с принципите, отнасящи се до статута и функционирането на националните институции за защита и гарантиране на правата на човека).
Тя акцентира, че у нас има и положителни стъпки като деинституционализацията, финализирана по отношение на децата с увреждания от 4 до 7 г., както и някои законодателни решения, но като цяло проблемите, по думите й, идват от тяхното прилагане.
„Хората с увреждания са изправени пред бюрократични и административни пречки“, каза омбудсманът и се аргументира с липсата на индивидуален подход и оценка на потребностите на всеки човек с увреждане, които макар и разписани в действащия Закон за интеграция на хората с увреждания, на практика се прилагат абсолютно формално.
„Социалните работници, които извършват индивидуалната социална оценка, в голяма част от случаите изобщо не са виждали човека с увреждане. Добавките за интеграция, които уж трябва да са съобразени с индивидуалните потребности – за всички правоимащи, са еднакви и минимални по размер“, каза още омбудсманът и бе категорична, че „подходът по равно и по малко, „на калпак“, наскоро е бил разписан и в новия Закон за хората с увреждания.
Сред проблемите, които омбудсманът открои още, са достъпността на средата, трудностите с помощните средства и медицинските изделия, достъпа до социални услуги и лични асистенти, трудовата заетост, института на запрещението, достъпа до правосъдие, липсата на специфична подкрепа за жени с увреждания, изолацията при децата с тежки увреждания, наличието на множествена дискриминация и пр.
„Тези проблеми и отлагането на реформите за дълго време натрупаха недоволство у хората с увреждания и техните протести през годините достигнаха до връхната си точка тази година. Априлските протести на хората с увреждания прераснаха през месец юни в постоянен протест на майки на деца с увреждания, които разпънаха палатки пред Народното събрание в София и в страната и стартираха кампания за спешни промени в законодателството“, информира Манолова.
Омбудсманът подчерта, че активната позиция на протестиращите български майки на деца с увреждания и на хората с увреждания, присъединили се към тях, са получили силна подкрепа от българските медии и общество.
„Като омбудсмнан аз също подкрепям тяхната справедлива кауза още от самото начало на протеста. В резултат на този обществен натиск институциите бяха принудени да започнат изработването на ново законодателство, свързано с правата на всички групи хора с увреждания. Законодателният пакет включва три закона - Закон за хората с увреждания, Закон за личната помощ и Закон за социалните услуги“, допълни общественият защитник.
„Законът за личната помощ беше едно от основните искания на протестиращите майки и по тяхна молба моят екип и аз, съвместно с тях, разработихме проект на закон и го внесохме в Народното събрание“, допълни Манолова.
Омбудсманът подчерта, че началото на законодателната реформа следва да бъде оценено положително, но са необходими още много усилия и реални действия от страна на българските власти.
„На първо място, настояването е за цялостна реформа, а не само за повече пари. Настояването е за всеки човек с увреждане и за неговите нужди. Това означава индивидуален подход, истинска индивидуална оценка и задължителни решения за всички български власти и институции. Ако един човек се нуждае, например, от рехабилитация, личен асистент, дневен център или подкрепа за образование и заетост, то те трябва да му бъдат предоставени. Реформата е абсолютно наложителна, още повече, че говорим за двойно уязвима група от хора, които в България имат много нисък стандарт на живот“, завърши омбудсманът.
Манолова изрази увереност, че обсъжданията, инициирани от Комитета и последващите препоръки, ще послужат като важен катализатор за реформата у нас.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Новият Закон за хората с увреждания ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание до края на септември

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Новият Закон за хората с увреждания ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание до края на септември

31 Август 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Новият Закон за хората с увреждания ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание до края на септември. Това заяви пред журналисти във Варна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която участва в поредното издание на Летния университет на МГЕРБ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Цвета Караянчева отбеляза, че социалните закони също са приоритет в есенната сесия на парламента.
„Законът за хората с увреждания е нов и е на сайта на Министерството н труда и социалната политика. Има 30 дни за обсъждане на проекта, както и междуведомствено съгласуване. Ще мине през Министерски съвет и очакванията са до края на септември да бъде в Народното събрание“, заяви Цвета Караянчева. Тя допълни, че се работи и по Закона за социалните услуги. „Ще осигурим бързо взаимодействие и бързо преминаване на тези закони през Народното събрание, защото знаем колко са важни както Законът за движение по пътищата, така и социалните закони“, подчерта председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева допълни, че предстои работа и по най-важния закон на държавата – Законът за държавния бюджет на Република България. „Имаме и административна реформа, която сме поели като ангажимент пред нашите избиратели. Над 100 нормативни документа вече са преработени“, добави Цвета Караянчева.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания (ОБЗОР)

До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания (ОБЗОР)

18 Август 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
София. До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в Министерски съвет след среща с майки на деца с увреждания. С новия законопроект се предвижда създаването на специализиран орган за хората с увреждания под шапката на Министерския съвет, който трябва да замени Агенцията за хората с увреждания.
Министър Петков обясни, че по време на срещата са коментирани въпроси, свързани с финансиране на национално представените организации, планът за интегриране на информационните системи, които обслужват хората с увреждания, както и промени по отношение на медицинските изделия с цел по-голям контрол върху тях. „Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания всъщност трасираме пътя за години напред – т.е. част от промените в закона ще влязат в сила още от 1 януари 2019 г., а други текстове ще влизат на по-късен етап. Сроковете за това ще бъдат доуточнени допълнително“, коментира социалният министър.
От своя страна, омбудсманът Мая Манолова коментира, че е поискала ясен ангажимент от правителството, че заложените промени в законите наистина ще се случат с оглед на това, че някои от тях ще влязат в сила с течение на времето. Във връзка с помощните средства и медицинските изделия, които от 1 януари 2019 г. трябва да преминат в Министерството на здравеопазването, тя обясни, че е важно да се прецизират стандартите, на които трябва да отговарят те, за да може да не се даде възможност на фирмите, които ги предоставят, да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Манолова призова за повече яснота и прозрачност на финансирането на сектора така, че да има повече организации за подкрепа на хората с увреждания в България. „За целта освен че трябва да се прецизират сроковете за влизане в сила на закона, трябва и да не се окаже, че пишем закон, който ще работи реално една година и половина по-късно“, коментира Манолова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания (ОБЗОР)

До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания (ОБЗОР)

17 Август 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в Министерски съвет след среща с майки на деца с увреждания. С новия законопроект се предвижда създаването на специализиран орган за хората с увреждания под шапката на Министерския съвет, който трябва да замени Агенцията за хората с увреждания.
Министър Петков обясни, че по време на срещата са коментирани въпроси, свързани с финансиране на национално представените организации, планът за интегриране на информационните системи, които обслужват хората с увреждания, както и промени по отношение на медицинските изделия с цел по-голям контрол върху тях. „Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания всъщност трасираме пътя за години напред – т.е. част от промените в закона ще влязат в сила още от 1 януари 2019 г., а други текстове ще влизат на по-късен етап. Сроковете за това ще бъдат доуточнени допълнително“, коментира социалният министър.
От своя страна, омбудсманът Мая Манолова коментира, че е поискала ясен ангажимент от правителството, че заложените промени в законите наистина ще се случат с оглед на това, че някои от тях ще влязат в сила с течение на времето. Във връзка с помощните средства и медицинските изделия, които от 1 януари 2019 г. трябва да преминат в Министерството на здравеопазването, тя обясни, че е важно да се прецизират стандартите, на които трябва да отговарят те, за да може да не се даде възможност на фирмите, които ги предоставят, да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Манолова призова за повече яснота и прозрачност на финансирането на сектора така, че да има повече организации за подкрепа на хората с увреждания в България. „За целта освен че трябва да се прецизират сроковете за влизане в сила на закона, трябва и да не се окаже, че пишем закон, който ще работи реално една година и половина по-късно“, коментира Манолова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Фирмите за медицинските изделия не трябва вече да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: Фирмите за медицинските изделия не трябва вече да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания

