НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Христо Казанджиев, енергиен експерт: Идеята за изграждане на втора тръба на „Турски поток“ и част от газа да мине към Европа е нереалистична и лишена от икономическа логика

Христо Казанджиев, енергиен експерт: Идеята за изграждане на втора тръба на „Турски поток“ и част от газа да мине към Европа е нереалистична и лишена от икономическа логика

12 Юни 2018 | 22:01 | Агенция "Фокус"
София. Идеята за изграждане на втора тръба на „Турски поток“ и част от газа да мине към Европа е нереалистична и лишена от икономическа логика. Това каза за Радио "Фокус" Христо Казанджиев, енергиен експерт в Български енергиен и минен форум. "Това нещо в контекста на постигнатата договореност между Меркел и президента Путин за това, че няма да се намалява транзитът през Украйна, означава, че втората тръба вече става твърде далечна перспектива, да не кажем невъзможна. Но разбира се, нещата се развиват и на дневен ред излиза проектът за Трансанадолски газопровод (ТАНАП). Не за друго, а защото Италия обяви, че ще преразгледа позицията си относно проекта Трансадриатик пайплайн (ТАП), което означава, че при отказ за реализация по този проект е много вероятно газът от Азербайджан изцяло, в обем от 10 млрд. куб. м, да се насочи през България за Европа", коментира Христо Казанджиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Двупосочната газова връзка между България и Турция ще бъде открита в края на месеца (ОБЗОР)

Двупосочната газова връзка между България и Турция ще бъде открита в края на месеца (ОБЗОР)

12 Юни 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Измир. Разширението на газопровода за Турция в участъка станция „Лозенец“-съоръжение Недялско ще бъде открито в края на юни. Това стана ясно след срещата между премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Биняли Йълдъръм в Измир. На срещата е взето и решение България да има почетен консул в Измир. Последната среща между Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм беше на 16 февруари. Двамата разговаряха на Мюнхенската конференция по сигурността. Срещата в Измир е в отговор на поканата на турския премиер Бойко Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП. Газопроводът беше открит в турския град Ескишехир, така първият газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан ще достигне до турския пазар. Изпълнени са всички строително-монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция за 14 млрд. куб.м. до 15,7 млрд. куб.м. годишно. Ще може да се транзитира и природен газ в обратната посока - от Турция към България. Изграждането на 20-км газопроводна отсечка ще повиши сигурността на преносната система на „Булгартрансгаз“ и ще осигури възможност за пренос на допълнителни количества газ в участъка КС „Лозенец“ и българо-турската граница
„С Русия и Турция сме се разбрали газа да мине през България, домашното ни е да кажем как. Още преговаряме с ЕК“, заяви Бойко Борисов. „Всичко това стои на масата, имаме най-приятелската подкрепа“, коментира Бойко Борисов. Премиерът изтъкна важността на продължаването на газопроводите през България. „Десетилетия много български политици са говорили за азерски газ, но без да кажат как ще стигне до нас“, посочи той.
Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви: „С България сме много повече от съседни държави, имаме дълбоко вкоренено споделено минало“. Той определи като много важно продължаването на добрите съседски отношения между двете страни. Бинали Йълдъръм обяви, че Турция вижда България като стратегически партньор в енергетиката. Той отчете увеличаване на туристическия обмен между България и Турция, като страната ни е на пето място по туристи в турските курорти. Турският премиер оцени високо Българското председателство на Съвета на ЕС. „България полага изключително много усилия, за да може да придвижи европейския дневен ред напред“, заяви той.
Работното посещение на премиера Борисов продължава в Израел. Там му предстоят срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин, както и с лидера на опозицията Исаак Херцог.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Борисов разговаря в Тел Авив с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис

Премиерът Борисов разговаря в Тел Авив с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис

12 Юни 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. „Спасяването на българските евреи е безпрецедентен факт в световната история - нито един евреин от България не е изпратен в лагерите на смъртта. Ние се гордеем с този факт". Това заяви в Тел Авив министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, съобщиха от правителствената информационна служба. През 2018 г. се отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Премиерът Борисов подчерта, че и днес България продължава да се бори срещу всякакви прояви на нетолерантност, ксенофобия и реч на омразата, включително в условията на интензивен миграционен натиск към страната. Той изтъкна, че българското правителство следи внимателно проблемите, свързани с расизма, расовата дискриминация и нетърпимостта.
Борисов запозна Дейвид Харис с ангажиментите на страната като ротационен председател на Съвета на ЕС през първата половина на тази година и изтъкна, че ключовата дума за диалог, която е използвана, е мир. Двамата обсъдиха също двустранните отношения и приноса на България за стабилизация и устойчиво развитие на Балканите.
От своя страна Дейвид Харис подчерта, че комитетът има чудесно партньорство с България и лично с премиера Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм след срещата с Бойко Борисов: Нова високоскоростна железница ще свърже Турция и Европа

