НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Protothema: Демонстрациите „Македония значи Гърция“ ще се проведат в 21 града на 6 юни

Protothema: Демонстрациите „Македония значи Гърция“ ще се проведат в 21 града на 6 юни

5 Юни 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Атина. „Фейсбук“ групата „Комитет за борба за гръцката Македония“ съобщи, че е готова с организацията на демонстрации в 21 гръцки града, на които хората ще изразят несъгласието си с възможността правителството да капитулира в преговорите по спора за името на Бивша югославска република Македония и да допусне наименование, в което се съдържа термина „Македония“ под каквато и да е форма и комбинация, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
До сега желание да участват в националните протести, които са предвидени за сряда, 6 юни от 19:30 часа, са изразили темата са изразили: Пела, Кавала, Драма, Серес, Килкис, Поликастро, Лагадас, Неа Мудания, Едеса, Флорина, Кастория, Птолемаида, Катерини, Верия, Лариса, Тива, Янина, Родос, Хания, Корфу и Халкида. Както Михалис Пацикас, един от членовете на организационния комитет, заяви, че хората ще участват масово на демонстрациите, съдейки по позитивния им отклик в социалните мрежи.
Междувременно, няколко кмета на градове в провинция Македония изразиха категоричната си подкрепа за протестите „Македония значи Гърция“. Няколко общински съвета също са взели решение да подкрепят инициативата.
Митрополитите от областта също са изразили подкрепата си за Македонския комитет.
Вече са резервирани десетки автобуси за транспортирането на участници от селата и по-малките градове до по-големите населени места, където ще има митинг.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Референдум за името на Македония ще се проведе през септември или октомври

Зоран Заев: Референдум за името на Македония ще се проведе през септември или октомври

30 Май 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за новото име на Македония ще бъде проведен през есента – септември или октомври. Това обяви министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев в рамките на преконференция, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Името „Република Северна Македония" не е договорено, заяви Заев, като поясни, че в преговорите с Гърция са съгласувани единствено принципите и началата на споразумението. Заев припомни, че може да разговаря по телефона с гръцкия си колега Алексис Ципрас, а след това обяви и среща с политическото ръководство.
Македонският премиер всъщност потвърди информацията, публикувана от някои медии още във вторник. Заев съобщи, че евентуално споразумение с Ципрас ще бъде ратифицирано от македонския парламент с мнозинство от 61 депутати. Така че Македония може да получи поканата за членство в НАТО. В крайна сметка обаче всичко ще бъде решено на референдум.
Междувременно официална Атина изгражда климат за възможно решение на спора за името. В реч пред гръцката бизнес общност Ципрас заяви, че преговорите с Македония са „трудни, но необходими“.
За гръцката опозиция евентуалното решение на спора името трябва да бъде приемливо, защото в противен случай, след смяната на правителството, „Нова демокрация“ подчерта за възможността за повторно започване на преговорите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрис Цанакопулос: Оптимист съм, че можем да сключим споразумение за името

Димитрис Цанакопулос: Оптимист съм, че можем да сключим споразумение за името

30 Май 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Министрите на външните работи постигнаха голям напредък в преговорите за разрешаване на спора за името, можем да кажем, че сме на финалната права. Никой не може да предвиди резултата от такива сложни преговори, въпреки че оставам оптимист и очаквам следващите стъпки и следващата фаза на преговорите. Това заяви говорителят на гръцкото правителство и министър без портфейл Димитрис Цанакопулос в интервю за държавната телевизия ЕРТ, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Цанакопулос подчерта, че е необходимо търпение и изрази оптимизъм по отношение на решението на спора между Атина и Скопие.
„Надяваме се и сме оптимисти, че ще можем да постигнем договора, за който работихме толкова дълго. Искам обаче да бъда търпелив, трябва да бъдем търпеливи. И точно това правим. Не е важно да имаме договор, е важно да имаме добра сделка“, изрази увереност гръцкият политик като същевременно допълни, че след преговорите на външните министри на двете държави са уредени редица въпроси, но „в един толкова сложен процес като преговорите за името, ако не се договори всичко, нищо не е договорено ".
По отношение на спекулациите в медиите, че на масата за преговори е предложено и ново име Цанакопулос косвено опроверга информацията, заявявайки, че преговорите се водят въз основа на предложенията на Нимиц и „това е рамката на преговорите".
Цанакопулос избегна да коментира конкретните подробности за преговорите и точките за евентуална сделка, като постави под въпрос дали езикът и идентичността ще останат македонски. Но той повтори, че предпоставката за Гърция е новото име както за външна, така и за вътрешна употреба.
"През 1944 г. гръцкото правителство признава малката държава на Република Македония, която е била част от Югославия оттогава. През 1977 г. с движенията и пропуските на тогавашното правителство на Караманлис е признат македонският език. Ето защо на този етап трябва да разберем, че с 140 държави, включително САЩ, Китай, Индия и Русия, които признават нашата северна съседна държава под конституционното име, ние се стремим към споразумение, което в действителност ще постави нещата в правилното им измерение. Ние се стремим към сложно име, което ще се прилага от всички, което ще бъде в Конституцията на съседната държава. Това е политическата цел“, подчерта гръцкият политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен весник“ (Македония): Референдумът за името – в пакет с предсрочни избори?

„Независен весник“ (Македония): Референдумът за името – в пакет с предсрочни избори?

30 Май 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Реконструкцията на кабинета и първият голям митинг на опозицията, като важни събития, които предстоят до края на тази седмица, според оценките от политическите среди, са увертюра към големи политически промени в следващите месеци. Епилог на този процес би бил референдум за името, като „корона" на договора, който се очаква да бъде постигнат в следващите дни между управляващите в Скопие и Атина. С оглед на това, че компромисът за името би трябвало да отвори вратите на Македония за членство в НАТО и начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз, в политически кръгове не изключват възможността, че паралелно с референдум за името може да се провеждат предсрочни парламентарни избори, коментират в редакцията на скопското електронно издание „Независен весник“.
Македонският министър-председател Зоран Заев бе този, който по-рано заяви, че практиката на постоянните извънредни парламентарни избори трябва да бъде прекратена, за да се даде възможност за стабилизиране на държавата, и преди всичко – на бизнеса и икономиката. Както стана ясно обаче, премиерът може да променя позицията си.
Твърди се, че в тесен кръг от свои сътрудници Заев сам е поставил въпроса дали правителството да не провери легитимността си с оглед на сериозните промени, които прокарва – за промяна на името на страната. Вариантът за предсрочни избори, които да се проведат заедно с референдума, вероятно насрочен за есента – септември или октомври, се счита за рисков за сегашната управляваща партия. Референдумът за името вероятно ще мобилизира по-голям брой граждани. Но е много вероятно при гласуването избирателите да бъдат разделени по линията „защита“ и „предателство“ на името и в кампанията би доминирала патриотичната реторика.
От друга страна, последните проучвания на общественото мнение показват, че СДСМ води по рейтинг пред ВМРО-ДПМНЕ, макар и с няколко процент. Това може да бъде повод за премиера Заев да използва момента за укрепване на своята позиция, с оглед на схващането, че преговорите, които водеше през цялото това време с Гърция, не са се отразили драстично на неговия рейтинг.
Председателят на парламента в Скопие Талат Джафери заяви, че е безотговорно да се мисли за предсрочни избори в момент, в който страната е изправена пред големи предизвикателства. Джафери обаче припомни, че предсрочни парламентарни избори може да има по всяко време, стига предложението да бъде прието с мнозинство от 61 депутати.
В такъв случай „имам задължение в рамките на 60 дни да обявя нови избори. Но смятам, че е безотговорно да се мисли за това в такъв момент, в какъвто се намира сега Македония, имайки предвид сериозните въпроси, които се решават в страната. Ако има такива мисли, мисля, че те са свързани с тесни партийни интереси, за да събират политически точки. Ако мислите за държавността и бъдещето на гражданите, никой не би трябвало да говори за изборите“, категоричен бе Джафери.
От изявлението на Джафери, като представител на ДСИ, може да се заключи, че СДСМ, като най-голямата управляваща партия, трудно би осигурила подкрепата на своите партньори за разпускане на парламента, в случай че реши да проведе предсрочни избори. От друга страна, през последните дни предсрочни избори постоянно търси и Християн Мицкоски като лидер на опозицията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Все още не е сигурно кога ще се проведе разговорът между Зоран Заев и Алексис Ципрас

„Сител“ (Македония): Все още не е сигурно кога ще се проведе разговорът между Зоран Заев и Алексис Ципрас

29 Май 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското правителство не желае да коментира кога точно ще се проведе телефонния разговор между министър-председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, при който двамата трябва да се изкажат за предварителния договор за името, хармонизиран между министрите на външните работи на двете страни Никос Коцияс и Никола Димитров. Съобщава се, че правителствата са в постоянна връзка и когато премиерите проведат разговора си, ще се разбере, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Премиерът Заев понастоящем е на официално посещение в Малта, така че очакването е, че преговорите с Ципрас ще се проведат след завръщането му най-рано утре. След телефонния разговор личната им среща ще се състои в Преспа.
Съобщението за предстоящия разговор между Заев и Ципрас идва след като вчера външните министри заявиха, че е постигната рамка за уреждане на спора за името. Те посочиха, че работата им е напълно завършена.
След това екипът на президента на Македония Иванов поиска подробности, изтъквайки, че няма данни какво е било определено на последните срещи.
„До президентството няма подадена информация за договорената рамка за възможното решение за името, нито информация за последните две срещи на външните министри в Брюксел и в Ню Йорк“, посочват от там.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Решаването на спора за името е от национален интерес за Гърция

