НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков, АБВ: Да купуваме руски газ от Турция е национално предателство

Румен Петков, АБВ: Да купуваме руски газ от Турция е национално предателство

21 Юни 2018 | 08:07 | Агенция "Фокус"
София. Да купуваме руски газ от Турция е национално предателство. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков в предаването „Тази сутрин” по бТВ.„Всички, които говориха срещу „Южен поток”, работиха, за да купуваме руски газ от Турция и това е национално предателство”, категоричен беше той и цитира извадки от интервютата с изказвания на Радан Кънев и Иван Иванов (ДСБ), според които проектът „Турски поток” е блъф, а тръбата от Русия през Черно море до България е щяла да ни донесе 400 млн. евро загуби.
„Ние от АБВ казахме много категорично „Не на двойните стандарти!” – може „Северен поток”, може Меркел да отиде в Сочи и да каже „Северен поток” за нас е икономика”, а „Южен поток” за нас да е зависимост”, подчерта лидерът на АБВ и допълни, че „лъжите на тези хора ще ги платим ние”.
„Сега се започва същата агресия срещу „Белене”, без да си даваме сметка, че Турция строи 8 реактора – 4 руски и 4 японски. Когато затворим „Козлодуй”, ако нямаме „Белене”, ще си купуваме ток от руски реактори, но от Турция”, предупреди Петков. Според него всички правителства до момента без това на Жан Виденов са подкрепяли строежа на Втора атомна електроцентрала.
Според лидера на АБВ правителството има пред себе си две големи предизвикателства – да се договори с Русия за директна доставка на газ и да намери инвеститор, който да построи АЕЦ „Белене” в рамките на 7 до 10 години.
По отношение на вота на недоверие срещу правителството по тема „Сигурност”, той определи действията на БСП като „компенсаторен акт, стремеж да се запушат вътрешни пробойни и несбъднатости”. „Този вот на недоверие дава възможност да се види бухалката МВР – г-н Марешки юнашки обяви, че ще подкрепи правителството и тогава защо да се чудим защо няма борба с контрабандата с горива (…) защо няма борба с незаконното производство и разхвърляне на лекарства в България и по света”, отбеляза Петков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, „Галъп интернешънъл“: Казусът AEЦ „Белене“ намали дистанцията между управляващи и опозиция

Първан Симеонов, „Галъп интернешънъл“: Казусът AEЦ „Белене“ намали дистанцията между управляващи и опозиция

12 Юни 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Казусът AEЦ „Белене“ намали дистанцията между управляващи и опозиция. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“. „Доказателство за това са срещите между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов с лидера на левицата Корнелия Нинова", обясни политологът Симеонов. Според него самата БСП най-вероятно е предприела промяна на своята тактика, виждайки че по-ранните ожесточени сражения са мобилизирали електората на ГЕРБ и са довели до заздравяване на управленската структура. „Това се случва на сюжета „АЕЦ „Белене“, на фона на очевидното придвижване на Бойко Борисов по-скоро на Изток и на фона на много обтегнатите отношения на Европа със САЩ. А това позволява спекулацията, че самата Европа се придвижва леко на Изток, волно или неволно. И на този фон различията между ГЕРБ и БСП изчезват, като това вещае известни проблеми за самата БСП“, коментира Първан Симеонов. Той добави, че особено резки промени в рамките на този парламент не бива да се очакват, за сметка на дръзки конфигурации на подкрепа. „Правителството трябва да намери нов сценарий след европредседателството, по който страната ни да поеме", каза още Първан Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Всички инвеститори, заявили интерес към проекта АЕЦ „Белене“, са поискали държавни гаранции

Корнелия Нинова, БСП: Всички инвеститори, заявили интерес към проекта АЕЦ „Белене“, са поискали държавни гаранции

9 Юни 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Всички инвеститори, които са заявили интерес, са поискали държавни гаранции. Защо- защото толкова години правителства си сменят позициите по проекта. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Управляващите претендират АЕЦ „Белене“ да се направи без държавни гаранции, ние бихме искали да има някакви държавни гаранции. Това е въпрос на разговори с инвеститори, които проявяват интерес“, заяви тя. „Не става въпрос за строеж на каквото и да е- това е атомна електроцентрала. Това е част от националната и енергийна сигурност на България“, посочи лидерът на левицата. „Не искаме държавно гарантиране на изкупуването на тока след построяването на централата, какъвто е случаят с „Марица Изток“. А инвеститорът да има гаранция, че държавата държи на проекта и стои зад него“, обясни Корнелия Нинова. „Кой инвеститор ще тръгне да влага толкова пари в проект, за който няма сигурност, че държавата стои зад строителството“, коментира тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Безспорно е, че АЕЦ „Белене“ трябва да се строи

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Безспорно е, че АЕЦ „Белене“ трябва да се строи

9 Юни 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. Безспорно е, че АЕЦ „Белене“ трябва да се строи, ядрената централа е необходимост. Това коментира в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него държавата трябва да бъде с мажоритарно участие и със значителен дял в изграждането на централата. По повод опасенията, че територията, на която се намира Белене, е сеизмична, проф. Тасев обясни, че сеизмичността никога не е влияла върху катастрофични сценарии на ядрените централи и че това са безпочвени опасения. „Освен това бих препоръчал, от гледна точка на хранилището за радиоактивни отпадъци и отработеното ядрено гориво, да направят посещение на площадката и да видят за какво става въпрос. Досега никъде няма инцидент с радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво“, коментира той. „В момента отработеното ядрено гориво вече се разглежда като суровина, т.е. гориво за следващото поколение реактори на бързи неутрони. Предвижда се след 10 или 15 години да започнем да говорим, да реализираме евентуално два блока на бързи неутрони в площадката на Козлодуй – ще затворим нашия цикъл, така че това са хипотези и игра със страховете на хората от хора, които не са компетентни“, обясни проф. Атанас Тасев. За крайната цена, която потребителите ще плащат за електричество, произведено от АЕЦ „Белене“, енергийният експерт каза, че има два сценария – икономически целесъобразният „Искаш да печелиш повече – ще вдигаш цената“ и обратният, социалният „Ако държавата е във възможността си да регулира, тогава ще може да задържаш ръста на цената“. Той уточни, че ниската цена ни прави не особено пестеливи и че това е лош сигнал за инвеститорите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: До дни АБВ ще извади поименна дипляна на всички, които се бориха срещу „Южен поток“

Румен Петков, АБВ: До дни АБВ ще извади поименна дипляна на всички, които се бориха срещу „Южен поток“

