НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Екатерина Захариева: Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани преди присъединяването им към ЕС

Министър Екатерина Захариева: Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани преди присъединяването им към ЕС

17 Май 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани преди присъединяването им към ЕС. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Много често и самите приятели от Западни Балкани задават въпроса, защо като че ли по-бавно вървят. Има държави, които са скептични за присъединяване през 2025 г. и си мисля, че една от основните причини е, че всички държави от ЕС, включително и България, искат тези държави да покажат, че могат първо да решат проблемите си, да постигнат компромис. Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани – т.е. отговорното отношение и културата на компромисите трябва да се покажат преди членство. И това е неизменно условие по пътя на присъединяване. За да може всички лидери на ЕС да са убедени, че когато седнат на масата по темите, които са важни за всички, можем да постигаме компромиси независимо, че имаме различни мнения по някои теми“, коментира още тя.
Захариева посочи, че 15 години след срещата в Солун три държави са се присъединили към Европейския съюз, а четири са със статут на кандидат. „Още берем плодовете от Солун и усещаме последиците и същото ще стане и със София. Какво ще се случи при нас – ще се потвърди европейската перспектива в декларация от 28 лидери така, че да е неотменима. Ще се приеме и Софийски дневен ред с шест сфери на взаимодействие, на помощ от ЕС и на сътрудничество, които ще подпомогнат по-бързия процес по присъединяване на страните от Западните Балкани“, обясни външният министър.
„Трябва да покажем, че можем да се помиряваме и че можем да решаваме проблемите си, ако искаме присъединяване. Ние можем да ги подпомагаме, но те сами трябва да се помирят. Всички искат да са част от общ пазар за свободно движение и с общо законодателство, но като искаш да си част от тази общност, трябва да можеш да се помириш вътре в държавата си. За това тази среща е историческа – защото тя подпомага това сближаване. Когато те видят ясните проекти по Софийския дневен ред, ще видят, че има защо да направят компромиси“, обясни още тя.
Захариева посочи, че двамата министри на Македония и Гърция водят много интензивни разговори. „Толкова интензивни не са били от 12 години, и се надявам днешната среща да ги доближи до намиране на компромисно решение“, коментира тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Лидерите на ЕС са единни, че Европа ще остане в сделката с Иран и че никой не иска война със САЩ

Министър Екатерина Захариева: Лидерите на ЕС са единни, че Европа ще остане в сделката с Иран и че никой не иска война със САЩ

17 Май 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Лидерите на ЕС са единни, че Европа ще остане в сделката с Иран и че никой не иска война със САЩ. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
Тя посочи, че три са били точките, които вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предложил на лидерите – дигиталният дневен ред, Иран и плана за ядрено разоръжаване и търговските отношения на САЩ и ЕС. „И както той правилно каза вчера, всъщност всичките теми, които лидерите ще обсъждат в София, са всъщност с глобални измерения. Защото от години говорим ,че Европа трябва да положи усилия, за да придобие отново ролята си на най-голямата икономика в света, че трябва да създадем умения у младите хора, които да отговарят на развитията на технологиите, че трябва да създадем общия дигитален пазар и всички да го подкрепяме. Звучи страхотно, а в същото време има още отворени досиета, които трябва да приключват до края на мандата на тази комисия, за да можем да напреднем. Темата с Иран и излизането на САЩ от споразумението е изключително важна тема, но лидерите останаха единни и това, което решиха, е, че ще Европа ще остане в сделката с Иран, докато Иран продължава да я изпълнява“, каза още Захариева и посочи, че няма информация след 11 доклада на проверките от Международната организация за ядрено оръжие, че Иран не я изпълнява.
„Фактът, че срещата продължи повече от четири часа с тези тежки теми за мен е абсолютно позитивен и показва, че сме единни по тях, защото има вечери, които се превръщат в закуски. Защото отношението ЕС – САЩ засяга всяка една от тези държави. А никой не иска война със Щатите. Разбраха се Комисията да продължава преговорите със САЩ, но фактът, че всичките 28 държави застават зад нея я прави много по-силна“, коментира външният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.