Никос Коцияс: Решаването на спора за името е от национален интерес за Гърция

29 Май 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият външен министър Никос Коцияс, след срещата си със своя германски колега Хайко Маас в Берлин, заяви, че постигането на споразумение за името с Македония е въпрос от национален интерес на Гърция, предава македонският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Споразумението ще се постигне не защото страната иска да се присъедини към ЕС и НАТО, което със сигурност подкрепяме, а защото това е в наш национален интерес“, заяви Коцияс.
По време на пресконференция той не разкри повече подробности около рамката за решение на спора, повтаряйки познатите данни, че неговата задача, както и задачата на министърът на външните работи на Македония Никола Димитров е приключила и че роля в последния етап от преговорите ще имат премиерите на двете страни, след като техническите и правните аспекти на споразумението ще бъдат изчистени.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония):  Според заместник-министъра на външните работи на Гърция за споразумение е необходимо смело решение от Зоран Заев

„Плюс Инфо“ (Македония): Според заместник-министъра на външните работи на Гърция за споразумение е необходимо смело решение от Зоран Заев

29 Май 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият заместник-министър на външните работи Георгиос Катругалос заяви, че, за да има споразумение са необходими конституционни промени и „ерга омнес“ решение, а за тях са необходими смели решения от страна на македонския премиер Зоран Заев, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Необходимо е смела решение от страна на премиера Заев за двата обсъждани: за конституционните промени, свързани с името и за приемане на „ерга омнес“ решение, за да се реши проблемът“, заяви Катругалос пред местни медии и добави, че именно „ерга омнес“ и промяната на конституцията са гръцките червени линии, за да има споразумение. Според него всичко това е пакет и следователно нищо не е договорено, докато не бъде договорено всичко.
Същевременно той допълни, че е оптимист за решението и споразумението е близко.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Президентът на Македония не е информиран за договорената рамка за името

„Макфакс“ (Македония): Президентът на Македония не е информиран за договорената рамка за името

29 Май 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. До президента на Македония Георги Иванов няма изпратена информация за договорената рамка за преодоляване на спора за името, която хвърля сянка в двустранните отношения на Скопие и Атина повече от две десетилетия, предава „Макфакс“.
„До кабинета няма подадена информация за договорена рамка за възможно решение на спора името, нито информация за последните две срещи на министрите на външните работи на Република Македония и Република Гърция, проведени в Брюксел и в Ню Йорк. Канцеларията на президента на Република Македония не е била информирана нито за състава, нито за работата на юридическите екипи от двете страни за текста на двустранното споразумение", заявиха от кабинета на Иванов.
До президента преди това не е бил предоставен дори предложения пакет за името „Република Илинденска Македония“, въпреки че държавният глава на югозападната ни съседка е изискал да получи писмен документ за последния развой на събитията, свързани със спора за името.
„Кабинетът на президента многократно поиска на Иванов да бъдат доставени документи, свързани с хода на преговорите, включително и проектотекста на двустранното споразумение за преодоляване на спора за името, предоставен от Министерството на външните работи на Република Гърция, като оценява, че македонският президент се информира селективно“, се казва в разпространеното изявление.
„Досега съм бил принципен и оставам последователен в придържането към установените от предишните президенти на Република Македония позиции", заяви Иванов преди 10 дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Берлин призова Атина и Скопие да се възползват от „историческата възможност" за разрешаване на спора за името

Kathimerini: Берлин призова Атина и Скопие да се възползват от „историческата възможност" за разрешаване на спора за името

29 Май 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин/Атина/Скопие. Германското правителство насърчи Гърция и Македония (в източника - Бивша югославска република Македония) да разрешат всички останали въпроси, които възпрепятстват постигането на споразумение за уреждане на десетилетния спор за името, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini.
В изявление, разпространено в навечерието на визитата на гръцкия външен министър Никос Коцияс в Берлин за среща с германския му колега Хайко Маас, говорителят на външнополитическото ведомство на ФРГ Мария Адебар призова Атина и Скопие да се възползват от „историческа възможност" за споразумение, което ще има „положителен ефект за двустранните отношения, както и за регионалната стабилност".
Същевременно Адебар поясни, че на срещата в Берлин Маас и Коцияс ще обсъдят двустранните отношения и подписания между двете страни план за действие през 2016 г., но също така и международните въпроси, като например текущите преговори с Македония, водени под егидата на ООН.
Изявлението на Берлин бе направено броени часове, след като ръководителят на гръцката дипломация обяви, че работата на външните министри на двете страни по спора за името е приключила и постигането на сделка е в ръцете на премиерите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е във финална фаза

Voice of America: Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е във финална фаза

29 Май 2018 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е във финална фаза, съобщават от радио Voice of America.
Разговорите за уреждане на дългогодишния спор между Гърция и Македония за името Македония са в последния етап, казаха двамата външни министри в понеделник.Гръцкият външен министър Никос Коциас и колегата му Никола Димитров от Македония казват, че техните министър-председатели ще продължатт преговорите след отработването на няколко правни и технически въпроса.Димитров каза пред репортери в Брюксел в понеделник, че може да има окончателно споразумение преди срещата на върха на ЕС в края на юни.
Македония е името на бивша югославска република и историческа древна част на северна Гърция.
И двете страни се спорят за използването на името, откакто Македония получи независимост през 1991 г.
Много гърци казват, че разрешението на съседната страна да използва името Македония, обижда гръцката история и предполага претенции на гръцка територия.
Някои македонци казват, че промяната на името на страната им или дори модифицирането му заради сделка с Гърция би била предателство.
Македонският премиер Зоран Заев предложи да се промени името на страната му в "Нова Македония" или евентуално в "Горна Македония" в замяна на това Гърция да спре блокирането на македонското членство в НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Македония трябваше окончателно да се оттегли след безрезултатните преговори за името между външните министри в Ню Йорк

Александър Дамовски, МКД: Македония трябваше окончателно да се оттегли след безрезултатните преговори за името между външните министри в Ню Йорк

28 Май 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
София. Македония трябваше окончателно да се оттегли след безрезултатните преговори за името между външните министри в Ню Йорк. Това каза пред Радио "Фокус" Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. "Това е основният въпрос. Безкрайно е притискането от Гърция върху Македония. Ето, и последният път в Ню Йорк беше безобразен ходът на гръцките преговарящи - Ципрас и Коцияс приеха предложението на Заев за Република Илинденска Македония, а 24 часа по-късно само благодариха на македонската страна, че приемат принципа erga omnes, но не и името Илинденска Македония, което пък беше условието от страна на Македония – или целият пакет, или нищо. Виждате как Гърция превзема лека-полека преговорите, дори съобщава официално, че Македония е приела условието за erga omnes, което не е точно така. Между другото, обаче, международната общност в Брюксел и Вашингтон е приела, че щом Македония веднъж се е съгласила и е приела този принцип с името Република Илинденска Македония, то тогава няма защо да не го приеме и с името Република Северна Македония, или Република Горна Македония, или Република Крушевска Македония и всичките останали глупости по отношение на името. Вижда се, че гръцките преговарящи са много по-умели, по-хитри. И тук наистина беше крайно време след Ню Йорк да се напуснат преговорите и както Заев каза – „всичко или нищо“. И сега, когато стана „нищо“, ние отново продължаваме да преговаряме за нещо. Тук и достойнството, и позицията на македонската страна станаха много, много по-слаби за евентуални следващи преговори, а те, както виждаме, продължават и в Брюксел", коментира Дамовски. Той каза още, че от 1994 година до днес Гърция има своя позиция за името и налага на Македония своите условия, въпреки намерението на премиера Зоран Заев да се представи проевропейски и по-сговорчив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Името, за което външните министри на Гърция и Македония са постигнали принципно съгласие, е позитивно решение за всички страни в процеса, включително България

Министър Екатерина Захариева: Името, за което външните министри на Гърция и Македония са постигнали принципно съгласие, е позитивно решение за всички страни в процеса, включително България

28 Май 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Името, за което външните министри на Гърция и Македония са постигнали принципно съгласие, е позитивно решение за всички страни в процеса, включително България. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след края на Съвета „Външни работи“, който се проведе днес в Брюксел, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Днешният ден започна със закуска на тема "Македония", която беше организирана от мен и от австрийския министър на външните работи. Имахме възможност да бъдем информирани за напредъка в реформите, които се извършват в Р Македония. Добрата новина, която чухме от двамата колеги - от министър Коцияс и министър Димитров, е, че поне те след взаимни преговори са постигнали принципно съгласие по името и очакват техните премиери и правителства да одобрят това, което те са постигнали, за да може да придвижат процеса напред", обясни Захариева. "Оставяме на тях да обявят решението си за името, но мисля, че то е добро и позитивно решение за всички страни в процеса, включително и за България", добави министър Захариева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA (Македония): Създадена е рамка за споразумение за компромисно име - какво следва?

VOA (Македония): Създадена е рамка за споразумение за компромисно име - какво следва?

