НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Express: Лидерите на Лигата в Италия предупреждават Франция „да си гледа работата“

Daily Express: Лидерите на Лигата в Италия предупреждават Франция „да си гледа работата“

23 Май 2018 | 04:30 | Агенция "Фокус"
Рим/Париж. Лидерите на Лигата в Италия предупреждават Франция „да си гледа работата“ на фона на предупреждения от френския финансов министър за стабилността на еврозоната, пише британският вестник Daily Express.
Финансовият министър на Франция Бруно льо Мер призова лидерите на новата евроскептична коалиция в Италия да продължат усилията за редуциране на гигантския дълг на страната съгласно фискалните правила на Европейския съюз.
Лидерът на Лигата Матео Салвини написа в социалната мрежа „Туитър“ :
„Френски министър „предупреди“ бъдещото правителство – не променяйте нищо или ще имате проблеми. Още една неприемлива намеса в чужда територия. Аз не призовах хората да гласуват за да продължа да вървя по пътя към бедността, нестабилността и имиграцията – Италианците на първо място!“
Льо Мер заяви в интервю пред няколко френски медии:“ Ако новото правителство поеме риска да не спазва задълженията за дълга и дефицита, чистата банкова система и финансовата стабилност ще бъде заплашена цялата Еврозона“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕС: Италия трябва да следва отговорна бюджетна политика

ЕС: Италия трябва да следва отговорна бюджетна политика

22 Май 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Италия трябва да се стреми да следва „отговорна" бюджетна политика. Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за еврото - Валдис Домбровски, в интервю, публикувано в момент, в който в Рим се оформя крайнодясна коалиция, предава AFP.
„Ние считаме, че е важно италианското правителство да остане в курса на провеждането на отговорна бюджетна политика", заяви Домбровски пред германското икономическо издание Handelsblatt, припомняйки, че Италия има втория най-голям държавен дълг в еврозоната след Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Стана ясна номинацията за премиер в Италия

AFP: Стана ясна номинацията за премиер в Италия

21 Май 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Рим. Стана ясно предложението за бъдещ премиер на коалиционното правителство, съставено от популистката партия „Пет звезди“ и крайно-дясната Лига, предава AFP.
За премиер е предложен малко известния 54-годишен адвокат Джузепе Конте. Кандидатурата му е представена на италианския президент Серджо Матарела.
„Конте е експерт в опростяването, премахването на бюрократичните процедури и подреждането на административната машина , което е и основното искане на бизнеса“, казва за него лидера на Лигата Матео Салвини.
Конте е от екипа на лидера на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо.
Президентът Матарела не е обявил дали ще подкрепи кандидатурата му.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Партиите в Италия се спряха върху избор за министър-председател

AFP: Партиите в Италия се спряха върху избор за министър-председател

20 Май 2018 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Рим. Лидерът на италианската партия „Лига“ Матео Салвини обяви в неделя, че е постигната договорка с партията „Движение пет звезди“ за номинация за министър-председател на страната, предава AFP.
Салвини заяви, че споразумението включва и изборите за министри.
„Постигнахме споразумение за премиера и министрите на правителството и се надяваме, че никой няма да наложи вето върху избора, който представлява волята на мнозинството италианци“, заяви Салвини, допълвайки че нито той, нито лидерът на „Движение пет звезди“ Луиджи ди Маджо ще заеме поста на министър-председател.
Двете партии съобщиха новината преди срещата си с президента на Италия Серджо Матарела в понеделник, 21 май.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брюно льо Мер: Стабилността на Еврозоната ще бъде заплашена, ако Италия наруши ангажиментите си

Брюно льо Мер: Стабилността на Еврозоната ще бъде заплашена, ако Италия наруши ангажиментите си

20 Май 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Париж. Министърът на икономиката на Франция Брюно льо Мер предупреди, че стабилността на Еврозоната ще бъде заплашена, ако новото популистко правителство на Италия наруши финансовите си ангажименти, предава AFP.
„Ако новото правителство предприеме риска да не уважи ангажиментите си по дълга и дефицита, а и не прочисти банките си, цялата финансова стабилност на еврозоната ще бъде заплашена“, заяви Льо Мер в коментар пред местна телевизия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В програмата на новото италианско правителство не е заложено излизане от еврозоната

