НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Отмениха бедственото положение в Плевен и Бяла Слатина (ОБЗОР)

Отмениха бедственото положение в Плевен и Бяла Слатина (ОБЗОР)

17 Май 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Враца/Плевен. Отмениха бедственото положение в общините Плевен и Бяла Слатина. Извънредната ситуация в общините бе предизвикана от бурята на 15 май 2018 г., която остави част от домакинствата без ток. Освен разразилата се буря в Плевен падна и градушка. Там бяха регистрирани и най-големи количества валежи – 18 л/кв. м. От бурята пострадаха селата Гривица, Ясен и Опанец. Щети бяха нанесени и в самия град, което наложи обявяването на частично бедствено положение. Два дни след бурята кметът Георг Спартански заяви, че няма необходимост да продължава повече извънредното положение, но уточни, че работите по чистенето на града ще продължат. Вследствие на стихията в Плевен пострада и един човек, чиято ръка бе дълбоко нарязана.
За разлика от Плевен, бурята в Бяла Слатина премина без пострадали. Вследствие на бурята там, стълб падна върху едно от училищата в града. Сериозни щети бяха нанесени върху някои частните домове. Отнесени бяха покриви на къщи. Паднали дървета затрудняваха преминаването по улиците. Бедственото положение в Бяла Слатина бе отменено в 15.30 часа на 17 май 2018 г, като предстои остойностяването на щетите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Отменено е бедственото положение в Община Бяла Слатина

Враца: Отменено е бедственото положение в Община Бяла Слатина

17 Май 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Враца. Отменено е бедственото положение в Община Бяла Слатина. Това съобщи за Агенция „Фокус“ заместник областният управител на Враца Мирослав Комитски. Той обясни, че бедственото положение е отменено в 15.30 часа днес. По отношение на щетите, Комитски коментира, че би трябвало да са установени, но предстои тяхното остойностяване.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 15 май 2018 г. бе обявено бедствено положение в Община Бяла Слатина заради обилните валежи. Вследствие на бурята, стълб падна върху едно от училищата в града. Сериозни щети бяха нанесени върху някои частните домове. Отнесени бяха покриви на къщи. По улиците паднали дървета затрудняваха преминаването.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отменено е частичното бедствено положение в Община Плевен, продължават работите по чистенето на града

Отменено е частичното бедствено положение в Община Плевен, продължават работите по чистенето на града

17 Май 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Плевен. Отменено е частичното бедствено положение в Община Плевен, продължават работите по чистенето на града. Това съобщи за Агенция „Фокус“ кметът на Община Плевен Георг Спартански във връзка с обявеното частично бедствено положение в селата Гривица, Ясен и Опанец, които пострадаха от силната буря на 15 май. „Няма необходимост да продължава повече извънредното положение. Разбира се, че работите по чистенето на града ще продължат“, каза Спартански и уточни, че предстои отстранените дървета да бъдат нарязани и отнесени и обърна внимание, че вече те не пречат на движението на МПС. „Градският транспорт работи нормално“, каза Спартански.
По отношение на електроподаването, кметът на Плевен поясни, че вероятно са останали няколко абоната без ток. „Сутринта бяха около 25, но от сутринта до сега службите не спират да работят, така че поетапно вярвам, че днешният ден ще бъде финалът на ремонтните работи по това направления“, коментира кметът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Комитски, зам. областен управител на Враца: Очаква се по-късно днес да бъде отменено бедственото положение в община Бяла Слатина

Мирослав Комитски, зам. областен управител на Враца: Очаква се по-късно днес да бъде отменено бедственото положение в община Бяла Слатина

17 Май 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Враца. Очаква се по-късно днес да бъде отменено бедственото положение в община Бяла Слатина. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам. областният управител на Враца Мирослав Комитски. „Около 160 адреса са обходени след получените сигнали за повредено имущество", обясни Комитски. Той каза още, че електричеството е възстановено на територията на цялата община, като обстановката постепенно се нормализира. „Пое се ангажимент от страна на местните власти физическите лица и гражданите да бъдат подпомогнати с решение на Общински съвет. Чрез финансовите стъпки ще се възстановят пораженията. Но ще се искат и средства за възстановяване от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Това ще се случи, след като приключат работите на комисията и се остойностят материалните щети“, добави Мирослав Комитски. Той каза още, че трябва да бъдат проверени още около 40 - 50 адреса на територията на общината след силната буря.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георг Спартански, кмет на Плевен: Ще бъде обсъдено дали да бъде продължено частичното бедствено положение в общината

