НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мариана Кукушева, НБСХС: Инициативата „Хлябът е“ цели да стане част от учебния план за следващата 2019 година

Мариана Кукушева, НБСХС: Инициативата „Хлябът е“ цели да стане част от учебния план за следващата 2019 година

17 Май 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Инициативата „Хлябът е“ цели да стане част от учебния план за следващата 2019 година. Това съобщи за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева по повод професионалния им празник. Тя добави, че съвместно със специалисти по хранене, диетолози и квалифицираните кадри, ще разговарят в „Часът на класа“ с ученици, за да знаят и научат за хляба, колко е важен и защо го наричаме насъщен. „Надяваме се след три години да е факт и изискването – задължителна реализация в бранша, ако учениците не продължават образованието си в рамките на 3 - 5 години, за да не създаваме кухи системи за източване на обществени средства. Освен това Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите ще създаде регистър на обучените кадри да бъдат сладкари и пекари с идеята да знаят как се разходват обществени средства и как се реализират кадрите след това, за да се установят порочните практики, познати в много държави“, коментира Марияна Кукушева. Тя каза още, че с решение на МОН и личната намеса на министър Красимир Вълчев, на зам.-министър Таня Михайлова и Деница Николова – професията Хлебар е в плана за защитени професии, което означава, че паралелките, които се откриват ще бъдат специално финансирани, а обучаващите се ще получават държавни стипендии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариана Кукушева, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Енергията на българските хлебари може да направи хляба на българина по-сладък в утрешния ден

Мариана Кукушева, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Енергията на българските хлебари може да направи хляба на българина по-сладък в утрешния ден

17 Май 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. На този празник нека още веднъж повярваме, че енергията, която имат българските хлебари може да промени много нагласи в обществото и да направи хляба на българина по-сладък в утрешния ден. Това каза за Агенция „Фокус“ Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, по повод Професионалния празник на хлебарите. Кукушева отбеляза, че с различни събития в много градове от страната българските хлебари ще почетат своя празник. „Ще бъдат извършвани водосвети, ще се освещават хлябове и ритуални пити. Фолклорни ансамбли ще правят възстановки на определени ритуали при отглеждане на пшеницата и замесване на хляба. В София, съвместно със Столична община и с омбудсмана Мая Манолова, е организиран водосвет в 16.00 часа в храм „Света Неделя“. За 28-а година камбаните ще бият за здраве и берекет, за благословията на хляба, който неуморно създаваме всеки ден“, разказа Кукушева, като допълни, че по традиция се очаква в отбелязването на празника да се включат много хора от цялата страна. „Празникът не е свързан със създаване на някакви по-специални нагласи, а по-скоро е с благодарност, смирение и вяра в бъдещето. Осветените хлябове и тестени изделия, ще бъдат дарени на дома за стари хора в квартал „Овча купел“ в София с идеята да споделим и да дарим това, което правим денонощно, всеки ден“, каза още Кукушева. „Днешният празник съвпада със Спасовден или Възнесение Христово. Възнасянето на Христос 40 дни след неговото Възкресение, е символа на възнасянето на хляба и преклонението пред него“, отбеляза тя. „Посланието, което искаме да изпратим към всички потребители, е да помнят, че никой не е по-голям от хляба и никоя друга храна не може да замести хляба в здравословното хранене. Той затова е насъщен, защото присъства всеки ден на нашата трапеза. Към него трябва да посягаме с чисти ръце и с още по-чисти помисли и да не забравяме, че символът на живота всъщност е хлябът. Той е обединителят на всички хора по света, независимо от религия, етнос, социално положение, професионална реализация“, каза още Мариана Кукушева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.