НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Габриела Козарева: Тежката тема за малките и средните в бизнеса е работа от всички възможни ъгли

Габриела Козарева: Тежката тема за малките и средните в бизнеса е работа от всички възможни ъгли

21 Май 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. Тежката тема за малките и средните в бизнеса е работа от всички възможни ъгли. Това каза Габриела Козарева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Приоритетната позиция на развитието на малкия и средния бизнес в управленската програма на коалиционното правителство на Бойко Борисов
„Посрещам Габриела Козарева, заповядайте! Мисля, че това е първото Ви интервю като изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, пожелавам Ви успех! Не се стряскайте от темата за живота или смъртта на малките, защото малкият бизнес е все още на ръба между живота и смъртта. Предполагам, че го знаехте още преди да станете директор на агенцията и сега Ви е станало още по-ясно”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята гостенка. „Да кажем, че ми се иска да говорим не толкова за живота и смъртта, а за това дали животът на малките и средните ще е добър или по-добър”, отговори дипломатично Габриела Козарева.
„Знаете, че това е залегнало в управленската програма на коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти и в личната програма на министъра на икономиката Емил Караниколов. Да бъде подобрена средата на микро и средните предприятия, да бъдат поущрени старите, които да могат да стартират при положителни за постигане на резултат, а не за похарчване на едни пари, за един фалит, който би отчаял един стартиращ предприемач. Така че отговорността Ви е голяма. Ще се справите ли”, попита Илиана Беновска. „Нямам друг избор”, заяви родената през 1977 г. събеседничка.
Личността на Габриела Козарева
„Коя сте Вие?”, продължи Илиана Беновска. „Аз съм човек с подходящото образование за тази цел и с решението да го свърши”, каза възпитаничката на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ”.
„Кажете малко конкретно – юрист?”, безотказно продължи да търси изчерпателен отговор на въпроса си Илиана Беновска. „Да, юрист съм. Завършила съм Софийски университет 2001 година. Още преди да завърша съм започнала да работя. Първите десетина години, може би и повече, е било в частния сектор, но съм минала и през Върховния административен съд. Работила съм като правен консултант, а последните три години в държавната администрация. Мисля, че съм разгледала ситуацията от всички възможни ъгли”, добави специализантката в Лятното училище по европейско право при Института по публична администрация и европейска интеграция.
„Да, точно затова и питам, за да стане пределно ясно, че не разговаряме с „кабинетен”, в това няма нищо лошо, специалист, който не е в реалните проблеми. Веднага да Ви започна”, конкретизира се Илиана Беновска. „Започнете ме. Не знаех как е формулирана темата на нашия разговор, но с тази книга мога да отговоря за живота. Говорим за иновации, за иновативност, за предприемачество. Аз трудно мога да си представя по-добър пример”, заяви Габриела Козарева, подарявайки на Илиана Беновска монографията „Leonardo Da Vinci - The Graphic Work”.
„Нека да цитирам какво сте ми написали: „Тези, които остават неутрални, биват намразени от губещия и презрени от победителя” – Николо Макиавели. Удивителен избор на мъжки мисли от една такава крехка, хубава жена”, каза Илиана Беновска. „Не мога да променя природата, но мога да се възползвам от достиженията”, отвърна завършилата двугодишен дистанционен курс на обучение в университета в Кеймбридж по английско и европейско право юристка.
„В такъв случай и аз да Ви подаря книгата, която подарявам на всички гости. Това е един български мъдрец в политиката, един от „папите” на българската политика, няма да преувелича – почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган. От тази книга ще разберете още за малките и средните. Разказва за живота си. Като започнем от там, където е бил не само малък на възраст, но и малък изобщо като възможности за осъществяване. Не на последно място да Ви подаря, ще може да спортувате с нея.”, каза Илиана Беновска, подарявайки на гостенката си клубната тениска на предаването „Беновска пита”. „Защо обаче се захващате с такива тежки теми, това е важният въпрос”, продължи водещата. „Тежката тема дава възможност за работа. Бих искала, ако въобще допуснем възможността да не се справим, да е поради липсата на собствени усилия, а не поради обективна невъзможност. Да има пространство, да имам възможност. От там нататък всичко е въпрос на избор и усилия”, отговори философски бившият правен консултант в „Евролекс България” ООД.
„Творец! В такъв случай, с огромно удоволствие, спортувате ли?”, попита Илиана Беновска. „Не.”, довери бившият съдебен помощник във Върховния административен съд.
Националният иновационен фонд
„Пожелавам Ви здрава българска червена ябълка и надежда за малките и средните”, каза Илиана Беновска, подхвърляйки на събеседничката си традиционния плод, превърнал се в запазена марка на журналистката. „Хайде сега по въпросите. Национален иновационен фонд, ако аз съм един стартиращ предприемач – какво трябва да разбера от това нещо? Преди малко министъра на труда и социалната политика г-жа Русинова – донесе едни човешки истории на хора, които са потърсили свое ново поприще, своя работа и така нататъка. Как тези бюрократични правила се прекрояват в реалния живот”, смени темата на разговора Илиана Беновска. „Националният иновационен фонд стартира 2004 година. От 2004 до 2018 е имало осем сесии. Надявам се в рамките на седмица да обявим старта на деветата сесия. 2015 и 2016 не се обявяват сесии на фонда. 2017 се обявява осмата сесия”, поясни бившият директор на дирекция „Правни и корпоративни въпроси” във филиала на сръбската компания „Нафтена Индустрия Сърбия Петрол” ЕООД, дъщерно дружество на руският гигант „Газпром нефт” АД.