8 Юни 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. До дни АБВ ще извади поименно всички, които се бориха срещу „Южен поток“. Това каза по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков относно възможността за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Единствената политическа партия, която е била последователна и методична в настояването предложенията на конкретни решения за реализацията на трите проекта - на АЕЦ „Белене“, на тръбопровод, гарантиращ пряка доставка на газ от Русия за България, Сърбия и страните членки на ЕС и нефтопровода Бургас-Александруполис, е АБВ. Известно е, че 2008 г. Сергей Станишев спря „Белене“, след това БСП като мандатоносител по времето на Пламен Орешарски ориентира нещата към изграждане на нова мощност в Козлодуй, което е абсурд, ГЕРБ се колебаеха дали „Белене“ е гьол или елемент от енергийната сигурност на страната, това е една от победите на АБВ”, поясни Петков. „Вчерашното решение не е пълно, то не третира свалянето на мораториума, наложен от Народното събрание, но е крачка и то сериозна в посока изграждането на втората ядрена мощност. Поел съм ангажимент като председател на АБВ, че нашата партия до дни ще извади поименно всички, които се бориха срещу „Южен поток“. Ще направим дипляна дали ще я кръстим „Предателите на България“, или по друг начин това е въпрос, по който ще се консултирам“, заяви той и допълни, че трябва да е ясно, че всички тези хора искат да се купуват руски газ от Турция. „Същите те, сега малко по-тихичко за „Южен поток“, защото ни обяснявах, че няма да има „Турски поток“, че Русия и Турция ни лъжат. Сега очевидно ще има „Турски поток“. Нашата битка в момента е да вземем руски газ от Турция – това е нелепо. Голямото предизвикателство пред българското правителство е да доведе до успешен край избора на стратегически инвеститор, да не изключва възможността проектът да бъде държавен, да постигне договореност с „Газпром“ тръбата за България да тръгне от Черно море, а не от Турция“, каза още Румен Петков. „По никой начин няма да спрем да повтаряме на българските граждани, че сме загубили за тези 4 години, през които можеше да се изгради тръбопровода по 400 хил. евро годишна такса. Това е около 2 млрд. евро“, поясни той. „Наш е ангажиментът да дадем имената на всички „борци“ срещу енергийната сигурност на България, българските граждани, на Европа. С тези 2 млрд. разпределени в социалните системи България щеше да изглежда по по-различен начин. Такива имена са Радан Кънев, Трайчо Трайков, Христо Иванов. Последните двама като говорят, че това са корупционни проекти – единият беше министър на енергетиката значи можеше да извади имената с конкретните корупционни стъпки и да ги даде на Прокуратурата. Иначе или е крал, или е неграмотен, или просто лъже. Христо Иванов да не е бил министър на плод и зеленчук, бил е министър на правосъдието. Целият достъп до работите на следствените органи, на правоохранителната и поравораздавателната системи е в чекмеджето му. Като казва корупционни схеми да излезе и да каже. С изключение на правителството на Виденов не е имало друго, което да не е взимало решение в подкрепа на изграждане на втората ядрена централа. Къде бяха 1999 г., 2000 г., защо си мълчаха?“, попита Петков. По думите му 3% от нашите сънародници изпитват страх от строителството на нова ядрена мощност, 7% мразят - Русия. „И с антируската реторика – те се борят за 5% - те не се борят за енергийна сигурност, те нямат един аргумент срещу „Белене“. Тези неща ние ще ги припомняме на българските граждани. Да разберат, че те са обект на спекула, но да знаят че това са група спекуланти“, допълни той.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: АЕЦ „Белене“ може да се реализира само като европейски проект, отговарящ на националния интерес

Жельо Бойчев, БСП: АЕЦ „Белене“ може да се реализира само като европейски проект, отговарящ на националния интерес

8 Юни 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. АЕЦ „Белене“ може да се реализира само като европейски проект, отговарящ на националния интерес, което не изключва участието на руската компания „Росатом“, която работи добре на европейския пазар. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев. Той отрече коментарите, че площадката АЕЦ „Белене“ попада в зона с висок сеизмичен риск, като се позова на доклад на БАН. „За да бъде реализиран този проект, ние трябва да бъдем активната страна. Поведението, в което пасивно стоим и чакаме някой да дойде да ни предложи да развива ядрената енергетика в България, трябва да си го избием от главата. Това няма как да се случи. Припомням, че на времето, когато беше рестартиран за последно проектът АЕЦ „Белене“, беше направена много активна кампания и пред всички ключови инвеститори. Нещо подобно трябва да бъде направено и сега“ каза той. Жельо Бойчев каза още, че българското правителство заедно с европейските си партньори и водещи европейски компании в този сектор, трябва да потърси реализация на проекта. Но Бойчев допълни, че се съмнява в искреното намерение на ГЕРБ да го реализира.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Политическият риск за АЕЦ „Белене“ е сведен до минимум

Валентин Николов, ГЕРБ: Политическият риск за АЕЦ „Белене“ е сведен до минимум

7 Юни 2018 | 20:28 | Агенция "Фокус"
София. Политическият риск за АЕЦ „Белене“ е сведен до минимум. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ зам.-председателят на Комисията по енергетика в НС и депутат от ГЕРБ Валентин Николов по повод решението на парламента за възобновяване търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“. Оборудването за новия цикъл на производство вече е платено, което формира втория нискорисков фактор за бъдещите инвеститори, обясни Николов. Според него привличането на евентуалните инвеститори ще се определи и от поставените срокове за изпълнение на проекта. „Първото е посланието, което се праща към евентуалния инвеститор. Защото политическият риск в един такъв проект е много голям. Другата голяма компонента в едно такова проектно финансиране е неизвестността в срока на проекта. Тоест, заложените срокове обикновено се удължават по една или друга причина. Това създава съществен риск върху цената на бъдещия ресурс, който ще се вложи вътре“, коментира Валентин Николов. Той допълни, че е налице предпоставка да се търси пазарен принцип за проекта „Белене“. Едва тогава бъдещите инвеститори ще могат без държавна гаранция да си платят, знаейки, че парите им ще отидат в необходимия проект, каза още Николов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът даде „зелена светлина“ на проекта АЕЦ „Белене“ (ОБЗОР)

Парламентът даде „зелена светлина“ на проекта АЕЦ „Белене“ (ОБЗОР)

7 Юни 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“. Депутатите възложиха на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно дружество. С приемането на решението депутатите възложиха на министъра да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори. А до 31 октомври - да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта. Теменужка Петкова ще бъде задължена да информира депутатите периодично за предприетите действия и резултатите от преговорите. От ГЕРБ препоръчват МС да предприеме действия по отмяна на решението за спирането на „Белене“ при поставените в решението условия. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“ от 2012 г.
От парламентарната трибуна министър Петкова обяви, че правителството има желанието, намерението и политическата воля да търси решение по проекта АЕЦ „Белене“. След гласуването тя коментира, че ръцете на правителството вече са развързани. „Много е важно процедурата да бъде добре конструирана, публична и прозрачна, с обективни критерии“, заяви Теменужка Петкова. „Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който към момента е заявен, ще бъде препотвърден“, посочи министърът. Тя прогнозира, че ако строителството започне в максимално бързи срокове, АЕЦ „Белене“ може да бъде готова в следващите 7-8 години.
Дебатите в пленарна зала продължиха над 3 часа. От опозицията заявиха, че с проекторешението си за АЕЦ „Белене“, ГЕРБ „връзват ръцете“ на Министерския съвет в преговорния процес. Зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев попита: „Преговорите няма да ги водя аз или Таско Ерменков, а правителството. На него ли нямате доверие“. От ГЕРБ обаче не се съгласиха с твърдението, че нямат доверие на кабинета. „Проекторешението ни за АЕЦ „Белене“ е на базата на внесения от министъра на енергетиката доклад“, изтъкна депутатът Александър Ненков. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова проектът АЕЦ „Белене“ да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си е заминал. „47 години АЕЦ „Белене“ е в кота нула. Ако обвинявате ГЕРБ за спирането на проекта - имали сте възможност да го направите 38 години преди да дойдем на власт“, коментира Цветан Цветанов. От „Обединени патриоти“ обявиха, че искат реализация на проекта АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип, с гаранция, че потребителят няма да плаща по-скъп ток. Според ДПС обаче дебатът за „Белене“ е подвеждане на Народното събрание, защото премиерът Бойко Борисов не присъства. „Смятах, че ГЕРБ вече са приключили списъка с неправилните решения. Явно, че списъкът още е дълъг“, посочи депутатът Рамадан Аталай.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: След решението на Народното събрание за АЕЦ „Белене“ ръцете на правителството са развързани

Министър Теменужка Петкова: След решението на Народното събрание за АЕЦ „Белене“ ръцете на правителството са развързани