17 Август 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Промените в законите за хората с увреждания трябва да направят така, че фирмите за медицинските изделия да не се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Това каза омбудсманът Мая Манолова след среща с майките на деца с увреждания, която се проведе в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Манолова обясни, че е поискала ясен ангажимент от правителството, че заложените промени в законите наистина ще се случат. „Това се налага, защото част от тях ще влизат в сила в течение на времето и в проекта на Закона за хората с увреждания те просто са маркирани – образно казано, просто им се пази място. Трябва да има ясен ангажимент, трябва дума от страна на правителството, че това наистина ще се случи“, каза още тя.
Омбудсманът посочи, че става дума за помощните средства и медицинските изделия, които от 1 януари 2019 г. трябва да преминат в Министерството на здравеопазването. „Трябва да се предоставят средството и изделието, а не пари. Става дума за стандартите, на които трябва да отговарят те, за да може в един дълъг едногодишен срок да не дадем възможност отново фирмите, които ги предоставят, да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Става дума за личната помощ, която според преходните разпоредби ще влезе в сила едва ли не след една година. Става дума за фонда „Лична мобилност и достъпна среда“ – от правителството зависи колко средства ще има в него и дали наистина той ще подкрепи и публични сгради, и сградите етажна собственост за тяхното адаптиране към нуждите на хората с увреждания. Става дума и за фонда „Трудова заетост“. Става дума за яснотата и прозрачността на финансирането на сектора така, че да има повече организации за подкрепа на хората с увреждания в България. За целта освен че трябва да се прецизират сроковете за влизане в сила на закона, трябва и да не се окаже, че пишем закон, който ще работи реално една година и половина по-късно. И, второ, да има ясен ангажимент от страна на правителството, че стъпките на реформата наистина ще се случат“, коментира Манолова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: До понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за хората с увреждания

Министър Бисер Петков: До понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за хората с увреждания

17 Август 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. До понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за хората с увреждания. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща с майките на деца с увреждания, която се проведе в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По време на срещата получихме обещание от вицепремиера Томислав Дончев за формиране на точния статут на специализирания орган за хората с увреждания, който е предвидено да бъде създаден от 2020 г. Коментирахме други отворени въпроси, свързани с финансиране на национално представените организации с критериите са представителност, на които те трябва да отговарят. Коментирахме и темата за плана за интегриране на информационните системи, които да обслужват хората с увреждания и създаване на профил за хората с увреждания. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева запозна работната група с намеренията за промени по отношение на медицинските изделия с цел по-голям контрол върху тях“, каза още министър Петков и посочи, че зам.-министър Начева е уверила, че срокът за подготовката на нормативните промени ще е до края на годината.
„Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания всъщност трасираме пътя за години напред – т.е. част от промените в закона ще влязат в сила още от 1 януари 2019 г., а други текстове ще влизат на по-късен етап. Сроковете за това ще бъдат доуточнени допълнително. До края на деня всеки от работната група ще може да изпрати своите предложения и в понеделник би трябвало да имаме нов законопроект за промени в Закона за хората с увреждания, който ще подготвяме за стартиране на процедура за обществени консултации“, коментира социалният министър.
Той обясни, че се обмисля държавната помощ за организациите на хора с увреждания да бъде в две направления. „Едното е субсидиране на представителни организации на база на ясни критерии. А друга част от финансовата подкрепа да бъде на проектен принцип“, посочи министър Петков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет

Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет

17 Август 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет. Очаква се на нея да бъдат обсъдени промените в Законa за личната помощ. Вчера майките се срещнаха с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова. По време на срещата с тях стана ясно, че Законът за хората с увреждания да бъде готов в началото на следващата седмица.
Агенция „Фокус“ припомня: В началото на месеца след среща с майките на деца с увреждания премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да се осигурят още 150 милиона лева допълнително през 2019 година за финансиране на личната помощ и месечното подпомагане. Тогава премиерът заяви, че според информационната система над 700 хиляди хора с увреждания трябва да получат помощ, но ще бъде проверено дали всички те съществуват реално. Ден след това правителството одобри план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания. Предвижда се създаване и управление на регистър - профил на хората с увреждане на база информация от различни административни източници, на различно административно подчинение с възможност за достъп по електронен път.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: През 2021 година трябва да заработи нов държавен орган за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: През 2021 година трябва да заработи нов държавен орган за хората с увреждания

14 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Варна. През 2021 година, след като бъдат извършени другите стъпки от реформата за хората с уреждания, ще се премине към създаването на орган, който ще замени Агенцията за социално подпомагане. Това коментира омбудсманът Мая Манолова по време на среща с представители на хората с увреждания и такива в неравностойно положение във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й основното постигнато след протестите на майките на деца с увреждания е да има индивидуална оценка със задължителен характер за абсолютно всички институции, както и Законът за личната помощ, заедно със Закона за социалните услуги и за хората с увреждания. „За помощните средства и за медицинските изделия трябва да бъдат въведени стандарти, на които да отговарят, и от 2020 година човекът да получава не лимитирани средства за помощно средство, а самото помощно средство“, уточни Манолова.
Тя добави, че след законодателните промени индивидуалните оценки и политиките за хората с увреждания ще се осъществяват на най-близкото до тях ниво от специализирани звена в Агенцията за социално подпомагане. „Има множество забележки за начина, по който тези звена си вършат работата. Постигнахме и споразумения за създаване на Фонд за лична мобилност и достъпна среда, който да даде възможност за адаптиране на сградите, частни и обществени, за нуждите на хората с увреждания“, каза още омбудсманът. Тя припомни също, че е договорено повишаване на финансовата месечна подкрепа за хората с увреждания, която ще замести сега получаваните месечни интеграционни добавки и ще бъде малко по-голяма. „Промените ще се усетят още от 1 януари от абсолютно всички хора с увреждания. Министърът е направил сметка, 120 млн. лева струва това да се получават повече средства“, добави още Мая Манолова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Граждани на Варна се жалват, че дължими публични задължения, за които не са информирани, се събират чрез частни съдебни изпълнители

Омбудсманът Мая Манолова: Граждани на Варна се жалват, че дължими публични задължения, за които не са информирани, се събират чрез частни съдебни изпълнители

14 Август 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Варна. Граждани на Варна се жалват, че дължими публични задължения, за които не са информирани, се събират чрез частни съдебни изпълнители. Това каза пред журналисти във Варна омбудсманът Мая Манолова, която заедно с екип от експерти на институцията организира изнесена приемна за граждани във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя отбеляза, че е организирала среща с директора на звеното за местни данъци и такси и зам.-кмета по финансовата част именно по повод жалбите от граждани, на които дължими публични задължения се събират чрез частни съдебни изпълнители. „В резултат на това гражданите са максимално натоварени с такси и разноски от частния съдебен изпълнител, такси за запориране на сметки, такси за възбрана на имущество. Ще се опитам да убедя общинското ръководство към събиране с частен съдебен изпълнител да се пристъпва едва след като е направено всичко възможно гражданинът да бъде уведомен, че е длъжник“, отбеляза Мая Манолова. Тя обясни, че по време на изнесената приемна голяма част от хората са заявили, че си плащат дължимите данъци и такси, а след време разбират, че са дадени на частен съдебен изпълнител за данък или такса, за която не са били уведомени.
Мая Манолова подчерта, че част от общините в страната имат практиката да ползват услугите на частни съдебни изпълнители, вместо публичните изпълнители, за да събират вземания от граждани, които не са платили местните си данъци. „Коректното отношение на местната власт към гражданите, които я избират, е да бъдат уведомени за действията, които принудително ще бъдат предприети. Така на хората ще им бъдат спестени пари, нерви и справедлив гняв. Много се надявам, че и по този въпрос с местната власт ще стигнем до споразумение“, заяви Мая Манолова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Наредбата за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на Варна ще бъде променена в интерес на хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: Наредбата за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на Варна ще бъде променена в интерес на хората с увреждания

14 Август 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Наредбата за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на Варна ще бъде променена в интерес на хората с увреждания. Това каза пред журналисти във Варна омбудсманът Мая Манолова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Във Варна омбудсманът Мая Манолова и екип от експерти на институцията организираха изнесена приемна за граждани. „Над 50 души посетиха приемната. Тъй като посещението ми е с акцент върху проблемите на хора с увреждания, бяха дошли и представители на тази група уязвими хора. Днес успяхме да поставим началото на решаване на един важен проблем на хората с увреждания – това е т. нар. наредба за преференциално пътуване“, заяви Мая Манолова. Тя отбеляза, че хората с увреждания в община Варна могат да ползват само една линия на обществения транспорт в преференциален режим, но цените са достатъчно високи за ниските доходи, които получават хората с увреждания. Тя даде пример със столицата, където срещу 6 лева хората с най-тежки увреждания ползват целия градски транспорт. „Водят се дела, които са спечелени на различните инстанции. Подкрепям хората, които водят тези дела. След разговори с кмета, с председателя на Общинския съвет си стиснахме ръцете, че Община Варна сама ще предприеме промяна в тази наредба, като по отношение на хората с увреждания, след обсъждане с тях, ще бъдат приети правила, които да са по-справедливи и по-подкрепящи, тъй като транспортът е важен за социализация в обществото“, посочи Мая Манолова. Тя заяви, че кметът е поел ангажимент лично той да внесе предложения за промени в тази наредба.
Във Варна Мая Манолова посети палатката на майките на деца с увреждания, част от протестната мрежа „Системата ни убива!“ и се срещна с представители на хората с увреждания, с които обсъди техни проблеми и законодателните инициативи за подкрепа на хората в неравностойно положение.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова организира приемна за граждани във Варна