Бинали Йълдъръм след срещата с Бойко Борисов: Нова високоскоростна железница ще свърже Турция и Европа

12 Юни 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Измир. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм във вторник обяви, че страната ще започне да изгражда своята част от новия проект за високоскоростна железница, която да е част от трансевропейския транспортен коридор, предава Anadolu Agency.
В изказване на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в град Измир, Йълдъръм заяви: „Започваме нов проект за високоскоростна железница в близките месеци, която е турската част от трансевропейския транспортен коридор.
Според неговите думи, ж.п. линията ще бъде с дължина от 223 километра и ще покрие цялото разстояние от Истанбул до Одрин. Турският премиер добави, че железницата ще бъде част възобновяването на историческия „Път на коприната“, свързващ Европа, Балканите, Анадола, Близкия Изток и Далечния Изток.
„В същото време, тази връзка ще е транспортен коридор към Европа през Турция и България“, обясни Йълдъръм.
Според съобщението на Министерството на транспорта, корабоплаването и комуникациите на Турция, високоскоростните влакове ще развиват скорост от 200 км/ч.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов вече е в Израел, за да  участва в Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес

Премиерът Бойко Борисов вече е в Израел, за да участва в Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес

12 Юни 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Премиерът Бойко Борисов вече е в Израел, за да участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Бойко Борисов участва в сесията в годината, в която отбелязваме 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Визитата на премиера в Израел на ниво министър-председател през 2010 година беше първата от 18 години. Той посети Израел и в края на февруари 2016 година.
В българската делегация в Израел са вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, посланикът ни Н.Пр. Димитър Михайлов, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова. Премиерът е придружаван и от представители на Българската православна църква и на еврейската общност в България.
Посещението на министър-председателя в Израел продължава и утре. Бойко Борисов ще разговаря с израелския президент Реувен Ривлин и с министър-председателя Бенямин Нетаняху.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Десетилетия много български политици са говорили за азерски газ, но без да кажат как ще стигне до нас

Премиерът Бойко Борисов: Десетилетия много български политици са говорили за азерски газ, но без да кажат как ще стигне до нас

12 Юни 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Измир. Изказвам съболезнованията си към близките на загиналите пилоти. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Измир, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“ в Измир. „Изключително разчитаме на продължаването на газопроводите през територията на България“, посочи той. „Десетилетия много български политици са говорили за азерски газ, но без да кажат как ще стигне до нас“, коментира Бойко Борисов. Той изтъкна важността на транспортните коридори в Западните Балкани, както и влиянието на Турция.
Турският премиер Бинали Йълдъръм подари на премиера Бойко Борисов ваза по повод рождения му ден утре.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С Русия и Турция сме се разбрали газа да мине през България, домашното ни е да кажем как

Премиерът Бойко Борисов: С Русия и Турция сме се разбрали газа да мине през България, домашното ни е да кажем как

12 Юни 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Измир. С Русия и Турция сме се разбрали газа да мине през България, домашното ни е да кажем как. Още преговаряме с ЕК. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Измир, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“ в Измир. „Имаме уверението на турската и руската страна, че намирайки подходяща допустима от ЕК, ще намерим формула да транспортираме газа през Сърбия, Унгария, Македония, Албания“, посочи той. „Всичко това стои на масата, имаме най-приятелската подкрепа“, коментира Бойко Борисов. „Решихме да направим почетен консул на България в Измир“, каза още той.
Последната среща между Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм беше на 16 февруари. Двамата разговаряха на Мюнхенската конференция по сигурността.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турският премиер Бинали Йълдъръм: Виждаме България като стратегически партньор в енергетиката

Турският премиер Бинали Йълдъръм: Виждаме България като стратегически партньор в енергетиката

12 Юни 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Измир. Енергетиката е важна област, в която развиваме отношенията си. Виждаме България като наш стратегически партньор. Това каза турският премиер Бинали Йълдъръм след среща с българския си колега Бойко Борисов в Измир, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“ в Измир. „Предстои да открием ТАНАП. С него годишно около 10 млрд. Куб. м азерски газ ще бъде транспортирани до европейските държави“, посочи той. „Между двете страни туристическият обмен се е увеличил още повече. България е една от топ държавите с туристи в Турция. България е пета в класацията. Това също допринася за добрите ни отношения“, заяви турският премиер.
„България полага изключително много усилия, за да може да придвижи европейския дневен ред напред. Оценяваме усилията й като председател на Съвета на ЕС“, изтъкна Бинали Йълдъръм. „Борисов вложи много усилия, когато се реши да бъде организирана срещата ЕС- Варна, за което много му благодаря“, каза още той.
Биляна ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Турският премиер Бинали Йълдъръм: С България сме много повече от съседни държави, имаме дълбоко вкоренено споделено минало