7 Юни 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. След решението на Народното събрание ръцете на правителството са развързани. Това каза пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова след гласуването на проекторешенията на ГЕРБ и БСП за проекта АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „НЕК трябва да направи пазарна оценка на активите, които притежаваме с този проект и да вървим напред“, обясни тя. „Много е важно процедурата да бъде добре конструирана, да бъде публична и прозрачна, с обективни критерии“, заяви Теменужка Петкова. „Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който към момента е заявен, ще бъде препотвърден“, коментира министърът. Попитана кога се очаква централата да бъде готова, ако строителството започне в максимално бързи срокове, тя уточни: „В следващите 7-8 години“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Мораториум върху проекта АЕЦ „Белене“ няма и никога не е имало

Министър Теменужка Петкова: Мораториум върху проекта АЕЦ „Белене“ няма и никога не е имало

7 Юни 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Мораториум върху проекта АЕЦ „Белене“ няма и никога не е имало такъв. Това каза пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова след гласуването на проекторешенията на ГЕРБ и БСП за проекта АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес Народното събрание прие решение да се възобновят действията, свързани с възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ в условията на пазарна реализация и чрез отделяне на пасивите и активите в отделна компания“, обясни тя. „Решението, което е взело Народното събрание през 2012 година, е подкрепящо действията на правителството тогава. С решението, което се взима днес, това е новата воля на българския парламент“, посочи Теменужка Петкова. „Искам това да стане ясно – никога не е имало мораториум над този проект“, заяви тя.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“ от 2012 г.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“ от 2012 г.

7 Юни 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“ от 2012 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 74 народни представители, 40 бяха „против“, а 81 се въздържаха. Освен отмяна на решението, опозицията настоя парламентът да възложи на енергийния министър да преговаря с потенциални инвеститори и да уведомява депутатите за резултатите от преговорите. А в срок до 31 октомври- да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта. Внесеното от БСП проекторешение беше отхвърлено от Комисията по енергетика вчера.
Като един от мотивите за взетото през 2012 година решение се изтъква невъзможността бюджетът или държавните електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът реши министър Теменужка Петкова да търси възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“

Парламентът реши министър Теменужка Петкова да търси възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“

7 Юни 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 172 народни представители, 14 бяха „против“, а двама се въздържаха. Според решението парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно дружество. С приемането на решението депутатите възложиха на министъра да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори. А до 31 октомври- да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта. Теменужка Петкова ще бъде задължена да информира депутатите периодично за предприетите действия и резултатите от преговорите. От ГЕРБ препоръчват МС да предприеме действия по отмяна на решението за спирането на „Белене“ при поставените в решението условия. Проекторешението беше прието от Комисията по енергетика вчера.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Имаме желанието, намерението и политическата воля да търсим решение по проекта АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова: Имаме желанието, намерението и политическата воля да търсим решение по проекта АЕЦ „Белене“

7 Юни 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Имаме желанието, намерението и политическата воля да търсим решение на въпроса, свързан с проекта АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в дебатите по проекторешенията за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Той стои на дневен ред в българската енергетика повече от 37 години“, посочи тя. „Изненадана съм, че отмяната на решението на НС от 2012 година се превърна в основна тема. Това е и основната разлика между проекторешенията на БСП и ГЕРБ и „Обединени патриоти“, коментира Теменужка Петкова. „Дали аз и правителството се ползваме с доверието на парламента, мисля, че е повече от ясно. Предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ преповтаря предложението, одобрено от МС“, обясни енергийният министър. „Не сме в хипотезата да решаваме необходима ли е на България нова ядрена мощност. Такова решение е взето отдавна и никога не е било отменяно“, посочи Теменужка Петкова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: Има пазар за ток, произведен в България, проектът „Белене“ е икономически изгоден

Румен Гечев, БСП: Има пазар за ток, произведен в България, проектът „Белене“ е икономически изгоден

7 Юни 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Проектът „Белене“ е икономически изгоден. В света няма губеща атомна централа. Няма развита страна, която да не развива атомна енергетика. Това заяви народният представител проф. Румен Гечев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според него противоречи на здравия разум твърдението, че точно в България ще бъде първата губеща централа. Той е на мнение, че токът, който не може да използва България, може да се изнася или да има клъстер от фирми с висок енергиен интензитет, които ще използват този евтин ток и ще произвеждат целево конкурентоспособни стоки. „Има пазар за тока, има възможности за неговото използване”, заяви той. „Слугувайки на една голяма чужда държава, досега спирахме нашите български проекти с цената на стотици милиони загуби и няма да е далече денят, в който някои хора ще носят отговорност за това”, заключи Румен Гечев.
„Предложението на управляващите не е добро за страната ни. Има потенциални инвеститори, но ако приемем това решение, ние им даваме знак да не идват да инвестират у нас”. Това заяви депутатът от БСП Васил Антонов. По думите му така показваме, че те няма да имат сигурност на инвестициите си. „Белене се изгражда 38 години, като за първи път е спрян през 1990 г. по политически причини, които много приличат на настоящата ситуация”, обясни той. „Днес имаме две възможности – ако се приеме предложението на БСП, да извадим АЕЦ „Белене” от гьола и да го поставим на масата за инвестиции или тотално да се обрече централата, да спре нейното изпълнение и да продадем двата реактора на скрап, ако се приеме това на управляващите”, заключи Васил Антонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека проектът АЕЦ „Белене“ да бъде на пазарен принцип - комунизмът си замина

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека проектът АЕЦ „Белене“ да бъде на пазарен принцип - комунизмът си замина

7 Юни 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Нека всичко да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си замина. Опитите за корупционни схеми трябва да бъдат прекратени. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по проекторешенията за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Решението, което предлагат МС, и ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е да дадем гаранции, че няма да има договори в ущърб на българските граждани“, заяви той. „47 години АЕЦ „Белене“ в кота нула. Ако обвинявате ГЕРБ за спирането на проекта - имали сте възможност да го направите 38 години преди да дойдем на власт“, коментира Цветан Цветанов. „За вас не е важно дали има принципи и те се спазват. Дали има критерии и те се спазват. През цялото време сте искали да има проект с държавна гаранция, да има подписани дългосрочни договори за скъпа електроенергия в ущърб на българския потребител“, се обърна той към БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Генов, БСП: Трябва да има единна позиция между институциите и политическите партии по проекта „Белене“

Иван Генов, БСП: Трябва да има единна позиция между институциите и политическите партии по проекта „Белене“

7 Юни 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. „Най-важното за инвеститорите, с които ще разговаряме за проекта „Белене“, е да имаме единна позиция. Това е най-добрият сигнал за инвеститора“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Генов от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според него, ако нещо попречи на инвеститори да участват в реализацията на този проект, то това са разногласията между институциите и политическите партии. „Това би показало липса на всякаква сигурност в бъдеще“, допълни той.
Генов припомни и решенията, които бяха взети в Париж, миналата година, за извеждане от експлоатация до 2030 г. на централите на въглища. Според него те са само част от глобалната борба с климатичните промени. „В следващите години ще има и друга сериозна крачка в тази посока – извеждане от производство на двигателите с вътрешно горене. Говори се много за бум на технологии, но това е само в нашите глави. Реалността е атомната енергетика“, категоричен е Генов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: С решението за „Белене“ ГЕРБ изразява недоверие към министъра и правителството си

Жельо Бойчев, БСП: С решението за „Белене“ ГЕРБ изразява недоверие към министъра и правителството си