28 Май 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Компромисно споразумение - това е епилогът на последната среща между министрите на външните работи на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Коцияс. Двамата дипломати се срещнаха в Брюксел, където до късно обсъждаха ключови елементи около въпроса за спора за името между Скопие и Атина, отбелязва Voice of America в македонската си редацкия в материал, в който се търси отговор на въпроса какво следва оттук насетне.
Македонският външен министър определи срещата като продуктивна – утвърдена е рамка, която екипи от външнополитическите ведомства на двете страни усъвършенстват, за да получи форма на двустранно споразумение.
Съществуват и елементи, които трябва да бъдат доуточнени на най-високото ниво. В тази връзка бе съобщено за обширен телефонен разговор, който ще бъде проведен от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас в средата на седмицата. Не се съобщават допълнителни подробности - нито Димитров, нито Коцияс не разкриха друга информация за преговорите.
„Мисля, че трябва да го оставим на министър-председателите. Видяхме как се отразява комуникацията за процеса, даваме шанс на този процес“, заяви Димитров накратко. Ден след срещата с гръцкия си колега той проведе неофициална закуска с част от външните министри на Европейския съюз. Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини също е била информирана за резултатите от последните разговори.
„Всички сме насърчени от постигнатия напредък в преговорите между Атина и Скопие по въпроса за името. Всички ние ще работим, за да подкрепим, както се надявам, положителния епилог от тези важни преговори", подчерта Могерини.
Преди срещата в Брюксел двамата външни министри преговаряха интензивно в Ню Йорк в продължение на два дни. В дискусията участваше и специалният посредник на ООН в спора за името – Матю Нимиц. Очевидно там са били потвърдени определени сегменти от възможното решение за пакета.
С новото интензифициране на преговорите и сериозния шанс за окончателно приключване на процеса в Гърция, призивите за нови реакции се активират отново. За следващата седмица в Гърция са обяви нови протести за запазване на „гръцкия характер на Македония". Т. нар. „Комисия за борба за гръцкия характер на Македония", която се представя като организатор, призовава за подкрепа за, както се посочва, борбата на гръцките граждани срещу разпродаването на името на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Александър Гребенаров, МНИ: 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и проблемите не се решават, а нараства

Доц. д-р Александър Гребенаров, МНИ: 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и проблемите не се решават, а нараства

28 Май 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и всъщност проблемите не се решават, а нараства. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонският научен институт. Той обясни, че днес в Благоевград се провежда Международна научна конференция, на която се обсъжда именно темата за Македонският въпрос.
„Бих посъветвал и помолил, който има възможност нека да присъства на днешната конференция, която ще се проведе в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Тя е разделена в два панела, в рамките на които участие ще вземат много историци от страната и чужбина. В рамките на форумът ще разгледаме различни теми, свързани с Македонският въпрос – от неговият генезис. Ще се върнем 140 години назад до злополучният Берлински конгрес, който разделя Македония, отделя българските земи от Княжество България до днес“, каза още доц. д-р Гребенаров.
Той добави, че днес Македонският възел отново е отворен и всъщност проблемите не се решават, а нарастват. „Виждате например какво се случва с името на Македония. Вече над 25 години Гърция и Р Македония не могат да се разберат, виждате че има нови държави в Западните Балкани, които също имат някакви интереси спрямо Македония. Виждате, че дори Турция и Румъния имат някакви интереси – етнически или религиозни към Македония. Така че на мен ми се струва, че „възелът“ се заплита“, подчерта доц. д-р Гребенаров.
„България непрекъснато тича след събитията – не е нормално вече над 25 години проблемите ни с Македония да са актуални“, коментира той.
„Знаете, че ние признахме Македония и то безусловно, без да поставяме нашите условия за име, за език, за история. Години по-късно сключваме договори, декларации и какво ли не, но това са все неща, които се случват след събитията. Трябваше категорично преди години да поставим нашите искания, нашите условия и да кажем, че това е нашата история“, каза още доц. д-р Гребенаров. Според него е недопустимо историята ни да се ограбва, да се преиначава, защото нашите предци ще се „завъртят в гроба“.
По думите на доц. д-р Гребенаров няма „рецепта“ за правилен подход по отношение проблемите между България и Македония. „Трябва да правим опити. Може би една от стъпките е комисията, която се създаде между България и Македония, свързана с историята. Лично аз обаче съм малко песимист за нейното функциониране и за това, че тя ще реши въпросите. Сред политиците има едно виждане, според което историята трябва да се остави на историците, а те щели да се занимават с политика. За мен това е едно невярно твърдение и в един момент то може да изиграе лоша шега на самите политици, защото задачата на историците е да прочетем историята от начало до край такава, каквато е – и с позитивните, и с негативните страни, а пък политиците е ясно, че няма да харесат негативите, но за това не са виновни историците“, подчерта доц. д-р Гребенаров.
Той отбеляза, че историята е такава, каквато е и тя не бива да се променя. „Ще имаме много големи трудности в тази посока и най-вече с колегите от Македония и Гърция, за да може изобщо да седнем, да поговорим, да прочетем изворите и да пишем историята такава, каквато е била, а не да си я измисляме. Фактите и събитията не трябва да се преиначават и променят както е удобно за управляващите“, коментира доц. д-р Гребенаров. Той заяви, че е умерен оптимист относно решаването на проблемите между България и Македония в близко бъдеще. „По-скоро хоризонтът ми е за далечното бъдеще“, отбеляза доц. д-р Гребенаров.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Църквата на е инструмент за политически цели и лични амбиции

Д-р Борислав Цеков: Църквата на е инструмент за политически цели и лични амбиции

28 Май 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Както всеки църковно, юридически и канонично грамотен човек знаеше и предвиждаше, нито една поместна православна църква в света не прие поканата на схизматичната македонска църква и не уважи скопската претенция, че са "правоприемници" на българската Охридската архиепископия. Това заяви пред Агенция „Фокус“ докторът по конституционно право Борислав Цеков, който е и автор и вносител на действащия Закон за вероизповеданията, довел до прекратяване на продължилия от 1992 до 2002 г. разкол в Българската православна църква.
Според д-р Цеков Светият Синод на БПЦ е постъпил канонично, мъдро и национално отговорно, като отхвърли неканоничните искания да се самообяви за "църква-майка" на намиращата се в схизма Македонска православна църква. Заедно с това, отклоняването на поканата да се чества 1000-та годишнина от Охридската архиепископия, организирано от Македонския синод, по безупречен начин защити националния интерес на България. „Ако нашите архиереи бяха приели да отидат в Охрид и да съслужат с отлъчените от Светото Православие македонски клирици преди по каноничен ред те да се върнат в единството на Църквата, това щеше да е не само тежко църковно провинение, а и истинско национално предателство. Все едно да бъдат признати абсурдите на македонизма, че цар Самуил не бил български цар е „македонски“. Или както комунистите предодаха костите на Гоце Делчев на Титова Югославия, където го обявиха за небългарин“.
Цеков обясни, че правоприемник на Охридската архиепископия е единствено и само Българската православна църква. И това не е предмет на белетристика и свободни съчинения, а правна връзка, която се проследява през всички канонични, юридически и исторически извори още от времето на трите императорски грамоти на византийския император Василий Втори от периода 1020-1025 г., с които е уреден статуса на тази българска архиепископия и е очертан нейния диоцез. Македонската църква е създадена като част от коминтерновската политика за обезбългаряване на Македония след Втората световна война. БПЦ може да чества Охридската архиепископия като единствен неин каноничен и легитимен правоприемник. Не и синода в Скопие. Предадем ли вяра и Църква, предаваме България, отсече д-р Борислав Цеков.
Той подчерта също, че опитите за диктат над българските архиереи от една група лица, част от които нямат нищо общо с православието, а някои даже не крият връзките си държавното ръководство и службите на друга държава, са получили категоричен отговор от Светия Синод и църковния народ. Тази група вреди на подобряването на отношенията между България и Македония. Българската страна трябва да подкрепя и насърчава изваждането на Македония от изолацията, но това не може да става с цената на отказ от националната ни и църковна история и светини, изтъкна Цеков.
„Никой у нас или в Скопие, не трябва да си въобразява, че може да превърне Българската православна църква в инструмент за политически цели и лични амбиции. Това няма да бъде допуснато“, категоричен е д-р Цеков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс, външен министър на Гърция: Окончателният договор за името на Македония е в ръцете на премиерите, външните министри завършиха своята част от работата

Никос Коцияс, външен министър на Гърция: Окончателният договор за името на Македония е в ръцете на премиерите, външните министри завършиха своята част от работата

28 Май 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Министрите на външните работи на Гърция и Македония завършиха своята част от работата, преговорите за името продължават на експертно ниво, а когато и те приключат, подготвените текстове ще бъдат в ръцете на премиерите за окончателен договор. Това заяви първият дипломат на Атина Никос Коцияс, предава македонското електронно издание A1 On.
„Двамата външни министри приключихме. Днес и вероятно утре преговорите на експертно ниво ще продължат - това, което трябва да бъде решено, са техническо-правни въпроси. Щом приключат, и веднага щом бъдат изяснени техническите и правните въпроси, текстовете, подготвени на ниво външни министри, ще бъдат дадени на двамата министър-председатели, които ще обсъдят и постигнат окончателно споразумение“, обясни ръководителят на гръцката дипломация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любчо Трохаров, дипломат: 25 години няма решение на спора за името на Македония, защото на Балканките изкуствено е насадена македонистка идеология и обслужваща я политика

Любчо Трохаров, дипломат: 25 години няма решение на спора за името на Македония, защото на Балканките изкуствено е насадена македонистка идеология и обслужваща я политика

