НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ekathimerini; Уроците, които трябва да бъдат научени от случая с гръцките войници

Ekathimerini; Уроците, които трябва да бъдат научени от случая с гръцките войници

17 Юни 2018 | 04:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Танос Докос представя личното си мнение за уроците, които трябва да бъдат научени от случая с гръцките войници в материал на гръцкото електронното издание Ekathimerini.
Гръцко-турските отношения бяха сериозно засегнати от случая с осемте турски военнослужещи, които поискаха убежище в Гърция след опита за преврат в Турция през лятото на 2016 г., както и този на двамата гръцки войници, арестувани от турските власти в началото на март, които са все още задържани без обвинения и с очевидната цел да се упражнява натиск върху Гърция.
Би било интересно да се види процесът на извличане на поуки – нещо, което рядко се прави в Гърция - по отношение на тези случаи.
Що се отнася до осемте турски офицери, първото впечетление , което излиза , е, че държавната машина е лишена от рефлекси в полето на националната сигурност и се оказа неспособна да реши проблема, когато тя се появи.
Второ, контактите между държавите, независимо дали по телефона или лично, трябва да се извършват с по-голяма предпазливост, тъй като всяка дума е записана от другата страна за евентуална употреба в бъдеще.
Трето, въпреки че натискът върху гръцката съдебна система да ускори процеса на предоставяне на убежище на служителите би бил обречен на неуспех, изглежда, че не са правени никакви усилия в тази насока и нито е направен опит да се преговаря за тяхното прехвърляне приятелска трета страна.
По отношение на двамата гръцки войници, които понастоящем са задържани в северозападния турски град Одрин, тактиката на Анкара за арестуване на чуждестранни граждани, за да се упражнява натиск, е накарала гръцките власти да бъдат много по-бдителни и предпазливи.
Те направиха правилното нещо след събитието в преследването на двупосочен подход за управление на кризи, но въпросът скоро придоби международни размери, а срещу един лидер, който се опитва просто да окопае все повече и повече.
Също така не изглежда, че Гърция търси начини за увеличаване на цената, която да плати Турция и да оказва натиск върху нея за отношението й - дори и само на символично ниво.
Нещо повече, цялостната позиция на Гърция към Турция изглежда ограничена до ангажираност на обществеността и бомбастични изявления, когато това, което трябва да правим, е да изпращаме съобщения чрез добре презмерени движения и едновременно с това да активираме множество канали за комуникация.
Недвусмисленото и импровизирано отношение и по двата въпроса, които разгледахме тук - отвъд посочването на отговорност, подчертава належащата нужда от институционален отговор на два значителни и продължителни недостатъка: липсата на централизирана координация и планиране по въпросите на националната сигурност и проблеми в комуникацията между различните държавни и правителствени органи, когато възникнат такива кризи.

Thanos Dokos е генерален директор на Гръцката фондация за европейска и външна политика (ELIAMEP).

Превод и редакция: Юлиян Марков



Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Турция е ключова и силна държава, която е приютила 3.5 милиона сирийски бежанци

Алексис Ципрас: Турция е ключова и силна държава, която е приютила 3.5 милиона сирийски бежанци

14 Юни 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Атина. „Турция е ключова и силна държава, която е приютила 3.5 милиона сирийски бежанци“ е заявил гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю пред гръцката държавна телевизия ERT, цитиран от Anadolu Agency.
В интервюто той заяви, че отношението на Турция в Егейско и Източно Средиземно море спрямо Гърция се е променило след опита за преврат от 15 юли 2016 г., организиран от Организацията на Фетулах Гюлен (FETO) (според агенцията бел.ред.).
Ципрас нарече "неприемливо" отношението на Турция към сондажния кораб на италианската енергийна фирма ENI, предизвикал спор между кипърските турци и кипърските гърци, които се опитаха да проведат проучвания на газ в източното Средиземно море и относно задържането на двама гръцки войници в западната провинция Одрин.
Той обаче заяви, че Турция има решаваща роля по отношение на мигрантската криза.
"Заслужава да бъде уважавана в това отношение", каза Ципрас.
Говорейки за екстрадирането на осемте военни заради искането на турската страна и, той каза, че не е обещал на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да ги екстрадира обратно и той е останал неразбран.
"Не бих могъл да обещая за това. Аз съм наясно с принципа на разделянето на властите в страна като Гърция. Не бих могъл да обещая на лидера на чужда страна за решение, което съдебните власти трябва да вземат ", каза той.
Осемте бивши турски военнослужещи избягаха в Гърция един ден след неуспешния опит за преврат в Турция от 2016 г. Те са обвинени от турските власти, че са участвали в преврата и са членове на FETO.
През януари Върховният съд на Гърция се произнесе против екстрадирането на бившите войници,което Турция нарече "политически мотивирано" решение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Освободени са и последните четирима турски офицери, избягали в Гърция след опита за държавен преврат срещу Ердоган

