НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Евгения Костадинова, МОН: Оформя се устойчива тенденция за по-добри резултати на зрелостните изпити тази година

Евгения Костадинова, МОН: Оформя се устойчива тенденция за по-добри резултати на зрелостните изпити тази година

13 Юни 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. Оформя се устойчива тенденция за по-добри резултати на зрелостните изпити тази година. Това каза в седмичното образователно предаване „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Евгения Костадинова, директор на дирекция предучилищно образование към МОН. Тя коментира, че резултатите са по-високи спрямо предходната година не само по български език и литература, а също и по математика, физика и астрономия. „Процентът на отличните оценки по математика, физика, английски и немски език е по-висок отколкото процента на отличните оценки в предходните години. Това показа повишена мотивация и добре преценен избор на зрелостниците, които имат право да изберат предмета, по който да положат втория си държавен зрелостен изпит. Припомням, че българският език е задължителен за всички", отбеляза Костадинова. Тя уточни, че за втора поредна година зрелостниците, учещи в професионални гимназии, имат възможността да изберат дали да положат държавен зрелостен изпит по общо образователен предмет или на негово място да впишат в дипломата си резултат от успешно положен държавен изпит за степен на придобиване на професионална квалификация. Максималният брой от 100 точки успяха да постигнат 215 ученика, спрямо 18 от миналата година, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

3% от зрелостниците преписват художествения текст вместо да създадат свой собствен на матурата по български език

3% от зрелостниците преписват художествения текст вместо да създадат свой собствен на матурата по български език

12 Юни 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. 3% от зрелостниците преписват художествения текст вместо да създадат свой собствен на матурата по български език. Това съобщи на брифинг в Министерството на образованието и науката Александър Трингов – експерт по български език и литература, във връзка с резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Задоволителна и радваща е тенденцията, че тази година имаме повишаване на успеха. Продължава тенденцията към намаляване на зрелостниците, които не създават собствен текст, а преписват художествения или получават 0 т. 3% от учениците преписват художествения текст. Значително по-висок е процентът на зрелостниците, избрали да работят по жанра „есе“. Краят на проверката по български език и литература показа един по-висок резултат, незначителен, но все пак с тенденция към повишаване. Голяма част са дали верен отговор на 7-а задача“, обясни Трингов.
От брифинга стана ясно още, че форматът на ДЗИ се определя с наредба на министъра, като форматът следва учебните програми, по които зрелостниците се обучават. От МОН уточниха, че нямат основание да променят формата. От 2022 г. новият закон изисква зрелостни изпити на две равнища – върху общообразователната и профилираната подготовка, което означава различни ДЗИ в зависимост дали един ученик е изучавал предмет като профилиращ, или само като общообразователен.
Зам.-министър Таня Михайлова уточни, че матурата по БЕЛ е първият държавен зрелостен изпит и ще бъде еднаква за всички ученици. Тези, които изучават БЕЛ като профилиращ предмет в 11 и 12 клас, ще могат да се явят отново на български език и литература на третата пожелателна матура, но на по-високо равнище. Университетите сами ще преценят какъв да бъде приемът и за коя специалност какво равнище им е необходимо. Профилираният предмет обаче ще бъде задължителен за втората матура.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По математика са най-високите резултати от началото на провеждането на държавните зрелостни изпити

По математика са най-високите резултати от началото на провеждането на държавните зрелостни изпити

12 Юни 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Най-високи са резултатите по математика от началото на провеждането на държавните зрелостни изпити (70,41 т.). Това стана ясно по време на брифинг в Министерството на образованието и науката, на който бяха представени резултатите от държавните зрелостни изпити, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По български език и литература заявилите допускане до държавен зрелостен изпит са 55 188, допуснатите са 52 635, а положилите изпит са 51 088. По втория държавен зрелостен изпит заявилите са 44 920, допуснати – 43 038, положили – 41 670. 333 зрелостници са положили изпит по желание.
Нараства процентът на отличните оценки по математика, физика и астрономия, английски език и по немски език, което говори за повишена мотивация и добре преценен избор на предмет за II ДЗИ.
Средната оценка по български език и литература е добър 4,24, а на II ДЗИ – много добър 4,50. Най-висок брой точки има по чуждите езици. Увеличава се процентът на зрелостниците, които създават текст на ДЗИ по български език и литература. Очертава се устойчива тенденция към спад на процента на двойките по география в сравнение с предходните две години (32,56% за 2016 г., 24,86% за 2017 г. и 17,18% за 2018 г.).
От МОН отчитат, че добре са сработили мерките за сигурност – само 16 анулирани работи на ДЗИ, по време на проверката и оценяването за нарушена анонимност са анулирани 11 работи. По нисък брой точки се отчита по биология и здравно образование, испански език, френски език и италиански език. 215 зрелостници са с максималния брой от 100 точки, през 2017 г. – те са били 18. С 0 точки са 4-ма зрелостници, през 2017 г. те са били 15.
4496 зрелостници са с поне една слаба оценка, през 2017 г. те са били 5882. Отличните оценки по български език и литература са 6474, а през 2017 г. те са били 6155. Отличните оценки по II ДЗИ са 13380. Слабите по БЕЛ – 3025, а по II ДЗИ – 2228. С най-добър резултат по български език и литература е 91 Немска езикова гимназия-София - 5,62, а по втория държавен зрелостен изпит - Амеркианския колеж в София - 5,93.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Таня Михайлова: В 9 от 14 държавни зрелостни изпити по избор на ученика имаме повишаване на резултатите

Зам.-министър Таня Михайлова: В 9 от 14 държавни зрелостни изпити по избор на ученика имаме повишаване на резултатите

12 Юни 2018 | 09:03 | Агенция "Фокус"
София. В 9 от 14 държавни зрелостни изпити по избор на ученика имаме повишаване на резултатите. Това каза на брифинг зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Със сигурност резултатите от държавните зрелостни заслужават (ДЗИ) интерес. Ще видим една тенденция, която е по-скоро удовлетворяваща. В 9 от 14 изпити по избор на ученика имаме повишаване на резултатите. ДЗИ са отговорност на всеки един, зает в образователната система“, коментира Михайлова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анализ на резултатите от майската сесия на държавните зрелостни изпити ще бъде представен в Министерството на образованието и науката

Анализ на резултатите от майската сесия на държавните зрелостни изпити ще бъде представен в Министерството на образованието и науката

12 Юни 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. В 09.00 часа. в залата на IV етаж в Министерството на образованието и науката (МОН) ще бъде представен анализ на резултатите от майската изпитна сесия на държавните зрелостни изпити. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.