7 Юни 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. „Пак се тръгва с фанфарите, но проектът за решението на ГЕРБ за АЕЦ "Белене" се чете само по един начин – липса на доверие към министъра на енергетиката и правителството. Поставя се пред невъзможност проектът „Белене“ да бъде реализиран“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обърна внимание, че преговорите ще ги води именно правителството на ГЕРБ и попита защо трябва да му се връзват ръцете. „ГЕРБ не подкрепиха нашето предложение да се отмени решението от 29 март 2012 г., защото според тях нямало значение. Как решение на българското Народно събрание няма да има значение?“, попита Бойчев. Той посочи и самото решение, публикувано в Държавен вестник от март 2012 г.: „Като споделя опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене, особено след ядрената катастрофа във Фукушима, реши: 1. Подкрепя действията на МС на Република България за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“. 2. За рационално използване на изградената материална и производствена база на площадка „АЕЦ Белене“ препоръчва на правителството да проучи технико-икономическите условия за изграждане в следващите години на парогазова централа на площадката на АЕЦ „Белене“, която да функционира на пазарен принцип. 3. Възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като се използва платеното от Република България оборудване.
„ГЕРБ искат да дадем мандат на правителството да води преговори. Първото, което ще направи всеки голям стратегически инвеститор, е да направи анализ на средата в България. Ще се види и това решение на българския парламент, където се твърди, че площадката е сеизмична, че се прекратява изграждането на ядрената мощност“, коментира народният представител. Според него първият въпрос ще бъде: какво точно правите – искате ли да се строи ядрената площадка или не?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Премиерът Бойко Борисов го няма - дебатът за АЕЦ „Белене“ е подвеждане на Народното събрание

Рамадан Аталай, ДПС: Премиерът Бойко Борисов го няма - дебатът за АЕЦ „Белене“ е подвеждане на Народното събрание

7 Юни 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов го няма - дебатът за АЕЦ „Белене“ е подвеждане на Народното събрание. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Рамадан Аталай в дебатите по проекторешенията за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поканихме премиера Бойко Борисов с ясната цел, не да дойде, за да го унижим, а да разясни какво се случи в Москва и какви договорености има“, заяви той. „Няма политическа воля, решенията на БСП и ГЕРБ са противоположни“, коментира Рамадан Аталай. „Смятах, че ГЕРБ вече са приключили списъка с неправилните решения. Явно, че списъкът още е дълъг“, посочи депутатът. „Ако искахме да водим сериозен дебат трябваше да представим необходимостта от нови мощности, при закриване на стари“, обясни Рамадан Аталай. „Разговорът щеше да бъде сериозен, ако бяхте казали колко ще бъде растежът на икономиката“, посочи той и уточни, че енергетиката иска здраво ръководство и управление.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков, БСП: Сега е времето, държавните институции да се обединят в името на интересите на България и нейното бъдеще на енергийно независима страна

Таско Ерменков, БСП: Сега е времето, държавните институции да се обединят в името на интересите на България и нейното бъдеще на енергийно независима страна

7 Юни 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. Сега е времето, държавните институции да се обединят в името на интересите на България и нейното бъдеще на енергийно независима страна. Нужна е ясна и категорична позиция по проекта АЕЦ „Белене”. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков при представянето на предложението на левицата за проект на решение за отмяна на решение на НС от 29.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Ерменков обясни, че в предложението на левицата е записано, че НС възлага на министъра на енергетиката: да организира, координира и контролира провеждането на преговори с инвеститори и производители на оборудване; да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта в срок до 31.10.2018 г. и да информира НС за предприетите действия и конкретните резултати. „За 37 години проектът „Белене” имаше три първи копки, две спирания и два рестарта. Реализацията му е гаранция за силна икономика на страната ни в областта на енергетиката и заемането от нея на заслужено място на Балканите като износител на електроенергия, заяви социалистът и припомни, че .гласът на народа е „За” релизирането му, заявен на референдум през 2013 година.
Таско Ерменков обясни, че недовършването на проекта за втората атомна централа в България е плод на непоследователна позиция от страна на законодателната и изпълнителна власт на страната ни. „БСП винаги е била категорична, че АЕЦ „Белене” трябва да заработи, защото гледа на проекта като на национален въпрос, и в дългосрочен план, за стабилна и развиваща се българска икономика и е въпрос на национална сигурност”, каза още той.
Ерменков подчерта, че ЕС категорично подкрепя атомната енергетика като единствен начин за намаляване на вредните емисии. По думите му атомните електроцентрали отделят по-малко вредни емисии, отколкото останалите видове централи. Депутатът заяви, че България има традиции на износител на електрическа енергия, а електропотреблението в региона ще се увеличи в следващите години и това изисква изграждане на нови мощности, и може да играе стратегическа роля на регионалния пазар на електрическа енергия.
„Този проект е в напреднала фаза, което го поставя в позицията на изпреварващ с 5 до 10 години пред всички останали проекти в начална фаза в региона. Днес страната ни има оборудване за атомна електроцентрала и площадка, в които са вложени над 3 милиарда лева, което поставя на дневен ред въпроса за реализиране на активите на АЕЦ „Белене”, заключи Таско Ерменков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Проектът за АЕЦ „Белене“ е полезен за българския народ, за разлика от закупуването на няколко самолета

Веселин Марешки, „Воля“: Проектът за АЕЦ „Белене“ е полезен за българския народ, за разлика от закупуването на няколко самолета

7 Юни 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. За разлика от ограбващия българския народ проект за закупуване на няколко самолета, проектът за АЕЦ „Белене“ е коренно различен. Той е надграждащ и полезен за българския народ. Това каза зам.-председателят на парламента и лидер на „Воля“ Веселин Марешки в дебатите по проекторешенията за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С цялата мощ на нашата сплотена група ще подкрепим предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. То повтаря визията ни за проекта“, заяви той. „Ще го подкрепим с чиста съвест и сме най-искрените в това“, посочи Веселин Марешки. „За проекта трябва воля и това е знакът - вече има „Воля“ в парламента“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Не сме съгласни с БСП, че нямаме доверие в министрите - проекторешението ни за АЕЦ „Белене“ е на базата на доклад на енергийния министър

Александър Ненков, ГЕРБ: Не сме съгласни с БСП, че нямаме доверие в министрите - проекторешението ни за АЕЦ „Белене“ е на базата на доклад на енергийния министър

7 Юни 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Проекторешението ни за АЕЦ „Белене“ е на базата на внесения от министъра на енергетиката доклад. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков в дебатите по проекторешенията за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма как да се съглася с твърдението на БСП, че едва ли не парламентът и мнозинството нямат доверие в собствените си министри“, заяви той. „Допълнили сме само какво ще рече на пазарен принцип“, уточни Александър Ненков. „Историческият прочит на проекта ни провокира да бъдем максимално внимателни“, посочи депутатът. „Правилно е МС и министъра на енергетиката да търсят политическа подкрепа, за да може реализирането на проекта да бъде изключително прозрачно. Точно поради лошата му слава и история и защото сме стигнали дотук“, каза още Александър Ненков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Искаме реализация на проекта АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип, с гаранция, че потребителят няма да плаща по-скъп ток

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Искаме реализация на проекта АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип, с гаранция, че потребителят няма да плаща по-скъп ток

7 Юни 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Искаме реализация на проекта АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип, с гаранция, че потребителят няма да плаща от джоба си по-скъпа цена на тока. Това каза зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов в дебатите по проекторешенията за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Заявявам категоричната ни подкрепа за развитието на ядрената енергетика и за реализацията на АЕЦ „Белене“, изтъкна той. „Не е въпрос на недоверие към правителството. Тези решения остават за бъдещето, от тях ще се ръководят и следващите правителства“, коментира Искрен Веселинов по повод твърденията на БСП, че проекторешението на управляващите показва недоверие към правителството. „Задачата ни днес е да покажем, че мислим за бъдещето и сме единни в това отношение. Даваме сигурност на бъдещите инвеститори, че Народното събрание подкрепя изграждането на проекта. От това по-голяма гаранция едва ли може да се даде“, заяви депутатът.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: С проекторешението си за АЕЦ „Белене“, ГЕРБ „връзват ръцете“ на Министерския съвет в преговорния процес

