НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hurriyet: Първите укази на Ердоган са за преструктуриране на турската административна система

Hurriyet: Първите укази на Ердоган са за преструктуриране на турската административна система

10 Юли 2018 | 17:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавната структура на Турция бе преструктурирана с първите укази на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, издадени след церемонията по встъпването му в длъжност, отбелязват от редакцията на вестник Hurriyet.
Президентската служба, политически съвети и дирекции ще бъдат подчинени пряко на държавния глава. Министертствата бяха съкратени, а задълженията им – реорганизирани.
След встъпването си в длъжност и отбелязването на началото на президетската република, Ердоган издаде първите три указа, които поставиха основите на новата система за управление на държавата.
С първия указ бяха създадени четири президентски служби и девет съвета, които ще работят директно под ръководството на президента. „Изграждаме държавна структура, която произвежда услуги, а не бюрокрация. Ръководството ни отново ще бъде демокрацията и върховенството на националната воля", увери Ердоган в речта си на церемонията по встъпването му в длъжност.
С първото постановление 65 предишни съвети и комисии бяха обединени в девет отдела - Съвет за политики в областта на науката, технологиите и иновациите; Съвет по образователни и обучителни политики; Съвет по икономическите политики; Съвет по сигурността и външните политики; Съвет по правни политики; Съвет по култура и изкуство; Съвет по здравеопазването и хранителните политики; Съвет по социални политики и Съвет по местните администрации.
Тези съвети ще работят като „мозъчни тръстове", които ще отговарят за предлагането на политики, ще наблюдават изпълнението на политиките и ще изготвят доклади за препоръки към съответните институции и министерства, както и ще изпълняват „съответните работи, които президентът счита за подходящи“.
Отделни от съветите бяха създадени четири президентски слуби: цифровата трансформация, финанси, човешки ресурси и инвестиционни служби. Те са отговорни за разработването на проекти и тяхното изпълнение.
Осем дирекции ще бъдат управлявани пряко от президента, включително Дирекцията на Генералния щаб, Съвета за национална сигурност и Дирекцията по вероизповеданията. Освен тях, под юрисдиркцията на президента преминават Държавният надзорен съвет и Турският фонд за благосъстояние.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.