НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Десислава Иванчева: В СРС-тата има доказателства в наша полза, очаквайте новини

Десислава Иванчева: В СРС-тата има доказателства в наша полза, очаквайте новини

29 Август 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд отложи със седмица решението да пусне ли от ареста отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева. По нейно искане експерти ще преценят дали влошеното ѝ здравословно състояние позволява тя да остане в Сливенския затвор, предаде БНР. Иванчева беше преместена там, след като прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу нея, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Според обвинението, двете с Петрова, с посредничеството на Дюлгеров са поискали 500 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин. Десислава Иванчева отрече това отново в съдебната зала, позовавайки се на доказателствата по делото, с които се е запознала:
"Господин Ваклин и господин Дюлгеров в самите си срещи сами са си договаряли процентите, сами са си говорили вноските, сами са си определяли сумите. Никъде няма където да съм поискала и получила дар, както говорят. СРС-тата имат такива доказателства в наша полза и съм спокойна, че вече сме в съдебна фаза. Спокойна съм, че вече ще има съдия, който ще гледа двустранно на нещата и ще бъде справедлив. Очаквайте новини".
Иванчева се оплака от условията в Сливенския затвор. Те били толкова лоши, че принуждавали всеки да признае вина и да сключи споразумение с прокуратурата. Тя и Биляна Петрова обаче нямало да се пречупят.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Десислава Иванчева, Биляна Христова и Петко Дюлгеров

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Десислава Иванчева, Биляна Христова и Петко Дюлгеров

22 Август 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Днес в Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт с подсъдими Десислава Иванчева, Биляна Христова и Петко Дюлгеров за престъпление по чл.302а, вр. чл.302, т.1 и т.2, вр. чл.301, ал.1, пр. І и ІІ от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Специализирания наказателен съд. Делото е разпределено на ХІV състав с председател съдия Иво Хинов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът отхвърли искането на бившия зам.-кмет на столичния район „Младост“ Биляна Петрова за напускане на ареста

Съдът отхвърли искането на бившия зам.-кмет на столичния район „Младост“ Биляна Петрова за напускане на ареста

21 Август 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд отхвърли искането на бившия заместник-кмет на столичния район „Младост“ - Биляна Петрова, да напусне ареста, предаде БНР. Съдът се позова на назначената съдебномедицинска експертиза, според която, въпреки здравословните си проблеми, разследваната за корупция Петрова може да се лекува и под стража.
Според д-р Адриана Русева, заболяванията на Петрова не изискват болничен престой и затова тя се е консултирала, както и е осигурила личен преглед на бившия заместник-кмет при още специалисти. Това предизвика реакцията на защитата ѝ, според която вещото лице е изследвало и въпроси, които не са му възложени от съда и прави изводите си, без изобщо да се е запознала с условията в ареста.
Съдът обаче, не се съгласи и даже похвали Русева, че е проявила самоинициатива за попълване на изследването. Според магистрата, консултациите с други специалисти не само не е неправомерно, а е проява на висок професионализъм.
Решението на съда Петрова може да обжалва пред Апелативния специализиран съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд ще гледа делото по промяна на мярката на бившия заместник-кмет на "Младост" Биляна Петрова

Специализираният наказателен съд ще гледа делото по промяна на мярката на бившия заместник-кмет на "Младост" Биляна Петрова

21 Август 2018 | 07:58 | Агенция "Фокус"
София. За 13.00 часа е насрочено делото по промяна на мярката на бившия заместник-кмет на "Младост" Биляна Петрова. Това съобщиха от Специализирания наказателен съд. Делото за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза беше отсрочено от 16 август. Съдебното заседание е образувано по описа ХІ състав на Специализирания наказателен съд по искане на обвиняемата Биляна Петрова за изменение на мярката й за неотклонение от „Задържане под стража“ в по-лека такава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отлага се делото по промяна на мярката на бившия заместник-кмет на "Младост" Биляна Петрова заради изготвяне на съдебно-медицинска експертиза

Отлага се делото по промяна на мярката на бившия заместник-кмет на "Младост" Биляна Петрова заради изготвяне на съдебно-медицинска експертиза

16 Август 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Отлага се делото по промяна на мярката на бившия заместник-кмет на "Младост" Биляна Петрова заради изготвяне на съдебно-медицинска експертиза. Това съобщиха от Специализирания наказателен съд.
Делото е отсрочено от 16 август 2018 г. за 21 август 2018 год. от 13.00 часа за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза на обвиняемата. Съдебното заседание е образувано по описа ХІ състав на Специализирания наказателен съд по искане на обвиняемата Биляна Петрова за изменение на мярката й за неотклонение от „Задържане под стража“ в по-лека такава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Подготвят се нови правила за конвоирането на затворници (ОБЗОР)

Подготвят се нови правила за конвоирането на затворници (ОБЗОР)

9 Август 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ изготвя нови правила за конвоиране на лицата, лишени от свобода. Това съобщи на брифинг пред Централния софийски затвор директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Васил Миладинов. До решението се стигна, след като бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева бе приета с окови в болница на 1 август за детайлни изследвания заради тумор на хипофизата, който има от около две години. След изписването ѝ от болницата, бе разпространена снимка, на която е с белезници на краката. Главен комисар Миладинов заяви, че снимката, която се коментира в общественото пространство, на която Иванчева е с пранги на краката, е стара. Той уточни, че по негова заповед е създадена комисия, която изготвя новите правила, които ще бъдат утвърдени от министъра на правосъдието - Цецка Цачева, след като бъдат готови. Миладинов посочи още, че до края на седмицата новите правила ще излязат, но не се знае точно кога ще бъдат прегледани от Министерството на правосъдието. Той коментира, че старите правила за конвоиране, са свързани с различни бягства на лишени от свобода лица и са въведени, за да няма подобни ситуации. На въпрос защо Иванчева е била с пранги в съда, а от организираната престъпна група на Димитър Желязков–Очите, днес не са били с такива окови, той отговори, че не може да даде информация за този случай.
"В повечето затвори има правила, които се определят на база оценка на риска за всеки отделен случай“, уточни той. Веселин Миладинов заяви също, че тази сутрин при изписването на бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева от болницата и връщането ѝ отново в ареста, са били съблюдавани всички човешки права и тя е излязла без белезници от здравното заведение.
По-рано адвокатът на Десислава Иванчева, Димитър Марковски обясни пред журналисти, че в момента тя се намира в сградата на Специализираната прокуратура без пранги на краката. „Абсурдно е жена, която е 40 кг с мокри дрехи, да бъде оставена с окови на краката“, коментира адв. Марковски. Той посочи, че до момента тя е била настанена в болничния стационар на болницата към Софийския затвор. По думите му е било позволено да се извърши ядреномагнитен резонанс, което прави чест на прокуратурата. Според него с това изследване ще се види дали туморът на хипофизната жлеза е нараснал. Адвокатът посочи, че предстои до 15 август да се запознаят с обвиненията по делото и след това ще има право на искания за доказателства и възражения. Прокуратурата обаче ще прецени кое е основателно и кое – не. Той коментира, че след като се е вдигал шум в медиите, прангите са били свалени от краката на Иванчева и тя е ходила на изследвания без тях.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Миладинов, ГДИН: Бившият кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева е излязла без белезници от болницата, показваната снимката е стара

Васил Миладинов, ГДИН: Бившият кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева е излязла без белезници от болницата, показваната снимката е стара

9 Август 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
София. На сутринта, съблюдавайки всякакви човешки права, бившият кмет на район „Младост“-София Десислава Иванчева е излязла без белезници от болницата, снимката, която се показва, е стара. Това каза на брифинг пред Централния софийски затвор директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" (ГДИН) главен комисар Васил Миладинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Той посочи още, че с негова заповед са променени правилата за конвоиране на лишени от свобода лица. „Пак по моя заповед е създадена комисия, която изготвя новите правила, която ще бъде утвърдена от министъра на правосъдието - Цецка Цачева, след като бъде готова. Миладинов уточни, че до края на седмицата новите правила ще излязат, но не се знае точно кога ще бъдат прегледани от Министерството на правосъдието. Васил Миладинов коментира още, че старите правила за конвоиране, са свързани с различни бягства на лишени от свобода лица и са въведени, за да няма подобни ситуации. На въпрос защо Иванчева е била с пранги в съда, а организираната престъпна група на Димитър Желязков–Очите, днес не са били с такива окови, той отговори, че не може да даде информация за този случай. "В повечето затвори има правила, които се определят на база оценка на риска за всеки отделен случай“, уточни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адв. Димитър Марковски: Абсурдно е жена, която е 40 кг с мокри дрехи, да бъде оковавана с пранги на краката

Адв. Димитър Марковски: Абсурдно е жена, която е 40 кг с мокри дрехи, да бъде оковавана с пранги на краката

