НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Боил Банов: 3,5 млн. лв. са осигурени през тази година  за проекти в областта на материалното културно наследство

Министър Боил Банов: 3,5 млн. лв. са осигурени през тази година за проекти в областта на материалното културно наследство

25 Май 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. През 2018 година осигурено е финансиране в размер на почти 3 милиона и половина лева за проекти в областта на материалното културно наследство, като увеличението спрямо предходната година е с 1 милион. Това каза за първия брой на предаването „Съкровищницата на тайните“ на Радио „Фокус“ министърът на културата Боил Банов. „Съгласно Закона за културното наследство кметовете на общините организират осъществяването на политиките по опазване на културното наследство на територията на съответната община. От страна на Министерство на културата се осъществява методическо ръководство на музеите, а в административно-организационно отношение и двете се ръководят от кмета на общината или от собственика“, обясни той. По думите му министерството ежегодно организира национални срещи с музейни специалисти, на които се поставят и разискват специфични въпроси, свързани с прилагането на законодателството в областта на културното наследство и на музейната дейност. „За стимулиране на мобилността на музейните колекции при представянето на експонати от фондовете на българските културни институти се осигурява държавна гаранция за изложби, които позволяват да се намалят разходите по тяхната организация и подпомагат сътрудничеството. Тази година например в рамките на културната програма по време на Българското председателство на Съвета на ЕС вече е осигурена държавна гаранция за 6 изложби: Полша, Словакия, Русия, Белгия, Франция, България“, уточни министърът на културата. Той добави, че въпреки ограничения си бюджет Министерството се старае да подпомага финансово всички етапи. Проектите, които се подкрепят финансово, покриват отделните епизоди от системата – археологическите проучвания, консервация, реставрация, изучаване и популяризиране. Сесиите за финансиране подкрепят проекти в тази посока. Все по-често бизнесът също се включва в културни проекти от обществено значение.
Анна АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Министерство на културата работи за включване на специални клаузи, свързани с разширяване и сътрудничество за опазване на културно наследство

Министър Боил Банов: Министерство на културата работи за включване на специални клаузи, свързани с разширяване и сътрудничество за опазване на културно наследство

25 Май 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на културата работи за включване на специални клаузи, свързани с разширяване и сътрудничество за опазване на културно наследство. Това каза за първия брой на предаването „Съкровищницата на тайните“ на Радио „Фокус“ министърът на културата Боил Банов. Според него Приликите между България, Италия и Гърция, по отношение на богатото културно наследство, грижите и проблемите, с които се борим, са съпоставими. „При подготовка на двустранни програми в областта на културата, Министерство на културата прави необходимото за включване на специални клаузи, свързани с разширяване и сътрудничество за опазване на културно наследство. В последните години са подписани множество двустранни и специфични споразумения. Такива има с Италия и САЩ. В момента финализираме ключово споразумение с Швейцарския федерален съвет и се надяваме до месец да бъде подписано, защото знаете, че един от най-големите пазари на ценности е в Швейцария и е много важно да имаме такова споразумение, за да работим в синхрон“, обясни той.
Министърът уточни, че по отношение на иманярството, изключително важна е и ролята на местните власти. „Имаме нужда от подсилване на съществуващите звена в нашите институции. В тази борба много разчитаме на местните власти – кметове и общини, които много добре знаят какви археологически обекти има на тяхна територия и често получаваме сигнали за установени престъпления именно от тях. Местните власти имат най-голям шанс да повлияят и да възпитат своите съграждани по отношение на усет за ценността на наследството“, обясни министър Банов. Той отбеляза, че в процеса е нужно участието освен на местната власти, и на неправителствени организации, музеи, а също и на гражданите. „Необходимо е да развием тези структури в държавата си, които имат задача да опазват и да разследват престъпления с културно наследство и ценности. Наследство има навсякъде по нашите земи, а за съжаление огромен проблем у нас е иманярството. Разбираемо – много граждани, изпитвайки сериозни финансови затруднения, започват да се занимават с тази незаконна и безвъзвратно унищожаваща наследството ни дейност. Така срещу заплащане, което не е значително, те захранват каналите на незаконната търговия, а цялото общество в крайна сметка губи парчета от историята си“, каза още министърът. Според Боил Банов именно с тези действия нарушителите лишават собствените си деца от история.
Анна АНГЕЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Колекционерството е страстта да събираш късчета история

Министър Боил Банов: Колекционерството е страстта да събираш късчета история

25 Май 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Колекционерството е страстта да събираш късчета история. Това каза за предаването „Съкровищницата на тайните“ на Радио „Фокус“ министърът на културата Боил Банов. Според него да си колекционер е по малко от всичко – любов към непознатата част от родната история, както и любопитството да сглобяваш пъзела на отдавна забравеното. „Колекционерството е лично преживяване, породено от любопитството и желанието да събираш, да съхраниш. Това е страст да събираш колекция, да изследваш, дори детективски да откриеш рядък експонат, а вероятно и съзнателен хъс. Колекционерът не е търговец – той търси, за да събере своя пъзел и не се изкушава от лесна печалба“, обясни министър Банов. Той коментира, че всеки има ролята в опазването на културно-историческото наследството и поддържането на богатата палитра от ценности в музеите. Министърът на културата апелира всеки да се включи към дарителската акция за предмети от времето на социализма в Етнографски музей – София, като припомни, че в общоисторическите музеи могат да бъдат дарявани предмети от всякакви епохи и всеки принос към културно-историческото ни наследство би бил ценен.
Анна АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Фокус“ започва излъчването на уникално седмично предаване – „Съкровищницата на тайните"

Радио „Фокус“ започва излъчването на уникално седмично предаване – „Съкровищницата на тайните"

24 Май 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Радио „Фокус“ започва излъчването на уникално седмично предаване в българския ефир – „Съкровищницата на тайните". В него ще разговаряме за история, култура и археология, за колекционерство, за антиквариат, за музейно дело, за отношенията между колекционерите и държавата. Всяка неделя ще ви осведомяваме как се съхранява и опазва богатото културно-историческо наследство, завещано ни от народите, населявали българските земи. Заедно ще научим каква трябва да е културата на колекционерството, как и какво можем да събираме, какво казват законите, как е в съседните и в другите европейските държави. Ще ви запознаваме с най-интересните колекции и колекционери-интелектуалци в българската история, за това какво са събирали и от какво се вълнували големите имена в българската история и култура.
В "Съкровищницата на тайните" ще тръгнем по дирите на отдавна изчезнали древни градове, ще преминем през агори, светилища и храмове, ще извървим обрасли със забрава пътища, по които е отминала славата на света, ще повдигнем завесата на тайнствата, за да срещнем неподозираните богатства, събрали мъдростта на повече от един човешки живот.
Заповядайте в "Съкровищницата на тайните" – всяка неделя между 17.00 и 18.00, с водещ Анна Ангелова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.