НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Владимир Путин разчита на конструктивен диалог с Доналд Тръмп

ТАСС: Владимир Путин разчита на конструктивен диалог с Доналд Тръмп

8 Юни 2018 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Руската федерация разчита на конструктивен диалог на очертаващата се среща с американския президент Доналд Тръмп. Това той е заявил в интервю, което предстои да бъде излъчено в събота по руски телевизионен канал Россия 24, предава TACC.
„Той е разумен човек, умее да изслушва и реагира на приведените аргументи. Всичко това ми дава основание да предполагам, че диалога между нас може да бъде конструктивен“, казва Путин за американския си колега.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия подготвя среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп

ТАСС: МВнР на Русия подготвя среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп

8 Юни 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на външните работи на Русия води съдържателна подготовка за среща между лидерите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, но къде и кога ще се проведе тя, засега не се знае. Това заяви в петък пред ТАСС заместник-министърът на външните работи на страната Сергей Рябков.
„В момента се работи за определянето на конкретния вариант за такъв контакт. Засега, към днешна дата, няма яснота къде и кога може да се състои той“, отбеляза високопоставеният дипломат. „Но ние, по линия на МВнР, водим подготовка за съдържателно провеждане на такава среща“.
Рябков изрази мнение, че потребността от такава среща е много висока. „Изхождаме от това, че потребността от такъв контакт от гледна точка на стартиране на процеса на нормализация и подобряване на отношенията между нашите страни е много висока“, подчерта той. „Както разбираме, американската страна също осъзнава мащаба на проблемите, които са се натрупали в отношенията и си дават сметка, че тези проблеми трябва да бъдат решени“.
Заместник-министърът обърна внимание, че „темата за провеждане на среща на най-високо ниво циркулира от много време“. „Знаем колко внимание отделят на тази тема медиите и обществено-политическите кръгове и в Русия, и в чужбина“, добави Рябков.
По-рано вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на неназовано европейско длъжностно лице, съобщи, че Путин разглежда възможността за организиране на такава среща с Тръмп във Виена и уж е обсъждал това с канцлера на Австрия Себастиян Курц.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Австрия е съобщила на САЩ за готовността си да бъде домакин на среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин

ТАСС: Австрия е съобщила на САЩ за готовността си да бъде домакин на среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин

8 Юни 2018 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Австрия е уведомила САЩ за намерението си да приеме на своя територия среща между президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, заявиха от Белия дом, предава ТАСС.
От администрацията, обаче, не обявиха какъв е отговорът им към момента.
„Австрия извести за своето желание да приеме на своя територия среща между президента Тръмп и президента Путин. Въпреки че двамата лидери вече обсъждаха възможността за организиране на среща, към момента нямаме какво да обявим“, заяви говорител от Белия дом.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Няма криза на доверието в отношенията между Русия и Европа

Владимир Путин: Няма криза на доверието в отношенията между Русия и Европа

5 Юни 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Виена.Няма криза на доверието в отношенията между Русия и Европа, заяви руският президент Владимир Путин след разговора с австрийския си колега Александър ван дер Белен във Виена, където е на посещение във вторник, предава РИА Новости.
„Трябва да ви разочаровам, аз не мисля така, не смятам, че между нас има какъвто и да е проблем с доверието. Това е проблем на тези, които искат така да изглежда ситуацията с Русия“, отговори Путин на въпрос за това, дали Русия има „проблем с доверието“ и дали ще предприеме нещо за решаването му.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Владимир Путин заварва Европа разделена между страха и интересите

