НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Руското посолство в Лондон се надява да чуе мнението на Юлия Скрипал за инцидента в Солсбъри

ТАСС: Руското посолство в Лондон се надява да чуе мнението на Юлия Скрипал за инцидента в Солсбъри

28 Юли 2018 | 04:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Руското посолство в Обединеното кралство се надява да чуе мнението за инцидента от 4 март в Солсбъри от най-близко засегнатото лице - Юлия Скрипал, дъщеря на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, съобщи в петък секретарят на прес-офиса на посолството, цитиран от TACC.
Той изрази позицията на посолството в писмена декларация, в отговор на искане да коментира неотдавнашното съобщение на Виктория Скрипал, братовчедка на Юлия, която живее в руския град Ярославл,че Юлия й се е обадила по телефона. Посолството изпрати отговора на официалната си страница.
"Посолството няма надеждна информация относно съдържанието на този разговор и не може нито да отрече, нито да потвърди публикуваната в тази връзка информация, тъй като британските власти, които нарушават международните си задължения, продължават да ни отказват достъп до Юлия Скрипал", заяви прессекретарят.
"Това не е първото публично изявление от името на Юлия Скрипал, но дори нейното телевизионно появяване на 23 май не разсея нашите съмнения относно свободата си да прави и да казва каквото иска", продължи той. "Тогава бяхме под впечатлението, че Юлия не използва собствените си думи и четеше предварително писмено изявление. Ние посочихме фактите, подкрепящи такова заключение."
"Важното е, че ако Юлия, по думите на Виктория, наистина е получила достъп до интернет, това означава, че тя не е имала подобен достъп преди, противно на всички твърдения на британските власти, че тя е свободна да комуникира с външния свят, "каза прес-секретарят на посолството. “ По-добре късно, отколкото никога.
Той изрази надежда, че Юлия най-накрая ще има възможност да се запознае с руските оценки за инцидента в Солсбъри, включително с изявленията на посолството, и да научи как руската страна се опитваше да получи консулски достъп до нея и баща й и да се увери, че техните права и интереси са надлежно спазени.
"Ние знаем за отказа на Юлия да комуникира с нас, но се надяваме да чуем нейните възгледи по този въпрос в свободен разговор, а не във видеозапис, записан под полицейски контрол", заяви прес-секретарят.
"Ние отново призоваваме британските власти да спазват задълженията си по международното право, както те изискват от други държави", посочи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Русия няма планове да излиза от ОЗХО

Sputnik: Русия няма планове да излиза от ОЗХО

9 Юли 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия няма планове да напуска Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), въпреки удължението на мандата на организацията, заяви руският представител в ОЗХО Александър Шулгин, цитиран от Sputnik.
„Нека не надникваме толкова отвъд хоризонта. Сега ще анализираме резултатите от Конференцията на държавните партии (от ОЗХО). Нека видим как ще се развият събитията и какви предложения ще бъдат направени в тази връзка“, заяви Шулгин на въпрос за възможността за излизане на Русия от организацията.
Той отбеляза, че решението на Русия ще бъде „проверено, балансирано и със задължителното пресмятане на руските национални интереси“.
„Мога да кажа, че Русия ще направи всичко възможно, за да позволи на една някога успешна организация да се завърне към пълноценната си работа на базата на консенсус и с взаимно уважение на участващите към интересите на другите“, допълни руският пратеник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОЗХО: Няма открити следи от нервни агенти в атаката срещу сирийския град Дума

ОЗХО: Няма открити следи от нервни агенти в атаката срещу сирийския град Дума

6 Юли 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Хага. Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) заключи в доклад, че не са открити никакви следи за употребата на нервни агенти в атаката от април срещу сирийския град Дума, предава AFP.
„Резултатите показват, че не са открити никакви органофосфорни нервни агенти или продуктите им на разграждане", се казва в междинен доклад на ОЗХО. В текста обаче се допълва, че „заедно с експлозивни остатъци са намерени различни органични химикали със съдържание на хлор" .
Разследването на предполагаемата химическа атака в Дума, при която загинаха около 40 души, продължава, увериха от ОЗХО.
Инспекторите от контролния орган на ОЗХО започнаха разследване на мястото на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума броени дни след инцидента.
Делегация от експерти от базираната в Хага организация има за задача да разследва атаката от 7 април, за която редица организации, сред които и „Белите каски“ тогава съобщиха, че е химическа. Западните държави твърдят, че при атаката са използвани химически вещества, най-вероятно хлор и зарин, и са убити най-малко 40 цивилни граждани.
Дамаск и съюзникът й Москва отрекоха да е извършена химическа атака в Дума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Племенницата на Сергей Скрипал ще участва на местните избори в Русия за „Единна Русия“

Politico: Племенницата на Сергей Скрипал ще участва на местните избори в Русия за „Единна Русия“