„По каква причина 2015 и 2016 не се обявяват? Вероятно служебни правителства, временни правителства”, задълбочи темата Илиана Беновска. „Не мога да отговоря на този въпрос. Най-различни биха могли да бъдат причините. Финансирането на фонда е бюджетно”, отчете бившият директор на Дирекция – „Спортна инфраструктура и управление на държавното участие” в Министерството на младежта и спорта.
„Какви са целите на този Национален иновационен фонд и какъв е обемът на средствата, с които може да разполага”, попита Илиана Беновска. „Научно-развойна дейност е акцента. Тя трябва да бъде насочена към развитието на капацитета на малките и средни предприятия, но не само. Наименованието на агенцията по някой път заблуждава, защото като че ли ограничава, а не е така. Законът първо говори за микро, малки и средни. Стартъпите попадат в дефиницията на малко и средно, но те имат по-различен жизнен цикъл и цел на съществуването си, така че биха могли да бъдат обособени като различен субект. По много от мерките, които агенцията и правителството осъществяват, се подпомагат и едрите. За фонда – тази година бюджетът е 5 милиона”, анализира бившият заместник министър на младежта и спорта, назначена по настояване на политическа партия Атака.
„Това не е ли твърде малко? Ще Ви дам само пример с Хенри Форд, един от най-големите изкупвачи на иновации, без академично образование. Той е влагал толкова, в лично качество, годишно, за да изкупува иновации”, направи обосновано предположение Илиана Беновска. „Фондът не е единствената схема за подпомагане на такъв тип иновации, но тук говорим за безвъзмездна финансова помощ. Оперативната програма също предлага такива възможности, но по правилата на фонда са отделени 5 милиона лева. Фондът не очаква краят на проекта да доведе до продукт, който да се реализира на пазара”, потвърди актуалният изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Пост, за който е номинирана отново от националистическата формация на Волен Сидеров.
„Какви гениални открития очаквате да се получат, иновации, открития научни? Знаете – едно време се правеха от огромни научни колективи и така нататък. Академията на науките плаче, че няма средства достатъчно”, попита, с доза ирония, Илиана Беновска. „Сега отново се разчита на научните колективи. Това е една възможност за нея (за Българската академия на науките – бел. авт.), защото в екипа, който разработва, представя и реализира проекта, трябва да присъства и представител на научния потенциал”, констатира полиглотката, владееща английски, италиански и руски език.
„Какви ще бъдат критериите, за да не се злоупотребява с тези пари”, продължи разискването на темата Илиана Беновска. „Няколко нива на проверка. Първо има проверка по административна допустимост. После контролираме чрез експертизата”, уточни Габриела Козарева.
„Все пак знаете, че полетът на научната мисъл – това е като вдъхновението на Леонардо”, вметна Илиана Беновска. „Кандидатът заявява един очакван от него резултат. До края на проекта той трябва да покаже”, заяви експертът.
„Ако не го покаже – какво го правим”, продължи Илиана Беновска. „Ако не го покаже, но извърши всички действия, които е заявил, че ще извърши – приемаме проекта за изпълнен”, отговори Габриела Козарева.
„Как говорите като юрист. Да го облечем в хумор, хареса ми! Съгласна съм, така трябва да бъде. Вероятно ще има, не само в това направление, има ги „майстори”, които кандидатстват по различни програми, усвояват средства и използват юридическите врати, за да не бъдат санкционирани. Нека да има и отворена врата за дръзновените мечтатели, ако мога да ги нарека. Сключени договори има ли до момента”, попита Илиана Беновска. „По осма сесия са кандидатствали 191. От тях 141 допустими. От тях сключени 17 договора. От тях 15 се изпълняват. За целият период на съществуване на Националния иновационен фонд са сключени 470 договора, с общо финансиране от около 48 милиона”, обобщи юристът.
Интернационализацията на българските предприятия
„Добре, втора тема – промоционални дейности на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в подкрепа на интернационализацията на българските предприятия. Интернационализацията означава нахлуване на големите „акули” на пазара, които претопяват малкия български бизнес и малките български специалисти. Оборете ме”, анализира Илиана Беновска. „Това е, когато говорим за внос. Ние говорим за износ”, отсече Габриела Козарева.
„Точно това исках да кажете, защото погрешното схващане е, че всъщност се очаква да нахлуят външни ползватели. Обратната страна на монетата – колко от нашият малък и среден бизнес ще отиде да се интегрира на големите международни пазари, хайде, кажете ми? Ето, пак искам да Ви пожелая – издайте една такава книга. За един малък и среден, за десет малки и средни, които са успели да интернационализират своя бизнес”, конкретизира тезата си Илиана Беновска. „Интернационализацията се осъществява по няколко канала. Единият е даването на достъп на малките и средни предприятия на външни пазари чрез участие в изложения и панаири. Говорим за директно финансово подпомагане”, разясни гостенката.
