НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Александър Гребенаров, Македонски научен институт: Празникът Св. Дух започва да се чества като Ден на Македония в първите години след Първата световна война

Доц. д-р Александър Гребенаров, Македонски научен институт: Празникът Св. Дух започва да се чества като Ден на Македония в първите години след Първата световна война

28 Май 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Празникът Св. Дух започва да се чества като Ден на Македония в първите години след Първата световна война. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт. Той обясни, че идеята се „ражда“ някъде през 1922 година, а вече се реализира от 1923 година. „Денят е подходящ за такова поклонение и преклонения пред мъртвите, защото този ден по християнските канони е посветен на Светата Троица – Бог отец, Бог Иисус и Бог Дух. Тази Света Троица е много важна от християнска гледна точка, защото на този ден отдаваме почит към всички, които са починали. Поради тази причина така нареченият „мозъчен тръст“ на Македонският научен институт и на Македонското революционно движение, на този ден да бъде отбелязана паметта на всички загинали и на всички, които са се борили за освобождението на Македония и обединението на българските земи“, каза още доц. д-р Гребенаров.
Той добави, че тази традиция продължава около 20 години, до 1943 – 1944 година, но след като идва Народната власт, този празник е забранен. „За първи път преди 3 години от Македонският научен институт решихме да възстановим този хубав празник. През 2016 година направихме дори Международна конференция в София, миналата година я повторихме, а тази година за първи път излизаме извън пределите на столицата, идвайки в Благоевград и мисля, че всъщност днешната конференция във вашият град ще ни даде един нов тласък“, допълни той.
Доц. д-р Гребенаров подчерта, че за първи път този празник Св. Дух или денят на Македония днес се чества и в съседната ни държава тази година. „Мисля, че това е радостно, защото това е начин да обединим усилия в едно бъдещо сътрудничество ако може така да се каже“, отбеляза доц. Гребенаров.
Tой коментира, че някога днешният празник по важност е бил равен на 24 май и на 1 ноември, а днес българите не знаят каква сила и каква традиция има той. „В действителност някога на Св. Дух, което е 51 ден на Великден магазините са били затваряни, правели са се манифестации и шествия във всички градове, където са живели македонски бежанци, а те не са никак малко. Ако всеки един от нас се замисли ще се сети за баба, дядо или за някой, чието потекло е от Македония, така че този дух, този македонски силен дух, който разбира се е български е пронизвал сърцата и душите на много хора в годините на двете световни войни“, уточни той.
Според доц. д-р Гребенаров би било хубаво ако този празник се направи традиционен и в нашето съвремие нищо, че е динамично, забързано и много бурно.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Църквата „Св. Дух“ в града отбеляза храмовия си празник

Смолян: Църквата „Св. Дух“ в града отбеляза храмовия си празник

28 Май 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Смолян. Смолянчани отново показаха смирение и почит към Светия Дух, изпълнили едноименната църква в града на първия ден след Петдесетница – понеделник. Храмовият празник на църквата „Св. Дух“ в Смолян бе и първи храмов празник тук за скоро назначения енорийски свещеник Иван Василев. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян.
Божествената света Литургия за храмовия празник бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, който служи заедно с енорийския свещеник Иван Василев, секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от църквата „Св. Неделя“ в Райково и отец Васил Маджаров от църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Устово. Помощници в служението бяха икодяконите Даниел Апостолов, Георги Гаджев и Илия Михайлов. Разбира се, определена роля за празничността на Литургията имаха и хористите от църковния хор при храм „Св. Дух“. Архимандрит Висарион и иконом Запрян Шиков осветиха принесените с благодарност питки, хляб и сладкиши. А в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет.
Архимандрит Висарион благослови всички присъстващи и семействата им, пожела Бог да пази този град и жителите му, които да принасят благодарствени молитви. Той се обърна към всички с призив да имаме Божия любов и общението със Светия Дух, за да имаме в сърцата си мир и благодат. Както посочва св. ап. Павел: „Плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание, себеобуздание…“ Изключително необходимо за днешния ни ден! А св. апостол Матей пише: „Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро и плодоносно …“
Неслучайно Църквата е установила празнуването на Светия Дух, който е Животворящ, Единосъщен с Отца и Сина, който е Подател на живота и който е говорил чрез пророците. Който е навсякъде. И у нас самите… и би трябвало да се научим да го слушаме. Да го поканим „да ни очисти от всяка сквернота и да спаси нашите души“. Колко размисли предизвикват тези слова за времето, в което живеем, и за нашето желание или нежелание да обичаме Истината, да я пазим и вървим напред успешно.
Храмовият празник завърши с изпълнение на „Многая лета“ и с благословена трапеза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В два църковни храма от община Свищов честваха големия православен празник Свети Дух

