НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: 2025 година е само индикативна дата за влизане на страните от Западните Балкани в ЕС

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: 2025 година е само индикативна дата за влизане на страните от Западните Балкани в ЕС

17 Май 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. 2025 година е само индикативна дата за влизане на страните от Западните Балкани в ЕС. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ Андрей Ковачев. Той каза още, че в групата на Eвропейската народна партия постоянно се засяга въпросa за Западните Балкани. Ковачев допълни, че групата на ЕНП е една от партиите, която най-често застъпва темата за региона в ЕП. „Отблокирането на страни като Македония, Косово и Босна и Херцеговина е важно, за да продължат напред към европейската интеграция. Добре е това да стане възможно най-скоро", каза още Ковачев. „2025 година е индикативна дата, която по никакъв начин не е гаранция за нито една от страните за Западните Балкани. От тях зависи дали ще се справят с този процес. Черна гора е най-напред по отношение на преговорните главите, които са затворили и за момента има най-добри шансове за присъединяване през 2025 г.“, каза още той.
Андрей Ковачев допълни, че всичко зависи както от самите страни, така и от ЕС. Също така от това до каква степен днес ще могат да се обединят страни като Франция и Германия около идеята, че това е добре за целият ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани преди присъединяването им към ЕС

Министър Екатерина Захариева: Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани преди присъединяването им към ЕС

17 Май 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани преди присъединяването им към ЕС. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Много често и самите приятели от Западни Балкани задават въпроса, защо като че ли по-бавно вървят. Има държави, които са скептични за присъединяване през 2025 г. и си мисля, че една от основните причини е, че всички държави от ЕС, включително и България, искат тези държави да покажат, че могат първо да решат проблемите си, да постигнат компромис. Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани – т.е. отговорното отношение и културата на компромисите трябва да се покажат преди членство. И това е неизменно условие по пътя на присъединяване. За да може всички лидери на ЕС да са убедени, че когато седнат на масата по темите, които са важни за всички, можем да постигаме компромиси независимо, че имаме различни мнения по някои теми“, коментира още тя.
Захариева посочи, че 15 години след срещата в Солун три държави са се присъединили към Европейския съюз, а четири са със статут на кандидат. „Още берем плодовете от Солун и усещаме последиците и същото ще стане и със София. Какво ще се случи при нас – ще се потвърди европейската перспектива в декларация от 28 лидери така, че да е неотменима. Ще се приеме и Софийски дневен ред с шест сфери на взаимодействие, на помощ от ЕС и на сътрудничество, които ще подпомогнат по-бързия процес по присъединяване на страните от Западните Балкани“, обясни външният министър.
„Трябва да покажем, че можем да се помиряваме и че можем да решаваме проблемите си, ако искаме присъединяване. Ние можем да ги подпомагаме, но те сами трябва да се помирят. Всички искат да са част от общ пазар за свободно движение и с общо законодателство, но като искаш да си част от тази общност, трябва да можеш да се помириш вътре в държавата си. За това тази среща е историческа – защото тя подпомага това сближаване. Когато те видят ясните проекти по Софийския дневен ред, ще видят, че има защо да направят компромиси“, обясни още тя.
Захариева посочи, че двамата министри на Македония и Гърция водят много интензивни разговори. „Толкова интензивни не са били от 12 години, и се надявам днешната среща да ги доближи до намиране на компромисно решение“, коментира тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.