9 Август 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Абсурдно е жена, която е 40 кг с мокри дрехи, да бъде оковавана с пранги на краката. Това каза пред журналисти адвокат Димитър Марковски – адвокат на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Адв. Марковски обясни, че Иванчева в момента е в сградата на Специализираната прокуратура без пранги на краката. „Абсурдно е тази жена, която е 40 кг с мокри дрехи, да бъде с пранги на краката. Тя досега беше настанена в болничния стационар на болницата към Софийския затвор. Днес са позволили да се извърши ядреномагнитен резонанс, което прави чест на прокуратурата. С това изследване ще видим дали туморът на хипофизната жлеза е нараснал. И затова днес, след като Иванчева приключи със запознаването с обвинението в съда, ще положи грижа за здравето си“, обясни той.
Адвокатът посочи, че предстои до 15 август да се запознаят с обвиненията по делото и след това ще има право на искания за доказателства и възражения. „После прокуратурата ще прецени кое е основателно и кое – не“, уточни Марковски. Той коментира, че след като се вдигна шум в медиите прангите са били свалени от краката на Иванчева и тя е ходила на изследвания без тях, като и в момента също няма такива. „Надявам се Иванчева да е едно добро начало такова нещо да не се случва скоро. Докато лежеше в болницата също не ѝ даваха да пие енергийни напитки, но ѝ даваха да се боядисва“, каза Марковски.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Иванчева беше изписана от болницата и върната обратно в ареста

Десислава Иванчева беше изписана от болницата и върната обратно в ареста

9 Август 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е изведена от болницата и върната обратно в ареста в 8.20 часа. Това става ясно от съобщение в официалната страница на Иванчева във„Фейсбук“. От публикацията става ясно, че тя няма да бъде в лечебницата на Централния затвор, а директно в ареста.
Иванчева бе приета в болница на 1 август за детайлни изследвания заради тумор на хипофизата ѝ, който има от около две години.
В понеделник, 13 август, поддръжниците на Иванчева организират протест пред Министерски съвет в подкрепа на обвинените за взимане на подкуп Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Иванчева е постъпила в болница за изследвания

Десислава Иванчева е постъпила в болница за изследвания

1 Август 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Днес, 1 август Десислава Иванчева постъпи в болница за седмица с цел детайлни изследвания заради тумор на хипофизата ѝ, който има от около две години, който вероятно се е увеличил. Това става ясно от видео, публикувано на страницата на Иванчева във „Фейсбук“. „Силно се надяваме това да не е така, но е възможно, като имаме предид болките в главата ѝ, от които отдавна се оплаква, огромния стрес, който преживя от показния арест и престъплението по набеждаване за подкуп, извършено срещу нея и Биляна Петрова, унижението в съдебните зали и медиите, както и пребиваването в отвратителните условия в ареста“, пише в описанието към видеото.
Десислава Иванчева е отведена до болницата с белезници. Вчера в същия вид е била изведена за прегледи и Биляна Петрова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура приключи разследването за корупция в столичния район „Младост“

Специализираната прокуратура приключи разследването за корупция в столичния район „Младост“

11 Юли 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура приключи разследването за корупция срещу кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, заместник-кмета Биляна Петрова и бившия кмет на общината Петко Дюлгеров, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На 9 и 10 юли 2018 г. прецизираните в хода на досъдебното производство обвинения бяха предявени на всеки от тримата. От днес, 11 юли 2018 г., започва предявяване на материалите по делото на обвиняемите и защитата им. В най-кратки срокове след това Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт.
Тримата обвиняеми по делото бяха задържани на 17 април 2018 г. в София след получаване на 70 000 евро. Разследването продължи по-малко от 3 месеца.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обвинената в корупция кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева остава в ареста, след 2 месеца делото ѝ влиза в съда

Обвинената в корупция кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева остава в ареста, след 2 месеца делото ѝ влиза в съда

5 Юли 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд реши обвинената в корупция кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева да остане в ареста, предаде бТВ.
Магистратите обаче не приеха твърдението на прокуратурата, че има опасност тя да извърши друго престъпление.
Разследването по случая е завършило и другата седмица материалите по него ще бъдат предадени на защитата в сградата на следствието, стана ясно днес.
В срок от 2 месеца делото трябва да влезе в съда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева остава в ареста

Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева остава в ареста

27 Юни 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Временно отстранената от поста "кмет" на столичния район "Младост" Десислава Иванчева остава в ареста, предаде БНР. Това реши Специализираният наказателен. Малко повече от два месеца след показния ѝ арест в центъра на София, Иванчева поиска от Специализирания наказателен съд по-лека мярка за неотклонение. Причината е влошеното здравословно състояние на Иванчева, която заедно с другата задържана по корупционната афера в Община "Младост" – бившата заместник-кметица Биляна Петрова, от няколко дни е в болницата на затвора. Макар искането да е внесено в понеделник, Специализираният наказателен съд насрочи заседанието си за днес заради молбата на Десислава Иванчева преди това да се запознае с материалите по разследването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Специализираният наказателен съд заседава по искането на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева за по-лека мярка за неотклонение

София: Специализираният наказателен съд заседава по искането на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева за по-лека мярка за неотклонение

27 Юни 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд заседава по искането на бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева за по-лека мярка за неотклонение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Причината за молбата за промяна в мярката "задържане под стража" в по-лека е влошеното ѝ здравословно състояние. Няколко дни Иванчева бе в болницата на затвора. Въпреки това обаче, тя се яви в съда, но не направи изявление пред медиите преди началото на заседанието.
Агенция „Фокус“ припомня: На 17 април 2018 г. отстраненият кмет на район „Младост“, Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров бяха задържани при специализирана акция пред Министерство на спорта по подозрение за взет подкуп от 70 000 евро. Парите са били поискани от бизнесмен, за да бъде задвижена по-бързо подписка за разрешително за строеж. На 31 май 2018 г. Столичният общински съвет избра за временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“ арх. Румен Русев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд ще гледа мярката за неотклонение на бившия кмет на „Младост“

Специализираният наказателен съд ще гледа мярката за неотклонение на бившия кмет на „Младост“

27 Юни 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. От 15.00 часа Специализираният наказателен съд ще гледа мярката за неотклонение на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева. Причината за молбата за промяна в мярката "задържане под стража" в по-лека е влошеното й здравословно състояние. От няколко дни Иванчева е в болницата на затвора.
Агенция „Фокус“ припомня: На 17 април 2018 г. отстраненият кмет на район „Младост“, Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров бяха задържани при специализирана акция пред Министерство на спорта по подозрение за взет подкуп от 70 000 евро. Парите са били поискани от бизнесмен, за да бъде задвижена по-бързо подписка за разрешително за строеж. На 31 май 2018 г. Столичният общински съвет избра за временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“ арх. Румен Русев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът даде ход на делото за отстраняването на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова беше уволнена в съдебната зала

Съдът даде ход на делото за отстраняването на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова беше уволнена в съдебната зала

7 Юни 2018 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-кметът на столичния район "Младост" Биляна Петрова беше уволнена в съдебната зала по време на заседанието на Специализирания апелативен съд, който трябваше да реши дали да отстрани нея и кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, предаде БНР. След като заповедта за уволнението ѝ беше предоставена на съдебния състав, той прекрати делото по отношение на Петрова и нареди на съдебната охрана да я изведе от залата. Десислава Иванчева остро реагира на решението, заради което беше глобена с 200 лева. Предстои съдът да се произнесе само за нейното отстраняване от поста.
От третия път Специализираният апелативен съд даде ход по същество на делото за окончателно отстраняване от кметския пост на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова. На няколко пъти двете влязоха в спор със съдебния състав и бяха предупредени, че ще бъдат санкционирани. Според прокуратурата, въпреки че е от почти два месеца в ареста, Иванчева продължава да управлява Общината. Иванчева и Петрова, които останаха в съдебната зала с белезници до влизането на съдебния състав и така не успяха да ревизират обичайната си комуникация с медиите чрез коментари и чрез предварително подготвени написани листове, поискаха да не се дава ход на делото и още време да препишат всички СРС-та по делото, защото установили, че е започнала подмяна на страници. Диалози между другия обвиняем Петко Дюлгеров и бизнесмена, от когото, според прокуратурата, тримата са поискали и получили 70 хиляди евро Александър Ваклин, които вече били чели, няколко дни по късно били редактирани в полза на Ваклин, твърдят двете. Заместник-кметицата Биляна Петрова освен това поиска отвод на всички съдии от Специализирания апелативен съд, защото били предубедени, както и цялата прокуратура. Тричленният съдебен състав отказа да си даде отвод с мотив, че не смята, че е заинтересован от изхода на процедурата по отстраняване от длъжност на двете и нарече опасенията на Биляна Петрова "абстрактни", тъй като няма никакви доказателства, че те ще действат небезпристрастно. Така час след началото на заседанието все още не е започнало обсъждането на конкретния предмет на делото, а именно да бъдат ли окончателно отстранени от постовете им.
Традиционно Петрова и Иванчева дойдоха по-рано, за да коментират пред журналисти онова, което са прочели през последните няколко дни. Този път обаче ръцете им бяха с белезници, за да не могат, както казаха те, да покажат онова, което са преписали в секретното деловодство, докато са се запознавали със СРС-та. Това станало по нареждане на съда, който искал да не им позволи да коментират доказателствата по делото, а тези доказателства, твърди Десислава Иванчева, "вече сте забелязали, че се манипулират", защото първоначално прочетени дешифровки на записаните разговори между Ваклин, Дюлгеров и нея вече били видоизменени и по начин да оневинят Александър Ваклин, това твърди Десислава Иванчева. Биляна Петрова пък каза, че реплика, която били прочели преди в СРС-та, че Александър Ваклин бил казал, че вместо да плаща подкуп, по-добре е да си купи кмет на "Младост", вече отсъствали от тези доказателства, които са чели през последните дни. Заповед на Иванчева от килията за уволнението на заместника ѝ Румен Русев – по-късно назначен за и.д. кмет на „Младост“, мотивира прокуратурата да поиска отстраняването ѝ. В заповедта разследващите видяха заплаха срещу ключов свидетел, разказал за корупционните практики в общината. Наказателният специализиран съд каза "да" на искането още преди две седмици, по настояване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, да четат секретните материали по делото, и отложи на два пъти окончателното решение. Във вторник двете пристигнаха в Апелативния специализиран съд с избрани, преписани на ръка, цитати от записани разговори между сочения за посредник в аферата – бивш районен кмет Петко Дюлгеров, и изнудвания за пари строителен предприемач Александър Ваклин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният апелативен съд отново ще заседава за това дали да бъдат тстранени от постовете им кметът на „Младост“ и заместничката ѝ

