НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-кметът на София Йоана Христова: Изграждането на инсталация за комбинирано производство на енергия ще означава производство на чиста, високоефективна енергия

Зам.-кметът на София Йоана Христова: Изграждането на инсталация за комбинирано производство на енергия ще означава производство на чиста, високоефективна енергия

17 Май 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на инсталация за комбинирано производство на енергия в София ще означава производство на чиста, високо енергийно ефективна топло- и електроенергия. Това каза в интервю за предаването „Екологичен резонанс“ на Радио „Фокус“ Йоана Христова, зам.-кмет на София с ресор „Зелена система, екология и земеползване”. Тя обясни, че електроенергията би покрила нуждите на 20-30 хиляди домакинства, а топлоенергията - на 30-40 хиляди домакинства. Йоана Христова коментира, че в новата инсталация се предвижда 4-степенна система за очистване на димните газове, което ще доведе до намаляване на фините прахови частици с около 6,2 тона.
„Ние имаме възможност да изградим една модерна инсталация, която да оползотворява онзи отпадък, който не може да бъде рециклиран. Това ще стане и с безвъзмездна финансова помощ от Европейската комисия, което ще се случи за първи път на територията на нашата страна и съответно е един шанс да застанем, наистина, до зелените градове, които вече от години използват този тип технология в Западна Европа. Над 450 са инсталациите с технология като нашата в Европа“, обясни Йоана Христова. Тя допълни, че се търси социална полза от оползотворяването на RDF-отпадъците, а не печалба. Христова каза още, че най-подходяща от екологична и икономическа гледна точка за изграждане на инсталацията е площадката на ТЕЦ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет одобри теглене на заем за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF-отпадъци (OБЗОР)

Столичният общински съвет одобри теглене на заем за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF-отпадъци (OБЗОР)

17 Май 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет одобри теглене на заем от европейска банка за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF–отпадъци по време на 53-то си заседание. 35 от общинските съветници гласуваха „за“, 16 - „против“, а 6 се въздържаха. В началото на заседанието лидерът на БСП – София Калоян Паргов предложи оттеглянето на тази точка, но предложението бе отхвърлено. Дебатът около приемането на проекта предизвика множество противоречиви реакции в залата, като дискусията продължи повече от три часа.
В проекта е предвидено Столична община да изгради системата с 58% безвъзмездна стойност от ОП „Околна среда“, като общата стойност му стойност е 157,5 млн. евро, а съфинансирането - около 65,7 млн. евро. Срокът е 19 години, от които 4 години гратисен период, като се предполага, че това ще бъде и срокът за изграждане на инсталацията, и 15 години срок за изплащане. Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката ѝ ще са до 7 млн. евро годишно. Тя ще бъде построена на площадка на ТЕЦ - София в района на Централна гара.
Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че с инсталацията за RDF–отпадъци ще депонираме под 10% отпадъци, с което ще покрием изискванията на Европейската комисия за 2030 г. По думите ѝ депонирането е най-сериозният проблем, когато говорим за битови отпадъци и свеждането му до минимум е било и остава основна цел на Столична община, за да се погрижи за здравето на хората. „Технологията, която е избрана за София, се прилага в цяла Европа и непрекъснато се усъвършенства. Тя отговаря изискванията на Европейската комисия за най-добра доказана технология“, посочи кметът на София и уточни, че с пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ – София вече няма да работят на пълен капацитет и по този начин ще се намалят емисиите на фини прахови частици с 9,5%, емисиите на въглероден диоксид - със 7% и азотните оксиди - с 2%.
От БСП – София пискаха заводът за преработка на отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спести замърсяването в столицата и напрежението сред гражданите. Калоян Паргов посочи, че са поставили това условие предвид исканията на 200 хил. жители на районите около ТЕЦ – София, че се опасяват от гледна точка на екологичния фон и замърсяването на въздуха. „Ние изразихме съмнения и за това, че от 80 млн. евро през последните 7-8 дни проектът вече струва двойно и в момента е 157 млн. евро. Въпросът беше как така се получи изведнъж толкова цената?“, коментира Паргов. Милка Христова – заместник-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от БСП, обясни, че натоварването на „Топлофикация“ с още 130 млн. лв. заем заради инсталацията за RDF-oтпадъци ще го платят софиянци. Тя посочи, че е гласувала против проекта по три причини – защото не е ясно как ще се отрази това на икономическото здраве на „Топлофикация“, поради несигурност в мястото, на което се изгражда инсталацията, и заради липсата на достатъчна убеденост, че тя няма да допринесе за екологичното замърсяване на града.
Агенция „Фокус“ припомня: Обектът е третата фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община. През първата фаза бяха изградени инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и депо „Садината“. При втората фаза беше изграден заводът за отпадъци с производство на RDF фракция, където могат да се произвеждат 180 хил. тона RDF годишно. Предвидено е в третата фаза инсталацията за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF-отпадък да бъде построена на площадка на „Топлофикация" в района на Централна гара.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова, БСП – София: Натоварването на „Топлофикация“ с още 130 млн. лв. заем заради инсталацията за RDF-oтпадъци ще го платят софиянци

Милка Христова, БСП – София: Натоварването на „Топлофикация“ с още 130 млн. лв. заем заради инсталацията за RDF-oтпадъци ще го платят софиянци

