НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Посланикът на САЩ в НАТО: Македония изпълнява всички условия, остава само последната крачка

Посланикът на САЩ в НАТО: Македония изпълнява всички условия, остава само последната крачка

6 Юни 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Изходът от преговорите за името се очаква и в седалището на НАТО в Брюксел. Македония изпълнява всички условия и остава да се направи само последната крачка и да се затворят преговорите за името и страната ще стане член на НАТО още на следващата среща на върха през юли, заяви посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчисън, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„От предишните срещи на върха е ясно, че НАТО е готова за започне разговорите за приемане на Македония щом се реши въпросът за името. Вярвам, че министрите в двете страни работят много упорито, за да се стигне до взаимноприемливо решене за името. Щом се сключи този договор и ключовото изискване бъде изпълнено, смятам че Македония ще започне процеса на присъединяване към НАТО. Алианса беше ясен, че страната изпълнява изискванията, освен името и щом това се реши не я искаме за равноправен партньор. САЩ твърдо подкрепят приемането на Македония и се надяваме, че това може да се случи и на предстоящата среща на върха, но това, което се иска сега е двете страни да завършат преговорите и да отворят пътя за влизане на Македония“, заяви Хътчисън.
В телефонен брифинг в навечерието на министерската среща на НАТО в Брюксел, посланикът на САЩ в Алианса не пожела да коментира дали има някакъв план „Б“ за македонския път към членство. Тя повтори, че решението за името е ключово, за да се отворят вратите за членство, а ако няма решение до срещата през юли, САЩ, както заяви Хътчисън, ще продължат да подкрепят твърдо Македония във всички области, включително за отразяването на, както тя се изрази, възможни неприятелски руски влияния, каквито е имало в някои страни от региона, аспиранти за членство в НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): В навечерието на обявените протести в Гърция – напрежението продължава да нараства

„Политика“ (Сърбия): В навечерието на обявените протести в Гърция – напрежението продължава да нараства

5 Юни 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Ако бъде постигнато решение на спора между Атина и Скопие за името на Македония, част от гърците ще бъдат недоволни и ще организират големи митинги в страната, коментират в редакцията на електронното издание на белградския вестник „Политика“, като отбелязват, че в навечерието на обявените за 6 юни протести в 13 гръцки града напрежението в обществото продължава да нараства.
Официалната Атина очаква политическото ръководство на Македония да направи „решаващата стъпка“ към постигане на споразумение, защото сега, след поредица от събития, довели до отлагане на телефонния разговор и срещата между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, „топката е в тяхното поле".
Говорителят на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос заяви, че първите дипломати на двете страни Никос Коциас и Никола Димитров са свършили добре своята част от работата и че по-нататъшната съдба на споразумението е в ръцете на министър-председателите. За него обаче е необходима „решаваща стъпка“ на ръководството в Скопиe, за да се стигне до приемливо решение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Преговорите  са завършени – търси се решение от кога да се прилага името за обща употреба

„24 Вести“ (Македония): Преговорите са завършени – търси се решение от кога да се прилага името за обща употреба

5 Юни 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският телевизионен канал „24 Вести“ стига до заключението, че преговорите между Скопие и Атина за разрешаване на десетилетния спор за името за завършени, но има застой, тъй като двете страни все още не могат да постигнат компромис по въпроса от кога да започне да се прилага името за обща употреба.
Как и кога преговорите за името ще продължат? Гръцкото правителство казва, че топката е в полето на Македония, откъдето се очаква „решаващата стъпка“. Междувременно първият дипломат на Атина Никос Коциас заяви в интервю за гръцката държавна телевизия, че е настъпил моментът за голямото „да“ или за голямото „не“.
Коциас призна, че очаква въпросът скоро да бъде затворен, но подчерта, че „никога не трябва да се казва никога".
На свой ред премиерът на Македония Зоран Заев продължава да е уверен, че страната ще получи покана за членство в НАТО през юли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): В Гърция отвориха църковния аспект на името

А1 On (Македония): В Гърция отвориха църковния аспект на името

5 Юни 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Докато Скопие и Атина са в очакване на разговора между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас за потвърждение на постигнатото в преговорите за името, след посещение в Атина на вселенския патриарх Вартоломей в Гърция бе отворен църковният аспект на името, коментира македонското електронно издание A1 On.
Във вторник гръцкият премиер Ципрас проведе среща с Вартоломей и приветства усилията на Вселенската патриаршия за решаване на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). На свой ред вселенският патриарх подчерта, че се работи в посока единство и сътрудничество.
„Бих искал да приветствам усилията Ви за положително разрешаване на църковния аспект на различията, които имаме с бившата югославска република Македония. Вярвам, виждате, че и ние се опитваме да разрешим дългогодишиния спор, който пречи на две съседни страни да развият нормално сътрудничество“, са думите, с които Ципрас се обърна към вселенския патриарх.
Гръцкият премиер изрази убеждение, че възможността за решение на спора между Скопие и Атина би могла да създаде среда на стабилност и развитие на Балканите, нещо, което – съгласно думите му, „ни е необходимо, както и добро сътрудничество между два съседни народа, изповядващи в по-голямата си час православна християнска вяра - важен елемент, който не бива да се пренебрегва".
Вартоломей подчерта, че в рамките на каноничните задължения на Вселенската патриаршия е там, където има разкол, да бъдат предприети мерки за преодоляването му.
Вартоломей се срещна също с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и с архиепископа на Гръцката православна църква (ГПЦ) Йеронимос, а посещението му в Атина бе предшествано от съобщение на Вселенската патриаршия, съгласно което Светият и свещен Синод е разгледал въпроса с нерешения каноничен статут на Охридската архиепископия.
В съобщението, разпространено миналата седмица, се подчертаваше, че Патриаршията е получила писмо от лидера на кабинета в Скопие Зоран Заев, в което се иска помощ и подкрепа за решаване на въпроса с МПЦ-ОА. Текстът завършваше с извода, че Светият и свещен Синод на Вселенската патриаршия „реши да се заеме за това и да предприеме необходимите стъпки, според неприкосновените права на историческите и канонични компетенции и привилегии на първопрестолната Вселенска патриаршия".
В писмото, изпратено преди месец, Заев е отправил молба към Вселенската патриаршия да признае автокефалността на МПЦ-ОА.
И докато гръцката страна твърдеше, че министър-председателят на югозападната ни съседка е приел промяна на името на МПЦ, Скопие категорично отрече разпространената информация.
„Никой не е поискал, нито пък някой може да промени името на MПЦ. Името й не е предмет на дилеми или дебати“, категоричен бе Заев. След това пресслужбата му публикува съдържанието на писмото до Вартоломей.
След публикацията на писмото на Заев от гръцкото правителство заявиха, че до момента няма постигнато споразумение по спора. „Единственото, което съществува до този момент, е решението на Светия синод на Вселенската патриаршия да се извърши необходимото, за да се удовлетвори искането на премиера на БЮРМ за изтриване на термина „Македония" от името на църквата на нашите северни съседи“, бе подчертано в прессъобщение от кабинета в Атина.
Депутатът от „Демократичен съюз за интеграция“ Артан Груби подчерта, че преговорите между Македония и Гърция за името не са в задънена улица. Съгласно думите му, на масата за преговори са и „други креативни решения“ на спора за името, освен тези, съдържащи се в пакета, предложен от специалния посредник на ООН Матю Нимиц. Груби разкри, че се обсъждат варианти като „Република Крушево Македония", „Република съвременна Македония", „Република Европейска Македония". Груби подчерта, че всичко е договорено в преговорите с Гърция, освен начина на изпълнение на споразумението.
Гръцката страна остава на мнение, че е направила всичко по време на преговорите за името и че премиерът Заев сега е на ход в процеса на разрешаване на спора. Посланието, че Атина очаква „решителната стъпка" от Скопие, бе повторена многократно от говорителя на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос. Същевременно той увери, че в настоящия момент никой не би искал преговорите отново да бъдат отваряни.
„Ние сме в последната фаза. Сега, макар да има някои незначителни подробности, които могат да тласнат разговорите в една или друга посока, в никакъв случай няма да се стигне до отваряне на преговорите в нов цикъл. Напротив, казах ви, че онова, което очакваме в този момент, е решителна крачка от ръководството на БЮРМ“, категоричен бе гръцкият политик.
А един от заместник-председателите на гръцкия парламент и депутат от опозиционната „Нова демокрация“ Никитас Какламанис споделя мнение, че ако окончателният договор между Скопие и Атина съдържа „македонски език“ и „македонска нация“, то документът няма да бъде гласуван от законодателния орган на южната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коциас: На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