Специализираният апелативен съд отново ще заседава за това дали да бъдат тстранени от постовете им кметът на „Младост“ и заместничката ѝ

7 Юни 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният апелативен съд /САС/ ще направи трети опит да реши окончателно - да бъдат ли отстранени от постовете им кметът на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, предаде БНР. Според прокуратурата, въпреки че е от почти два месеца в ареста, Иванчева продължава да управлява общината. Заповед на Иванчева от килията за уволнението на заместника ѝ Румен Русев - по-късно назначен за и.д. кмет на „Младост“, мотивира прокуратурата да поиска отстраняването ѝ. В нея разследващите видяха заплаха срещу ключов свидетел, разказал за корупционните практики в общината.
Наказателният спецсъд каза "да" на искането още преди две седмици, но настояване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да четат секретните материали по делото, отложиха на два пъти окончателното решение.
Във вторник двете пристигнаха в Апелативния специализиран съд с избрани, преписани на ръка, цитати от записани разговори между сочения за посредник в аферата - бивш районен кмет Петко Дюлгеров, и изнудвания за пари строителен предприемач Александър Ваклин.
Представени с инициалите Д. и В., те се чудят как: "ББ и ЦЦ търпят Иванчева", притесняват се, че "София ще се напълни с такива като нея и даже ще се появят на държавно ниво, ако не бъдат взети мерки", те обсъждат и дали да не я заведат на Витоша, ако откаже да вземе парите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Румен Русев, в.и.д. кмет на "Младост": За мен Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното

Арх. Румен Русев, в.и.д. кмет на "Младост": За мен Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното

5 Юни 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. За мен Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното. Освен това, не намирам връзка между забавените в общината преписки и ареста й. Процесът срещу нея не оказва никакво влияние на работата ми. Това каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия новият временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост” арх. Румен Русев.
Той е категоричен, че поема най-отговорния пост в столичния район с цел да докаже, че администрацията там може да работи нормално.
Арх. Русев, който беше избран от Столичния общински съвет повече от два месеца след ареста на Иванчева, каза, че е имал конфликти с нея само заради забавяне в работата.
„При постъпването си на работа имах конфликт на интереси със строителна фирма и съм заявил това в декларациите си в общината и в Сметната палата. Това беше един от мотивите неколкократно да отказвам на Иванчева да заема поста заместник-кмет. Впоследствие обаче излязох от фирмата”, каза още Русев.
Той подчерта, че изцяло подкрепя идеята, зад която стои и Иванчева – запазването на зелените площи в „Младост” и спиране на презастрояването. Русев допълни, че в скоро време ще започнат общо 10 строежа в района.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Румен Русев е новият временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“ (ОБЗОР)

Арх. Румен Русев е новият временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“ (ОБЗОР)

31 Май 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
София. Арх. Румен Русев е новият временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“. Това стана ясно на 54-тото заседание на Столичния общински съвет. „За“ архитект Румен Русев гласуваха 32 от общинските съветници, 19 се въздържаха и нито един не гласува „против“ него. Русев ще встъпи официално в длъжност на 4 юни, когато изтича 30-дневното предизвестие за напускане на Владимир Клисуров до завръщане на титуляра. Кандидатурата на другият кандидат за позицията Петър Кърджилов беше отхвърлена от СОС с 1 глас „за“ и 12 „против“. Останалите общински съветници се въздържаха по отношение на тази кандидатура.
До днешното заседание се стигна, след като кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева беше задържана за подкуп, а впоследствие определеният от нея в.и.д. кмет на района Владимир Клисуров подаде оставка.
Още преди започването на гласуването, зам.-председателят на Столичния общински съвет, г-жа Милка Христова от групата на БСП заяви, че ще подкрепи кандидатурата на арх. Румен Русев. Лидерът на БСП-София Калоян Паргов се въздържа от предварително обявяване на своето решение, но подчерта, че при гласуването общинските съветници не трябва да бъдат водени от политически съображения. След края на гласуването, Паргов коментира пред журналисти, че от БСП-София категорично подкрепят експертното начало, което да нормализира работата на администрацията в район „Младост“. Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева заяви от своя страна, че ГЕРБ не подкрепя никой от зам.-кметовете, които са в кабинета на Десислава Иванчева, тъй като не ги познават и не могат да дадат политическа отговорност.
Първите думи на арх. Румен Русев, след като беше избран за в.и.д. кмет на район „Младост“ бяха, че ще продължи да разпределя останалите около 600 забравени преписки. Той подчерта, че към днешна дата е силно затруднена работата на хората в общинската администрация в район „Младост“ и че няма да се оттегли от поста, както направи г-н Клисуров. По думите му няма кой да го спре или да го накара да се откаже, тъй като е поел отговорност пред 300 души от районната администрация в столичния квартал.
От думите на председателя на СОС стана още ясно, че Петър Кърджилов е назначен за зам.-кмет на район „Младост“ на мястото на арестуваната Биляна Петрова. Самият Кърджилов след гласуването на СОС заяви, че това гласуване показва, че Общинският съвет не е имал възможност да вземе информирано решение за избор на в.и.д. кмет на район „Младост“. Според него от СОС не са се вслушали в това, което е казал, а именно, че волята на г-жа Иванчева е той да бъде неин заместник. Той заяви, че от днес вече не е пиар на Общината и че чака изготвяне на трудов договор, с който той официално ще встъпи в длъжността зам.-кмет на район „Младост“.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният апелативен съд отложи за следващия вторник делото на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Специализираният апелативен съд отложи за следващия вторник делото на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

31 Май 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният апелативен съд отложи за следващия вторник делото на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, предаде БНР. Специализираният апелативен съд днес трябваше да реши ще бъдат ли отстранени от длъжност задържаните за подкуп – кметицата на „Младост“ и нейната заместничка. Десислава Иванчева и Биляна Петрова обаче поискаха време да четат материалите по делото и съдът пренасрочи заседанието за другия вторник. А Иванчева използва медиите, за да каже: „Няма такава държава, няма такова правосъдие… Абсолютно е нагласено, както каза Марковски – Ако има правосъдие, ние сме китайци“.
Тя поиска на мястото ѝ Столичния общински съвет да сложи пиарът ѝ Петър Кържилов, защото щял да продължи каузата "Зелен Младост".
Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров вече повече от месец са в ареста по обвинение в искане и получаване на подкуп.
Прокуратурата поиска временното прекратяване на правомощията им, след като стана ясно, че от килията си в Националното следствие Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на „Младост“ Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Във факта, че иска да управлява общината, макар и „под стража“, прокуратурата видя опасен прецедент, но и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от общинската администрация.
Наблюдаващите прокурори разчетоха в уволнението на Русев опит да бъде притиснат, за да оттегли показанията си. Иванчева обаче твърди, че кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а действията на прокуратурата целели „политическото ѝ унищожение".
Същата е позицията и на заместничката ѝ. За Биляна Петрова държавното обвинение не разполага с конкретни документи, но има подозрение, че уволнението на Русев целяло тя да бъде назначена от Десислава Иванчева – пак от ареста, за изпълняващ длъжността кмет на „Младост“. И така Иванчева, макар с обвинение в подкуп, да продължи фактически да управлява столичния район. Петрова е сочена за съучастник на Иванчева в изнудването на бизнесмена Александър Ваклин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Румен Русев: Първото нещо, което ще направя като кмет на район „Младост“, е да продължа да разпределям останалите около 600 забавени преписки

Арх. Румен Русев: Първото нещо, което ще направя като кмет на район „Младост“, е да продължа да разпределям останалите около 600 забавени преписки

