НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Общинският съвет отхвърли предложението от „Партия на зелените“ за въвеждането на ротационен принцип за избирането на председател на институцията на всеки 6 месеца

Благоевград: Общинският съвет отхвърли предложението от „Партия на зелените“ за въвеждането на ротационен принцип за избирането на председател на институцията на всеки 6 месеца

25 Май 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общински съвет-Благоевград отхвърли предложението от „Партия на зелените“ за въвеждането на ротационен принцип за избирането на председател на институцията на всеки 6 месеца. Това стана по време на редовно заседание на местния парламент, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Предложението касае изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация. Според него на всеки 6 месеца на ротационен принцип трябва да се сменя председателят на Общинския съвет. Тази точка от дневния ред породи много спорове между отделните комисии. Така например имаше предложение да се промени малко ротационния принцип, с пояснение, че председателят трябва да бъде от различна партия от тази на сегашния такъв. Друго предложение беше гласуването в случая да бъде тайно, но то беше отхвърлено.
След това бе гласувано дали гласуването по точката да бъде явно и поименно, което бе прието с 38 гласа „За“, 1 „Против“ и 1 – „Въздържал се“. В крайна сметка основното предложение по точка 5 от дневния ред бе отхвърлено с 22 гласа „Против“, 16 „За“ и 2 – „Въздържал се“. След гласуването председател на Общинския съвет – Радослав Тасков взе думата, като отбеляза, че не е искал да коментира точката преди гласуването, за да не му повлияе. „Факт е, че се създаде едно изключително грешно впечатление, че с тази промяна в Правилника може да се стигне до моята смяна. Хората, които подкрепиха това предложение бяха убедени, че това ще доведе до моята персонална смяна“, коментира той. Тасков отбеляза, че през последните дни е бил подложен на една атака, чрез която се е целяла смяната му. Той заяви, че това да бъде общински съветник или председател на Обшински съвет никога не е било самоцел или детската му мечта. „Благодаря на колегите, които ме подкрепиха. За тези 15 години имам самочувствието, че всичко по-важно, което се е случило в този град е станало с моето участие – газификацията на града, изграждането на LED осветление, кръговите кръстовища и т.н.“, каза още председателят.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общинският съвет прекрати пълномощията на общинския съветник Илко Стоянов

Благоевград: Общинският съвет прекрати пълномощията на общинския съветник Илко Стоянов

25 Май 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общински съвет-Благоевград прекрати пълномощията на общинския съветник Илко Стоянов. Това стана по време на редовно заседание на местния парламент, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Това беше първа точка от дневния ред на сесията. Веднага след това се проведе попълване на състава на Общински съвет-Благоевград със следващия от листата на ПП „Глас народен“ – Илияна Валериева Керина – Качева и съответно новият общински съветник положи клетва. Втора точка от дневния ред бе гласуване на предложение относно попълването състава на постоянните комисии към Общински съвет-Благоевград. Предложението бе прието с 35 гласа „За“, 0 „Против“ и 3 гласа „Въздържал се“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Нов общински съветник и предложения за „Почетен гражданин“ ще бъдат разгледани на заседание на ОбС

Благоевград: Нов общински съветник и предложения за „Почетен гражданин“ ще бъдат разгледани на заседание на ОбС