Никос Коциас: На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

5 Юни 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония са имената, които са останали на масата за преговори между Скопие и Атина, след като отпадна и предложението за Република Вардарска Македония. В следващите дни може да се стигне до постигането на споразумение, с който да бъде сложена точка на десетилетния спор за името на Македония. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в интервю за държавната телевизия ЕРТ, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Запитан защо се бави телефонният разговор между премиерите на Македония и на Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коциас заяви, че „правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел". Коциас обаче изрази надежди, че тези трудности ще бъдат преодолени до няколко дни.
„Сега е моментът да кажем голямото „да“ или голямото „не". Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и падания, и трябва да имаме търпение. Но докато няма споразумение, нищо не е завършено", коментира първият дипломат на Атина.
Според него споразумението е добър компромис, от който печелят и двете страни.
Гръцкият министър не пожела да коментира информацията, че е договорено името Северна Македония и заяви, че окончателният вариант ще бъде обявен от премиерите на двете съседни държави. Говорейки за възможните имена, Коцияс също така заяви, че „Атина е предложила на Скопие" да предложи нови имена, ако не приема някое от предложенията на посредника на ООН в спора Матю Нимиц.
Той отговори и на критиките от опозицията, заявявайки, че предишните гръцки правителства са приемали решения като Република Македония-Скопие, т.е. с двойна формула, без изискване за всестранна употреба, т.е. ерга омнес.
„Наш национален интерес е да решим проблема с името на съседа и това е целта на нашата активна външна политика", категоричен бе Коциас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Сега дойде времето да кажем голямото „да“ или голямото „не“

Никос Коцияс: Сега дойде времето да кажем голямото „да“ или голямото „не“

5 Юни 2018 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс, в интервю за гръцката държавна телевизия „ERT“, изрази убеденост и надежда, че следващите дни може да бъде взето решение на спора за името, пише македонският „Независен вестник“.
На въпроса защо е отложен телефонният разговор между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коцияс заяви че рамката на договора е била утвърдена по време на неговите срещи с македонския му колега Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел и че „сега дойде времето да се каже голямото „да“ или голямото „не““.
„Очевидно правителството на съседката ни е изправено пред някои трудности и обмисля някои промени на договора, но вярвам и се надявам, че за няколко дена всичко ще бъде преодоляно“, заяви Коцияс.
Той допълни, че докато няма сложени подписи върху договора, никой не може да каже, че всичко е готово.
Помолен да коментира информациите в медиите, че договореното име е „Северна Македония“, Коцияс не пожела да отговори, добавяйки че името ще бъде обявено от премиерите на двете страни, когато то бъде договорено.
Гръцкият външен министър поясни, че македонското правителство не приема името „Вардарска Македония“, защото според него то се отнася до епохата на фашизма и окупацията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен вестник“ (Македония): Скопие и Атина се отдалечават от бързото назоваване на името

„Независен вестник“ (Македония): Скопие и Атина се отдалечават от бързото назоваване на името

1 Юни 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Македония и Гърция се отдръпват от възможността да постигнат споразумение за името през следващите дни, научава македонският „Независен вестник" от правителствени източници в Атина.
Въпреки, че македонския премиер Зоран Заев определи днешния ден като последен за неговия ключов разговор с гръцкия му колега Алексис Ципрас, гръцки правителствени източници казват, че най-вероятно и тази комуникация няма да се осъществи в следващите дни. Причината за това е нежеланието на македонската страна да предаде това, което бе договорено между външните от двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс тази седмица в Брюксел.
„Македонската страна очевидно не е готова да изпълни договореното в Брюксел между двамата външни министри“, заявиха източници от гръцкото правителство. Същите източници твърдят, че вероятността за договаряне на следващите дни се отдалечава. Според тях телефонният разговор „Заев – Ципрас“ също е вероятно да бъде отложен.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Шансовете за споразумение за името на Македония в близките дни стават все по-слаби

Reuters: Шансовете за споразумение за името на Македония в близките дни стават все по-слаби

1 Юни 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Според представител на македонските власти споразумението между Гърция и Македония по спора за името най-вероятно няма да се сключи в близките дни, предава Reuters.
По-рано гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс заяви, че той и неговият македонски колега Никола Димитров са приключили преговорите за името и че сега е ред министър-председателите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев да поемат преговорите по окончателното споразумение. Очакваше се те да обсъдят въпроса в петък по време на телефонен разговор.
„Шансовете за споразумение в близките дни стават все по-слаби“ съобщи представителят на гръцкото правителство, допълвайки, че властите в Скопие „не са готови да реагират“ на това, за което двата министри са се договорили. Разговорът между двамата премиери, според източника „също се отдалечава“.
По-рано гръцкият правителствен говорител Димитрис Цанакополус заяви, че все още има правни и политически въпроси за разрешаване.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Мета“ (Македония): Според източници от гръцкото правителство договорът за името е „колкото близо, толкова и далеч“

„Мета“ (Македония): Според източници от гръцкото правителство договорът за името е „колкото близо, толкова и далеч“

1 Юни 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Според гръцки правителствени източници спорът за името е в много критична фаза с много катаклизми за много кратък период от време, предава македонската медия „Мета“.
„Изглежда, че Македония все още не е готова да се придържа към всичко, договорено в Брюксел, между нейния и гръцкия министри на външните работи Никола Димитров и Никос Коцияс. Следователно вероятността за постигане на споразумение през следващите няколко дни изглежда е по-малка. Вероятно телефонният разговор между двамата министър-председатели Алексис Ципрас и Зоран Заев ще бъде забавен“, твърди неназован държавен служител пред местния вестник "Иефимида"
Тази сутрин се появи несъответствие в изявленията на говорителя на правителството Димитрис Цанакополус и министър Коцияс, който смята, че споразумението е много близко. Противно на него, Цанакополус заяви, че „в момента няма споразумение“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Скопие и Атина в очакване на телефонния разговор межда Зоран Заев и Алексис Ципрас

„Телма“ (Македония): Скопие и Атина в очакване на телефонния разговор межда Зоран Заев и Алексис Ципрас

1 Юни 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Скопие и Атина очакват телефонния разговор между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Все още няма информация, когато би се случил той. Засега единствената информация, която правителството предоставя, е, че ще информира веднага, щом се осъществи. Премиерът Зоран Заев съобщи, че ще говори с Ципрас най-късно до днес. Гръцките медии съобщават, че ако разговорът има положителен резултат, тогава споразумението вероятно ще бъде подписано в Преспа на тристранна среща, на която ще присъства албанският премиер Еди Рама, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Правния екип на македонското МВнР, което в Атина с гръцките колеги обмисля рамката, която миналата седмица бе договорена от външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс за преодоляване на спора, се е върнал в страната.
Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски обяви, че в Атина с екип от трима дипломати от МВнР договорът за смяна на името е подписан, с всичките му подробности, с „ерга омнес“ и изменение на конституцията.
„Вчера в Атина с участието на 3 дипломати от МВнР, е направена сделката за смяната на името, с всички подробности, с „ерга омнес“ и изменение на конституцията; очакват главните чуждестранни съветници, Башанович и Каплазакис, да организират телефонния разговор Заев-Ципрас, за да вземат решение за референтната Северна или Нова Македония“, заяви депутатът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Според Зоран Заев е необходимо засилване на парламентарното мнозинство преди вземането на важни за страната решения

„Канал 5“ (Македония): Според Зоран Заев е необходимо засилване на парламентарното мнозинство преди вземането на важни за страната решения

1 Юни 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Скопие . Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че с дълбоки и сериозни процеси на реформи Македония е преодоляла дълбоката политическа криза, и недоверието на гражданите към институциите, предава македонският телевизионен „Канал 5“.
За опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ това правителство е „пазарно базирано“. Тя също така иска оставката на Заев. Опозицията обвинява правителството, че нищо не е направило с реформите в съдебната система, корупцията, престъпността и че всичко това е отчетено в международни доклади.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“: Георги Иванов призовава към национален консенсус за името

„Плюс Инфо“: Георги Иванов призовава към национален консенсус за името

1 Юни 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. С цел осигуряване на по-широк консенсус по въпроса за името, президентът на Македония Георги Иванов насърчава министър-председателя Зоран Заев да представи предложенията за водене на преговорите, черновите от споразумението, както и възгледите на делегацията при провеждането на преговорите, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
От македонското президентство съобщиха, че позицията на държавния глава е да не приема решение на въпроса за името за всестранна употреба или „ерга омнес“, което е основен неизменен принцип, което е в съответствие с установената правна рамка за водене на преговори за разликата за името в рамките на ООН и в никакъв случай това не е насочени срещу интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО.
Президентът Иванов показва необходимостта от постигане национален консенсус за преодоляване на разликата около името и намиране на решение, което няма да наруши достойнството на македонския народ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Вуцис, председател на гръцкия парламент: Само с изпълнени предварителните условия договорът за името ще влезе в парламента

Никос Вуцис, председател на гръцкия парламент: Само с изпълнени предварителните условия договорът за името ще влезе в парламента

1 Юни 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Само ако всички предварителни условия на Атина бъдат изпълнени, договорът за уреждане на спора за името на Македония ще бъде ратифициран от гръцкия парламент. Това заяви председателят на законодателния орган в Атина в интервю за телевизия ЕРТ, отбелязва скопското електронно издание „Локално“.
Вуцис не изключи възможността веднага след подписване на договора да бъде проведен и дебат в парламента. „Тъй като става дума за ратифициране на договор, който ще има и международни аспекти и гаранции, със сигурност ще влезе в парламента, но в крайната фаза, т.е. щом условията, щом предварителните условия бъдат изпълнени“, поясни Вуцис.
По отношение на предстоящия телефонен разговор между премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас, Вуцис изрази надежда, че „през следващите 24-48 часа ще има положителен отговор от другата страна, което ще даде зелена светлина за началото на развръзката“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): 13 града в Гърция ще протестират за „гръцкия характер на Македония“

„Фокус“ (Македония): 13 града в Гърция ще протестират за „гръцкия характер на Македония“