31 Май 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Първото нещо, което ще направя като кмет на район „Младост“, е да продължа да разпределям останалите около 600 забавени преписки. Това каза временно изпълняващият длъжността кмет на район „Младост“ Румен Русев пред журналисти след неговото избиране, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нямаше политика. Ние препоръчахме на г-жа Иванчева как трябва да искаме промени в законодателството, промени в наредби, да правим паркинги на места отредени за паркинги, но нищо от това не се случваше. Към днешна дата е силно затруднена работата на хората в общинската администрация в район „Младост“. Няма да се оттегля от поста, както направи Клисуров. Няма кой да ме спре или да ме накара да се откажа, щом съм поел отговорност към 300 души от районната администрация“, допълни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Петър Кърджилов е назначен за зам.-кмет на район "Младост" на мястото на арестуваната Биляна Петрова

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Петър Кърджилов е назначен за зам.-кмет на район "Младост" на мястото на арестуваната Биляна Петрова

31 Май 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Петър Кърджилов е назначен за зам.-кмет на район "Младост" на мястото на арестуваната Биляна Петрова. Това стана ясно от думите на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков по време на заседание на СОС, на която трябва да бъде избран нов временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост", предаде репортер на Агенция "Фокус". "След ареста на г-жа Иванчева ние избрахме г-н Клисуров, след което той внесе писмо, с което иска да не изпълнява тази функция. Ако не бъде прието като оставка, то се счита за предизвестие и според закона в 30-дневен срок след подаване на предизвестие той трябва да преустанови да осъществява правомощията си. През другата седмица този срок изтича, което означава че Столичен общински съвет отново трябва да избере временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост", обясни Герджиков. "Към този момент г-н Клисуров продължава да изпълнява длъжността. В крайна сметка се реши, че Общинският съвет трябва да влезе отново във функциите си и се налага да избере временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост" преди предизвестието на г-н Клисуров да изтече. Ние го помолихме да изнесе до края на деня кои са заместник кметовете", допълни той.
В писмо до СОС от Владимир Клисуров пише следното: "Зам.-кметове на район Младост" са арх. Румен Русев, Биляна Петрова, Владимир Клисуров. От днес, 30 май със заповед на Иванчева е назначен Петър Кърджилов на мястото на г-жа Биляна Петрова. На същото основание е издадена и моя заповед за назначаване на Петър Кърджилов по заместване на г-жа Петрова. Волята на мажоритарно избрания кмет на район Младост е г-н Кърджилов да изпълнява функциите на заместник на титуляра до завръщането ѝ", обясни Герджиков. "Ще кажа, че според уведомително писмо на правния съвет, актовете на г-жа Иванчева са нелегитимни от ареста, а легитимни са тези, които носят подписа на Клисуров. Подписът на г-н Клисуров е налице, така, че документът е легитимен", каза още Герджиков.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, председател на СОС: Ще изпаднем в правен вакум, ако утре се окаже, че Румен Русев е уволнен, а Петър Кърджилов не е назначен за заместник-кмет на „Младост“

Елен Герджиков, председател на СОС: Ще изпаднем в правен вакум, ако утре се окаже, че Румен Русев е уволнен, а Петър Кърджилов не е назначен за заместник-кмет на „Младост“

30 Май 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. Ще изпаднем в правен вакум, ако утре се окаже, че Румен Русев е уволнен, а Петър Кърджилов не е назначен за заместник-кмет на „Младост“. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред журналисти във връзка със случая „Младост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му, ако списъкът със заместник-кметовете на район „Младост“, който трябва да изготвят Владимир Клисуров и Петър Кърджилов се окаже празен, законът не казва какво се прави. „В момента ситуацията е в ръцете на г-н Клисуров, той не трябва да опразва списъка“, каза Герджиков. Той обърна внимание, че избори в района могат да се проведат само и единствено, ако Общинската избирателна комисия на база на съдебно решение отстрани от длъжност Десислава Иванчева. "Това, което съдът ще се произнася утре е искането на прокуратурата за временно отстраняване от длъжност, а не за прекратяване на правомощията", допълни председателят на СОС. Попитан дали, ако утре съдът временно отстрани Десислава Иванчева от длъжност, Герджиков заяви: „Няма значение какво е решението на съда, тъй като е ясно, че тя от момента, в който е в ареста обективно не може да изпълнява задълженията си“. По думите му работата в района не е само да се ходи по медиите и да се издават разрешения за строителство. „Ние сме показали, че за нас волята на законно избраният мажоритарно избран кмет е от значение. Личното ми мнение, че би трябвало да се съобразим с тази воля ,но не мога да го кажа предварително дали това ще стане“, каза Герджиков. Той поясни, че отново има липса на съгласуване на работата на съответните разрешителни и актове, които трябва да се издадат на районно ниво, което ще забави обществени проекти. „В момента говорим за инвестиционната програма на „Топлофикация“, а това е важно да се реализира в рамките на летния сезон. Надявам се, че това след утрешния ни избор на временно изпълняващ длъжността кмет, ситуацията ще се нормализира“, каза Герджиков. Във връзка с молба, изпратена от района за мораториум на строителството в „Младост“, Герджкиов поясни, че има такова нещо и е разпределено на комисиите в Общинския съвет. „Въпросното предложение преповтаря искането за референдум, което беше разгледано от Общинския съвет, беше отхвърлено със съответните мотиви. Нищо ново няма в предложението на Владимир Клисуров“, допълни Герджиков. Той поясни, че най-вероятно утре ще бъде свикан извънреден председателски съвет.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, председател на СОС: Утре Общинският съвет трябва да избере някой от зам.-кметовете на "Младост" за в.и.д. кмет на района, но още нямаме списък на всички тях

Елен Герджиков, председател на СОС: Утре Общинският съвет трябва да избере някой от зам.-кметовете на "Младост" за в.и.д. кмет на района, но още нямаме списък на всички тях

30 Май 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Утре Общинският съвет трябва да избере някой от заместник-кметовете на "Младост" за временно изпълняващ длъжността кмет на района, но още нямаме списък на всичките. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред журналисти във връзка със случая „Младост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Според закона Общинските съвети имат право да избират сред действащите заместник-кметове. Тук отново се връщаме в хаоса, с който започнах, защото ние нямахме към този момент пълната информация какви действия са предприети и кои кметове наистина легално към момента са заместници“, каза Герджиков. По думите му Столичният общински съвет трябва да се намеси. Той уточни, че досегашният временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост“ Владимир Клисуров е назначил със заповед Петър Кърджилов, който е пиар на района за заместник-кмет. Според Герджиков тази заповед има своите недостатъци, но така или иначе изразява волята на Клисуров. „Както вие знаете, че г-жа Иванчева е посочила неведнъж г-н Кърджилов за заместник-кмет и за претендент, човекът, който те смятат, че трябва да бъде титуляр и да изпълнява функцията за временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“, каза председателят на СОС. Той поясни, че по време на правния съвет е помолил двамата присъстващи представители на района Кърждилов и Клисуров до края на работния ден да му изпратят списък с действащите заместник-кметове в район „Младост“, легитимно назначени заедно с документите. „Очаквам до 17.30 ч., когато успеят, да получа този списък, след което ще предложа на Общинският съвет от този списък да бъде избран временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“, каза Герджиков. По думите му хаосът в районната администрация е невъобразим. „Нямам представа дали е сътворен само и единствено от некомпетентност или има някаква друга цел. Подобно нещо хората, които присъстваха на правния съвет, казаха, че не са виждали. Това наистина е прецедент в административното право и в местното самоуправление в България“, каза председателят на СОС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, председател на СОС: Хаосът, сътворен от кметския екип в район "Младост" не само продължава, но се задълбочава

Елен Герджиков, председател на СОС: Хаосът, сътворен от кметския екип в район "Младост" не само продължава, но се задълбочава

30 Май 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Хаосът, сътворен от кметския екип в район "Младост" не само продължава, но се задълбочава. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред журналисти във връзка със случая „Младост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Ситуацията е тревожна. Тотален безпорядък, сътворен след каскада от административни актове, които се създавани на най-вероятни места и по най-невероятни пътища стигат до кметството в район „Младост“. Тъкмо, за да си изясним тази ситуация и да видим как Общинският съвет може да влезе в ролята си, за да предотврати административния вакум и безпорядъка в района и да продължат да се реализират проектите, най-вече общинските на територията на „Младост“, инициирах днес един разширен правен съвет, на който присъстваха всички членове на председателския съвет, различни общински съветници, представители на администрацията на Столична община, на Министерство на правосъдието, на Министерство на труда и социалната политика, на Инспекцията по труда, на НСОРБ. Имаше и водещи специалисти по административно и трудово право“, каза Герджиков. По думите му съветът е продължил дълго време и е имало задълбочена дискусия и разглеждане на целия документооборот.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Марин Марковски: Десислава Иванчева не е въздействала по никакъв начин на никого, защото всички свидетели са дали показанията си

Адвокат Марин Марковски: Десислава Иванчева не е въздействала по никакъв начин на никого, защото всички свидетели са дали показанията си