25 Май 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Нов общински съветник и предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Благоевград“ ще бъдат разгледани на заседание на ОбС. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин Магдалена Тренчева, секретар на ОбС- Благоевград. „Предстоящото редовно заседание на Общински съвет Благоевград ще започне с обявяване решението на Общинската избирателна комисия относно прекратяване на пълномощията на Илко Стоянов Стоянов- общински съветник от квотата на ПП“ Глас народен“, поради подадената от него оставка и обявяване за избран за общински съветник следващия в листата – Илиана Валериева Керина – Качева и полагане на клетва. В тази връзка общинските съветници ще гласуват и попълване състава на постоянните комисии към Общински съвет Благоевград“, каза Трнчева. На избор с тайно гласуване ще бъдат подложени две предложения, издигнати от инициативни комитети, за удостояване със званието „Почетен гражданин на Благоевград“. Първото предложение е за удостояване посмъртно със званието на актьора Николай Янев Кимчев, за принос в развитието на съвременната българска култура и сценично изкуство и популяризирането на Благоевград. Второто предложение е за удостояване на общественичката Здравка Миленкова Чимева за принос в социално икономическото развитие и популяризирането на Благоевград, по повод 70 годишният и юбилей. „Местните парламентаристи ще дебатират и по внесеното предложение от група общински съветници от ПП „Партия на Зелените”, относно изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация“, каза още Тренчева.
Една част от предложения, които ще бъдат разгледани на предстоящата сесия, касаят финансиране на процедури „Инвитро” със средства от бюджета на Община Благоевград, отпускане на еднократна финансова помощ на жители на Община Благоевград, съгласно приетите от Общински съвет Благоевград критерии и целеви групи, както и одобрение на Междинна оценка на изпълнението на Общинския план за развитие 2014-2020 година на Община Благоевград. „Очаква се съветниците да одобрят предложение относно предоставяне на права на Кмета на Община Благоевград да издаде запис на заповед за авансово плащане по изпълняван административен договор от Община Благоевград по проект: „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград““, каза Тренчева.
Лора КАЛЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радослав Тасков, ОбС – Благоевград: Не съм съгласен с нито едно от твърденията в мотива за оставката на Илко Стоянов

Радослав Тасков, ОбС – Благоевград: Не съм съгласен с нито едно от твърденията в мотива за оставката на Илко Стоянов

23 Май 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Не съм съгласен с нито едно от твърденията на общинския съветник Илко Стоянов в мотива му за подаване на оставка от Общински съвет (ОбС) – Благоевград. Това каза на пресконференция председателят на ОбС Радослав Тасков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Не съм съгласен не защото казва, че Общинският съвет е компрометиран и е загубил връзката си с действителността. Не може едно решение, независимо, че може би той, като вносител, се е почуствал обиден, да води до такива твърдения. Още повече, че г-н Стоянов и като юрист, и като човек, който ще продължи да участва в местното самоуправление като заместник-кмет на Община Петрич, знае, че една община няма как да функционира без общински съвет“, каза още Тасков. Според него Общинският съвет по никакъв начин няма да усети липсата на Илко Стоянов.
„Фокус“ припомня:
Илко Стоянов подаде оставка като общински съвет от ОбС ,след като на 11 май бе свикана извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград с единствена точка – предложение за провеждане на местен референдум „за“ или „против“ „Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IV век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с. Зелен дол“. Тогава ОбС гласува против провеждането на допитването, а това от своя страна провокира недоволството на Стоянов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радослав Тасков, ОбС-Благоевград: Общинският съвет и ръководството на Общината трябва да направят всичко възможно за запазването на ОФК „Пирин“

Радослав Тасков, ОбС-Благоевград: Общинският съвет и ръководството на Общината трябва да направят всичко възможно за запазването на ОФК „Пирин“

23 Май 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общински съвет (ОбС)-Благоевград и ръководството на Общината трябва да направят всичко възможно за запазването на Общински футболен клуб (ОФК) „Пирин“. Това каза на пресконференция председателят на ОбС Радослав Тасков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин по повод изпадането на ОФК „Пирин“ от Първа професионална футболна лига след след загуба от ФК „Витоша“ – Бистрица в понеделник, в следствие на което от следващия футболен сезон отборът ще играе във Втора лига.
„Изпадането в по-долна група е изключително неприятно, но не е повод за абдикиране от задълженията ни да издържаме футболния клуб. ОФК „Пирин“ е 100% общинско дружество и независимо, че се налага да играем в по-долна група, то смятам, че трябва да запази клуба и футболната школа към него, както и инвестициите, които през последните години правим в спортната инфраструктура и база на територията на общината“, каза още Тасков. Той добави, че футболът не е само Първа лига и представителните отбори, поради тази причина е необходимо да се направи всичко възможно за съхраняването на Благоевград като един от най-добрите футболни центрове в страната. „Трябва да търсим и вариант за връщане в „А“ група по възможно най-бързият начин. Имаше много афектирани изказвания веднага след изпадането, но моето лично мнение е, че като хора, които бяха ангажирани с издръжката на клуба, се направи повече от възможното. Никой не се е бъркал в работата на спортно-техническото ръководство, а Общински съвет – Благоевград като принципал не е отказал нито едно искане от футболния клуб за финансиране“, допълни Тасков. Той подчерта, че футболният клуб е емблема на Благоевград, което всяко едно ръководство на отбора трябва да пази.
Тасков обърна внимание и на това, че докато е начело на общинският съвет ще бъде радетел, Общината и местния парламент да подпомагат спорта и футболния клуб с ясното съзнание, че в момента, в който се появи външен инвеститор или човек, който е готов да финансира отбора, общината да се оттегли и да даде възможност на частната инициатива за „вливането“ на повече средства в отбора. Той коментира, че издръжката на ОФК „Пирин“ в Първа лига е била около 2 300 000 лева годишно, като сега, когато отборът ще е във Втора лига, сумата ще бъде по-малка. „Разчетите за „Б“ група показват, че минималната издръжка трябва да е не по-малко от 600 000 – 700 000 лева, но в зависимост от целите на отбора и какви състезатели са привлечени, то таван няма. Все пак може да кажем, че за следващия сезон издръжката на отбора ще е значително по-малка“, уточни Тасков.
Той заяви, че на петъчната редовна сесия на Общински съвет – Благоевград предстои да бъде гласувано приемане на загуби, но и отчет на футболния отбор за 2017 година. Тасков заяви, че ОФК „Пирин“ във финансов аспект отчита печалба за миналата година, която е около 56 000 лева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радослав Тасков, ОбС – Благоевград: Предстоящата ни сесия ще започне с обявяване на решение на Общинската избирателна комисия относно прекратяване на пълномощията на Илко Стоянов