1 Юни 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Атина. 13 града в Гърция ще протестират вечерта на 6 юни за „гръцкия характер на Македония“. Пела, Кавала, Драма, Серес, Кукуш, Поликастро, Едеса, Лерин, Костур, Птолемеида, Катерини Лагардас и курортът „Неа Мудания“ на Халкидики са местата, където организаторите от „Комитета за борба за гръцкия характер на Македония“ призовават гражданите да се съберат, за да „предотвратят престъплението да се предаде името на Македония на фалшификаторите на история“, предава македонският „Фокус“.
„Ако някой в гръцкия парламент иска да се противопостави на народната воля не трябва да има най-малкото съмнение, че ще се изправи пред народния гняв, който не забравя, нито прощава. Искаме готовност от всеки грък и гъркиня да защити нашата Македония“, гласи призивът на организаторите от „Комитета за борба за гръцкия характер на Македония“, публикуван в социалните мрежи.
Организаторите чрез тези протести „ще се опитат да напомнят на политиците в страната, че гръцкият народ е взел решение във връзка с името“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: „Нова демокрация“ смята, че липсата на информация за преговорите за името е „провокативна“

Ekathimerini: „Нова демокрация“ смята, че липсата на информация за преговорите за името е „провокативна“

1 Юни 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Високопоставеният член на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ Дора Бакоянис обвини правителството, че пази в тайна прогреса на преговорите за името, пише Ekathimerini.
Бившият министър на външните работи на Гърция между 2006 и 2009 г. заяви, че „е провокация за политическите сили в страната да получават информация за преговорите от интернет-страници от Македония или от нейния министър-председател Зоран Заев“, а не от гръцкото правителство.
Бакоянис разкритикува и прессекретарят на правителството Димитрис Цанакополус заради негов коментар, че „няма споразумение за момента, но ще информираме политическите сили и народа, когато такова има, за да се осъществи широка и задълбочена дискусия“.
„Срам за Цанакополус, че казва подобни неща“, заяви Бакоянис. Тя заяви, че политическите партии трябва да бъдат постоянно информирани за развитието на преговорите и изрази „възмущение от липсата на демократична чувствителност от страна на правителството по въпрос, който засяга всеки гръцки гражданин“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гръцки медии: „Един телефонен разговор дели Алексис Ципрас и Зоран Заев от договор“

Гръцки медии: „Един телефонен разговор дели Алексис Ципрас и Зоран Заев от договор“

1 Юни 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Обявеният телефонен разговор между министър-председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас е в центъра на вниманието на гръцките медии, когато става дума за проблемите, свързани с преговорите за името, отбелязва Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Алексис Ципрас очаква телефонно обаждане от колегата си Зоран Заев, а в кръговете около Министерството на външните работи говорят, че има 90% вероятност той да се състои днес, петък, 1 юни. Правителствени източници твърдят, че (преговорите) са „в последната фаза", пише в статия, публувана от портала Real.
„Един телефонен разговор разделя Ципрас и Заев от споразумение за името. Това е телефонно обаждане, което вероятно ще се проведе днес, за да насрочат тет-а-тет среща в Преспа", пише на свой ред онлайн изданието на вестник Та Неа.
„Следващата очаквана стъпка е телефонният разговор между двамата министър-председатели Алексис Ципрас и Зоран Заев, който може да се осъществи и през следващите часове", пише Kathimerini.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрис Цанакопулос, говорител на гръцкото правителство: Няма да има споразумение без име за обща употреба и промени в Конституцията на Македония

Димитрис Цанакопулос, говорител на гръцкото правителство: Няма да има споразумение без име за обща употреба и промени в Конституцията на Македония

1 Юни 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Между Скопие и Атина няма да има споразумение, ако не се приеме име за обща употреба и промени в Конституцията на Македония. Това потвърди говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос в интервю за гръцката телевизия „Епсилон", отбелязва скопското електронно издание МКД.
Цанакопулос подчерта, че към настоящия момент все още няма постигната сделка поради тази причина отказа да влиза в подробности, свързани с евентуалното решение на спора за името на Македония.
„Докато не бъде постигнато съгласие, нищо не е договорено. Така е в преговорите. Но това, което с пълна сигурност мога да кажа е, че ерга омнес и конституционна ревизия са важни, т.е. основни предпоставки, за да може да има има някакво споразумение с бившата югославска република Македония“, повтори отново говорителят на кабинета в Атина.
Съгласно думите му, трябва да се вземат окончателни политически решения, защото не става дума за обикновено споразумение, а договор с много технически и правни, но и политически въпроси, „които всяка страна трябва да добре и внимателно да обмисли".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA (Македония): САЩ подкрепят лидерите на Македония и Гърция в усилията им за разрешаване на спора за името

VOA (Македония): САЩ подкрепят лидерите на Македония и Гърция в усилията им за разрешаване на спора за името

1 Юни 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. САЩ продължават да подкрепят преговорите между Скопие и Атина за разрешаване на спора за името, водени под егидата на ООН. Това заявиха от Държавния департамент на САЩ за македонската редакция на Voice of America.
„Надяваме се, че лидерите на Македония и Гърция ще намерят взаимно приемливо решение на проблема с името, което ще бъде в интерес на евроатлантическата интеграция, икономическия просперитет, мира и стабилността в региона", заявиха от Държавният департамент.
Външният министър на Македония Никола Димитров подчерта, че за разрешаване на десетилетния спор е необходима отговорност от всички политически фактори в страната.
Премиерът Зоран Заев на свой ред заяви, че решението на десетилетния спор за името никога не е било по-близо, но се въздържа от коментар за това кое от предложенияра е приемливо и за двете страни, след като „Република Илинденска Македония" бе отхвърлено от Гърция.
Междувременно президентът на Македония Георги Иванов заяви, че няма да приеме име за обща употреба. „Целият процес наподобява лично споразумение между премиерите Заев и Ципрас, което няма национален консенсус в Република Македония. Моята позиция е, че не приемам решение на проблема с името за обща употреба, или erga omnes", подчерта Иванов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: На масата за преговори е „Северна Македония“

Kathimerini: На масата за преговори е „Северна Македония“

1 Юни 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. На фона на стремежите на Атина и Скопие към разрешаване на спора за името на Македония изглежда, че предложението за „Република Северна Македония“ остава водещо на масата за преговори, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Обсъждат се още две имена от първоначалните пет предложения на специалния посредник на ООН Матю Нимиц, твърдят източници, но Северна Македония се очаква да надделее.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще проведе телефонен разговор с македонския си колега Зоран Заев. Двамата планират среща в близко време и макар да няма обявена точна дата, разговорът им на четири очи със сигурност ще се състои преди форума на високо равнище на лидерите на Европейския съюз на 28 юни.
В сряда Заев заяви, че двете страни са близо до постигането на сделка и поясни, че споразумението ще бъде ратифицирано от македонския парламент, след което ще бъде организиран референдум.
Президентът на Македония Георги Иванов е различна позиция – той отхвърли исканията на Гърция новото име на балканската държава да е erga omnes, т.е. приложимо както в страната, така и на международно ниво. Не е съгласен и с искането на Атина за промени в Конституцията на Македония. Той определи пробива в разговорите като „лично споразумение" между Заев и Ципрас.
Междувременно организаторите на двете големи демонстрации срещу използването на термина Македония съобщиха, че следващата сряда ще се проведат протести в 13 града в едноименния северен гръцки регион. Сред тях са Пела, Кавала, Драма, Серес, Килкис, Поликастро, Лагада, Неа Мудания, Едеса, Флорина, Кастория, Птолемейда и Катерини.
В същото време Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) изяви желание да бъде приета отново в лоното на Вселенската патриаршия.
Светият синод на Вселенската патриаршия заяви, че обмисля искането на ръководството на църквата в бившата югославска република да бъде приета под името „Архиепископия на Охрид", т.е. без в името й да се съдържа определението „македонска“. Заявката дойде с писмо от Заев, адресирано до Вселенския патриарх Вартоломей.
Ходът се смята за значителен, тъй като идва вследствие на реакциите на Вселенската патриаршия на молба от МПЦ-ОА до БПЦ. Този „инцидент“ доведе до силна реакция от страна на Вартоломей, който подчерта, че „действието на църквата в България е грешно. Това усложнява нещата. "
„Майката църква на всички балкански народи е тази в Константинопол", категоричен бе вселенският патриарх.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Решението за името ще бъде приемливо за всички етнически общности

Зоран Заев: Решението за името ще бъде приемливо за всички етнически общности

1 Юни 2018 | 06:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Убеден съм, че евентуалното решение за името ще бъде приемливо за всички етнически общности. Не всички са консултирани по този въпрос, не съм имал лични консултации с тях, но ако се намери решение, то ще бъде приемливо за всичките етнически общности“, заяви в четвъртък министър-председателят на Македония Зоран Заев, цитиран от „Независен“, отговаряйки на въпрос в парламента.
„Искаме членство в ЕС и НАТО, но не на всяка цена. Всички подробности от преговорния процес са важни, без да се преминават червените линии – да успеем в нашите две стратегически цели: да получим покана за НАТО и дата за преговори с ЕС“, заяви Заев.
„С решението на името тази дата ще бъде известна. Ако имаме решение за името няма друга пречка да получим покана за НАТО. Затова се опитвам да съм внимателен, да информирам винаги, когато това е възможно, и да споделям информация и към по-малките опозиционни партии, независимо от кой етнически блок са. На разположение съм да споделям информация, защото искрено вярвам, че за такива въпроси трябва да изградим национален консенсус“, допълни премиерът.
Според него албанският политически блок ДУИ е напълно информиран за хода на преговорите, а и в СДСМ има много албанци, които също така са създатели на политики с оглед на това, че са част от парламентарния състав.
„И аз, и външният министър Никола Димитров гледаме евентуалният договор за името с Гърция да бъде приемлив за всички етнически общности. Споделяме една родина, всички сме родени тук и тук живеем“, поясни Заев.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Възелът около Македония започва все повече да се заплита

