НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Модернизирана е Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Свети Георги“

Пловдив: Модернизирана е Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Свети Георги“

28 Май 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Модернизирана е Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Свети Георги“. Това съобщи пред журналисти директорът на болницата проф. д-р Карен Джамбазов, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Проектът за преустройството, техническото обновяване и модернизацията на клиниката включва строително-ремонтни дейности и доставки на медицинско оборудване и специално обзавеждане. Стойността на инвестицията в СМР е 2 886 823 лв. От бюджета на МЗ са предоставени капиталови средства в размер на 2 250 000 лв. Останалите средства, необходими за финансиране на строителството (638 хил. лв.), както и средствата за осигуряване на всички доставки на специализирано оборудване и обзавеждане (342 хил. лв.) се осигуряват поетапно от собствените приходи на лечебното заведение. Общо инвестициите в доставки и строителство възлизат на 3 230 000 лв.
Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената по рода си като капацитет и възможности диагностично-лечебна структура за осигуряване на интензивно лечение в Южен Централен район при спешни и други тежки остри състояния. КАИЛ разполага с 22 специализирани легла за интензивно лечение, но материално-техническата й база беше изключително остаряла и не отговаряше на съвременните изисквания за технология и оборудване в областта на интензивното лечение и спешната реанимация. Извършеното цялостно обновяване значително подобри условията за провеждане на лечебния процес и в частност на т. нар. персонализирана медицина, обясни д-р Костадин Чифлигаров от КАИЛ на УМБАЛ „Свети Георги“. В момента условията в КАИЛ не се различават от тези в най-модерните интензивни клиники и отделения по света, стана ясно днес по време на посещението на премиера Борисов.
Днес премиерът Бойко Борисов разгледа и Клиниката по нервни болести, която е пребазирана в Хирургичния блок на болницата от една от най-старите сгради на лечебното заведение в База 1 на болницата на бул. „Васил Априлов“ №15А. „Материално-техническата база беше изключително остаряла и рушаща се, което налагаше големи инвестиции. Същевременно с това в клиниката се приемат и лекуват болните с остри мозъчни инсулти. Болничните звена, с които Клиниката по нервни болести трябва да е в постоянно взаимодействие в хода на диагностиката и обслужването на тежки инсулти, се намират в другата база – База 2, която е отдалечена на километри. Липсата на възможности за бърза комуникация и взаимодействие между болничните звена беше пречка пред ефективната медицинска помощ, особено за случаите на остри мозъчни инсулти”, обясни д-р Джамбазов.
В момента Клиниката по нервни болести е разположена на 4-и и 5-и етаж в База 2 – Хирургичния блок, където са останалите звена, с които трябва да комуникира: Спешно приемно отделение, КАИЛ, Образна диагностика, Неврохирургия, Инвазивна кардиология.
Инвестицията в пребазирането включва строителство и оборудване на стойност над 538 хил. лв., като строителните работи възлизат на близо 396 хил. лв, а доставките на специализирано оборудване и ново обзавеждане – около 142 хил. лв. В резултат на извършените архитектурни и строителни работи на 4-ия етаж в сградата на Хирургичния блок е създадено специализирано Отделение за лечение на остри инсулти с 8 болнични легла и Сектор за интензивно наблюдение и лечение на болни в критични неврологични състояния с 5 болнични легла. Следващият етаж е зает от Отделението по обща неврология с 12 болнични стаи, всяка с по 2 легла.
С пребазирането, болничните структури по нервни болести, КАИЛ, образна диагностика, неврохирургия и инвазивна кардиология получиха възможности за ефективно взаимодействие, а Клиниката по нервни болести – възможност за бърза комуникация със Спешно отделение. Новите условия са предпоставка в близко бъдеще да се създаде Високотехнологичен мозъчносъдов център, единствен не само за Пловдив, но и за целия Южен Централен район. В момента подобни действащи центрове има в София и Варна.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С 2 300000 лева подмениха асансьорите в Хирургичния блок на Университетска болница „Свети Георги“ в града

Пловдив: С 2 300000 лева подмениха асансьорите в Хирургичния блок на Университетска болница „Свети Георги“ в града

28 Май 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С 2 300000 лева подмениха с нови асансьорите в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Това съобщи пред журналисти директорът на Университетска болница проф. д-р Карен Джамбазов, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. По думите на директора старите асансьори са били по на 30 години, от 80-те години. „При едно от предишните посещения на премиера Бойко Борисов заседнахме заедно с него в един от тях”, посочи проф. д-р Карен Джамбазов. Общо асансьорите в блока са 18 на брой, като от тях 13 са вече подменени. В момента те са по-бързи и безопасни. Държавната субсидия по проекта е в размер на 1500000 лева, а останалите средства са от болницата. Д-р Карен Джамбазов каза още, че се прави и реорганизация на дейността за товаро-разтоварване в болницата, за да може пациентите да не чакат. На ден през асансьорите в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив минават по около 5500 души. В рамките на един, или два месеца ще бъдат пуснати и останалите пет асансьора.
Поради естеството на болничния комплекс, който се отличава с денонощен режим на работа, асансьорните уредби се използват денонощно без прекъсване. Сградата е 13-етажна и в нея се помещават 25 клиники и отделения, в т.ч. и Спешно приемно отделение.
Днес премиерът Бойко Борисов посети болницата и се повози на новите асансьори.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.