НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Мисия България“ популяризира българския принос към световната цивилизация в 10 държави (ОБЗОР)

„Мисия България“ популяризира българския принос към световната цивилизация в 10 държави (ОБЗОР)

7 Юни 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
София. Проектът „Мисия България“ популяризира българския принос към световната цивилизация в 10 държави на 2 континента и ще продължи и след българското европредседателство. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя припомни, че с началото на българското европредседателство Министерството на външните работи си е поставило задача да представи с какво България е допринесла за европейската и световната цивилизация. „Кръстихме тази мисия „Мисия България“. През тези няколко месеца проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров с лекции и снимки представиха това, което е дала България на световната и европейската цивилизация и бяха истински културни, исторически и образователни посланици, които успяха в 10 държави да представят по интерес начин българската история и култура“, отбеляза министър Захариева. Тя припомни, че началото на обиколката бе дадено на 17 март в Тараклийски държавен университет. Последва мисия в Екатеринбург, по време на която се зароди и идеята да бъде издигнат паметник на кирилицата там. „Излязохме и извън европейския континент - в Пекин. Тази мисия съвпадна с откриването на Център за българистични изследвания“, отбеляза министър Захариева, като уточни, че останалите дестинации на проекта са били: Белгия, Гърция, Кипър, Словения, Армения, Словакия и Унгария. „Нашите историци имаха възможност да представят историята и възможностите за културно-исторически туризъм в България. Благодаря им за инициативата, която поеха, както и на всички български посланици и дипломати, защото без тяхната подкрепа това нямаше да се случи“, каза още министър Захариева, като уточни, че осъществяването на всички 10 мисии е струвало 33 000 лева. „Планираме да продължим и в останалите държави, приносът на България за световната цивилизация трябва да се представи на различните континенти“, допълни още тя.
Археологът проф. Николай Овчаров, който е и инициатор на проекта, посочи от своя страна, че той е бил изключително успешен.„Това беше предназначено преди всичко за чуждите държави, но и за българите. Тоест имаше двойнственост. Навсякъде акцентът беше върху нещо, което интересува съответната държава“, отбеляза проф. Овчаров. „Тази кампания даде възможност да направим чрез Министерството на външните работи и на културата нещо, което малко ни куца – представянето на България, на българското културно и историческо наследство, нашите прекрасни паметници. Ние сме трети в Европа с най много археологически паметници. Можем да си ги направим, да реставрираме всичко с европейските програми, но ако това няма нужната реклама, то ще си остане за наша вътрешна консумация“, посочи още проф. Овчаров.
Историкът проф. Пламен Павлов заяви, че популяризирането на страната ни с проекти като „Мисия България“ дава добри резултати и трябва да продължи. Той раздели на три групите, с които са се срещали по време на мисиите си в различните държави – учени, български общности в чужбина и приятели на България. „Имаше много силно присъствие на българските общности. Това се прави от много държави, но тази дейност трябва да бъде по-добре координирана и да има позитивен ефект от тази пропаганда. Това е една добронамерена стъпка и отваряне на България към света“, посочи проф. Павлов. По думите му навсякъде проектът е бил много добре приеман. „Имаше достатъчно отразяване в чужди медии. Този път според нас дава добри резултати и би следвало да бъде продължен по определен начин“, допълни той. „За два месеца и половина изминахме 50 хил. км в 10 държави и пред различна публика и навсякъде имаше някаква специфика“, отбеляза още проф. Павлов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Полагаме големи усилия за популяризирането на марката „България“

Министър Екатерина Захариева: Полагаме големи усилия за популяризирането на марката „България“