AFP: В програмата на новото италианско правителство не е заложено излизане от еврозоната

18 Май 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Рим. В съвместната правителствена програма на движението „Пет звезди“ и крайнодясната партия „Лигата“, публикувана в петък, не се споменава излизане на Италия от еврозоната, но се отхвърля политиката за строги икономии, предава AFP.
„Действията на правителството ще бъдат насочени към програма за намаляване на държавния дълг не чрез приходи, основани на данъци и строги икономии, политики, които не са постигнали целта си, а по-скоро чрез увеличаване на БВП чрез съживяване на вътрешното търсене“, се казва в програмата на новото италианско правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Антисистемните партии в Италия поискаха повече време за съставяне на правителство

The Wall Street Journal: Антисистемните партии в Италия поискаха повече време за съставяне на правителство

15 Май 2018 | 00:57 | Агенция "Фокус"
Рим. Двете големи антисистемни партии „Движение 5 звезди“ и „Лигата“ поискаха повече време, за да завършат своя пакт за сформиране на управляваща коалиция и намиране на име за министър-председателското място, по този начин забавяйки сформирането на ново правителство, пише The Wall Street Journal.
„Движение 5 звезди“ и „Лигата“ са заключени в разговори за сформиране на ново правителство повече от два месеца след парламентарните избори. През уикенда, двете партии постигнаха широко политическо споразумение за ново правителство, въпреки че някои политически различия изплуваха в понеделник.
Двете партии все още преговарят за това кой ще е министър-председателят на коалиционното правителство. Лидерите на двете партии – Луиджи ди Майо (5 звезди) и Матео Салвини (Лигата) – се съгласиха да намерят трета фигура, която да подхожда и на двете групи.
Някои членове на двете групи изразиха надежда, че ще бъде представено име за поста на министър-председател в понеделник, когато Ди Майо и Салвини се срещнаха с президента на Италия Серджо Матарела, за да му докладват за прогреса в разговорите си. Вместо това, двамата лидери помолиха Матарела за повече време.
„Ние изразихме нуждата си от още няколко дена пред президента, за да завършим преговорите за правителствена програма и най-накрая да дадем на нашата страна правителство на промяната“, заяви Луиджи ди Майо пред репортери след срещата с президента.
Президентът на Италия даде поисканите дни на двете партии, за да изгладят различията си.
Ако преговорите се провалят, това би изпратило Италия в нови избори, само два месеца след изборите през март.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Италия може да взриви Европа, която познаваме

Politico.eu: Италия може да взриви Европа, която познаваме

14 Май 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Рим. Докато новите лидери в Италия работят през уикенда, за да постигнат коалиционно споразумение – след немалко време, някои биха могли да добавят, два месеца след изборите - институциите на ЕС и Брюксел са в състояние на повишена тревога.
Правителство на партията „Пет звезди(бунтари в прожекторите на медиите) и Лигата (крайно дeсни) заедно или по някакъв начин самостоятелно е безпрецедентно. Никога преди не се е случвало в някоя от шестте страни-основателки на ЕС,най-малкото една от водещите страни, партии, които са дълбоко скептични към ЕС, да грабнат юздите на властта. Ако това се случи, последиците за Италия и ЕС могат да се усещат месеци и години напред.
Но предястието е сервирано. Изненадващ изборен резултат, който измести по-традиционните леви и десни партии в Италия и катапултира тази странна двойка в светлината на прожекторите, обърква европейската политика по неочаквани начини.

Европейската реформа е мъртва, да живее ...