Велико Търново: В два църковни храма от община Свищов честваха големия православен празник Свети Дух

28 Май 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Свищов. Тържествено бе отбелязан празникът Свети Дух в село Овча могила, където честваха 140-годишнината от освещаването на местната църква „Света Троица“, съобщиха от пресцентъра на Община Свищов. Тържеството по повод кръглата годишнина бе организирано от Великотърновската митрополия и църковното настоятелство на храма. Архиерейският наместник отец Руслан Личев отслужи тържествена света литургия, а в нея по невероятен начин се включи и църковен хор от град Габрово. Храмовият празник бе уважен от много жители и гости на селото, сред които бяха и кметът на Свищов Генчо Генчев, и председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов.
На същия ден, представителите на общинското ръководство успяха да уважат и жителите на село Драгомирово, които всяка година, на християнския празник „Свети Дух”, честват празника на селото в църквата „Св. Иван Рилски”. По традиция и днес там се събраха десетки миряни, за да направят курбан за плодородие и берекет. Кметът на селото Марин Крачунов с радост посрещна Генчо Генчев и Кристиян Кирилов, с които заедно присъства на празничната литургия. По време на нея отец Евгени благослови хората от селото, нивите, лозята и земята. Той благослови и приготвената храна, като пожела здраве и берекет на всички.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Севастиян, архиерейски наместник на Бургаската духовна околия: Светата църква празнува Светия Дух или това е третото лице на Светата Троица

Отец Севастиян, архиерейски наместник на Бургаската духовна околия: Светата църква празнува Светия Дух или това е третото лице на Светата Троица

28 Май 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Бургас. Светата църква празнува Светия Дух или това е третото лице на Светата Троица. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Севастиян Йорданов, архиерейски наместник на Бургаската духовна околия. По думите му вчерашният ден църквата отбеляза нейния рожден ден – светата Петдесетница, на която според една от книгите на Новия завет светите апостоли приели Светия Дух, който във вид на огнени езици бил получен от Светите Апостоли и те започнали да проповядват словото божие, т.е. придобили сила и благодатта на Светия Дух, за да могат да проповядват Евангелието и да го разпространят в целия свят.
„Църквата е отредила на днескашния ден ние да празнуваме третото лице на Светата Троица. Учението на светата църква е, че Бог има три лица – Бог-Отец, Бог-Син и Бог-Дух“, каза още отец Севастиян. Той допълни и, че Иисус Христос е казал, че ако той не се възнесе на небето, няма как да дойде Светият Дух. По тези думи ние празнуваме идването на Светия Дух и благодатта, която получаваме в православната църква.Според отец Севастиян във всички храмове се извършва света Литургия както на всички големи господски празници. Той допълни още и, че в Бургас има храм, който носи името Св. „Дух“.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: В църквите Свети Дух се изобразява като гълъб

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: В църквите Свети Дух се изобразява като гълъб

28 Май 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В църквите Свети Дух се изобразява като гълъб. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ - Благоевград. По думите ѝ според представите на християнската вяра той дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. „Така и днес ще бъдат раздавани орехови клонки на всеки един, посетил храма, защото знаете, че орехът не е само църковно, но и медицинско растение. Той донася много йод на организма и затова ние обичаме да консумираме този плод, но и листата ни помагат, когато бъдат попарени с вряла вода и след това се използва за къпане на малките деца и ни лекуват от рахит. Важно е да посетим храма, да се помолим на иконите, да уважим празниците на живите и на мъртвите“, коментира тя. Аделина Стефанова добави, че с този ден започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. По думите ѝ тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Преминаването на моторни превозни средства през ГКПП „Гюешево” се осъществява нормално

Кюстендил: Преминаването на моторни превозни средства през ГКПП „Гюешево” се осъществява нормално

28 Май 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Преминаването на моторни превозни средства през ГКПП „Гюешево” е нормално. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил дежурният на българо-македонския пункт. Трафикът към този час на деня е слаб. Екип на „Гранична полиция” извършва проверки край село Гърляно.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Със средства от държавата е извършен ремонт на храм-костницата „Света Троица” в село Гюешево