7 Юни 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Полагаме големи усилия за популяризирането на марката „България“. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция във връзка с резултатите от проекта „Мисия България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Комуникационната стратегия, не само по време на председателството, но и по принцип, трябва да бъде позитивно представяне на България. Много добри културни събития се организираха по време на председателството и предстоят още“, отбеляза министър Захариева.
„Аз смятам, че ще продължим с тази мисия – да разказваме историята по интересен и достъпен начин. Двамата професори са много добри разказвачи на нашата история, така че да бъде интересна не само за научните среди, но да бъде и общодостъпна и интересна за обикновения читател и зрител“, коментира министър Захариева. „Много често, когато споделям с мои колеги, че сме на трето място по културно-историческо наследство, установявам, че много голяма част от тях знаят, но има и такива, които не знаят. Тоест има още какво да работим, за да популяризираме този факт“, допълни още тя. „Най-добрите посланици на България са хората на културата, науката, изкуството и спорта. Всеки един от тях, когато изнася концерт, изнася лекция или участва в събитие навсякъде по света е такъв посланик на българските изкуство и култура“, отбеляза министър Захариева. „Готови сме да помислим за нещо, което е по трайно с нашите малки възможности като Министерство на външните работи с комуникационната стратегия. Съгласна съм с двамата професори, че трябва да имаме по-голямо взаимодействие. Заедно с министерствата на културата и на образованието полагаме страшно много усилия за такива средища на българската култура“, посочи още тя. „Нашето правителство е изключително много фокусирано върху това да помагаме на българските общности, те са естествените участници и слушатели на такива мисии. В същото време са големи и усилията, които полагаме за популяризирането на марката „България“ и не само за туризъм“, допълни министър Захариева, като отбеляза, че нещата са свързани и ако някой слуша лекция за страната ни, може след това да дойде на туризъм в България, а после и да реши да инвестира в нея.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Популяризирането на страната ни с проекти като „Мисия България“ дава добри резултати и трябва да продължи

Проф. Пламен Павлов: Популяризирането на страната ни с проекти като „Мисия България“ дава добри резултати и трябва да продължи

7 Юни 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Популяризирането на страната ни с проекти като „Мисия България“ дава добри резултати и трябва да продължи. Това каза историкът проф. Пламен Павлов на пресконференция във връзка с резултатите от проекта „Мисия България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Павлов раздели на три групите, с които са се срещали по време на мисиите си в различните държави – учени, български общности в чужбина и приятели на България. „Имаше много силно присъствие на българските общности. Ние тепърва ще оценяваме резултатите от тази идея на проф. Овчаров. Аз му благодаря, че ме покани да я реализираме заедно и специално на вицепремиера Захариева. Това се прави от много държави, но тази дейност трябва да бъде по-добре координирана и да има позитивен ефект от тази пропаганда. Това е една добронамерена стъпка и отваряне на България към света“, посочи проф. Павлов. По думите му навсякъде проектът е бил много добре приеман. „Имаше достатъчно отразяване в чужди медии. Този път според нас дава добри резултати и би следвало да бъде продължен по определен начин“, допълни той. „За два месеца и половина изминахме 50 хил. км в 10 държави и пред различна публика и навсякъде имаше някаква специфика“, отбеляза още проф. Павлов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ беше много успешен

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ беше много успешен

7 Юни 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. Това действително беше едно много успешно мероприятие. Това каза археологът проф. Николай Овчаров на пресконференция във връзка с резултатите от проекта „Мисия България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това беше предназначено преди всичко за чуждите държави, но и за българите. Тоест имаше двойнственост. Навсякъде акцентът беше върху нещо, което интересува съответната държава“, отбеляза проф. Овчаров. „Добрата новина не е новина, както се казва, но ние с проф. Павлов не само с тази мисия, но и въобще сме се посветили на това да доказваме обратното“, допълни още той. „В Екатеринбург беше една от най-хубавите ни срещи. В момента не знаем дали ще се случи тази инициативата за паметник на кирилицата там, но такъв в Русия ще има“, каза още проф. Овчаров. „Много бяха интересни посещенията ни в Белгия. Обикновено, когато отидем там, аз съм имал 7-8 презентации в Европейски парламент, там нещата се загубват. Всичко се смесва, десетки държави и делегации говорят едновременно. Този път обаче ние не бяхме в Брюксел, а в Гент. Хората бяха впечатлени и любопитни“, разказа той, като уточни, че преди няколко с дни с проф. Павлов са се завърнали от тура си в централна Европа – в Словакия, Словения и Унгария, където са засегнали и темата за Западните Балкани, която е приоритет на българското председателство. „Мисля, че се получи добре в тези страни. Според мен това е най-успешното събитие в информационен план. Тази кампания даде възможност да направим чрез Министерството на външните работи и на културата нещо, което малко ни куца – представянето на България, на българското културно и историческо наследство, нашите прекрасни паметници. Ние сме трети в Европа с най много археологически паметници. Можем да си ги направим, да реставрираме всичко с европейските програми, но ако това няма нужната реклама, то ще си остане за наша вътрешна консумация“, посочи още проф. Овчаров.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: „Мисия България“ представи българския принос за световна цивилизация в 10 държави, планираме тя да продължи

Министър Екатерина Захариева: „Мисия България“ представи българския принос за световна цивилизация в 10 държави, планираме тя да продължи