Ако елитът на ЕС разбра едно нещо от Брекзит, то е че ЕС трябва да се промени. Две години по-късно съгласието приключва. Италия е готова да бъде гвоздеят в ковчега - или, може би по-малко вероятно, доза адреналин.
Доналд Туск, който ръководи Европейския съвет, направи опит с Братиславската декларация и Пътната карта, приети през септември 2016 г. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер спечели благодарности за неговата Бяла книга "Бъдещето на Европа" 2017, но те затихнаха след шест месеца, когато той предложи конкретен план, който не е споменат в тази Бяла книга. Еманюел Макрон се опита да задвижи традиционния френско-германски мотор за реформи в ЕС и продължи да настоява за тях в изказването си, когато прие наградата "Карл Велики" тази седмица. Но френският президент се оказа блокиран от забавянето след германските избори, а след това и от правителството в Берлин, алергично към идеи като общ финансов министър на Еврозоната.
Освен напускането на Обединеното кралство, Испания се забърка в собствената си каталунска конституционна криза, а Полша затъна до шия в критики от Брюксел за върховенството на закона и остава само Италия, за да помогне да потръгнат нещата. Партията „Пет звезди“ се представят като реформатори в ЕС. Ако останат верни на това обещание, това ще бъде приятна изненада за Туск, Юнкер и компания. Вероятността е по-голяма обаче Италия да не може да изгради своя вътрешен консенсус, да не говорим за европейския, и по този начин да затвори вратата за реформите на ЕС преди 2020 г.

Сбогом, eвро...?

Шансовете на Италия да се откаже от еврото са слаби. Италианският президент Серджо Матарела заяви, че ще изхвърли всяко правителство, което поставя въпроса за членството в Еврозоната. Както партията „Пет звезди“, така и Лигата са намалили своята евроскептична реторика от преди изборите в различна степен.
Напускането на Еврозоната от Италия едва ли е на масата. Бепе Грило, основателят на „Пет звезди“, миналата седмица съживи идеята за референдум за членството на Италия в Еврозоната. В крайна сметка това е в ДНК-то на партията - и всички знаем какво обикновено се случва, когато в ЕС отиват на референдум (вж. Франция и Холандия през 2005 г., Ирландия през 2008 г., Великобритания през 2016 г.,изберете си година заДания).
Високият дълг на Италия, ниският растеж и ужасната демография я правят неравностойна в еврозоната, доминирана от северните икономически сили. Ако не друго, то спекулациите за намеренията на всяко правителство с участието на „Пет звезди“ в него едва ли помагат да се засили доверието на инвеститорите в Италия.

Новото проруско правителство в ЕС

Когато Унгария (отдясно) или Гърция (отляво) ухажват президента Владимир Путин или руски пари се перат през Кипър, има раздразнение в Брюксел, но и малко страх, че четиригодишното европейско единство на Украйна или политиката на санкции срещу Русия може да се пропукат.
Ще бъде различна игра обаче, ако Русия се сдобие с първия си голям приятел в Европейския съвет (да не говорим за Г-7 и НАТО). Лигата, която има споразумение за сътрудничество с управляващата партия на Русия, почти сигурно е трън в единството на Брюксел. Новият правителствен екип едва ли ще има притеснения за подкопаването на усилията на сънародничката си Федерика Могерини, главен дипломат на ЕС и социалист.

Неодобрение към ЕС

Успехът на тези две партии води до промяна на настроението сред италианците. Това е особено вярно за младите. В анкета от 2017 г. малко над половината от хората под 45 години заявиха, че ще гласуват да напуснат ЕС, ако Италия проведе референдум за членство в ЕС (докато 68% от анкетираните над 45-годишна възраст подкрепиха пребиваването си в блока).
Младите гласоподаватели в Италия имат само спомени за икономическа стагнация и криза. Докато вътрешната политика и финанси могат да бъдат обвинявани за голяма част от това, тежката ръка на ЕС често присъства като причинител на проблемите.
"Европейският проект загуби способността си да отговори на очакванията на голяма част от населението", каза италианският президент Серджо Матарела на конференция на Европейския университетски институт тази седмица.
Докато критикува собствените си съграждани, че търсят "убежище в чисто вътрешно измерение, подхранвайки илюзията, че техните проблеми могат да бъдат решени само на национално равнище", той призна, че посланията на ЕС просто не работят.
Брандо Бенифеи, лявоцентристки италиански евродепутат, каза, че част от платформата на „Пет звезди“ е тяхното предложение за радикална реформа на ЕС: "Те представляват италианската версия на Еманюел Макрон. Посланието към Европа е, че ЕС ще трябва да промени темпото си на реформи, ако не иска Италия да се превърне в тенденция. "

Сбогом на добрия стар дясноцентризъм.