Омбудсманът Мая Манолова организира приемна за граждани във Варна

14 Август 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Варна. Омбудсманът Мая Манолова и екип от експерти на институцията организират изнесена приемна за граждани във Варна, която ще се състои от 11.00 часа в заседателната зала на областната администрация на ул. „Преслав“ 26. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. В 12.30 часа общественият защитник ще посети палатката на майките на деца с увреждания, част от протестната мрежа „Системата ни убива!“ (до шадраваните пред Общината). В 13.00 часа в Карин дом Мая Манолова ще се срещне с представители на хората с увреждания, с които ще обсъди техни проблеми и законодателните инициативи за подкрепа на хората в неравностойно положение. От 14.30 часа в Карин дом омбудсманът ще даде пресконференция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

10 Август 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва от 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

9 Август 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва утре, 10 август 2018 г., от 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приет е план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания

Приет е план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания

8 Август 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания. Предвижда се създаване и управление на регистър - профил на хората с увреждане на база информация от различни административни източници, на различно административно подчинение с възможност за достъп по електронен път. Това съобщиха от правителствената информационна служба.Целите са:
-Постигане на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания;
-Надграждане на информационната система на Агенцията за хората с увреждания и на административните източници на данни, с които взаимодейства. Интеграция на системата с хоризонталните системи за електронното управление на МЗ, НЗОК, ГРАО, МОН;
-Надграждане на Единната информационна система на медицинската експертиза на Националната експертна лекарска комисия и на административните източници на данни, с които взаимодейства - НЗОК, АХУ, ГРАО и общини.
-Проследяване и контрол чрез извършване на статически анализ и отчетност като инструмент за формиране на хоризонталната държавна политика за хората с увреждания.
Допълнително ще се автоматизира процесът по предоставяне на необходимите медицински и други документи за определяне степента на неработоспособност и ще бъде осигурен достъп до данни в регистрите с възможност за едновременна работа на участниците в процеса (граждани и администрация).


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До края на годината ще имаме електронен регистър с информацията за хората с увреждания в България (ОБЗОР)

До края на годината ще имаме електронен регистър с информацията за хората с увреждания в България (ОБЗОР)

8 Август 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
София. С решение на Министерския съвет ще бъде одобрен план за интегрирано административно и социално обслужване на хората с увреждания и свързаните с тях услуги. Предвижда се изграждането на общ регистър за хората с увреждания, в който ще бъдат обобщени данни от НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и органите на медицинската експертиза НЕЛК и ТЕЛК. Новото информационно ядро трябва да функционира от януари 2019 г. Това стана ясно след среща в Министерския съвет между вицепремиерът Томислав Дончев, социалният министър Бисер Петков, здравният министър Кирил Ананиев, омбудсманът Мая Манолова, представители на национално представителните организации на хората с увреждания и родители на деца с увреждания.
След срещата вицепремиерът Дончев обяви още, че ще бъде назначена проверка на сега действащия регистър на хората с увреждания и при наличие на съмнение за целесъобразността на инвестицията, ще бъде извършен одит от специализираната за това дирекция към Министерството на финансите.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че до края на септември работна група към МЗ ще разработи механизъм за плащане, оценка на качеството и контрол на медицинските изделия за хората с увреждания. Дотогава Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето ще проверят всички дневни центрове за пълнолетни хора с увреждания и част от дневните центрове за деца и младежи с увреждания. Резултатите ще бъдат обобщени в доклад през октомври.
До края на седмицата Министерството на труда и социалната политика ще представи проект на Закон за хората с увреждания, в който ще бъдат отразени бележките на родителите и организациите на хората с увреждания. Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане най-късно до края на месец август, за да може да бъде разгледан от Министерския съвет и до края на месец септември да бъде внесен в Народното събрание.
Агенция „Фокус“ припомня, че след 5-часови преговори между премиерът Бойко Борисов и майките на деца с увреждания на 31 юли беше взето решение в бюджета на държавата през 2019 година да има със 150 млн. лв. повече за хората с увреждания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им

Министър Бисер Петков: База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им

6 Август 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им. Това съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Проектът за електронния регистър, който е осъществен от Агенцията за хората с увреждания назад във времето, е направен, за да има информационна система, или база данни, съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания. Агенцията за хората с увреждания поддържа тази база данни за хората с увреждания, като целите са да се подпомагат политиките за хората с увреждания, секторните политики, да има оценки на потребностите и т.н. Според Петков, такава база данни за хора с увреждания у нас съществува. Въпросът е, че това, което тя предоставя, не удовлетворява хората с увреждания. „Знаете, че подобни данни има в националната експертна лекарска комисия, в регионалните здравни инспекции. Като това, което е необходимо сега е да се анализира в съответните ведомства, къде, какво е направено и съответно да се направи така, че да имаме една информационна система, един регистър, в който данните от индивидуалните оценки на потребностите, медицинското състояние на всяко едно лице с увреждане да бъде налично, актуално, да се проследява съответно развитието”, поясни министърът. Това е нещото, за което са се разбрали на срещата във вторник да бъде направено. Затова се е ангажирал лично вицепремиерът Дончев, за да може, с помощта на държавната агенция съответно да се анализира, в кое ведомство какви регистри има. "Това ще е нужно и заради факта, че в момента се изгражда национална информационна система на здравеопазването и е един от вариантите, който може би утре ще се обсъжда на срещата“, каза още министър Петков.
Цветана ТОНЧЕВА.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Над 230 милиона лева са предвидени в бюджета тази година за държавни делегирани дейности и над 1000 социални услуги в страната

Министър Бисер Петков: Над 230 милиона лева са предвидени в бюджета тази година за държавни делегирани дейности и над 1000 социални услуги в страната

6 Август 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 230 милиона лева са предвидени в бюджета тази година за държавни делегирани дейности и над 1000 социални услуги в страната. Това съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Опитваме се да интегрираме, да осигурим социалното приобщаване на хората с увреждания и на хора от други уязвими групи”, каза министър Петков. По думите му при тези услуги се предлага трудотерапия, арттерапия и други форми, с които хората от уязвимите групи, хората с увреждания се приобщават и съответно се формират или възстановяват навици за труд, за мислене и т. н. По думи на социалния министър днес е последният срок за становища за Проектозакона за хора с увреждания. Той припомни, че след миналия вторник, когато се проведе среща с министър-председателя, други министри и представители на хората с увреждания, бяха огласени няколко въпроса, по които е имало съгласие. „Специално моите отговорности са свързани с бързата подготовка на текстовете на двата проектозакона”, заяви министърът на труда и социалната политика. Министър Петков заяви също, че след като се получат предложенията трябва да се финализира работата по проектозакона. Той посочи, че по отношение на другите въпроси вицепремиерът Томислав Дончев е поел ангажимента да предложи план за действие срещата по отношение на исканията за информационна система за регистър на хората с увреждания, която ще се проведе утре. Бисер Петков коментира още, че другият въпрос, който е бил поставен от хората с увреждания, е бил по отношение на ефективността на дейността на дневните центрове за деца и лица с увреждания и затова министърът и представители на Агенцията за социално подпомагане посещават центровете, за да добият впечатления за дейността им.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: 12 училища, болници и общински сгради ще получат финансиране за асансьори и рампи за хора с увреждания по проект „Красива България“

Министър Бисер Петков: 12 училища, болници и общински сгради ще получат финансиране за асансьори и рампи за хора с увреждания по проект „Красива България“

6 Август 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С 1 млн. лева правят достъпна среда за хора с увреждания в 12 училища, болници и общински сгради у нас. Това съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Петков съобщи още, че утре има заседание на УС по проект „Красива България” и част от обновените сгради ще са по този проект. „Тази година пуснахме като мярка „Достъпна среда”, каза Петков. По програмата ще бъдат отпуснати 1 млн. лева. „Предложението е 12 училища, болници и общински сгради, които са част от 31 предложения, да получат финансиране за асансьори, рампи и училищни сгради да получат финансиране по този проект”, добави Бисер Петков. Общините ще съфинансират проекта с минимум 10% участие. Според министъра критерий да се получат тези пари е равнището на безработица, като този ресурс се насочва към по-малките населени места. Такъв ресурс не може да бъде насочен към голям град като Пловдив, където безработицата е едва 3%. „И сега се прави много по въпроса с достъпната среда за хора с увреждания, но то не е с необходимите темпове", посочи министърът. „Правим това, което дълги години не е правено у нас”, добави министър Бисер Петков.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков се срещна в Пловдив с протестиращи в защита на хората с увреждания