„В смисъл – спестявате им тези тежки такси?”, уточни Илиана Беновска. „Точно така. Тук се съобразяваме с Регламента за държавни помощи, знаете, че той е в размер на 200 хиляди евро в рамките на три години”, потвърди Габриела Козарева.
„Спрямо един субект?”, продължи Илиана Беновска. „Спрямо един субект. Така или иначе се поемат таксите за участие, наема на площ, изграждането на щанд”, обясни експертът.
„Добре, хубаво – те пътуват, показват се и никой не ги иска, взимам най-драстичният случай. Тези, които ще бъдат във Вашата книга на преодоляване, както е наречена тази, ще се отчаят. Вие можете ли да ги подпомогнете със съответните логистични контакти, ако мога да се изразя”, провокира събеседничката си Илиана Беновска. „Това е една от следващите мерки, които щях да посоча”, довери Габриела Козарева.
„Агенцията за чуждестранни инвестиции – работите ли добре с тях? Те инвестират, но те също са канал, който може да ги свърже чисто информационно”, внесе нов щрих в разискванията Илиана Беновска. „Всяка една от тези агенции е под шапката на министерството и ги администрира министърът на икономиката. Както с тях, така и с индустриални зони (Национална компания индустриални зони – бел. авт.), така и с Агенцията по експортно застраховане – всяка една от тях обхваща някаква стеснена сфера, комуникира с останалите и се движи в синергия (взаимоотношение, при което полученият ефект е различен или по-голям от сумата на индивидуалните ефекти – бел. Уикипедия). Например бизнес делегациите, които се организират от страна на агенцията, обичайно съпровождат официални лица – министър-председател, вицепремиер, министър на икономика. Тук се постига осигуряването на контакт с конкретни фирми”, разкри изпълнителният директор.
Предстоящата среща на президента Румен Радев с руския президент Владимир Путин
„Може ли един леко политически въпрос, сега ми хрумва. Политиката и икономиката, нали знаете, и по Маркс, и по Ленин – вървят заедно, в две посоки е дефиницията, който знае, ще се сети. Сега предстои посещение на президента Радев в Русия при президента Путин. Не сте дръзнали дори, нали, да си помислите за бизнес делегация на руския пазар? Имаме ли реални шансове на руския пазар, след като изгорихме толкова мостове”, направи плавен преход към нов политически аспект Илиана Беновска. „Ще ви дам политически отговор – не го инициираме ние. Това е горе долу като – имаме ли шансове на китайския пазар”, подходи дипломатично Габриела Козарева.
„Китайският ще го видим. Министър-председателят възлага големи надежди на предстоящия китайски форум „16 + 1” (Предстоящата седма среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай – бел. авт.) в България през следващия месец”, привнесе нов нюанс Илиана Беновска.
Дейността на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия през 2018 година
„Добре, да не Ви вкарвам в политиката, кажете кое е най-важното, което сте успели да организирате като прояви, контакти през 2018 година – изложби, бизнес делегации, национални участия, бизнес форуми, конференции, медийни публикации, други такива”, продължи Илиана Беновска. „От началото на 2018-та са реализирани осем международни изложби, пет в страната и дванадесет бизнес делегации, съпътствани с бизнес форуми. Бизнес делегациите и бизнес форумите, които се поведоха извън България, показаха, че българките участници са провели между четири и седем срещи с реални купувачи, с реални контрагенти”, отчете гостенката.
„Хайде да Ви попитам не за бройката, а за резултативността? Аз знам, че това не е процес, в който днес за утре, с магическа пръчка да щракнем и да се получат нещата, но прогностиката е много важна във всяка област, особено в икономиката”, внесе яснота във формулировката си Илиана Беновска. „Тепърва ще работим в тази посока. Сега малко се концентрирам върху изложенията и панаирите, но това е подход, който смятаме да наложим, за да се вземат правилните решения, които да доведат до реален и устойчив резултат за фирмите. Изборът на събития, за които ще се осигури финансиране, няма да се прави единствено от администрацията, а ще се базира върху набиране на информация от три канала. Трябва да знаем интереса на самите малки и средни предприятия”, констатира Габриела Козарева.
„Кой прави тези проучвания? Как?”, попита Илиана Беновска. „Ние ще правим тези проучвания с анкетни карти, конкретни искания от тях”, отговори събеседничката.
„Кой ще ги извършва – самата агенция ли? Със своя собствен ресурс, имате ли толкова много кадри?”, продължи водещата. „Да, самата агенция. Имаме кадри. Трябва да се справим на база на исканията, които получаваме. Второто е от страна на министерството, инвестиционната дирекция и по външноикономическа политика. Трябва да получа информация, както от едната, така и от другата. От едната страна ще дойде статистическата информация, която ще ни покаже каква е промяната в макроикономически план, от друга страна – какви са външнополитическите настроения, желания, стремежи. Тези три компонента, където се засекат, ще посочат паритетите, върху които трябва да се изгражда плана за следващата година”, обясни юристът.