Георг Спартански, кмет на Плевен: Ще бъде обсъдено дали да бъде продължено частичното бедствено положение в общината

17 Май 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Плевен. В Плевен ще бъде обсъдено дали да бъде продължено частичното бедствено положение. Причината е, че вече няма кризисна ситуация, която да го налага. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Плевен Георг Спартански. „Има водоснабдяване. Електроснабден е всеки абонат, с изключение на още 25 индивидуални абоната. Работи се по този въпрос. Продължава и почистването на дървета, клони и въобще остатъците от бурята“, обясни Спартански. Той допълни, че комисиите, назначени за оценка на щетите, ще продължат работа и изготвените протоколи ще бъдат представени пред Държавната комисия по бедствия и аварии. През следващата седмица общинските съветници в Плевен ще вземат решение за индивидуална подкрепа за най-пострадалите домакинства, коментира кметът на Плевен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев посети пострадалите от бурята град Плевен и село Гривица

Министър Валентин Радев посети пострадалите от бурята град Плевен и село Гривица

16 Май 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Плевен. Министърът на вътрешните работи проведе среща в Община Плевен, на която присъстваха областният управител Мирослав Петров, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, и директорът на ОДМВР старши комисар Красимир Начев. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
„Целта ни е да направим организация, която да помогне оптимално за възстановяване на щетите в имотите на хората. Предприети са действия за съдействие на пострадалите собственици и пълна мобилизация на екипите за отстраняване на щетите. Усилията на местната власт досега са дали резултат. Благодарение на редовната санитарна сеч, няма трагични последици, няма засегнат човешки живот. Снощи градът беше блокиран, но екипите и гражданите бързо са се организирали за заличаване на последствията. Свидетели сме, че провеждането на планирана профилактика е предотвратило по-сериозни щети. Надявам се ситуацията да е практичен пример за кметове, които не са отделили средства за такива дейности, да са мотивирани да го направят“, заяви министър Радев и благодари на служителите на пожарната за бързата реакция.
„Чух от кмета и виждам, че всички хора са се сплотили и са си помагали, но би било добре хората да са още по-грижливи към собствеността си и да отделят средства и за застраховки, а тези, които са държавни и общинска собственост, там отговорността е на държавата. Ще запозная министър – председателя с обстановката и какво конкретно е състоянието и на частния и на сградния фонд, който е общинска и държавна собственост“, допълни вътрешният министър.
На 245 сигнала са реагирали колегите ни в Плевен. Благодаря на полицейските служители за добрата организация, в резултат на която не е допуснато нито едно посегателство върху имот, заяви директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.
Министър Радев се запозна на място и с обстановката в село Гривица. Той още веднъж потвърди, че държавата ще направи всичко възможно, за да подпомогне най-засегнатите социално слаби семейства. Това ще се случи след като се извърши оглед от специалисти на място и се опишат нанесените щети, както и проверка за наличието на застраховки, и след прецизна оценка на Междуведомствената комисията за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Той припомни, че комисията разполага с определен годишен бюджет и има определен лимит. Това, което виждаме на място е впечатляващо, навсякъде са организирани хората, които работят и помагат, заедно да отстранят поне първите последствия от нанесените щети, допълни още вътрешният министър. На място ще останат и полицейски дежурни екипи, които ще продължат да охраняват пострадалите от бурята къщи в селото.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен комисар Николай Николов: Държавата ще помогне на Бяла Слатина да се справи с пораженията от урагана

Главен комисар Николай Николов: Държавата ще помогне на Бяла Слатина да се справи с пораженията от урагана

