НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: 72 места са определени за разкриване на пунктове за изкупуване на череши в общината

Кюстендил: 72 места са определени за разкриване на пунктове за изкупуване на череши в общината

16 Май 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 72 места са определени за разкриване на пунктове за изкупуване на череши в община Кюстендил. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Мирослав Миланов, началник на отдел „Канцелария и управление на общинската собственост” към Община Кюстендил. По думите му местата са съгласувани с кметовете и кметските наместници на селата. Задължителното изискване е тези места да бъдат общинска собственост. Пунктове за изкупуване на череши няма да бъдат разкривани в частни имоти. За град Кюстендил определените за това места са девет. А останалите населени места са определени още 63 места. „Колко ще бъдат пунктовете ще може да кажем, след подаване на самите заявления от страна на фирмите. Разрешителните ще се издават от 24 май”, каза Мирослав Миланов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Заради по-богата реколта черешопроизводители очакват по-ниски изкупни цени на плодовете

Кюстендил: Заради по-богата реколта черешопроизводители очакват по-ниски изкупни цени на плодовете

15 Май 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Заради по-богата реколта черешопроизводители очакват по-ниски изкупни цени на плодовете. Това каза пред журналисти кметът на село Соволяно Пламен Илиев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Разговарях с производителите на череши, те споделят, че се говори за цена от 80 стотинки за килограм, което е много малко. Според тях трябва цената да бъде поне 1 лев за килограм, за да може част от тези средства да бъдат вложени за следващата реколта”, каза Пламен Илиев. По думите му вече са съгласувани местата за разкриване на пунктове за изкупуване на череши. Всеки желаещ да разкрие пункт трябва да подаде документи в общината до 23 май. Кампанията ще започне от 24 май. Кметовете на селата определят общински терени, върху които ще бъдат разкривани самите пунктове. „Организацията е на много добро ниво и се надявам, че всичко ще премине нормално”, каза Пламен Илиев. От своя страна кметът на село Шишковци Климент Терзийски каза, че овощарите очакват ниски изкупни цени. „Това не удовлетворява хората. Под 1 лев изкупната цена не трябва да пада, за да има производители, защото иначе те ще започнат да се отказват”, каза Климент Терзийски. По думите му предходните три години не е имало добра реколта.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Полицията и кметовете на селата в общината обсъдиха конкретни мерки за опазване на черешовата продукция

Кюстендил: Полицията и кметовете на селата в общината обсъдиха конкретни мерки за опазване на черешовата продукция

15 Май 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Полицията и кметовете на селата в Община Кюстендил обсъдиха конкретни мерки за опазване на черешовата продукция, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В рамките на месечното съвещание на кметовете и кметските наместници присъстваха началникът на Районно управление – Кюстендил Росен Райчев, както и представители на „Охранителна полиция”. Пред кметовете бяха представени набелязаните конкретни мерки, касаещи опазването на селскостопанската продукция и по-конкретно на черешовата реколта. „На срещата с кметовете се разбрахме, че ще вървим по същата отъпкана пътека, както е и до сега. Разликата тази година, в сравнение с миналата е тази, че има череши. Утвърден е оперативният план. Ще присъстват екипи на „Жандармерия” и „Гранична полиция”. Ще има постове, ще има и мобилни групи. Мисля, че сме подготвени добре”, каза Росен Райчев. По думите му ще бъдат ангажирани достатъчно брой полицейски служители по време на черешовата кампания, но това няма да бъде сметка по отношение на опазването на обществения ред.
Представител на районна прокуратура в Кюстендил разясни на кметовете и кметските наместници правомощията им по Закона за опазване на селскостопанската продукция, по време на провелото съвещание, на което присъства и прокурор Светлана Ризова. Във връзка с оплакване на група граждани, че не се вземат адекватни мерки по отношение на опазването на селскостопанската продукция, Районна прокуратура – Кюстендил е извършила проверка по реда на надзора по законност. Проверката е установила, че за изминалата година в селата са съставени само три акта по Закона за опазване на селскостопанското имущество. „Това е крайно недостатъчно при констатираните проблеми. Прокуратурата беше поканена за участие на това събиране на кметовете и кметските наместници, за да се направи едно кратко обучение по отношение на съставянето на актове”, каза Светлана Ризова. По думите й повечето от кметовете и кметските наместници не са запознати изцяло с процедурата. „От един акт произтича наказателна, гражданска и административна отговорност за виновните лица и законите трябва да се спазват”, каза Светлана Ризова. По думите й кметовете и кметските наместници трябва да съставят актове при констатирани административни нарушения, съгласно Закона за опазване на селскостопанското имущество и общинската наредба.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Подготовката за черешовата кампания ще бъде основен акцент в предстоящата среща между кметове и кметски наместници от общината

Кюстендил: Подготовката за черешовата кампания ще бъде основен акцент в предстоящата среща между кметове и кметски наместници от общината

15 Май 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Подготовката за черешовата кампания ще бъде основен акцент в предстоящата среща между кметове и кметски наместници от община Кюстендил. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Мирослав Миланов, началник на отдел „Канцелария и управление на общинското имущество” към Община Кюстендил. Срещата ще започне от 10.00 часа в заседателната зала на Общината. Тя се провежда седмица, след като тази тема беше обсъдена между представители на Община Кюстендил и Областна дирекция на МВР. Кметовете ще бъдат запознати с основните изисквания по време на кампанията. По време на срещата ще бъдат обсъдени и други актуални теми и въпроси, свързани с малките населени места.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.