Kathimerini: Освободени са и последните четирима турски офицери, избягали в Гърция след опита за държавен преврат срещу Ердоган

5 Юни 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Последните четирима турски военнослужещи от осмината, които избягаха в Гърция след опита за държавен преврат срещу Реджеп Тайип Ердоган през лятото на 2016 г., напуснаха полицейското управление в Олимпийското селище след изтичането на 18-месечния максимален срок за задържането им, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
И осмината турски военнослужещите ще се установят на неназовано място, под строга полицейска защита.
На 23 май Държавният съвет даде убежище на втория пилот на военния хеликоптер, с който турските офицери пристигнаха Гърция. Очаква се неотменимото решение на висшия административен съд да повлияе на хода на делата на останалите седмина военнослужещи на Анкара.
След като бъде публикувано решението на съда, на втория пилот ще бъдат издадени документи, които ще му позволят да пътува до друга европейска държава. Същото се очаква да се случи и с останалите седем турски военни.
Решението за предоставяне на убежище на турските офицери разгневи Анкара, която обвинява осмината в участие в неуспешния преврат и многократно настоя за екстрадирането им. Върховният съд на Гърция отхвърли всички искания за екстрадиране с мотива, че в родината им няма да им бъде гарантиран справедлив процес.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турското МВнР осъди решението на гръцкия съд за предоставяне на убежище на офицер на Анкара

Hurriyet: Турското МВнР осъди решението на гръцкия съд за предоставяне на убежище на офицер на Анкара

24 Май 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция реагираха остро на решението на Висшия административен съд на Гърция да предостави убежище на военнослужещ на Анкара, един от осмината избягали от страната след провала на опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., съобщава вестник Hurriyet.
„Това е най-срамно решение, което някоя държава би могла да вземе“, заяви турският министър по европейските въпроси Йомер Челик в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
„Съдебната система на страната-член на ЕС Гърция е решила да защити терористите, които са инициирали опит за преврат в опит да унищожат демокрацията в Турция“, написа Челик в поста си.
На 23 май Държавният съвет на Гърция издаде окончателно и неотменимо решение за предоставяне на убежище на един от осемината турски военнослужещи, обвинени от Анкара в участие в опита за държавен преврат от лятото на 2016 г. Според източници магистратите във Висшия административен съд на Гърция са потвърдили искането на турския офицер за убежище с решение, което се очаква да повлияе на хода на разглеждането на случаите на останалите седем военнослужещи на Анкара. Върховният съд на Гърция вече се произнесе срещу екстрадирането им в Турция.
В писмено изявление Министерството на външните работи на Турция също осъди решението на гръцкия съд. „С това решение Гърция се показва като страна, която защитава превратаджиите пред очите на международната общност", се казва в текста, в който Гърция е призована да „не повтаря същата грешка".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Висшият административен съд на Гърция издаде неотменимо решение в полза на искането на турски офицер за убежище

Kathimerini: Висшият административен съд на Гърция издаде неотменимо решение в полза на искането на турски офицер за убежище