3 Юли 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Роднина на бившият полковник от руското военно разузнаване (ГРУ) Сергей Скрипал, който бе отровен във Великобритания по-рано тази година ще участва на местните избори в Русия като кандидат на управляващата „Единна Русия“, пише електронното издание Politico.
Виктория Скрипал, племенницата на двойния агент, се е кандидатира за общински съветник в Ярославълския регион от редиците на основаната от Владимир Путин управляваща партия, заяви говорителят на фракцията Анастасия Пивоварова, според цитата на ITV News.
Изданието припомня, че Скрипал и дъщеря му Юлия оцеляха след отравяне през март в английското градче Солсбъри, за което британските власти обвиниха Кремъл. Случаят предизвика широк международен отзвук и предизвика масово изгонване на руски дипломати от Западни и съпричастни с тях държави.
Москва категорично отхвърли да има каквото и да е участие в атаката, а руският външен министър Сергей Лавров през юни обвини Лондон, че е унищожил доказателства по случая.
Виктория Скрипал, продължава Politico, по-рано заяви в интервю пред руска телевизия, че няма доверие на разследването, провеждано от властите на Обединеното кралство и изрази мнение, че британското разузнаване е манипулирала Юлия Скрипал да откаже помощ от руското посолство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Великобритания унищожи доказателства по случая „Скрипал“

Сергей Лавров: Великобритания унищожи доказателства по случая „Скрипал“

30 Юни 2018 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания е унищожила доказателства в случая с отравянето на Скрипал и е получила политически ползи от инцидента, заяви руският външен министър Сергей Лавтров, цитиран от британския вестник The Independent.
Сергей Лавров каза, че правителството "грубо манипулира" Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), когато предизвика промяна в правилата, за да може да определи кой е отговорен за атаките.
Министърът описа отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия като "много лошо престъпление", но заяви, че "несъответствията" по случая са "много тревожни".
"Борис Джонсън наскоро спомена, че мястото се дезинфекцира ... шест месеца или четири месеца след инцидента ... и полицаят оздравя като по чудо ...и Скрипал оздравяха като по чудо ... хората сега говорят за събаряне на къщата, където те живееха ... събаряне на къщата на полицая ", каза той за Channel 4 News.
"Всичко изглежда като последователно физическо унищожаване на доказателствата. Като пейката в парка, която беше премахната незабавно и разбира се видео изображенията на които се виждат полицаи или войници от специалните сили в специално облекло, отиващи да огледат тази пейка, а около тях има хора без никаква защита, които се движат наоколо.
На въпроса дали обвинява британската държава за прикриване на доказателства, той отговори: "Аз не изключвам това, след като те не ни дават никаква информация".
"Разбира се, Великобритания се възползва политически от това, което се случва и това е интересна ситуация, при която държава, която напуска ЕС, определя политиката на ЕС за Русия", добави той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания настоява ОЗХО да получи правото да посочва виновните за химически атаки

AFP: Великобритания настоява ОЗХО да получи правото да посочва виновните за химически атаки

26 Юни 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Хага. Великобритания настоява Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да получи правото да посочва виновните за химически атаки, предава AFP.
Великобритания и нейните съюзници ще настояват да се дадат на ОЗХО правото да идентифицира онези, които стоят зад употребата на химически оръжия за нападение, което ще доведе до нова конфронтация с Русия.
Срещата се провежда тъй като инспекторите от ОЗХО се очаква да разкрият дългоочаквания доклад за предполагаемото използване на зарин и хлор през април в сирийския град Дума, за което медици и спасители твърдят, че 40 души са били убити.
Британският външен министър Борис Джонсън ще оглави британската делегация на рядка специална сесия на най-важния орган на ОЗХО в Хага, потвърди британското правителство. Пак той събра на заседание страните-членки на ОЗХО по повод нападението с невротоксичен агент на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, за което Великобритания и съюзниците й обвиниха Русия.
Междувременно обаче нараства международната загриженост във връзка с повтарящите се твърдения за употребата на отровни газове в конфликтите в Ирак и Сирия, както и убийството на полубрата на севернокорейския лидер през 2017 г. с нерво-паралитичен газ на летище Куала Лумпур, за което е обвиняван Пхенян.
Има опасения, че макар смъртоносните химически оръжия от миналото в голяма степен да се избягват като табу след унищожаване на войски по време на Първата световна война, използването им отново се нормализира постепенно, при липсата на ефективен начин за задържане на извършителите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия се опасява от „антируска  истерия“ на насрочената за края на юни конференция на ОЗХО

РИА Новости: Русия се опасява от „антируска истерия“ на насрочената за края на юни конференция на ОЗХО

19 Май 2018 | 00:10 | Агенция "Фокус"
Хага. Русия се опасява от „антируска истерия“ на насрочената за края на юни конференция на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предава РИА Новости.
Постоянният представител на Русия в организацията Александър Шулгин смята, че САЩ, Великобритания, Франция и Германия планират да използват конференцията за „нагнетяване на антируска и антисирийска истерия“.
Шулгин смята, че това се прави, за да се „компенсира неизбежно загубените позиции на западните страни в процеса на урегулиране на ситуацията в Сирия“ и паралелно се цели „дискредитация и отстраняване от власт на правителството на Башар Асад“
Русия също така се обявява против намерението на Запада да даде „несвойствени за него пълномощия“ на генералния директор на Организацията за установяване на виновните за използване на химически оръжия. Според Русия генералният директор има право само да предоставя информацията в Съвета за сигурност на ООН или пред Генералната асмблея на ООН.
Русия смята, че западните страни искат да доведат до окончателен разкол в Организацията и да я преоформят за свои цели, като по този начин ще „прекратят нормалното й функциониране като една от най-успешните доскоро международни разоръжаващи структури“.
Затова Русия призовава страните-членки на ОЗХО категорично да се противопоставят на тези стъпки.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.