НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Във всяко училище и районна администрация е осигурен компютър с достъп до платформата на Общината за прием в първи клас

Варна: Във всяко училище и районна администрация е осигурен компютър с достъп до платформата на Общината за прием в първи клас

22 Април 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Кандидатстването и класирането се извършва изцяло в електронна платформа, като за улеснение на тези родители във всяко училище и районна администрация е осигурен компютър с достъп до платформата на Община Варна за прием в първи клас и длъжностно лице, което може да им окаже съдействие при необходимост. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. „Тук е важно да подчертая, че при кандидатстването не са необходими никакви документи. Попълва се само заявление в електронната система, а при самото записване на ученика на място в училище се удостоверяват всички посочени обстоятелства по допълнителните критерии съгласно чл. 10, ал. 4 от Системата от правила за електронен прием в общинските училища на територията на община Варна. Другите документи, които задължително се представят при записването, са оригинал на удостоверение за завършено задължително предучилищно образование, копие и оригинал (за сверка) на удостоверение за раждане на детето. Копие и оригинал (за сверка) на документ за адресна регистрация е необходимо само и единствено за децата, които не са присъствали в локалната база данни „Население“ при кандидатстване чрез електронната система и са кандидатствали на място в първото избрано като желание училище“, отбеляза Лилия Христова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лилия Христова, Община Варна: Не се налага закриване на училища или паралелки в малките селища

Лилия Христова, Община Варна: Не се налага закриване на училища или паралелки в малките селища

19 Април 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Варна. Въпреки активните миграционни процеси, броят на първокласниците за учебната 2018-2019 година в сравнение с предходните години не се променя значително. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. По думите й не се налага закриване на училища или паралелки в малките селища. За учебната 2017-2018 година записаните в първи клас са 3 234 ученици в 37 общински училища, а за 2018-2019 година са осигурени места за 3 467 ученици в 149 паралелки в 37 общински училища. Електронната система за прием в първи клас стартира на 25 май в 10.00 часа. Новите правила за прием в първи клас са с водещ критерий – близост до училището, независимо дали по настоящ или по постоянен адрес, с уседналост над 3 години, от 1 до 3 години и под 1 година. Допълнителните критерии са дете с трайни увреждания над 50 %, дете на двама починали родители, други деца от семейството, обучаващи се в училището, деца, завършили подготвителна група в училището, както и поредност на желанието на родител за прием на детето в съответните училища.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.