Министър Бисер Петков се срещна в Пловдив с протестиращи в защита на хората с увреждания

6 Август 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се срещна в Пловдив с протестиращи в защита на хората с увреждания, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Министърът увери, че държавата полага усилия, за да бъдат решени проблемите на хората с увреждания у нас. Той припомни, че премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент към тях и припомни, че на срещата миналата седмица е присъствал и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Според Бисер Петков всички институции търсят решение на проблемите. Според министъра трябва да се промени като цяло отношението към тези хора у нас. Отделно от това трябва да се прави всичко възможно за осигуряване на достъпна среда за тях. По думите му и сега по тези въпроси се работи, но това не е достатъчно.
Пунктът „Системата ни убива“ е разположен до Община Пловдив, където ежедневно родители на деца с увреждания събират подписи за промяна на закона.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков ще посети град Пловдив

Министър Бисер Петков ще посети град Пловдив

6 Август 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще направи работно посещение в град Пловдив днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Министърът ще проведе среща със заместник-кмета на Пловдив Георги Титюков. В 09.45 часа министър Петков ще посети Дневен център за пълнолетни лица с увреждания - КСУ „Свети Георги“. В 10.30 часа е предвиден брифинг в Дневния център. В 11.00 часа министърът ще посети и Дневен център за деца и младежи с увреждания „Св. Петка“.
В рамките на посещението си министърът ще проведе и работна среща с регионалните структури на Министерството на труда и социалната политика.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“: 69% от българите са съгласни, че протестите на майките на деца с увреждания са свидетелство за реални проблеми

„Галъп интернешънъл“: 69% от българите са съгласни, че протестите на майките на деца с увреждания са свидетелство за реални проблеми

3 Август 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Протестът на майките и други социални протести в последните седмици се възприемат ясно като като индикатор за реален проблем, а не като функция на политически амбиции (каквито интерпретации имаше).
Изводът е от новия сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 800 души по телефона между 30 юли и 1 август. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията и осигурява максимална представителност на данните чрез ползване на панелна методика. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на 55 хиляди души.
69% са съгласни, че този тип протести са свидетелство по-скоро за реални проблеми. 8% намират политическите амбиции за водещи, а 18% признават, че не са достатъчно запознати. Останалите се затрудняват да отговорят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Изцяло ще бъде променен законът за хората с увреждания

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Изцяло ще бъде променен законът за хората с увреждания

1 Август 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Смолян. Очаква се цялостна промяна на закона, който касае проблемите на хората с увреждания от гледна точка на нуждата от индивидуална преценка на потребностите, с включване на т.нар. лична помощ, за която е внесен отделен законопроект. Това заяви на пресконференция в Смолян народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян.
По думите й намерението на социалното министерството е да търси комплексно решение на проблемите на всички хора с увреждания. Тя подчерта, че проблемите освен финансови са и организационни. „Затова изграждането на регистър ще е изключително полезно, за да функционира системата обективно и да се добива информация за вида и степента на увреждането и за предложените видове социална помощ и услуги“, каза д-р Дариткова. Тя обясни, че подобни регистри са въведени при процедурите, които касаят услугите в териториалните експертни лекарски комисии.
Д-р Дариткова отбеляза, че темата вчера се е дискутирала на заседанието при министър-председателя. „Днес получих информация от Министерство на здравеопазването, че те са поели ангажимент да подпомогнат създаването на този регистър. Ще трябва да вървим и към промяна на Закона за здравето, който касае лекарската експертиза, защото там има сериозни възражения. Променената наредба също дава шанс за по-внимателно и детайлно оценяване на медицинските проблеми при хората с увреждания, които кандидатстват за освидетелстване“, добави д-р Дариткова.
Тя каза, че е участвала в няколко срещи при министър Петков с национално представителните организации и майките на деца с увреждания – за медицинската експертиза, помощните средства и необходимостта от индивидуална оценка на състоянието и потребностите. „Всичко това вчера след дълъг разговор с министър-председателя беше конкретизирано като средства за осигуряване и като механизми“, изтъкна председателят на здравната комисия.
По думите й диалогът е непрекъснат, но трудно се постига съгласие, защото има разнобой във вижданията на отделните организации на хората с увреждания. Според нея предизвикателството е много сериозно, за да се постигне първо помирение между самите тях. „Затова е много важно да се работи в постоянен диалог като се извеждат позитивните и консенсусни решения, да се надгради всичко постигнато до този момент“, каза д-р Дариткова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

150 хил. лева повече ще даде правителството за хората с увреждания през следващата година (ОБЗОР)

150 хил. лева повече ще даде правителството за хората с увреждания през следващата година (ОБЗОР)

31 Юли 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов обяви, че следващата година правителството ще даде 150 млн. лева повече за информационната система за хора с увреждания. В Министерски съвет се проведе среща между него и представители на хората с увреждания, която продължи повече от 5 часа. На този етап информационната система струва близо 2 млн. лева, дадени са и допълнителни 500 хил. лева. Премиерът коментира, че въпреки отделените средства, има мнения, че системата не работи и не носи никаква информация. „Значи правителството е осигурило достатъчно средства, но целият контрол, организация и практика се оказва, че не са достатъчно ефективни“, посочи Борисов. Той цитира, че според информационната система над 700 хил. хора с увреждания трябва да получат помощ, но ще бъде проверено дали всички съществуват реално. Премиерът Борисов обясни, че продължава работата по законите, които трябва да влязат септември – законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги. Майките на деца с увреждания излязоха от работната група, която изготвя промените в законите. Днес Борисов обяви, че те ще се върнат в групата. Той беше категоричен, че сигналите за нередности, които майките подават, веднага ще се проверяват от полицията или Прокуратурата. „В тази посока сме се разбрали да станем активни участници, а не само наблюдатели“, заяви премиерът. От своя страна, представители на родителите на деца с увреждания уточниха, че днес са обсъдени основни теми, но отново ще имат среща с премиера Бойко Борисов следващия вторник. По думите им палатките пред парламента ще останат, докато проблемите на децата с увреждания не се решат напълно. На 29 юли социалният министър Бисер Петков заяви, че трябват още 100 млн. лева, за да получават хората с увреждания месечна помощ, обвързана с прага на бедност. На 30 юли в столицата се проведе национален протест под надслов „Системата убива - всички“. Той започна пред сградата на Народното събрание, където се събраха стотици души от цялата страна, облечени с черни тениски с надпис "Системата ни убива". След това протестиращите се насочиха към сградата на Министерския съвет, а накрая се върнаха отново в палатковия си лагер до парламента. Исканията на протестиращите са за по-добро здравеопазване, по-адекватни помощи за хората с увреждания и техните родители, както и индивидуални оценки на потребностите им. Протестът започна със скандирания "Системата няма да ни убие" и призиви за оставка.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Родителите на деца с увреждания ще се включат в работните групи за промени в законите

Премиерът Бойко Борисов: Родителите на деца с увреждания ще се включат в работните групи за промени в законите

31 Юли 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. Поех ангажимент родителите на деца с увреждания да се включат в отделните работни групи за промени в законите, за да наблюдават това, което се прави. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с родителите на деца с увреждания, която се проведе в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "А сигналите, които имат за нередности – особено за колички, слухови апарати и подобни, веднага ще ги даваме за проверка от полицията или прокуратурата – направили сме такава система. Така че в тази посока сме се разбрали да станем активни участници, а не само наблюдатели“, обясни министър-председателят.
От своя страна, представители на родителите на деца с увреждания уточниха, че днес са обсъдени основни теми, но отново ще имат среща с премиера Бойко Борисов следващия вторник. По думите им, докато не се решат проблемите напълно, ще останат палатковите лагери пред парламента.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Според информационната система над 700 хил. хора с увреждания трябва да получат помощ, но ще проверим дали всички са реално съществуващи

Премиерът Бойко Борисов: Според информационната система над 700 хил. хора с увреждания трябва да получат помощ, но ще проверим дали всички са реално съществуващи

31 Юли 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
София. Според информационната система над 700 хил. хора с увреждания трябва да получат помощ, но ще проверим дали всички са реално съществуващи. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с родителите на деца с увреждания, която се проведе в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Премиерът Борисов обясни, че продължава работата по законите, които трябва да влязат септември – законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги. „На базата на информационната система за хора с увреждания, която съществува в момента, говорим за над 700 хил. души., които трябва да получат помощ. А 88 хил. се нуждаят от чужда помощ. Не говорим за 5-6 представители на майки с деца с увреждания, говорим за хиляди хора. Когато разпределяме и искаме да сме цивилизовани, да си направим ясна сметка какво трябва да се предвиди в бюджета и накрая като сложим чертата, да знаем, че всяка една система е получила толкова пари“, обясни Борисов.
Той посочи, че държавата може да сложи 150 млн. лв. повече за системата догодина. „Ще проверим дали всичките тези 700 хил. души наистина се нуждаят или дали са реално съществуващи. Защото може да има и злоупотреби и може да се спестят пари. Изведнъж се отваря едно огромно перо, което ако искаме да го подредим, трябва да се заделят и допълнителни пари след това. Убеден съм в това нещо и очаквам да намерим най-прагматичния вариант“, коментира премиерът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Внасяме искане за изслушване на социалния министър Бисер Петков утре или в четвъртък