25 Май 2018 | 08:13 | Агенция "Фокус"
София. Десислава Иванчева не е въздействала по никакъв начин на никого, защото всички свидетели са дали показанията си. Това каза адвокатът на отстранената кметица на столичния район "Младост" Марин Марковски в предаването „Здравей България“ по Нова ТВ. „Съгласно закона, до влизането на присъдата в сила, г-жа Иванчева е невинна. Не могат да я отстранят, докато още няма присъда. За това, тя си пускаше молби за отпуск. Искаше по някакъв начин да облекчи ръководството, но явно това е доста трудно. Действително тя е подписала някакви документи – заповед за отстраняване и назначаване, но това е с цел все пак да има някой заместник-кмет. Това, че тя подписала някой да бъде назначен, някой да бъде уволнен, няма нищо драматично, тайнствено. Няма нещо опасно“, каза още Марковски. „Аз не знам дали майка ѝ е правила връзката между нея и Общината, но това няма никакво значение. Дали майката, дали ще ги прати по пощата тези документи, това е без всякакво значение. Правилният поглед към нещата е: Тя нарушила ли е закона с това нещо? Категорично не, защото тя не е дисциплинарно отстранено от предвидения по закона ред“, допълни още той. „Прокуратурата казва: „Отстраняваме г-жа Иванчева от длъжност, тъй като тя с действията си от ареста въздейства на свидетели и по този начин пречи на разкриването на истината“. Звучи много авторитетно и сериозно, но това категорично не е така. Г-жа Иванчева не е въздействала по никакъв начин на никого, защото всички свидетели са си дали показанията. Доказателствата по делото изключват категорично показанията на свидетелите в Общината – имаме обвинение за подкуп. Това е един коварен ход на прокуратурата. Ние ще пуснем жалба срещу отстраняването от длъжност, но все пак тя ще обмисли дали няма да се съгласи, защото тя не желае да остане кмет в тази сложна ситуация, в която я постави Прокуратурата“, каза още адвокат Марковски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спецсъдът освободи от длъжност Десислава Иванчева

Спецсъдът освободи от длъжност Десислава Иванчева

23 Май 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
София. Спецсъдът освободи от длъжност задържаната с подкуп кметица на "Младост" Десислава Иванчева, съобщава бТВ. Искането е на прокуратурата.
Според обвинителите Иванчева е използвала свижданията, за да предава на доверени лица документи, които после стигали до администрацията на общината. Тя отрича да е правила нещо нередно.
Днес преди заседанието стана ясно, че Иванчева е освободила заместника си Румен Русев, а пиарът на общината Петър Кърджилов влиза в управлението й.
Заловената с Иванчева зам.-кметица Биляна Петрова също е отстранена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд ще разгледа искането на Специализираната прокуратура за отстраняване от длъжност на Десислава Иванчева

Специализираният наказателен съд ще разгледа искането на Специализираната прокуратура за отстраняване от длъжност на Десислава Иванчева

23 Май 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Днес в Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура за отстраняване от длъжност на лицата Десислава Иванчева и Биляна Христова – Петрова, с повдигнати обвинения по чл. 302а вр. с чл. 302 вр с чл. 301 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Делото ще се разгледа в 15.00 часа от 14-ти състав на Специализирания наказателен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, защото е изготвяла документи в качеството си на кмет от ареста

Специализираната прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, защото е изготвяла документи в качеството си на кмет от ареста

23 Май 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, задържана по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Установено е, че в арестното помещение, където изтърпява мярка за неотклонение, е изготвяла документи в качеството си на кмет, предавала ги е на лица с разрешен достъп за свиждане, след което те са достигали до общинската администрация. По този начин тя е осъществявала от следствения арест действия, насочени към реално упражняване на правомощията на кмет на район, въпреки задържането ѝ под стража.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. арх. Здравко Здравков: Забавените преписки в район "Младост" от арестуваната за подкуп кмет Десислава Иванчева са около 800

Гл. арх. Здравко Здравков: Забавените преписки в район "Младост" от арестуваната за подкуп кмет Десислава Иванчева са около 800

21 Май 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Забавените преписки в район "Младост" от арестуваната за подкуп кмет Десислава Иванчева са около 800. Това съобщи главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, предаде БНР. "Колегите наистина са учудени с огромния обем преписки, които са им върнати от прокуратурата. Касае се за 13 кашона с 800 преписки. Не се касае само за документи, които са забавени, за разрешение за строеж, има елементарни неща – оценка на растителност, топлофикационно отклонение".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: За 2 години няма нито един доклад за конкретно решение от г-жа Иванчева

Кметът на София Йорданка Фандъкова: За 2 години няма нито един доклад за конкретно решение от г-жа Иванчева

4 Май 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. За 2 години няма нито един доклад за конкретно решение от г-жа Иванчева. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. По думите й в „Младост” има затруднения в изпълнението на общински задачи – и то не от сега. Така СО чака повече от година актовете за общинска собственост на два отчуждени имота, които ще се използват за улици. Фандъкова посочи, че напомнителните писма за забавени преписки, издадени за „Младост” са средно два пъти повече, отколкото в другите райони.
„Г-жа Иванчева и г-н Клисуров бяха част от протестиращите граждани преди 2 години, когато започна да се строи един обект на място, където всички сме категорични, че не трябваше да се строи. Аз тогава заявих категорично, че тези проблеми трябва да се решават индивидуално. Вместо да се решават проблемите балансирано, те се заключват в чекмеджетата”, посочи кметът и допълни, че за 2 години то „Московска” 33 не е стигнал нито един доклад за конкретен казус с предложение за конкретно решение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Черната предизборна кампания започна

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Черната предизборна кампания започна

4 Май 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
София. Черната предизборна кампания започна. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Относно това дали приема начина, по който бе арестувана Десислава Иванчева, Фандъкова коментира: „Разбира се, че не беше приятно това, което всички видяхме. За мен обаче е много тревожна ситуацията, която е в район „Младост“. Районът е вторият по големина в София, това са над 110 хил. души, които вече толкова време нямат нормално административно обслужване. Това е изключително важна задачата, от която за съжаление както се вижда кметският екип абдикира, за мен е най-важно да се възстанови работата там“. „Информацията, която излиза не винаги е точна, защото днес ние четем навсякъде, че изпълняващия длъжността кмет е подал оставка, а всъщност оставката, която изпрати до нас е оставката му като зам.-кмет. Която може да разписана само от кмета, който е в изпълнение на своите задължение, действащия кмет, който е г-жа Иванчева“, поясни Фандъкова. Тя поясни, че се е опитала да обясни на Владимир Клисуров на среща в понеделник, че ще продължи да помага и съдейства за решаването на проблемите. По думите й от „Фейсбук“ е разбрала за решението му. „Аз не мога да освободя г-н Клисуров от длъжността му, всички сме длъжни да спазваме законите. Чета, че съм бягала от отговорност – напротив, срещам се и съм готова да помагам за решаването на проблемите“, допълни тя. Фандъкова заяви, че се надява днес г-н Клисуров да работи и от вторник ще е в платен отпуск, когато мястото ще заеме другият заместник Румен Русев
Йорданка Фандъкова коментира, че 2 години няма нито един доклад от г-жа Иванчева за конкретно решение. Тя поясни още, че никога не е получавала сигнали за искане на пари, но е получавала изключително много сигнали за забавено строителство.
Фандъкова коментира и публикувания в някои медии „СРС” разговор между Иванчева и сочения за посредник в корупционната сделка Петко Дюлгеров. В записа се говори за това, че Иванчева не е искала, а й е бил предложен подкуп от инвеститор, който „си е опекъл работата в ГЕРБ”. Тя не е искала да вземе парите, основната част от които били за Йорданка Фандъкова.Столичният кмет посочи, че е подала официално запитване в прокуратурата дали има такъв разговор в материалите по делото. Отговорът е бил отрицателен.
Фандъкова опроверга и информациите, че може да подаде оставка по здравословни причини.
"Очевидно е, че черната предизборна кампания започна. Искам да помоля и опоненти да говорим за решаването на проблемите в града. Кметовете се избират, за да решават проблемите на хората. С пиар можеш да издържиш няколко месеца, но хората искат реални действия“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брифинг ще се проведе в администрацията на столичния район „Младост“ на 3 май

Брифинг ще се проведе в администрацията на столичния район „Младост“ на 3 май

2 Май 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Брифинг ще се проведе в администрацията на столичния район „Младост“ в кв. „Младост“ 3, ул. „Св. Преображение“ 1, на 3 май (четвъртък), от 11.00 ч. Това съобщиха от пресцентъра на районната администрация. В брифинга ще участват представители на ръководството на район „Младост“ - Владимир Клисуров, Румен Русев и Стефан Стефанов, главен архитект на район Младост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на СОС Елен Герджиков: Оставката на Владимир Клисуров е бягство от отговорност за обещанията и последиците от управлението им на район “Младост”

Председателят на СОС Елен Герджиков: Оставката на Владимир Клисуров е бягство от отговорност за обещанията и последиците от управлението им на район “Младост”