24 Май 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният съвет на Гърция издаде окончателно и неотменимо решение за предоставяне на убежище на един от осмината турски военнослужещи, обвинени от Анкара в участие в опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Според източници магистратите във Висшия административен съд на Гърция са потвърдили искането на турския офицер за убежище с решение, което се очаква да повлияе на хода на разглеждането на случаите на останалите седем военнослужещи на Анкара.
Двама от военните на Анкара вече са освободени от полицейския арест заради изтичане на максималния срок за задържане, а останалите шестима се очаква да се бъдат пуснати до няколко дни. Върховният съд на Гърция вече се произнесе срещу екстрадирането им в Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Турският съд отхвърли искането за освобождаване на гръцките войници за трети път

Ekathimerini: Турският съд отхвърли искането за освобождаване на гръцките войници за трети път

22 Май 2018 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Одрин. Турският съд отхвърли във вторник за трети път искането за освобождаване на гръцките граничари, задържани след случайно според тях преминаване на турска територия, пише гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Според турските медии съдът се е позовал, както и предните пъти, на причината, че задържаните нямат постоянен адрес на територията на Турция и могат да избягат.
Решението означава, че задържаните войници ще останат в ареста, до началото на процеса, чиято дата предстои да бъде насрочена.
Изданието припомня, че лейтенант Ангелос Митретодис и сержант Димитрис Куклацис са задържани в продължение на 83 дни в силно охранявания затвор в Одрин. До сега не са им повдигнати обвинения.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Greek Observer: Турското правителство даде позволение на гръцки евродепутат да отиде на свиждане с арестуваните гръцки войници

The Greek Observer: Турското правителство даде позволение на гръцки евродепутат да отиде на свиждане с арестуваните гръцки войници

9 Май 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Одрин. Турските власти са одобрили искане на евродепутата от най-голямата гръцка опозиционна партия Нова Демокрация Манолис Кефалогианис да посети двамата гръцки войници, които бяха арестувани за това, че в началото на март преминаха турската граница в граничния регион край река Марица и които бяха хвърлени в затвор в Одрин, докато чакат делото си, предава гръцкият информационен портал The Greek Reporter.
Гръцкият евродепутат е отправял искане за свиждане с двамата задържани офицери на два пъти: на 25 март до Министерството на външните работи и министъра на правосъдието в Анкара и втория на 22 април до делегацията от турски официални лица, която тогава е била на посещение в Европарламента в Брюксел.
Според ANA, се очаква той да направи свиждането в рамките на следващите няколко седмици, като ще бъде придружен от функционери на Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Dialogos.com.cy"(Кипър): Турция обеща реакция на освобождаването на двама от турските военнослужещи, избягали в Гърция след опита за преврат през юли 2016 г.

"Dialogos.com.cy"(Кипър): Турция обеща реакция на освобождаването на двама от турските военнослужещи, избягали в Гърция след опита за преврат през юли 2016 г.

9 Май 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще реагира на предоставянето на убежище на двама от турските военнослужещи, избягали в Гърция след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., предава кипърското електронно издание "Dialogos.com.cy", като се позовава на изявление пред журналисти на Ибрахим Калин, говорител на турския президент.
Според него пускането на свобода на двама от военнослужещите "не може да не се отрази негативно на отношенията между двете страни."
Говорителят на Ердоган определя като "правен скандал" решението на гръцките власти за предоставянето на убежище на военнослужещите и смята, че Турция е длъжна да реагира, тъй като "терористите вече могат да се движат свободно в страна от ЕС".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Втори турски военнослужещ от осмината избягали в Гърция след опита за държавен преврат срещу Ердоган получи убежище

Kathimerini: Втори турски военнослужещ от осмината избягали в Гърция след опита за държавен преврат срещу Ердоган получи убежище

8 Май 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Втори турски военнослужещ от осмината избягали след неуспешния опит за държавен преврат срещу Реджеп Тайип Ердоган от лятото на 2016 г. е получил убежище в Гърция, съобщава електронното издание Kathimerini.
Съответната информация е потвърдена от гръцката Комисия по предоставяне на убежище.
От редакцията припомнят, че преди няколко месеца Атина даде закрила на друг от групата на осмината турски военни, които избягаха от родината си след пуча. Решението на комисията бе обжалвано и впоследствие по случая се произнесе Държавният съвет, най-висшия административен съд на Гърция. Той издаде решение за освобождаването на един от осмината военнослужещи на Анкара. След това турският офицер бе прехвърлен на тайно място и е поставен строг полицейски контрол от съображения за неговата сигурност.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Арестуваните в Гърция турски граждани - Анкара обвини гръцките съдилища в защитаване на терористи