Жельо Бойчев, БСП: С проекторешението си за АЕЦ „Белене“, ГЕРБ „връзват ръцете“ на Министерския съвет в преговорния процес

7 Юни 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. С проекторешението на ГЕРБ се изразява недоверие към министъра на енергетиката. „Връзват се ръцете“ на МС в преговорния процес. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев в дебатите по проекторешенията за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е липса на доверие към правителството“, заяви той. „Преговорите няма да ги водя аз или Таско Ерменков, а правителството. На него ли нямате доверие?“, попита Жельо Бойчев. „Поставяте пред невъзможност проектът да бъде реализиран“, коментира той към ГЕРБ. „Да не се отмени решението на НС през от март 2012 година за АЕЦ „Белене“ е лицемерие“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите ще гласуват решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“

Депутатите ще гласуват решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“

7 Юни 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите ще гласуват решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“ от 2012 година по предложение на БСП. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. Като един от мотивите за взетото през 2012 година решение се изтъква невъзможността бюджетът или държавните електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност. Освен отмяна на решението, опозицията настоява парламентът да възложи на енергийния министър да преговаря с потенциални инвеститори и да уведомява депутатите за резултатите от преговорите.
От ГЕРБ пък предлагат възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“. Според решението парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция. От ГЕРБ препоръчват МС да предприеме действия по отмяна на решението за спирането на „Белене“.
Както БСП, така и ГЕРБ дават на министъра срок до 31 октомври да предложи възможности за структурирането на проекта. Вчера в Комисията по енергетика проекторешението на ГЕРБ беше прието, а на БСП- отхвърлено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Проектът "Белене" ще бъде в най-напреднала фаза в сравнение с други подобни проекти в региона, ако се стартира до една година

Министър Теменужка Петкова: Проектът "Белене" ще бъде в най-напреднала фаза в сравнение с други подобни проекти в региона, ако се стартира до една година

6 Юни 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
София. Проектът "Белене" ще бъде в най-напреднала фаза в сравнение с други подобни проекти в региона, ако се стартира до една година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след заседанието на Комисията по енергетиката и одобряването на възобновяването на действията по изграждане на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Ние разполагаме с лицензирана площадка, с оборудване и с необходимите документи и изключително важния документ - нотификацията от страна на ЕК. Разбира се, може би ще се наложи пренотификация", каза Петкова. По думите й обаче това няма да отнеме време. "На всички потенциални инвеститори за АЕЦ „Белене“ сме заявявали позицията си, че проектът ще е на пазарен принцип без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на енергия", коментира Петкова. Тя поясни, че за този проект никога не са обещавани държавни гаранции и дългосрочни договори дори и в неговия първи вариант. Енергийният министър уточни, че ако утре се приеме проекторешението на ГЕРБ до 31 октомври тази година ще трябва да бъде разработена процедурата за избор на стратегически инвеститор и да бъде структуриран проектът. „Смятам, че това е разумен срок, тъй като и подготовката на такъв тип процедура е сложен и отговорен процес. За да се подготви такава процедура, трябва много добре от всички аспекти да се огледа, така че тя да съдържа критерии, които да бъдат максимално обективни и да гарантират прозрачност и публичност,т.е. да имаме възможност да направим своя избор и да изберем най-доброто за България“, заяви министърът на енергетиката.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Лесно е да кажем, че няма да правим нищо с „Белене“, но въпросът е много ли сме богати, за да оставим 3 млрд. лв. ей така да потънат

Министър Теменужка Петкова: Лесно е да кажем, че няма да правим нищо с „Белене“, но въпросът е много ли сме богати, за да оставим 3 млрд. лв. ей така да потънат

6 Юни 2018 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. Лесно е да кажем, че няма да правим нищо с „Белене“, но въпросът е много ли сме богати, за да оставим 3 млрд. лв. ей така да потънат. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след заседанието на Комисията по енергетиката и одобряването на възобновяването на действията по изграждане на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много е лесно да не правим нищо. Бих задала въпроса към тези граждани, но какво предлага те. Какво да направим с това, което имаме. Какво да направим с това и което политиката на ЕС показва като тенденция. Какъв да бъде изходът от тази ситуация?“, попита Петкова. Тя попита още не се ли интересува каква ще бъде енергийната сигурност на България през следващите години. По думите ѝ трябва да сме внимателни, когато поемаме ангажименти. „Трябва да има много ясно определени параметри и правила, по които да се работи“, допълни Петкова. Министърът на енергетиката заяви, че това е гаранцията за успех, на който и да е проект.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Удовлетворена съм, че народните представители от Енергийна комисия имат единодушие по въпроса за оборудването за проекта „Белене“

Министър Теменужка Петкова: Удовлетворена съм, че народните представители от Енергийна комисия имат единодушие по въпроса за оборудването за проекта „Белене“

6 Юни 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. Удовлетворена съм, че народните представители от Енергийна комисия имат единодушие по въпроса за оборудването за проекта „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след заседанието на Комисията по енергетиката и одобряването на възобновяването на действията по изграждане на АЕЦ „Белене“ , предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й това е тема, която стои на дневен ред в българската енергетика близо 40 години. „Надявам се заедно с общи усилия на всички да намерим наистина едно разумно решение за България. Надявам се правилно да разбрахте посланието на това, което ПП ГЕРБ, колегите от „Обединени патриоти“ и колегите от БСП съответно подкрепиха. Важното и задължително условие, за да се стартират преговорите и процедурата за избор на стратегическия инвеститор е Министерски съвет да отмени решението от 2012 г.“, каза Петкова и визира решението на правителството за спиране на проекта "Белене". По думите й решенията, които българският парламент е приел 2012 и 2013 г. са в подкрепа на действията на правителството. „Това дали ще се изгражда нова мощност в енергетиката, е изцяло в правомощията и законовите компетентности на изпълнителнатата власт. Парламентът тогава е подкрепил тези действия. Това, което българският парламент надявам се ще направи утре е да подкрепи Министерски съвет в стремежа му да възобнови действията, свързани с търсене на възможност за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при определени параметри и при реализация на проекта на пазарен принцип“, допълни Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Енергийната комисия одобри възобновяването на действията по изграждане на АЕЦ „Белене“

Енергийната комисия одобри възобновяването на действията по изграждане на АЕЦ „Белене“

6 Юни 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. Енергийната комисия прие прокторешението на ГЕРБ, с което се възлага на енергийния министър Теменужка Петкова да възобнови действията по изграждане на „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ предложението на ГЕРБ гласуваха 14 народни представители, „против“ – 2, „въздържали се“ – 0, с което то бе прието. С приетото предложение на ГЕРБ се възлага на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта „Белене“ в отделно проектно дружество. С проекторешението се възлага още министърът на енергетиката да организира, координира и контролира провеждането на преговорите с потенциалните инвеститори и производители на оборудване, както и да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта в срок до 31 октомври 2018 г. и препоръчва на Министерски съвет да предприеме действия а отмяна на решението си за „Белене“ от 29 март 2012 г. с цел провеждане на преговори с потенциални инвеститори.
Предстои проекторешението да бъде утвърдено от народните представители.
Комисията разгледа и предложението, внесено от ПГ на „БСП за България“ по темата. Предложението на БСП обаче бе отхвърлено с 8 гаса „за“ и с 13 „въздържали се“. Предложението на БСП бе сходно. От опозицията предлагаха да бъде отменено решението на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване на ядрената централа на площадка „Белене“ и да се възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта в срок до 31 октомври 2018 г. От опозицията искаха още да министърът периодично да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от водените преговори.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Няма разлика в предложенията на ГЕРБ и БСП за „Белене“, но ДПС няма да ги подкрепи, защото проектът няма да види бял свят