1 Май 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Владимир Клисуров е бягство от отговорност за обещанията и последиците от управлението им на район “Младост”. Това се посочва в позиция на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков относно подадената оставка от изпълняващия длъжността кмет на столичния район “Младост”, изпратена от пресцентъра на СОС.
Агенция “Фокус” публикува пълния текст на позицията без редакторска намеса:
“Зам.-кмета на “Младост” г-н Владимир Клисуров е изборът на г-жа Десислава Иванчева за изпълняващ длъжността кмет на района и това е причината, поради която Столичният общински съвет единодушно гласува кандидатурата му. Днес, 5 дни след избора му, научаваме за желанието му да подаде оставка. Оставката на г-н Клисуров в този момент е бягство от отговорност за обещанията, които дадоха на хората и от последиците от управлението им на район “Младост”.
Г-н Клисуров е част от екипа на г-жа Иванчева, който в последните 2 г. управлява “Младост”, затова няма как да приемем обяснението му, че сега осъзнава своята некомпетентност. Надявам се, че това, което причиняват на жителите на район “Младост” с това прехвърляне на отговорност, не е умишлено и не цели още по-голям хаос в района. В Председателски съвет на Столчния общински съвет ще обсъдим новите обстоятелства и начина, по който можем да гарантираме административното обслужване а гражданите в района”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Клисуров, и.д. кмет на район „Младост“: Не желая да съм пионката в тази политическа игра, обявих решението си за оставка

Владимир Клисуров, и.д. кмет на район „Младост“: Не желая да съм пионката в тази политическа игра, обявих решението си за оставка

1 Май 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Взех и едно друго решение. Вече го обявих на екипа на районната администрация и на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. То касае моята оставка. Това написа във „Фейсбук“ Владимир Клисуров, изпълняващ длъжността кмет на столичния район „Младост“. „Накратко, аз съм член на инициативата „Зелен Младост” и отказвам да си „цапам“ ръцете с унищожаването на зелените площи на „Младост”. Столичен общински съвет не се съобрази с основно мое право – да откажа определен пост или длъжност, което направих с декларирания ми самоотвод. Още повече, че с колегата арх. Румен Русев отправихме консенсусно предложение той да поеме кормилото на районната администрация. Мнението ни не бе зачетено. Всъщност нещо нормално за тази „правова” държава. Но в тази политическа игра аз не желая да съм пионката. Пионката, която като член на „Зелен Младост” да пусне строежите, които г-жа Иванчева успя да стопира. И заради които видяхте какво й се случи, по сценарий, за чието авторство всички дълбоко в себе си се досещате. Не искам да преча и на разследването и в един момент да бъда обвинен, че съм останал, за да замитам следи“, пише Клисуров. „Както вече заявих, вярвам на колегата арх. Румен Русев, който според мен трябва да остане като кмет на Район „Младост”. Той е специалист с огромен стаж, при това и отличен администратор. Очаквам той и екипът да разглеждат строителните книжа под лупа и да използват всички законови възможности, за да спасят зелените площи и без това недостатъчните паркинги в „Младост”. Очаквам, че ще направи всичко възможно в тази посока“, посочва той. „Понеже ще тръгнат спекулации, строежи не съм пускал. Аз съм член на „Зелен Младост”, извървявах пътя дотук с нашия лидер Десислава Иванчева, която запали искрата в нашия квартал и няма как да си оцапам ръцете с подписи върху разрешителни за строежи в паркове, в зелени площи и върху паркинги. Приех временно решението на Общинския съвет, защото като ръководител на ресор образование бях наясно, че в създалия се административен вакуум няма кой да разпореди плащанията към детските градини и училищата. Отговорност към тези институции и работещите в тях мога да поема. Отговорност за пускане на строежите – не! Макар да се съмнявам, надявам се хората от „Зелен Младост” един ден да разберат моето решение. За момента категорично отказват да го сторят“, изтъкна Клисуров. „И още нещо. Смятах да направя това изявление, след като реално подам оставка. Оказа се, че чисто технически няма кой да ми я приеме. Поне това смятат г-жа Фандъкова и зам.-кмета на столицата г-жа Ралица Стоянова. Затова вероятно известно време ще трябва да съм нещо като заместник-кмет, заместващ титуляра до завръщането, който ще е в отпуска до завръщане до приемане на оставката му. Всъщност това е поредният щрих от трагикомедията, която тече. Така, че ми трябват и трудовоправни съвети“, пише още и.д. кмет на район „Младост“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Арестът на Десислава Иванчева не е румънски модел, просто е спазване на закона

Главният прокурор Сотир Цацаров: Арестът на Десислава Иванчева не е румънски модел, просто е спазване на закона

27 Април 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Никога не съм правил твърдение, че границата е премината. Следователно питайте тези, които са направили тези твърдения. С какво те си го обясняват? Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, отговаряйки на журналистически въпрос за това дали арестът на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е бил прекалено показен, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Справедливост се постига със спазване на разпоредбите на закона. В същото време знам, че тези, които изпълняват закона, не могат да бъдат укорявани за състоянието на закона и да заместят тези, които го създават. Знам също така, че всякакви бързи и непредпазливи законодателни идеи в крайна сметка не водят до нещо добро. Много е удобно да се критикува бездействие. Действието пречи, защото обезсмисля определени тези. Няма да кажа това, което беше казано в публичното пространство: „Искахте румънски модел – ето ви румънски модел”. Това не е румънски модел, а просто е спазване на закона. Хора, които адмирираха картините на румънски министри и кметове с белезници, които влизаха в сградата на антикорупционната им прокуратура, сега заемат позиции, които или показват слаба памет или много бърза промяна на личната им политическа позиция”, коментира главният прокурор.
„Начинът на осъществяване на ареста не зависи от това кой какви права има, а от това какви за разпоредбите в Наказателно-процесуалния кодекс относно присъствието на съответни лица и съответни действия по разследването”, допълни още той.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста кмета на "Младост" Десислава Иванчева

Съдът остави в ареста кмета на "Младост" Десислава Иванчева

26 Април 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Христова – Петрова и Петко Дюлгеров, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тримата са обвинени във вземане на подкуп в особено големи размери. Според съда за взетото решение има достатъчно доказателства, СРС-та и свидетелски показания, че тримата са изнудвали и са поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Румен Русев, зам.-кмет на район „Младост”: Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева

Арх. Румен Русев, зам.-кмет на район „Младост”: Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева

26 Април 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева. Това заяви арх. Румен Русев, зам.-кмет на район „Младост”, коментирайки служебните си отношения с арестувания кмет на района Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Аз исках по-маловажните неща от високото строителство, като разрешение за строеж на външни връзки, къщи, изгребни ями, издаване на административен адрес, ако е възможно, да бъдат насочвани директно към мен още от деловодството, за да може тези преписки да се движат в законовия срок. Но те отиваха отново при нея”, коментира арх. Русев.
На въпрос дали се е виждал с бизнесмена Александър Ваклин, който подаде сигнала срещу Десислава Иванчева, той отговори: „Никога, по никакъв начин не съм се виждал с Ваклин. Знам за кой имот става въпрос, но защото вече проверих. Неговата преписка беше забавена с 3 месеца при г-жа Иванчева”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Клисуров, и.д. кмет на район „Младост”: Длъжен съм да се съобразя с решение на Столичния общински съвет

Владимир Клисуров, и.д. кмет на район „Младост”: Длъжен съм да се съобразя с решение на Столичния общински съвет

26 Април 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. Длъжен съм да се съобразя с решение на Столичния общински съвет. Това заяви пред журналисти Владимир Клисуров, който бе избран от Столичния общински съвет за изпълняващ длъжността кмет на район „Младост”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Решението на общинските съветници бе почти единодушно. Има волеизявление на г-жа Иванчева аз да бъда посочен. Имаше и друго, по-различно, от мен и колегата ми арх. Русев. Ние се бяхме обосновали, но общинските съветници предпочетоха първия вариант. Аз съм длъжен да се съобразя с това решение”, посочи Клисуров.
На въпрос защо у него липсва желание да застене на поста, Клисуров отговори: „Мотивът аз го посочих – не се считам за достатъчно компетентен. Основните проблеми са наистина строителни - разглеждане на строителни документации, а аз със сигурност не съм компетентен за тях”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Иванчева: С Александър Ваклин сме се срещали два пъти в общината

Десислава Иванчева: С Александър Ваклин сме се срещали два пъти в общината

26 Април 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. С Ваклин съм се срещала два пъти. Един път в общината, когато дойде и каза, че ще направи детска площадка. Преди това е било в началото. Не съм му поставяла условия, дори не се сещам кой е този. Това заяви пред журналисти в съда кметицата на „Младост” Десислава Иванчева, предава Нова телевизия.
Тя и заместничката й Биляна Петрова говориха пред журналисти преди началото на второто съдебно заседание по делото за получаване на подкуп.
И двете са категорични, че не са забавили преписката за строителство на компанията на Ваклин умишлено.
„Гледали сме ги бавно. Поради липсата на хора някои неща са се забавили. Тази преписка не е била нищо по-особено от останалите”, заяви Биляна Петрова.
Иванчева заяви още, че не се е съгласявала заместникът ѝ архитект Румен Русев да заема мястото ѝ.
„Искам другият заместник-кмет да бъде – Владимир Клисуров”, категорична е Иванчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за изпълняващ длъжността кмет на район „Младост”

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за изпълняващ длъжността кмет на район „Младост”

