НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Общината е финансова стабилна

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Общината е финансова стабилна

26 Април 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Община Велико Търново е финансова стабилна. Това заяви по време на заседание на Общинския съвет кметът инж. Даниел Панов, цитирайки данни за касовото изпълнение на бюджета на Общината за 2017 година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че отчетът на бюджета за миналата година е в размер на 65 115 000 лева. Кметът подчерта, че през 2017 година няма промяна върху нормативната уредба, която да указва пряко влияния върху цените, както на административните услуги, така и на местните данъци и такси. Той допълни, че приходите от местни данъци и такси за периода от 1 януари до 31 декември е размер на 19,9 милиона лева, или с 2,3 млн. повече от планираните за 2017 година 17, 6 млн. лева.
Към 31 декември на касова основа Община Велико Търново отчита разходвани средства по еврейските проекти на обща стойност 5,3 лева, от които 22 871 лева са собствени бюджетни средства. През 2017 година са погасени заеми за над 4,4 млн. Дългът на Община Велико Търново към 31 декември е в размер на 3 373 000 лева. Наличният преходен остатък по бюджетните сметки към 31 декември е 14,7 млн. лева. Инвестиционната програма на Община Велико Търново за 2017 година е в размер на 7,4 милиона лева. „През годината са завършени в голям обем неотложни аварийно възстановителни работи и укрепителни мероприятия. През изминалата година са вложени 1,8 млн. лева в общинска инфраструктура. От тях 730 000 лева са инвестирани в градска инфраструктура в град Велико Търново. По Инвестиционната програма в населените места са извършени текущи временни ремонтни в 35 населени места. Инвестицията в населените места е за 344 000 лева. По програма „Местни инициативи“ е ремонтирана инфраструктура в още 28 населени места, като вложените средства са над 310 000 лева“, допълни инж. Даниел Панов. Той допълни, че просрочените вземания на Община Велико Търново към 31 декември са в размер на 364 000 лева, а през 2016 година те са били близо 900 000 лева, което означава, че са намалели с 59%. Общият размер на просрочените задължения на Община Велико Търново е 1,4 млн. лева, като през 2016 година същият дълг е бил 2,7 млн. лева, или с 47% по-малко.
„От отчета на касовото изпълнение на бюджета на Община Велико Търново към 31 декември се виждат резултат от провежданата политика за постигане на по-добра събираемост на местните данъци и такси, а също така и за ограничаване на разходите и намаляване на просрочените задължения. Вижда се също така и усилията ни да подобряваме градската среда, условията за живот, инвестиционния климат, популярността и атрактивността на Велико Търново за туристите. Тези факти не могат да бъдат отречени. Искам да благодаря на общинската администрация за добрите характеристика“, допълни инж. Даниел Панов.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

85 000 лева са вложени в ремонти на стълбищни улици в града

85 000 лева са вложени в ремонти на стълбищни улици в града

26 Април 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 85 000 лева са вложени в ремонти на стълбищни улици във Велико Търново през 2017 година. Това съобщи кметът инж. Даниел Панов по време на заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той допълни, че за тези дейности са били заложени 30 000 лева в бюджета на общината, но след освобождаване на финансов ресурс за ремонти на стълбища в града са усвоени 85 000 лева. Извършен е ремонт на стълбището на ул. „Мургаш“ – в участъка от ул.“Зеленка“ до ул. „Панорамна“, на стълбището до ул. „Мария Кирова“ – в участъка от ул. „България“ до ул. „Елин Пелин“, и на стълбищата на ул. „Константин“ Кисимов“ – от ул. „Рафаел Михайлов“ до ул. „Христо Караминков“. Ремонтирани са стъпалата и стълбищните площадки, както и парапети. Ремонтните работи са направени в срок, като съществено е подобрено експлоатационното състояние на тези стълбища. Инж. Панов съобщи, че към настоящия момент се извършва ремонт на стълбищния участък на ул. „Рафаил Михайлов“, между ул. „Независимост“ и ул.“Княз Дондуков Корсаков“. Предстои да започне ремонт на стълбища на ул. „Еделвайс“ в участъка от ул. „Сергей Румянцев“ до ул. „Елин Пелин“, към ДГ „Евгения Кисимова“. През 2018 година са планувани ремонтни дейности на стълбищата ул. „Хан Крум“ към ул.“Мир“, на стълбищата между улиците „Пейо Яворов“ и „Алеко Константинов“ към квартал „Картала“, както и други стълбища при освободен финансов ресурс. „Община Велико Търново има предвид необходимостта от цялостно ремонтиране и подобряване на експлоатационното състояние на останалите стълбищни улици във Велико Търново. Някой не са ремонтирани от 30-40 години. Финансови средства за тази цел, заложени в Инвестиционната програма за 2018 година, са крайно недостатъчните. Общината не спи. Всяка година залагаме ремонти на стълбища, за да имаме по-нормална и достъпна среда. При освобождаване на финансов ресурс ще продължим ремонтните дейности“, посочи инж. Даниел Панов.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Продължават ремонтите на стълбища в града, предстои проектиране на нова улица покрай Скалния венец

