НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Daily Express: ЕС заплашва Великобритания заради проекта „Галилео“

The Daily Express: ЕС заплашва Великобритания заради проекта „Галилео“

15 Юни 2018 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. „Противоречивото“ решение на Европейския съюз да поддържа упорит подход към участието на Великобритания в сателитната навигационна система „Галилео“ може да осакати цялостната операция по сигурност на Блока, ако споразумение върху сътрудничеството с Великобритания не се постигне, пише британският евроскептичен вестник The Daily Express.
Източник от британското правителство разкри, че ще има чудовищни „операционни пропуски“ оставени от Брекзит, освен ако не се постигне споразумение за бъдещото сътрудничество във всички сектори на сигурността на ЕС.
Европейската комисия, която преговаря за излизането на Великобритания от името на Европейския съюз, наистина е затегнала гайките на британското участие в „Галилео“ – сателитната навигационна програма, предназначена да конкурира доминираната от САЩ глобална позиционна система.
Като резултат от Брекзит, Великобритания ще изгуби достъп до Частното регулирано обслужване (ЧРО) на „Галилео“ – криптиран сигнал за употреба от военните служби и службите за бърза помощ на държавите-членки. От Уестминстър настояват за продължителен достъп, но Брюксел продължава да твърди, че трети страни не могат да използват тайния сигнал.
Въпреки заплахите за стартирането на британски проект, който да се конкурира с европейския, ЕС стои твърдо в своята позиция да не позволява достъпа на трети страни, но от Блока заявиха че други публични услуги ще продължат да са с неограничен достъп за Великобритания.
Британско отсъствие от „Галилео“, обаче, ще осакати значително проекта, според източник от британското правителство, близък до преговорите за Брекзит. Според него ще има „значителни последствия“ за Брюксел, ако ЕК продължи да поддържа своята преговорна позиция.
Той добавя: „Ще има много големи пропуски в оперативната способност още от първия ден, без да има никакви очевидни начини те да се запълнят“.
„Ние сме в основата на ЧРО, а на разузнаването? Ние сме в основата му също. Ние сме толкова съществени за успеха на Галилео, че е много трудно да се види къде е победата за Комисията“, допълва източникът.
В сряда държавите-членки на ЕС и техните делегации от Европейски космически агенции гласуваха за преминаване в следващия кръг на договори, след като британските фирми бяха блокирани от наддаване в тях.
При нормалните правила на Европейските космически агенции, държавите-членки могат да налагат вето на възлагането на договори, които могат потенциално да предизвикат финансов пасив за дадена агенция.
Великобритания е планирала да използва ветото си за стопиране на доставката на 12 допълнителни сателита. Но възможността за това е била отстранена, след като ЕК се е съгласила да гарантира всякакъв финансов риск в новите договори.
В документ на Европейската комисия, публикуван след гласуването, Брюксел твърди че би имало загуба на „стратегическа автономия“, ако Комисията даде на Великобритания равен достъп до дизайна на „Галилео“ и развитието на ЧРО сигнала.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Опитът на Германия да блокира Великобритания от ключов отбранителен план

The Times: Опитът на Германия да блокира Великобритания от ключов отбранителен план

24 Май 2018 | 03:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германско-подкрепена клика в Европейската комисия създаде пукнатина между Брюксел и Париж със своя план да изключи Великобритания от сателитния проект „Галилео“, пише британският вестник The Times.
Френски представителите са казали на лично пред комисията, че са недоволни от предложенията да се откаже достъп на Великобритания, след като напусне Блока, от широкообхватния проект за криптирана навигационна система на Европейския съюз за правителствени и военни потребители.
Те се присъединяват към Испания, Швеция, Холандия и Балтийските републики във възражението си към изключването на Великобритания. Дипломатите алармират, че група старши брюкселски бюрократи, водени от Мартин Зелмайер, прекрачват границите на своите задачи.
В частност те са притеснени, че Зелмайер е писал на Тим Бароу, британският посланик в ЕС, през април, за прекратяване на британското участие в „Галилео“ без подходящата консултация.
Скандалът около „Галилео“ се състои в отказа на Брюксел да позволи на Великобритания достъп до кодовете, които контролират системата. Това на теория позволява на ЕС да изключва военния компонент на услугата по желание. Някои страни-членки вярват, че това ще наруши сътрудничеството по сигурността след Брекзит.
„Не е приемливо, че сигурността ще бъде жертвана заради една клика, която иска да използва Брекзит за „педагогическо упражнение“ в показването на ползите от членство в ЕС и цената на излизането“, заяви европейски дипломат. „Германия в частност е обзета от тази идея. Други държави с по-големи интереси в сигурността, като например Франция или Испания, са по-прагматични“.
Оливър Робинс, водещият преговарящ на Тереза Мей, е провел разговори по темата в сряда със Сабине Веянд, заместникът на Мишел Барние. Според източници, той е заявил пред Веянд че Великобритания е сериозна в намеренията си да преследва независима сателитна програма, освен ако лидерите на ЕС не постигнат специална договорка за британско участие в „Галилео“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.