Европейската народна партия (ЕНП) е лицето на основния европейски център за 40 години и най-голямата партия в продължение на 20 години. Почти е сигурно, че ще стане първа в изборите за Европейски парламент и през 2019 г.
Един от ключовете за успеха на ЕНП - че тя работи като голяма шапка - започва да се превръща в отговорност.
Вътрешното напрежение се засилва по отношение на продължаващото членство на партията на унгарския премиер Виктор Орбан, който ръководи атаката срещу миграцията в същата група в която е и Ангела Меркел, настояваща за открити граници. Силвио Берлускони, който някога е бил толериран в ЕНП заради способността му да печели избори, сега се разглежда като причина за следващото голямо главоболие на ЕС, след като даде зелена светлина тази седмица за коалиционно правителство на партията „Пет звезди“ и Лигата.
Центристките съюзници на Макрон са склонни да се възползват от тези разделения, за да отслабят, вероятно да разделят ЕНП преди изборите през 2019 г. Политиката на Италия може да помогне там. Това се случва паралелно с предстоящата катастрофа, която ще се разиграва на живо сред европейските социалисти, влизащи в изборния сезон след неуспехите си в Германия, Франция и Италия.
Има и един друг начин, по който италианската политика може да промени Брюксел - ако Берлускони успее да привлече дългогодишния си съюзник Антонио Таяни, председателт на Европейския парламент обратно у дома, за да спаси Форца Италия от изчезването й в сянката на Салвини, ще има по-нататъшно разместване на водещите европейски постове.

Новото нормално е популизмът в Европа

Успехът или провалът на италианското популистко-националистическо правителство ще има основно влияние върху резултатите на евроскептичните партии в изборите за Европейски парламент през 2019 г.
След като Партията на независимостта от Обединеното кралство излезе от картината, водещите евроскептици като Марин льо Пен се опитват - досега без успех - да обединят своите колеги ероскептици под едно знаме.
Това показва, че всяко евроскептично италианско правителство би се превърнало де факто в лицето на евроскептичните сили в изборите през 2019 г.
Ако това правителство успее, другите евроскептици ще спечелят, като излагат на риск проевропейското центристко парламентарното мнозинство. В Европарламента, разделен между центристките и евроскептичните партии, Зелените и крайно левите партии ще бъдат ключови играчи.
От друга страна, ако едно ново италианско правителство не успее, групите против ЕС ще се борят да мобилизират всеки, но не и техните основни поддръжници, а центристкото мнозинство ще бъде сигурно.

Нека да сме сигурни

Италианците отдавна се оплакват, че останалата част от Европа не взема Италия толкова на сериозно. Пазарите отхвърлиха заплахата от референдума на Грило и нарастващите перспективи за тази историческа коалиционна сделка. Дисфункцията в Италия едва ли е нова история. И с изключение на този човек на име Бенито (Мусолини – бел.ред), никой скорошен лидер в Рим никога не е доказал, че може да се наложи над скърцащата държава и население, което е привикнало я заобикаля. Това дуо разруши политиката, която Италия познава от началото на 90-те години, но те все още трябва да докажат, че могат да управляват по начин, който ще промени Италия и Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Партиите в Италия  се разбраха за правителство и избор на премиер

AFP: Партиите в Италия се разбраха за правителство и избор на премиер

14 Май 2018 | 00:17 | Агенция "Фокус"
Рим. Партиите в Италия се разбраха за правителство и избор на премиер, предава AFP.
Лидерите на партията „Пет звезди“ Луиджи ди Маджо и на крайно дясната Лига Матео Салвини са информирали италианския президент Серджо Матарела в неделя, че са постигнали договореност за представяне на правителствена програма и номинация на кандидат за министър-председател.
Луиджи ди Маджо е провел кратък разговор с президента,за да „му съобщи, че те са готови от понеделник да представят всичко, включително името на премиера“.
Матео Салвини е обявил, че „кандидатът за премиер ще бъде политик, а не технократ“. Той няма да е представител на нито една от партиите, участващи в коалицията.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Италия е близо до формиране на правителство