17 Май 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. Натоварването на „Топлофикация“ с още 130 млн. лв. заем заради инсталацията за RDF-oтпадъци ще го платят софиянци. Това каза за Агенция „Фокус” Милка Христова – заместник-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от БСП, във връзка с приятния днес проект за заем за изграждане на инсталация за RDF-oтпадъци. „Гласувах против това решение и съм убедена в правотата си, защото в случая ни се поднесе доклад, в който част от цифрите си противоречаха от цифрите, които бяха предоставени на гражданите са обществено обсъждане. А за някои елементи като транспортния трафик изобщо липсваха данни. Липсваше и икономическа информация, която е от определящо значение за полезността и ефективността на този проект“, каза още Христова.
Тя посочи, че е гласувала против проекта по три причини. „Първата е мястото, на което ще се изгражда инсталацията. Не чух в зала убедителни аргументи за това, че тя трябва да бъде изградена в центъра на София на площадката на ТЕЦ в близост до Централна гара. И преработеният RDF-отпадък трябва да бъде превозван от гара "Яна" до ТЕЦ-София, което е около 26 км. Втората причина е, че не бяхме убедени достатъчно във факта, че тази инсталация няма да допринесе за екологичното замърсяване на града в посока към фини прахови частици – дотолкова, доколкото всяко едно изгаряне е свързано с отделяне на емисии“, каза още тя и посочи, че третата причина е, че разнасянето на RDF-a във всички случаи ще генерира автомобилен трафик.
„Тук искам да спомена няколко числа, които за мен звучат нелогично и неубедително. RDF-ът, който трябва да се превозва, е 180 хил. тона и за него се твърди, че ще се превозва от два камиона дневно, които ще натоварят трафика с 0,44%. Такива разчети обаче не видяхме, имаше само голи твърдения. Дори стана ясно, че колеги, които са се постарали да се запознаят с техническото предложение, в което всъщност би следвало да има тези разчети, са направили това при условие, че ги има само на английски език и че са подписали декларация за конфиденциалност. Това лично аз не мога да приема“, коментира Христова.
По думите ѝ цикълът за преработване на отпадъците определено трябва да се затвори и третият елемент трябва да се изгради. „Но предвид, че натоварваме „Топлофикация“ с 67 млн. евро заем и че предопределяме преработката на боклука за 30 г. напред, си заслужаваше повече време да се обмисли както вида на технологията, така и мястото на изграждане и как ще се отрази това на икономическото здраве на „Топлофикация“. За софиянци е ясно, че в момента тя има просрочени задължения към БЕХ от порядъка на 500 млн. лв. Натоварването ѝ с още 130 млн. лв. заем неминуемо ще влоши ситуацията и този заем ще го платим ние, софиянци – дали чрез такса „Смет“, дали чрез увеличените сметки за парното“, каза още Христова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет прие теглене на заем за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF–отпадъци

Столичният общински съвет прие теглене на заем за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF–отпадъци

17 Май 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет прие теглене на заем от европейска банка за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF–отпадъци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 35 от общинските съветници гласуваха „за“, 16 - „против“, а 6 се въздържаха. В началото на заседанието лидерът на БСП – София Калоян Паргов предложи оттеглянето на тази точка, но предложението бе отхвърлено. Дебатът около приемането на проекта предизвика множество противоречиви реакции в залата, като дискусията продължи повече от три часа.
В проекта е предвидено Столична община да изгради системата с 58% безвъзмездна стойност от ОП „Околна среда“, като общата стойност му стойност е 157,5 млн. евро, а съфинансирането - до 65,7 млн. евро. Срокът е 19 години, от които 4 години гратисен период, като се предполага, че това ще бъде и срокът за изграждане на инсталацията, и 15 години срок за изплащане. Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката ѝ ще са до 7 млн. евро годишно. Тя ще бъде построена на площадка на „Топлофикация“ в района на Централна гара.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Ако е практиката на ГЕРБ всяко нещо да струва скъпо и прескъпо на софиянци, очевидно те не управляват общината с грижата на добър стопанин

Калоян Паргов, БСП: Ако е практиката на ГЕРБ всяко нещо да струва скъпо и прескъпо на софиянци, очевидно те не управляват общината с грижата на добър стопанин

17 Май 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Ако е практиката на ГЕРБ всяко нещо да струва скъпо и прескъпо на софиянци, очевидно те не управляват общината с грижата на добър стопанин. Това каза за Агенция „Фокус“ лидерът на БСП – София Калоян Паргов във връзка с изказване на общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, че съветниците от БСП в СОС са одобрили площадката за изграждане на инсталацията за RDF-отпадъци на територията на „ТЕЦ– София.
„ГЕРБ винаги, когато е натикана в ъгъла от много обстоятелства – включително и от гражданския справедлив протест, се опитва да се измъкне с фалшиви новини и с изопачаване на информацията. Да, ние дадохме ход на апликационната форма миналата година, защото към този момент няма друга технология, която да е на разположение. Но поставихме условия предвид исканията на 200 хил. жители в тези региони около ТЕЦ – София, че се опасяват от гледна точка на екологичния фон и замърсяването на въздуха. Предложихме да изместим тази инсталация като площадка при завода за битови отпадъци в село Яна“, каза още Паргов и посочи, че това ще оскъпи проекта с оглед технологичното оползотворяване на тази инсталация с 10 до 20 млн., което ще бъде за един тръбопровод, който ще се свърже с магистралния с оглед преноса на топлинна енергия до апартаментите на софиянци, но производството на ток ще стане по същия начин – т.е. това не пречи.
„Вторият аргумент е, че загрижени за финансовото състояние на „Топлофикация“, няма как да я товарим с нови дългове, а по-скоро поискахме БЕХ да опрости част от този дълг в размер на дълга, който ние трябва да поемем за съфинансиране на проекта в размер на 67 млн. евро. Това ще даде глътка въздух на „Топлофикация“, защото условията на Европейската банка са много по-изгодни – с 3% е по-ниска лихвата, отколкото към БЕХ. Тоест, това са нормални финансови и други решения, които биха направили още по-рентабилен един такъв проект. Иначе ние изразихме съмнения, че от 80 млн. евро през последните 7-8 дни той вече струва двойно и в момента е 157 млн. евро. Въпросът беше как така се получи изведнъж толкова цената? Поставям данните, които ни бяха представени в доклада, като некоректни и неточни с оглед постигане на тази голяма цена. Но ако това е практиката на ГЕРБ – всяко нещо да струва скъпо и прескъпо на софиянци, очевидно те не управляват общината с грижата на добър стопанин“, коментира Паргов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: С инсталацията за RDF–отпадъци ще депонираме под 10%, с което ще покрием изискванията на ЕК за 2030 г.