16 Май 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Бяла Слатина. Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов направи оглед на пораженията нанесени вчера от ураганен вятър, дъжд и унищожителна градушка в Бяла Слатина. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Той се срещна с общинското ръководство и общинските съветници и подчерта, че най-важното в момента е възстановяването на нормалния живот на хората. "Нужно е Общинският съвет в Бяла Слатина да заяви финансови средства по определен ред, и след разглеждането им от правителството, да бъде отпуснато финансиране. Убеден съм, че подкрепа ще има", подчерта главен комисар Николов и допълни, че местната власт в града има готовност със собствени средства да подпомогне социално слабите жители, пострадали от бедствието.
От Бяла Слатина главен комисар Николов отпътува за Плевен, където докладва на министъра на вътрешните работи за обстановката в града и направиха оглед на щетите в Плевен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георг Спартански, кмет на Плевен: Вероятно утре ще отменим обявеното частично бедствено положение в общината, обстановката постепенно се нормализира

Георг Спартански, кмет на Плевен: Вероятно утре ще отменим обявеното частично бедствено положение в общината, обстановката постепенно се нормализира

16 Май 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Още е в сила обявеното частично бедствено положение, не сме отменяли нищо. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Плевен Георг Спартански във връзка с щетите от проливните дъждове и силния вятър. „С министъра на вътрешните работи и гл. комисар Николай Николов досега бяхме в Плевен, а сега сме на обход в село Гривица, където има много пострадали къщи, покриви основно, помлени дървета, стопански постройки. Оттук нататък предстои работа, защото не може да чакаме неволята. Вече градът в Плевен е абсолютно разчистен от дървета и клони по улиците, транспортът върви нормално, възстановихме електрическото захранване на тролейбусните мрежи. Работата по разчистване не е спряла. Вероятно утре като направим заседание на кризисния щаб, ще направим преценка на обстановката и ако са отпаднали причините за обявяване на бедственото положение, ще го отменим“, коментира Спартански. Той уточни, че това решение няма да го вземе сам, а съвместно със специализираните служби и всички ангажирани институции.
„Пострадали физически хора няма. Има пострадали къщи. Назначил съм със заповед комисия, която в момента е на терен и прави оглед и след това оценка на щетите. Хората и сами вече са започнали неотложни ремонтни работи, разчистване, подмяна на керемиди, покриви. Има и къщи, които въобще нямат керемиди. Ако има хора, които се нуждаят от временен подслон, такъв ще им бъде осигурен“, допълни кметът на Плевен и добави, че до този момент няма такива заявления. „Предстои да има заседание на Общинския съвет, който евентуално да вземе решение на първо време с финансови средства от резерва на общинския бюджет, да подпомогне пострадалите. Останалите средства евентуално ще се търсят след оценка на щетите. Няма нито една мародерска проява. Обратното, има солидарност и готовност за съдействие“, каза още Георг Спартански.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Комитски, зам. областен управител на Враца: Продължава бедственото положение в община Бяла Слатина след падналата градушка, няма пострадали хора

Мирослав Комитски, зам. областен управител на Враца: Продължава бедственото положение в община Бяла Слатина след падналата градушка, няма пострадали хора

16 Май 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Враца. Продължава бедственото положение в община Бяла Слатина след падналата градушка. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин Мирослав Комитски, заместник областен управител на област Враца. Той посочи, че няма пострадали хора и днес от сутринта е започнало разчистване в населените места на общината. „Има поражения – отнесен покрив на детска градина, паднали дървета, изпочупени керемиди на покриви на жилищни сгради. Беше спряно ел. захранването в населените места на община Бяла Слатина. Още снощи към 21.00 часа беше възстановено ел. захранването. Днес сутринта екипи на ЧЕЗ транспортираха 3 стълба, които бяха изпочупени в Бяла Слатина“, обясни Мирослав Комитски. Той заяви, че заедно с главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, ще се запознаят с работата на комисията по оценка на щетите в Бяла Слатина, като ще се окаже съдействие за преодоляване на щетите нанесени на обществени сгради, както и на собственици на жилищни сгради. „Възстановено е и захранването и на основното училище в Бяла Слатина, където днес се провеждат и матурите за четвъртокласниците“, допълни Комитски.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще направи оглед на засегнатите от вчерашната буря райони в община Плевен