Велико Търново: Продължават ремонтите на стълбища в града, предстои проектиране на нова улица покрай Скалния венец

26 Април 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Продължават ремонтите на стъпала и стълбищни улици във Велико Търново. Строителните дейности вече започнаха по пешеходния участък на улица „Рафаел Михайлов“ /до зелената арка на ул. „Независимост“/. Предстои обновяване и на стълбищната улица „Еделвайс“ – в участъка край Европейския център. Средствата са осигурени по инвестиционната програма на общината. Ремонтните дейности включват както подмяна на тротоарната настилка на стъпалата и площадките, така и реконструкция на парапетите. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
За 2018 година са планувани ремонтни дейности на пешеходната зона на ул. „Хан Крум“, на стъпалата между улиците „Пейо Яворов“ и „Алеко Константинов“ и на други участъци.
85 000 лева са вложени в ремонтите на стълбища през 2017 година. Обновени бяха улиците „Мургаш“ /в участъка между ул. „Зеленка“ и ул. „Панорамна“/, „Мария Кирова“, пешеходният участък на отсечката „Константин Кисимов“ /над Изложбени зали „Рафаел Михайлов“/ и др.
Предстои проектиране на нова улица покрай Скалния венец. Предварителните разчети сочат, че инвестицията в изграждането на тази пряка връзка от ул. „Козлодуй“ към ул. „Мармарлийска“ и за монтирането на съответните елементи на градското обзавеждане ще бъде за около 890 000 лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Велико Търново затвърждава финансовата си стабилност

Община Велико Търново затвърждава финансовата си стабилност

26 Април 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. И през 2017 година Община Велико Търново затвърждава финансовата си стабилност, съобщават от пресцентъра на общината. Това стана ясно по време на заседанието на Великотърновски общински съвет, част от което бе приемането на касовото изпълнение на бюджета за миналата година. По време на отчета на дейностите кметът Даниел Панов посочи, че са изпълнени всички показатели по Закона за публичните финанси относно състоянието на финансова стабилност.
За поредна година събираемостта на местните данъци и такси расте, а за 2017 година приходите достигат близо 20 милиона лева – те са с 2,3 милиона лева повече от планираните. Повече от 3,3 милиона лева са събраните стари данъчни задължения – недобори. Добрата тенденция позволява запазването на ставките на местните налози поне до 2020 г.
Просрочените задължения на общината намаляват с 47% спрямо 2016 година (с повече от 1,2 милиона лева) и възлизат на едва 2% от годишните разходи.
„Благодаря на колегите в общинската администрация. Резултатите доказват, че разполагаме с много добра експертиза относно планирането, управлението и оптимизирането на приходите и разходите. Това е същността на добрата финансова политика – да залагаме и изпълняваме реалистични приходи, да харчим толкова, колкото изкарваме. Увеличаването на постъпленията ни позволява да влагаме все повече средства в различните сфери, дейности и политики и да подобряваме средата за живот, бизнес, образование, професионална реализация, култура и туризъм“, коментира Даниел Панов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 119 улични осветителни тела са монтирани на територията на общината през 2017 година

Велико Търново: 119 улични осветителни тела са монтирани на територията на общината през 2017 година