28 Май 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 25 години няма решение на спора за името на Македония, защото на Балканките изкуствено е насадена македонистка идеология и обслужваща я политика. Това каза Любчо Трохаров, дипломат от кариерата, бивш посланик на България в Хърватия и Босна и Херцеговина, по време на международна конференция в Благоевград – „140 години Македонски въпрос“, по повод празника Св. Дух, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според него тази идеология, тази политика е едно чуждо тяло на Балканите, което е трябвало да се адаптира на тази територия, конкретно на Вардарска Македония. „На тази историческа територия са формирани нации, включително и българската нация. Затова и спорът за името стана един наистина сериозен политически въпрос, който продължава и до днес“, каза още Трохаров.
Той добави, че днешното положение е такова, че управляващите в Македония желаят с всички сили и средства да запазят статуквото, което утвърждава след Втората световна война тази идеология и политика.
„В политически план, в реториката има известни промени, но идеологията остава непокътната, което означава, че те искат и твърдят, че има македонска нация, че има македонски малцинства в съседните държави, че има македонски език, който е класически и е формиран на тази територия – това иска ръководството на Р Македония и сега и се търси формата, но името не се намира. Другата страна е Гърция, при която на дневен ред излиза въпросът за идентичността, но тя иска договор, с който да се признае едно ново име, а това да се признае в една нова Конституция“, добави Трохаров.
По думите му това обаче означава една нова Конституция, с ново име на държавата и с последици най-малко промяна на 100 члена на новата Конституция и вероятно ново наименование на езика. „Какво мисли България по този въпрос? – България все още мисли. Македонският научен институт се опитахме да разсъждаваме и по този въпрос – „Какво име от гледна точка на исторически и политически реалности, свързани с географската област Вардарска Македония са подходящи?“. Моето лично мнение от тази гледна точка е, че правилното, нормалното, приемливото за нас в България име е или „Нова Македония“ или „Вардарска Македония“, допълни Трохаров.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любчо Трохаров, дипломат: Спорът за името между Гърция и Македония засяга непосредствено национални интереси на още три държави – България, Албания и Сърбия

Любчо Трохаров, дипломат: Спорът за името между Гърция и Македония засяга непосредствено национални интереси на още три държави – България, Албания и Сърбия

28 Май 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Спорът за името между Гърция и Македония засяга непосредствено национални интереси и на още три държави – България, Албания и Сърбия. Това каза Любчо Трохаров, дипломат от кариерата, бивш посланик на България в Хърватия и Босна и Херцеговина, по време на международна конференция в Благоевград – „140 години Македонски въпрос“, по повод празника Св. Дух, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.
Той обясни, че още с обявяване независимостта на Р Македония, Гърция ултимативно е поставила въпроса да се промени името. „Бързо обаче стана ясно, че името е формата, а същността е да се промени идентичността на този народ в Македония, тъй като тази идентичност и тази политика, която се следва в тази нова държава подтиква леденизмът в отношенията, което означава – претенции на Р Македония към някакво свое македонско население, а това означава и към определени територии на Гърция“, каза още Трохаров.
Той добави, че това не е случаен или изкуствен въпрос, а много сериозен въпрос от гледна точка на интересите на двете страни. „И не само това. Засяга непосредствено национални интереси и на още три държави в региона, които имат исторически, национални и етнически връзки с географска област Македония – България, Сърбия и Албания. Тоест много бързо се интернационализира този въпрос. Стигна до ООН, Европейския съюз, НАТО, международни организации и така нататък“, подчерта Трохаров.
Той заяви, че Македонският научен институт заслужава едно голямо признание за усилията си да следи развитието на този важен за нас въпрос – Македонският и да предалата експертни виждания на българските политици по съответната работа за нормализирането на отношенията с Р Македония, за изграждането на добросъседството и сътрудничеството.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонската православна църква отбеляза насаме 1000 години Охридска архиепископия (Обзор на македонските медии)

Македонската православна църква отбеляза насаме 1000 години Охридска архиепископия (Обзор на македонските медии)

28 Май 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Охрид.Македонската православна църква отбеляза насаме 1000 годишнината от Охридската архиепископия в присъствието на президента Георги Иванов и съпругата му, премиерът Зоран Заев и съпругата му, на политици и общественици от Скопие и на владиците от клира на църквата. Тържествата в катедралния храм "Св. София" завършиха с концерт на камерния хор на Македонската филхармония и на хоровете от манастирите в Райчице и "Св. Йоан Бигорски".
Пропускайки отсъствието на представители на останалите православни църкви местните медии отбелязват най-важните моменти от събитието.
Електронното издание "Либертас" съобщава, че тържествата в Охрид са преминали под мотото "1000 години религия, писменост и култура" и акцентира върху тази част от речта на поглаваря на Македонската църква владиката Стефан, в която той заявява, че от брънка на раздора МПЦ може да се превърне в брънка на съгласието и разбирателството.
Изданието цитира и думите на премиера Заев, че десетте столетия на свързаност и единство означават, че народът е сплотен около идеята за своя държава и около идентификацията на своята църква - народът, идентичността и езикът.
Според президента Георги Иванов през вековете църквата е удържала на премеждия, отричане и непризнаване и въпреки това е останала вярна на линията на апостол Павел, което е директната връзка на Македонската православна църква и на Охридската архиепископия с Исус Христос.
"24 Вести" обединява словата на митрополит Стефан, президента Иванов и премиера Заев в препоръката за обединение и продължаване на мисията на МПЦ, която е жива и се намира в духовен растеж.
Телевизията предава, че въпреки изолацията, в която се намира МПЦ спрямо останалите православни църкви, "тя е успяла да се издигне над всички останали и да продължи в мисията си на водач и защитник на националната идентичност".
"Плюс Инфо" извежда в заглавие думите на владиката Стефан, че само народ с минало може да бъде народ с бъдеще и излъчва церемонията по тържествата, която продължава 1 ч. и 54 мин. в пълен обем.
Телевизия "Канал 5" съобщава, че на официалната церемония в църквата "Св. София" е присъствал целия църковен и държавен връх на Македония.
"Фактор" отбелязва в заглавие, че премиерът Заев и президентът Иванов са заедно на честването в Охрид.
"Слободен печат" се присъединява към думите на владиката Стефан, че "духът на нашата славна Архиепископия даваше утеха на народа и го крепеше да оцелее".
Вестник "Нова Македония" пише, че "тържествата по повод 1000 години Охридска архиепископия продължават" и публикува коментар озаглавен "Ще навреди ли на Македонската църква разделението в Българската православна църква?", поантата на който според автора Радмила Заревска е че Българската църква постепенно се отказва от позицията, която прие по македонския църковен въпрос.
Телевизия "Телма" излъчи интервю с изкуствоведа и изследовател Гоце Ангеличин Жура, автор на повече от 60 труда, посветени на охридските църкви и църковната иконопис, който смята, че "Юбилеят от 1000 години няма нищо общо с Охридската архиепископия".
Според Жура "Охридската църква е била самостоятелна много преди 1018 г. и по времето на цар Самуил е била патриаршия иначе той не би могъл да бъде коронясан за цар.."
Изкуствоведът твърди, че "корените на македонската църква трябва да ес търсят няколко века по-рано, както е било отбелязано и в първата енциклопедия, издадена от МАНУ."

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Международна научна конференция  „140 години Македонски въпрос” по повод празника Св. Дух се провежда в града

Благоевград: Международна научна конференция „140 години Македонски въпрос” по повод празника Св. Дух се провежда в града

28 Май 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Международна научна конференция „140 години Македонски въпрос” по повод празника Св. Дух се провежда в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Организатори на събитието са Македонски научен институт, Югозападен университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски”, правно-исторически факултет, Институт за исторически изследвания – БАН и Община Благоевград.
Официалното откриване на събитието се състоя в 11.00 часа, а преди това бе даде кратка пресконференция по време на която бяха коментирани актуални теми и въпроси, свързани с темата на научният форум, но и със спора за името на Македония, който към момента е на дневен ред за Македония и Гърция. Пленарни доклади пред присъстващите в зала „22 септември“ представиха доц. д-р Димитър Тюлеков, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонският научен институт.
Малко след 12.00 часа в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград ще бъде отслужена заупокойна молитва по повод Деня на Македония и загиналите български войни в борбите за национално обединение.
Конференцията ще продължи веднага след това с представяне на доклади в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Пред научната общност, студенти, жители и гости на града своите разработки ще представят проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова; доц. д-р Стоян Германов; доц. д-р Димитър Митев; д-р Пламен Димитров; доц. д-р Ангел Джонев; проф. д.и.н. Трендафил Митев; д-р Чаба Жебьок; Николай Поппетров; д-р Илко Дренков; доц. д-р Елена Хаджиниколова; проф. д-р Мемли Красничи; проф. д-р Лучия Антонова-Василева; д-р Георги Георгиев; проф. д.и.н. Ярослав Рубаха; проф. д.и.н. Светлозар Елдъров; проф. д.и.н. Тодор Петров; докт. Елена Александрова; д-р Слави Славов; д-р Володя Милачков и д-р Станислава Стойчева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Канал 5" (Македония): Според македонския външен министър Никола Димитров е договорена рамка за компромис за името

"Канал 5" (Македония): Според македонския външен министър Никола Димитров е договорена рамка за компромис за името

28 Май 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър на външните работи Никола Димитров е заявил, че е договорена рамка за намиране на компромис за името, предава скопската телевизия "Канал 5". Според телевизията външните министри Никос Кодзиас и Никола Димитров са преговаряли до късно снощи и са успели да постигнат рамка за компромис за името. Телевизията цитира македонския външен министър, който казва "Имахме ползотворна среща. Имаме рамки, която трябва да се дооформи и върху нея работят юридическите екипи на двете министерства. Планира се важен разговор на премиерско ниво в средата на тази седмица, където се надяваме да се решат някои от най-важните детайли и опции, които се дискутират. Смятам, че това трябва да го оставим на премиерите, защото видяхме как комуникацията около процеса влияе върху него и вече имаме опит да дадем шанс на процеса, който е започнат.“
"Канал 5" съобщава, че тази сутрин македонският външен министър е имал неформална закуска с министри на външните работи на ЕС или техни заместници, организирана от България и Австрия.
Според "Канал 5" Франция Холандия са страните с най-твърда позиция по започването на преговорите, но министърът на външните работи на Македония смята, че чудесата са възможни.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): В Брюксел е постигната рамка за компромис по спора за името между Атина и Скопие

