НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мариана Кукушева, НБСХС: Професията хлебар влезе в Наредбата за защитени професии с решение на Министерството на образованието

Мариана Кукушева, НБСХС: Професията хлебар влезе в Наредбата за защитени професии с решение на Министерството на образованието

17 Май 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. С решение на Министерството на образованието професията хлебар влезе в Наредбата за защитени професии. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя допълни, че по този начин паралелките, които ще се откриват за тази професия ще бъдат специално финансирани, а обучаваните ще получават държавни стипендии. Кукушева очаква след 3 години да е факт изискването за задължителна реализация в бранша, ако младите хора не продължават образованието си, за да не се създават "кухи системи за източване на обществени средства". "Освен това НБСХС ще създаде регистър на всички кадри, обучени да бъдат сладкари и пекари. Идеята е да се знае как се разходват обществени средства и как се реализират кадрите след това", допълни Кукушева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариана Кукушева, НБСХС: Инициативата „Хлябът е“ цели да стане част от учебния план за следващата 2019 година

Мариана Кукушева, НБСХС: Инициативата „Хлябът е“ цели да стане част от учебния план за следващата 2019 година

17 Май 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Инициативата „Хлябът е“ цели да стане част от учебния план за следващата 2019 година. Това съобщи за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева по повод професионалния им празник. Тя добави, че съвместно със специалисти по хранене, диетолози и квалифицираните кадри, ще разговарят в „Часът на класа“ с ученици, за да знаят и научат за хляба, колко е важен и защо го наричаме насъщен. „Надяваме се след три години да е факт и изискването – задължителна реализация в бранша, ако учениците не продължават образованието си в рамките на 3 - 5 години, за да не създаваме кухи системи за източване на обществени средства. Освен това Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите ще създаде регистър на обучените кадри да бъдат сладкари и пекари с идеята да знаят как се разходват обществени средства и как се реализират кадрите след това, за да се установят порочните практики, познати в много държави“, коментира Марияна Кукушева. Тя каза още, че с решение на МОН и личната намеса на министър Красимир Вълчев, на зам.-министър Таня Михайлова и Деница Николова – професията Хлебар е в плана за защитени професии, което означава, че паралелките, които се откриват ще бъдат специално финансирани, а обучаващите се ще получават държавни стипендии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.