The Guardian: Италия е близо до формиране на правителство

13 Май 2018 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия е близо до формиране на правителство от радикалната партия „Пет Звезди“ и крайно дясната Лига, пише британският вестник The Guardian.
Изданието пише, че когато италианците са застанали пред урните в началото на март, те са отправили категорично послание, че е време партиите, които доминират в политиката от 90-те години на миналия век да освободят сцената.
Повече от 50 процента от избирателите подкрепиха двете партии – бунтарите от „Пет звезди“ и крайно дясната Лига, наследник на Северната лига
След около два месеца те са на път да съставят коалиционно правителство , което да скъса с центристката политика на досегашните управляващи. Очаква се решението на двете партии да бъде обявено в неделя.
„Италианският народ иска това правителство. Те искат нещо ново и аз мисля, че италианският президент Серджо Матарела разбира това“, заявява професор Матиа Дилети от Университета „Сапиенца“.
Лидерите на двете партии – Матео Салвини ( на Лигата) и Луиджи ди Майо (на партия „Пет звезди“), които в продължение на два месеца си разменяха обиди, сега работят върху общ политически документ, който да предложат на президента в неделя.
Ди Майо казва, че са направени „значителни стъпки напред“ по политическата програма. Все още не е ясно кой ще е следващия премиер. Във всеки случай това трябва да е някой, който да има предвид предупреждението на Матарела в четвъртък срещу оттегляне от Европа. „Пет звезди“ смекчиха позицията по отношение на Европейския съюз, казвайки, че искат да започнат дискусии за „някои договори“.
„Ако те не успеят да излъчат премиер, то Матарела ще им помогне, макар и политическата ситуация да е безпрецедентна за Западна Европа. Президентът умее да управлява подобни ситуации и ще иска да успокои Европа, че системата работи“, продължава Дилети.
Ако разговорите се провалят и двете партии искат незабавни нови избори. Може да дойде и реда на четирикратният премиер Силвио Берлускони. Съдът в Милано вдигна забраната той да заема политически постове.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Политическа сделка в Италия може да доведе до формирането на първото изцяло популистко правителство в Западна Европа

The Washington Post: Политическа сделка в Италия може да доведе до формирането на първото изцяло популистко правителство в Западна Европа

11 Май 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Рим. Двете най-големи италиански популистки политически партии преговаряха в четвъртък, за да формират правителство, което би съчетало елементите на евроскептицизма и крайно-десния протекционизъм и би поставило Италия в челните редици на бунта на този континент срещу стария политически ред, пише американското либерално издание The Washington Post.
Преговорите между Движението „Пет Звезди“ и „Лигата“, двете партии, които получиха най-много гласове на парламентарните избори през март, белязаха внезапно отпушване след два месеца на политически застой. Но препятствията остават и двете партии може да се нуждаят от още няколко дни, за да отстранят различията си, сред които е персоната на следващия министър-председател, коментира вестникът.
Ако все пак сделка бъде постигната, пише „Уошингтън поуст“, това ще направи Италия първата държава от ядрото на Западна Европа, в която се формира изцяло популистко правителство – такова, ако това, разбира се, се случи, което иска да приближи страната към Русия, да приеме много по-твърда позиция срещу мигрантите и да се сражава срещу някои от рестрикциите в бюджета на Европейския съюз. Подобно правителство ще е също и изпитание за това, колко добре бунтовните политици могат да управляват държава, която от две десетилетия е в тежка икономическа стагнация и е подложена на бежанска атака.
„Сега ще се движим, колкото е възможно по-бързо, към това да дадем правителство на Италия“, заяви лидерът на Движение „Пет Звезди“ Луиджи ди Майо в четвъртък, след преговорите с лидера на „Лигата“ Матео Салвини. „Това са много важни моменти за Италианската Република“.
Двете партии, макар и разделени от някои политически различия, направиха имената си в борба срещу статуквото. „Лигата“, докато неотдавнашна не се ребрандира, беше партия, която се противопостави на самата идея за обединена Италия, която призова за отделяне на по-проспериращата северна част . Салвини разшири националната привлекателност на партията, като отклони огъня от жителите на юга и от мигрантите и бюрократите в Брюксел. Сега той обещава да депортира само 600 000 мигранти. Той призова за затварянето на джамиите и казва, че икономическите санкции срещу Русия са "лудост". Той често критикува еврото, наричайки го "германска валута".
Движението „Пет звезди“, междувременно, са по-малко крайно-дясна партия, отколкото неконвенционална. Тя е основана от комик и се е позиционирала като технократски авангард за нова версия на анти-елитарна демокрация. Неговите лидери са обещали да вземат важни решения за онлайн избори на членове на партията. Петте звезди черпят подкрепа както от ляво, така и от дясно. Ди Майо, на 31 г., поставя под съмнение европейската интеграция, но напоследък се отдръпва от тази позиция. Платформата на „Пет Звезди“ е натоварена с политики за вътрешни разходи за хляб и масло, включително предоставянето на щедри ползи на работниците с ниски доходи и безработните, което би могло да доведе до конфликт с Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Италианските популистки партии са близо до съставяне на правителство