Кюстендил: Със средства от държавата е извършен ремонт на храм-костницата „Света Троица” в село Гюешево

28 Май 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Със средства от държавата е извършен ремонт на храм-костницата „Света Троица” в село Гюешево. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил кметът на населеното място Татяна Георгиева. По думите ѝ към момента ремонтът е завършил. „В храма имаше влага, но благодарение на ремонта тя вече е отстранена. Има необходимост и от други ремонти. Имахме обещание да се ремонтира е църковната къща, по самата черква също е необходимо да се направи ремонт на покрива”, каза Татяна Георгиева. По думите ѝ има идея църковната къща е да се превърне в информационен център и музейна експозиция. „Идват много хора тук. Има списъци на загиналите, чиито кости се намират в черквата. Идват и техни близки. Нашата идея е да се направи такъв списък и в самата храм-костница”, каза Татяна Георгиева. Според нея достъпът до храма е много добър, състоянието на пътя също е много добро. Самият храм се отваря при предварителна заявка.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Жителите на село Гюешево отбелязват празника на храм-костницата „Света Троица”

Кюстендил: Жителите на село Гюешево отбелязват празника на храм-костницата „Света Троица”

28 Май 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Жителите на село Гюешево отбелязват храмовия празник на храм-костницата „Света Троица”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Татяна Георгиева, кмет на село Гюешево. По думите ѝ в 13.00 часа бъде отслужена панихида, а след това ще бъде осветен и курбан, който ще бъде раздаден на местното население за здраве. В храма-костница са погребани костите на загинали български офицери и войници през Междусъюзническата и Първата световна война. В костницата са поставени костите на 1491 войници и 18 офицери. В черквата са съхранени скулптури от военния художник Иван Лазаров.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Църквата „Света Троица“ отбелязва храмовия си празник

Добрич: Църквата „Света Троица“ отбелязва храмовия си празник

28 Май 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Добрич. Храмов празник отбелязва днес църквата „Света Троица“ в Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. „Бог е съвършена любов и който го търси с чисто сърце и вяра, го намира“. Тези думи бяха отправени към събралите се миряни по време на съборната литургия, която се проведе в храма. Много граждани прекрачиха прага на църквата, за да измолят за себе си благодат и милост. Историята на храма датира още отпреди повече от 100 години. През лятото на 1902 г. е избран комитет за построяването на сегашната църква “Св. Троица” на мястото на съградения през 1856 г. храм със същото име. В един от броевете на местен вестник от 1902 година - “Добруджанец”, е поместено съобщение, че на мястото на старата църква ще се строи нова със същото име, за 30 000 златни лева. Инициативният комитет се е състоял от 20 енориаши, имената на които са запазени и до наши дни. Строежът започнал и завършил през период, когато кмет на града е бил Желез Абаджиев, околийски началник – Божилов, и градски инженер – Демоскало Роделия. На 29 юни 1905 г. е поставен основният камък на строежа. Проектът на църквата е изработен от арх. Петко Момчилов от София, а самият градеж на храма е станал възможен благодарение и на дарението от 5 000 златни лева, направено от добричкия дарител и благодетел Райко Цончев. Първата Божествена служба в новия храм е отслужена на 6 декември 1908 година с иконостаса и иконите на старата църква “Св. Троица”. Окончателното приемане на строежа е извършено 3 години по-късно, а самото освещаване на храма е станало през 1912 година от епархийския архиерей митрополит Симеон, в съслужение с гостуващия за случая Скопски митрополит Теодосий. През време на двете румънски окупации на Южна Добруджа (1913-1916 г. и 1919-1940 г.) в българския храм “Св. Троица” е служил възторженият българолюбец свещеник Александър Тонков. В наши дни към църквата „Света Троица“ е разкрит и действа Духовен център, както и приют, в който намират подслон главно жени и деца.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 10 православни храма в областта отбелязват храмовия си празник на Свети дух

Благоевград: 10 православни храма в областта отбелязват храмовия си празник на Свети дух

28 Май 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 10 православни храма в Благоевградска област отбелязват храмовия си празник на Свети дух, сочи репортерска проверка на Радио „Фокус“ - Пирин. Само в община Симитли се намират 6 от храмовете – в селата Сушица, Сенокос, Железница, Полето, Крупник и Черниче. В Банско храмовия си празник отбелязва църквата „Света Тройца“, която се намира в центъра на града. В община Гоце Делчев празнуват селата Ново Ляски и Мосомище. В община Благоевград храмовия си празник чества параклисът „Свети дух“, който бе изграден през 2014 година като част от мемориала „Памет и вяра“ – Кръста.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Света Литургия се отслужва в православните храмове в града по повод деня на Свети Дух