Красимир Узунов: Възелът около Македония започва все повече да се заплита

31 Май 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Възелът около Македония започва все повече да се заплита. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ и водещ специалист по темата за Македония и Балканите Красимир Узунов по повод предложените варианти за име на държавата. "Този възел обещава да въвлече и България в спора за името, въпреки неутралитета на страната ни по казуса до момента", коментира Узунов. По думите му, връщайки се назад в историята, няма как архиепископия да короняса когото и да било за цар, в конкретния случай цар Самуил, което означава, че няма как да се говори за Охридска архиепископия, а за Охридска патриаршия. „Със сигурност македонското правителство и Македонската православна църква са изпратили писма до Вселенската патриаршия. Това е един от вариантите, за да се изтрие навсякъде името "македонска" като терминология, за да може да се премине към договаряне на прилагане на ново име, което да е, както се казва, за всеобща употреба или erga omnes. Затова и гръцките медии са пълни с това, че Македонската православна църква е започнала един процес, този, който се насърчава от Гърция - за да няма името "македонска", тя става Охридска архиепископия, само че са пропуснали, защото охридските архиепископи са се подписвали на терминология „Архиепископ на вся България Първа Юстиниана“, коментира Узунов. Той допълни, че, ако трябва да бъдем напълно откровени, Охридската архиепископия наследява диоцеза на Българската патриаршия по време на Първото и Второто българско царство. "Изказването на македонския президент Георги Димитров, че Македонската църква била пряко свързана с апостол Павле, който я е създал и давал връзката с Исус Христос, е нелепо", добави Узунов. "Ако търсим успех на Гърция в цялата ситуация, то той е, че южната ни съседка застави Македония да се откаже от античния си характер", обясни президентът на Агенция и Радио „Фокус“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: За решаването на спора за името е необходима отговорност от всички политически фактори

Никола Димитров: За решаването на спора за името е необходима отговорност от всички политически фактори

31 Май 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. След срещата с държавния глава на Македония Георги Иванов първият дипломат на Скопие Никола Димитров подчерта, че за решаване на спора за името с Гърция е необходимо лидерство и отговорност на всички политически фактори, отбелязва електронното издание „Независен весник“.
„За този изключително важен въпрос - спора за името, въпрос, който ни дърпа надолу и пречи на бъдещето години наред, е необходимо лидерство и най-висока отговорност от всички политически фактори“, коментира Димитров.
Димитров информира македонския президент за хода последните разговори с гръцкия външен министър Никос Коциас.
По-рано кабинетът на държавния глава разпространи изявление за срещата, в което бе подчертано, че на Георги Иванов така и не са представени писмени документи за хода на преговорите между Скопие и Атина. „Целият процес наподобява лично споразумение между премиерите Заев и Ципрас, за което не е осигурен национален консенсус в Република Македония. Моята позиция е, че не приемам решение на проблема с името за обща употреба или erga omnes“, категоричен бе македонският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Президентът на Македония не може да се намеси, ако правителството сключи договор с Гърция, твърди бивш конституционен съдия

„Алсат-М“ (Македония): Президентът на Македония не може да се намеси, ако правителството сключи договор с Гърция, твърди бивш конституционен съдия

31 Май 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Позицията на президента Иванов срещу erga omnes не би трябвало да има въздействие, ако окончателното решение на спора за името бъде постигнато на масата за преговори. Това заяви бившият конституционен съдия Трендафил Ивановски, който припомня, че съгласно Основния закон на страната сключването на международни и двустранни споразумения е задължение на Иванов, но и право на правителството, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Президентът, като отговорен орган за прилагане на Конституцията и законите, трябва да зачита интересите на държавата. В конкретния случай той може официално да отхвърли договора, но не може да отхвърли международно споразумение, ако бъде сключено от правителството. Той нито може, нито трябва да отмени такова международно споразумение", поясни Ивановски.
„Ако президентът иска да предотврати или да продължи играта, като не подпише заповедта за обнародване на закона, то тя ще бъде безотговорна и ще представлява нарушаване на правния ред. Ако го допуснем като държава – международни договори да „падат“ по такъв формален начин като отказ от подписване на указ за обнародването им, мисля, че никой няма да ни приеме в международната общност като отговорен правен субект или като държава", коментира още Ивановски.
Той изрази надежда, че държавният глава няма да спре процеса на разрешаване на десетилетния спор с Гърция за името на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Иванов, президент на Македония: Целият процес изглежда като лично споразумение между Зоран Заев и Алексис Ципрас

Георги Иванов, президент на Македония: Целият процес изглежда като лично споразумение между Зоран Заев и Алексис Ципрас

31 Май 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георги Иванов прие за разговор министъра на външните работи на Никола Димитров, който устно е информирал държавния глава за последните събития, свързани с преговорите за преодоляване на спора за името, без обаче да му представи какъвто и да било писмен документ, отбелязва скопската електронна медия „Плюс Инфо“, като се позовава на съобщение от кабинета на Иванов.
Съгласно разпространената информация, в рамките на срещата македонският президент е подчертал, че с оглед на неспазването на законовите разпоредби за сключване на международни договори, целият процес изглежда като лично споразумение между двамата министър-председатели.
„Целият процес наподобява лично споразумение между премиерите Заев и Ципрас, за което не е осигурен национален консенсус в Република Македония. Моята позиция е, че не приемам решение на проблема с името за обща употреба или erga omnes“, категоричен бе македонският президент.
Иванов подчерта, че сключването на международно споразумение следва да бъде в съответствие с Конституцията на Република Македония, вместо да предвижда нейното изменение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Либертас“ (Македония): Зоран Заев обяви, че името „Илинденска Македония“ вече не се обсъжда

„Либертас“ (Македония): Зоран Заев обяви, че името „Илинденска Македония“ вече не се обсъжда

31 Май 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че името „Илинденска Македония“ вече не се разглежда като вариант за разрешаването на спора за името с Гърция, предава македонската медия „Либертас“.
„Така стана, защото гръцката опозиция отхвърли предложението „Република Илинденска Македония“. Вече не говорим за това предложение“ отговори Зоран Заев на въпрос на депутат от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в парламента.
„Ние сме близо до възможното решение на спора за името с Гърция. Трябва да внимаваме да не навредим на процеса“, уточни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Името все още се обсъжда, възможно е споразумение до петък

„Локално“ (Македония): Името все още се обсъжда, възможно е споразумение до петък

31 Май 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Атина. С Гърция все още няма споразумение по въпроса за името, а пробив се очаква до петък, когато трябва да се проведе обявения телефонен разговор между македонския и гръцкия премиер Зоран Заев и Алексис Ципрас, който трябва да доведе до затваряне на договорната рамка за решението на името след последната среща между външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс, предава македонската медия „Локално“.
„ Няма нищо договорено. Както обявиха министрите Димитров и Коцияс, бяха договорени принципите на съгласие. Следва разговор между мен и премиера Ципрас до петък. В този разговор очаквам да направя една крачка, която е много важна и затова наблюдаваме всички спекулации в обществото“, заяви премиерът Заев. Споразумението ще трябва да бъде ратифицирано в парламента преди провеждането на референдум, който според Заев вероятно ще бъде през септември или октомври.
За приемането на споразумението в парламента Заев се надява на голямо мнозинство в заедно с опозицията. Той твърди, че няма нищо тайно и непознато в стъпките за изпълнение на споразумението. Според него президентът Георге Иванов е бил напълно информиран за всички подробности.-
Междувременно гръцкият министър-председател оцени, че очаква с нетърпение решението на спора.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Ще се проведе среща за името между президента и външния министър на Македония

„Канал 5“ (Македония): Ще се проведе среща за името между президента и външния министър на Македония

31 Май 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Николай Димитров ще се срещне с президента Георге Иванов, за да го информира за новите моменти в преговорите за преодоляване на спора за името, които се проведоха в Ню Йорк с посредника на ООН Нимиц и с гръцкия министър на външните работи Никос Коцияс, които след това продължиха в Брюксел, предава македонският телевизионен „Канал 5“.
В навечерието на срещата, по данни на президентството, Иванов се е обявил срещу решението за всестранната употреба на името или „ерга омнес“ решение и че с това е останал принципен и последователен с мнението на всички досегашни президенти на Република Македония.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 вести“ (Македония): Възможно е споразумение за спора за името до 1 юни