7 Юни 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. „Мисия България“ представи българския принос за световна цивилизация в 10 държави, планираме тя да продължи. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция във връзка с резултатите от проекта „Мисия България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Захариева припомни, че с началото на българското европредседателство Министерството на външните работи си е поставило задача да представи с какво България е допринесла за европейската и световната цивилизация. „Кръстихме тази мисия „Мисия България“. През тези няколко месеца проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров с лекции и снимки представиха това, което е дала България на световната и европейската цивилизация и бяха истински културни, исторически и образователни посланици, които успяха в 10 държави да представят по интерес начин българската история и култура“, отбеляза министър Захариева. Тя припомни, че началото на обиколката бе дадено на 17 март в Тараклийски държавен университет. По думите ѝ тази първа лекция е била и с най-голямо участие - над 200 студенти, преподаватели, и представители на научните среди. „Следващата им мисия беше в Екатеринбург, където също имаше много голям интерес“, посочи министър Захариева, като припомни, че по време на това посещение се е родила и идеята да бъде издигнат паметник на кирилицата там. „Излязохме и извън европейския континент - в Пекин. Тази мисия съвпадна с откриването на Център за българистични изследвания“, отбеляза тя, като уточни, че останалите дестинации на проекта са били: Белгия, Гърция, Кипър, Словения, Армения, Словакия и Унгария. „Нашите историци имаха възможност да представят историята и възможностите за културно-исторически туризъм в България. Благодаря им за инициативата, която поеха, както и на всички български посланици и дипломати, защото без тяхната подкрепа това нямаше да се случи“, каза още министър Захариева, като уточни, че осъществяването на всички 10 мисии е струвало 33 000 лева. „Планираме да продължим и в останалите държави, приносът на България за световната цивилизация трябва да се представи на различните континенти“, допълни още тя.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Велико Търново присъства във всяка една изнесена лекция в рамките на проекта „Мисия България“

Проф. Пламен Павлов: Велико Търново присъства във всяка една изнесена лекция в рамките на проекта „Мисия България“

9 Май 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново присъства във всяка една изнесена лекция в рамките на проекта „Мисия България“. Причината е, че старата българска столица е един от основните стожери в историята на страната ни. Това каза в града един от посланиците, които представят културно-историческото наследство на България в различни страни - проф. Пламен Павлов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той уточни, че инициативата вече е гостувала в седем различни държави и предстоят пътувания до още три. Във всички тях историкът Пламен Павлов и археологът проф. Николай Овчаров, инициатор на кампанията, са изнесли беседи, лекции и презентации на различна тематика. Основното, което ги е обединявало, е била българската история.
„Идеята на проф. Овчаров е великолепна, защото във всички държави има подобна пропаганда, пропаганда в техническия смисъл на думата. Ние в това отношения сме изостанали – хаотични действия, отделни неща. Тук идеята му е стратегическа да се върши една постоянна реклама, ако щете, на България, и то - най-вече на културно-историческото наследство. И двамата имаме опит, той и практически с разкриване на обекти, най-известният пример е Перперикон, който опит ни помага много“, допълни проф. Павлов. Той уточни, че държавите, които се посещават, са определени от Външно министерство, с оглед на това къде има най-голяма нужда от тези беседи. Двамата посланици разказаха и , че са посрещнати топло навсякъде, което е една от основните причини за искането им да продължат с проекта и в други страни.
Луиза ТРНАЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ ще продължи и след приключване на Председателството на България на Съвета на ЕС

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ ще продължи и след приключване на Председателството на България на Съвета на ЕС

9 Май 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Проектът „Мисия България“ ще продължи и след приключване на Председателството на България на Съвета на ЕС. Първата крачка към осъществяването на тази идея вече е факт, след като преди броени дни бе регистрирана едноименната неправителствена организация. Това разказа пред журналисти в старата столица единият от основателите на проекта археологът проф. Николай Овчаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Целта на инициативата е да популяризира българската история в различни точки на света във връзка с Българското председателство. Тя се реализира под егидата на Министерство на външните работи, а двамата посланици на културно – историческото наследство са археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов. Те вече били в седем от общо десетте набелязани държави. Посетените страни са Молдова, Русия, Белгия, Армения, Китай, Гърция и Кипър. „Предстои ни последният лъч – средна Европа и Западните Балкани или Братислава, столицата на Словакия, Будапеща, столицата на Унгария и Любляна в Словения“, обясни проф. Овчаров. Той уточни, че последните визите ще са в края на месец май. „След като видяхме какъв успех имаше нашата „мисия“, ние замисляме да я продължим и след като приключи Председателството. Има още страни, за които нямахме физическа възможност за посещение, например Германия. Ще я продължим, но не само в този формат, в който правим нещата – лекции и презентации. Идеята е да се продължи с мероприятия, свързани с българщината навсякъде по света, например Паметниците на Кирилицата. Знаете, че с Младен Станев направихме два такива – в Монголия и на Антарктида, следващият ще е в Екатеринбург. Вероятно ще бъде открит през лятото“, поясни още археологът. Той допълни, че има идея да се работи и с българите от съседните ни страни – западните покрайнини и Македония.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Акцентът на посещението ни в гръцкия лъч на проекта „Мисия България“ ще падне върху отношенията между България и Византия

