НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Славчо Томов: Новото в кандидатстудентската кампания тази година бяха изнесените изпити в Северозападна България, откъдето имаме най-голям брой кандидати

Проф. д-р Славчо Томов: Новото в кандидатстудентската кампания тази година бяха изнесените изпити в Северозападна България, откъдето имаме най-голям брой кандидати

12 Юни 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Новото в кандидатстудентската кампания тази година бяха изнесените изпити в Северозападна България, откъдето имаме най-голям брой кандидати. Това каза ректорът на Медицинския университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с кандидатстудентската кампания на учебното заведение. Той поясни, че само след 2 дни ще стартира приемът на документи в Медицинския университет – Плевен за всички онези средношколници, които проявяват интерес към медицината и различните медицински специалности. "През тази година за бакалавърските програми даваме възможност да участват кандидатите с оценка не само от предварителната сесия, а и от редовната сесия, където имат по-висок резултат, разбира се от зрелостния изпит по биология и от друга дисциплина, която те изберат по собствено желание. През тази година продължихме доста активно нашата кандидатстудентска кампания с различни мероприятия и събития. Променихме формата на Деня на кандидат-студента, който е традиционен. Тази година за пръв път в него участваха млади преподаватели, които самите студенти в края на 2017 г. излъчиха като най-любими и добри след анонимно гласуване проведено сред студентите. Тези млади преподаватели присъстваха и разбира се, това е най-сигурният показател и мотив за младите средношколци, които желаят да кандидатстват във висшето училище, че ако тук се представят на изпитите и бъдат приети, имат изключително добри условия за професионално развитие и реализация", коментира проф. Томов.
Според проф. Томов тази година МУ – Плевен е обект на висок интерес от страна на кандидат-студентите, а индикатор за това е била предварителната сесия, където за магистърските програми е имало близо над 800 кандидати за около 120 места. "Очакваме редовната сесия да запази тази тенденция", заяви ректорът на висшето учебно заведение. Той обърна внимание, че трендът при бакалавърските програми, където е имало лека тенденция за намаляване на интереса и задържане на този тренд, вече има повишен интерес от предварителната кандидатстудентска кампания. "Ние ще продължим да работим и сме заложили на нови доста сериозни проекти и инвестиции ще направим в областта на иновативните технологии и методи за обучение и научно-изследователска дейност. Това за нас ни дава своеобразно предимство като висше училище, не голямо, но със стабилни позиции на картата на висшето образование в България, а смея да кажа и в Европа", каза проф. Томов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Славчо Томов: Интересът към Втората Хайфу конференция в Медицински университет-Плевен беше голям, форумът събра специалисти от над 13 държави

Проф. д-р Славчо Томов: Интересът към Втората Хайфу конференция в Медицински университет-Плевен беше голям, форумът събра специалисти от над 13 държави

12 Юни 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. Интересът към Втората Хайфу конференция в Медицински университет-Плевен беше голям, форумът събра специалисти от над 13 държави. Това каза ректорът на Медицинския университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов в интервю за Агенция „Фокус“ за изминалата Хайфу конференция на тема „Хайфу терапия: клинична практика и бъдещи перспективи“.
„Това, че Мeдицински университет – Плевен домакинстваше едно подобно събитие, не е случаен факт. В град Плевен, в една от новите университетски болници е ситуирана една уникална апаратура за минимално инвазивно лечение на доброкачествени и злокачествени тумори. Това е така наречената Хайфу терапия или лечение с високо интензивен ултразвук“, каза той. Проф. Томов отбеляза, че град Плевен е бил първият в България, един от първите в Югоизточна Европа, който е инвестирал и въвел такова лечение. „Ние бяхме първия център след тези в Испания и Италия. Преди Германия въведохме това лечение, като даже немските колеги идваха тук да се обучават при нас. В резултат на опита, който натрупахме през последните пет години, реализирахме заедно с нашите колеги от Китай, от университета в Чонгчинг проект за лечение на миома, финансиран от фонд „Научни изследвания“ и от Китайското министерство на науката. Всъщност на тази втора научна конференция бяха публикувани първите резултати от този много важен международен научен проект. Това са основните причини, заради които Медицински университет Плевен беше определен като място, на което да се съберат специалисти от над 13 държави, включително от Германия, Китай, за да сверим часовниците в тази толкова специфична област на медицината“, каза проф. Томов. По думите му във форума са се включили над 100 участника от България и от 13 държави от Европа и извън нея. „Това само по себе си говори за интереса за една толкова специфична и тясна област на медицината. Нашите амбиции са тя да се превърне в традиция, т.е. ние да продължим през две години да правим Хайфу конференция и да представяме не само нашите резултати, но и европейския опит в това направление“, допълни ректорът на Медицинския университет в Плевен.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на образованието ще открие Втората международна Хайфу конференция на 8 юни в Медицински университет – Плевен