Рамадан Аталай, ДПС: Няма разлика в предложенията на ГЕРБ и БСП за „Белене“, но ДПС няма да ги подкрепи, защото проектът няма да види бял свят

6 Юни 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Няма разлика в предложенията на ГЕРБ и БСП за „Белене“, но ДПС няма да ги подкрепи, защото проектът няма да види бял свят. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по внесените проекторешения от страна на ГЕРБ за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" и на БСП за отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му двете решения нямат никакво значение. Депутатът от ДПС заяви, че без яснота се започва нов проект със стари кърпежи. „Неяснота и затова ние казваме, че ДПС няма как да подкрепи това нещо, защото то няма да види бял свят. Няма да се осъществи този проект, защото не сме готови. Отделно е вече нашето изложение, че има нови енергии, иновативни. Нови системи“, каза Аталай и допълни, че енергетиката е в насипно състояние. Той обърна внимание и че се всички решения за големите енергийни проекти са спрени.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Имам съмнения за действия от страна на ГЕРБ, които са всичко друго, но не и желание за търсене на варианти за реализацията на АЕЦ „Белене“

Жельо Бойчев, БСП: Имам съмнения за действия от страна на ГЕРБ, които са всичко друго, но не и желание за търсене на варианти за реализацията на АЕЦ „Белене“

6 Юни 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Имам съмнения за действия от страна на ГЕРБ, които са всичко друго, но не и желание да се търсят варианти за реализацията на проекта „Белене“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на дебатите по внесените проекторешения от страна на ГЕРБ за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" и на БСП за отмяна на решението на Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вие обяснявате, че сте за проекта „Белене“ и още в първа точка връзвате ръцете на министъра“, каза Бойчев във връзка с проекторешението на ГЕРБ. Той се обърна към министър Теменужка Петоква: „Как чета проекта за решение от вашите колеги? Чета го като липса на доверие, за да не казвам думата, че по-скоро вие сте саботирана в желанието си и в намерението си. Разбирам вашето старание да извадите от ситуация в момента аргументи, но без да съм юрист, без да отменим решението от март 2012 г. на Народното събрание, ви питам на какво основание ще водите преговори? Решението от 2012 г. спира проекта“, каза той. По думите му с проекта за решение на ГЕРБ се възлага само отмяна на решението на Министерски съвет. „А онова решение на Народното събрание, с което се подкрепя това на правителството? От какво ви е страх?“, попита Бойчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Трябва да намерим най-оптималния вариант по какъв начин проектът „Белене“ да бъде реализиран, така че да не е за сметка на потребителите

Александър Ненков, ГЕРБ: Трябва да намерим най-оптималния вариант по какъв начин проектът „Белене“ да бъде реализиран, така че да не е за сметка на потребителите

6 Юни 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да намерим най-оптималния вариант по какъв начин проектът „Белене“ да бъде реализиран, така че да не бъде за сметка на потребителите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков по време на дебатите по внесените проекторешения от страна на ГЕРБ за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" и на БСП за отмяна на решението на Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че ГЕРБ не са склонни да подкрепят варианта на БСП за изцяло отменяне на решението от 2012 г. на Народното събрание. Депутатът от ГЕРБ обърна внимание, че решението за препоръка на Министерски съвет да отмени своето решение за спиране на проекта според министър Теменужка Петкова е предостатъчно,за да могат да се осъществят преговори с инвеститори и то на чисто пазарен принцип.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Предложенията на ГЕРБ и на БСП за бъдещето на АЕЦ „Белене“ дават своята категорична подкрепа за централата

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Предложенията на ГЕРБ и на БСП за бъдещето на АЕЦ „Белене“ дават своята категорична подкрепа за централата

6 Юни 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
София. Предложенията на ГЕРБ и на БСП за бъдещето на АЕЦ „Белене“ дават своята категорична подкрепа за централата. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов по време на дебатите по внесените проекторешения от страна на ГЕРБ за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" и на БСП за отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да имаме яснота какви инвеститори и предложения има и Народното събрание да вземе ново решение със съответните параметри, които сегашната ситуация изискват“, каза Веселинов. По думите му двата проекта дават категорична подкрепа за АЕЦ „Белене“. Той посочи, че единственото условие в проекторешението на ГЕРБ, под което и „Обединени патриоти“ са се подписали е, проектът да бъде реализиран на пазарен принцип.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Няма как да разчитаме на инвеститорски интерес за „Белене“, ако кабинетът не отмени решението си, с което е прекратило реализацията на проекта

Министър Теменужка Петкова: Няма как да разчитаме на инвеститорски интерес за „Белене“, ако кабинетът не отмени решението си, с което е прекратило реализацията на проекта

6 Юни 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да разчитаме на инвеститорски интерес за „Белене“, ако кабинетът не отмени решението си, с което е прекратило реализацията на проекта. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дебатите по внесените проекторешения от страна на ГЕРБ за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" и на БСП за отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Задължителен елемент в реализацията на този принцип е МС като компетентен орган да може да отмени своето решение от 29 март 2012 г. с цел воденето на преговори. Няма как да разчитаме, че ще има инвеститорски интерес, ако има решение на Министерски съвет, което е прекратило реализацията на проекта. Най-малко самият министър като член на изпълнителната власт няма да има такива правомощия при положение, че е налице решение на Министерски съвет за спиране на проекта към онзи момент“, коментира Петкова. По думите ѝ по отношение на решението на парламента, Петкова заяви, че то се е отнасяло за една конкретна ситуация. „С това решение, което ще бъде взето сега, на практика се отваря вратата на това да се даде възможност за реализация на проекта“, допълни Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Изграждането на АЕЦ „Белене“ е стратегически важно за България, това значи икономика, хиляди нови работни места, нови технологии и образование

Румен Петков, АБВ: Изграждането на АЕЦ „Белене“ е стратегически важно за България, това значи икономика, хиляди нови работни места, нови технологии и образование

6 Юни 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на АЕЦ „Белене“ е стратегически важно за България. Това значи икономика, хиляди нови работни места, нови технологии и образование. Това заяви по време на дебат в ефира на БНТ председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Той подчерта, че решението България да спре изграждането на нова ядрена мощност и да прекрати „Южен поток“ е политическо и е станало под много сериозен външен натиск. Затова Петков призова политиците в страната ни да загърбят делението по геополитическа принадлежност и да помислят за това какви са националните приоритети и интереси на България. „По отношение на АЕЦ „Белене“ не може да става дума за деление на русофили и русофоби. Виждаме, например, че една Австрия има изключително динамични отношения с Русия и отчита 30 процента ръст на стокообмена и милиардни инвестиции между двете страни. Унгария за миналата година също отчита 40 процента ръст на стокообмена с Русия. Така че тук не говорим за фили и фоби, а за националния ни интерес. По ред причини провалихме газопровода през България. Имаше и заклинания, че той ще ни направи зависими от Русия, тогава се обясняваше, че няма да има газопровод и през Турция и че това били блъфове. Сега се оказваме в ситуацията, че трябва да се борим да си купуваме руски газ от Турция. Така че, пак казвам, националният ни интерес трябва да бъде сложен пред всички и емоциите от типа обичаме или не обичаме Русия не трябва да влияят. Да не мисли някой, че в Унгария много обичат Русия, защото все пак там съветският ботуш се е разхождал известно време след 1944 г., но това не им пречи да строят два реактора. Аз не мисля и че Турция изпитва огромна любов към Руската федерация, но това не им пречи да строят четири реактора. Така че ние трябва да запазим ключовото си място и роля в енергийната сигурност на Европа и да гледаме напред за развитието на България“.
Румен Петков отговори и на опонентите на АЕЦ „Белене“, които без особена аргументация твърдят, че проекта няма да бъде икономически изгоден за България, както и че централата е сеизмично опасна. “Вие плашите хората със сеизмичността на района на Белене. Но беше направен стрес тест, от Международната агенция за атомна енергия, не от някакви руски шпиони. Този стрес тест показа безупречността на площадката. Така че хайде да не плашим хората с несъществуващи рискове. Второ, подчертавам, че всички правителства след 1990 година, с изключение на това на Жан Виденов, са декларирали необходимостта от строителството на АЕЦ „Белене“. През 2000 година, например, вицепремиерът тогава Петър Жотев внася доклад в Министерския съвет за възобновяване на строителството на „Белене“. И аз не бих обвинил тогавашното правителство на Иван Костов в стремеж да слугува на Русия или на когото и да е. Вие сега казвате и че „Южен поток“ не е изгоден за България. А изгодно ли е сега да купуваме руски газ от Турция?“, попита той.
В заключение Петков за пореден път посочи, че е против двойния стандарт, който Европа налага на България. „От АБВ сме категорично против двойния стандарт на Европа. Не е убедително госпожа Меркел да каже, че „Северен поток“ е икономика, а за нас чрез „Южен поток“, пряката доставка за Сърбия, Унгария, Австрия и т.н. какво е? Не е ли икономика? Т.е. днес и в утрешния ден България трябва да се пребори за себе си и собствените си приоритети, ако наистина искаме да се развиваме“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, Комисия по енергетика в НС: Ако няма инвеститор за АЕЦ „Белене”, проектът няма да се реализира

