НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България и Великобритания ще продължат съвместното си сътрудничество и в периода на Брекзит (ОБЗОР)

България и Великобритания ще продължат съвместното си сътрудничество и в периода на Брекзит (ОБЗОР)

2 Май 2018 | 19:48 | Агенция "Фокус"
София. България и Великобритания ще продължат съвместното си сътрудничество и в периода на Брекзит. Това стана ясно от срещата на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев с посланика на Великобритания в България Ема Хопкинс. Основен акцент по време на разговорите е било излизането на Великобритания от Европейския съюз.
Премиерът Борисов уточни, че съвместната работа на службите на двете страни е много добра и това ще продължава да бъде така и занапред. „С Великобритания правим операции за стотици милиона паунда, за което им благодарим. И посланик Хопкинс дойде днес публично да ми благодари. Когато отчитахме най-ниските нива на контрабанда в България и най-високите във Великобритания, се оказах прав“, каза още премиерът Борисов и припомни, че през месец март беше разбита фабрика в Ирландия, която е произвеждала цигари за 200 млн. паунда и в която са участвали и българи. „И колкото повече ги притискахме да изнасят от тук фабриките, толкова повече изнасяха и ноу-хау-то, което имат работниците – тесните специалисти, и правят фабриките там. Но ние си продължаваме след тях, докато ги хванем във Великобритания“, коментира министър-председателят.
Н. Пр. Ема Хопкинс коментира, че срещата е била изключително полезна и интересна и е подчертала близкото сътрудничество на Великобритания с България в областта на сигурността. „Заедно постигнахме много добри резултати. Затова съм изключително благодарна на всички колеги от българската администрация за тяхното тясно сътрудничество. Великобритания усеща, че това сътрудничество може да продължи, докато трае периодът на Брекзит“, каза още посланикът.
Министър Радев обясни, че е използвал случая да покани посланик Хопкинс и на среща с всички посланици в МВР - особено на онези държави, които през летния сезон имат повече туристи в България. „На нея ще им обясним и ще кажем истината за това, как България се справя с опазването на границата с Турция, как се справяме с прекъсването на каналите за мигранти и в двете посоки“, коментира Радев.
През последната година България и Великобритания са провели редица операции в различни области – в борбата срещу нелегалното производство на цигари, организираната имигрантска престъпност, включително трафика на хора и оръжия.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Благодарна съм на колегите от българската администрация за близкото сътрудничество в областта на сигурността

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Благодарна съм на колегите от българската администрация за близкото сътрудничество в областта на сигурността

2 Май 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Благодарна съм на колегите от българската администрация за близкото сътрудничество в областта на сигурността. Това каза Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България, след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Току-що имах много интересна и много полезна среща с министър-председателя Бойко Борисов, която подчертава близкото сътрудничество с България в областта на сигурността. През последната година проведохме редица операции в различни области – в борбата срещу нелегалното производство на цигари, организираната имигрантска престъпност, включително трафика на хора и оръжия. Постигнахме много добри резултати. Затова съм изключително благодарна на всички колеги от българската администрация за тяхното тясно сътрудничество. Великобритания усеща, че това сътрудничество може да продължи докато трае периодът на Брекзит“, каза още посланикът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Нашите служби продължават работата си с Великобритания срещу контрабандата на цигари

Премиерът Бойко Борисов: Нашите служби продължават работата си с Великобритания срещу контрабандата на цигари

2 Май 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Нашите служби продължават работата си с Великобритания срещу контрабандата на цигари. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание в Министерския съвет във връзка със срещата си с посланика на Великобритания в България Ема Хопкинс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нашите служби работят много добре с Великобритания и продължаваме работа. С тях правим операции за стотици милиона паунда, за което им благодарим. И посланик Хопкинс дойде днес публично да ми благодари. Колегите работят много добре по тази тема. Или когато отчитахме най-ниските нива на контрабанда в България и най-високите във Великобритания, се оказах прав“, каза още премиерът Борисов и припомни, че през месец март беше разбита фабрика в Ирландия, която е произвеждала цигари за 200 млн. паунда и в която са участвали и българи
„И колкото повече ги притискахме да изнасят от тук фабриките, толкова повече изнасяха и ноу-хау-то, което имат работниците – тесните специалисти, и правят фабриките там. Но ние си продължаваме след тях, докато ги хванем във Великобритания“, коментира министър-председателят.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Доставката на насипен нарязан тютюн се оказва черен пазар и е много сериозен проблем

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Доставката на насипен нарязан тютюн се оказва черен пазар и е много сериозен проблем