„Сител“ (Македония): В Брюксел е постигната рамка за компромис по спора за името между Атина и Скопие

28 Май 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел в неделя се е провел нов кръг от преговори за името между външните министри на Гърция и Македония Никос Коцияс и Никола Димитров, на който е била договорена рамка за компромис по десетилетния спор, съобщи кореспондентът на МИА от Брюксел, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Това, което е договорено в неделя, ще бъде изчистено като текст на рамката за компромис от експертите в Атина и Скопие, пише медията.
Част от гръцките медии съобщават, че през последните два дни се е провел и разговор между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, а не е изключено през следващите дни да се проведе и още един телефонен контакт, а дори и нова среща.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: При обявяване на решение за името на Македония премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас би трябвало предварително да го обсъждат с опозиционните партии

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: При обявяване на решение за името на Македония премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас би трябвало предварително да го обсъждат с опозиционните партии

28 Май 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. При обявяване на решение за името на Македония, премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, би трябвало предварително да го обсъждат с опозиционните партии– „Неа Димократия“ и ВМРО-ДПМНЕ. Това каза за Радио „Фокус“ Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ. Бъдещето на Македония не трябва да бъде залог на политически борби в страната- управляващата партия да обяви някакво възможно решение и веднага опозицията да скача и да прави митинги срещу това решение. Той коментира, че това води само до блокиране на страната. В двете държави трябва да има общ консенсус между управляващи и опозиция, затова как трябва да се отблокира процеса на евроинтеграция и приемането на Македония в НАТО. Според евродепутата лидерите на двете партии: Кириакос Мицотакис и Християн Мицковски не са били информирани и не е получено тяхното съгласие. Трябва да се върви към общо национално и за двете държави решение, което не води до политически борби и търсене на изгоди в следващите избори. „Надявам се Гърция да има силите или по-точно министър-председателят Алексис Ципрас да „пусне“ Македония да почне преговори през юни", добави Ковачев. „Процесът на преговорите ще бъде дълъг и Гърция по всяко време ще може да ги блокира и да заяви своите позиции", уточни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федерика Могерини: Много сме окуражени от напредъка на преговорите за името между Скопие и Атина

Федерика Могерини: Много сме окуражени от напредъка на преговорите за името между Скопие и Атина

28 Май 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви в понеделник сутринта след срещата си с македонския външен министър в Брюксел, че подкрепя процеса за намиране на решение на спора за името между Атина и Скопие, предава скопското електронно издание „Фокус“.
„Всички сме много окуражени от напредъка между Скопие и Атина за името, всички ще работим за позитивния изход от преговорите“, заяви Могерини.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Преговорите за името на Македония набират скорост, докато в Гърция се планират протести

Kathimerini: Преговорите за името на Македония набират скорост, докато в Гърция се планират протести

28 Май 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Планират се серия от демонстрации в редица градове из цяла Гърция на 6 юни, в които хората ще протестират срещу продължаващите преговори за разрешаване на спора за името на Македония между Атина и Скопие, които навлязоха в решаващата си фаза, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Група, наричаща себе си „Комитет за борбата за гръцката Македония“ излезе със съобщение, в което заяви, че организира масови протести, които трябва да се проведат на 6 юни от 19:30.
Целта, подчерта комитетът, е да се „припомни“ на правителството, че „гръцкия народ вече е взел решение“. Това решение, се добавя в изявлението, е да се отхвърли всяко решение, съдържащо термина „Македония“, защото в него се съдържат иредентистки амбиции за северния гръцкия регион със същото име.
Предупреждението за обществено недоволство спрямо най-вероятния сценарий от продължаващите преговори с посредничеството на ООН идва в момента, в който гръцкия външен министър Никос Коцияс навлиза в решаващи преговори на високо ниво, които да продължат позитивната инерция от разговорите, проведени по-рано този месец между премиера на Гърция Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев.
След срещата с официалните лица във Вашингтон и скопския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк миналата седмица, Коцияс сега е в Брюксел, където ще вземе участие в Съвета по външните работи на Европейския съюз в понеделник.
По-късно в същия ден той ще отпътува за Берлин, където ще се срещне с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер – с когото Коцияс има много приятелски отношения от времето, когато последният беше външен министър – и във вторник той ще се види с германския си колега Хайко Маас.
Освен това, по-късно този месец първия дипломат на Гърция ще пътува до Москва и ще приеме френския си колега Жан-Ив льо Дриан в Атина.
Атина и Скопие заявиха, че целят да постигнат споразумение преди срещата на върха на ЕС на 28 юни.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Преговорите за името ще продължат в Брюксел, тръгвайки от по-ниско стъпало. Кой ще бъде първата жертва при неуспех?

„МКД“ (Македония): Преговорите за името ще продължат в Брюксел, тръгвайки от по-ниско стъпало. Кой ще бъде първата жертва при неуспех?

28 Май 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Отхвърлянето на предложението „Република Илинденска Македония“ върна преговорите за името с Гърция на няколко стъпала по-долу от достигнатото. След неуспеха на кръга от преговорите в Ню-Йорк е предвидена нова среща между външните министри Димитров и Коциас в Брюксел, но не се знае кога. Очевидно е, че продължава да се търси ново предложение, което да отвори нова врата и да предложи решение. Въпросът е кой ще бъде първата жертва при евентуален неуспех на преговорите?. Това пише в коментар за преговорите между Атина и Скопие за разрешаване на спора за името македонското електронно издание „МКД“.
Изданието отбелязва, че гръцките журналисти не са забравили заявката на Никола Димитров да подаде оставка, ако не се приеме предложението „Република Илинденска Македония“ и припомня думите му, че е готов да подпише веднага оставката си, ако това ще помогне на Македония.
„МКД“ констатира, че неуспехът в Ню-Йорк не само връща преговорите назад, но и съкращава времето до срещата на върха на ЕС и до заседанието на НАТО, като условието за започване на преговори за влизане ЕС и за членство в НАТО продължава да бъде намирането на компромис за името.
Коментарът на изданието завършва с констатацията, че екипът на Заев, който е заложил изцяло на външната политика и на намирането на решението на спора за името на принципа „Сега или никога“, се е сблъскал „с упоритостта и хитростта на гръцкия премиер Ципрас, който отстоявайки своите позиции бавно, но сигурно завладява пространството на преговорите“.
Според „МКД“ крахът на тази политика вече посочва първата си жертва - министър Никола Димитров.
Превод и редакция: Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Външният министър Никола Димитров смята да поиска от ЕС стратегически подход при обсъждането на старта на преговорите за членство

„МКД“ (Македония): Външният министър Никола Димитров смята да поиска от ЕС стратегически подход при обсъждането на старта на преговорите за членство

28 Май 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Скопие.Външният министър на Македония Никола Димитров смята да поиска от ЕС проява на „стратегически подход при обсъждането на старта на преговорите за членство на страната“, пише скопското електронно издание „МКД“, като се позовава на дипломатически източници в Брюксел.
Изданието обръща внимание и на неофициалната закуска, организирана от България и Австрия, настоящият и бъдещият председател на ЕС, която трябва да се проведе час преди редовния съвет на министрите на външните работи в хотел, намиращ се в близост до европейските институции.
На срещата Никола Димитров възнамерява да информира европейските министри за хода на реформите в Македония и да поиска те да „припознаят историческият момент за страната и за региона“.
Според „МКД“ Македония очаква от ЕС „стратегически размисъл“, което би означавало, че за да се постигне компромис в спора за името, страната трябва да почувства попътен вятър и насърчаване на Юнската среща на върха, като ясен сигнал за започване на преговори за членство.
Очакванията са насочени главно към държавите, които са скептично настроени за преговори с Македония, сред които са Франция и Холандия.
Превод и редакция: Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Кathimerini“ (Гърция): В преговорите влиза още едно име, свързано с Крушевската република и със славянското наследство на Скопие

„Кathimerini“ (Гърция): В преговорите влиза още едно име, свързано с Крушевската република и със славянското наследство на Скопие

28 Май 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Атина.След провала на „Илинденска Македония“ Атина и Скопие продължават да търсят универсално решение на спора за името, пише гръцкият вестник „Кathimerini“ в коментар озаглавен „Още едно име на масата“, като отбелязва че преговарящите екипи са се върнали към четирите предложения, направени от международния посредник Матю Нимиц.
В коментара се твърди, че досега обсъжданите имена Горна Македония или Нова Македония представляват само съмнителна перспектива за намиране на решение, тъй като правителството на Зоран Заев отказва да ги приеме за всеобща употреба (erga omnes), което е задължителна предпоставка за Гърция.
Съобщавайки за ново, непредставено досега име, „Кathimerini“ се позовава на добре информирани източници, според които по време на последния кръг от преговорите обект на дискусия е станало име, свързано с Крушево и с Крушевската република, обявена през Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г.
Изданието смята, че ако действително искат да намерят решение на спора за името, двете страни трябва да направят истински дипломатически спринт в навечерието на срещата на върха на Европейския съвет на 28 юни 2018 г.
Превод и редакция: Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Международна научна конференция „140 години Македонски въпрос“ ще се проведе в зала „22 септември“

Благоевград: Международна научна конференция „140 години Македонски въпрос“ ще се проведе в зала „22 септември“

