НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност в НС Цветан Цветанов проведе работна среща с държавния секретар на Министерството на вътрешните работи на Румъния Нуку Марин

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност в НС Цветан Цветанов проведе работна среща с държавния секретар на Министерството на вътрешните работи на Румъния Нуку Марин

21 Май 2018 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание (НС) Цветан Цветанов проведе работна среща с държавния секретар на Министерството на вътрешните работи на Румъния Нуку Марин. Цветанов и представители на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание са на посещение в Румъния по покана на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в северната ни съседка. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
На срещата присъстваха още Кътълин Некула - генерален директор на отдела за международни връзки, Себастиан Кукос - главен инспектор на румънската жандармерия, Леонард Медрега - главен инспектор по миграция, Флориан Драгнеа - зам.-главен инспектор на румънската полиция и заместник-директорът на Гранична полиция Адриан Попеску.
„За България и Румъния това е първият път, в който поемат председателството на Съвета на ЕС. Готови сме да ви предадем своя опит и да ви помагаме“, подчерта Цветан Цветанов. Той увери румънските си колеги, че могат да разчитат на България и за регионалните си инициативи по време на председателството им. „На разположение сме да ви съдействаме за предстоящото ви домакинство на Залцбургския форум през юни тази година“, каза още председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
По думите на Цветан Цветанов двете страни могат да си сътрудничат с цел увеличаване на капацитета, а през следващия програмен период биха могли заедно да кандидатстват с проекти, свързани с охрана на външната граница. „България и Румъния отдавна вече не се състезават, а работят заедно за общото си присъединяване към Шенгенското пространство“, категоричен бе той. Цветанов допълни, че регионът е изключително важен за сигурността на Европа, особено в контекста на завръщащите се бойци на ИДИЛ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха Генералния инспекторат на Румънската жандармерия

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха Генералния инспекторат на Румънската жандармерия

21 Май 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха Генералния инспекторат на Румънската жандармерия, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Там те се срещнаха с главния инспектор на жандармерията Себастиан Кукос и с други представители на нейното ръководство. Българските депутати са на работно посещение в Румъния по покана на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в северната ни съседка и на нейния председател Дорел Къпрар.
Цветан Цветанов благодари за топлото посрещане на домакините и отбеляза, че с подобни срещи се гради доверие между представителите на различните институции на двете страни. „Като съседи и партньори ние трябва да сме в постоянна комуникация и сътрудничество. Всички регионални инициативи и центрове, към които сме страна, са изключително важни за нас“, обясни председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
От румънска страна запознаха българската делегация с дейността, задълженията и способностите на жандармерията, както и с бъдещите й планове за обучения и инициативи. Всички присъстващи се обединиха около мнението, че редът и сигурността стоят над политическата принадлежност и затова всички политици трябва да работят заедно за сигурността на гражданите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов и депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред са на двудневно работно посещение в Румъния (ОБЗОР)

Цветан Цветанов и депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред са на двудневно работно посещение в Румъния (ОБЗОР)