23 Април 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Доставката на насипен нарязан тютюн се оказва черен пазар и е много сериозен проблем. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на представянето на резултатите от проверки за незаконната търговия с цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че едно от най-позитивните неща днес, които представихте, е методиката на самото проучване. Методиката сама по себе си показва, че става дума за съвсем сериозно проучване. Тезата, че събирането на празни опаковки води до необективни изводи, е оборена именно по този начин. В общоевропейски мащаб резултатите са не просто добри, а много добри. В същото време са учудващи, защото след България са само страни като Италия, а страни като Ирландия, Великобритания, Франция и пр. водят класациите. В чисто вътрешен аспект са налице също много големи диспропорции. Премиерът сравни Хасково с Франция, за съжаление Свиленград би трябвало да бъде сравнено с Великобритания“, коментира Цацаров. По думите му те отстъпват само с 1% по-долу от Великобритания. „За самите нас е много важно да направим своите вътрешни изводи. Ще ги направи не само МВР, но и органите на прокуратурата. Доставката на насипен нарязан тютюн изисква съсредоточаване на нашите усилия и на органите на МВР в една много силна степен. На практика това се оказва черен пазар, който оперира основно с доставки „врата до врата“, поръчки по интернет и т.н. Това е един сив сектор, който функционира вън от всякакви легални правила. Оказва се, че функционира много интензивно“, обясни главният прокурор.
Той допълни, че по отношение на рекламите, не е мястото там да повтарят истината, която е известна, че тютюнопушенето е опасно за здравето на всички. „Може би разсъждавам от позицията на бивш много интензивен пушач. По отношение на призивите, свързани с рекламата, все ми се струва, че трябва да бъдем достатъчно откровени. От една страна тази реклама трябва да показва съвсем ясно опасността от тютюнопушенето. От друга – ако подобно нещо се прави, то трябва да се прави без грам лицемерие. В мен се поражда въпросът – ако заключим цигарите и не ги показваме и ги продаваме в каси по супермаркетите, защо щандовете с алкохол ще бъдат открити и видими“, заяви Цацаров. Според него, ако се прави нещо, то трябва да се прави с равна мяра за всички, а не по начин, по който един сектор да бъде уязвен, а друг да остане в рамките на широката реклама. „Колкото са вредни цигарите, толкова е вреден и алкохолът. Призовавам към равна мяра и повече реализъм, а не лицемерие. За мен червената лампа, която свети дори не са диспропорциите, а отсъствието на насипния тютюн от легалния пазар. Това е много силен проблем. Както прокуратурата, така и МВР трябва да обърнем много голямо внимание“, каза още Сотир Цацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви

Премиерът Бойко Борисов: Във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви

23 Април 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представянето на резултатите от проверки за незаконната търговия с цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имам няколко въпроса. Единият е към МВР, той е ясен. В сряда като се видим трябва да знаем защо тези областни дирекции са допуснали това увеличение. На картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и до лесен транспорт. Това са Хасково, Ямбол. Един месец срок, но да напишат защо – какво е предизвикало това увеличение. 0,6% е половин кутия цигари, но за нас това е много, защото има повишение. В следващото тримесечие това трябва да се направи“, коментира Борисов.
Той уточни, че другият му въпрос е свързан с това дали другите страни от ЕС провеждат подобно мероприятие, на което да идват съответно премиерите и прокурорите на съответната държава? „В Ирландия има на 100 кутии – 38 контрабанда. Колежката Тереза Мей има на 100 кутии – 30 кутии контрабанда. Ако е вярно това, като сметнете лева към пауна и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди. Това ще го вдигна на Европейски съвет. Виждам колегата Макрон 20 кутии има. А в същото време се поставя въпроса да свалим кохезионните фондове или да ги намалим за страните от Югоизточна Европа. Ако това вярно, аз виждам милиарди евро, които следствие на това, че няма битка с корупцията и контрабандата, се изпразват бюджетите“, заяви премиерът и уточни, че страните донори след това искат да намалим кохезионната политика.
Борисов подчерта, че са твърдо против тютюнопушенето. „Такива рестрикции, които могат да ни вкарат в тъмния сектор, няма да ги подкрепим. Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите, от тази позиция няма не само да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни. Убеден съм, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве и това е нашата политика. Затова сме се съгласили на кутиите цигари да има най-гадните картинки и всичко това да можем да отказваме колкото може повече хора от тютюнопушенето. Срещите и партньорството са ни, за да не се получава двоен негативен ефект – хем да нарушаваме човешкото здраве чрез тютюнопушенето, хем да се облагодетелстват контрабандистите за сметката на това, давайки на хората некачествена или много по-лоша стока, която още повече да им уврежда здравето. С колегите от МВР ще си вземем всички мерки“, добави той и уточни, че трябва да се поощрят тези, които спазват указанията, а тези, които не ги изпълняват съответно - има решение как да се процедира. „Един месец срок. Не може Шумен да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни вдига резултата до 17%. Близо като във Франция е Хасково. Не можем да допускаме такова нещо. Можем да ви уврим, че във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Две години и половина показват именно тази трайна тенденция, както намаляването на външния дълг“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.