НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: След ремонтните дейности, улица „Марица“ ще придобие съвременен изглед  и ще бъде по-комфортна за хората

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: След ремонтните дейности, улица „Марица“ ще придобие съвременен изглед и ще бъде по-комфортна за хората

14 Май 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Благоевград. След ремонтните дейности, улица „Марица“ ще придобие съвременен изглед и ще бъде по-комфортна за хората. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на първа копка на дейностите по благоустрояване на ул. „Марица” в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов”, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. „Стана традиция представители на Европейския парламент да присъстват на първите копки по проекти в Благоевград. Вярвам, че това ще продължава и занапред. Реализираме поредния обект по проект Благоустрояване на градската среда. Само преди няколко дни направихме първа копка за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и на сградата на Община Благоевград. Така ще бъде до края на есента, до момента, в който обхванем заложените 44 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж““, каза още д-р Камбитов. По думите му проектът предвижда и подмяна на водопровод и канализация. „Това е много важно, защото жителите в района постоянно имат проблем заради аварии на ВиК мрежата. След ремонтните дейности, улицата ще придобие съвременен изглед и ще бъде по-комфортно за хората“, каза кметът Камбитов и пожела строителите да се справят качествено и в срок.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Зам.- кметът Емилия Тунева представи дейностите по благоустрояване на ул. „Марица” в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов”

Благоевград: Зам.- кметът Емилия Тунева представи дейностите по благоустрояване на ул. „Марица” в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов”

14 Май 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Зам.-кметът на Благоевград Емилия Тунева представи информация за дейностите по благоустрояване на ул. „Марица” в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов”, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Пресконференцията се проведе в сградата на община Благоевград. На нея присъстваха и зам.-кметовете Зорница Кралева Иво Николов. Зам.-кметът Емилия Тинева обясни, че обектът е част от мащабния проект „Благоустрояване на градската среда”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектът стартира на 18 ноември 2016 г. Инициативата цели подобряване на жизнената и работна среда на жителите и гостите на Благоевград, създаване на достъпна, безопасна и уютна градска среда, повишаване стандарта на живот на населението и намаляване на социалните различия, посредством създаване на възможности за интеграция на хората в неравностойно положение.
Проектът включва благоустрояване на ул. „Марица” в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов”. В него се включва и обновяване и облагородяване на пл. „Георги Измирлиев-Македончето” и по- конкретно: реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация – Благоевград, Драматичен театър „Никола Вапцаров”, Регионална здравна инспекция, сградата на Американски университет в България и хотел „Ален мак”. В дейности те предстои и изграждане на велосипедна алея, свързваща бул. „Св. Димитър Солунски”, ул. „Даме Груев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Св.Св. Кирил и Методий” – до хотел „Ален мак” и от ул. „Марица” до ул. „Иван Михайлов”. Част от птоектът е и благоустрояване на IV-ти микрорайон в Благоевград, включително рехабилитация и реконструкция на улици, които са без пътна настилка и без тротоари, а именно: ул. „Ветрен”, ул. „Роден край”, ул. „Черно море”, ул. „Съединение”, ул. „Независимост” и ул. „Руен”, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен” до Югозападен университет „Неофит Рилски”.
Тунева посочи, че улица „Марица“ е една от възловите улици на града. По думите й проектът стартира на 18 ноември 2016 година и е с европейско съфинансиране- 11 176 990 лв.. „Национално съфинансиране - 1 972 410 лв. Имаме и собствен принос от 28 103 лв.. Общата стойност на проекта възлиза на 13 177 504 лв. Срокът на изпълнение е 24 месеца. В този проект имаме четири подобекта: благоустрояване на улица „Марица“ , облагородяване на площад „Георги Измирлиев, благоустрояване на IV-ти микрорайон в Благоевград и изграждане на велосипедна алея свързваща булевард „Св. Димитър Солунски”, ул. „Даме Груев”, бул. „Васил Левски”“, каза Тунева. Тя запозна присъстващите със строително- монтажните работи, които са включени за обекта Благоустрояване на ул. „Марица” в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов”. „Стойността на обекта възлиза на 2 492 619 лв. , от които 1 827 857 лв. ще бъдат предоставени като безвъзмездна финансова помощ по проекта. 664 811 лв. са за ремонт на ВиК мрежата по улица „Марица“, предоставени като финансиране от републиканския бюджет. Срокът на изпълненив е 118 календарни дни“, каза Тунева.
Тя заяви, че улица „Марица“ свързва две основни изходно-входни артерии на Благоевград, по посока от и за София. По думите й улицата е с дължина 635 м. „Улицата свързва две основни изходно- входни артерии на Благоевград, по посока от и за София. По конкретно, свързва бул. „Св. Димитър Солунски” и улица „Иван Михайлов“. Този факт създава значителна транспортна натовареност на улиците. На всяка от прилежащите улици на имота са разположени много обществени сгради, детски градини, училища, спортни съоръжения в жилищния квартал. Всички тези обстоятелства налагат нейното облагородяване“, каза Тунева. Реновирането на улица „Марица“ ще допринесе за подобряване на редица условия, свързани със спецификата на района. Ще бъде осигурена достъпна градска среда до обществените сгради, включително безопасно условия за движение и безопасност на хора в неравностойно положение. „Транспортна проходимост до основните входно- изходни артерии на града. Възможност за реализиране на нови строителни обекти в свободните зони граничещи с улицата. Предвиждат се и редица мерки за осигуряване на достъпна, безопасна и уютна градска среда. Обновяване на надземна и подземна улична инфраструктура, създаване на комфорт при пътуването и добро отводняване на улицата. Подобряване на сигурността, безопасността и енергийната ефективност чрез ремонтиране на тротоарните настилки и изграждане на ново енергоспестяващо осветление. Освобождаване на зони за паркиране на жителите и гостите на Благоевград, а също така и облагородяване на зелените площи. Ще бъде извършена реконструкция на уличната ВиК мрежа, както и сградните водопроводни отклонения до границата на прилежащите на улицата имоти. За незастроените имоти се предвижда изграждане на сградни водопроводни и канализационни отклонения с цел в бъдеще да се избегне повторно разкопаване на улицата. Ще се положи нова пътна настилка Ще бъде изградено ново енергоспестяващо осветление. Ще бъдат обособени 117 паркоместа. Ще се реновират зелените площи, ще се ремонтират тротоарите от двете страни и пешеходните пътеки.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.