„Пак отиваме до конкретните мерки в помощ на малките и средните предприятия. Този нечовешки, наречен „брюкселски” език, или какъв да го нарека, малко бюрократичен, индикативни програми, верифициране на не знам какво си, ред други термини – дали са понятни, дали достигат по своето съдържание до по-голям кръг? Начинът, по който обявявате всички тези събития, мероприятия и начинания – как достигат? Казахте, че ще направите проучвания какво искат малките и средните. Имате ли проучвания, доколко сте понятни за тях и доколко те успяват да се подготвят да участват в някои от Вашите обявени възможности?”, попита Илиана Беновска. „Факт е, че може би информацията е това, което липсва на най-малките”, заяви Габриела Козарева.
„Тя не достига до тях. Между тях има дори хора с увреждания”, с тревога каза Илиана Беновска. „Тя не достига, не могат да си позволят да отидат и да проверят, така е. Започнали сме инициатива със съдействието на Медийна група „България”. Проведохме четири уъркшопове”, поясни изпълнителният директор.
„Можем ли и ние да се кандидатираме за Ваш партньор – „Канал 3” и „Радио К2”?”, инициира евентуално бъдещо сътрудничество Илиана Беновска. „С удоволствие! Не отказваме нито една инициатива, нито една възможност да разкажем”, потвърди Габриела Козарева.
„Какво означава „Подкрепа за растеж на малките и средни предприятия чрез пилотно прилагане на ваучерни схеми”? Хората, за ваучери като чуят, си мислят, че нещо ще има за храна или за дрехи.”, опита се да изясни актуалната процедура на агенцията Илиана Беновска. „В крайна сметка те биха могли да доведат и до такава възможност. Подадохме проектно предложение, което ще позволи малките и средни фирми да кандидатстват за ваучери, тоест за конкретни суми до 50 хиляди лева, за емитиране на ценни книжа на фондовата борса. Тоест да привлекат чуждия капитал”, отговори експертът.
„Да разбирам ли – от маржовете да реализират някаква печалба, нали така, като купуват ценни книги”, попита Илиана Беновска. „Не, те ще продават себе си”, заяви Габриела Козарева.
„Вие правите една малка лондонска борса? Как ще го обявите това”, попита Илиана Беновска. „Малка лондонска борса, но през софийската. Хората знаят, питат и търсят, и чакат, а тепърва ще имаме информационни кампании”, каза юристът.
„Ето, ние се присъединяваме към тези кампании като Ваш партньор”, пое ангажимент Илиана Беновска. „Това е за фондовата борса. Следващата процедура, която трябва да подадем до 31-ви е в размер на 10 милиона лева, които са насочени отново към малките и средни предприятия, отново ваучерна схема. Ваучерите могат да бъдат или 5 хиляди, или 20 хиляди лева и те трябва да послужат за набавянето на информационни и комуникационни услуги – уебсайтове, уеб-базирани платформи, в зависимост от нуждите на съответното предприятие”, оповести Габриела Козарева.
„Бъдещи партньори и споразумения?”, продължи Илиана Беновска. „Ето, дойдохме до стартъпите. В момента сме се насочили към тях. Миналата седмица подписахме договор с Ейбъл, асоциацията на българските бизнес лидери и предприемачи. С тях започваме конкретно партньорство, насочено към предоставяне на възможност на предприемачите да стартират бизнес, да анализират идеята, която имат”, анализира експертът.
„Кога ще пристъпите към разгласата на това? Кога ще го обясните по-публично, освен на сайта?”, попита Илиана Беновска. „Ние тука сме партньор, те са водещите. Когато посочат – ние сме на разположение да обясним, да разкажем”, поясни Габриела Козарева.
„Добре, през цялото време се опитвам да Ви обясня, че просто има нужда от разгласа, за да може да се получи ефективно, защото малките са си малки! Благодаря Ви много за това участие!”, аргументира се Илиана Беновска. „Разбрах, и аз Ви благодаря!”, завърши Габриела Козарева разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 20 май 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вежди Рашидов към Илиана Беновска: На следващото заседание на ПК по Култура и медии на 23 май казусът с отнетата Ви от президента акредитация ще се разгледа

Вежди Рашидов към Илиана Беновска: На следващото заседание на ПК по Култура и медии на 23 май казусът с отнетата Ви от президента акредитация ще се разгледа

21 Май 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. На следващото заседание на ПК по Култура и медии на 23 май казусът с отнетата Ви от президента акредитация ще се разгледа. Това каза Вежди Рашидов от ГЕРБ в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
„В коментара си споменах и Вашето име, като председател на комисията по културата и медиите, по причина, не знам официално ли е това, разбрах от един мейл, който беше изпратен до мен от служител на президента, че ми е отнета поименната акредитация и изобщо всякакъв вид акредитация до президентството поради, цитирам буквално: „поведение, несъвместимо с журналистическата етика”. Сезирала съм ВАС с редица въпроси, но един от въпросите, по които искам да сезирам и Вашата комисия, е – аз не зная да има някъде документ, било в президентството, било в МС, било в други институции, за които се издават акредитации, Народното събрание например, що е „поведение, несъвместимо с журналистическата етика” и какви са санкциите срещу това поведение и що е „поведение, съвместимо с журналистическата етика” и какви са наградите? Може да се връчи орден, или медал, или похвала, или някаква парична премия. Казвам го без ирония, защото Вие знаете, че наказанията