НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Заплахите са признак на слабост, заяви външният министър на Кипър

Kathimerini: Заплахите са признак на слабост, заяви външният министър на Кипър

2 Септември 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Никозия. Ден след като министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди Кипър да не продължава с газовите си сондажи в изключителната си икономическа зона, неговият кипърски колега Никос Христодулидис заяви в неделя, че Никозия няма да бъде сплашена от заплахи, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Заплахите, откъдето и да идват те, са признак на слабост“, заяви той. „Няма да се отнасяме добре към заплахи, грандиозни изявления или жестове, насочени към създаването на впечатление“, поясни Христодулидис, добавяйки че Никозия ще се придържа към енергийните си планове „и нищо повече“.
В коментар, публикуван от гръцкия вестник „Та Неа“ в събота, Чавушоглу предупреди Кипър да не сондира за въглеводороди в изключителната си икономическа зона, заявявайки, че „ако те (гръцките киприоти) все още мислят, че няма какво да губят, значи правят голяма грешка“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция призова за нова глава в отношенията с Гърция

Kathimerini: Турция призова за нова глава в отношенията с Гърция

1 Септември 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в събота призова за отварянето на нова глава в напрегнатите дипломатически отношения с Гърция, макар и да разкритикува Анкара, за това че е предоставила „сигурен рай“ за турските „престъпници“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Ситуацията в нашите отношения днес не е в полза на страните ни. Изграждането на доверие е важно. Трябва да отворим нова глава в нашите отношения“, заяви Чавушоглу пред гръцкия вестник „Та Неа“ в интервю, което беше публикувано в събота.
„Трябва да продължим процеса на двустранни разговори без никакви условия. Това е пътят за решаване на проблемите ни“.
Той, обаче, преповтори исканията си осемте турски офицери да бъдат екстрадирани в Турция, за да се изправят пред съдебен процес.
„Гръцката правосъдна система, противно на правилата и принципите на международното право, позволява на съучастниците (в проваления опит за преврат от 2016 година) да останат ненаказани и нарушава правата на жертвите“, добави турският първи дипломат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция е рай за турските престъпници, заяви Мевлют Чавушоглу

Kathimerini: Гърция е рай за турските престъпници, заяви Мевлют Чавушоглу

1 Септември 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гърция се е превърнала в „сигурен рай“ за турските престъпници като например осемте офицера, които избягаха в Гърция след проваления опит за преврат през 2016 година, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В коментар публикуван в гръцкия вестник „Та Неа“ в събота, Чавушоглу твърди, че е дълбоко натъжен от решенията, взети от гръцката правосъдна система по отношение на осемте турски офицери и настоя, че Анкара няма да отстъпи в стремежа си да ги изправи пред правосъдие.
„Ние сме решени, че ще осигурим екстрадицията на замесените в опита за преврат“, заяви той, добавяйки че гръцко-турските отношения не са в най-добрата си форма.
Чавушоглу предупреди и Кипър да не продължава с газовите си сондажи в изключителната си икономическа зона. „Ако те (гръцките киприоти) все още мисля, че няма какво да губят, значи правят голяма грешка“, заяви той.
Анкара възрази срещу енергийните планове на Никозия, твърдейки че те нарушават турските териториални води.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Турция до ЕП: Кажете на Гърция да ни предаде осмината офицери, ние ще им върнем двамата войници от затвора

Protothema: Турция до ЕП: Кажете на Гърция да ни предаде осмината офицери, ние ще им върнем двамата войници от затвора

