НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Турски професор: Западът прилага „валутен тероризъм” за да срине турската лира преди изборите

Турски професор: Западът прилага „валутен тероризъм” за да срине турската лира преди изборите

23 Май 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Ректорът на истанбулския университет „Йени Ююзйъл” (букв. превод – „Новото Столетие” – бел. на „Фокус”) проф. д-р Яшар Хаджсиляхоглу оцени повишаването на валутните курсове в Турция като „тероризъм”, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
Професорът подчерта, че в навечерието на изборите на 24 юни се „извършват манипулации с долара, но макроикономическите баланси на Турция няма да ги подкрепят”.
„Сигналът за това гигантско повишаване на валутните курсове дойде от набързо изготвения доклад за Турция на „Standard & Poor”, който иначе следваше да бъде изготвен през август. Този ход напълно е една манипулация с долара и точно преди изборите на 24 юни. Първоначално беше планиран за 2019 година, но след изтегляне по-рано на изборите се прилага точно сега. ... Ние категорично сме против подобен „доларов” тероризъм”, аргументира се още турският професор, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган бесен за икономически коментар на Bloomberg за Турция

„Джумхуриет”: Ердоган бесен за икономически коментар на Bloomberg за Турция

22 Май 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Икономически коментар за ситуацията в Турция, излъчен от ТВ „Bloomberg”, буквално вбеси турския президент Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Джумхуриет”. Предаването е озаглавено „Облигациите на Турция изостанаха назад дори и от тези на Сенегал, а Ердоган застрашава кредитния рейтинг на страната”. По-важни и запомнящи се пасажи и оценки от материала:
„Турция плаща лихви за своите облигации, които са над равнищата дори и от тези на дълговите ценни книжа на Сенегал. Въпреки че нейният кредитен рейтинг е доста по-висок, а икономиката й е 60 пъти по-голяма.
Въпросителната е – защо? Според анализаторите, основната причина за това е подходът към икономиката на президента Ердоган.
През миналата седмица Ердоган даде интервю за „Блумбърг”, в което обвърза задържащите се високи стойности на инфлацията с високите лихви. Веднага след това се ускориха продажбите на турски облигации.
Според информация в предаванията за чужбина на Би Би Си на турски език, в същото това интервю Ердоган е обещал, че „след изборите на 24 юни ще има още по-голяма дума при определянето на паричната политика на страната”.
„Думите на Ердоган по отношение на Централната банка забиха последния гвоздей в ковчега”
Кредитния анализатор Окан Акън от „Alliance Bernstein” със седалище в Лондон заяви за „Bloomberg”: „Думите на президента Ердоган във връзка с Централната банка на Турция, реално забиха последния гвоздей в ковчега. … В момента на финансовите пазари кредитния рейтинг на Турция се котира като „В-„. И без това от известно време котировките на турските облигации се движат на равнища под две нива от кредитния рейтинг. Обаче през последните седмици по-специално, турските активи се диспозиционират по негативен начин в сравнение с тези на останалите страни с възникващи пазари.”
Кредитният рейтинг според „Fitch” е на ниво „BB+”. Съгласно другите две водещи рейтингови компании – „S&P” и „Moody's”, той е само с едно ниво над този на Сенегал.
Понижаването на оценката веднага се отразява на цените
В търговията с ценни книжа в понеделник, доходността на турските облигации с падеж февруари 2034 год., беше само с 52 базови пункта над тези с подобен падеж от Сенегал.
„Bloomberg” коментира тези продажби като отражение на очакванията на инвеститорите за по-нататъшно падане на кредитния рейтинг на Турция.
Старши анализаторът Ричард Сегал от базираната в Лондон „Manulife Asset Management Ltd” заяви в оценката си за „Bloomberg” следното:
„В миналото възприемах думите на Ердоган като насочени към вътрешната общественост и бях убеден, че крайните решение все пак се вземат от Централната банка (ЦБ). Сега обаче, ако на него не му харесват лихвените нива, той може да заповяда на ЦБ какво да направи. При тази ситуация това може да предизвика или оставката на гуверньора на ЦБ, или дори оставката на целия ръководен екип на институцията за паричната политика.…”