28 Май 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Международна научна конференция „140 години Македонски въпрос“ ще се проведе в зала „22 септември“ и в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Това съобщиха организаторите на конференцията. В зала „22 септември“ в 10.30 започва пресконференция на Македонския научен институт. След това в 11.00 часа започва откриването, на което ще представят пленарните си доклади доц. д-р Димитър Тюлеков и доц. д-р Александър Гребенаров. В 14.00 часа в Правно-историческия факултет започват заседанията на конференцията. Сред организаторите са Община Благоевград, Македонски научен институт, Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Института за исторически изследвания към БАН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Никола Димитров заминава на двудневна визита в Брюксел

„Макфакс“ (Македония): Никола Димитров заминава на двудневна визита в Брюксел

28 Май 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Изпълнението на реформите и интеграцията на Македония в Европейския съюз ще бъдат темите на разговор по време на двудневната визита на министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в Брюксел, съобщава македонската агенция „Макфакс“.
Според съобщението на външното министерство Димитров ще участва в работна закуска със своите колеги от държавите-членки на ЕС, организирана в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, предстоящото австрийско председателство и в навечерието на Съвета за външни работи на ЕС.
„Дискусиите ще се фокусират върху процесите на европейска интеграция на Република Македония, изпълнението на правителствената програма за реформи, както и отношенията на добросъседство“, се казва още в съобщението на министерството.
Във втория ден от визитата си Димитров ще направи обръщение към брюкселския център за Европейски политики на тема: „Македонският спор за името: изпитанието пред ЕС за разширяване на Балканите“.
От македонското МВнР допълниха, че по време на престоя си в Брюксел Димитров ще се срещне с представители на европейските институции и няколко външни министри на държави-членки на ЕС, без обаче да посочва дали ще се срещне с гръцкия си колега Никос Кодзиас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Външните министри от ЕС ще бъдат запознати с напредъка по преговорите за името на Македония в понеделник

„Канал 5“ (Македония): Външните министри от ЕС ще бъдат запознати с напредъка по преговорите за името на Македония в понеделник

27 Май 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония и напредъка в преговорите за името ще бъдат една от основните теми на Съвета на министрите на външните работи от страните-членки на Европейския съюз в понеделник, предава най-голямата частна телевизия в Македония „Канал 5“.
Съветът се провежда няколко седмици преди юнската среща на върха на ЕС, на която европейските лидери трябва да вземат решение по препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Македония и Албания и трябва да дадат ясен сигнал, дали т.нар. „пейпър“, който циркулира по медиите има подкрепата на страните членки или става въпрос за изолирана позиция на Франция и Нидерландия, обяснява медията.
Според информациите от Брюксел, министрите ще бъдат информирани по темите от Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Преди месец тя беше в Македония, но не пожела да прогнозира какъв ще е изходът от срещата на върха.
Според оценките на запознатите, ключово за Македония ще бъде разрешаването на спора за името. Ако десетилетния спор с Гърция бъде затворен, за лидерите на ЕС ще бъде трудно да игнорират това и да не наградят страната с дата за започване на преговори. За това се залага в най-голяма степен на най-мощната страна в Съюза – Германия, коментира „Канал 5“.
Ако решение на спора за името обаче няма, в условията на повишен скептизицизъм към някои от страните, може да се каже, че е сигурно, че препоръката на ЕК няма да бъде уважена.
Освен европейските министри, през следващите два дни в Брюксел ще бъде и министърът на външните работи на Македония Никола Димитров. Той ще присъства на работна среща със своите колеги, а както вече бе съобщено, там ще се състои и нов кръг от преговорите за името.
След последните преговори, проведени в Ню Йорк, посредникът Матю Нимиц съобщи, че останалите въпроси са добре дефинирани и двете страни работят усилено, за да намерят решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Организират се нови протести за името на Македония в Гърция

Protothema: Организират се нови протести за името на Македония в Гърция

27 Май 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Атина. В Атина и Солун се организират нови протести във връзка с последните развития по преговорите за името на Македония. Съгласно комюнике, изпратено до пресата, членовете на организационния комитет, образуван от координаторите на двете големи демонстрации „Македония значи Гърция“ в Атина и Солун, вече е провел серия от разговори с представители на местните власти и ги е помолил да дадат практическата си подкрепа за борбата на гръцкия народ срещу „продажбата на името Македония от правителството“, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В рамките на следващите няколко дни, комитетът, в сътрудничество с пан-македонските съюзи, ще анонсира паралелни митинги в градовете из цяла Гърция. Протестите в посочените градове ще се проведат на 6 юни от 19:30 часа. Както се посочва в съобщението до пресата, „чрез тези демонстрации, комитетът иска да припомни на политиците в страната, че гръцкия народ вече е взел решение по отношение на името Македония и иска то да бъде уважавано“.
Комитетът отново предупреждава гръцкото правителство, че „решение, в което фигурира терминът „Македония“ не може да бъде прието от гръцката страна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Кирякос Мицотакис заяви, че може да живее още 2-3 години и с нерешен въпрос за името

„Стандард“ (Македония): Кирякос Мицотакис заяви, че може да живее още 2-3 години и с нерешен въпрос за името

27 Май 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на основната гръцка опозиционна партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че ако получи политическата отговорност, спорът с името ще бъде решен, когато прецени, че това решение ще служи на националните интереси, предава македонското издание „Стандард“.
„ Двадесет години живеем с този проблем, с този нерешен проблем, ще можем да живеем с него още 2-3 години. Ако аз имам политическа отговорност, проблемът ще се реши, когато преценя, че това решение ще служи на националните интереси“, заяви Мицотакис и добави, че неговата партия никога не е казала, че не иска решение, но е необходимо то да бъде в съответствие с гръцките условия.
Лидерът на Нова демокрация обясни, че националната рамка за решение, което поставя той , не се фокусира само върху въпроса с името, а като необходимо условие определя „конституционните промени и елиминиране на иредентизма, за да може има пълна пакетна сделка „ Мицотакис обясни, че само ако има конкретна информация за евентуално предложение, съгласието ще се коментира публично.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“: Президентът на Македония ще изнесе реч по повод 1000 години от създаването на Охридска архиепископия

„Макфакс“: Президентът на Македония ще изнесе реч по повод 1000 години от създаването на Охридска архиепископия

27 Май 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Охрид. Президентът на Македония Георге Иванов ще направи обръщение по повод юбилея "1000 години Охридска архиепископия" който ще се чества вечерта в катедралния храм "Света София" в Охрид, предава македонската медия „Макфакс“.
В рамките на отбелязването на юбилея "1000 години Охридска архиепископия", в периода от май до декември 2018 г., ще бъдат проведени редица научни, академични събирания, както и спортни, културни и артистични дейности.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ : Външните министри от ЕС ще бъдат информирани за хода на преговорите по името

„A1oN“ : Външните министри от ЕС ще бъдат информирани за хода на преговорите по името

27 Май 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Външните министри на ЕС утре ще проведат среща няколко седмици преди юнската среща на високо равнище, на която европейските лидери трябва да вземат решение за препоръката на Европейската комисия за започване на преговори с Македония и Албания, предава македонската медия „A1oN“.
Върховния представител за външните работи на ЕС Федерика Могерини ще уведоми външните министри на 28-те страни членки за процеса на преговори, докато министри на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс трябва да продължат да преговарят в Брюксел.
Обявено е, че България, която в момента председателства ЕС, заедно с Австрия, която поема председателството на ЕС от 1 юли, ще организират закуска, на която ще участват европейските и европейският министри. Това ще бъде възможност за европейските министри да поискат от ръководителя на македонската дипломация данни за хода на преговорите по името.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Ще се проведат чествания по случай 1000 година от Охридската архиепископия

„Курир“ (Македония): Ще се проведат чествания по случай 1000 година от Охридската архиепископия

27 Май 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. С множество културни, научни, академични, образователни и спортни събития, организирани на местно, но и на най-високо държавно ниво, тази година ще се чества едно хилядолетие от съществуването на Охридската архиепископия, предава македонската медия „Курир“.
Директорът на Комисията за отношения с религиозните общности и религиозните групи Дариян Сотировски, обявявайки програмата, посветена на забележителната юбилей отбеляза, че става дума за изключително важно събитие - отбелязване едно хилядолетие от съществуването на една важна църковна и духовна организация, помогнала на народа да преодолее много трудности от различните периоди на историята.
Централната тържество ще се проведе днес вечер от 18.30 часа в катедралния храм „Света София“ в Охрид с присъствието на президента Георге Иванов и министър-председателя Зоран Заев. Изложба на художествени портрети на македонските архиепископи ще бъде открита в галерията на Света София.
Организаторите на честванията отправиха открит призив към всички братски балкански народи да посетят Охрид и заедно с македонския да празнуват значимия юбилей.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В Охрид ще се проведат протести срещу промяната на името

„Макфакс“ (Македония): В Охрид ще се проведат протести срещу промяната на името

27 Май 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Охрид. В Охрид организацията „Македонска младеж“ ще проведе протести срещу промяната на името на страната. Протестът започва в 19:30 часа (местно време – 20:30 българско) на площад „Свети Климент Охридски“ и е обявен за студентски, предава македонската медия „Макфакс“.
Протестът е насрочена за 19 часа 30 часа минути на площад Свети Климент Охридски и е обявен за студентски.
„Акцията ще бъде на по случай 1000 години съществуване на Охридската архиепископия“, съобщиха организаторите и допълниха, че протестът ще бъде в подкрепа на афтокефалноста на Македонската православна църква и срещу намесата на други църкви, които са против съществуването на МПЦ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Специален режим на движение се въвежда в Охрид по случай годишнината основаването на Охридската архиепископия

„Макфакс“ (Македония): Специален режим на движение се въвежда в Охрид по случай годишнината основаването на Охридската архиепископия