Кметът на София Йорданка Фандъкова: С инсталацията за RDF–отпадъци ще депонираме под 10%, с което ще покрием изискванията на ЕК за 2030 г.

17 Май 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. С инсталацията за RDF–отпадъци ще депонираме под 10% отпадъци, с което ще покрием изискванията на Европейската комисия за 2030 г. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на днешното заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Фандъкова посочи, че депонирането е най-сериозният проблем, когато говорим за битови отпадъци и свеждането му до минимум е било и остава основна цел на Столична община, за да се погрижи за здравето на хората. „В момента София депонира 16% от отпадъците си благодарение на Първа и Втора фаза от Системата за преработка на отпадъци. С третата фаза, за която говорим днес, ще депонираме под 10%, с което ще покрием изискванията на Европейската комисия за 2030 г. Това е важна екологична цел и истинска грижа за качеството на живот в града“, каза още тя и посочи, че фирмата „Рамбол“, която проучи инсталацията, е сред водещите в света. По думите ѝ тя е избрана от редица големи държави, сред които Дания и Сингапур.
„Технологията, която е избрана за София, се прилага в цяла Европа и непрекъснато се усъвършенства. Тя отговаря изискванията на Европейската комисия за най-добра доказана технология. Ключово за мен е сигурността на инсталацията, покриването на екологичните норми и пречиствателните системи“, посочи кметът на София и уточни, че с пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ – София вече няма да работят на пълен капацитет и по този начин ще се намалят емисиите на фини прахови частици с 9,5%, емисиите на въглероден диоксид със 7% и азотните оксиди с 2%. Подробна информация с всички детайли около инсталацията са публикувани на сайта на Столична община.
„RDF представлява остатъка, който няма как да бъде преработен. Искаме да създадем нова модерна мощност, която да спестява 65 млн. куб. метра и така се спестяват между 15 и 15 млн. евро и това допринася за стабилизиране цената на топлинната енергия на столичани. София има уникалния шанс да изградим системата с 58% безвъзмездна стойност от ОП „Околна среда“. Общата стойност на проекта е 157,5 млн. евро, а съфинансирането е на стойност до 65,7 млн. евро. Срокът е 19 години, от които 4 години гратисен период, като се предполага, че това ще бъде и срокът за изграждане на инсталацията, и 15 години срок за изплащане. Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката ѝ ще са до 7 млн. евро годишно“, обясни Фандъкова и уточни, че никога не би направила компромис с чистотата и със здравето на хората.
Агенция „Фокус“ припомня: Обектът е третата фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община. През първата фаза бяха изградени инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и депо „Садината“. При втората фаза беше изграден заводът за отпадъци с производство на RDF фракция, където могат да се произвеждат 180 хил. тона RDF годишно. Предвидено е в третата фаза инсталацията за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF-отпадък да бъде построена на площадка на „Топлофикация" в района на Централна гара.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Ставаме свидетели за опит за възстановка на Отечествения фронт в рамките на София

Тома Биков, ГЕРБ: Ставаме свидетели за опит за възстановка на Отечествения фронт в рамките на София

17 Май 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Ставаме свидетели за опит за възстановка на Отечествения фронт в рамките на София. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на брифинг в отговор на БСП по темата за проекта за завод за отпадъци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Биков поясни, че според него този процес има и политически ефект. Биков обърна внимание, че по темата за завода за отпадъци има еднаква и единна позиция на БСП като парламентарна група и на извънпарламентарната десница в лицето „Демократи за силна България“, „Да, България“ и на „Зелените“. „Това е може би начало на предизборната кампания за тези политически сили, но виждаме доста добре координирани действия от тяхна страна. Едните извън парламента, другите в парламента. Ще ги приемаме и по този начин оттук нататък“, заяви Биков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зафир Зарков, ГЕРБ: Съветниците от БСП в СОС са одобрили площадката, на която ще бъде изградена инсталацията за отпадъци в столицата, днес търсеният от тях ефект е изцяло политически

Зафир Зарков, ГЕРБ: Съветниците от БСП в СОС са одобрили площадката, на която ще бъде изградена инсталацията за отпадъци в столицата, днес търсеният от тях ефект е изцяло политически

17 Май 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Съветниците от БСП в СОС са одобрили площадката, на която ще бъде изградена инсталацията за отпадъци в столицата, днес търсеният от тях ефект е изцяло политически. Това каза общинският съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет Зафир Зарков по време на брифинг в отговор на БСП по темата за проекта за завод за отпадъци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Безспорно буди недоумение фактът, че левицата намери място в парламента да повдигне този дебат, а не там, където се решава този въпрос, на заседанието на Столичния общински съвет“, каза Зарков. По думите му това показва, че търсеният ефект е изцяло политически. По думите му по-страшното е, че с внушения на страхове сред хората от тази технология се цели БСП и други политически субекти да търсят политически дивидент. „Факт е едно, това решение безспорно е подкрепено от хората, които застанаха пред вас. В решенията от 2016 г., когато всъщност се одобрява площадката, на която ще бъде изградена тази инсталация за третиране на отпадъците, е подкрепена от колегите Милка Христова, Николай Николов, Марин Стоянов и Ирена Анастасова“, каза Зарков. По думите му впоследствие през 2017 г. се кандидатства именно за това финансиране, което днес ще бъде разгледано в Столичния общински съвет. Той поясни, че това е подкрепено и от лидера на левицата в София Калоян Паргов. Общинският съветник заяви, че този проект е завършващият етап на решаване на проблема с третирането на отпадъците на града и на всички нас. Може би някой безспорно намира проблем в това“, каза Зарков. Той поясни, че този проект е изцяло финансово обезпечен и финансово стабилен. „На практика това съоръжение ще осигури употребата на около 65 млн. кубически метра газ по-малко на „Топлофикация“, а ще осигури топлина и светлина за домакинствата в София. Като по този начин ще допринесе като цяло и за финансовото състояние на „Топлофикация“ и ще гарантира, че дружеството ще има ресурса и възможност да отреагира на повишаването на цените на газа“, каза Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивелина Василева, ГЕРБ: Твърденията, че не е избрана точната площадка за заводa за отпадъци не е навременна, защото това се е случило още 2014 г.