6 Юли 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Турция отново настоява Гърция да върне осмината офицери, които избягаха от страната след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през юли 2016 г., отбелязва гръцкото електронно издание Protothema.
Началникът на делегацията на Турция в НАТО Ахмет Берат Чонкар изглежда е свързан със съдбата на двамата гръцки войници, арестувани, след като през март се отклониха на турска територия заради лоши метеорологични условия. Анкара настоява Атина да й предаде осмината офицери, но в Гърция се съмняват, че те ще получат справедлив процес в родината си вече им предостави закрила.
„Турските власти и турското общество очакват незабавно екстрадирането на осмината убийци и Ви уверяваме, че задържаните двама гръцки войници ще получат справедлив съдебен процес в Турция", написа Чокар в писмо, адресирано до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
В текста Анкара се оплаква от „неприятния подход на гръцките власти към осмината пучисти и неразумността на Европейския парламент по този въпрос".
Писмото е изпратено, след като гръцките съдилища освободиха турски офицери, получили политическо убежище. „Дълбоко разочаровани сме от решенията на гръцката съдебна система, която отхвърли екстрадицията", призна Чонкар.
По-надолу в писмото се се говори за лейтенант Ангелос Миретодис и сержант Димитрис Куклацис, които бяха арестувани след случайно преминаване на турската граница по време на буря в началото на март. „Бих искал да завърша, като заявя, че турските власти и турското общество очаква незабавната екстрадиция на осмината убийци и Ви уверяваме, че задържаните двама гръцки войници ще получат справедлив процес в Турция". В текста не се предлага директна размяна.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini; Уроците, които трябва да бъдат научени от случая с гръцките войници

Ekathimerini; Уроците, които трябва да бъдат научени от случая с гръцките войници

17 Юни 2018 | 04:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Танос Докос представя личното си мнение за уроците, които трябва да бъдат научени от случая с гръцките войници в материал на гръцкото електронното издание Ekathimerini.
Гръцко-турските отношения бяха сериозно засегнати от случая с осемте турски военнослужещи, които поискаха убежище в Гърция след опита за преврат в Турция през лятото на 2016 г., както и този на двамата гръцки войници, арестувани от турските власти в началото на март, които са все още задържани без обвинения и с очевидната цел да се упражнява натиск върху Гърция.
Би било интересно да се види процесът на извличане на поуки – нещо, което рядко се прави в Гърция - по отношение на тези случаи.
Що се отнася до осемте турски офицери, първото впечетление , което излиза , е, че държавната машина е лишена от рефлекси в полето на националната сигурност и се оказа неспособна да реши проблема, когато тя се появи.
Второ, контактите между държавите, независимо дали по телефона или лично, трябва да се извършват с по-голяма предпазливост, тъй като всяка дума е записана от другата страна за евентуална употреба в бъдеще.
Трето, въпреки че натискът върху гръцката съдебна система да ускори процеса на предоставяне на убежище на служителите би бил обречен на неуспех, изглежда, че не са правени никакви усилия в тази насока и нито е направен опит да се преговаря за тяхното прехвърляне приятелска трета страна.
По отношение на двамата гръцки войници, които понастоящем са задържани в северозападния турски град Одрин, тактиката на Анкара за арестуване на чуждестранни граждани, за да се упражнява натиск, е накарала гръцките власти да бъдат много по-бдителни и предпазливи.
Те направиха правилното нещо след събитието в преследването на двупосочен подход за управление на кризи, но въпросът скоро придоби международни размери, а срещу един лидер, който се опитва просто да окопае все повече и повече.
Също така не изглежда, че Гърция търси начини за увеличаване на цената, която да плати Турция и да оказва натиск върху нея за отношението й - дори и само на символично ниво.
Нещо повече, цялостната позиция на Гърция към Турция изглежда ограничена до ангажираност на обществеността и бомбастични изявления, когато това, което трябва да правим, е да изпращаме съобщения чрез добре презмерени движения и едновременно с това да активираме множество канали за комуникация.
Недвусмисленото и импровизирано отношение и по двата въпроса, които разгледахме тук - отвъд посочването на отговорност, подчертава належащата нужда от институционален отговор на два значителни и продължителни недостатъка: липсата на централизирана координация и планиране по въпросите на националната сигурност и проблеми в комуникацията между различните държавни и правителствени органи, когато възникнат такива кризи.

Thanos Dokos е генерален директор на Гръцката фондация за европейска и външна политика (ELIAMEP).

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.