Ekathimerini: Арестуваните в Гърция турски граждани - Анкара обвини гръцките съдилища в защитаване на терористи

3 Февруари 2018 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Анкара обвини гръцките съдилища в защитаване на терористи, пише гръцкото електронно издание Ekathimerini, като се позовава на изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Според първия дипломат на Анкара, отказът за екстрадирането на обвинения в членство в терористична организация турски граждан Мемет Доган е „още един пример за отношението на гръцките съдилища, които защитават терористични групировки“.
Изданието припомня, че Мемет Доган е мъж с кюрдски корени, който бе арестуван в Атина на 28 ноември заедно с още осем негови сънародници. Тричленно жури постанови в петък, че Доган вече получил статут на политически емигрант във Франция, отказвайки по този начин на искането на Анкара за неговото екстрадиране, позовавайки се на Женевската конвенция от 1951 г.
Деветте мъже са определени като членове на групоровка, извършила множество самоубийствени атаки в Турция в миналото, като обаче изданието не посочва изрично нейното име.
Във вторник предстои съдът да се произнесе по делото за екстрадирането на друг от арестуваните.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Атински съд замрази временно решението за предоставяне на убежище на един от осмината турски военнослужещи, избягали след опита за държавен преврат

Ekathimerini: Атински съд замрази временно решението за предоставяне на убежище на един от осмината турски военнослужещи, избягали след опита за държавен преврат

8 Януари 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Административният съд в Атина издаде заповед за временно замразяване на решението за предоставяне на убежище на един от осмината турски военнослужещи, които избягаха в Гърция след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г., съобщава електронното издание Ekathimerini.
В съответствие с временното решение на органа на бившия военнослужещ на Анкара се забранява да напусне страната. Той ще остане в ареста, докато не бъде издадено окончателно решение по молбата му за предоставяне на закрила. Следващото заседание по делото ще се състои на 15 февруари.
Адвокатите, представляващи гръцката държава, твърдят, че предоставянето на убежище на военнослужещ, обвинен в участие в опит за преврат в Турция, може да навреди на двустранните отношения между Анкара и Атина. На свой ред защитниците му уверяват, че решението да му бъде предоставено убежище е напълно обосновано.

Агенция "Фокус" припомня:

В края на миналата седмица съдът в Атина се съгласи да преразгледа решението на гръцкото правителство да предостави убежище на един от осмината турски военнослужещи, които избягаха в страната с хеликоптер след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.
След изслушването при затворени врати, продължило 40 минути, Апелативният съд в Атина съобщи, че ще произнесе решението си по делото на 15 февруари.
Сюлейман Йозкайнакчи, втори пилот на хеликоптера, използван за бягството на турските военнослужещи, получи статут на закрила в Гърция на 30 декември 2017 г. Кандидатурите на останалите седмина турски войници не бяха удовлетворени.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Атински съд ще преразгледа решението за предоставяне на убежище на бивш турски войник, избягал след опита за държавен преврат

Hurriyet: Атински съд ще преразгледа решението за предоставяне на убежище на бивш турски войник, избягал след опита за държавен преврат

6 Януари 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Съдът в Атина реши да преразгледа решението на гръцкото правителство да предостави убежище на един от осмината турски военнослужещи, които избягаха в страната с хеликоптер след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г., съобщава вестник Hurriyet.
След изслушването при затворени врати, продължило 40 минути, Апелативният съд в Атина съобщи, че ще произнесе решението си по делото на 15 февруари.
Сюлейман Йозкайнакчи, втори пилот на хеликоптера, използван за бягството на турските военнослужещи, получи статут на закрила в Гърция на 30 декември 2017 г. Кандидатурите на останалите седмина турски войници не бяха удовлетворени, припомня изданието.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.