Der Standard: Владимир Путин заварва Европа разделена между страха и интересите

5 Юни 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Виена/Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин пристига във Виена в момент, в който Европа е разделена между страха и интересите си, коментират в редакцията на австрийския национален ежедневник Der Standard.
В столицата на Австрия обаче посрещат лидера на Кремъл с отворени обятия. Руският президент пристига на „златна сватба“: OMV празнува 50-годишнината от началото на доставките на руски газ, а на церемонията, освен главния изпълнителен директор на компанията Райнер Зееле, са поканени единствено Путин и държавният глава на Австрия Александер Ван дер Белен.
Путин обаче ще използва посещението, за да разговаря с австрийския канцлер Себастиан Курц. Това е втората двустранна среща на двамата лидери за малко по-малко от четири месеца – Курц бе в Москва в края на зимата, където представи Виена като истински мост за руснаците към Европа.
Междувременно температурите се затоплиха и в други държави: преди две седмици българският президент Румен Радев разговаря с Путин, открито поставяйки въпроса за втори шанс на газопровода „Южен поток“. В Русия обаче имаше и други височайши гости като канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.
Какви са причините за затоплянето? Последният кръг от американските санкции вероятно е довел до засилването на европейските симпатии към Русия. Както излизането от ядреното споразумение с Иран, така и затягането на санкциите срещу Москва от страна на САЩ не бяха обсъдени с европейските им партньори. А това доведе- съзнателно или не – до накърняване на техните интереси.
Но ентусиазмът на европейците по отношение на Русия не е единодушен. Налице са сериозни резерви в балтийските страни и Полша например, чието поведение показва страха на Европа от мощния й съсед.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия създаде добри условия за следващите стъпки в икономическото си развитие

Владимир Путин: Русия създаде добри условия за следващите стъпки в икономическото си развитие

5 Юни 2018 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Виена. Русия е създала добри условия за следващите стъпки за развитие на икономиката, заяви президентът Владимир Путин в интервю за най-голямата обществена медия в Австрия „ORF“, цитиран от ТАСС.
„Създадохме много добри условия за следващите стъпки за развиване на икономиката и със сигурност ще го направим“, заяви Путин.
Отговаряйки на въпрос за настоящето състояние на руската икономика в сравнение с 2012 година, Путин отбеляза: „От 2012 година насам Русия премина през няколко много трудни икономически предизвикателства и това не беше само заради така наречените санкции и ограничения. Това е най-вече, заради сериозния спад на цените в нашия традиционен износ. Това оказа влияние върху бюджетните приходи, което в основната си означава приходите на гражданите“.
В същото време, според него в тези условия властите са „направили най-важното нещо – запазване и засилване на макроикономическата стабилност в страната“.
Путин се съгласи, че от 2012 година насам „нивото на доходите е паднало малко“, но заяви че „ако погледнем в началото на нашия път, от 2000 година насам, ние намалихме до половина хората живеещи под линията на бедност. От 2012 до 2016-2017 година тази картина леко се е изменила в неблагоприятна за нас посока, но в момента всичко отново се нарежда“.
Руският президент също така припомни, че към края на 2015 година инфлацията е била близо 13 процента, а „сега инфлацията е рекордно ниска за цялата модерна история на Русия – 2.5 процента“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин преди визитата си в Австрия: Русия няма за цел внасянето на разкол в Европа

Владимир Путин преди визитата си в Австрия: Русия няма за цел внасянето на разкол в Европа

4 Юни 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Москва/Виена. В навечерието на визитата си в Австрия държавният глава на Руската федерация Владимир Путин увери, че Москва няма за цел да внася разкол в Европа, а тъкмо обратното – Москва е заинтересована от единен и благоденстващ ЕС, отбелязва вестник „Российская газета“.
„Нямаме за цел да разединяваме някой или нещо в ЕС. Точно обратното – заинтересовани сме от единен и процъфтяващ ЕС, защото той е наш важен търговски и икономически партньор“, подчерта Путин в интервю за австрийски телевизионен канал, който не е уточнен от редакцията.
Путин пристига във Виена на 5 юни, припомня вестникът.
По-рано канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че Виена би искала да допринесе за подобряването на диалога с Москва. На свой ред вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе призова за отмяна на западните санкции срещу Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Себастиан Курц отбеляза здравите основи за диалог с Русия