Валентин Николов, Комисия по енергетика в НС: Ако няма инвеститор за АЕЦ „Белене”, проектът няма да се реализира

6 Юни 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Ако няма инвеститор за АЕЦ „Белене”, този проект няма да се реализира. Обнадеждаващо е, че четири компании имат интерес към рестарта на проекта. Това коментира днес преди откриването на традиционната Международна ядрена конференция, която се провежда карай Варна, Валентин Николов, зам.-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Николов добави, че големият риск за проекта е политически. „Сега е уникално съотношението на силите в Народното събрание и по настройката в обществото, всички най-малкото не са против проекта”, добави Николов. Той припомни, че на днешното заседание на комисията в парламента трябва да се вземе решение за даване на мандат на правителството да отмени решението си от март 2012 година, с което беше прекратен проектът „Белене”. „Виждаме, че ще има конкуренция – има четири компании и очакваме търг”, каза още Николов. Той не изключи и възможността ако има положително решение за АЕЦ „Белене”, да се стигне до варианта от преди години, новите реактори да бъдат поставени на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. „Доколкото знам дори има постъпки за лицензиране на площадката от Агенцията за ядрено регулиране. Тази информация присъства и в доклада на министър Теменужка Петкова”, каза още зам.-председателят на Комисията по енергетика. Самият председател на Комисията Таско Ерменков каза, че днес перспективата, че проектът за АЕЦ „Белене” ще бъде осъществен, е повече от реална. Според него в каквито и конфигурации да бъде построена централата няма как това да се случи без Русия. „Тази централа е необходима за целия регион, не само за България, както се говореше”, добави Ерменков.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Основният въпрос е не дали да има ядрени централи, а какви да бъдат те – колкото може по-сигурни със съвременни технологии

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Основният въпрос е не дали да има ядрени централи, а какви да бъдат те – колкото може по-сигурни със съвременни технологии

6 Юни 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Варна. За съжаление през последните години страната ни изгуби много от специалистите си в енергетиката. Няма подготвени кадри и в средния бранш, и по отношение на висшето образование, и по отношение на инженерите и специалистите. Това каза в поздравителния си адрес при откриването на традиционната Международна ядрена конференция на „Булатом” край Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Йотова добави, че след построяване на „Белене” и още в процеса на строежа на централата, трябва да започне подготовката на млади хора, които впоследствие ще работят в нея. „Днес, независимо че ядрената енергетика има много противници, можем да кажем, че основният въпрос е не дали да има ядрени централи, а какви да бъдат те – колкото може по-сигурни със съвременни технологии”, посочи при откриването на форума вицепрезидентът. Според нея това показва и практиката на много страни като даде за пример Франция, която е втора в света по използване на ядрена енергетика и влага изключително много средства в усъвършенстване на сигурността. Илияна Йотова посочи, че дебатът за ядрената енергетика и енергийната сигурност на страната ни е изключително важен.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Би било грешно държавата да няма участие и контрол в проекта за нова електроцентрала

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Би било грешно държавата да няма участие и контрол в проекта за нова електроцентрала

6 Юни 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Варна. „Би било грешно държавата да няма участие и контрол в проекта за нова електроцентрала „Белене”, какъвто и инвеститор да бъде избран. Държавата трябва да има контрол не само когато се строи централата, защото в крайна сметка става дума за безопасност, но и след това за начина, по който ще се произвежда тази енергия, как тя ще се разпределя и как ще се продава. Колкото по-прозрачен е този процес, толкова по-добре”. Това каза днес край Варна вицепрезидентът Илияна Йотова след откриването на традиционната Международна ядрена конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. „Нека да не забравяме, че „Белене” е един от малкото случаи, в които има разрешение за строеж. Това става много трудно, а в някои държави в Европейския съюз има дори запис в Конституцията срещу ядрените централи”, добави тя. Според вицепрезидента страната ни трябва да използва всички аргументи и положителни показатели, за да финализира проекта „Белене”. „Оттук нататък нека не правим грешката политиците да решават вместо експертите. Нека да не забравяме, че това е инфраструктурен проект, професионалистите трябва да кажат тежката си дума с всички прогнози какво ще се прави после с тази енергетика, с произведената енергия”, каза още Йотова. Тя допълни, че въпросите и съмненията, които имат българските граждани относно сигурността, технологичната стойност и земетръсните зони, трябва да бъдат защитени с експертните експертизи. „Аз съм убедена, че ние имаме полза един ден централата да работи и действително българските граждани да се чувстват сигурни за своята енергийна безопасност”, добави тя. Йотова каза още, че се надява, че тази седмица, влизайки в пленарна зала, този въпрос най-накрая ще отпадне и прословутият мораториум. Според нея е несериозно да се търси сериозен инвеститор при положение, че Народното събрание все още стои мораториум върху строежа. Йотова изрази съмнение, че със строежа на новата електроцентрала страната ни ще изпадне от други държави. По отношение на евентуалните проблеми, които може да срещне реализацията на проекта, тя заяви, че на първо място страната трябва да е предсказуем партньор пред чуждите инвеститори. На второ място тя постави необходимостта от вземане на твърдо политическо решение.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова във Варна: Много е важно да имаме „Белене”, това означава преди всичко енергийна сигурност за страната

Вицепрезидентът Илияна Йотова във Варна: Много е важно да имаме „Белене”, това означава преди всичко енергийна сигурност за страната

6 Юни 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Варна. Много е важно да имаме „Белене”. Това означава преди всичко енергийна сигурност за страната, България да бъде център на енергийна сигурност на целия регион в европейски мащаб. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова след откриването на традиционната Международна ядрена конференция, провеждаща се край Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. „Силно се надявам, че този път намеренията са реални и действително има желание за рестарт и финализиране на целия проект за АЕЦ „Белене”, допълни вицепрезидентът. Според Йотова България трябва да бъде надежден партньор. „Оттук нататък нямаме право на грешки, защото сме в състояние да отблъснем всички инвеститори, които имат намерение да участват в проекта и в строежа на електроцентралата”, каза още вицепрезидентът. Тя добави, че с голямо задоволство е чула от представител на управляващата партия, че в сегашния състав на Народното събрание на практика няма противници на строежа на „Белене”. „Добре е, че политическата класа в България изживя тази своя еволюция и накрая се стигна до консенсус”, посочи още вицепрезидентът. Тя каза още, че някога е участвала в събирането на подписи за референдума за строежа на централата.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пред парламента граждани протестират срещу рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“