26 Април 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за изпълняващ длъжността кмет на район „Младост”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Решението за това бе прието след проведено на 25 април извънредно заседание на Председателски съвет, на което по темата е постигнат консенсус, а днес тя залегна като извънредна точка в заседанието на Столичния общински съвет. До настоящия момент Клисуров бе заместник-кмет и е лично посочен от кмета Десислава Иванчева, която все още се намира в ареста и е подала заявление за излизане в отпуск.
Първоначално Войслав Тодоров от коалиция „Сердика (АБВ, Български социалдемократи)” предложи точката въобще да не влиза в дневния ред, но то бе отхвърлено.
Общинският съветник от „Реформаторски блок-София” Трайчо Трайков подчерта, че в рамките на днешния ден предстои Апелативният специализиран съд отново да разгледа мярката за неотклонение на задържания кмет на „Младост” и поиска точката да бъде разгледана на по-късен етап в заседанието, но предложението му също не бе прието.
Отношение по темата взе и общинският съветник Калоян Паргов, председател на групата на общинските съветници от „БСП-лява България”. „Нашето най-голямо желание е час по-скоро да се нормализира работата на район „Младост”, аргументира се Паргов и подчерта, че работата на районните кметове не бива да се свързва само с издаване на строителни разрешителни.
Агенция „Фокус” припомня, че кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева бе арестувана на 17 април в столицата след акция на МВР, Специализираната прокуратура и КПКОНПИ. Тя бе държана закопчана с белезници над 5 часа, докато течеше обискът на автомобила ѝ, в който разследващите откриха 70 000 евро. По данни на прокуратурата парите са били част от по-голяма сума, поискана като подкуп за издаване на строително разрешително. Впоследвие стана ясно, че бизнесменът Александър Ваклин е подал сигнала срещу Иванчева. Освен нея, обвиняеми са още зам.-кметът на района Биляна Петрова и бившият кмет Петко Дюлгеров. Спрямо тримата е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: При встъпването си в длъжност казах, че ще бъдат задържани хора с пари и изпълних обещанието си – оттук нататък продължаваме по същия начин

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: При встъпването си в длъжност казах, че ще бъдат задържани хора с пари и изпълних обещанието си – оттук нататък продължаваме по същия начин

26 Април 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Казах, че ще бъдат задържани хора с пари. Мисля, че изпълних първото обещание, което дадох. Оттук нататък продължаваме по същия начин. Това каза пред журналисти Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали следващите задържания ще бъдат така показни, Георгиев заяви, че всичко зависи от това къде ще бъдат задържани лицата. „Ние не можем да им казваме къде да получават подкупа. Ако го получат в центъра на София, както е конкретният случай, ще бъдат задържани в центъра на София. Ако го получат пред моя кабинет, ще бъдат задържани там“, каза Георгиев. На въпрос дали следващите лица, които ще бъдат задържани са политически фигури, Георгиев заяви, че в Антикорупционния закон са записани всички длъжности, които са обект на разработките на КПКОНПИ.
Той посочи, че Комисията иска да има възможност поне да задържа лицата и даде пример със случая „Младост“: „Ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-ата, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент вече дори не можахме да задържим г-жа Иванчева. Това не го направихме ние“, заяви Георгиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев, КПКОНПИ:  Предали сме на прокуратурата информация за други лица, които са били изнудвани по случая „Младост“

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Предали сме на прокуратурата информация за други лица, които са били изнудвани по случая „Младост“

26 Април 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Предали сме на прокуратурата информация за други лица, които са били изнудвани по случая „Младост“. Това каза пред журналисти Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с акцията срещу кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, Георгиев коментира, че е бил спазен стриктно законът. „Ако се прецени, че трябва да се промени законът, тогава процесуално-следствените действия ще протичат по друг начин“, каза Георгиев.
Попитан дали има и други бизнесмени, давали сигнали срещу Иванчева и кои са те, Георгиев отговори: „Нямам право да ви кажа, защото рискувам да попадна под ударите на закона. Нека това да са вече информации, които се получават от прокуратурата. В момента, в който лицата са задържани, дори по задържането нямахме правомощия, от този момент нататък вече случаят е поет изцяло от прокуратурата и единствено те са органът, който може да дава информация“, коментира Георгиев. По думите му е имало други случаи, но колко - не може да каже. Той поясни, че те са били от същия характер.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният специализиран наказателен съд  решава дали да остави за постоянно в ареста кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева

Апелативният специализиран наказателен съд решава дали да остави за постоянно в ареста кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева

26 Април 2018 | 08:04 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд решава дали да остави за постоянно в ареста кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Христова – Петрова и Петко Дюлгеров. Това сочи справка на сайта на съда. . Решението ще вземе 4-ти Въззивен състав на съда, в зала № 4 на съда. Заседанието е насрочено за 10.00 часа. Вчера прокуратурата допълни обвиненията срещу тримата, а адвокатите на кметицата на района Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха в Националното следствие, за да се запознаят с прецизираните обвинения на своите клиенти.
В новите обвинения, по думите на адвоката на Иванчева, са конкретизирани исканите от нея суми - първоначално 250 000 евро, след това 500 000 евро, датите и местата, на които се е срещала с Дюлгеров. Адвокат Марковски заяви, че вече е поискал записи от видеокамерите от посочените места. Призна, че срещи между двамата все пак е имало, но за да уточняват служебни въпроси.
Нови доказателства не са били представени, обяви адвокатът на Петко Дюлгеров Марияна Тодорова. Тя е отказа да подпише новите обвинения, защото има възражения срещу срока на призоваване.
Междувременно от Столичния общински съвет днес ще гласува назначаването на сегашния зам.-кмет на район "Младост" Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет, след като двамата заместник кметове на район "Младост" Румен Русев и Владимир Клисуров изпратиха декларация до Столична община, в която пише че Клисуров си прави самоотвод като посочен от Иванчева да заеме временно длъжността кмет, и на негово място да бъде избран Русев.
Агенция „Фокус“ припомня: На 20 април 2018 г. Специализираният наказателен съд уважи искането на Прокуратурата и постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвинения в подкуп кмет на район "Младост" Десислава Иванчева. Така Иванчева остава в ареста за постоянно. Същата мярка съдът постанови и спрямо Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. За деянието, в което е обвинена тя, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 10 до 30 години. Кметът на район „Младост“ беше задържана при зрелищна акция, която продължи 10 часа на 17 април. Разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата й. От Специализираната прокуратура обясниха цялата схема с подкупи в „Младост“. При претърсването на кабинета и колата на Десислава Иванчева са намерени стотици забавени преписки. До Прокуратурата и Антикорупционния орган са подадени множество сигнали за неправомерни действия в Община "Младост". Досъдебното производство срещу кмета Иванчева е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември. Разпитани са много свидетели и са използвани СРС-та. Строителен предприемач е помогнал на полиция и Прокуратура да заловят Иванчева с подкупа. Той се е обърнал към властите след като кметът на „Младост“ му е поискал 250 хил. евро, за да реши проблема му. Казано му е, че щом има и други инвестиционни намерения трябва да плати около 1,1 млн. евро, като в резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Декларация на двамата заместници на Десислава Иванчева обсъдиха на Председателски съвет на СОС (ОБЗОР)

Декларация на двамата заместници на Десислава Иванчева обсъдиха на Председателски съвет на СОС (ОБЗОР)

25 Април 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. Декларация на двамата заместници на Десислава Иванчева обсъдиха на Председателскиясъвет на СОС. Двамата заместник-кметове на „Младост“ Владимир Клисуров и арх. Румен Русев излязоха с декларация по казуса кой да поеме функциите на временно изпълняващ длъжността кмет на района. От нея стана ясно, че Клисуров, когото Иванчева е посочила за заместник, си прави самоотвод. Декларацията на двамата бе основна тема на председателски съвет на Столичния общински съвет. След съвета председателят на Общинския съвет Елен Герджиков заяви, че с извънреден доклад, подписан от целия председателски съвет на 26 април 2018 г., Общинският съвет ще избере за временно изпълняващ длъжността Владимир Клисуров, посочен в заявлението на г-жа Десислава Иванчева. Той подчерта, че никой не иска да противоречи на действащ, мажоритарно избран кмет. По думите му Владимир Крисуров е зам.-кмет на „Младост“ и има задължения. Герджиков заяви, че призивът му към него е да подходи отговорно към ситуацията. Председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов призова час по-скоро да се нормализира работата в „Младост“, за да се изпълнят ангажиментите към населението. По думите му те не са свързани само със строителство. „Това, което е забатачено като преписки и има съмнение, този екип, който е в момента, да го подреди и да работи по тях съобразно буквата на закона“, заяви Паргов. От своя страна заместник-кметът на района арх. Румен Русков заяви, че в момента администрацията в „Младост“ работи нормално. По думите му, тъй като няма изпълняващ длъжността кмет, не се подписват и подпечатват крайни документи с подписа и печата на кмета.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Румен Русев, зам.-кмет на „Младост“: В момента администрацията в района работи нормално

Арх. Румен Русев, зам.-кмет на „Младост“: В момента администрацията в района работи нормално