Ивелина Василева, ГЕРБ: Твърденията, че не е избрана точната площадка за заводa за отпадъци не е навременна, защото това се е случило още 2014 г.

17 Май 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Твърденията, че не е избрана точната площадка за заводa за отпадъци не е навременна, защото това се е случило още 2014 г. Това каза Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ по време на брифинг в отговор на БСП по темата за проекта за завод за отпадъци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички процедури по екологичното законодателство са проверени още в 2014 г., когато започва процедурата по ОВОС. В този смисъл твърденията, че не е избрана точната площадка може би не са навременни, като се има предвид, че това се прави още в началото на процедурата“, коментира Василева. Тя каза още, че целта на този проект е да осигури ползване на алтернативно гориво от „Топлофикация“ – София. „Затова интерпретираме поведението на колегите от БСП като пореден опит за саботаж на успешен европейски проект, признат от всички“, каза Василева. По думите ѝ решенията взимани дотук са взимани и с подкрепа на съветниците от БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивелина Василева, ГЕРБ: С манипулациите по проекта за завод за отпадъци БСП се опитват да омаловажат постиженията на правителството в деня, в който европейските лидери са в София

Ивелина Василева, ГЕРБ: С манипулациите по проекта за завод за отпадъци БСП се опитват да омаловажат постиженията на правителството в деня, в който европейските лидери са в София

17 Май 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. С манипулациите по проекта за завод за отпадъци БСП се опитват да омаловажат постиженията на правителството в деня, в който европейските лидери са в София. Това каза Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ по време на брифинг в отговор на БСП по темата за проекта за завод за отпадъци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Денят, в който европейските лидери са в София и взимат исторически решения, това е поредният опит на колегите от БСП да отклоняват вниманието, да омаловажават постиженията и успехите на българското правителство, председателстващо Съвета на ЕС. Бих казала, че това е рефлекс на колегите от БСП още от времето, когато Станишев береше макове по поляните на София“, каза Василева. По думите ѝ проектът за трета фаза на завода за отпадъци е може би най-успешният, многократно, оценяван от партньорите от ЕК за създаването на цялостна система за управление на отпадъците на територията на столицата. „Това е проект, който започна още 2010 г. и през 2015 г. бяха построени първите инсталации, които доказано носят ползи и на хората, и на околната среда. Това е проект, който от самото начало е подкрепян от ЕК и затова тя осигурява финансиране чрез ОП „Околна среда“, заяви Василева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Искаме заводът за преработка на отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите

Калоян Паргов, БСП: Искаме заводът за преработка на отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите

17 Май 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Искаме заводът за преработка за отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на брифинг в парламента във връзка с проекта за трета фаза на завода за преработка на битови отпадъци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Паргов заяви, че БСП не подкрепя поредната недомислица, която ГЕРБ прави в отчаян опит да намери решение. Паргов разкритикува и избраното място за изграждане на инсталацията - ТЕЦ – София. Според него това не е правилното място, заради екологията и напрежението, което се създава на всички 200 хил. души, които живеят в съседните квартали. "Ние взехме вече позиция и тя е тази инсталация да бъде изградена в село Яна до завода за преработка за отпадъци", каза той и поясни, че така ще отпадне напрежението, свързано със замърсяване на околната среда и ще се спестят транспортните разходи, от които изтичат милиони години наред. „На база на тези транспортни разходи, можем да построим не един, а два завода за отпадъци. По този начин ще спестим още едно замърсяване на София, свързано с фините прахови частици“, каза Паргов. Председателят на БСП – София поясни, ако мястото не бъде сменено, десетки камиони с твърдо гориво ще се преминават от централната част на София до ТЕЦ –София.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Групата на БСП в Столичния общински съвет иска да се отложи точката за третата фаза на завода за отпадъци и БЕХ да опрости част от задълженията на „Топлофикация“

Групата на БСП в Столичния общински съвет иска да се отложи точката за третата фаза на завода за отпадъци и БЕХ да опрости част от задълженията на „Топлофикация“

17 Май 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Групата на БСП в Столичния общински съвет иска да се отложи точката за третата фаза на завода за отпадъци и БЕХ да опрости част от задълженията на „Топлофикация“. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на брифинг в парламента във връзка с проекта за трета фаза на завода за преработка на битови отпадъци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Макар и в такъв европейски ден, темата е свързана с това как отстояваме европейските средства. Става въпрос за проекта „Трета фаза на завода за преработка на битови отпадъци“. Предстои след половин час Столичният общински съвет да разгледа доклад от г-жа Фандъкова, в който трябва да се вземе решение за поемане на заем в размер на 67 млн. евро, или 134 млн. лв. като част от съфинансиране на целия проект, който предстои да бъде реализиран“, каза Паргов.
Според него този заем 67 млн. евро ще натовари „Топлофикация“ и ще доведе до фалит на дружеството. „В момента имаме над 700 млн. задължения, те са основно към Българския енергиен холдинг (БЕХ) на една висока лихва. Този заем ще направи дружеството в невъзможност да извършва своята дейност и ще стигне до там да не може да изплаща заплати“, каза Паргов. Той предложи да се отложи точката и отново да се преразгледа рамката на проекта. „Второто решение - нека БЕХ да опрости част от дълговете на „Топлофикация“, защото във всичкото това време ще го плащаме ние, софиянци. ПП ГЕРБ, която счита себе си за отговорна и европейска партия, би трябвало да се вслуша в гласа на софиянци“, каза Паргов и поясни, че от БСП многократно са изразили съмнения в този проект и в бъдещето на „Топлофикация“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Информация за инсталацията на София за производство на енергия от отпадъци