„24 вести“ (Македония): Възможно е споразумение за спора за името до 1 юни

31 Май 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. С Гърция все още няма споразумение по въпроса за името, а пробив се очаква най-късно до утре, 1 юни, когато трябва да се проведе обявения телефонен разговор между премиерите на Македония и на Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, който трябва да доведе до завършване на договорната рамка за решението, приета на последната среща между външните министри на дипломатите Никола Димитров и Никос Коцияс, предава македонската медия „24 Вести“ .
Спорът за името с Гърция е и основната тема на снощното заседание на Централния съвет на СДСМ, който даде пълна подкрепа на Заев да продължи преговорите и да взема решения във връзка с този въпрос.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Георге Иванов не приема „ерга омнес“ за името и заплашва с вето

„Независен“ (Македония): Георге Иванов не приема „ерга омнес“ за името и заплашва с вето

31 Май 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. За президента на Македония Георге Иванов не е приемливо решение за името „ерга омнес“, съобщиха вчера от президентството на страната, преди насрочения среща с външния министър Никола Димитров, на която всъщност трябва да получи нова информация за преговорите с Гърция, предава македонската медия „Независен“.
С това съобщение президентът на практика обявява, че няма да подкрепи споразумението, което според рамката договорена между министрите Никола Димитров и Никос Коцияс, трябва да бъде прието без квалифицирано мнозинство в парламента и ще има международен характер, както и евентуалните промени в конституцията, които ще променят името и за вътрешна употреба.
Такова предупреждение се отправя преди да се види какво име стои на масата между Македония и Гърция и което теоретично може да бъде приемливо за Македония, което прави този ход прибързан и в ущърб на преговорите за името .
„Позицията на президента Иванов е принципна и в същото време съвпада с възгледите на всички предишни президенти на Република Македония. Той не приема решение на проблема с името за обща употреба или „ерга омнес“, пише в заявление на македонското президентство
В същото време от там информират, че държавният глава ще приеме външния министър Никола Димитров в близките дни.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Според социологическо проучване СДСМ получава 25,5 процента, а ВМРО-ДПМНЕ 20,6 процента подкрепа от гражданите

„Телма“ (Македония): Според социологическо проучване СДСМ получава 25,5 процента, а ВМРО-ДПМНЕ 20,6 процента подкрепа от гражданите

31 Май 2018 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според социологическо проучване на нагласите на избирателите в Македония, СДСМ на Зоран Заев получава 25,5 процента, а ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски 20,6 процента от подкрепата на избирателите, съобщава „Телма“.
Ако утре се проведат избори СДСМ би получила най-много гласове. За него биха гласували 25,5 процента от гражданите, докато за ВМРО-ДПМНЕ биха гласували 20,6 процента, показва най-новото проучване на Телма и МЦМС, проведено по телефона между 15 и 23 май на представителна извадка от 1 052 респонденти.
За сравнение в проучване в същия период от миналата година ВМРО-ДПМНЕ имаше предимство от 24,5 процента срещу 23,7 процента за СДСМ. Това означава, че рейтингът на СДСМ се е повишил с един процент, докато този на ВМРО-ДПМНЕ е намалял с 3,9 процента.
В албанския политически блок води ДУИ със 7,4 процента, което е по-малко в сравнение с миналогодишното проучване, когато партията е имала 8,5 процента подкрепа.
За Алианса за Албанците са заявили подкрепата си 2,9 процента от гласоподавателите, а за БЕСА – без значение за кое от двете крила – подкрепата е по 2 процента.
Не е за пренебрегване процентът на нежелали да отговорят – 26,2 процента и на тези, които са заявил че няма да гласуват – 11,8 процента.
Проучването сочи, че рейтингите на СДСМ сред албанските гласоподаватели са нараснали с 13,2% в сравнение с анкетираните през миналата година, когато те са се доверили на 12,4% от албанските респонденти.
Интересни са числата на рейтингите на лидерите на политическите партии. Най-мощният рейтинг има премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, който получава 24,1 процента одобрение. Заев обаче е имал по-висок рейтинг през май миналата година, когато е получил с 0,7 процентни пункта повече, отколкото сега. Президентът Георге Иванов е на второ място в класацията с 9,9 процента одобрение. Иванов има по-висок рейтинг от бившия министър-председател и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който получава одобрение от 6,1 процента.
Това е напълно различна картина в сравнение с рейтингите на политическите лидери от миналата година, ако е известно, че през май миналата година лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски е имал най-висок рейтинг с 28,5 процента. Груевски има рейтингов спад от 22,4 процента за една година. Неговият наследник Кристиан Мискоски, се радва само на 2,9 процента одобрение, което е идентично с това, което се ползва лидерът на Алианса за Албанците Зиядин Села. Лидерът на ДСИ Али Ахмети се радва на 4,1 процента одобрение, което е спад от 2 процента в сравнение с миналогодишните 6,1 процента.
Анкетата на Телма и МЦМС също отговори на въпроса колко Зоран Заев оправдава доверието с работата си? Средният рейтинг, който получи Заев от гражданите е 2,78.
Как изглежда скалата поотделно в оценките си от един до пет за Зоран Заев. Най-ниската оценка - единица Заев е получил от 26 процента от респондентите; 22,2 процента го оценяват с тройка, докато 15,5 процента го оценяват с четворка. С петица са го оценили 15,2 процента, докато 14,4 процента са го оценили с двойка.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America (Македония): Процесът за името е във финална фаза, ще има референдум, обяви Зоран Заев

Voice of America (Македония): Процесът за името е във финална фаза, ще има референдум, обяви Зоран Заев

30 Май 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Никога не сме били по-близо до решение на десетилетния спор за името, обяви премиерът на Македония Зоран Заев на първата годишнина от управлението на кабинета му, предава Voice of America в македонската си редакция.
Заев се въздържа да коментира кое име е приемливо и за двете страни, след като предложението „Република Илинден Македония" бе отхвърлено в Гърция. Но лидерът на кабинета в Скопие увери, че процесът е в крайната си фаза и потвърди, че е приета обща рамка, и че ключовата сегмент трябва да бъде затворен в разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас.
„Все още няма нищо договорено. Както съобщиха министрите Никола Димитров и Никос Коциас, бяха договорени принципите и началата на споразумението. Следва разговор между мен и премиера (на Гърция Алексис) Ципрас, вярвам днес, тази вечер, утре или до петък. В този разговор очаквам да направя една стъпка, която е много важна", заяви Заев, добавяйки: „Никога не сме били по-близо до решение, приятелството между двете страни и двата народа никога не е било по-голямо. Македонският език е потвърден, нашата македонска идентичност е потвърдена. Това не е лесно, но Македония се нуждае от лидерство, за да напредва, а не само от празни думи. Показахме, че сме готови да ръководим и затова ви призовавам, уважаваните граждани, да се присъедините към нас. Казахме и ще имаме референдум".
Като възможни условия за провеждането на референдума, Заев спомена за септември и октомври. Частично обясниха етапите на изпълнение на споразумението - първо, ратифицирането му, след това провеждането на референдум.
„Ратифициране преди референдума, за да може Гърция да изпрати писмо до НАТО и да получим покана. Месец по-рано. Но, разбира се, всеки трябва да знае, че референдумът е окончателен. В края на септември, началото на октомври, вероятно ще е точното време. Ще се договорим с всички заинтересовани страни в страната кога ще се проведе този референдум", обясни министър-председателят на Македония.
Гръцкият премиер също демонстрира оптимизъм за решението на 25-годишния спор. „Перспективата за решаване на името се вижда в трудните, но необходими преговори с Бившата югославска република Македония", подчерта Ципрас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Референдум за името на Македония ще се проведе през септември или октомври

Зоран Заев: Референдум за името на Македония ще се проведе през септември или октомври

30 Май 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за новото име на Македония ще бъде проведен през есента – септември или октомври. Това обяви министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев в рамките на преконференция, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Името „Република Северна Македония" не е договорено, заяви Заев, като поясни, че в преговорите с Гърция са съгласувани единствено принципите и началата на споразумението. Заев припомни, че може да разговаря по телефона с гръцкия си колега Алексис Ципрас, а след това обяви и среща с политическото ръководство.
Македонският премиер всъщност потвърди информацията, публикувана от някои медии още във вторник. Заев съобщи, че евентуално споразумение с Ципрас ще бъде ратифицирано от македонския парламент с мнозинство от 61 депутати. Така че Македония може да получи поканата за членство в НАТО. В крайна сметка обаче всичко ще бъде решено на референдум.
Междувременно официална Атина изгражда климат за възможно решение на спора за името. В реч пред гръцката бизнес общност Ципрас заяви, че преговорите с Македония са „трудни, но необходими“.
За гръцката опозиция евентуалното решение на спора името трябва да бъде приемливо, защото в противен случай, след смяната на правителството, „Нова демокрация“ подчерта за възможността за повторно започване на преговорите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрис Цанакопулос: Оптимист съм, че можем да сключим споразумение за името