Министърът на образованието ще открие Втората международна Хайфу конференция на 8 юни в Медицински университет – Плевен

8 Юни 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Плевен. На 8 юни 2018 г. в Медицински университет – Плевен ще се състои Втората международна Хайфу конференция на тема: „Хайфу терапия: клинична практика и бъдещи перспективи“. Форумът ще бъде официално открит от ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов и министъра на образованието и наука на Република България Красимир Вълчев в 9.00 часа в Зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния ендоскопски център. Това съобщиха от пресцентъра на Медицински университет - Плевен. Образователният министър е на двудневно работно посещение в град Плевен, част от което е и визитата му във висшето училище с цел запознаване с високотехнологичните решения в обучението, разглеждане на новоразкрития Факултет по фармация и провеждане на срещи с академичната общност.
Целта на форума е да бъде направен окончателен доклад за резултатите от двустранния научен проект, озаглавен "Проучване на възможностите на ХАЙФУ технологията за лечение на миомна болест при български и китайски пациентки като неинвазивен, алтернативен на хирургията метод“. Архивирането, анализа и обработката на резултатите в проучването са осъществени чрез специално създаден за целта софтуер. Това ще бъде отличен пример и модел за бъдещите проекти между ХАЙФУ центровете по света, за да се увеличат и улеснят научноизследователските проучвания помежду им с цел откриване на все повече доказателства за ползите от това лечение за пациентите.
Двустранният проект се финансира от Министерството на науката и технологиите на Китайската Народна Република и Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката на Р България. Партньори по проекта са Медицински университет - Плевен, ХАЙФУ Център към УМБАЛ "Света Марина" - Плевен и Втора асоциирана болница към Медицинския университет Чонгчинг, Китай. За втори път форумът ще се превърне в платформа за обмен на знания, идеи и опит между специалисти в различни клинични приложения на HIFU (Хайфу) терапията с по-широк кръг от медицинска аудитория на национално и международно ниво. Регистрираните участници са над сто от 13 държави, а част от гост-лекторите на събитието са професори от водещи клинични центрове в Европа, както и китайските партньори от Втора асоциирана болница към Медицинския университет Чонгчинг, Китай.
По време на конференцията екипът на Хайфу Център при УМБАЛ „Света Марина“ - Плевен с управител доц. д-р Добромир Димитров, зам.-декан на Факултет „Медицина“, ще представи натрупания 5-годишен опит в прилагането на този неинвазивен метод на термична аблация в лечението на над 500 случая на доброкачествени и злокачествени солидни тумори. Това е напълно неинвазивна медицинска терапия, при която чрез насочен ултразвуков сигнал и при уникална прецизност се постига аблация (стопяване) на новообразуванието. Терапията е органосъхраняваща, без конвенционална хирургична интервенция - без разрези, без кръвозагуба, с минимален риск от инфекции и липса на оперативен стрес. В световните ХАЙФУ центрове с богат опит рискът от усложнения за пациента е сведен до под 0.5%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.