Информация за инсталацията на София за производство на енергия от отпадъци

15 Май 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Информация за инсталацията на София за производство на енергия от отпадъци, предоставена от пресцентъра на Столична община.
Най-добрият град за живеене - Виена, изгаря битовите си отпадъци в три завода и произвежда от тях енергия за нуждите на гражданите. Първият завод за изгаряне на отпадъци е построен в центъра на Виена през 80-те години на миналия век. Работи и до момента и заради атрактивната си архитектура е една от забележителностите на града. Тя обработва 250 000 т. битови отпадъци, с което осигурява екологично чисто отопление за над 60 000 домакинства и електричество за над 50 000.
Копенхаген в момента завършва нова инсталация за производство на енергия от 400 000 т. отпадъци. Инсталацията ще захранва 160 000 жилища с топла вода и електричество и ще позволи вторично използване на 90% от металите, които попадат в смесените битови отпадъци. Съоръжението е проектирано от датската компания Рамбол. Проектът е част от плана на Копенхаген до 2025 г. да се превърне в първата столица в света с нулево въглеродно производство. Като атракция покривът на завода ще бъде превърнат в 600-метрова ски-писта, а на стените ще бъде построена най-високата стена за катерене.
Общо в Европа работят над 450 инсталации за производство на енергия чрез изгаряне на битови отпадъци. Най-много те са във Франция - 126, в Германия - 121, в Скандинавските държави – 85 и във Великобритания - 37.
Инсталациите за оползотворяване на отпадъци са най-екологичният и сигурен начин за управление на отпадъците. С масовото им използване в Европа в последните 20 г. технологиите и филтрите, които те използват се развиват дотолкова, че почти не произвеждат емисии. В Швеция, където 99% от битовите отпадъци се оползотворяват, инсталациите са не повече от 300 метра от жилищните райони.
Годишно в Европа над 90 млн. тона отпадъци се изгарят и по този начин се произвежда нисковъглеродна, евтина и надеждна енергия за домакинствата. Работещите инсталации в Европа могат да се осигурят изцяло нуждите от електричество и топлинна енергия на населението на Финландия, Дания и балтийските държави взети заедно.
С използването на отпадъците като ресурс за енергия само в Европа се спестяват над 25 млн. т. въглероден диоксид в атмосферата от изкопаемите горива, които отпадъците заместват. Техните системи за почистване на димните газове гарантират в пъти по-ниски емисии от тези на конвенционалните електро и топлоцентрали.
В същото време инсталациите за термична обработка на отпадъците намаляват до 90% депонираните отпадъци. Годишно в ЕС се депонират 62 млн. т. отпадъци. Депонирането е най-вредният начин за третирането им, както за здравето на хората, така и за природата. Освен че генерира метан, който е мощен парников газ, сметищата замърсяват почвата и подземните води за стотици години напред.
Благодарение на инсталациите за термична обработка на отпадъците Германия, Холандия, Австрия, Белгия, Дания и Швеция депонират едва 4% от отпадъците, които произвеждат. Всички те са въвели забрана за депониране на отпадъци.
Управление на отпадъците на София:
През 2017 г. в София са събрани и обработени 480 563 т. отпадъци. 84% от тях се рециклират и оползотворяват. От 2015 г. в София работят всички инсталации на интегрираната система за преработка на зелените, биологичните и битовите отпадъци на града. Благодарение на тях в момента София депонира едва 16% от отпадъците, които градът произвежда всекидневно. Само преди десетина години 100% от битовите отпадъци на София се депонираха, което е най-опасният и за хората, и за природата начин за изхвърляне на отпадъци.
Интегрираната система за преработка на отпадъците на София е проект, по който общината започва да работи активно още през 2005 г., когато сметището „Суходол“ е затворено, а градът изпада в криза с отпадъците. Като временно решение тогава започва балиране на отпадъци, за чието оползотворяване в други общини Столична община води тежки преговори и заплаща над 100 млн. лв.
Проектът за общински завод за отпадъците преминава през множество обсъждания и преработки за избора на площадки и технология. През 2010 г. и 2012 г. София печели европейско финансиране за изграждането на собствен завод за преработка на отпадъците. Заводът на София е най-големият подобен проект, реализиран от Европейската комисия по програмата “Околна среда”. Първите две фази са окончателно завършени през 2015 г., а заключителната третата фаза, която се разработва с подкрепата на ЕК и ЕИБ, остава за финансиране през настоящия програмен период.
Инсталацията на София за производства на енергия от РДФ-гориво:
През 2012 г. Европейската комисия одобрява избраната технология на софийския завод „с производство на РДФ-гориво“ и залага използването му като гориво за производство на енергия от „Топлофикация София“.
РДФ-горивото представлява предварително сепариран и третиран отпадък, от който са извлечени тежките метали, хлора и т.н. Съоръженията на завода за битови отпадъци предварително отделят всички материали, които могат да бъдат рециклирани. През 2017 г. за рециклиране са предадени над 12 500 т. стъкло, метал, пластмаса и хартия, извлечени от битовите отпадъци.
Процедурата за проектиране на инсталацията стартира през 2012 г., а през следващата година е подписан договор с проектанта Ramboll A/S, Дания. Компанията е четвъртата по големина в сектора, проектирала е над 130 подобни инсталации в над 35 страни в Европа, САЩ и Азия. Ramboll е одобрена след публичен конкурс по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие, в който участват 22 кандидата. Проектът е представен в София през 2014 г. и технологията е окончателно приета от голяма междуведомствена група. Изготвена е оценка на въздействието върху околната среда. Заедно с експертите от механизма на Европейската комисия JASPERS се подготвя апликационната форма за финансиране по оперативна програма „Околна среда“.
С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ-горивото се гарантира екологично, сигурно и трайно решение за отпадъците на София. Тя е завършващият трети етап на работещите инсталации за зелени, био и битови отпадъци.
Инсталацията на София ще произвежда топлинна енергия за 40 000 домакинства и електроенергия за 30 000 домакинства. В летните месеци топлата вода на всички абонати, които захранва ТЕЦ „София“, ще бъде осигурена изцяло от инсталацията за производство на енергия от РДФ. Капацитетът на съоръжението е 180 000 т. РДФ годишно, който се доставя единствено от съоръженията на столицата. В инсталацията не се допуска приемането и изгарянето на опасни отпадъци, като цялото количество РДФ се контролира още на входа на инсталацията.
Избор на технология за инсталацията:
Избраната технология отговаря на задължителното условие на Европейската комисия за „най-добра доказана технология“ – единствено за тези технологии комисията осигурява безвъзмездно финансиране. Следвайки правилата на най-добрите налични техники са разгледани и сравнени двете най-утвърдени и предпочитани технологии - технология за изгаряне на скара и изгаряне в кипящ слой. Избрана от експертите е технологията „скарно изгаряне“ заради нейните предимства при по отношение на вида РДФ и по-малкото летяща пепел в димните газове. Технологията „скарно изгаряне“ непрекъснато се усъвършенства с нови технически и иновативни решения, поради което тя е широко разпространена като доказана технология в над 450 подобни завода. Съоръженията гарантират най-високите екологични стандарти и най-висока степен на сигурност.