ТАСС: Себастиан Курц отбеляза здравите основи за диалог с Русия

3 Юни 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрия е късметлийка да има здрава основа за диалог с Москва и планира да я използва, за да преодолее напрежението в отношенията между Русия и Европейския съюз, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц в интервю с първия заместник-директор на ТАСС Михаил Гусман.
„Последните няколко години бяха изпълнени с трудности заради украинската криза и напрежението в отношенията между ЕС и Русия, но един факт остава неоспорим: през всичките тези десетилетия Виена и Москва винаги са имали добре установен комуникационен канал, взаимодействието е било отворено, диалогът е бил успешен, което аз лично намирам за важно“, заяви Курц.
„Австрия се намира в сърцето на Европа, на границата между Изтока и Запада. Нашата държава винаги е била мост в географски и политически смисъл и би искала да остане такъв и в бъдеще. В това отношение мисля, че сме късметлии да имаме толкова здрава основа за диалог с Русия. Ние желаем да превъзмогнем острите отношения, които нарастват на нашия континент, защото сме искрено заинтересовани от взаимодействието между ЕС и Русия“, допълни той.
От Кремъл обявиха, че президентът на Русия Владимир Путин ще направи работна визита в Австрия на 5 юни. В програмата са включени разговори с президента на Австрия Александър ван дер Белен и федералния канцлер Себастиан Курц.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Вицеканцлерът на Австрия призовава за отмяна на санкциите срещу Русия

РИА Новости: Вицеканцлерът на Австрия призовава за отмяна на санкциите срещу Русия

3 Юни 2018 | 05:27 | Агенция "Фокус"
Виена. Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе призовава за отмяна на санкциите срещу Русия, пише австрийският вестник Ostereich, цитиран от РИА Новости.
„Би било желателно ЕС да преосмисли (позицията си към Русия), доколкото санкциите преди всичко вредят на австрийската икономика. Винаги съм предупреждавал за това, да не изпращаме Русия в прегръдките на Китай“, отговаря той на въпрос на журналист от вестника. По неговите думи „е настанало време да се прекратят тези мъчителни санкции и да се нормализират политическите и икономическите отношения с Русия“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според Владимир Путин светът се нуждае от „търговски мир“, а не от търговски войни

AFP: Според Владимир Путин светът се нуждае от „търговски мир“, а не от търговски войни

25 Май 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че светът трябва да прекрати търговските войни, предава AFP.
„Днес не се нуждаем от търговски войни и дори не от търговски примирия, а от търговски мир“, заяви Путин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, на който присъстват и японският министър-председател Шиндзо Абе и френският президент Еманюел Макрон.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според Владимир Путин някои държави използват санкциите като част от търговската си политика

Reuters: Според Владимир Путин някои държави използват санкциите като част от търговската си политика

25 Май 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че някои държави използват санкциите като част от своята търговска политика и се оплака, че протекционизмът се е засилил в глобален мащаб, предава Reuters.
Путин, говорейки по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург заяви, че правилата на глобалната търговия са подкопани.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Санкциите и търговските бариери могат да доведат до глобална системна криза

Владимир Путин: Санкциите и търговските бариери могат да доведат до глобална системна криза

25 Май 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Президентът на Русия Владимир Путин предупреди, че комбинацията между санкции, търговски бариери и липса на доверие между страните и бизнеса може да доведе до безпрецедентна глобална криза, предаде AFP.
„Спиралата на санкциите и бариерите е просто началото и ще повлияе на редица държави и компании“, заяви Путин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Той допълни, че това може „да доведе до систематична криза, каквато светът не е виждал преди“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жертвите на терористичния атентат в Ахваз достигна до 29 души. 23 септември 2018 г.
Жертвите на терористичния атентат в Ахваз достигна до 29 души. 23 септември 2018...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.