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нов рекорден спад на турската лира: Един долар вече струва 4.52 лири; един британски паунд -  6.08 лири, а еврото се търгува за; 5.32 лири

Нов рекорден спад на турската лира: Един долар вече струва 4.52 лири; един британски паунд - 6.08 лири, а еврото се търгува за; 5.32 лири

21 Май 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Сутрешният сеанс на валутния пазар в Истанбул започна с нови рекордно ниски нива на курса на турската лира, пише вестник „Джумхуриет”. Котировките на долара започнаха от 4..5277 турски лири, а на британския паунд – от 6.0819 турски лири – най-високите нива за всички времена. Котировките на еврото се доближиха също до рекордни стойности – 5.3196 турски лири. Всичко това става след анонсите на Централната банка от миналата седмица, че „ще бъдат взети всички мерки за овладяване на валутната търговия”. След тях котировките паднаха средно с 8-10 куруша, но още в първия ден на тази седмица скочиха отново рязко нагоре, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Бунтовният долар – на нож с Главния победител

„Джумхуриет”: Бунтовният долар – на нож с Главния победител

18 Май 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опълчва се срещу Главният ни победител (и спасител). Главният победител му казва „стоп”, а той продължава да върви „нагоре”. Главният победител му заповядва: „слез надолу”, а той продължава да се „покачва”. Когато писах тази статия, доларът отново скочи на разменно ниво от 4.46 турски лири. При неговия брат-близнак еврото – ситуацията е същата. И курсът на еврото щеше да спада, ама се изкачи по стълбицата до 5.30 турски лири, пише Айдън Енгин в статия за вестник „Джумхуриет”.
Разбира се, че той (а и те – в тандем с еврото) искат да „катурнат” нашия Главен победител. Направо изпадат в лудост пред успехите на нашия Главен победител. Нали има т.нар. „Глобален капитал на империалистическия финансов капитализъм”, това е точно негова работа. Обаче – бъдете спокойни: ще бъде преодолян, ще се справим с него.
Защото в Турция започва нов период. Като казвам нов, не си мислете за изборите на 24 юни. Т.е. за някакво си гласуване. Т.е. за някакви си сметки от и заради този вот. Забравете за тези неща. Нали сме наясно, че в продължение на 200 години нищо не излиза от избирателните урни като конфигурация на политическата власт?
Това, което наричам нов период, нашият Главен победител подробно ни го обяснява при всеки удобен случай.
Например, за Централната банка. Т.е. за този проблем с лихвите. Не обръщайте внимание на крясъците, че „лихвите са незаконни (според исляма)”. Това вече е реакционно виждане; назадничави и невалидни теории. Според Главният ни победител сега и в бъдеще самите лихви като такива не са незаконни; незаконно е те да бъдат толкова високи…
Ето какво казва Той, при това го повтори няколко пъти:
- „С тези лихви не може да се прави бизнес. Лихвите не са резултативна величина; лихвите са причина. Инфлацията също е следствие. Ако лихвите паднат, инфлацията също ще падне. Т.е. задължително ще падне, няма как иначе…”.
Ако това не го знае Главният ни победител, кой друг ще го знае? Споменавам за един човек, който има придобити знания от т.нар. Академия за икономически и търговски науки – ВУЗ, създаден да осъществява обучение на счетоводители за големите фирми. А и за по-малките.
Не е задължително да има диплома. Обаче с тези дълбоки икономически познания, нашият Главен победител ни осветява пътя и перспективата пред нас.
Впрочем преди няколко дни той посети родината на „Брекзит” и говори в телевизия, която е силно икономически ориентирана. За да се пазари на тема: „Нека ние да купуваме от вас оръжие; а вие се правете и се дръжте с нас така, че все едно отношенията ни са прекрасни.”.
И ето какво по-специално каза в следната мъдрост:
„Разбира се, че става въпрос за независимостта на Централата банка (ЦБ). Обаче, един гуверньор на ЦБ на Република Турция не може да пренебрегва подаваните сигнали, като се позовава на независимостта на банковата институция и позициите си на ръководител на целия екип. Естествено, той също ще направи своите оценки. Ще предприеме стъпки и съгласно тях. Аз се надявам в бъдещата си дейност казаното му да послужи за предприемането на много точни и резултатни стъпки. …”