Със завършващата трета фаза София ще депонира под 10% от отпадъците, които градът произвежда, което отговаря на най-добрите европейски норми и цели. С инсталацията се осигурява сигурно управление и съхранение на опасни метали, които попадат в битовия отпадък.
Изборът на площадка на инсталацията:
Площадката на ТЕЦ “София” е избрана, за да може да се използва цялата налична техническата инфраструктура - топлопреносна мрежа, електроснабдителна мрежа, водопроводи и газопроводи, канализационна мрежа, транспортен достъп и градоустройствени ограничения. Този тип инсталации в Европа се изграждат в непосредствена близост до жилищните райони, което позволява използването на топлоенергията от гражданите. Екологичната оценка показва, че доставката на модифицирано гориво няма да има негативно влияние върху околната среда.
Пречиствателни съоръжения на инсталацията:
Оценката на експертите за очакваните емисии показва, че избраната технология осигурява съответствие на емисионните норми и покрива много по-високи и по-строги параметри за чистота на въздуха и околната среда.
От изключителна важност за София е, че новата инсталация ще замени стари производствени мощности на ТЕЦ „София“. По този начин емисиите на фини прахови частици на ТЕЦ „София“ се намаляват с 9,6%.
Пречиствателните съоръжения са водещите технологични компоненти. Инсталацията на София е проектирана с комплексна 4-степенна система за очистване на отработените газове. Тя включва третиране с активен въглен, натриева основа и амонячна вода; ръкавни филтри за отстраняване на фините прахови частици; мокър скрубер и утилизационна инсталация с кондензация за допречистване.
Горивна камера е оразмерена за пълно изгаряне на димните газове при минимална температура 850°С и минимален престой от 2 секунди за горивните частици при тази температура. Работната температура разгражда диоксините и фураните, чийто стойности са в пъти по-малки от тези, емитирани от дейности по горене в бита.
Системата за селективна некаталитична редукция в котела намалява концентрациите на NОх. Инсталацията е оборудвана и с комбинирана сухо-мокра система за очистване на димните газове с ръкавни филтри и реактор за впръскване на активен въглен и хидратна вар. По този начин се абсорбират киселинните съставки на димния газ (НСl, SО2 и НF), които се отделят като соли на калция, излишен варовик и летяща пепел. Впръскването на активен въглен води до абсорбция на живака, тежките метали и диоксините.
Ръкавните филтри отстраняват фините прахообразни частици хидратна вар и активен въглен.
За допълнително очистване на димните газове се монтира и мокър скрубер, който допречиства киселинните газове и фините прахови частици, абсорбирали тежки метали.
В края на веригата от пречиствателни съоръжения се инсталира кондензаторно стъпало, чрез което се възстановява топлоенергията чрез прехвърляне на топлина от кондензацията на водните пари в димните газове към топлофикационната система.
Допълнително се предвижда монтиране и на спомагателни горелки, които се задействат автоматично, когато температурата след последното подаване на въздух за поддържане на горенето, се понижи. По този начин се осигурява поддържането на минималната температурата по време на операциите по пускане и спиране на инсталацията.
За гарантиране на сигурното опериране на инсталацията са предвидени и системи за автоматично преустановяване на подаването на отпадъци.
При работата на инсталацията ще се генерират около 20% неопасни инертни отпадъци (в т.ч. дънна пепел) от входящия отпадък и от 4 до 6% опасни отпадъци. Предвижда се шлаката да се транспортира и депонира на депо за строителни отпадъци или да се предава за последващо третиране. Опасните отпадъци ще се транспортират до специално хранилище за опасни отпадъци в Германия.
Заедно с инсталацията се изгражда и мониторингова система, която следи изпълнението на всички задължителни технически параметри, условия за експлоатация и норми за допустими емисии. Всички данни за въздуха ще бъдат публично достъпни в реално време при непрекъснато измерване.
Финансови параметри на инсталацията:
Инвестиционна стойност на проекта е 157 538 011 евро без ДДС. От тях безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма “Околна среда” е 58,2% или 91,8 млн. евро. Собственият принос на София, в това число и заем от ЕИБ, е 41,8% или 65,7 млн. евро.
Параметрите на заема от ЕИБ е до 67 млн. евро за срок от 29 години. От тях 4 години са гратисен период, а 15 години е срокът за изплащане. Лихвата е фиксиран лихвен процент около 1,5%.
С използването на РДФ-горивото за производство на енергия се спестява 10% от природния газ, който използва Топлофикация-София. Това означава, че 65 млн. куб. м природен газ на година ще бъде заменен с безплатно за столичани гориво. По този начин се спестяват между 15 и 18 млн. евро годишно от природен газ и 5 млн. лв., които в момента се заплащат на циментовите заводи за оползотворяване на РДФ. Така цената на топлоенергията в голяма степен се стабилизира, тъй като цената на природния газ е основният ценообразуващ фактор.
Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката й са до 7 млн. евро на година.
Разделно събиране и рециклиране на отпадъци:
Съвременните система за управление на отпадъците съчетават рециклирането, оползотворяването и обезвреждането на отпадъци. Много от ежедневните отпадъци, които ние произвеждаме, са направени от смесени или замърсени материали, които не могат или е много трудно да бъдат рециклирани директно. Съществуват и такива, които не трябва да се рециклират. Затова рециклирането е важен етап от системите за управление на отпадъците, но не може да бъде единствен.
Инсталациите за изгаряне на преработените отпадъци не са конкурент на рециклирането. Те оползотворяват именно нерегулируемите и нерециклируеми отпадъци. Процесът на изгаряне почиства и отделя металите от смесените отпадъци, което прави възможно по-нататъшното им рециклиране. Останалите метали се извличат от дънната пепел и се използват отново основно в автомобилната промишленост. Минералната част на дънната пепел се използва като вторична суровина в строителството.
В София всички излезли от употреба електроуреди, текстилни отпадъци, батерии, опасни отпадъци, батерии, моторни масла могат да се предадат напълно безплатно за оползотворяване от гражданите. Опасните отпадъци от домакинствата, които се събират безплатно, са живак и живаксъдържащи уреди, лакове и бои, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, лекарства с изтекъл срок за годност.
Друг вид отпадъци, които се събират разделно, са едрогабаритните отпадъци (ЕГО) – това са тези, които гражданите изхвърлят основно при ремонт и подмяна на стари мебели и вещи. ЕГО се третират на специално депо за строителни отпадъци “Враждебна“ и от тях произвеждаме около 60 хил. т. фракция за строителството. Планира се изграждането на втора инсталация, която да третира останалите строителни отпадъци, които имат калорийна стойност за производство на РДФ.
Столична община въведе и разделно събиране на отпадъци от пепел и сгурия в районите, в които се използват преобладаващо дърва и въглища за отопление през зимния период.
В последните години София затвори депата в Суходол и Долни Богров и започна тяхната рекултивация. Общата площ на двете депа, които затворихме е 700 дка и тя ще бъде залесена и превърната в зелени площи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нилс Холм, фирма „Рамбол“: Инсталацията за RDF-отпадъци в столицата ще бъде от полза за софиянци, в световен мащаб подобни инсталации са 2000