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Внасяме искане за изслушване на социалния министър Бисер Петков утре или в четвъртък

24 Юли 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме искане за изслушване на социалния министър Бисер Петков утре или в четвъртък. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На вчерашната среща с премиера Бойко Борисов дискутирахме и темата, свързана със социалното министерство и работната група, която работи по законопроектите за хората с увреждания. Работната група работи от края на 2017 г., а в началото на 2018 г. от февруари – март започнаха интензивно работа всички неправителствени организации и експерти в МТСП, както и министерствата с пряко отношение към законодателната дейност, която трябва да бъде приета в парламента“, коментира Цветанов.
„Това, което взехме като решение във вчерашния днес – днес Светлана Ангелова заедно с група народни представители да внесат искане за изслушване на социалният министър Бисер Петков утре или в четвъртък , в зависимост от консултациите, които ще направим с коалиционните партньори в 16.00 часа. За да можем действително да запознаем народните представители, но и българската общественост за времевия график за внасянето на законопроектите от МС, свързани със законопроекта за хората с увреждания“, поясни той. „Това, което е поето като ангажимент от министър Бисер Петков – работната група ще продължи да работи и през предстоящите седмици, както са правили и до настоящия момент. За да бъде готов един законопроект трябва да бъде подложен на обществено обсъждане, след това да мине междуведомственото съгласуване и съм убеден, че някъде в средата или края на септември ще бъдат внесени и в парламента, където ще започне същинската работа по дебатите в съответните ресорни комисии“, каза още Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков ще се срещне с майките на деца с увреждания, които протестират на палатков лагер до Народното събрание

Министър Бисер Петков ще се срещне с майките на деца с увреждания, които протестират на палатков лагер до Народното събрание

24 Юли 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. В 14.30 часа, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще се срещне с майките на деца с увреждания, които протестират на палатков лагер до Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра Министерство на труда и социалната политика (МТСП).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания на 16 юли

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания на 16 юли

15 Юли 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва утре, 16 юли 2018 г., от 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република българия.
От институцията припомнят, че омбудсманът внесе в парламента законопроект за личната помощ, който изработи съвместно с майки на деца с увреждания. Общественият посредник заяви подкрепата си и за другите два проекта - на Закон за хората с увреждания и на Закон за социалните услуги, и ще следи те да бъдат приети в разумни срокове от Народното събрание, каквото е и искането на хората с увреждания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Маркова: Палатковият лагер на майките на деца с увреждания във Варна ще продължи до края на юли

Диана Маркова: Палатковият лагер на майките на деца с увреждания във Варна ще продължи до края на юли

11 Юли 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Варна. До края на юли продължаваме с нашето активно присъствие в палатковия лагер в центъра на Варна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Диана Маркова, която е част от инициативния комитет на майките на деца и възрастни с увреждания, които започнаха протести през юни. „Днес се навършва месец откакто беше създаден протестният палатков лагер във Варна в подкрепа на протеста на майките на деца с увреждания в София до парламента“, припомни Диана Маркова и добави: „Вече месец ние мълчаливо присъстваме, чакаме, настояваме някой да се вслуша в нашите искания и най-вече да се предприемат адекватни и по-бързи действия за приемане на трите основни закона в сектора за хората с увреждания. Тя коментира, че в момента групи работят върху нов Закон за хората с увреждания, а това означава, че най-после всички страни са единни относно това, че старият закон е абсолютно неработещ. „По наше настояване се работи и върху Закона за личната помощ. Той предизвика известно неразбиране и остри дебати. В случая ние искаме да се работи по конкретен случай“, допълни Диана Маркова. Тя съобщи, че в следващите седмици предстоят срещи с всички национално представени организации в региона – съюзите на инвалидите и слепите. „Според нас те бяха в някакъв момент манипулирани и насъскани срещу Закона за личната помощ. Не знам защо смятаха, че ако бъде въведен той, някакви социални придобивки и привилегии, които са имали досега, ще им бъдат отнети“, каза още тя.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Майки на деца и младежи с увреждания пуснаха черни балони в небето над града и пяха заедно песента „На инат“ в знак на протест

Варна: Майки на деца и младежи с увреждания пуснаха черни балони в небето над града и пяха заедно песента „На инат“ в знак на протест

11 Юли 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Майки на деца и младежи с увреждания във Варна пуснаха в небето черни балони и изпяха заедно песента на Поли Генова „На инат“ днес преди обед, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Демонстрацията бе по повод навършващия се един месец, откакто близки на хора с увреждания в града основаха палатков лагер в центъра. Протестиращите пуснаха и няколко бели балони в израз на надеждата си за промяна в социалната система в страната. Те се почерпиха и с торта за здраве, но отново носеха черни фланелки с надпис „Системата ни убива“. „Това е етикет, който ни задължават да носим по презумпция, но ние го носим с гордост и инат“ коментира Олга Божилова, която е майка на 25-годишен младеж с детска церебрална парализа. „Нищо не се е променило досега. Очакванията на всички са за реформа на гнилата ни система. Ние не защитаваме правата само на нашите деца, а на цялото общество“, коментира тя. Олга Божилова заяви, че държавната администрация в сектора трябва да бъде редуцирана с две трети, а хората с увреждания заслужават да бъдат изведени от системата на социалното подпомагане. „Едно от нашите искания за реформи е излизането на хората с увреждания от Агенция „Социално подпомагане“. Аз не се чувствам социално слаба. Да, синът ми е със 150 лева пенсия, той също не трябва да бъде обслужван там. В целия свят, социалните ходят при човека с увреждания“, коментира още Олга Божилова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Майки на деца с увреждания от града отбелязват с флашмоб 1 месец от старта на палатковия лагер срещу социалната система

Варна: Майки на деца с увреждания от града отбелязват с флашмоб 1 месец от старта на палатковия лагер срещу социалната система

11 Юли 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Варна. С флашмоб майки на деца и възрастни с увреждания ще отбележат един месец от старта на палатковия лагер в града срещу социалната система в страната. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Диана Маркова от инициативния комитет. Събитието ще започне от 11.00 часа на мястото на палатковия лагер до шадраваните пред Регионалния исторически музей.
„Изглежда има шанс да приемат до 1 октомври в пакет и трите закона, които ще гарантират цялостна реформа в сектор „Хора с увреждания“: новите Закон за хората с увреждания, Закон за социалните услуги и Закон за личната помощ“, съобщиха предварително организаторите на проявата във Варна. Според Диана Маркова в последния от изброените закони е ключът към промяна на подхода и подкрепата на хората с увреждания. Според нея решението е да се работи по конкретен случай, с личен бюджет – финансов релевант на обективни дефицити и потребности, без да се налага родителите да молят всеки месец за социални помощи, наред с останалите социалнослаби хора.
„Този закон е изцяло в контекста на европейските демократични практики. Той обърква нашите политици, които според културната традиция са свикнали с колективната отговорност на „селската“ община пред по-голямата, т.е. дават ти едни пари, местни чиновници ги разпределят някак и отчитат“, коментира Диана Маркова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Ще учредя годишни награди за бизнеса, трудови и образователни организации, интегрирали най-пълноценно хора с увреждания

Президентът Румен Радев: Ще учредя годишни награди за бизнеса, трудови и образователни организации, интегрирали най-пълноценно хора с увреждания

10 Юли 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Ще учредя годишни награди за бизнеса и трудови организации, интегрирали най-пълноценно хора с увреждания. Задължително тук е мястото да се включат образователни институции, интегриращи успешно хора с увреждания. Това каза президентът Румен Радев на закриването на кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да поема инициативата кръглата маса да стане ежегоден дискусионен форум“, обяви той. „Да дискутираме по-подробно нормативната база, къде и как може да бъде усъвършенствана. Догодина надявам се да отчетем други статистики“, коментира президентът. „Ще създам и контактна група, която да се ангажира с продължаване на диалога, под егидата на президентската институция“, заяви Румен Радев. „Ще дискутираме дали да не учредим и награда за община, осигурила най-добра среда за хора с увреждания“, уточни той. Президентът обясни, че критериите за наградите ще бъдат съставени в диалог с хората с увреждания. „Искам наградите да бъдат стимул, популяризиране на добрия пример, обществото ни има нужда. Достатъчно негативизъм се натрупа в тази сфера“, каза още държавният глава.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Стати Статев: Около 100 студенти с увреждания се обучават в УНСС - приемането им е кауза