21 Май 2018 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, начело с председателя ѝ Цветан Цветанов, са на двудневно работно посещение в Румъния, по покана на румънската комисия и нейния председател Дорел Къпрар. Днес те проведоха съвместно заседание с Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния. На заседанието присъства и министърът по европейски въпроси на Румъния Виктор Негреску, който направи обзор на работата в своето ведомство. Всички участващи в съвместното заседание изразиха общо мнение, че двете страни гарантираме сигурността на 3, 264 км от най-уязвимата част на външните граници на Европейския съюз и осигуряват граничен контрол на високо ниво, с което значително се допринася за европейската сигурност. По време на съвместното заседание между двете комисии бе подписана обща декларация за сътрудничество. Декларацията гласи, че ще се установи постоянен работещ механизъм между двете комисии (C2C), представляващ хоризонтално измерение на двустранното сътрудничество, което ще увеличи институционалната ефективност и ще подпомогне всяка бъдеща обща инициатива. В документа се казва, че в контекста на ротационното Председателство на Съвета на ЕС, като част от съответната Тройка, страните заедно ще допринесат за ефективната интеграция на Западните Балкани в архитектурата на сигурност на ЕС и за засилване на сътрудничеството им с европейските и евро-атлантически партньори.
В декларацията пише още, че двете страни се споразумяват да комбинират механизми на парламентарна дипломация с цел да призоват европейските заинтересованите страни, в съответствие с правната рамка на ЕС, да вземат решение относно присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.
По-късно през деня Цветан Цветанов проведе работна среща със заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния Кармен-Илеана Михалеску. Двамата обсъдиха двустранното парламентарно сътрудничество между двете държави. В срещата участваха и представители на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния. Пред заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния Цветанов подчерта, че е важно след края на Българското председателство на Съвета на ЕС и по време на Румънското председателство да продължим да държим темата за нашия регион в европейския дневен ред. На свой ред Михалеску посочи, че като съседи и партньори не само на европейско, но и на евро-арлантическо ниво, двете страни трябва да продължат да работят активно за общите си интереси.
Членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред посетиха Центъра за правоприлагане за Югоизточна Европа – SELEC.
По време на посещението председателят на комисията Цветан Цветанов заяви, че център има важна добавена стойност в работата с редица партньори от трети държави, които не са членки на ЕС. Той също така изрази мнение, че центърът допринася към европейската сигурност посредством добрите си работни контакти с партньори от тези държави.
Румъния и България изпълняват ефективно и добросъвестно задълженията си по охрана на външната граница на ЕС, изпълнили са всички критерии и заслужават да бъдат приети като пълноправни членове на Шенгенското пространство. Около това мнение се обединиха членовете на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния по време на посещението си в Генералния инспекторат на Гранична полиция в Румъния. По време на посещението Цветанов запозна румънските си колеги с това как България охранява външните си граници и подчерта, че границата с Турция, която се явява външна граница за целия ЕС, се охранява отлично от държавата и това го потвърждават всичките ни европейски партньори.
Цветанов и колегите му от парламентарната комисия разговаряха и с румънския министър на вътрешните работи Кармен Дан. По време на срещата
министър Дан подчерта значимостта на добрите връзки между българския и румънския парламент в сферата на вътрешните работи.Тя поздрави страната ни за успешното протичане на европредседателството и съобщи, че част от приоритетите на България ще бъдат продължени от Румъния по време на тяхното председателство. На свой ред Цветанов се е ангажирал България също да подкрепи Румъния в различните форуми от сектор "Сигурност" по време на тяхното председателство.
В днешния ден Цветан Цветанов и членовете на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще посетят Генералния инспекторат на румънската Жандармерия.
На 22 май от 10.30 часа е предвидено посещение в Бреговата охрана в Констанца. В 11.30 часа ще има посещение в SCOMAR - Комплексна система за наблюдение и контрол на трафика в Черно Море.
Час по-късно на Цветан Цветанов и представителите на Комисията ще им бъде представен адмиралският плавателен съд на Министерство на вътрешните работи - Ștefan cel Mare. В 16.30 часа е насрочено посещение и в Доброгеа – Инспекторат за спешни случаи, окръг Констанца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Цветан Цветанов и членове на комисията посетиха Генералния инспекторат на "Гранична полиция" в Румъния

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Цветан Цветанов и членове на комисията посетиха Генералния инспекторат на "Гранична полиция" в Румъния

21 Май 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание (НС) Цветан Цветанов и членове на комисията посетиха Генералния инспекторат на "Гранична полиция" в Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Българските депутати бяха придружени от представители на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите на Румъния, по чиято покана са на работно посещение в северната ни съседка. Членовете на Комисиите бяха посрещнати от заместник-директора на Гранична полиция Адриан Попеску.
Адриан Попеску направи обзор на дейността на Гранична полиция и обясни как се управлява работата на звеното. В рамките на работната визита беше демонстрирано наблюдение на границите в реално време и бяха представени мерките за охрана на границите. На българската делегация бе показан и оперативният център за координация на структурите на гранична полиция и механизмът за извършването на анализ за риска.
Цветан Цветанов запозна румънските си колеги с това как България осигурява външните си граници, като подчерта, че тази с Турция, която се явява външна за целия ЕС, се охранява отлично от държавата и това се потвърждава от всички наши европейски партньори.
Представителите на двете комисии се обединиха около заключението, че Румъния и България изпълняват ефективно и добросъвестно задълженията си по охрана на външната граница на ЕС, изпълнили са всички критерии и заслужават да бъдат приети като пълноправни членове на Шенгенското пространство.
В рамките на своето работно посещение в Румъния председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на комисията посетиха и Центъра за правоприлагане за Югоизточна Европа – SELEC. Българските депутати бяха придружени от председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар.
Този център има важна добавена стойност в работата с редица партньори от трети държави, които не са членки на ЕС, заяви Цветан Цветанов. По думите му центърът допринася към европейската сигурност посредством добрите си работни контакти с партньори от тези държави.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов се срещна със зам.-председателя на Камарата на представителите на Румъния Кармен-Илеана Михалеску