и наградите се регламентират. Какво е Вашето становище за това ограничава ли се правото на свободното слово от президента Радев, който го защитаваше преди няколко дни? И ограничава ли се правото на различни гледни точки и правото най-вече различни медии да информират избирателя с неподправени, а от мястото на събитието, както правим ние в „Радио К2”, новини и преки излъчвания, за да може избирателят да си направи сам своя информиран конституционен избор за политиците, за които ще гласува?”, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори, че не е в течение на конкретния случай, защото по това време е бил в Москва на откриването на в „Балшой театър” на постановки на българската опера. Според него обаче, ако някой е забранил акредитацията, това не е добре. Народният представител обаче изрази мнение, че не винаги в такива случаи премиерът или президентът са преките виновници за такива актове. Рашидов заяви, че по-скоро президентът Румен Радев трябва да обърне сериозно внимание на своя екип, на хората, чиято отговорност е това. „Аз имам точно обратното обвинение към Бойко Борисов, че той до такава степен толерира свободата, че тя е преминала в свободия в някои моменти. Така че трябва да се намери тънката граница. Дълбоко не вярвам, че президентът лично е казал – не, това няма да стане. Той не би посмял да го направи по една проста причина – много са му високи отговорностите! Но който го е направил трябва да си понесе отговорността!”, заяви Вежди Рашидов. Вежди Рашидов добави, че в момента е много модерно да се говори за свободата на словото. Той продължи, че в България никой не е забранявал свободата на словото, напротив, той и колегите му са се борили за нея, защото е твърдо убеден, че свободата не е привилегия на една или друга каста, а свещено право на всички. „Това е толкова неприятно, което ми казвате, че Ви е отнета акредитацията. Ако това е така, то е много неприятен момент, колкото е неприятно и едни хора, ако 10 години те плюят от един екран, нито един път да не са те поканили да имаш и правото на отговор! Надявам се президентът да вземе много бързи мерки и това не бива да се допуска!”, каза още народният представител.
„Аз искам много правилно да ме разберете, не използвам Вашето присъствие тук, за да си направя личен пиар и не се оневинявам косвено по някакъв начин, ако съм извършила нещо, което е нарушило, цитирам в кавички точно както го получих – „нарушила принципите на журналистическата етика”! Но нека да си обясним с какво! Дали защото подарих на президента Радев ябълка?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Три пъти съм вземал ябълка и съм ги изял, да Ви кажа, и са вкусни! Надявам се, че тази метафора не е обида за никого”. Водещата обясни, че метафората се е появила по повод обвинението на бившия френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан към българските политици, че са гнили ябълки. „Можеше на него друго да му дадете, но какво да се прави, сигурно в Южна Африка ще му дадат! Ябълка на такъв велик човек не е нужно”, отвърна народният представител.
„Искам да довърша, защото ще искам и парламентарната комисия да се произнесе. По никакъв друг начин не съм нарушила журналистическата етика или правилата на добро поведение, защото когато аз коментирам или отправям въпроси към президента Радев, го правя с цялото ми уважение и следвайки фактите. Неслучайно другият ми въпрос днес е – президентът Радев беше на визита при президента на Франция Еманюел Макрон, който е най-горещият защитник на ограничаване правата на българските превозвачи чрез този транспортен пакет, не съм чувала президентът Радев да се е застъпил по някакъв президентски начин по този въпрос, а всичко се стоварва в момента върху Бойко Борисов и се очаква с магическа пръчка да реши този проблем”, коментира водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Живеем в държава, в която вече 15 години Бойко Борисов е виновен за всичко, дори за дъжда, който вчера валя! Казвам го разбира се с една ирония, защото Борисов е като гръмоотвод, не му е лесна ролята, аз съм работил 10 години с този човек. Дълбоко се надявам, че това не е Радев, защото ще Ви кажа нещо честно, избягвам да коментирам нещата, които не са в моята сфера по една проста причина – целият ми живот мина да намеря форма как да уважавам собствените си институции, защото аз ще умра в България и много искам това да е една нормална, правова държава”. Народният представител обеща на водещата още на следващото заседание на парламентарната комисия по култура и медии казусът с отнетата ѝ акредитация да се разгледа. Той подчерта, че свободата на словото е необходима както за журналистите, така и за политиците, защото последните са клиенти на журналистите. „Защото искаме или не, ние сме част от цялата тази история. Аз съм Ви събеседник, Вие водите и ние двамата участваме в създаването на едно понятие журналистика!”, обясни народният представител.
Вежди Рашидов се обърна към водещата: „Още нещо, да Ви направя една четка и ще го направя най-приятелски разбира се. Това, че имате остър език е хубаво, това, че имате характер е още по-хубаво! Това не бива да бъде повод за никого да смята, че това не е правилно. Онова, което е приятно и четката е, че Вие сте опитен човек и много дългогодишен журналист! Е, всеки има свой стил на поведение, това причина ли е да бъде нещо лошо?”. Илиана Беновска отговори: „Благодаря, дано съм заслужила тази оценка!”.