27 Май 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Охрид. Полицията обяви специален режим на движение в Охрид по повод 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия, предава македонсакат медия „Макфакс“.
Специалният режим ще започне днес в 9 часа и ще продължи до утре сутринта до 12 часа сутринта (местно време 10 и 13 часа съответно).
Полицията Охрид съобщи, че напълно затворени за движение на моторни превозни средства ще бъдат улица „Абас Емин“, булевард „Туристически“, улица „Кирил и Методий“, за паркиране „Горна порта“, улица „Кузман Капидан“, „Илинденска“, „Коста Абраш“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Последен шанс за споразумение за името

Ekathimerini: Последен шанс за споразумение за името

27 Май 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Атина. С приближаването на срещата на високо равнище на ЕС на 28 юни, смятано за „последен шанс“ за постигане на споразумение по спора за името, министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че споразумението за компромисно има с географски квалификатор пред името „Македония“ ще бъде „велика победа“ за Гърция, пише Ekathimerini.
Описвайки текущата фаза на преговорите между Атина и Скопие, като „решаващи“ и „чувствителни“, Ципрас заяви, че „са направени стъпки и ние напредваме в защита на национална позиция“". Преговорите достигнаха очевиден застой след кратък сигнал за пробив миналата седмица в разговорите между Ципрас и неговия колега от Македония Зоран Заев.
След отхвърлянето през миналата седмица на варианта „Илинденска Македония“ запознати източници казват, че и двете страни вече обсъждат друго име, освен четирите предложени от посредника на ООН Матю Нимиц.
|Гърция настоява, че всяко съгласувано име трябва да бъде използвано „erga omnes“ - национално и международно - и че бившата Македония трябва да премахне от конституцията си за всичко, което може да се тълкува като иредентистко .
Анализаторите твърдят, че ако срещата на върха през юни няма да има споразумение, тогава преговорите ще стигнат до задънена улица.
Това означава, че Заев няма да може да използва перспективата за присъединяване към ЕС като морков, за да свика референдум за ново име и да събере достатъчно гласове в парламента на Скопие, за да преразгледа конституцията на страната си.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Нови митинги се организират в Гърция заради спора за името с Македония

Protothema: Нови митинги се организират в Гърция заради спора за името с Македония

26 Май 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Нови митинги се организират в Атина, Солун и други градове, след последните развития в преговорите за името с Македония, пише Protothema.
Членовете на организационния комитет вече са направили серия от контакти с представители на местните власти и са ги помолили да подкрепят на практика протестите на гръцките граждани срещу „предателството на името Македония от правителството“, се казва в прессъобщение.
В следващите няколко дни комитетът, в сътрудничество с пан-македонските съюзи, ще обяви организацията на паралелни митинги в гръцки градове, освен тези в Атина и Солун. Събитията ще се състоят в избраните градове на 6 юни в 19:30 часа.
Както се уточнява в съобщението, „чрез тези митинги комитетът желае да припомни на политическите служители на държавата, че гръцкият народ е направил своето решение за името на Македония и настоява то да бъде уважено“.
Комитетът изяснява на гръцкото правителство, че „никакво решение включващо името „Македония“ няма да бъде прието от гръцка страна“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Организиран е втори протест срещу решението на БПЦ да не участва в честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия

„Локално“ (Македония): Организиран е втори протест срещу решението на БПЦ да не участва в честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия

22 Май 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Пред Светия синод в София е организиран втори протест срещу решението на духовниците от Българската православна църква да не участват в честването на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, отбелязва скопското електронно издание „Локално“.
Според събралите се граждани върху решението БПЦ е оказан външен натиск. Както и първият, така и вторият протест е организиран от фондация „Българска памет“.
Протестиращите призоваха патриарх Неофит да изрази публично своето мнение по въпроса, както и да свика извънредно заседание на Светия синод.
Същевременно Милен Врабески, председател на фондация „Българска памет", настоя за задълбочаване на диалога с Македония и за присъствието на български епископ на честването в Охрид, който заедно с македонски духовник да отслужи съвместна молитва.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историкът проф. Пламен Павлов: Отказът на Светия Синод да присъства на годишнината на Охридската архиепископия е антиисторически

Историкът проф. Пламен Павлов: Отказът на Светия Синод да присъства на годишнината на Охридската архиепископия е антиисторически

19 Май 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Отказът на Светия Синод да присъства на годишнината на Охридската архиепископия е антиисторически. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“. По думите му това решение дава възможност на някои граждани и митрополити в Македония да говорят, че те са съвсем отделна църква и че нямат нищо общо с нас, което е дълбоко невярно. Според проф. Павлов участието на наши представители в тържествата в Охрид за 1000-годишнината на Охридската архиепископия ще даде възможност да се каже открито, че става дума за част от българската църковна история и че Българската патриаршия е единствената църква, която може да бъде църква-майка на Охридската архиепископия или на Македонската православна църква.
“Това, което аз си мисля, че може да бъде направено все още, е Светият Синод на Българската православна църква да свика заседание и да отмени това за мен наистина непонятно и да не кажа - позорно решение. Още повече, гласовете са осем на пет, и то - при отсъствието на Негово светейшество патриарх Неофит. Т. е., ако той присъстваше, гласовете щяха да бъдат вероятно по някакъв друг начин. Ние не можем да приемем, че Българската църква може да решава такива морално-етични исторически въпроси с разделение, тъй като осем на пет – това си е абсолютно разделение. Такива въпроси трябва да се решават със съгласие. Така че, тези приказки, че ще изпаднем в схизма, че едва ли не ще отпаднем от световния живот на Православието, за мен са абсолютно несъстоятелни. Няма никакви индикации за подобно нещо”, каза той.
Проф. Пламен Павлов призова Светия Синод да преразгледа решението си и да участва достойно в отбелязването на 1000-годишнината от учредяването на Охридската епископия, тъй като тя е важна част от историческия път на Българската православна църква.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Темата България в чуждестранните медии – срещата на върха в София, АЕЦ „Белене“ и решението на БПЦ да не присъства на честванията на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия (Агенция „Фокус“)

Темата България в чуждестранните медии – срещата на върха в София, АЕЦ „Белене“ и решението на БПЦ да не присъства на честванията на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия (Агенция „Фокус“)

16 Май 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз ще обсъждат във вечерните часове на сряда в София отговора си на неотдавнашните решения на американския президент Доналд Тръмп. Става въпрос за излизането на САЩ от споразумението за ядрената програма и за наказателни тарифи за вноса на стомана и алуминий от ЕС, отбелязва ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.
Насилието в Ивицата Газа след преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим също ще бъдат предмет на обсъждане. И за трите теми, ЕС не е съгласен с правителството на САЩ. Австрия е представена в София от канцлера Себастиан Курц.
В четвъртък европейските лидери ще се срещнат за неформална вечеря пред срещата на върха на ЕС за Западните Балкани със Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово. На югоизточните съседни на ЕС страни трябва да се покаже „европейска перспектива".
В ЕС обаче има спор за Косово, което през 2008 г. се отцепи от Сърбия. Испания и четири други държави не признават страната. Поради тази причина ръководителят на кабинета в Мадрид Мариано Рахой няма да присъства на срещата.
***

София/Москва. Държавната компания „Росатом“ е готова да помогне на България за строителството на АЕЦ „Белене“, предава руската информационна агенция Интерфакс.
„Винаги ще се радваме да помогнем за изпълнението на този проект“, заяви първият заместник-председател на „Росатом“ Кирил Комаров, отговаряйки на въпрос на журналисти за плановете на българското правителство да възобнови проекта за АЕЦ-а.
Споразумение за строителство на АЕЦ „Белене“ бе подписано с „Росатом“ още през 2006 г., но крайният договор за изграждането така и не бе парафиран. През март 2012 г. България се отказа от съоръжението, а руската държавна компания предяви към страната иск в размер на един милиард евро. През април 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева издаде решение в полза на „Атомстройекспорт" в спора с НЕК и постанови последната да плати компенсация в размер на 620 млн. евро. По-късно сумата бе намалена до 601,6 млн. евро.
***

София. Пред Синода на Българската православна църква (БПЦ) в София се провежда протест срещу решението на българските владици да не участват в отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия, което ще се състои на 27 май в Охрид, предава A1 On.
Председателят на фондация „Българска памет" Милен Врабевски, който организира протеста, твърди, че зад гърба на патриарх Неофит е организиран заговор под външен натиск.
„Трябва да се провери чуждестранното влияние върху българските институции, които служат като държава в държавата в полза на чужди интереси. Решението на синода на БПЦ е направено под диктовка", подчерта Врабевски.
Участниците в протеста изискват отговор от Синода на БПЦ за последното решение да се забрани на български клерици да участват в честването на хилядната годишнина на Охридската архиепископия.
Такова решение, според тях, е скандално, тъй като е било взето с прегласуване от епископите, в отсъствието на патриарх Неофит, който, като напомнят, е поел отговорността и е подал ръка на Македонската православна църква, приемайки БПЦ да бъде нейна Майка-Църква. Напомня се, че шест месеца по-късно не са предприети никаква стъпки в тази насока.
„Няма дейности, свързани с духовното обединение на православните братя от двете страни на границата. Последното решение за неучастието в честването в Охрид представлява пълен отказ от това, което обеща БПЦ преди шест месеца, и означава работа в полза на някои външни антибългарски интереси“, казват организаторите от „Българска памет".
На 14 май синодът на БПЦ реши да не приеме поканата на предстоятеля на МПЦ за съвместното честване на хилядолетния юбилей на Охридската архиепископия. Осем български епископи гласуваха за това решение, а четирима се противопоставиха. Патриарх Неофит не присъства на заседанието на Синода.
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливенският митрополит Йоаникий за отказа на БПЦ да участва в честването на 1000-годишната на Охридската архиепископия: Тъй като мнозинството са гласували така, съм  длъжен да се подчиня