Димитрис Цанакопулос: Оптимист съм, че можем да сключим споразумение за името

30 Май 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Министрите на външните работи постигнаха голям напредък в преговорите за разрешаване на спора за името, можем да кажем, че сме на финалната права. Никой не може да предвиди резултата от такива сложни преговори, въпреки че оставам оптимист и очаквам следващите стъпки и следващата фаза на преговорите. Това заяви говорителят на гръцкото правителство и министър без портфейл Димитрис Цанакопулос в интервю за държавната телевизия ЕРТ, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Цанакопулос подчерта, че е необходимо търпение и изрази оптимизъм по отношение на решението на спора между Атина и Скопие.
„Надяваме се и сме оптимисти, че ще можем да постигнем договора, за който работихме толкова дълго. Искам обаче да бъда търпелив, трябва да бъдем търпеливи. И точно това правим. Не е важно да имаме договор, е важно да имаме добра сделка“, изрази увереност гръцкият политик като същевременно допълни, че след преговорите на външните министри на двете държави са уредени редица въпроси, но „в един толкова сложен процес като преговорите за името, ако не се договори всичко, нищо не е договорено ".
По отношение на спекулациите в медиите, че на масата за преговори е предложено и ново име Цанакопулос косвено опроверга информацията, заявявайки, че преговорите се водят въз основа на предложенията на Нимиц и „това е рамката на преговорите".
Цанакопулос избегна да коментира конкретните подробности за преговорите и точките за евентуална сделка, като постави под въпрос дали езикът и идентичността ще останат македонски. Но той повтори, че предпоставката за Гърция е новото име както за външна, така и за вътрешна употреба.
"През 1944 г. гръцкото правителство признава малката държава на Република Македония, която е била част от Югославия оттогава. През 1977 г. с движенията и пропуските на тогавашното правителство на Караманлис е признат македонският език. Ето защо на този етап трябва да разберем, че с 140 държави, включително САЩ, Китай, Индия и Русия, които признават нашата северна съседна държава под конституционното име, ние се стремим към споразумение, което в действителност ще постави нещата в правилното им измерение. Ние се стремим към сложно име, което ще се прилага от всички, което ще бъде в Конституцията на съседната държава. Това е политическата цел“, подчерта гръцкият политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен весник“ (Македония): Референдумът за името – в пакет с предсрочни избори?

„Независен весник“ (Македония): Референдумът за името – в пакет с предсрочни избори?

30 Май 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Реконструкцията на кабинета и първият голям митинг на опозицията, като важни събития, които предстоят до края на тази седмица, според оценките от политическите среди, са увертюра към големи политически промени в следващите месеци. Епилог на този процес би бил референдум за името, като „корона" на договора, който се очаква да бъде постигнат в следващите дни между управляващите в Скопие и Атина. С оглед на това, че компромисът за името би трябвало да отвори вратите на Македония за членство в НАТО и начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз, в политически кръгове не изключват възможността, че паралелно с референдум за името може да се провеждат предсрочни парламентарни избори, коментират в редакцията на скопското електронно издание „Независен весник“.
Македонският министър-председател Зоран Заев бе този, който по-рано заяви, че практиката на постоянните извънредни парламентарни избори трябва да бъде прекратена, за да се даде възможност за стабилизиране на държавата, и преди всичко – на бизнеса и икономиката. Както стана ясно обаче, премиерът може да променя позицията си.
Твърди се, че в тесен кръг от свои сътрудници Заев сам е поставил въпроса дали правителството да не провери легитимността си с оглед на сериозните промени, които прокарва – за промяна на името на страната. Вариантът за предсрочни избори, които да се проведат заедно с референдума, вероятно насрочен за есента – септември или октомври, се счита за рисков за сегашната управляваща партия. Референдумът за името вероятно ще мобилизира по-голям брой граждани. Но е много вероятно при гласуването избирателите да бъдат разделени по линията „защита“ и „предателство“ на името и в кампанията би доминирала патриотичната реторика.
От друга страна, последните проучвания на общественото мнение показват, че СДСМ води по рейтинг пред ВМРО-ДПМНЕ, макар и с няколко процент. Това може да бъде повод за премиера Заев да използва момента за укрепване на своята позиция, с оглед на схващането, че преговорите, които водеше през цялото това време с Гърция, не са се отразили драстично на неговия рейтинг.
Председателят на парламента в Скопие Талат Джафери заяви, че е безотговорно да се мисли за предсрочни избори в момент, в който страната е изправена пред големи предизвикателства. Джафери обаче припомни, че предсрочни парламентарни избори може да има по всяко време, стига предложението да бъде прието с мнозинство от 61 депутати.
В такъв случай „имам задължение в рамките на 60 дни да обявя нови избори. Но смятам, че е безотговорно да се мисли за това в такъв момент, в какъвто се намира сега Македония, имайки предвид сериозните въпроси, които се решават в страната. Ако има такива мисли, мисля, че те са свързани с тесни партийни интереси, за да събират политически точки. Ако мислите за държавността и бъдещето на гражданите, никой не би трябвало да говори за изборите“, категоричен бе Джафери.
От изявлението на Джафери, като представител на ДСИ, може да се заключи, че СДСМ, като най-голямата управляваща партия, трудно би осигурила подкрепата на своите партньори за разпускане на парламента, в случай че реши да проведе предсрочни избори. От друга страна, през последните дни предсрочни избори постоянно търси и Християн Мицкоски като лидер на опозицията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Дали Република Северна Македония е най-подходящото решение на спора за името

„Локално“ (Македония): Дали Република Северна Македония е най-подходящото решение на спора за името

29 Май 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Република Северна Македония е най-вероятното предложение за разрешаване на спора за името. Липсва официална информация за това, но неофициално все повече се посочва това предложение. Не е изключена възможността утре и в телефонния разговор между министър-председателите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас да обсъдят това преди срещата си в Преспа, предава македонската медия „Локално“.
В същото време в навечерието на срещата Заев-Ципрас, от която се очакват ключови моменти, свързани със спора за името, македонският външен министър Никола заяви, че:
„Трябва да има ясно разграничение, че започването на преговорите не е същото като присъединяването към ЕС. Това трябва да бъде признато. Има две до три избирателни цикъла между двете събития, а присъединяването е инструмент за подпомагане на реформата. Ако търсите едно и също ниво на демократична зрялост като тази, необходима за присъединяване към ЕС, тогава процесът няма смисъл. Имаме опит с държави, които са започнали преговори и след това са били блокирани. Няма автоматизъм. Всеки път, когато този процес е политизиран, той се проваля“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Всички предложения за разрешаване на спора за името са на масата

Радио „Свободна Европа“: Всички предложения за разрешаване на спора за името са на масата

29 Май 2018 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все още всички възможни предложения за решаването на спора за името са отворени. Никое от предложените имена не е облагодетелствано и все още се обсъжда, според докладите на МВнР на Македония, предава радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
В близките дни ще стане известна датата за срещата на премиерите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, на която ще бъдат финализирани ключови подробности за решението. Според правителствени източници, динамиката и времето на окончателното преодоляване на различията в името остават.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Германия е помагала на преговорите между Гърция и Македония

Хайко Маас: Германия е помагала на преговорите между Гърция и Македония

29 Май 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас по време на срещата със своя гръцки колега Никос Коцияс в Берлин заяви, че Германия „е участвала“, когато е била молена в спора за името между Гърция и Македония, предава гръцкото електронно издание Protothema.
Коцияс заяви, че работата му с неговия македонски колега Никола Димитров е приключила и че в момента експерти от двете страни и ООН водят срещи в сградата на гръцкото МВнР.
На свой ред Маас уточни, че страната му не участва в самия преговорен процес, но заяви, че „когато са ни молили, сме давали продуктивен и балансиран ефект към една от двете страни“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Все още не е сигурно кога ще се проведе разговорът между Зоран Заев и Алексис Ципрас

„Сител“ (Македония): Все още не е сигурно кога ще се проведе разговорът между Зоран Заев и Алексис Ципрас

29 Май 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското правителство не желае да коментира кога точно ще се проведе телефонния разговор между министър-председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, при който двамата трябва да се изкажат за предварителния договор за името, хармонизиран между министрите на външните работи на двете страни Никос Коцияс и Никола Димитров. Съобщава се, че правителствата са в постоянна връзка и когато премиерите проведат разговора си, ще се разбере, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Премиерът Заев понастоящем е на официално посещение в Малта, така че очакването е, че преговорите с Ципрас ще се проведат след завръщането му най-рано утре. След телефонния разговор личната им среща ще се състои в Преспа.
Съобщението за предстоящия разговор между Заев и Ципрас идва след като вчера външните министри заявиха, че е постигната рамка за уреждане на спора за името. Те посочиха, че работата им е напълно завършена.
След това екипът на президента на Македония Иванов поиска подробности, изтъквайки, че няма данни какво е било определено на последните срещи.
„До президентството няма подадена информация за договорената рамка за възможното решение за името, нито информация за последните две срещи на външните министри в Брюксел и в Ню Йорк“, посочват от там.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Решаването на спора за името е от национален интерес за Гърция

Никос Коцияс: Решаването на спора за името е от национален интерес за Гърция

29 Май 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият външен министър Никос Коцияс, след срещата си със своя германски колега Хайко Маас в Берлин, заяви, че постигането на споразумение за името с Македония е въпрос от национален интерес на Гърция, предава македонският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Споразумението ще се постигне не защото страната иска да се присъедини към ЕС и НАТО, което със сигурност подкрепяме, а защото това е в наш национален интерес“, заяви Коцияс.
По време на пресконференция той не разкри повече подробности около рамката за решение на спора, повтаряйки познатите данни, че неговата задача, както и задачата на министърът на външните работи на Македония Никола Димитров е приключила и че роля в последния етап от преговорите ще имат премиерите на двете страни, след като техническите и правните аспекти на споразумението ще бъдат изчистени.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония):  Според заместник-министъра на външните работи на Гърция за споразумение е необходимо смело решение от Зоран Заев