Министър Валентин Радев ще направи оглед на засегнатите от вчерашната буря райони в община Плевен

16 Май 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Плевен. Министър Валентин Радев пътува за Плевен, заедно с директора на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По разпореждане на премиера, вътрешният министър ще извърши оглед на място на районите, засегнати от вчерашната гръмотевична буря със силен вятър и градушка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Вътрешният министър Валентин Радев ще посети местата, където вилня буря, за да помогне на кметовете

Премиерът Бойко Борисов: Вътрешният министър Валентин Радев ще посети местата, където вилня буря, за да помогне на кметовете

16 Май 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Вътрешният министър Валентин Радев ще посети местата, където вилня буря, за да помогне на кметовете. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Вътрешният министър Валентин Радев и комисар Николов от „Гражданска защита“ да посетят местата, където вчера вилня буря – Бяла Слатина, Плевен и др. Помогнете на кметовете бързо да направят комисиите, да опишат щетите и каквото е необходимо да се помага“, каза премиерът Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на Бяла Слатина Тихомир Трифонов: Няма пострадали граждани след валежите вчера, части от града са без ток

Зам.-кметът на Бяла Слатина Тихомир Трифонов: Няма пострадали граждани след валежите вчера, части от града са без ток

16 Май 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Бяла Слатина. Все още има участъци от град Бяла Слатина, които са без ток. Екипите на ЧЕЗ работят и държим връзка с тях. Това съобщи за Агенция „Фокус“ зам.-кметът на Бяла Слатина Тихомир Трифонов с направление „Общинска собственост, бедствия и аварии“ във връзка с нанесените щети от валежите вчера и обявеното бедствено положение. „Всички екипи и ресурси са в действие. Работи се по възстановяване на щетите“, заяви той. „Направена е организация и всичко, което трябва, се извършва“, коментира зам.-кметът. „Няма пострадали граждани“, обяви Тихомир Трифонов. „Още не може да се каже за щетите. Сега започна работата, изградена е комисия от няколко екипа, които започват оглед и опис на щетите“, уточни той. „Работата е много по обем. Не е възможно в близко време да кажа нещо конкретно“, каза още зам.-кметът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Плевен Георг Спартански: Единственият пострадал вчера е охранител в Панорамата, ръката му е дълбоко нарязана, но ще се възстанови напълно

Кметът на Плевен Георг Спартански: Единственият пострадал вчера е охранител в Панорамата, ръката му е дълбоко нарязана, но ще се възстанови напълно

16 Май 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Единственият пострадал вчера е охранител в Панорамата „Плевенска епопея“. Това съобщи за Агенция „Фокус“ кметът на Плевен Георг Спартански за щетите в общината и обявеното частично бедствено положение заради валежите. „Незабавно е откаран в Бърза помощ. Обработен е, изгубил е доста кръв, но му е осигурено кръвопреливане“, посочи той. „Мнението на лекарите е, че ще се възстанови напълно след определен период. Движи пръстите на ръката си, няма срязани сухожилия, а само кръвоносни съдове. Няма опасност за здравето и живота му“, заяви кметът. „Това е единственият пострадал след тази стихия, което е живо чудо“, коментира той. „Охраната се е опитала да задържи стъклената врата на задния вход, за да не нахлува вода във фоайето на Панорамата. Не са успели да се преборят. Когато витражът се е сринал, охранителят е отскочил, но части от стъклата са засегнали едната му ръка, която е дълбоко нарязана“, каза още Георг Спартански.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Плевен Георг Спартански: Няма бедстващи хора в общината след валежите вчера

Кметът на Плевен Георг Спартански: Няма бедстващи хора в общината след валежите вчера