Сливенският митрополит Йоаникий за отказа на БПЦ да участва в честването на 1000-годишната на Охридската архиепископия: Тъй като мнозинството са гласували така, съм длъжен да се подчиня

16 Май 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Сливен. Тъй като мнозинството са гласували така, аз съм длъжен да се подчиня. Това каза във връзка с отказа на Българската православна църква (БПЦ) да участва в честването на 1000-годишната от създаването на Охридската архиепископия Сливенският митрополит Йоаникий за Радио „Фокус“-Бургас. „Светият Синод е взел решение да не дава благословение за представителите на българските православни църкви да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската Архиепископия в Охрид, Република Македония. Разглеждат, обсъждат, предлагат, гласуват щом мнозинството е гласувало така, означава, че решението остава в сила“. Митрополит Йоаникий добави, че професор Иван Свинаров разказва историята за Охридската Архиепископия“.
Янислава КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Петър Хубенов: Митрополит Николай гледа на проблема на Македонската църква като на болен събрат, който има нужда от помощ

Отец Петър Хубенов: Митрополит Николай гледа на проблема на Македонската църква като на болен събрат, който има нужда от помощ

16 Май 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдивският митрополит Николай гледа на проблема на Македонската църква като на болен събрат, който има нужда от помощ. Това каза за Радио „Фокус” - Пловдив енорийският свещеник от Пловдив Петър Хубенов по повод предложението на митрополит Николай да бъдат изпратени наши представители на тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската Архиепископия. „Това той винаги го е казвал, че когато някой има нужда от помощ трябва да се помага и всички останали решения, които е взимал са били водени от това”, каза отец Хубенов. „Митрополит Николай винаги е казвал, че трябва да има единство и когато някой страда ние трябва да се притечем и според възможностите да му помогнем”, добави Петър Хубенов.
Св. Синод реши да не дава благословение представители на БПЦ – БП да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската Архиепископия в Охрид, Р. Македония. Това се посочва в решение, публикувано на сайта на Св. Синод. Решението е по повод постъпило писмо от Македонския Архиепископ Стефан с покана представители на БПЦ – БП да вземат участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, която ще бъде отбелязана на 27 май т.г. – Петдесятница, в Охрид, Македония. „За” горното решение да не бъдат изпратени Архиереи за честванията в Македония гласуваха митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно- и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславски Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил. „Против” гласуваха: Сливенски Йоаникий, Великотърновский Григорий, Плевенский Игнатий, Пловдивский Николай и Старозагорский Киприян.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Енорийски свещеник Петър Хубенов: Развитието на въпроса за единението и премахването на схизмата на Македонската църква е от компетенцията на Светия синод

Енорийски свещеник Петър Хубенов: Развитието на въпроса за единението и премахването на схизмата на Македонската църква е от компетенцията на Светия синод

16 Май 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Развитието на въпроса за единението и премахването на схизмата на Македонската православна църква (МПЦ) е от компетенцията на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) и митрополитите. Така енорийският свещеник от Пловдив Петър Хубенов коментира за Радио „Фокус” - Пловдив решението на Светия синод да не изпраща наши представители на тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската Архиепископия. „В момента въпросът с Македонската църква е деликатен, тъй като тя е в схизма със Сръбската православна църква (СПЦ) и молитвено литургично участие на БПЦ с македонската църква не може да има”, каза отец Хубинов. Според него взетите решения на Светия Синод са такива, може би, от съображения за сигурност и от гледна точка на това, че предстоят преговори за единството на цялата църква. Според Петър Хубинов МПЦ е изпаднала в състояние на страдаща и трябва внимателно да се преценят нещата, за да не се усложнят и да са за благото на цялата църква, най-вече за македонската. „Решението е мъдро и далновидно, а ние може само да го подкрепим и да се молим за единството на църквата”, каза още Отец Хубенов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Митрополит Иоаникий подкрепя българската църковна делегация да се включи в тържествата за 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия

Сливен: Митрополит Иоаникий подкрепя българската църковна делегация да се включи в тържествата за 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия

16 Май 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Сливен. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий подкрепя българската църковна делегация да се включи в тържествата за 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия на 27 май в Охрид. Това съобщиха от канцеларията на Сливенска митрополия. Митрополит Иоаникий е изказал своето мнение на заседание на Светия синод, като е подкрепил предложението да се отговори на официалната покана от Македонския Архиепископ Стефан представители на Българската православна църква да вземат участие в тържествата. Въпреки подкрепата на петима владици, сред които и Сливенският, предложението за участие на български свещеници в честванията в Македония е било отхвърлено от Светия Синод, уточниха от митрополията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Йоан: Имаме устав и нормативен акт, съгласно който правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква

Митрополит Йоан: Имаме устав и нормативен акт, съгласно който правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква

16 Май 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по повод решението на Светия Синод да не дава благословение представители на Българската православна църква – Българска патриаршия да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония. „Имаме устав, имаме нормативен акт, съгласно който правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква, това е основният ни мотив“, заяви митрополит Йоан. По думите му решението на Светия синод е обмислено. „Това е едно решение на Светия Синод, което не е необмислено. Това не означава, че ние няма да имаме отношение с Македонската църква. Считаме, че ние трябва да си го отпразнуваме и това е съвсем нормално“, каза митрополит Йоан.
Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия взе решение за отбелязване на 1000- годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия на 10 юни с отслужване на архиерейска св. литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно Патриаршеско и Синодално послание.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): В София организират протест заради отказа на БПЦ да участва в честването на 1000-годишната от създаването на Охридската архиепископия

A1 On (Македония): В София организират протест заради отказа на БПЦ да участва в честването на 1000-годишната от създаването на Охридската архиепископия

16 Май 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Пред Синода на Българската православна църква (БПЦ) в София се провежда протест срещу решението на българските владици да не участват в отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия, което ще се състои на 27 май в Охрид, предава A1 On.
Председателят на фондация „Българска памет" Милен Врабевски, който организира протеста, твърди, че зад гърба на патриарх Неофит е организиран заговор под външен натиск.
„Трябва да се провери чуждестранното влияние върху българските институции, които служат като държава в държавата в полза на чужди интереси. Решението на синода на БПЦ е направено под диктовка", подчерта Врабевски.
Участниците в протеста изискват отговор от Синода на БПЦ за последното решение да се забрани на български клерици да участват в честването на хилядната годишнина на Охридската архиепископия.
Такова решение, според тях, е скандално, тъй като е било взето с прегласуване от епископите, в отсъствието на патриарх Неофит, който, като напомнят, е поел отговорността и е подал ръка на Македонската православна църква, приемайки БПЦ да бъде нейна Майка-Църква. Напомня се, че шест месеца по-късно не са предприети никаква стъпки в тази насока.
„Няма дейности, свързани с духовното обединение на православните братя от двете страни на границата. Последното решение за неучастието в честването в Охрид представлява пълен отказ от това, което обеща БПЦ преди шест месеца, и означава работа в полза на някои външни антибългарски интереси“, казват организаторите от „Българска памет".
На 14 май синодът на БПЦ реши да не приеме поканата на предстоятеля на МПЦ за съвместното честване на хилядолетния юбилей на Охридската архиепископия. Осем български епископи гласуваха за това решение, а четирима се противопоставиха. Патриарх Неофит не присъства на заседанието на Синода.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите пред Синодалната палата настояха патриархът на свика извънредна сесия на Св. Синод за честването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия

София: Протестиращите пред Синодалната палата настояха патриархът на свика извънредна сесия на Св. Синод за честването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия

16 Май 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Искаме патриархът да свика извънредна сесия на Св. Синод, на която да бъде преразгледано последното решение, което ние категорично считаме за прът в колелетата на сближаване с Р Македония. Това каза председателят на Фондация „Българска памет“ Милен Врабевски по време на протеста пред Синодалната палата срещу решението на Св. Синод Българската църква да не участва в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За пореден път се играе по свирката на 200-годишни антибългарски интереси. Този път няма да мълчи никой, поне от моя кръг. Държавата трябва да се развива и не може една евроатлантическа независима държава да има диктат, който да е в унисон с чужди държавни интереси и против тези на българския народ, неговото развитие и просперитет. Всяка една част от нашата диаспора ни е ценна, всяка една изгубена битка в миналото, водеща до рани, имаме шанс да започнем да ги лекуваме чрез реална евроинтеграция. Тук сме всички в синхрон и съидейничество представители на медиите, на целия инициативен комитет за честване 1000 години Охридска архиепископия. Битката ще продължи. Аз лично прекратявам комуникацията си с тази институция, докато не бъде сменен този Св. Синод“, заяви Врабевски. Според него Синодът работи срещу България. „Аз съм тук само, за да обявим нашата твърда решимост да поискаме патриархът да свика извънредна сесия на този Синод. Това го направиха зад гърба на патриарха, по грозен начин. Ще вземем мерки, която да има алтернативна позиция, която да продължи в унисон на държавната политика за сближаване. Как е възможно да е неканонично общ молебен с цел да се тачи паметта на стотиците хиляди жертви за българския национален идеал?“, попита Врабевски. „Горди потомци сме на своите велики прадеди, искаме да останем такива, да бъдем достойни и да продължим да работим за обществото си. В едно такова общество църквата трябва да върви заедно с държавата и да бъде в помощ. Трябва да имаме активна позиция, която да бъде в помощ на сближаването. Няма да се съгласим с тези откровени пречки на развитието на нашето общество“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.