„Плюс Инфо“ (Македония): Според заместник-министъра на външните работи на Гърция за споразумение е необходимо смело решение от Зоран Заев

29 Май 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият заместник-министър на външните работи Георгиос Катругалос заяви, че, за да има споразумение са необходими конституционни промени и „ерга омнес“ решение, а за тях са необходими смели решения от страна на македонския премиер Зоран Заев, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Необходимо е смела решение от страна на премиера Заев за двата обсъждани: за конституционните промени, свързани с името и за приемане на „ерга омнес“ решение, за да се реши проблемът“, заяви Катругалос пред местни медии и добави, че именно „ерга омнес“ и промяната на конституцията са гръцките червени линии, за да има споразумение. Според него всичко това е пакет и следователно нищо не е договорено, докато не бъде договорено всичко.
Същевременно той допълни, че е оптимист за решението и споразумението е близко.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Президентът на Македония не е информиран за договорената рамка за името

„Макфакс“ (Македония): Президентът на Македония не е информиран за договорената рамка за името

29 Май 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. До президента на Македония Георги Иванов няма изпратена информация за договорената рамка за преодоляване на спора за името, която хвърля сянка в двустранните отношения на Скопие и Атина повече от две десетилетия, предава „Макфакс“.
„До кабинета няма подадена информация за договорена рамка за възможно решение на спора името, нито информация за последните две срещи на министрите на външните работи на Република Македония и Република Гърция, проведени в Брюксел и в Ню Йорк. Канцеларията на президента на Република Македония не е била информирана нито за състава, нито за работата на юридическите екипи от двете страни за текста на двустранното споразумение", заявиха от кабинета на Иванов.
До президента преди това не е бил предоставен дори предложения пакет за името „Република Илинденска Македония“, въпреки че държавният глава на югозападната ни съседка е изискал да получи писмен документ за последния развой на събитията, свързани със спора за името.
„Кабинетът на президента многократно поиска на Иванов да бъдат доставени документи, свързани с хода на преговорите, включително и проектотекста на двустранното споразумение за преодоляване на спора за името, предоставен от Министерството на външните работи на Република Гърция, като оценява, че македонският президент се информира селективно“, се казва в разпространеното изявление.
„Досега съм бил принципен и оставам последователен в придържането към установените от предишните президенти на Република Македония позиции", заяви Иванов преди 10 дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Берлин призова Атина и Скопие да се възползват от „историческата възможност" за разрешаване на спора за името

Kathimerini: Берлин призова Атина и Скопие да се възползват от „историческата възможност" за разрешаване на спора за името

29 Май 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин/Атина/Скопие. Германското правителство насърчи Гърция и Македония (в източника - Бивша югославска република Македония) да разрешат всички останали въпроси, които възпрепятстват постигането на споразумение за уреждане на десетилетния спор за името, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini.
В изявление, разпространено в навечерието на визитата на гръцкия външен министър Никос Коцияс в Берлин за среща с германския му колега Хайко Маас, говорителят на външнополитическото ведомство на ФРГ Мария Адебар призова Атина и Скопие да се възползват от „историческа възможност" за споразумение, което ще има „положителен ефект за двустранните отношения, както и за регионалната стабилност".
Същевременно Адебар поясни, че на срещата в Берлин Маас и Коцияс ще обсъдят двустранните отношения и подписания между двете страни план за действие през 2016 г., но също така и международните въпроси, като например текущите преговори с Македония, водени под егидата на ООН.
Изявлението на Берлин бе направено броени часове, след като ръководителят на гръцката дипломация обяви, че работата на външните министри на двете страни по спора за името е приключила и постигането на сделка е в ръцете на премиерите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е във финална фаза

Voice of America: Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е във финална фаза

29 Май 2018 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е във финална фаза, съобщават от радио Voice of America.
Разговорите за уреждане на дългогодишния спор между Гърция и Македония за името Македония са в последния етап, казаха двамата външни министри в понеделник.Гръцкият външен министър Никос Коциас и колегата му Никола Димитров от Македония казват, че техните министър-председатели ще продължатт преговорите след отработването на няколко правни и технически въпроса.Димитров каза пред репортери в Брюксел в понеделник, че може да има окончателно споразумение преди срещата на върха на ЕС в края на юни.
Македония е името на бивша югославска република и историческа древна част на северна Гърция.
И двете страни се спорят за използването на името, откакто Македония получи независимост през 1991 г.
Много гърци казват, че разрешението на съседната страна да използва името Македония, обижда гръцката история и предполага претенции на гръцка територия.
Някои македонци казват, че промяната на името на страната им или дори модифицирането му заради сделка с Гърция би била предателство.
Македонският премиер Зоран Заев предложи да се промени името на страната му в "Нова Македония" или евентуално в "Горна Македония" в замяна на това Гърция да спре блокирането на македонското членство в НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Македония трябваше окончателно да се оттегли след безрезултатните преговори за името между външните министри в Ню Йорк

Александър Дамовски, МКД: Македония трябваше окончателно да се оттегли след безрезултатните преговори за името между външните министри в Ню Йорк

28 Май 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
София. Македония трябваше окончателно да се оттегли след безрезултатните преговори за името между външните министри в Ню Йорк. Това каза пред Радио "Фокус" Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. "Това е основният въпрос. Безкрайно е притискането от Гърция върху Македония. Ето, и последният път в Ню Йорк беше безобразен ходът на гръцките преговарящи - Ципрас и Коцияс приеха предложението на Заев за Република Илинденска Македония, а 24 часа по-късно само благодариха на македонската страна, че приемат принципа erga omnes, но не и името Илинденска Македония, което пък беше условието от страна на Македония – или целият пакет, или нищо. Виждате как Гърция превзема лека-полека преговорите, дори съобщава официално, че Македония е приела условието за erga omnes, което не е точно така. Между другото, обаче, международната общност в Брюксел и Вашингтон е приела, че щом Македония веднъж се е съгласила и е приела този принцип с името Република Илинденска Македония, то тогава няма защо да не го приеме и с името Република Северна Македония, или Република Горна Македония, или Република Крушевска Македония и всичките останали глупости по отношение на името. Вижда се, че гръцките преговарящи са много по-умели, по-хитри. И тук наистина беше крайно време след Ню Йорк да се напуснат преговорите и както Заев каза – „всичко или нищо“. И сега, когато стана „нищо“, ние отново продължаваме да преговаряме за нещо. Тук и достойнството, и позицията на македонската страна станаха много, много по-слаби за евентуални следващи преговори, а те, както виждаме, продължават и в Брюксел", коментира Дамовски. Той каза още, че от 1994 година до днес Гърция има своя позиция за името и налага на Македония своите условия, въпреки намерението на премиера Зоран Заев да се представи проевропейски и по-сговорчив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Името, за което външните министри на Гърция и Македония са постигнали принципно съгласие, е позитивно решение за всички страни в процеса, включително България

Министър Екатерина Захариева: Името, за което външните министри на Гърция и Македония са постигнали принципно съгласие, е позитивно решение за всички страни в процеса, включително България

28 Май 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Името, за което външните министри на Гърция и Македония са постигнали принципно съгласие, е позитивно решение за всички страни в процеса, включително България. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след края на Съвета „Външни работи“, който се проведе днес в Брюксел, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Днешният ден започна със закуска на тема "Македония", която беше организирана от мен и от австрийския министър на външните работи. Имахме възможност да бъдем информирани за напредъка в реформите, които се извършват в Р Македония. Добрата новина, която чухме от двамата колеги - от министър Коцияс и министър Димитров, е, че поне те след взаимни преговори са постигнали принципно съгласие по името и очакват техните премиери и правителства да одобрят това, което те са постигнали, за да може да придвижат процеса напред", обясни Захариева. "Оставяме на тях да обявят решението си за името, но мисля, че то е добро и позитивно решение за всички страни в процеса, включително и за България", добави министър Захариева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA (Македония): Създадена е рамка за споразумение за компромисно име - какво следва?

VOA (Македония): Създадена е рамка за споразумение за компромисно име - какво следва?