Проф. Николай Овчаров: Акцентът на посещението ни в гръцкия лъч на проекта „Мисия България“ ще падне върху отношенията между България и Византия

30 Април 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Акцентът на посещението ни в гръцкия лъч на проекта „Мисия България“ ще падне върху отношенията между България и Византия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът, проф. Николай Овчаров. „В края на краищата имаме кирилицата благодарение на мисията на братята Кирил и Методий, които са византийски сановници. Много други културни влияния имаме от Византия, но също така сме дали много неща на Византийската империя. В Никозия искаме да засегнем някои отношения между България и Кипър, които са много слабо известни“, каза още той. „Така например много малко българи знаят, че през 13-14 век Кипър е предимно с гръцко население, но в края на 12 век, по времето на Кръстоносните походи там се настаняват рицарите от Западна Европа. Там се създава едно кралство – Кипърското кралство от йерусалимския крал Ги дьо Лузинян, което съществува повече от 250 години като има невероятен културен и политически възход. То води доста войни и с мюсюлманите и с византийците. Има един много интересен момент от 13 век, в който при една обсада на замъка „Св. Иларион“, който е чисто кръстоносен замък се случва така, че обсадата се държи от български наемници“, допълни още Овчаров. „За съжаление не се дават много точни сведения за тях и с проф. Павлов искаме да проучим какви точно са били те. За тях се твърди, че са били коварно измамени от една жена – Елинор Арагонска се казва и краля на Кипър ги хвърля един по един под скалите. Чак при последният от българите, кралят разбира, че всъщност те са невинни и го остава да живее“, допълни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: В Пекин се състоя едно от най-успешните представяния на проекта „Мисия България“

Проф. Николай Овчаров: В Пекин се състоя едно от най-успешните представяния на проекта „Мисия България“

30 Април 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. В Пекин се състоя едно от най-успешните представяния на проекта „Мисия България“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът, проф. Николай Овчаров. „Може би най-приятното и най-екзотичното пътуване от „Мисия България“ беше до Китай. Това е една инициатива, която най-вероятно ще има развитие и в бъдеще, защото нашата лекция беше кулминацията на откриването на българистичен център в пекинския университет за чужди езици и култури, който има специална катедра по българистика, открита през 1968 г. и който подготвя китайските дипломати за света“, обясни проф. Овчаров. „Знае се много добре, че в момента Китай осъществява една грандиозна офанзива в целия свят. В този университет се изучават 84 езика като българистиката е на едно завидно предно място. В момента се подготвят около 200 души в следващите години с български език и с познаване на българската култура, което означава, че Китай подготвя едно навлизане и в България. Това, което всички искат, е китайските инвестиции, китайската култура, китайския опит да навлязат и у нас. Лекцията беше до голяма степен запознаване на студенти и преподаватели с българската култура. Тя се проведе на много високо ниво, беше почетена от ректора на университета и от българския посланик – Н. Пр. Григор Порожанов. Аз го отчитам като едно от най-успешните представяния на проекта“, каза още проф. Овчаров.
Цветелин ДИМИТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов проправят пътя на българския туризъм и политическо влияние в Пекин чрез "Мисия България"

Проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов проправят пътя на българския туризъм и политическо влияние в Пекин чрез "Мисия България"