Проф. Стати Статев: Около 100 студенти с увреждания се обучават в УНСС - приемането им е кауза

10 Юли 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. В УНСС се обучават около 100 студенти с увреждания. Визирам тези с над 70% инвалидност. Ако включим и останалите, броят им е по-голям. Това каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев на откриването на кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За УНСС приемането на хората с увреждания не е политика, а кауза“, обяви той. „Студентите и докторантите ни са обект на специално внимание. Те използват редица привилегии над тези, които са предвидени в общите законодателни мерки“, посочи Стати Статев. „Проведохме проучване сред тези около 100 студенти за отношението към тях от преподаватели и служители на университета“, обясни проф. Статев. „Това се оказва много удачно, получиха се около 30 конкретни предложения за подобрения в конкретни направления“, коментира той. „48 студенти с увреден слух от УНСС и СУ бяха подпомогнати чрез обучение по жестомимична реч“, поясни ректорът на УНСС. „Всички студенти в неравностойно положение в четвърти курс „бакалавър“ преминават стаж в реални условия“, изтъкна той. „УНСС е първият държавен университет, който през 2013 година разработи електронен наръчник за работа с докторанти с увреждания“, заяви Стати Статев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Велев, АИКБ: Има нарастващ дефицит на работна ръка

Васил Велев, АИКБ: Има нарастващ дефицит на работна ръка

10 Юли 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. В момента в България има нарастващ дефицит на работна ръка. Това каза Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България на кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В България нараства средната възраст, повишава се общата заболеваемост“, обяви той. „Средно в България по болест от работа се отсъства 8 дни. В ЕС когато се стигне до 6 дни, това е червена лампа, тоест нещо не е наред“, коментира Васил Велев. „За ефективен и конкурентен бизнес е необходима квалифицирана и мотивирана работна ръка. Не липсата на пари прави един бизнес неконкурентен, а липсата на специалисти“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Осигуряването на пенсия или лична помощ на хората с увреждания е задължително, но е изпълнение на обществен, а не на морален дълг

Президентът Румен Радев: Осигуряването на пенсия или лична помощ на хората с увреждания е задължително, но е изпълнение на обществен, а не на морален дълг

10 Юли 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Осигуряването на пенсия или лична помощ на хората с увреждания е задължително, но е изпълнение на обществен, а не на морален дълг. Това каза президентът Румен Радев на откриването на кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Дългът ни като общество съвсем не е в осигуряването на пенсия или лична помощ на хората с увреждания. Това е най-лесният начин да бъдат изключени“, заяви той. „Критерият за пълноценната интеграция на хората с увреждания е трудовата им заетост“, обяви Румен Радев. „Според данните към юни около 445 хил. са гражданите в България, които получават пенсия за трайно намалена работоспособност, малка част от тях работят на трудови договори“, посочи той. „Хората с увреждания могат и са доказали, че развиват редица други качества умения и таланти. Могат да бъдат отлични служители и работници. Имаме добри примери“, изтъкна държавният глава. „Само заедно, дебатирайки проблемите, можем да ги решим“, коментира той. „Призовавам медиите за популяризиране на добрите примери, има много такива. Нека да популяризираме добрите практики, да даваме шанс, да бъдем по-толерантни, човечни и по отворени. Да мислим единно, като общество“, заяви Румен Радев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Протестите на майките на деца с увреждания изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти

Президентът Румен Радев: Протестите на майките на деца с увреждания изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти

10 Юли 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Тази кръгла маса съвпада с периода на протести на майките на деца с увреждания. Към тях трябва да бъдем дълбоко съпричастни като общество, те изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти. Това каза президентът Румен Радев на откриването на кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бидейки солидарен с майките, искам да заявя, че целта на този форум е да постави много по-глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в обществото ни“, обяви той. „Можем да говорим за пълноценна интеграция, когато преодолеем ред психологически бариери“, посочи президентът. „Когато има такава изградена обществена среда, в която децата с увреждания да постъпват в детска градина наравно с другите, да учат в училища и висши учебни заведения наравно с другите, да се реализират на пазара на труда наравно с другите“, заяви Румен Радев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София ще се проведе кръгла маса по проблемите на заетостта на хората с увреждания под патронажа на президента Румен Радев

В София ще се проведе кръгла маса по проблемите на заетостта на хората с увреждания под патронажа на президента Румен Радев

10 Юли 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. От 10.00 часа в зала „Триадица“ на Резиденция „Бояна“, под патронажа на държавния глава Румен Радев, ще се проведе кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът се ангажира с инициативата за организиране на форума след срещата си с представители на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания в края на миналата година.
В дискусията ще участват всички заинтересовани страни – представители на организациите на и за хора с увреждания, на работодателските организации, на Министерството на труда и социалната политика и на Националното сдружение на общините в Република България. В рамките на форума ще бъдат обсъдени добрите практики и затрудненията, които срещат хората в неравностойно положение и работодателите при осигуряването на заетост. По време на конференцията ще бъдат представени възможностите за професионално обучение и квалификация. Във фокуса на дискусията ще попадне анализ на законодателството, подкрепящо процеса за интеграция на хората с увреждания на пазара на труда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Кметът Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания

Перник: Кметът Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания

7 Юли 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Перник. От 10.00 часа, кметът на Община Перник Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания в кв. „Църква“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Събитието ще бъде пред местното читалище. По-късно от 11.15 часа ще открие ХІ–то издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“ в село Кладница.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът ще настоява законите за хората с увреждания да се гледат заедно, за да спре противопоставянето (ОБЗОР)

Омбудсманът ще настоява законите за хората с увреждания да се гледат заедно, за да спре противопоставянето (ОБЗОР)

6 Юли 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще застане и зад трите закона, които искат хората с увреждания – Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. Тя постави условие законите да се приемат едновременно и в разумни срокове. Омбудсманът се срещна с хората с увреждания. „Никога не съм помисляла, че ще изпадна в ситуация, в която едни уязвими хора са изправени срещу други уязвими хора, едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Даже не искам да коментирам причините да се стигне до това, нито кой би могъл да стои зад това. Като омбудсман и като човек съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, това противопоставяне да спре“, подчерта Мая Манолова. Тя ще настоява хората с увреждания да участват в изработването и на трите закона, да бъде чуто всяко мнение, за да се постигнат текстовете и правилата, които всички хора с увреждания искат. „Обещах, че ще стоя докрай до майките и ще го направя. Това, което поех като ангажимент към тях, го свърших – Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван и добър, той е в парламента“, препотвърди позицията си омбудсманът. Мая Манолова обясни, че през следващите 10 дни ще се срещне с организациите на хората с увреждания. „Това наистина беше една човешка среща, в която ние си казахме много неща и благодаря на г-жа Манолова, че застана и зад нас, защото ние никога не сме били на различни позиции. Не сме били майки срещу майки, ние искаме едно и също, но по-различен начин. Това, което постигнахме като решение, е че трябва законите да влезнат заедно и вече да се изчистят текстовете и разногласията“, каза Златка Грудева – родител на дете с увреждане, представляваща позицията на БАЛИЗ, национално представителна организация с 47 регионални структури в страната.
Междувременно в парламента депутатите приеха на първо четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Те законово предотвратиха спирането на интеграционните добавки. Заради две решения на ВАС за отмяна на разпоредби от правилника за прилагане на закона имаше опасност част от хората с увреждания да останат без добавките. Вече е ограничен рискът от отпадане на хора с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Според БСП обаче приетите промени не целят решаване на проблема, а потушаване на напрежението.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова застана зад трите закона за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова застана зад трите закона за хората с увреждания