Трябва ли обществените медии да получават външно финансиране от чужди фондации
„Да не хабим повече време по тази маловажна тема, излизам от личното и минавам към общото. Както казахте, ще обсъждате проблеми по отношение свободата на словото и законови промени. Преди малко споменахте и мисля, че се досещам защо, че някои медии дори не дават право на отговор. Визирате случая отпреди година или две, един конкретен случай спрямо Вас, БНТ и сутрешния блок?”, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори, че според него БНТ има голям проблем и трябва на всяка цена да стане обществена телевизия. „Как се казваше този сутрешен блок?”, продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Денят започва с нещо, не искам да го споменавам. Място, където за „Лувъра” няма тема, за славата на България говоря! За Българската опера в Москва няма тема! Защото аз съм я закарал операта! За Истанбулската църква, където неимоверни усилия положихме аз и премиерът след 120 години гниене да стане и то стана, мисля, че за това не е достойно да се говори! Да не говорим лично за мен, изложбите ми, реализацията ми! Това е най-малкият проблем. Но формите да лишиш някого от свобода на словото са много. Формата ти да не бъдеш канен, но да бъдат канени хора, които бавно и винаги те нападат! Те не ти дават правото да отговориш, това също са форми на ограничаване на свободата!”.
„По повод правото на гражданското общество да разпространява всякакви фалшиви новини или едностранна гледна точка, защото всеки се е превърнал в автор в момента, всеки може да снима клипове, да пише, да дава своето мнение. Ролята на журналиста, на медиатора е сведена до нула. И кое се цели, да се каже, че Илиана Беновска е извършила едикакво си, или че Вежди Рашидов е извършил едикакво си, а не да се похвалят добрите постижения, които са в полза на повечето хора! Какви мерки можете да вземете вие като законодател в тази посока, не говоря за ограничаване на свободата на словото!”, постави водещата въпроса за разпространяването на фалшиви новини в социалните мрежи и езика на омразата. Вежди Рашидов отговори, че законодателството е тип оръжие, но то е демократично оръжие. Той цитира една мисъл, възникнала след Френската революция, че „демокрацията не е бардак, а низ законови уредби, които създават правила в интерес на обществото”. Народният представител обясни, че например законът може да се разпростре дотам дали обществените медии могат да получават финансиране от външни фондации. „Ако питате лично мен, човек, който взема външни пари, върши някаква работа, това е някаква поръчка! Тогава къде изчезва свободата на словото, тя не може да бъде гарантирана с външни пари!”, заяви Рашидов. „Държавата донор ли е на обществените медии?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че обществените медии, които се издържат от публични средства, не бива да получават и външно финансиране от фондации, защото по този начин стават зависими от тях. „Американски фондации ли визирате?”, продължи водещата. Народният представител отговори: „Много талантливо работи една американска фондация, която до момента е дала 700 милиона, само не знам на кой? То се знае на кой и за какво! Каква е ползата на обществото ни от това? Иначе то се знае на кой – на „свободните медии”!”. „Но оттук нататък – право на реклама трябва ли да имат държавните медии в такъв случай?”, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори, че този въпрос трябва да се обмисли добре. Според него трябва да има някаква форма, но не както е на свободния пазар. Народният представител заяви също така, че трябва да се помисли и за бюджета на обществените медии, за да не бъдат изкушавани от парите работещите в тях.
Внесените от народните представители от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева предложения за изменение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.
„Добре, но Вие преди малко споменахте за слагане на, ще употребя президентския термин – осветление, върху дейността, собствеността, финансирането на медиите. Знаете, че ЕК започна преди десетина дни едно такова обсъждане, ще видим докъде ще го доведе. Но пък знаете, че от друга страна депутати от ДПС – Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев внесоха законопроект, който иска точно това, българските медии да се осветлят – на кого са собственост и от кого се финансират! Докога този закон ще отлежава?”, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори, че има консолидация в Народното събрание по този въпрос, а самият той е очаквал да има готовност за коментари по въпроса. Той подчерта, че този дебат няма как да стане без присъствието на самите медии, защото тук става дума за тяхното съществуване и свободата им.
„Може ли само една скоба да отворя, аз бих си позволила да предложа нещо, което предложих на Мая Манолова, когато правеше изборния кодекс и искаше мнението на медиите – защо да не се въведе пожеланието, ако не задължението всяка медия да декларира и своите политически ориентации?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че собствеността ще подскаже кой с каква ориентация. Той беше категоричен, че това е много важно, а медиите не могат да бъдат анонимни или собственост на офшорни компании.
