НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Разнообразни са възможностите за спорт на децата и учениците в областта

Кюстендил: Разнообразни са възможностите за спорт на децата и учениците в областта

17 Май 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Разнообразни са възможностите за спорт на децата и учениците в област Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Мая Лехчанска, експерт на Министерство на младежта и спорта за областите Кюстендил, Благоевград и Перник. По думите ѝ от една страна тези възможности се създават от страна на общините, които предоставят съществуващата спортна база за безвъзмездно ползване на клубовете, отговарящи на изискванията на Закона за физическото възпитание и спорт. Самата дейност се развива от спортните клубове, имащи право да осъществяват тренировки и състезания. Изискването е клубовете да членуват в лицензирана спортна организация, да са вписани в съответния регистър на министерството, както и да са наети спортни специалисти с необходимата професионална квалификация. Община Кюстендил спазва изискванията. Не се предоставя спортна база на клубове, които не съответстват на изискванията. Единственото изключение е по отношение на клуб по танци, ползващ базата на Трето основно училище. Самите спортни клубове се финансират от четири източника – държавата, общините и спонсорство. Финансирането от държавата е по две направления. Първото е по Програмата за развитие на спортните клубове, а второто е по проекти за „Спорт за всички” или „Начално обучение по вид спорт”. Общините също подпомагат спортните организации, на база постигнати резултати от предна година, а третият начин за финансиране е от спонсорство, където всеки клуб решава нещата индивидуално.
„Програмата „Спорт в свободното време” е най-масовата за област Кюстендил", каза още Мая Лехчанска. По думите ѝ по тази програма в Кюстендил работя спортните клубове по борба „Васил и Георги Илиеви”, по лека атлетика „Цвети Кирилова”, „Зона спорт” и „Флексер”. В Дупница по тази програма работят два спортни клуба – за тенис на маса и за източни бойни изкуства. Другият клуб е по биатлон в Сапарева баня. По програмата „Децата и спортният клуб” работи един сравнително нов клуб, но наследник на спортен клуб с дългогодишна традиция – Спортен клуб по тенис на маса „Кюстендил”. Проектът на спортния клуб цели да даде възможност на малките възрастови групи да участват в състезания. Едното направление е участие в детски спортни прояви – участие в състезание от държавния спортен календар, което не е финал. Второто направление е организиране на детска спортна проява, извън държавния спортен календар, което е допълнителна възможност за малките деца. Тази година е спряна програмата за спорт на децата в детските градини, където областта е имала добре реализирани проекти.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нели Петкова, Община Кюстендил: На територията на общината са създадени условия за спорт и здравословно хранене на децата и учениците

Нели Петкова, Община Кюстендил: На територията на общината са създадени условия за спорт и здравословно хранене на децата и учениците

17 Май 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. На територията на Общината са създадени условия за спорт и здравословно хранене на децата и учениците. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Нели Петкова, директор на Дирекция „Култура, образование, младежки дейности и спорт” към Община Кюстендил. Тя беше гост на детския празник „Детство мое”, организиран от Община Кюстендил и Обединен детски комплекс по повод Деня на българския спорт и Световния ден на предизвикателството. По думите ѝ това спортно състезание се провежда ежегодно, а в него участват представителни отбори на всички детски градини в общината. „Условията за спорт в училищата и в детските градини са сравнително добри. Освен задължително провежданите часове във всяко училище и детска гадина има и допълнителни спортни занимания, под формата на клубове и секции. Специално в детските градини има и допълнителни занимания. Децата спортуват, стига да имат желание и да имат подкрепата на техните родители”, каза Нели Петкова. По думите ѝ здравословният начин на живот, освен активни спортни занимания включа и здравословно хранене. То се реализира във всички детски градини и училища в Кюстендил. „Друг е въпросът, че не всички деца могат да свикнат по този начин на хранене, но трябва да се настоява, защото сега е моментът те да се научат”, каза Нели Петкова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.