6 Юли 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Заявявам моето категорично намерение да застана и зад трите закона, които искат хората с увреждания – Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги и да стана гарант те да бъдат приети едновременно и в разумни срокове. Това обяви омбудсманът Мая Манолова след проведената в институцията среща с представители на организациите на хора с увреждания, съобщиха от пресофиса на омбудсмана на Р България. Тя ги покани на среща вчера след протеста им пред Народното събрание срещу подготвения от екипа й и майки на деца с увреждания законопроект за личната помощ. „В изключително трудна ситуация съм и като омбудсман, и като човек, който е в публичния живот от доста време. Никога не съм помисляла, че ще изпадна в ситуация, в която едни уязвими хора са изправени срещу други уязвими хора, едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Даже не искам да коментирам причините да се стигне до това, нито кой би могъл да стои зад това. Като омбудсман и като човек съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, това противопоставяне да спре“, подчерта Мая Манолова. Тя ще настоява още хората с увреждания да имат възможността да участват в изработването и на трите закона, да бъде чуто всяко мнение, за да се постигнат текстовете и правилата, които всички хора с увреждания искат. „Всички заедно срещу несправедливостите за по-добри правила, за по-добри политики, които да работят за всеки един човек с увреждане, за неговия конкретен проблем. Не мога да деля едно увреждане с друго увреждане. Аз обещах, че ще стоя докрай до майките и ще го направя. Това, което поех като ангажимент към тях, го свърших – Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван, той е добър, той е в парламента“, препотвърди позицията си омбудсманът. Според нея търсената справедливост е във философията и на трите закона – всеки човек с увреждане според неговите индивидуални потребности да получава лична помощ, рехабилитация, дневни центрове, свободно придвижване, помощни средства, медицински изделия, възможност за живот в общността, както и да реализира правото си на образование, труд и здравеопазване. Манолова беше категорична, че не трябва да има насаждане на страхове, притеснения, внушения или противопоставяне. „Сега остава да се напишат и другите два закона, които са в социалното министерство. Ще настоявам, ще участвам лично, няма да пожаля време и през юли, и през август, колкото е необходимо. Аз и моят екип ще участваме в подготовката на възможно най-добрите текстове, така че тези закони да влязат едновременно и да бъдат приети едновременно, за да е спокоен всеки човек с увреждане, че единият закон, едните правила, няма да са за сметка на другия закон, на другите правила, че има справедливост“, заяви общественият защитник. Омбудсманът обяви още, че започва срещи с организациите на хората с увреждания. „През следващите 10 дни мисля да отида на място и да се чуя с всички“, каза общественият защитник. Манолова вече е получила покани за посещение в дневните центрове на БАЛИЗ в гр. Пазарджик, в клуба на инвалида в столичния кв. „Младост“, в гр. Варна и в Съюза на глухите. „Моето подозрение след вчерашния протест се потвърди – хората с увреждания не знаят какви са текстовете на Закона за личната помощ. Те не знаят и какви текстове се готвят в Закона за хората с увреждане, те не знаят и какви са проблемите с интеграционните надбавки в момента. Това незнание, тази липса на информация, създава възможност за манипулации, за слухове и за настройване на едни хора срещу други хора. Всичко това трябва да спре“, заключи омбудсманът. Според нея е крайно време и експертите на социалното министерство да се забързат и да работят с бързи темпове, защото хората с увреждания не разполагат с цялото време на света и искат реформа сега. „Това наистина беше една човешка среща, в която ние си казахме много неща и благодаря на г-жа Манолова, че застана и зад нас, защото ние никога не сме били на различни позиции. Не сме били майки срещу майки, ние искаме едно и също, но по-различен начин. Това, което постигнахме като решение, е че трябва законите да влезнат заедно и вече да се изчистят текстовете и разногласията“, каза Златка Грудева – родител на дете с увреждане, представляваща позицията на БАЛИЗ, национално представителна организация с 47 регионални структури в страната. Грудева подчерта, че хората с увреждания трябва да вървят в една посока и да се вслушват един в друг. По-късно омбудсманът посети палатковия лагер на майките с увреждания пред парламента и заедно обявиха, че ще подкрепят не само Закона за личната помощ, но и останалите два за хората с увреждания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Невена Стоянова, АБВ: Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото

Невена Стоянова, АБВ: Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото

6 Юли 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото. Това каза Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове в АБВ и експерт в областта на социалната политика, в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и техните протести. По думите на Стоянова в него са засегнати проблеми, които касаят едва 10% от хора с увреждания. "Ако се приеме този законопроект, решаваме проблемите на 10 % на хората с увреждания и извеждаме останалите 90% пак на палатки или под прозорците на „Дондуков“. Работата на парче в случая няма да донесе никакви ползи на обществото и в частност на хората с увреждания", каза тя. Стоянова припомни, че преди две години непосредствено след министър Ивайло Калфин, министър Зорница Русинова е увеличила месечните пенсии на деца с увреждания до 18-годишна възраст на 930 лв. "Да, частично решиха проблема, стопираха нагнетяването на напрежение, но се оказа, че сред навършване на 18 години тези вече възрастни изпадат в състояние на крайна безпомощност и невъзможност за водене на нормален живот. Затова считаме, че е нужно цялостно разработване на нов законопроект, който да подсигури всички социални групи", допълни тя. Невена Стоянова обяви, че АБВ изказва напълно разбиране към протестиращите родители на децата с тежки увреждания. По думите й неглижираното отношение от страна на държавата ни в продължение на години по отношение на проблемите на хората с увреждания в частност и на децата е довело до този логичен завършек и ескалиране на напрежението. "Съответно изведе хората в палатковия лагер. До това се стига, когато нещата не срещат разбиране. Повече от месец тези хора настояват проблемите им да бъдат решени. На този етап сякаш управляващите не желаят или са в несъстояние да реагират по казуса, въпреки че демонстрират активен работен процес", допълни председателят на Федерацията на женските клубове в АБВ.

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки

Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки

6 Юли 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Законопроектът бе внесен съвместно от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и подложен на първо четене. „За“ него гласуваха 131 народни представители, „против“ - 2 и „въздържали се“ - 0, с което той бе приет. Приетите промени са обвързани с решението на Върховния административен съд, който отмени разпоредбите от Правилника за прилагане на закона. Според съда обвързването на размера на месечната добавка за социална интеграция с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с уреждания за определянето на размера й са единствено индивидуалните потребности на хората с увреждания. Промените целят да се преуредят отменените разпоредби от правилника в закона, за да се синхронизира нормативната уредба. С приетия проект се ограничава рискът от отпадане на хора с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за социална интеграция за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Депутатите намалиха и срока за внасяне на предложения между първо и второ четене на три дни.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Невена Стоянова, АБВ: Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера

Невена Стоянова, АБВ: Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера

6 Юли 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера. Това каза Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове в АБВ и експерт в областта на социалната политика, в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и техните протести.
Във връзка с оставката на заместник-министър Росица Димитрова и все още неоттеглената на министър Бисер Петков, Стоянова обясни, че обществото винаги е било изключително чувствително на тема прозрачност и разумно управление на публичните средства. "Логично беше на фона на създалата се ситуация, когато с лека ръка се харчат 8000 лв. за самолетен билет, да се поиска нечия оставка. Друг е въпросът, че в случая е жертван висш експерт в лицето на г-жа Росица Димитрова. Хвърлянето на оставки не би решило проблемите в социалната сфера. По-скоро това е политически ход, с който премиерът Бойко Борисов печели време. Разбира се, упражнява манипулации върху обществото", допълни Стоянова. Тя отчете, че в последния месец е имало сериозно прехвърляне на искри и от страна на премиера Борисов, и от страна на Димитър Манолов. "Няма да коментирам техните думи, но сами по себе си те са бумеранг, произволно хвърлен в обществената среда, и е въпрос на време да отключат действия. Безумие е обаче, че държавата в лицето на социалното министерство вместо да заеме отговорна позиция, настройва майките на деца с увреждания срещу организациите, с които трябва да работят и да си сътрудничат", каза Стоянова. Тя изтъкна, че ПП АБВ винаги е ценяла и ще продължава да взима предвид мнението на всички български граждани, независимо от формата, в която са представени. "Струва ми се недобре в съвременното демократично общество да се налага натиск за унифициране на мнението на стотици хиляди българи и изказването им през национално-представени организации с цел да се удовлетворят нечии желания, в случая на премиера. Щом тези хора имат проблеми, те имат възможност, живеем в демократично общество да излязат там където са преценили, че е нужно. Да, на жълтите павета, да - под прозорците на „Дондуков", допълни още тя.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания

6 Юли 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа в институцията на омбудсмана (гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22) общественият защитник Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания, които протестираха вчера пред Народното събрание срещу подготвения от екипа ѝ и майки на деца с увреждания проект на Закон за личната помощ. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
В 10.30 часа омбудсманът ще даде брифинг за журналисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания

6 Юли 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен съвместно от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Промените са обвързани с решението на Върховния административен съд, който отмени разпоредбите от Правилника за прилагане на закона. Според съда обвързването на размера на месечната добавка за социална интеграция с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с уреждания за определянето на размера ѝ са единствено индвидуалните потребности на хората с увреждания. Промените целят да се преуредят отменените разпоредби в правилника и да се синхронизира нормативната уредба. С проекта ще се ограничи рискът от отпадане на хората с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за социална интеграция за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги и ще се гарантират техните права. На вниманието на депутатите се предлагат и промени в Кодекса на труда, чрез които синдикалните и работодателските организации трябва да се вписват в регистър към окръжните съдилища по седалището им. Депутатите ще започнат работа и по промените в Закона за защита от шума в околната среда. В 11.00 часа ще започне и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат трима министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на околната среда и водите Нено Димов, на културата Боил Банов и на труда и социалната политика Бисер Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда

