НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Mинистър Красимир Каракачанов: Правителството гласува проект за бронирана машинана стойност 1,4 млрд. лв., и за изтребител –  за 1,8 млрд. лв.

Mинистър Красимир Каракачанов: Правителството гласува проект за бронирана машинана стойност 1,4 млрд. лв., и за изтребител – за 1,8 млрд. лв.

16 Май 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. Проектът, който гласувахме за бронирана машина, е на стойност 1,4 млрд. лв., а за изтребител – 1,8 млрд. лв. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес Министерски съвет гласува два проекта за отбраната – единият е за придобиване на нова бронирана машина, а другият е за изтребителя. Те са част от нашата управленска програма и са разработени от Министерството на отбраната. Първият проект за инвестиционен разход е за придобиване на основна бойна техника за изграждане бойни групи от състава на механизираната бригада. Става въпрос за проект на стойност 1 464 000 000 лв. с ДДС за откриване на 150 единици бойна техника, като срок на плащането е 12 години. Първите години сумите са по 100 млн. лв. на година, а последните три години от 150 до 180 млн. лв. Става въпрос за проект, в който се предвижда производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, а също и машините, които ще бъдат реализирани, в целия жизнен цикъл на своето съществуване да бъдат модернизирани в български предприятия“, коментира министър Каракачанов.
Във връзка с актуализирания проект за придобиване на нов тип боен самолет той посочи, че става въпрос за минимум 8 самолета, като сумата е 1,8 млрд. лв. с ДДС, а срокът за плащането е разсрочен във времето в десет години. „Искам да благодаря на Министерството на финансите за подкрепата, тъй като дълго обсъждахме дали да е с ДДС или без ДДС. Към момента шест фирми са проявили интерес към този проект и ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка такива“, коментира още той.
Каракачанов обясни, че проектите днес са гласувани, утре ще бъдат внесени в Народното събрание. „И се надявам, ако нещо не се забави в парламента, поне по един от тях да бъде сключен договор до края на годината. Ще търсим максимално изгодния за националния интерес вариант. Няма да има политически или геополитически предпочитания – който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен“, каза още министърът на отбраната.
Цветилена СИМЕОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството ще обсъди доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2017 г.

Правителството ще обсъди доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2017 г.

16 Май 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Правителството ще обсъди доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2017 г. Това предвижда първата точка от дневния ред на министрите за днешното редовно правителствено заседание. Точката е внесена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Кабинетът ще гласува и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2018 година.
Министрите ще определят и спечелилия конкурса участник за концесионер на морски плаж „Слънчев ден“, община Варна, област Варна. Точката е внесена от министъра на туризма Николина Ангелкова. Правителството ще разгледа наредба за изискванията за определяне на финансово-икономическите елементи на концесията. Предложението е внесено от вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.
Кабинетът „Борисов“ 3 ще гласува проект на постановление за промени на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“, приета с постановления на Министерския съвет от 2016 г.
Министерският съвет ще разгледа проект на закон за промени в Закона за защита от шума в околната среда, внесен от министъра на здравеопазването. Министрите ще разгледат проект на Закон за киберсигурност, внесен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жертвите на терористичния атентат в Ахваз достигна до 29 души. 23 септември 2018 г.
Жертвите на терористичния атентат в Ахваз достигна до 29 души. 23 септември 2018...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.