BBC: Италианските популистки партии са близо до съставяне на правителство

11 Май 2018 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Рим. Лидерите на движението „Пет звезди“ Луиджи ди Майо и на Лигата Матео Салвини са близо до съставяне на коалиционно правителство, предава BBC.
Възможността за съставяне на популистко правителство сериозно разтревожи инвеститорите, но сделката между двете формации ще сложи край на политическата безизходица и ще предотврати нови избори.
В общо твърдение двамата заявяват, че се стремят да отговорят на интересите на страната и да осигурят политическо управление на страната възможно най-скоро.
Луиджи ди Майо пише в социалната мрежа „Фейсбук“: „Не мога да скрия радостта и щастието, че ние най-после ще можем да решаваме проблемите на Италия“. Той обаче категорично отказва да работи със партията на Силвио Берлускони, която е коалиционен партньор на Лигата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Десницата в Италия прави последен опит да състави правителство  заедно с популистите от „Пет звезди“

АFP: Десницата в Италия прави последен опит да състави правителство заедно с популистите от „Пет звезди“

10 Май 2018 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Рим. Десницата в Италия прави последен опит да състави правителство заедно с популистите от „Пет звезди“, предава AFP.
Лидерът на дясната Лига Матео Салвини заявява, че „ние имаме още работа по датите, по преговорния екип и въобще има още работа…или ще стигнем до споразумение или ще се обърнем отново към избирателите“
Младият председател на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо казва:
„Ние ще седнем на масата и ще започнем разговори по проблемите на страната. След това ще говорим за имена“.
След три кръга на консултации досега Италия върви към служебно правителство, назначено от президента и нови избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Президентът на Италия предложи служебно правителство

The New York Times: Президентът на Италия предложи служебно правителство

8 Май 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Рим. Президентът на Италия Серджо Матарела призова лидерите на политическите партии в страната да подкрепят неутрално служебно правителство по негов избор, пише The New York Times.
Целта на това правителство е да поеме управлението на страната, докато политическите партии осигурят стабилно парламентарно мнозинство и създадат управление или до следващите избори.
Говорейки в двореца „Квиринал“ в понеделник след третия кръг на консултации с партийните лидери, Матарела нарече ситуацията „аномалия“ и разкритикува политиците, заради липсата им на прогрес.
„Ще бъде прецедент в историята на републиката“, заяви той, че парламентът избран от италианците ще бъде разпуснат преди да започне работа и че в същото време е избрал кабинет и министър-председател.
Серджо Матарела изясни, че Италия, която е изправена преди критични проблеми като еврото и мигрантските политики на ЕС, не може повече да чака политическите партии да постигнат договорка.
„Нежеланието на всичките тях беше потвърдено тази сутрин“, заяви Матарела, добавяйки че няма „никаква възможност да се формира мнозинство и правителство.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.