НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Боил Банов: Има данни, че с печалбата от незаконни продажби на културни ценности се финансират терористични организации

Министър Боил Банов: Има данни, че с печалбата от незаконни продажби на културни ценности се финансират терористични организации

25 Май 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
София. Има данни, че печалбата от незаконни продажби се връщат обратно точно към терористични организации и с тях се рефинансират ужасяващи дейности. Това каза за първия брой на предаването „Съкровищницата на тайните“ на Радио „Фокус“ министърът на културата Боил Банов. Министърът отбеляза, че в момента тече процедура по обсъждане и приемане на правила при внос на културни ценности на територията на ЕС от страни извън него. „Надеждите са, че с тази мярка ще бъде намален притокът на трафик на културни ценности и европейският пазар бъде предпазен от възможностите за незаконна търговия. Има данни, че печалбата от тези незаконни продажби се връщат обратно точно към терористични организации и с тези печалби се рефинансират ужасяващи дейности. Някои европейски държави вече имат такива режими, но този проект, който сега се обсъжда, ще се прилага на цялата територия на ЕС. Още при стартирането на публично обсъждане през 2017 година сме информирали търговците в България за възможността да го коментират“, поясни той. Според министър Банов във всяко законодателство има възможност за подобряване. „С навлизане на новите технологии трябва да актуализираме и предвиждаме предизвикателствата, за да намират те своето място и регламентация“, допълни той, но уточни, че много добре си сътрудничат с Прокуратурата и с Министерство на вътрешните работи, тъй като там работят сериозни специалисти в разкриване на престъпления, свързани с трафик, иманярство, кражби на културни ценности.
Анна АНГЕЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: 3,5 млн. лв. са осигурени през тази година  за проекти в областта на материалното културно наследство

Министър Боил Банов: 3,5 млн. лв. са осигурени през тази година за проекти в областта на материалното културно наследство

25 Май 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. През 2018 година осигурено е финансиране в размер на почти 3 милиона и половина лева за проекти в областта на материалното културно наследство, като увеличението спрямо предходната година е с 1 милион. Това каза за първия брой на предаването „Съкровищницата на тайните“ на Радио „Фокус“ министърът на културата Боил Банов. „Съгласно Закона за културното наследство кметовете на общините организират осъществяването на политиките по опазване на културното наследство на територията на съответната община. От страна на Министерство на културата се осъществява методическо ръководство на музеите, а в административно-организационно отношение и двете се ръководят от кмета на общината или от собственика“, обясни той. По думите му министерството ежегодно организира национални срещи с музейни специалисти, на които се поставят и разискват специфични въпроси, свързани с прилагането на законодателството в областта на културното наследство и на музейната дейност. „За стимулиране на мобилността на музейните колекции при представянето на експонати от фондовете на българските културни институти се осигурява държавна гаранция за изложби, които позволяват да се намалят разходите по тяхната организация и подпомагат сътрудничеството. Тази година например в рамките на културната програма по време на Българското председателство на Съвета на ЕС вече е осигурена държавна гаранция за 6 изложби: Полша, Словакия, Русия, Белгия, Франция, България“, уточни министърът на културата. Той добави, че въпреки ограничения си бюджет Министерството се старае да подпомага финансово всички етапи. Проектите, които се подкрепят финансово, покриват отделните епизоди от системата – археологическите проучвания, консервация, реставрация, изучаване и популяризиране. Сесиите за финансиране подкрепят проекти в тази посока. Все по-често бизнесът също се включва в културни проекти от обществено значение.
Анна АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Колекционерството е страстта да събираш късчета история

Министър Боил Банов: Колекционерството е страстта да събираш късчета история

25 Май 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Колекционерството е страстта да събираш късчета история. Това каза за предаването „Съкровищницата на тайните“ на Радио „Фокус“ министърът на културата Боил Банов. Според него да си колекционер е по малко от всичко – любов към непознатата част от родната история, както и любопитството да сглобяваш пъзела на отдавна забравеното. „Колекционерството е лично преживяване, породено от любопитството и желанието да събираш, да съхраниш. Това е страст да събираш колекция, да изследваш, дори детективски да откриеш рядък експонат, а вероятно и съзнателен хъс. Колекционерът не е търговец – той търси, за да събере своя пъзел и не се изкушава от лесна печалба“, обясни министър Банов. Той коментира, че всеки има ролята в опазването на културно-историческото наследството и поддържането на богатата палитра от ценности в музеите. Министърът на културата апелира всеки да се включи към дарителската акция за предмети от времето на социализма в Етнографски музей – София, като припомни, че в общоисторическите музеи могат да бъдат дарявани предмети от всякакви епохи и всеки принос към културно-историческото ни наследство би бил ценен.
Анна АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Фокус“ започва излъчването на уникално седмично предаване – „Съкровищницата на тайните"

Радио „Фокус“ започва излъчването на уникално седмично предаване – „Съкровищницата на тайните"

24 Май 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Радио „Фокус“ започва излъчването на уникално седмично предаване в българския ефир – „Съкровищницата на тайните". В него ще разговаряме за история, култура и археология, за колекционерство, за антиквариат, за музейно дело, за отношенията между колекционерите и държавата. Всяка неделя ще ви осведомяваме как се съхранява и опазва богатото културно-историческо наследство, завещано ни от народите, населявали българските земи. Заедно ще научим каква трябва да е културата на колекционерството, как и какво можем да събираме, какво казват законите, как е в съседните и в другите европейските държави. Ще ви запознаваме с най-интересните колекции и колекционери-интелектуалци в българската история, за това какво са събирали и от какво се вълнували големите имена в българската история и култура.
В "Съкровищницата на тайните" ще тръгнем по дирите на отдавна изчезнали древни градове, ще преминем през агори, светилища и храмове, ще извървим обрасли със забрава пътища, по които е отминала славата на света, ще повдигнем завесата на тайнствата, за да срещнем неподозираните богатства, събрали мъдростта на повече от един човешки живот.
Заповядайте в "Съкровищницата на тайните" – всяка неделя между 17.00 и 18.00, с водещ Анна Ангелова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.