26 Април 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Монтирани са 87 нови осветителни тела и са подменени 32 съществуващи на територията на община Велико Търново през 2017 година. Това съобщи кметът инж. Даниел Панов по време на заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Ново улично осветление е изградено на ул. „Димитър Рашев“ в кв. „Зона Б“ и на ул. „Васил Петлешков“ в кв. „Картала“. Извършена е реконструкция и възстановяване на улично осветление на пътеката от кв. „Зона Б“ до кв. „Бузлуджа“. Възстановено е осветлението на чешмата на ул. „Васил Левски“ до сградата на Община Велико Търново. Извършена е реконструкция на улично осветление на ул. „Крайбрежна“ и на улица „Оборище“ N9 и N 14 в кв. „Колю Фичето“. Изградено е ел. захранване към системата на уличното осветление на камери за видеонаблюдение на територията на Велико Търново и в други населени места в общината.
Извършена е реконструкция на улично осветление в село Леденик с добавяне на нови осветителни тела с цел осветяване на невралгични точки, както и реконструкция на улично осветление в село Малък чифлик. За периода са отстранени над 2909 аварии. През 2017 година са извършени планови ремонти на профилактика за обезпечаване функционалната пригодност на системата на публичното осветление. Инж. Панов посочи,че в изпълнение на дейностите по поддръжка на уличното осветление се търси и постига икономически ефект. През 2017 година във функционално и работещо състояние са поддържани 13 376 броя улични и паркови осветителни тела, 412 броя ел. касети за захранване и управление на осветлението, 351 км. въздушна и 86,7 км. подземна електрозахранваща кабелна мрежа и прилежаща към нея инфраструктура.
Даниел Панов посочи също, че с 1,7 млн. лева ще бъде изградена детска градина в кв. „Зона Б“ във Велико Търново. Средствата вече са преведени по сметката на Общината. Той подчерта, че за първи път от 40 години насам Правителството отпуска средства за изграждане на нова детска градина в града. В нея ще бъдат обособени пет групи. Кметът припомни, че има разработен идеен проект за подобен обект още от времето на бившия кмет Румен Рашев, с осем детски групи. В момента проектът се преработва, така че той да е съобразен със сегашните условия. През следващите седмици той ще бъде представен на великотърновската общественост, след което ще бъде обявена обществената поръчка за строително монтажните работи. „Факт е, че безработицата в община Велико Търново е минимална. Само за миналата година над 1210 души са се регистрирали на постоянни адреси в Общината. Населението се увеличава, а свободните места в детските градини намаляват. Надявам се следващата година да имаме една нова придобивка за нашите деца – детска градина в кв. „Зона Б“ със 120 места“, допълни инж. Даниел Панов.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново:  Водят се преговори за газификация на най-стария квартал на града - „Варуша“

Велико Търново: Водят се преговори за газификация на най-стария квартал на града - „Варуша“

26 Април 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Водят се преговори за газификация на най-стария великотърновски квартал - „Варуша“. Това съобщи кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов по време на заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той подчерта, че от две години общинска администрация преговаря с дружество „Овергаз“, като целта е газопроводната мрежа да бъде изградена докато текат ремонтите по проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново“ в квартала. „Жителите и аз, в качеството си на кмет на Общината, отдавна имаме желание този регион да бъде газифициран“, подчерта инж. Даниел Панов. Той припомни, че дейностите по проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново“ се финансират по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Стойността на инвестиционното намерение възлиза на над 10 млн. лева с ДДС. Работи се по обновяването на 36 улици и площадни пространства в старата градска част. Отделно от това се извършва подмяна на ВиК инфраструктурата в тази част на града, със средства осигурени от държавния бюджет по проект „Основен ремонт на съществуващата водопроводна мрежа по улиците в стара градска част на гр. Велико Търново”. Инж. Панов посочи, че за улиците в квартал „Варуша“, които не са включени в двата проекта, ще се търсят други начини за финансиране, но увери, че и те ще бъдат ремонтирани. „Няма как да се прокара газ, а да не бъде подменена ВиК инсталацията и да не бъде направена настилката. Това е мой ангажимент“, посочи инж. Даниел Панов.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.