Вежди Рашидов обясни, че е запознат с въпросния законопроект, предложен от група народни представители от ДПС и смята, че той не е лош. „Мисля, че в едно шоу предаване, на което не знам кое му е шоуто, то си е политическо изцяло, в него показваха какво съм казвал за Делян Пеевски, че съм казал, че никой не е осъдил Делян Пеевски и че никой не бива да се опитва да го разстрелва! И двете са верни. Никой не е осъдил Делян Пеевски и не е редно той да бъде единственото средство, за да бъде бардака от медийна свободия! Да, ако той това го е поискал, той сигурно ще декларира кой му е собственик на медиите! Разбира се, че той подлежи също по този закон! Но когато е трябвало да се каже срещу него нещо, аз мисля, че за разлика от всички тези, които по цял ден са едни съдници, аз съм казвал каквото трябва, както и мисля и съм го казвал без да се притеснявам и да ме е страх! Знаете, че аз съм нападал Делян Пеевски, но където той е прав съм се опитвал да го кажа. Не бива да бъде линчуван за това, че иска такъв закон, той си е депутат”, заяви народният представител. Той изрази мнение, че анонимността води до лични корпоративни битки, а всички стават оръжие в ръцете им.
Анонимността в социалните мрежи
„Лица, субекти, които са се прикрили зад картинки и им се плаща, Вие много добре знаете, че има платени хейтъри, които от това живеят, това не е ли редно по някакъв начин да се регламентира поне, ако не да се спре? Не ми говорете за американските закони, за законите на Фейсбук”, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори: „Не ме интересуват американските закони, безкрайно обичам личния характер, манталитета, идентичността на българската държава! Тя затова е симпатична, защото ние сме тази мая хора, които сме и ние имаме правото да живеем спокойно!”. Народният представител изрази мнение, че донякъде сами сме си виновни за това състояние и даде следния пример: „Преди време попаднах на следния коментар във Фейсбук – защо още съм жив, защото съм бил болен, отдавна трябвало да ме няма! Това е гнусно! Не коментирам. Но ще Ви кажа друго. Аз съм изумен. Ще Ви кажа за падението на българската журналистика, защото аз съм живял с изключителни журналисти и още има, но единици и се задъхват от това нещо. Не може да започват и сутрешните, и вечерните, и следобедните и предиобедните и за закуска в 10 часа с Фейсбук. Медията е тежка кавалерия, тя трябва да започне себе си. Обществото е свободно, вече говорихме, че свободата е свободия!”.
„Преди малко упрекнахте Бойко Борисов ли, в началото на разговора, че свободата е свободия?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори: „Не, с ирония казах така. Кога е забранявал Бойко Борисов? Той направи тази беля, тази малка беличка направи, че прекалено не се занимава с медиите, остави хората всеки да прави каквото си иска, но то се изражда в един момент!”.
„Знаете ли защо съобщих публично, че ми е отнета акредитацията? Не за да потърся съжаление, господа хейтъри в интернет пространството и социалните мрежи и не за да потърся помощ от вас, аз съм сигнализирала съда. Но въпросът е друг, ако Бойко Борисов беше отнел акредитацията на някого или Цвета Караянчева беше отнела акредитацията на някого, представяте ли си какво щеше да се случи? Сега очаквам мен да ме „нахранят”, има още да пълнея, казано шеговито!”, коментира водещата. Гостът ѝ отговори, че от години работи с Бойко Борисов и знае, че когато стане дума за медиите, той винаги казва – оставате ги, те имат право! Според народния представител Борисов е прекалено либерален.
Срещата на върха ЕС - Западни Балкани
„С две изречения можете ли да окачествите, кратко, без хвалебствия, чухме доста опозиционни упреци, дали са състоятелни или не историята ще покаже, срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се състоя под патронажа на Бойко Борисов?”, попито водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори: „Не искам да го коментирам, нека малко да мине време, да отлежи като виното. Винаги има какво да кажем. Питайте ме в областта на културата!”.
Какво му предстои в творчески план
„Какви са Вашите добри новини? Бяхте в Москва. Знам, че Ви предстои изложба в Англия. Кажете добрите новини?”, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори, че добрата новина е, че е жив и здрав. Доста от приятелите му също са живи и здрави и това го радва. Народният представител обясни, че преди една година се е завърнал в ателието си, което доста го е успокоило. В момента има изложба в Люксембург, имал е и самостоятелна изложба в София, на откриването на която са присъствали около 500 души. На 10 юли предстои да бъде открита и негова изложба в най-старата лондонска галерия. На 6 октомври ще бъде открита в Барселона и съвместна изложба с Николай Янакиев. „Връщам се към това, което съм правил и се моля само Господ здраве да ми дава”, заяви народният представител.
„Какво Ви носи, няма начин да не сте го пречупили втори път през себе си, изкуството, след като сте толкова дълго в политиката?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че ако трябва да бъде откровен смята, че е много хубаво да се види, когато след даден министър на културата е останало нещо. „Хубаво е да се види след министър нещо, иначе хубаво се носят пагоните, лесно се говори важно!”, подчерта бившият министър на културата. „Какво се вижда след Вашето министерство, Квадрат 500?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е оставил около 10 ремонтирани театъра, 6 нови музея, направил е и реформа в театъра.
Подаръците към водещата.