В действителност, изречението „Ще предприеме стъпки в тази насока”, трудно може да бъде преведено на турски език. Ако трябва да обобщим, подразбира се това, което иска да каже Главният победител:
„Към знака с четирите пръста от знака на „Рабия” (героинята от многочислени ислямски притчи, прославлящи безкористната любов към Аллах – бел. на „Фокус”), трябва да се прибави още един пръст. За да станат общо пет. Към досегашните четири – „Една държава, един народ, една отечество, едно знаме”; вече има и „Една ЦБ”. Т.е и тук за една подобна бъдеща ЦБ, ще трябва да се пита само един единствен човек. То е ясно кой - Главният победител, естествено. …
***
Малко се отплеснахме. Да се върнем на долара. На този подлец и нищожен безсрамник.
Да си скача нагоре и надолу колкото си иска. Главният ни победител съвсем скоро ще му види сметката; ще го отпише от тефтера. Миналата седмица ни го обеща по време на заседание на Парламентарната група на нашата (управляващата) партия. Предавам ви буквално думите му, за да „втасат” във вашите глави; за да гледате с надежда в бъдещето. За да можете да участвате при първа възможност в кампаниите за придобиване на жилище. Може и при втора, и при трета възможност. Защото икономиката ни се стабилизира; пречупваме гръбнака на долара, а еврото увисва на въжето и бере душа. Казва се „стоп” на пазарните лихви.
Ето великата мисъл:
„С всеки изминал ден все по-добре се подразбира, че игрите, които се играят чрез валутния курс, нямат нищо общо с икономическите реалности и дълбочинни процеси. Поради това; каква е стъпката, която ние трябва да направим? Национална валутна, местна валута. Дай Боже с тази национална и местна валута да торпилираме игрите с валутния курс. …”
Със сигурност не сте разбрали този задълбочен анализ и страхотно разрешение. Добре, нека да ви ги обясня.
Петрол ли е необходим, междинни стоки и суровини ли са нужни да внесем, за да работи нашата индустрия?
О.К., обаче срещу местна и национална валута. Т.е. плащане с търкиш лира.
България сено като фураж ли ще ни продава? Може. Но плащането – с наша местна и национална валута.
Автомобили, двигатели, самолети, хеликоптери, стомана, въглища, лекарства, оръжие, калпаци… Каквото и да се сетите… Ще ги вземем, но с местна и национална валута; срещу търкиш лира… На който му изнася – да продава; който не иска – няма да ни продава. Това си е техен проблем, не е наш.
Т.е., не се притеснявайте за нашата икономика. Не гледайте към долара и еврото и не се страхувайте от тях. Нашият местен и национален Главен победител ще уреди и разреши всичко. Вие просто си легнете, запушете си ушите и спокойни си заспете…
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция: Нов срив на валутния курс на лирата: 4.48 за 1 долар, 5.29 за ?,  6.05 за £

Турция: Нов срив на валутния курс на лирата: 4.48 за 1 долар, 5.29 за ?, 6.05 за £

18 Май 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Курсовете на турската лира (т.л.) към основните валути отново се доближават до рекордно ниски нива, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). След анонса на Централната банка (ЦБ) от сряда, че „ще бъдат предприети всички нужни мерки”, валутите поевтиняха средно с 8-10 куруша. През последния ден от седмицата обаче доларът, еврото и британският паунд отново силно поскъпнаха. Доларът скочи на равнището от 4.4856, за да се „успокои” на нива от 1 $ = 4.47 – 4.48 т.л.; еврото – на 5.2983 и „стабилизиране” на 1? = 5.28 – 5.29 т.л.; британската лира - 6.0594 и „усмиряване” на 1 £ = 6.04 – 6.0 т.л.
Преди намесата на ЦБ рекордно ниските нива на котировките на турската лира бяха 4.5011 за 1 $, 5.3251 за 1 ? и 6.0698 за 1 £, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе  от кома. 23 май 2018 година
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе от кома. 23 май 2018 година

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.