Велико Търново: Света Литургия се отслужва в православните храмове в града по повод деня на Свети Дух

28 Май 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Света Литургия се отслужва в православните храмове във Велико Търново по повод деня на Свети Дух, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на литургията. Най-много хора се стекоха в Катедралния храм „Рождество Богородично“, където палят свещ за здраве.
Светият Дух, като едно от Лицата на Светата Троица, има нетварен произход. Т.е. за разлика от останалите духове – ангели и други, споменаващи се в Библията, той не е сътворен, а е предначален. Светият Дух е неразделен елемент от практиката на християнските общности във всичките ѝ аспекти. Най-важна е ролята му при църковните тайнства. Основните християнски конфесии обаче са единодушни, че без благодатното участие на Светия Дух, тайнството като такова е невъзможно. Понятието за Светия Дух присъства и в множество изповедни формули, молитви и т. н.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Света литургия се отслужва в храмовете в града за празника Свети Дух

Варна: Света литургия се отслужва в храмовете в града за празника Свети Дух

28 Май 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Варна. Света литургия се отслужва в храмовете във Варна за празника Свети Дух, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В понеделник след Петдесетница църквата прославя Светата Животворна Троица – Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достойнство. Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса. Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения.
За празника в храм “Св. Атанасий“ във Варна традиционно бе отслужена и ранна литургия, предназначена за работещите енориаши, за да успеят да се черкуват на празника.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Епископ Поликарп ще оглави св. Литургия в храма "Св. Дух" в кв. "Надежда"

София: Епископ Поликарп ще оглави св. Литургия в храма "Св. Дух" в кв. "Надежда"

28 Май 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. Всяка година на следващия ден, след като Православната църква чества своя рожден ден с празника Петдесетница, тя прославя третото лице на Светата Троица - Светият Дух. По този повод днес в столичния храм "Св. Дух" в кв. "Надежда" ще бъде отслужена св. Литургия, оглавена от еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото на светата Литургия ще бъде в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За празника Свети Дух Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" в Белово

За празника Свети Дух Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" в Белово

28 Май 2018 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Днес Православната църква чества Свети Дух, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По този повод с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" в Белово. Начало: 9.00 часа. От 17.00 часа епископ Яков ще освети кръст в село Ветрен дол.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Дух” в село Труд по повод празника Свети Дух

Пловдив: Митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Дух” в село Труд по повод празника Свети Дух

28 Май 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави днес архиерейска света Литургия на празника Свети Дух в храм „Св. Дух" в село Труд, Пловдивско, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото на литургията е в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Знеполският епископ Арсений ще оглави архиерейска света Литургия за храмовия  празник на църквата "Свети Дух" в град Стамболийски

Пловдив: Знеполският епископ Арсений ще оглави архиерейска света Литургия за храмовия празник на църквата "Свети Дух" в град Стамболийски

28 Май 2018 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Стамболийски. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Преосвещеният Знеполски епископ Арсений ще оглави днес архиерейска света Литургия за храмовия празник на църквата „Св. Дух” в град Стамболийски, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Началото ще бъде от 09.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита Свети Дух

Православната църква почита Свети Дух

28 Май 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква отбелязва днес Свети Дух. Празникът се отбелязва в понеделник след Петдесетница, когато на петдесетия ден от Господното възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове. Празникът се нарича Петдесетница, защото отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха.
В понеделник след Петдесетница църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достойнство. Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса. Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Мат. 7:17). Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Гал. 5:22-23).
Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения.
В народните поверия се казва, че от този ден започва т.нар Русалска седмица, когато нечистите и зли сили излизат сред хората. Затова се провеждат различни обреди с цел да бъдат омилостивени и прогонени.
Домовете трябва да бъдат украсени с цветя, пелин и орехова шума, за да се осигури плодородие, здраве и семейно благополучие през лятото, а злото да стои надалеч.
Пелинът и ореховата шума трябва да се оставят до края на седмицата, за да се предпазим от болести през лятото. Вярва се, че който се разболее през тази седмица, трудно ще оздравее.
Жените през този ден не трябва да перат или предадат. Забранено е и спането на открито, за да запазим здравето си през летните месеци.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.