Турският премиер Бинали Йълдъръм: С България сме много повече от съседни държави, имаме дълбоко вкоренено споделено минало

12 Юни 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Измир. Турция и България са много повече от съседни държави. Имаме дълбоко вкоренено споделено минало. Това каза турският премиер Бинали Йълдъръм след среща с българския си колега Бойко Борисов в Измир, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“ в Измир. „Изключително важно е да продължим да поддържаме добрите си съседски отношения“, заяви той. „Премиерът Борисов имаше вече пред планирана програма, поради това няма да може да присъства на откриването на ТАНАП. Но на откриванеот ще присъства българският министър на енергетиката“, коментира Бинали Йълдъръм. „Въпреки това обаче той бе така добър да дойде в Измир, макар и за кратко, защото отдава голямо значение на проекта ТАНАП“, изтъкна той. „Запознат съм с инцидента с хеликоптер в Пловдив. Искам да изразя искрените си съболезнования“, каза още турският премиер.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турският премиер Бинали Йълдъръм: Отношенията ни с България са специални - пример за съседи, които си помагат и се уважават

Турският премиер Бинали Йълдъръм: Отношенията ни с България са специални - пример за съседи, които си помагат и се уважават

12 Юни 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Измир. Отношенията между България и Турция са специални. Ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават. Това е казал турският премиер Бинали Йълдъръм на срещата си с премиера Бойко Борисов, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“ в Измир. Йълдъръм е благодарил на Борисов за политиката на България спрямо мигрантите. Двамата са отбелязали ръст в отношенията между България и Турция в икономиката и туризма, както и отношенията на толерантност и уважение. „Дори и от различни религии трябва да живеем в мир заради народите си. Заради това на всички срещи за Западни Балкани повтарям думата мир“, е заявил Бойко Борисов.
Очаква се двамата премиери да дадат изявление.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В края на юни ще открием разширението на газопровода за Турция в участъка станция „Лозенец“-съоръжение Недялско

Премиерът Бойко Борисов: В края на юни ще открием разширението на газопровода за Турция в участъка станция „Лозенец“-съоръжение Недялско

12 Юни 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Измир. Ще можем да открием разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец“ и очистно съоръжение "Недялско" в края на юни. Това е казал премиерът Бойко Борисов на срещата си с турския си колега Бинали Йълдъръм, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“ в Измир. „Проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция“, е подчертал той. „Изпълнени са всички строително-монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция за 14 млрд. куб. м. до 15,7 млрд. куб. м. годишно“, е обяснил премиерът. „Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в ревересивна посока - от Турция към България“, е изтъкнал Бойко Борисов.
Бинали Йълдъръм е благодарил на Бойко Борисов, че е дошъл и е приел срещата. Бойко Борисов го е уведомил, че министърът на икономиката Емил Караниколов ще остане на официалното откриване на ТАНАП. Премиерът му е разказал, че на срещата си с Владимир Путин, той го е информирал за разговорите си с Реджеп Ердоган за отклонението в тръбата.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Измир, където ще се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Измир, където ще се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм

12 Юни 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Измир. Премиерът Бойко Борисов пристигна в Измир, където ще се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Срещата е в отговор на поканата на турския премиер Бойко Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП. Газопроводът ще бъде открит в турския град Ескишехир, така първият газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан ще достигне до турския пазар.
В българската делегация в Турция участват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов и посланик Н.Пр Надежда Нейнски.
Работното посещение на премиера Борисов продължава в Израел. Там му предстоят срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин, както и с лидера на опозицията Исаак Херцог.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина

12 Юни 2018 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина на 12, 13 и 14 юни. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В Ерусалим премиерът Борисов ще проведе срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и с лидера на опозицията Исаак Херцог. На тях ще бъде направен преглед на двустранните отношения в областите от взаимен интерес, включително в сферата на сигурността и борбата с тероризма, и ще бъдат обменени мнения по международни и регионални теми.
В годината, в която отбелязваме 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, министър-председателят ще участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес и ще разговаря с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.
Бойко Борисов и българската делегация, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъдат приети от Патриарха на Ерусалим Теофилос Трети.
Те ще имат среща и с българската общност в Тел Авив, за която концерт ще изнесе ансамбълът на Николина Чакърдъкова.
В Рамала делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, ще разговаря с премиера на Палестина Рами Хамдала за възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и за Близкоизточния мирен процес.
При посещението си в Израел премиерът ще бъде придружаван и от представители на Българската православна църква и на еврейската общност в България.
Преди посещението си в Израел премиерът Борисов ще се срещне в Измир с турския си колега Бинали Йълдъръм. Срещата е в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.