Радослав Тасков, ОбС – Благоевград: Предстоящата ни сесия ще започне с обявяване на решение на Общинската избирателна комисия относно прекратяване на пълномощията на Илко Стоянов

23 Май 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Предстоящата редовна сесия на Общински съвет (ОбС) – Благоевград, която ще се проведе на 25 май, от 09.30 часа, в зала „22 септември“, ще започне с обявяване на решение на Общинската избирателна комисия относно прекратяване пълномощията на общинския съветник Илко Стоянов. Това каза на пресконференция председателят на ОбС Радослав Тасков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че веднага след това ще се проведе попълване на състава на Общинския съвет със следващия от листата на „Глас народен“ – Илияна Керина.
„След това ще има две тайни гласувания, две предложения за избирането на почетни граждани на Благоевград, а именно посмъртно на актьора Николай Кимчев и второто предложение, относно избирането на почетен гражданин на Здравка Чимева“, посочи още Тасков. Той добави, че ако двамата бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Община Благоевград“, те ще получат своите отличителни знаци на Тържествена общинска сесия, която традиционно се провежда на 5 октомври, когато се отбелязва вторият празник на Благоевград. Първият е на 24 май – Денят на славянската писменост и култура.
На предстоящата сесия ще бъде разгледано и предложение от „Партия на зелените“ за промяна в правилника за организацията и дейността на местния парламент, касаещо въвеждането на ротационен принцип за избирането на председател на Общински съвет – Благоевград. Тасков обясни, че от „Партия на зелените“ предлагат председателят на местния парламент да се сменя през 6 месеца. „Неведнъж бях атакуван и обвиняван, че предложения на „Партия на зелените“ не влизат в дневния ред на Общински съвет – Благоевград. Личното ми мнение е, че с подобни предложения се губи ценно време на съвета, тъй като съм сигурен, че към днешна дата подобно предложение няма как да бъде прието по ред причини“, добави Тасков. Той заяви, че очаква Общински съвет – Благоевград да отхвърли това предложение, макар че към момента се провежда кампания от страна на зелените за подкрепа. „В крайна сметка решението е на колегите общински съветници и аз ще се съобразя с него, каквото и да е то“, уточни Тасков.
На сесията ще бъдат разгледани и други предложения, сред които финансиране на процедури „Инвитро” със средства от бюджета на Община Благоевград, отпускане на еднократна финансова помощ на жители на Община Благоевград, съгласно приетите от Общински съвет Благоевград критерии и целеви групи, както и одобрение на Междинна оценка на изпълнението на Общинския план за развитие 2014-2020 година на Община Благоевград. Очаква се съветниците да одобрят предложение относно предоставяне на права на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов да издаде запис на заповед за авансово плащане по изпълняван административен договор от Община Благоевград по проект: „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.