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов се срещна със зам.-председателя на Камарата на представителите на Румъния Кармен-Илеана Михалеску

21 Май 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов се срещна със заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния Кармен-Илеана Михалеску. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество.
„Важно е след края на Българското председателство на Съвета на ЕС и по време на Румънското председателство да продължим да държим темата за нашия регион в европейския дневен ред“, подчерта Цветан Цветанов.
Кармен-Илеана Михалеску посочи, че като съседи и партньори не само на европейско, но и на евроатлантическо ниво, двете страни трябва да продължат да работят активно за общите си интереси.
В срещата участваха народни представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание и от Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите на Румъния.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов подписа декларация за сътрудничество с председателя на Комисията по отбрана на Румъния Дорел Къпрар

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов подписа декларация за сътрудничество с председателя на Комисията по отбрана на Румъния Дорел Къпрар

21 Май 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар подписаха обща декларация за сътрудничество. Това стана по време на съвместно заседание на народните представители от двете комисии, което се проведе в сградата на румънския парламент в Букурещ. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Българските депутати са на работно посещение в северната ни съседка по покана на председателя Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар.
Декларацията предвижда да се установи постоянен работещ механизъм между двете комисии (C2C), представляващ хоризонтално измерение на двустранното сътрудничество, което ще увеличи институционалната ефективност и ще подпомогне всяка бъдеща обща инициатива. Двете страни се споразумяха да използват възможностите, които имат в рамките на ротационното председателство на ЕС за засилване на диалога с националните парламенти, за да се ускори решението за разширяване на Шенгенското пространство.
В документа се казва още, че в контекста на ротационното председателство на Съвета на ЕС, като част от съответната Тройка, страните заедно ще допринесат за ефективната интеграция на страните от Западните Балкани в архитектурата на сигурност на ЕС и за засилване на сътрудничеството им с европейските и евроатлантическите партньори.
В декларацията пише още, че двете страни се споразумяват да комбинират механизми на парламентарна дипломация с цел да призоват заинтересованите европейски страни, в съответствие с правната рамка на ЕС, да вземат решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Членове и председателят на Комисията по вътрешна сигурност в НС Цветан Цветанов ще проведат заседание с Комисията по отбрана в Камарата на представителите в Румъния

Членове и председателят на Комисията по вътрешна сигурност в НС Цветан Цветанов ще проведат заседание с Комисията по отбрана в Камарата на представителите в Румъния

21 Май 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание (НС) Цветан Цветанов и членове на комисията са на двудневно работно посещение в Румъния. В рамките на посещението те ще проведат съвместно заседание с Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Основни теми на срещата ще бъдат парламентарното сътрудничество и Българското председателство на Съвета на ЕС. Заседанието ще се проведе в сградата на парламента в Букурещ от 10.30 часа днес. По време на заседанието председателите на двете Комисии ще подпишат декларация за сътрудничество. В 11.30 часа Цветан Цветанов и членовете на Комисията ще се срещнат с председателя на Камарата на представителите. За 12.00 часа е насрочено посещение в Центъра за правоприлагане за Югоизточна Европа. Час по-късно те ще посетят и Генералния инспекторат на Гранична полиция. В 16.00 часа Цветан Цветанов ще има работна среща с министъра на вътрешните работи на Румъния. В 17.00 часа е предвидено посещение в Генералния инспекторат на румънската Жандармерия.
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов ще се срещне от 19.00 часа с председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност Дорел Къпрар.
На 22 май от 10.30 часа е предвидено посещение в Бреговата охрана в Констанца. В 11.30 часа ще има посещение в SCOMAR - Комплексна система за наблюдение и контрол на трафика в Черно Море.
Час по-късно на Цветан Цветанов и представителите на Комисията ще им бъде представен адмиралският плавателен съд на Министерство на вътрешните работи - Ștefan cel Mare.
В 16.30 часа е насрочено посещение и в Доброгеа – Инспекторат за спешни случаи, окръг Констанца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.