16 Май 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Бедстващи хора без ток, вода и храна в Плевен няма. Това съобщи за Агенция „Фокус“ кметът на Плевен Георг Спартански за щетите в общината и обявеното частично бедствено положение заради валежите. „Няма прекъсвания в подаването на ток и вода в кварталите и селата. Може да има отделни абонати със индивидуално прекъснати кабели, но всички служби работят“, посочи той. „Обстановката в момента е като след война. Разчистваме града от последиците от вчерашното бедствие, което ни сполетя“, коментира кметът. „Има 7-8 автомобила, ударени от дървета и клони, множество повредени покриви на частни домове в Плевен и в села от общината“, обясни Георг Спартански. „Работата не е спирала през нощта. Градът е проходим във всичките си части, разчистени са падналите дървета и клони“, допълни той. „Тежка е ситуацията по тротоарите и парковете. Автомобилите и транспортът се движат. Контактната мрежа на тролеите е изключена, за да няма жертви и трагедии. На доста места има скъсани кабели на контактната мрежа на тролеите, но те преминаха в режим на работа с дизелово гориво“, поясни кметът. „От 2 години правим санитарна сеч в целия град. Получавахме доста критики и упреци от гражданите. По мнението на полиция и пожарна, ако не е била тази превантивна дейност, нямаше начин да не се стигне до много по-тежки последици“, каза още Георг Спартански.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Малина Николова, областен управител на Враца: Обявено е бедствено положение в община Бяла Слатина заради обилните валежи, картината е много страшна

Малина Николова, областен управител на Враца: Обявено е бедствено положение в община Бяла Слатина заради обилните валежи, картината е много страшна

15 Май 2018 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Враца. Обявено е бедствено положение в община Бяла Слатина заради обилните валежи. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Враца Малина Николова във връзка с обилните валежи от днес. „В други населени места от областта не е обявявано бедствено положение, само в Бяла Слатина. Било е нещо стихийно за около 15 минути. Утре започва истинската оценка на щетите, защото днес община Бяла Слатина заедно с общинското предприятие „БКС“ основно са разчиствали улиците, за да могат да осигурят придвижването на хората и движението на транспортните средства“, заяви Николова. По думите ѝ е възстановено електрическото захранване на населените места на общината.
„Утре до обяд трябва да възстановят и в самия град. Едно от училищата „Цани Гинчев“ е с паднал стълб. Утре ще бъдат възстановени този и още два паднали стълба. Учениците имат външно оценяване и е необходимо задължително електрическо захранване. Може и с акумулатор, ще се види по какъв начин. По частните домове има сериозни щети, много отнесени покриви, много паднали дървета от улиците вътре в дворовете“, допълни тя. Николова допълни, че основно по целия площад на Бяла Слатина всички дървета почти са долу на земята. „Много е страшна картината. Има доста паднали жици. Хората имат ток, но частично по някои домове и това училище няма електрозахранване. Ще бъде възстановено утре до обяд“, каза още Малина Николова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Най-много дъжд е валяло в Плевен – 18 л/кв. м, там е паднала и градушка

НИМХ: Най-много дъжд е валяло в Плевен – 18 л/кв. м, там е паднала и градушка

15 Май 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. Най-много дъжд е валяло в Плевен – 18 л/кв. м, там е паднала и градушка. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В Кнежа са измерени 13 л/кв. м, а в Монтана – 11 л/кв. м.
От НИМХ предупредиха, че валежите ще продължат и през нощта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Силна гръмотевична буря с градушка се разрази в областите Враца и Плевен, няма данни за пострадали

МВР: Силна гръмотевична буря с градушка се разрази в областите Враца и Плевен, няма данни за пострадали

15 Май 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
София. Гръмотевична буря със силен вятър и градушка се разрази следобед, около 15.30 часа на територията на област Враца, в района на община Бяла Слатина. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В оперативния център на пожарната служба са получени около 20 сигнала за паднали дървета, електрически стълбове и покриви. Екипите на ПБЗН извършват дейности по отстраняване на последствията. За момента няма данни за пострадали граждани. Обстановката се нормализира.
На територията на област Плевен гръмотевична буря със силен вятър и градушка, към 17.00 часа засегна община Плевен. В регионалната дирекция на пожарната са получени около 70 сигнала за паднали дървета, електрически стълбове и покриви. Мобилизирани са всички екипи на пожарната в различни дейности за отстраняване на последствията.
Създадена е организация при необходимост да бъдат изпратени допълнителни сили и средства от съседни области.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.