5 Юли 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда. В държава с тежка демографска криза, каквато е България, е нелогично такава голяма група от хора да остава извън гражданския и обществен оборот. Това заяви Петър Кичашки, юрист и изпълнителен директор на Института за модерна политика (ИПИ), съобщиха от ИПИ.
"Социалното предприемачество е едно възможно решение. То е изключително популярно на Запад и аз приветствам инициативата на правителството за специален закон в тази сфера. Предстои, разбира се, тази законодателна инициатива да се прецизира в парламента, но като цяло да се разсъждава в тази посока е изключително полезно. Чрез социално предприемачество може да се постигне едно реално включване на хората с увреждания в пазара на труда, което ще даде възможност на тази група от хора да създава продукт. Това би било едно осъвременяване на вече остарелите разбирания за трудово коопериране на хората с увреждания", каза още Кичашки.
"Радвам се, че има чуваемост за проблемите на хората с увреждания. Виждаме, че има законодателни и политически инициативи, има така да се каже обществен момент за реформа. Наистина уврежданията останаха едва ли не единственият нереформиран сектор след промените и сякаш назря моментът за една задълбочена, хоризонтална реформа в сферата", обясни още юристът Петър Кичашки пред Bloomberg TV Bulgaria.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "Воля" внесе в парламента Закона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова

ПГ на "Воля" внесе в парламента Закона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова

3 Юли 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на "Воля" изпълни още едно свое обещание и внесе в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен от екипа на Мая Манолова. Това съобщиха от пресцентъра на партията. "Воля" е единствената, поне засега, която е подкрепила проекта. Целта е той да бъде гласуван максимално бързо в пленарна зала, за да могат майките на деца с увреждания, които протестират от седмици в цялата страна, да могат да се приберат при децата си възможно най-скоро. ПГ на ВОЛЯ се надява също така да бъдат прекратени и опитите на политически партии да употребяват за свои рекламни цели страданието на децата и техните родители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Подготвеният от нас законопроект дава възможност на всички хора с увреждания да поискат лична помощ

Омбудсманът Мая Манолова: Подготвеният от нас законопроект дава възможност на всички хора с увреждания да поискат лична помощ

1 Юли 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът, който сме подготвили, дава възможност на абсолютно всички хора с увреждания да поискат лична помощ. Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР омбудсманът Мая Манолова.
"Всъщност получаването на лична помощ не е решаване на всички проблеми на хората с увреждания, но на практика е ключът към решаването им и към упражняване на техните права, защото това е средството, инструментът, механизмът, чрез който хората с уреждания имат достъп до дневни центрове, до образование, до трудова заетост, до рехабилитация, до живот в общността да реализират своето право на избор и да могат сами да управляват живота си, когато наистина има регламент, който да им осигури лична помощ. Това е изключително важен проект", коментира Манолова. "В момента асистентските услуги се предоставят на проектен принцип, на програмен принцип и макар за тях да се предоставят 169 милиона лева годишно, реално достъп до такива услуги имат 11 158 хора с увреждания, тоест асистентската услуга, която реализира лична помощ стига само до тези хора, а останалите получават една надбавка от 90 лева за чужда помощ ежемесечно, която на практика не може да им осигури нищо. С 90 лева какво можеш да си осигуриш като личен асистент или като подкрепа за помощ? Всъщност сега ситуацията е дискриминационна и дава възможност само на 11 158 човека да ползват такива услуги и то в зависимост от средствата. В община Бургас им се предоставят само по два часа дневно, независимо че някои от тях имат много по-големи потребности. Всъщност проектът, който предлагаме, ще даде възможност на всички хора с увреждания да кандидатстват. Финансовите разчети са направени върху това 77 000 души да получат чужда помощ, защото такава е реалната ситуация в момента. Толкова са хората, които освен съответния процент неработоспособност, им е дадено и право за чужда помощ", поясни тя.
Манолова добави още, че предложените от ГЕРБ спешни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания връщат процеса с 20 години назад: "В този проект се връща принципът за раздаване на средства на всички по равно, като базата върху, която ще се смята, е гарантираният минимален доход, който е в размер на 75 лева. Изобщо много обезкуражаващи действия на фона на протеста на майките и на тяхното очакване да се започне с реална реформа в системата".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът и майките на децата с увреждания внесоха в парламента законопроект за личната помощ (ОБЗОР)

Омбудсманът и майките на децата с увреждания внесоха в парламента законопроект за личната помощ (ОБЗОР)

29 Юни 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания депозираха в парламента проект на Закон за личната помощ, който изготвиха съвместно. Майките поставиха едноседмичен срок на депутатите да придвижат закона. В противен случай обявиха, че ще преминат към ефективни протестни действия в цялата страна. Омбудсманът Мая Манолова обясни, че според финансовата обосновка ще бъдат нужни 105 млн. лева през следващата година за финансиране на лична помощ за хората с увреждания. Според нея сумата със сигурност няма да бъде изразходвана в пълния си обем през първата година, защото не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент. В законопроекта не им се отнема възможността да получават 90 лева добавка за лична помощ, както досега. Предоставя им се избор между добавката и личен асистент. Мая Манолова изтъкна, че ако депутатите приемат закона, ще дадат възможност на хората с увреждания да управляват сами живота си и да бъдат пълноправни членове на обществото. Тя предлага след влизането в сила на закона да се създаде организация за прилагането му, тъй като ще се възложат нови правомощия на компетентния орган за лична помощ. Той ще трябва да приеме методика за индивидуална оценка, да сформира комисии. Да се регистрират доставчиците на личната помощ, а хората с увреждания да кандидатстват, за да им се направят индивидуалните оценки. Междувременно парламентът отхвърли предложението на БСП за отмяна на лятната ваканция с цел да се гласуват промените. Според омбудсмана депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли, до края на текущата пленарна сесия, без да правят компромиси с качеството му. „Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато, и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този закон“, заяви Мая Манолова. Тя обясни, че депутатите са улеснени максимално, като са взети предвид всички писмени предложения. Коригиран е пакетът на съпътстващите законопроекта документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Изяснени са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли

Омбудсманът Мая Манолова: Депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли

29 Юни 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. До 31 юли депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му. Това каза пред журналисти в Народното събрание омбудсманът на Р България Мая Манолова преди да внесе законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако се заемат незабавно с проекта, който наистина е много добър, обсъждането и приемането ще им отнеме време съизмеримо с оставащото до края на пленарната сесия“, обясни тя. „Улеснили сме максимално депутатите. Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато, и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този Закон за личната помощ“, коментира омбудсманът. „Представители на организации, които бяха най-активни в своите нападки и персонални критики, не намериха време да се включат в публичното обсъждане“, обясни Мая Манолова и обяви, че в законопроекта са взети предвид предложенията на всички, които са ги изпратили писмено. „Коригирахме и пакета съпътстващи документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Ясни са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ и най-вече е ясно, че това е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания“, поясни тя. „Личната помощ, която регламентира законът, да бъде предоставена така че хората да имат достъп и реално упражнено право на труд, на образование, на здравеопазване, на живот, на социализация“, обяви Мая Манолова. „Надеждата ми е, че това ще бъде първата крачка на реформата в социалната система, в политиките за хората с увреждания“, заяви тя. По думите й реформа означава отчитане интересите на гражданите и ефективно изразходване на публичните пари.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена

Министър Бисер Петков: Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена

28 Юни 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с решението на Върховния административен съд за отмяна на текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, транспортни, информационни и телекомуникационни технологии, министър Петков посочи, че това решение няма да засегне всички, които получават интеграционни добавки. „До датата на решението на ВАС ингеграционните добавки ще продължават да се изплащат ежемесечно до изтичане на срока на ТЕЛК-овото решение и на социалната оценка“, каза министърът и поясни, че отмяната на правилника касае новите случаи. „Промяната, която се надявам да бъде подкрепена от народните представители, всъщност ще бъде свързана с допълнение в Закона за интеграцията на хората с увреждания в чл. 42 основно, свързани с това, че отменените текстове на Правилника за интеграция на хората с увреждания ще бъдат уредени в закона. Мотивите на съда за отмяна е, че тези текстове от правилника противоречат на текстове от закона“, каза Петков. Той посочи, че целта е през средата на месец юли да има вече приет закон, за да може и през юли да бъдат отпускани интеграционни добавки, за тези, които не може да се случи поради липсата на правно основание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.