25 Април 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. В момента администрацията в „Младост“ работи нормално. Това каза заместник-кметът на район „Младост“ арх. Румен Русков пред журналисти след председателски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Тъй като няма изпълняващ длъжността кмет, нямаме възможност да се подписват и подпечатват крайни документи с подписа и печата на кмета. Иначе всичко останало е нормално“, заяви арх. Русев. По думите му администрацията работи. На въпрос дали се издават строителни документи, арх. Русев отговори: „Как да се издават строителни документи, като няма възможност кметът да ги подписва“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Час по-скоро да се нормализира работата в „Младост“, за да се изпълнят ангажиментите  към населението - те не са свързани само със строителство

Калоян Паргов, БСП: Час по-скоро да се нормализира работата в „Младост“, за да се изпълнят ангажиментите към населението - те не са свързани само със строителство

25 Април 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Час по-скоро да се нормализира работата на администрация в „Младост“, за да се изпълнят ангажиментите към населението - те не са свързани само със строителство. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София и председател на групата общински съветници на БСП в СОС Калоян Паргов пред журналисти след председателски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че става въпрос за социални и образователни ангажименти на администрацията. „Това, което е забатачено като преписки и има съмнение, този екип, който е в момента, да го подреди и да работи по тях съобразно буквата на закона“, заяви Паргов. Той поясни, че Иванчева е посочила, че излиза в отпуска и че иска временно изпълняващ длъжността кмет на района да е Владимир Клисуров.
„Тъй като няма заповед, това, което обсъди председателският съвет и с консенсус прие е, че трябва да следваме волята на действащия кмет без значение обстоятелствата. Тя е упоменала г-н Клисуров. Ние имахме среща с двамата заместник-кметове, които са останали - Русев и Клисуров. Те са заедно като екип, декларираха го. Решението на Общинския съвет утре ще бъде като своеобразна заповед на Десислава Иванчева, която тя не е могла да издаде“, коментира Паргов. Той поясни, че според чл. 39 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), ал. 3 не е налична заповед, тъй като действащият районен кмет е излязъл в отпуска и не е оставил със заповед кой да го замества, и е предвидена хипотеза, в която Общинският съвет трябва да свърши това“, обясни председателят на столичните социалисти.
Във връзка с днешната декларация на двамата заместници на Десислава Иванчева, в която Владимир Клисуров отказва да заеме длъжността, Паргов коментира, че неговите притеснения са били липсата му на образование, свързани със строителство. „Това може да стане с вътрешно циркулярна заповед, като делегира това на заместник-кмета си арх. Русев, който пък е архитект и има всички компетенции“, допълни председателят на БСП – София.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: Владимир Крисуров е зам.-кмет на „Младост“ и има задължения, призивът ни към него е да подходи отговорно към ситуацията

Елен Герджиков, СОС: Владимир Крисуров е зам.-кмет на „Младост“ и има задължения, призивът ни към него е да подходи отговорно към ситуацията

25 Април 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Владимир Крисуров е зам.-кмет на „Младост“ и има задължения, призивът ни към него е да подходи отговорно към ситуацията. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред журналисти след председателски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му негово задължение е при невъзможност на кмета да изпълнява своите функции, ако бъде посочен за такъв, да ги изпълни. Попитан дали той може да си даде отвод и да не стане кмет на „Младост“, Герджиков заяви: „Според мен, не. Разбира се, никой не би могъл да го накара насила да направи нещо, което не иска. Нашият призив беше към него, на всички, които участваха в председателския съвет, да подходи отговорно към ситуацията". "В момента ситуацията в района е напрегната. Има административен и правен вакум. Много бързо трябва да се влезе в правомощия и да се отпушат много неща. Тук въобще не говорим за въпроси, свързани със строителни, разрешителни и т.н. Хората в администрацията си чакат заплатата. Общината има задължения да предоставя много други услуги на гражданите, свързани с образование, здравеопазване, социални дейности и т.н. Всичко това в момента е блокирано и двамата заместник-кметове трябва да подходят отговорно. Те могат да си поделят, ако желаят функциите според собствената си компетентност. Така или иначе те се явиха заедно и показаха, че искат да работят в екип. Ние ще изпълним волята на г-жа Иванчева и ще посочим за временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“ нейният избор“, каза той и уточни, че оттам насетне те могат с вътрешна заповед да си разпределят функциите. Той уточни, че когато Клисуров бъде избран за временно изпълняващ длъжността, той ще има всички правомощия на районен кмет. По думите му трябва да се има предвид, че заявлението на Десислава Иванчева за отпуск е с молба да използва дните си от 2017 г., които са 11 наброй. "След това трябва да се върне на работа или да посочи със заповед отново някой заместник-кмет, ако няма да изпълнява правомощията си. Така или иначе трябва да видим каква ще е ситуацията към този момент. В момента ситуацията е, че тя е действащ кмет в отпуск", допълни Герджиков. Той посочи, че всички очакват решенията на съда за това какви ще са функциите на Десислава Иванчева. "В нарочно решение на съда трябва да се упомене не само мярката, а и нейната административна функция", обясни председателят на СОС. Във връзка с правомощията на Десислава Иванчева, които тя е поискала от кметът на столицата Йорданка Фандъкова - да контролира строителството в района, Герджиков посочи, че те не са извънредни. "Те бяха поискани във връзка с многото сигнали там. Във връзка с напрежението, г-жа Иванчева очевидно смяташе, че може да се справи с това нещо й бяха предоставени от главния архитект г-н Здравков", добави Герджиков. По думите му просто са били дадени малко повече правомощия на район "Младост". "Никой не може да ви даде нещо, което не искате да вземете", каза още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: На утрешната сесия ще изберем Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост“

Елен Герджиков, СОС: На утрешната сесия ще изберем Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост“

25 Април 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. С извънреден доклад, подписан от целия председателски съвет утре общинският съвет ще избере за временно изпълняващ длъжността г-н Клисуров, т.е. заместник-кметът, посочен в заявлението на г-жа Десислава Иванчева. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред журналисти след председателски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес в Столична община се получи декларация от двамата в момента изпълняващи длъжността заместник-кметове на „Младост“, в която те предлагат единият от тях да заеме тази длъжност. Обсъдихме на председателски съвет създадения административен вакум в район „Младост“ и като цяло ситуацията и преценихме, че г-жа Иванчева е действащият кмет на района, който е пуснал заявление до кмета на Столична община, че излиза в отпуск. Тя е забравила, че трябва да пусне и заповед за временно изпълняващ длъжността, докато е в отпуска, въпреки това в заявлението тя е посочила своята воля тази длъжност да се изпълнява от г-н Клисуров. При тази ситуация се налага спешно Общинският съвет да влезе в своята функция и да запълни този пропуск на г-жа Иванчева – липсата на заповед, и със свое нарочно решение да посочи временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“, каза Герджиков. Той подчерта, че никой не иска да противоречи на действащ, мажоритарно избран кмет.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Клисуров се самоотвежда като вариант за заместващ кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева

Владимир Клисуров се самоотвежда като вариант за заместващ кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева

25 Април 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. Владимир Клисуров се самоотвежда като вариант за заместващ кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това става ясно от декларация от заместник-кметовете на район "Младост" и тяхното становище относно казуса с това, кой ще поеме функциите на временно изпълняващ кметските задължения в района, за да функционират процесите в администрацията нормално.
Агенция "Фокус" публикува текста на декларацията без редакторска намеса.

Вчера в районната администрация на „Младост” бе получено заявление от кмета г-жа Десислава Иванчева, препратено от Столична община. В него тя посочва, че желае да ползва полагаем отпуск, по време, на който да бъде замествана от единия зам.-кмет Владимир Клисуров. Казусът има правна страна, тъй като юристите, не са единодушни дали отпускът е законосъобразен. Има вероятност отпускът да е нелегитимен и в тази хипотеза г-жа Иванчева не може да посочва свой заместник за време, в което изпълнява служебните си задължения. Ако е легитимен, не може по време на отпуск да подпише заповед, съгласно чл. 39 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно: кметът на района, определя със заповед заместник-кмет, който го замества при отсъствието му от района. И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни.
За излизане от ситуацията, зам.-кметовете арх. Румен Русев и Владимир Клисуров взимаме решение, в нашите компетенции. Въпреки очакваните удари, предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред избирателите, посочили г-жа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас - за нейни заместници. Предвид спецификата на проблемите в „Младост”, огромна част, от които касаят задълбочен и компетентен анализ на процедури, свързани със строителство, излизаме със следното предложение до Столичен общински съвет. На основание чл. 39 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, за заместващ избрания кмет да бъде посочен Румен Русев, архитект и инженер с огромен стаж. За целта Владимир Клисуров се самоотвежда, като вариант за поста.
Надяваме се предложението ни ще бъде разгледано в най-кратки срокове, предвид спешността на проблемите, решаването, на които е в правомощията на общинската администрация. Даваме пример с финансирането на училища, детски градини, заплати на медицински сестри и др. В случай, че то бъде прието, ръководството на Район „Младост” декларира, че ще продължи да търси подкрепа на гражданите за продължаване на посоката за запазване на междублоковите пространства, с която г-жа Десислава Иванчева бе избрана за кмет. За целта разчитаме на сътрудничество с ръководството на Столична община и всички институции, за справяне с проблемите на гражданите на района.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.