22 Април 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Пекин. Завърши и вторият етап от нашумялата „Мисия България”, която професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов извършват по цялата Земя. Става дума за цикъл от презентации в десетки страни, в които двамата известни историци представят българското културно-историческо наследство под егидата на българското правителство и във връзка с Българското председателството на Съвета на ЕС. Това съобщиха от екипа на инициативата.
Току-що приключи може би най-екзотичният лъч до столицата на Поднебесната империя, Китай. Известно е, че в момента България има големи амбиции да привлече огромния поток от китайски туристи у нас. Така че тази инициатива на Външно министерство и на Министерството на културата на Р България идва точно навреме.
Вероятно най-важно е мястото, където бе проведена на 18 април, сряда, презентацията на двамата професори. Това е един от най-авторитетните университети в Пекин – Пекинския университет за чужди езици и култури. А поводът е уникален – откриване на Център за българистични изследвания към него, като лекцията на Овчаров и Павлов бе кулминацията в тържеството. Водещ бе проф. д-р Джао Ганг, декан на Факултета по европейски езици и култури към университета.
Този Център ще е на подчинение на Министерството на образованието на Китай и ще бъде ориентиран към разпространение на българистичните изследвания в голямата страна. Той ще изпълнява функцията на „мозъчен тръст” в обучението на висококвалифицирани кадри, провеждането на научни изследвания, политически консултации и ще бъде важен мост в развитие на българо-китайските отношения. Центърът ще осъществява своята дейност посредством съществуващата в университета Катедра по български език и култура, основана още в далечната 1961 г.
Лекцията на професорите Овчаров и Павлов премина с изключителен успех пред стотици китайски студенти и преподаватели. Присъства през цялото време и българският посланик г-н Григор Порожанов. След лекцията се проведе и Кръгла маса, на която освен проблемите около българо-китайските отношения в миналото, основен бе именно въпросът за привличане като туристи на китайски граждани, които да се запознаят с великото българско културно-историческо наследство. В нея заедно с българските учени участваха видните китайски професори Ма Сипу и Юй Джъхъ, дългогодишен кореспондент на Агенция „Синхуа” в София.
Събитието бе отлично представено от държавните китайски медии. Присъстваха кореспонденти на Китайското национално радио и на Радио Пекин. Особено ценен бе 10-минутният репортаж, излъчен по China Education TV Channels (Китайската образователна телевизия). Неговата функция е да предостави на китайците образователни програми, подобни на PBS в САЩ или NHK Educational TV в Япония. В репортажа нашироко бе отразена със снимки от България и цитати лекцията на двамата професори, както и обширно интервю с българския посланик.
Разбира се, макар че времето бе много кратко, Овчаров и Павлов посетиха най-важните забележителности като Великата китайска стена, Забранения град, площада „Тянанмън” и др. Особено вълнуващо бе изкачването на Стената, която, както е известно, е построена срещу хуните, в чието държавно образувание преди две хилядолетия влизат и нашите предци, прабългарите.
„Мисия България” продължава след няколко дни почивка. Сега двамата професори се насочват към Гърция и една от взривоопасните политически точки – Кипър. Но няма как – България трябва да получи своето признание във всички точки на света. А българските учени определено имат своите задължения в тази насока.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров, археолог: В Китай „Мисия България“ ще представи цялата ни история до XIV век, както и връзките на прабългарите с тези земи

Проф. Николай Овчаров, археолог: В Китай „Мисия България“ ще представи цялата ни история до XIV век, както и връзките на прабългарите с тези земи

11 Април 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. В Китай ще покажем цялата история на България до XIV век, но ще акцентираме върху връзките, които прабългарите са имали още в края на старата ера и началото на новата ера с тези земи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров във връзка с проекта „Мисия България“, популяризиращ българското културно-историческо наследство в различни части на света. „Прабългарите са били част от империята Хунну, която е воювала цели столетия с Китай. Между другото Великата китайска стена или поне първите ѝ части са построени имено срещу хуните или по-скоро срещу империята Хунну, защото в тази огромна държава са влизали много народи. Акцентът ще бъде на тази тема“, разказа археологът.
„Навсякъде нашите дипломати са на изключително високо ниво и много добре организират нашите презентации и лекции. Доколкото разбирам в Китай ще се открие Българистичен център и нашата презентация ще бъде кулминацията на това“, подчерта проф. Овчаров.
По думите му в Пекин ще бъде организирана и кръгла маса във връзка с Българското председателство. „Попитаха ме каква тема смятам, че ще бъде добре да се разглежда. Няма съмнение – културно-историческия туризъм. Всички ние виждаме колко усилия се полагат, за да се привлекат туристи от Азия и особено от Китай, защото това е един неизчерпаем потенциал. В тази кръгла маса, както и в самата презентация ние ще се опитаме да покажем на китайците колко интересни неща има в България. В страната, която е трета, след Гърция и Италия, по брой исторически паметници на своята територия“, коментира проф. Овчаров.
„Това ще бъде всъщност китайското приключение. Надявам се от него наистина да има полза не само по отношение на европредседателството, а въобще по отношение на българската стратегия за развитието на туризма“, допълни още тя.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.