28 Май 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Компромисно споразумение - това е епилогът на последната среща между министрите на външните работи на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Коцияс. Двамата дипломати се срещнаха в Брюксел, където до късно обсъждаха ключови елементи около въпроса за спора за името между Скопие и Атина, отбелязва Voice of America в македонската си редацкия в материал, в който се търси отговор на въпроса какво следва оттук насетне.
Македонският външен министър определи срещата като продуктивна – утвърдена е рамка, която екипи от външнополитическите ведомства на двете страни усъвършенстват, за да получи форма на двустранно споразумение.
Съществуват и елементи, които трябва да бъдат доуточнени на най-високото ниво. В тази връзка бе съобщено за обширен телефонен разговор, който ще бъде проведен от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас в средата на седмицата. Не се съобщават допълнителни подробности - нито Димитров, нито Коцияс не разкриха друга информация за преговорите.
„Мисля, че трябва да го оставим на министър-председателите. Видяхме как се отразява комуникацията за процеса, даваме шанс на този процес“, заяви Димитров накратко. Ден след срещата с гръцкия си колега той проведе неофициална закуска с част от външните министри на Европейския съюз. Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини също е била информирана за резултатите от последните разговори.
„Всички сме насърчени от постигнатия напредък в преговорите между Атина и Скопие по въпроса за името. Всички ние ще работим, за да подкрепим, както се надявам, положителния епилог от тези важни преговори", подчерта Могерини.
Преди срещата в Брюксел двамата външни министри преговаряха интензивно в Ню Йорк в продължение на два дни. В дискусията участваше и специалният посредник на ООН в спора за името – Матю Нимиц. Очевидно там са били потвърдени определени сегменти от възможното решение за пакета.
С новото интензифициране на преговорите и сериозния шанс за окончателно приключване на процеса в Гърция, призивите за нови реакции се активират отново. За следващата седмица в Гърция са обяви нови протести за запазване на „гръцкия характер на Македония". Т. нар. „Комисия за борба за гръцкия характер на Македония", която се представя като организатор, призовава за подкрепа за, както се посочва, борбата на гръцките граждани срещу разпродаването на името на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Александър Гребенаров, МНИ: 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и проблемите не се решават, а нараства

Доц. д-р Александър Гребенаров, МНИ: 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и проблемите не се решават, а нараства

28 Май 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и всъщност проблемите не се решават, а нараства. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонският научен институт. Той обясни, че днес в Благоевград се провежда Международна научна конференция, на която се обсъжда именно темата за Македонският въпрос.
„Бих посъветвал и помолил, който има възможност нека да присъства на днешната конференция, която ще се проведе в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Тя е разделена в два панела, в рамките на които участие ще вземат много историци от страната и чужбина. В рамките на форумът ще разгледаме различни теми, свързани с Македонският въпрос – от неговият генезис. Ще се върнем 140 години назад до злополучният Берлински конгрес, който разделя Македония, отделя българските земи от Княжество България до днес“, каза още доц. д-р Гребенаров.
Той добави, че днес Македонският възел отново е отворен и всъщност проблемите не се решават, а нарастват. „Виждате например какво се случва с името на Македония. Вече над 25 години Гърция и Р Македония не могат да се разберат, виждате че има нови държави в Западните Балкани, които също имат някакви интереси спрямо Македония. Виждате, че дори Турция и Румъния имат някакви интереси – етнически или религиозни към Македония. Така че на мен ми се струва, че „възелът“ се заплита“, подчерта доц. д-р Гребенаров.
„България непрекъснато тича след събитията – не е нормално вече над 25 години проблемите ни с Македония да са актуални“, коментира той.
„Знаете, че ние признахме Македония и то безусловно, без да поставяме нашите условия за име, за език, за история. Години по-късно сключваме договори, декларации и какво ли не, но това са все неща, които се случват след събитията. Трябваше категорично преди години да поставим нашите искания, нашите условия и да кажем, че това е нашата история“, каза още доц. д-р Гребенаров. Според него е недопустимо историята ни да се ограбва, да се преиначава, защото нашите предци ще се „завъртят в гроба“.
По думите на доц. д-р Гребенаров няма „рецепта“ за правилен подход по отношение проблемите между България и Македония. „Трябва да правим опити. Може би една от стъпките е комисията, която се създаде между България и Македония, свързана с историята. Лично аз обаче съм малко песимист за нейното функциониране и за това, че тя ще реши въпросите. Сред политиците има едно виждане, според което историята трябва да се остави на историците, а те щели да се занимават с политика. За мен това е едно невярно твърдение и в един момент то може да изиграе лоша шега на самите политици, защото задачата на историците е да прочетем историята от начало до край такава, каквато е – и с позитивните, и с негативните страни, а пък политиците е ясно, че няма да харесат негативите, но за това не са виновни историците“, подчерта доц. д-р Гребенаров.
Той отбеляза, че историята е такава, каквато е и тя не бива да се променя. „Ще имаме много големи трудности в тази посока и най-вече с колегите от Македония и Гърция, за да може изобщо да седнем, да поговорим, да прочетем изворите и да пишем историята такава, каквато е била, а не да си я измисляме. Фактите и събитията не трябва да се преиначават и променят както е удобно за управляващите“, коментира доц. д-р Гребенаров. Той заяви, че е умерен оптимист относно решаването на проблемите между България и Македония в близко бъдеще. „По-скоро хоризонтът ми е за далечното бъдеще“, отбеляза доц. д-р Гребенаров.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс, външен министър на Гърция: Окончателният договор за името на Македония е в ръцете на премиерите, външните министри завършиха своята част от работата

Никос Коцияс, външен министър на Гърция: Окончателният договор за името на Македония е в ръцете на премиерите, външните министри завършиха своята част от работата

28 Май 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Министрите на външните работи на Гърция и Македония завършиха своята част от работата, преговорите за името продължават на експертно ниво, а когато и те приключат, подготвените текстове ще бъдат в ръцете на премиерите за окончателен договор. Това заяви първият дипломат на Атина Никос Коцияс, предава македонското електронно издание A1 On.
„Двамата външни министри приключихме. Днес и вероятно утре преговорите на експертно ниво ще продължат - това, което трябва да бъде решено, са техническо-правни въпроси. Щом приключат, и веднага щом бъдат изяснени техническите и правните въпроси, текстовете, подготвени на ниво външни министри, ще бъдат дадени на двамата министър-председатели, които ще обсъдят и постигнат окончателно споразумение“, обясни ръководителят на гръцката дипломация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любчо Трохаров, дипломат: 25 години няма решение на спора за името на Македония, защото на Балканките изкуствено е насадена македонистка идеология и обслужваща я политика

Любчо Трохаров, дипломат: 25 години няма решение на спора за името на Македония, защото на Балканките изкуствено е насадена македонистка идеология и обслужваща я политика

28 Май 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 25 години няма решение на спора за името на Македония, защото на Балканките изкуствено е насадена македонистка идеология и обслужваща я политика. Това каза Любчо Трохаров, дипломат от кариерата, бивш посланик на България в Хърватия и Босна и Херцеговина, по време на международна конференция в Благоевград – „140 години Македонски въпрос“, по повод празника Св. Дух, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според него тази идеология, тази политика е едно чуждо тяло на Балканите, което е трябвало да се адаптира на тази територия, конкретно на Вардарска Македония. „На тази историческа територия са формирани нации, включително и българската нация. Затова и спорът за името стана един наистина сериозен политически въпрос, който продължава и до днес“, каза още Трохаров.
Той добави, че днешното положение е такова, че управляващите в Македония желаят с всички сили и средства да запазят статуквото, което утвърждава след Втората световна война тази идеология и политика.
„В политически план, в реториката има известни промени, но идеологията остава непокътната, което означава, че те искат и твърдят, че има македонска нация, че има македонски малцинства в съседните държави, че има македонски език, който е класически и е формиран на тази територия – това иска ръководството на Р Македония и сега и се търси формата, но името не се намира. Другата страна е Гърция, при която на дневен ред излиза въпросът за идентичността, но тя иска договор, с който да се признае едно ново име, а това да се признае в една нова Конституция“, добави Трохаров.
По думите му това обаче означава една нова Конституция, с ново име на държавата и с последици най-малко промяна на 100 члена на новата Конституция и вероятно ново наименование на езика. „Какво мисли България по този въпрос? – България все още мисли. Македонският научен институт се опитахме да разсъждаваме и по този въпрос – „Какво име от гледна точка на исторически и политически реалности, свързани с географската област Вардарска Македония са подходящи?“. Моето лично мнение от тази гледна точка е, че правилното, нормалното, приемливото за нас в България име е или „Нова Македония“ или „Вардарска Македония“, допълни Трохаров.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любчо Трохаров, дипломат: Спорът за името между Гърция и Македония засяга непосредствено национални интереси на още три държави – България, Албания и Сърбия

Любчо Трохаров, дипломат: Спорът за името между Гърция и Македония засяга непосредствено национални интереси на още три държави – България, Албания и Сърбия

28 Май 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Спорът за името между Гърция и Македония засяга непосредствено национални интереси и на още три държави – България, Албания и Сърбия. Това каза Любчо Трохаров, дипломат от кариерата, бивш посланик на България в Хърватия и Босна и Херцеговина, по време на международна конференция в Благоевград – „140 години Македонски въпрос“, по повод празника Св. Дух, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.
Той обясни, че още с обявяване независимостта на Р Македония, Гърция ултимативно е поставила въпроса да се промени името. „Бързо обаче стана ясно, че името е формата, а същността е да се промени идентичността на този народ в Македония, тъй като тази идентичност и тази политика, която се следва в тази нова държава подтиква леденизмът в отношенията, което означава – претенции на Р Македония към някакво свое македонско население, а това означава и към определени територии на Гърция“, каза още Трохаров.
Той добави, че това не е случаен или изкуствен въпрос, а много сериозен въпрос от гледна точка на интересите на двете страни. „И не само това. Засяга непосредствено национални интереси и на още три държави в региона, които имат исторически, национални и етнически връзки с географска област Македония – България, Сърбия и Албания. Тоест много бързо се интернационализира този въпрос. Стигна до ООН, Европейския съюз, НАТО, международни организации и така нататък“, подчерта Трохаров.
Той заяви, че Македонският научен институт заслужава едно голямо признание за усилията си да следи развитието на този важен за нас въпрос – Македонският и да предалата експертни виждания на българските политици по съответната работа за нормализирането на отношенията с Р Македония, за изграждането на добросъседството и сътрудничеството.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.