Вежди Рашидов подари на водещата книга със събрани съчинения на Копринка Червенкова, както и един свой каталог и книга с интервютата му от 1990 г. до 2000 г. Водещата предложи на своя гост да прецени колко от предстоящите му изяви могат да бъдат отразени от „Канал 3” и „Радио К2”. „Съвсем ще ни намразят. Вие сте единствените, които се отнасяте положително към някакво изкуство. Благодаря Ви много и Ви моля от сърце – над нещата малко, защото като дойдете на моето дередже ще погледнете, че слънцето е най-великото нещо! Сега разбирам защо прабългарите са избрали слънцето за бог!”, отговори Вежди Рашидов с което завърши своето участие в предаването „Беновска пита” в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 20 май 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Илиана Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

20 Май 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ на тема „Политиката, глупако!“ от 17.00 часа по „Канал 3” и „Радио К2”. Това съобщиха от екипа на предаването. Предаването ще започне с коментар на Илиана Беновска.
Нейни събеседници ще бъдат:
- Вежди Рашидов, ГЕРБ - за принципите и компромисите на върха;
- Йордан Цонев, ДПС – за събитията и личностите в политиката;
- Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика - за социалното в политиката;
- Габриела Козарева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия - за живота или смъртта на малките.
Повторението можете да гледате по „Канал 3” и да слушайте по „Радио К2” от 22.30 часа. Можете да пишете на e-mail адрес: benovskapita@gmail.com.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Президент Радев, пред Путин ще се явите ли като Осветен защитник на свободата на словото и на превозвачите

Илиана Беновска: Президент Радев, пред Путин ще се явите ли като Осветен защитник на свободата на словото и на превозвачите

20 Май 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Президент Радев, пред Путин ще се явите ли като Осветен защитник на свободата на словото и на превозвачите? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
В София се проведе срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Успехът на Борисов е исторически. Радев мълчи за тази среща. И заминава за Москва при президента Путин силно самотен, без представители на изпълнителната власт. Началото на кратката си 48-часова визита в Русия Радев ще посвети не на конструктивни политически преговори по оста Русия-България, а за да гледа 4 часа постановката на Българската опера „Зигфрид“ и да се среща с културни дейци – неща ,за които не е логично да хаби толкова ценно политическо време в Москва.
На фона на тези факти, без крайности на разхваляване или критика към Радев, възникват, поне, 2 въпроса за употребата от страна на Радев на височайшето му президентско време, президентска енергия и президентски авторитет .
Първи въпрос: Президентът Радев беше през декември 2017-та година цели 72 часа в Париж при президентът на Франция Еманюел Макрон. Там Радев, въплъщавайки се ,кой знае защо, в Бойко Борисов доложи на Макрон приоритетите на предстоящето българско председателство на Европа: "България има амбицията не само да бъде посредник и координатор по време на това председателство, а да постави на масата най-критичните проблеми пред ЕС. Проблеми, които изискват ясна визия и смел подход.“
Та, въпросът към Радев е : Г-н Радев, ако сте истински изразител на „ясна визия и смел подход“ за решаване на проблемите в ЕС защо похабихте последните си 24 часа при Макрон, за да си полетите до колега френски летец в изтребител „Рафал“- още сте само летец или вече сте президент на цялата българска нация? Защо не защитихте пред Макрон с „ясна визия и смел подход“ правата на българските превозвачи?! Не ми се иска да мислим, че пресметливо влизате само в прости за решаване проблеми , а сложните оставяте на Борисов.
Втори въпрос: Ще го задам , независимо ,че президентското медийно лоби ще се опита да го омаловажи и да ме „нахрани“, чрез президентските хейтъри. Чрез мейл от Кирил Атанасов, началник отдел "Връзки с обществеността"на президента на Република България , научих, че поименната ми „акредитация за отразяване на събития на президентската институция е отнета заради поведение, несъвместимо с журналистическата етика“.
Сезирла съм ВАС и те ще се произнесат за законността на подобен акт и по : В кой президентски документ се формулира съдържанието на „поведение, несъвместимо с журналистическата етика“ и съответно антипода му - поведение, съвместимо с журналистическата етика? Формулирани ли са в президентски документ наказателните санкциите за „поведение, несъвместимо с журналистическата етика“ и степените на тяхното прилагане ,например: предупреждение, финансова глоба, временно отстраняване от отразяване на събития, пресконференции, международни срещи и прочее , отнемане на достъп, начини на обжалване и пред кой орган и кой съд ? Формулирани ли са в президентски документ и какви, пък, са наградите за удостояване за „поведение, съвместимо с журналистическата етика“ и степените на тяхното прилагане , например: писмена благодарност, диплом, орден, финансова или друга награда, пожизнена акредитация ?
ВАС трябва и да изиска от КС да се произнесе по конституционно-съобразността на действията на президента по акредитиране на журналисти и по отнемане на акредитации , и ограничаването на свободата на словото, и конституционното ми право на труд.
Моля и Комисията по културата и медиите, с председател Вежди Рашидов да се произнесе по горните въпроси и е ли този адресиран до мен мейл акт на президентската институция по дискриминиране на личности в журналистиката, по ограничаване на конституционните ми права на журналист да бъда на мястото на събитието, да търся истината,за да я предоставям обективно на гражданското общество , за да може всеки избирател да упражни конституционното си право на свободна собствена преценка за действията на президента и политиките му , за да направи свой свободен информиран, а не манипулиран от президента или безкритични медии, политически избор.
Президент Радев, пред Путин ще се явите ли като защитник на свободата на словото и на превозвачите?
Аз съм Беновска и питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.