Нилс Холм, фирма „Рамбол“: Инсталацията за RDF-отпадъци в столицата ще бъде от полза за софиянци, в световен мащаб подобни инсталации са 2000

15 Май 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Инсталацията за RDF-отпадъци в столицата ще бъде от полза за софиянци, в световен мащаб подобни инсталации са 2000. Това заяви пред журналисти Нилс Холм, представител на консултантската фирма „Рамбол“, ръководител на екипа, направил проучването за инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF - отпадък, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Работихме със Столична община в продължение на близо 5-6 години и сега сме на етап, на който трябва да се вземе едно съществено решение за изпълнението на проекта. Това е един проект, който е с много добро техническо изпълнение и отговаря изцяло за стратегията за управление на отпадъците на София. Ще бъде от полза за софиянци. Надяваме се, че ще осигурим европейско финансиране за проекта. Надяваме се това да се случи и това ще допринесе много за софиянци. През последни пет години имаме три такива инсталации, които са направени в Дания. В Европа може би са около 450 инсталации с подобна технология. В световен мащаб инсталациите са над 2000, които работят, подобно на тази, която предвиждаме за София“, за Холм. „Технологията, която сме предложили е ясно казано – най-добрата технология за този случай. Това е нашата силна препоръка. Ние работим с тази технология на редица места в световен мащаб“, обясни той. „Днес беше повдигнат въпросът дали газификацията може да бъде една технологична опция. Тази технология е добре известна, но тя е за едно хомогенно гориво, което е например биогаза или въглищата. И за едно гориво, което е с непостоянен състав, това решение – газификацията, би било голямо предизвикателство. В този случай не можем да препоръчаме решението за газификацията, защото в Европа няма действаща такава инсталация, която да е на RDF, обикновено са смесени с газ и има постоянство горивото“, каза още Нилс Хомс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нилс Холм, фирма „Рамбол“: С инсталацията за RDF-отпадъци в София икономическата полза е в размер на 127 млн. евро, а финансовата - 186 млн. евро

Нилс Холм, фирма „Рамбол“: С инсталацията за RDF-отпадъци в София икономическата полза е в размер на 127 млн. евро, а финансовата - 186 млн. евро