Пред парламента граждани протестират срещу рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“

6 Юни 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Пред парламента граждани протестират срещу рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестът се организира от обединението „Демократична България“, в което влизат „Да, България“, ДСБ и Зелените.
В парламента са внесени две проекторешения за проекта АЕЦ „Белене“ - едното на БСП, а другото на ГЕРБ. Предстои обсъждането и гласуването им в Комисията по енергетика. Опозицията предлага отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“ от 2012 година. А ГЕРБ - възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на електроцентралата в Белене. Двете проекторешения ще бъдат гласувани в пленарна зала утре.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов, БСП: Трябва да отпадне мораториумът върху АЕЦ "Белене"

Атанас Костадинов, БСП: Трябва да отпадне мораториумът върху АЕЦ "Белене"

6 Юни 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. "Трябва да отпадне мораториумът върху АЕЦ "Белене". Нужно е държавата да даде ясен знак, че иска този проект да има реален живот". Това заяви народният представител от "БСП за България" и член на Комисията по енергетика в Народното събрание Атанас Костадинов по Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му е нужно към проекта да се отнесем институционално. "Няма проект, през последните 10 - 12 години, в световен мащаб, в който държавата да няма отношение или участие", обясни Атанас Костадинов. Според него най-лошият вариант за страната ни е проектът АЕЦ "Белене" да не се реализира. "Потреблението ще расте, затова ни е нужна базова мощност", обясни още членът на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по енергетика ще гласува отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“

Комисията по енергетика ще гласува отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“

6 Юни 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
София. По предложение на БСП Комисията по енергетика ще обсъди и гласува отмяната на решението на парламента от 29 март 2012 година за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“. Това се посочва в дневния ред на заседанието на комисията. Като един от мотивите за взетото през 2012 година решение се изтъква невъзможността бюджетът или държавните електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност. Освен отмяна на решението, опозицията предлага парламентът да възложи на енергийния министър да преговаря с потенциални инвеститори и да уведомява депутатите за резултатите от преговорите. А до 31 октомври да предложи възможности за структурирането на проекта.
В Комисията по енергетика ще бъде гласувано и проекторешение за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, по предложение на ГЕРБ. Според решението парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция. Както БСП, така и ГЕРБ дават на министъра срок до 31 октомври да предложи възможности за структурирането на проекта. От ГЕРБ препоръчват решението за спирането на „Белене“ да бъде отменено.
Заседанието ще се проведе от 16.00 часа в зала „Изток“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в откриването на Конференцията „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в откриването на Конференцията „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“

6 Юни 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Варна. Днес в зала „Ривиера“ на хотел „Ривиера бийч“ във ваканционен клуб Ривиера (край Варна) вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в откриването на ежегодната международна ядрена конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Събитието, което се организира от Българския атомен форум ще започне в 9.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Ще направя всичко възможно да изкараме поименно физическите лица и политическите партии, които са били срещу „Южен поток“

Румен Петков, АБВ: Ще направя всичко възможно да изкараме поименно физическите лица и политическите партии, които са били срещу „Южен поток“

5 Юни 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Ще направя всичко възможно да изкараме поименно физическите лица и политическите партии, които са били срещу „Южен поток". Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него така българското общество ще знае кои са тези, които са поставили страната ни в зависимост от Турция. „Искам само да отбележа, че се нуждаем от много сериозен анализ за бъдещето на нефтопровода Бургас – Александруполис. Правителството преди известно време е заявило желание проектната компания да продължи своето съществуване. Това е добра стъпка. Тази стъпка трябва да бъде подкрепена. Тази стъпка трябва да получи своето развитие с тези три проекта България има шанса да бъде в тройката на Европа", каза Петков. По думите му не е нормално трите енергийни проекта, или така нареченият "голям шлем", да се стигне до мрачната прогноза на президента Първанов от 2014 г., че всъщност шлемът ще го реализира Ердоган. "Той го направи и това е за сметка за България“, коментира Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Правителството трябва да проведе битка за осигуряване на пряка доставка на руски газ за България и Европа - всяко транслиране от Турция за нас не е добре

Румен Петков, АБВ: Правителството трябва да проведе битка за осигуряване на пряка доставка на руски газ за България и Европа - всяко транслиране от Турция за нас не е добре

5 Юни 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Правителството трябва да проведе битка за осигуряване на пряка доставка на руски газ за България и Европа - всяко транслиране от Турция за нас не е добре. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му страната ни ще бъде пряко зависима от ценообразуването на Турция. „Второ, ние ще бъдем зависими от хрумванията на поредния Ердоган. Казвам го с уважение към държавника Ердоган, който се пребори за турския интерес“, поясни председателят на АБВ и поясни, че страната ни за съжаление е имала безгръбначни управници и те са били от БСП. „Сега голямото предизвикателство е тръбата да бъде отклонена от Черно море към България. Тук правителството с всички сили трябва да иска подкрепата на ЕК“, каза Петков. По думите му Европа е пряко заинтересована от това.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Противниците на „Южен поток“ са първооснователи на идеята България да си купува руски газ от Турция

Румен Петков, АБВ: Противниците на „Южен поток“ са първооснователи на идеята България да си купува руски газ от Турция

5 Юни 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Тези, които бяха против „Южен поток“ са първооснователи на идеята България да си купува руски газ от Турция. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По отношение на Южен поток“, Петков призова да се върнем назад във времето и да се види кои са били против него. „Тези, които са били против „Южен поток“ - те са първооснователи на идеята България да си купува руски газ от Турция. Това са национални престъпници. Българският народ трябва да си даде сметка, че те са на път да докарат България да е газово зависима от Турция и то с руска газ. Ние от АБВ няма да спрем да повтаряме това всеки ден. Когато казваш няма да внасяме руски газ, трябва да кажеш кога и откъде. Сега перспективата очевидно е „Турски поток“. Същите тези хора обясняваха, че „Турски поток“ няма да се случи“, поясни Петков. По темата „Белене“, Петков коментира: „Много закъсняла е позицията на българското правителство, но която заслужава уважение и подкрепа за АЕЦ „Белене“. Двата варианта, които очерта министър Петкова са добри за страната ни. Позицията, която зае президентът Радев и премиера Борисов са добри за страната ни и могат да бъдат стъпка в качественото развитие на България“. Той обърна внимание, че „Белене“ е проект със стратегически характер.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата на четиримата лидери на партии от Вишеградската четворка и Корнелия Нинова завърши с обща декларация

Срещата на четиримата лидери на партии от Вишеградската четворка и Корнелия Нинова завърши с обща декларация

5 Юни 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Братислава. Срещата на четиримата лидери на партии от Вишеградската четворка и председателя на БСП Корнелия Нинова завърши с приемане на обща декларация за бъдещо сътрудничество. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. В декларацията се казва:
- Решихме да работим по-сплотено като регион, за да обменяме добри практики, да си сътрудничим, да развиваме общи позиции по различни проблеми в Европа;
- Ще търсим активно съюзници от други държави, които да подкрепят нашите инициативи.
"Тази първа среща е добро начало. Приехме декларация, че този формат ще стане постоянен. Ще се срещаме на всеки шест месеца за обсъждане на важни теми за нашите държави и Европа. Ще търсим съгласие в защита на общите ни интереси. Поканих колегите, следващата ни среща да бъде в България, след шест месеца". Това заяви Корнелия Нинова след срещата в Братислава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.