15 Май 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. С инсталацията за RDF-отпадъци в София икономическата полза е в размер на 127 млн. евро, а финансовата -186 млн. евро. Това заяви по време на заседание на екологичната комисия към Столичния общински съвет Нилс Холм, представител на консултантската фирма „Рамбол“, ръководител на екипа, направил проучването, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Във връзка с техническите варианти за инсталацията Холм коментира: „Този вид инсталация може да се определи от редица избори, които правим. Състои се от ключови инсталации, за всяка може да решите какъв избор да направите. Разгледали сме варианти за всеки един технически избор“.
„В момента изгарянето на този отпадък се извършва в циментови заводи, които са разположени от 110 до 450 км в страната. Ако Общината продължи да прилага така системата, трябва да продължи да плаща транспортните разходи плюс входната такса за самите циментови заводи, което става в момента. Ако сравните този проект с алтернативата да карате RDF към циментовите заводи, може да изчислите, че икономическата полза е в размер на 127 млн. евро, а финансовата полза е 186 млн. евро. От финансова и икономическа перспектива заключението е ясно“, поясни той.
„Изключително висока е енергийната ефективност. Спестяването от консумацията на природен газ ще е 63 хил. мегавата годишно. Производството на енергия ще се увеличи с 30 хил. МВтч електроенергия“, обясни Холм. По думите му от спестяванията на газта няма да има необходимост да се увеличава тарифата за потребителите. Във връзка с избора на площадка в „Топлофикация – София“, той заяви: „Възможността за взаимодействие със съществуващите съоръжение е много по-добра“.
Той уточни, че е разгледан и вариант за местоположение до завод за механично и биологично третиране. „В случая на изграждане на инсталацията до този завод ще има необходимост от 21-километров магистрален тръбопровод за свързване с „Топлофикация“, от гледна точка на разходи ще е доста скъпо“.
Той уточни, че проектът е икономически издържан и отговаря за стратегията на отпадъците. По думите му такива проекти се изпълняват без подкрепа на ЕС. „Вие имате една възможност, технологична, която се предлага - тя е модерна и се прилага в европейските градове“, коментира той и допълни, че ще бъде срамота ако сега на този етап не се възползваме от възможността.
„Препоръчвам да не се отклонявате. Тези заводи, които работят с газификация, работят в смесено изгаряне на въглища и биомаса. Резултатите, които дават за околната среда и енергийно - бих ви предложил да не се обърквате“, коментира той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоана Христова, зам.-кмет на София: С инсталацията за RDF-отпадъци ще намалеят фините прахови частици, азотните и въглеродните окиси

Йоана Христова, зам.-кмет на София: С инсталацията за RDF-отпадъци ще намалеят фините прахови частици, азотните и въглеродните окиси

15 Май 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. С инсталацията за RDF-отпадъци в София ще намалеят фините прахови частици, азотните и въглеродните окиси. Това каза зам.-кметът на София по направление „Зелена система, екология и земеползване” Йоана Христова, представяйки доклада на кмета на София Йорданка Фандъкова относно предложение за поемане на дългосрочен общински дълг и одобряване на документи, свързани с изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF - отпадък“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Кредитът, който общината ще вземе от ЕИБ за финансиране на инсталацията, ще бъде предоставен поетапно на „Топлофикация-София“. Срокът за проектиране е 36 месеца, срокът за отстраняване на дефекти е 24 месеца след въвеждане в експлоатация на обекта. Очаква се от инсталацията да има и екологични ползи, тъй като ще се намалят емисиите на въглеродни оксиди, азотни оксиди и фини прахови частици. Ще се намалят отпадъците, които са депонирани.
„Вярваме, че отпадъците, които не можем да рециклираме, ще отидат за оползотворяване в инсталацията“, заяви тя. По думите ѝ нивата на фините прахови частици ще намалеят с 9,6 %, което представлява 6,2 тона годишно, азотните окиси на „Топлофикация – София“ ще намалеят с 46,7 тона, а въглеродни оксиди - с 87, 2 тона на година .
Христова поясни, че в инсталацията трябва да се изгарят по 180 000 тона гориво от боклуци. По този начин ще се произвежда електроенергия за 25 000 - 30 000 домакинства, а топлоенергия за 30 000 - 40 000. Зам.-кметът каза още, че с инсталацията ще има възможност „Топлофикация-София“ да задържи цената на произвежданата енергия през всички сезони, като се намалят разходите на „Топлофикация - София".
Представен бе и доклад във връзка с отмяната на решение за даване на съгласие на Столична община и „Топлофикация София“ ЕАД да кандидатстват по процедура „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство но енергия в София с оползотворяване на RDF- трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община“, внесен от общинските съветници от „Политическа група 5“ – Светослав Витков, Симеон Славчев и Иван Велков.
Велков коментира, че мотивите за доклада са - липсата на абсолютен консенсус – обществен и политически; липсата на актуален и подробен анализ за всички технологични решения за оползотворяване на RDF от завода; недостъпната за всички заинтересовани страни информация; избраната площадка, въпреки че има алтернативи е предпочетен търсения енергиен ефект и генериране на допълнителен трафик с RDF, който ще се движи в града.
Велков заяви, че предлагат създаване на работна група с общински съветници и експерти, които да проучат всички възможности за RDF и след това консенсус да се реализира третата фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община.
Агенция „Фокус“ припомня: Обектът е третата фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община. През първата фаза бяха изградени инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и депо „Садината“. При втората фаза беше изграден заводът за отпадъци с производство на RDF фракция, където могат да се произвеждат 180 хил. тона RDF годишно. Предвидено е в третата фаза, инсталацията за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF-отпадък да бъде построена на площадка на „Топлофикация" в района на Централна гара. Стойността на проекта е близо 157.54 млн. евро без ДДС - 98.8 млн. евро от европейските фондове и 67 млн. евро. заем на общината от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.